Monas Universum om att stötta mindre företag

Hörni, jag tänker varje dag på alla de företag som inte har grejat, eller som inte kommer att greja den här pandemin.

Vad kan man göra för att minimera krisen för dom? Jag tänker på frisörer. Ska man gå och klippa sig ändå, för deras överlevnads skull? Förutsatt att de har skydd.

Restauranger är ju lättare, där kan man ju sponsra med att beställa och hämta.

De stora kedjorna har oftast pengamuskler så där är jag inte orolig. Ännu. Men, vad gör man med alla hudvårdskliniker t ex? Eller alla de småbutiker som finns, som inte har någon e-handel?
[…]

Jag handlar mer än någonsin på nätet nu och försöker hålla mig till mindre/medelstora företag.Men, dom ställen där man inte kan hämta prylar/mat/tjänster, hur gör man för att inte dom ska gå omkull? Hur hjälper man?// Monas Universum

Det är jättesvårt, hur stöttar man företag samtidigt som man följer restriktioner och stannar hemma?
Kan vi inte ta det här inlägget till att tipsa varandra, att komma med förslag på sätt, de som kan och vill försöka hjälpa till och stötta kan göra det på – så säkert som möjligt?

Vad tror ni?

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Personligen tycker jag att man kan göra det man kan.. Denna pandemi tar knäcken på företagen, iaf de som går på F-skatt..
    Visst kan man bomma igen så gör det.

    Men är tatueraren, frisören, nagelteknologen osv noga med hygien, en kund åt gången osv så kör på.

    Min frisör har öppet, vi kan vara 4 samtidigt i salongen och vi har flera meters avstånd då salongen är stor. Jag känner mig trygg där iaf.

      Min frisör använder även visir. Jag skulle kunna skita i att klippa mig den här perioden men vill att hon ska få finnas kvar och valt att gå dit.

      Om folk springer runt och ”stödjer företag” kommer vi aldrig få kontroll på smittspridningen!

    Vad gäller mindre butiker som inte har e-handel tycker jag att det är en jättebra idé att ringa eller mejla till företaget och fråga om de kan tänka sig att skicka varor mot en fraktavgift? Jag tror att många gladeligen hade tackat ja till det. Sedan får betalningen skötas med exempelvis faktura, eller om möjlighet finns med Swish. ¨

    Jag tror att många handlare kan uppleva e-handel som lite läskigt, men det är nog många som kan tänka sig olika lösningar. Ett annat alternativ är att ringa innan, och sedan enbart hämta upp det man vill ha, t.ex. utanför butiken.

      Och jag vill ofta inte beställa om det inte är fri frakt med. Om man handlar för 450 och frakten är 50 så är det ett påslag med 10%, rätt saftigt, funkar inte heller när det är fri frakt över 1000 kr osv. Fattar att det kostar pengar men min ekonomi som föräldraledig går före stöttning av företag och väljer då någon annan som ger fri frakt

        Självklart beror det på ens ekonomi. Min tanke är att man kan göra så om det finns någon särskild butik man vill ha något från, och har ekonomin för det. Det är dock inte på något sätt ett ”krav” utan bara om man vill.

        Jag har inga problem att betala frakt då jag vet vilken enorm kostnad det ofta är med frakt, emballage etc. Kanske inte om man är IKEA, men tänker på de mindre företag som inte skickar miljoner paket varje dag. Många produkter har inte ens bra påslag eller fri prissättning så att kräva fri frakt av den lilla butiken känns egoistiskt.

          Är ju oftast inte helt gratis ta sig till affären på egen hand heller (om man inte har prommenadavstånd/cykelavstånd)

          Just fraktavgift påverkar ganska mkt hur jag tänker. Upp till 50 sek känns ok, men skulle tex köpa en tröja till min pappa på fars dag (en t-shirt från en idrottsklubb han hejar på) och frakten gick på 89 sek, vilket kändes riktigt saftigt med tanke på hur lätt den var – även om jag fattar att de har samma pris för allt oavsett vikt.

          Men istället för en present för 350 sek så blev priset nästan 450 och det är mycket för min ekonomi. Jag bor centralt i en stad så normalt kilar jag bara ner och handlar, nu blir det mycket extra kostnader när frakten på varje grej kostar mellan 49 och 89. Jag handlar betydlig mindre under denna pandemi har jag märkt, bra för ekonomin och klimatet, dåligt för butikerna

            Jag driver en liten webshop och vår fraktavgift för kunder är 45 kronor. Dock är det inte 45 kronor jag själv betalar, utan snarare det dubbla. Det är ett val jag själv har valt pga att många tyvärr resonerar så. För varje order försvinner väldigt många kronor bara på fraktkostnad. Sedan tillkommer då emballagekostnader etc. utöver det. Det är inga superdyra produkter jag säljer så kvar blir det inte mycket per vara. Jag förstår därför varför andra småföretagare tar ut hela fraktkostnaden, vare sig det är för en tröja eller cykel.

    Min lokala frisör använder munskydd och visir vid klippning, om någon vill komma dit…

    För oss som inte vill gå dit erbjuder hon hemkörning av produkter, bara att ringa och säga vad som behövs så kommer hon över med det, istället för att beställa online från en kedja. Hon är ensam i sitt företag, känner att om en enda person fixar att göra sådant kan betydligt fler lokala och mindre butiker/företag göra samma sak.

    Ett annat tips är att många restauranger (i alla fall i min stad) erbjuder middagspaket där de skickar med råvaror, förbereder vissa saker, instruktioner och vinlista så kan man leka mästerkock hemma. Det är faktiskt ganska roligt.

    I övrigt räknar jag Systembolaget som både apotek och matgrupp, om någon tvekar på att besöka Systembolaget.

      mmm för just alkohol måste vi se till att vi inte går ebb på i dessa tider…..
      rimligt?

        Är det inte viktigare än någonsin att unna sig saker man kan njuta av i dessa tider?
        Njuter man av ett gott vin så är väl det underbart att unna sig det?
        Eller du tänker likadant med maten? Konserver och frystorkat duger gott?

          Dessutom är det alkohol många restauranger överlever på. Take away och luncher är såklart bättre än inget, men det är knappast det som betalar alla utgifter i långa loppet. Jag hoppas att vi inte får ett samhälle där bara kedjor finns kvar. Hoppas att så många som möjligt väljer att stötta mindre restauranger så att vi kan fortsätta ha ett brett utbud av matkultur i samhället.

          Väldigt många som gått från att unna sig till att missbruka alkohol i denna pandemi, tyvärr

            Jaha ska vi stänga systemet då eller?

              Yes, stäng allt!

            Det är väl deras ansvarsområde?

            Väldigt många har säkert funnit tröst i mat, alltså blivit matmissbrukare, ska vi stänga mataffärer också?

    Jag tänker att man kan köpa och betala typ en klippning som man sen har innestående? Eller är det inte smart? Ni som har eget får gärna säga hur man hjälper bäst!

      Fast då blir det ju problem sen när man faktiskt kan klippa sig igen och alla ska ha sina tider de betalat för långt tidigare. Då får frisören jobba utan att få något betalt då, då alla redan betalat nu. Om du fattar hur jag menar. Det flyttar bara problemet ett steg framåt

        Ja det blir förstås så. Knepigt detta!

          Det är ju lite som med presentkort, som många företag har försökt framhäva lite extra nu. Tanken är god, men som konsument kan det vara värt att fråga sig själv om man har råd att förlora pengarna om det är så att företaget senare går i konkurs.

      Det där har jag tänkt göra, eller köpa presentkort. Men jag är lite rädd att butikerna ska hinna gå i konkurs innan man hinner använda presentkortet (just för att de går på knäna just nu)..

    I butiken jag jobbar extra i, kan vi leverera varor ut till parkeringen och i mån om tid även i närområdet.
    Dessutom så kan vi även skicka om man önskar och förutom det försöker vi lägga upp mycket bilder och filmer på det vi har.
    Du kan också skriva till oss i chatten på sociala medier så kan vi lägga upp bilder och filmer på sådant du söker så man inte behöver komma till oss.
    Såklart kan de även ringa och det är öppet köp så man kan prova sina kläder för att sedan sända tillbaka om man inte skall ha dem.
    Det som är svårt för vissa företagare är ju att de inte är så insatta i internet eller sociala medier, jag får sköta den biten i den butiken jag jobbar i för att ägaren inte lärt sig allt man kan hitta på där.

    Vem menar du?

    OT, men anknutet till det här inlägget… Nästan alla som kommenterar här i Bloggbevaknings kommentarsfält verkar ta restriktionerna på stort allvar och har mer eller mindre levt isolerat sen mars (inte träffat vänner, ätit ute, beställt hem mat osv.). Finns här någon vars liv inte alls har ändrat sen mars? Jag känner att jag är en av dem. Bor på en mindre ort som har haft 30 registrerade coronafall sen mars, så har inte alls ändrat mina vanor. Har till och med varit på nattklubb en del, men senast under sommaren. Planerar att han en lite julfest me mina vänner, typ 10 pers, och ska fira jul som vanligt med familjen och extrafamiljen.

      Jag har knappt ändrat mina vanor alls, men det är för att jag är skittråkig och knappt går ut och träffar folk vanligtvis heller??‍♀️

        samma här 🙂
        Har inte påverkats alls mer än att jag inte kan gå till gymmet nu.
        (Eller ”kan” kan jag väl, men jag känner att någon måste ta ansvar för att tunna ut i leden och det känns inte som att andra gör det.)

        Japp, samma här, allt är som vanligt! Och jag är också den tråkiga typen ? Den enda skillnaden är att jag inte gymmar längre eftersom att gymmet alltid är fullt.

        Haha sådär är jag också, de enda jag i princip träffade innan pandemin var mina kollegor på jobbet. Men nu när vi jobbat hemifrån sen i mars så gör jag inte det heller. Annars är mitt liv ”som vanligt”. Enda skillnaden är nu att jag helt plötsligt har pengar över varje månad för jag inte betalar SL kort eller äter ute i samband med granskningar.

          Jag tillhör också de ”tråkiga” ;).Tränar mer ute och hemma om jag inte kan gå till gymmet när det är låg beläggning samt så tar jag bilen istället för kollektivtrafiken. Planerar även mina matinköp lite bättre så att jag slipper gå till affären var och varannan dag.

      Jag som arbetar i vården och min man som är egen företagare som inte kan jobba hemmifrån, lever ”ganska” som vanligt. Men eftersom vi båda träffar folk i våra arbetsliv undviker vi att träffa vänner och familj ( förutom våra barn )

      Måste ju säga att jag blir avundsjuk. Bor i Stockholm och har ändrat stora delar av mitt liv. Dels vill jag inte bli sjuk och dels känner jag att det är mitt ansvar att följa restriktionerna. Det är ensamt, deppigt och tråkigt. Måste också säga att det kan vara en falsk trygghet du känner, läste precis ett reportage om lilla Delsbo som inte hade knappt någon smitta i våras, men där det nu sprider sig som en löpeld.

        Samma här! Jag fick barn för första gången i år och Corona har gjort att ingenting blev som vi tänkt. Det är ju bara att anpassa sig men det suger å jag mår dåligt av det. Vi har inte kunnat träffa släkt å vänner som vanligt. Barnets mor å farföräldrar är riskgrupp så vi har träffats extremt lite. Hade ju tänkt hänga varje vecka, fått hjälp osv men vi har setts några enstaka ggr när vädret varit ok. Kan heller inte skjutsa/hämta då vi ju skulle sitta i en trång bil ihop. Det gör det extremt krångligt att ses och de kan ju inte åka kollektivt nu.
        Jag ser folk leva på som vanligt men för mig har det varit ett svintufft år och jag blir helt pass när jag ser folk gå ut och ”roa”sig. Håller mig borta från folksamlingar så gott det går och gör bara ”måsten”. Tror man tar saker olika men jag tar detta på stort allvar. Hela världen har ju förändrats så förstår inte hur man kan missa det. Hur man kan rycka på axlarna åt det??

          Jag har också varit föräldraledig detta år, mitt barn föddes i februari och inget har ju blivit som tänkt. Inga fikor med vänner, ingen öppna förskolan eller babysim (och jaaaa jag vet att barnet klarar sig) och är himla tacksam för mitt barn men har heller inte träffat min familj särskilt mkt. Så himla trist, kan inte förstå när folk säger att ”men du blir väl inte så påverkad, du är ju ändå hemma hela dagarna” snart börjar jag jobba och sörjer på ngt vis att det blev så ensam första föräldratid.

            Samma här! Och man får fan visst det sörja det. Jag är superbesviken för att min sista föräldraledighet blev såhär. Vi är så sjukt sjukt ensamma att jag snart blir galen. Har städat förrådet, fullt frysen med surdegsbröd, planterat i trädgården, sorterat barnens kläder, odlat ekollon (!), lyssnat på dokumentärer ja alltså ni hör ju. Och även att bebisar kanske inte -behöver- babysim blabla så behöver bebisar efter typ ett halvår lite underhållning. Och mamman eller pappan behöver ibland social interaktion och få prata och träffa andra vuxna.
            Skäms inte för att du är ledsen. Man får vara det trots att andra liksom har det jobbigare. ❤️

              Förstagångsförälder här med. Jag sörjer också t.ex att mor- och farföräldrar knappt har träffat min bebis när den här nyföddhetstiden ju aldrig kommer tillbaka. Jag hade sett fram emot utflykter och övernattningar, att hälsa på på jobbet och visa upp honom, fika med andra föräldralediga, att ha dop så som jag föreställt mig osv. Det är klart vi jämfört med många andra har det fantastiskt bra men det tar inte bort att det finns en sorg över att jag inte riktigt kan dela mitt barns första tid med släkten. Enda fördelen är att pappan arbetar hemifrån och därmed får träffa sin bebis väldigt mycket mer än vad han annars hade kunnat.

                Jag har tänkt så mycket på de som fått barn under våren/sommaren. Jag lider med er och förstår verkligen eran sorg.
                Det kommer komma andra tider, jag hoppas att ni får njuta för fulla muggar då❤

      Jag har ändrat mina vanor lite men inte överdrivet. Blir nog påverkad (dåligt såklart) av tex de på mitt jobb. De flesta där lever i stort sett på som vanligt, alla är på kontoret sitter och lunchar och fikar ihop, om någon besökare kommer så kramas det, paddel är i full gång på kvällarna och någon var på show i helgen med 300 pers. Man får ju faktiskt göra allt detta – finns inga förbud är resonemanget runt bordet och nu planeras det för årets julbord eftersom Tegnell sagt att det är nog okej om några veckor!

        Men va….. Hur ända in i glödheta kan man inte tänka på andra människor, de som dör om de smittas?
        Man får väl citera Stickan Andersson: ”folk är inte så dumma som man tror, de är dummare”.

      Mitt liv har inte ändrats så mycket. Jobbar i butik så kan inte jobba hemifrån. Sen har jag häst, så blir som vanligt, jobbet sen till stallet. Så både på jobbet och i stallet träffar man ju folk. Men har avstått från att åka hem och hälsa på familjen och vänner som bor långt bort.

      Bor på en större ort som klarade sig ganska bra i våras men desto sämre idag. Mitt liv ändrades i våras när det var som värst, träffade inga vänner på två månader, gick definitivt inte till barer/restauranger, jobbade hemifrån. Sen blev det nästan som vanligt under sommaren då läget var betydligt bättre. Men nu under de senaste veckorna har jag isolerat mig igen, jag går inte och shoppar liksom utan bara och handlar mat. Det skulle kännas fel att gå ut och ta en drink men någon utanför mitt hushåll.
      Förstår att ditt liv är normalt då du bor på en ort som knappt blivit drabbad! Men här blir jag galen på alla som hänger i gallerior och står och flåsar en i nacken på Ica.

      Jag lever absolut inte som vanlig, men tror att alla här i kommentarsfältet som isolerat sig totalt skulle tycka det. Jag och min familj går och klipper oss som vanligt på den lokala salongen, handlar mat på Maxi och Kvantum, går på bageri och köper bröd osv. Ibland köper vi mat att ta med hem från någon av restaurangerna i närheten. Gick och köpte ett klädesplagg med ett av barnen häromdagen.

      Vi har möjlighet att gå på förmiddagar när det är glest med andra kunder och vi är noga med att hålla avstånd och allt annat. Skulle naturligtvis aldrig gå ut om vi hade symtom. Jag vill komma ut och handla lokalt! Och även om jag handlar en del på nätet så finns det saker man vill se/prova eller få direkt och inte vänta på. Känner en tjej som jobbar i en av möbelbutikerna i vårt centrum och jag pratade med henne häromdagen. Hon sade att de har handsprit vid ingången och ungefär 10-15 kunder på en hel dag och sällan fler än två är inne i lokalen samtidigt. Hon är otroligt tacksam över de få som faktiskt kommer.

    Pratade både med min frisör och tjej jag gör fillers/ansiktsbehandlingar hos. Bägge sa att de efter en svacka i mars/april haft fullt hela tiden. Folk verkar ha både tid och råd att göra div behandlingar nu när de är mer hemma och sparar in på resor.
    Jag själv har passat på att göra både laserbehandlingar och olika hudkurer som jag inte tagit mig tid att göra tidigare då de ska upprepas och att man inte bör sminka sig närmsta dagarna efter.

    Ja det är verkligen tufft. Är själv barnboksförfattare, och vi är många som gör lokala ”brevlåde-signeringar”. Man lämnar boken i brevlådan helt enkelt och köparen swishar. Funkar ganska bra även om man aldrig når upp i samma försäljningssiffror som ett vanligt år.
    Finns många kreativa lösningar!

      Kan du inte länka till dina böcker/sida så går jag gärna in å handlar???

    Inte helt säker på det. För att vara säker så skulle jag ta med ett annat id, som pass. Annars kan du ta med en person du känner som kan intyga att du är du. Iallafall kan man göra detta när man skaffar nytt pass.

      Tack, får väl släpa in min man för säkerhets skull, han skjutsar mig ändå. Det gick ut förra veckan, men det fanns inga nya tider förrän idag ?

        Släpa med honom så är du på säkra sidan 🙂

      Pass gäller inte som legitimation, vet av erfarenhet tyvärr

        Va?

        I vilket sammanhang gällde inte ditt pass som legitimation?

          För att hämta ut ny legitimation

    Jag har nyligen varit hos frisören, de är flera frisörer men nu är de permitterade på halvtid, så en frisör med kund är själva i salongen.
    Många salonger och restauranger har det svårt nu, men heder mot många framförallt restauranger som verkligen har ett nytänk, med hemleverans, färdiga middagspåsar mm.
    Mitt yrke (sjuksköterska) gör att jag inte behöver vara orolig att bli permitterad eller förlora mitt jobb.

    Om det har gått ut, nej.

    Hjälp till att bromsa spridningen av #COVID19 och skydda de som tillhör en riskgrupp genom att själv rapportera dina symtom varje dag, även om du känner dig frisk ?. Ladda ned appen https://covid19app.lu.se/

    Detta är ett fantastiskt tillfälle för framför allt mindre företag att ställa om till onlinehandel och hitta kreativa lösningar. Vår lokala cateringfirma har börjat med fredagsmiddag, lite lyxigare två/trerätters som de levererar hem eller så kan man hämta hos dem. Att erbjuda plock och utlämning utanför butiken är merjobb såklart men valet står kanske mellan det merjobbet och att behöva slå igen?
    Sedan är jag rätt less på framför allt de större restaurangkedjorna. Vi köper mycket takeaway nu där vi kombinerar en kort bilutflykt med att ta med oss middag hem och det händer fruktansvärt ofta att det är missar i beställningen, saker man betalat för har inte kommit med. Det är ju fullständigt oacceptabelt och om restaurangen dessutom struntar i att svara på feedback så hamnar de på listan där man inte handlar igen ?‍♀️ så absolut att vi konsumenter kan stötta företagen men det är även dags för dem att steppa upp.

      Tips: om du använder Wolt som leverantör, kontakta Wolt istället för restaurangen.

        Men wolt foodora etc bör man avstå från. Ett utnyttjande av andra människors arbete, så lågt betalt att det saknar motstycke i svenskt näringsliv. Förfärligt.

      Jag håller med. Som företagare ska man kanske inte lägga alla äggen i samma korg, och bara göra en sak på ett sätt. Små supernischade företag kanske inte överlever pandemin och lågkonjunkturen som kommer vara i flera år efter. Man måste kunna anpassa sig, även byta bransch helt och hållet. Man kan också tänka lite innan man startar ett företag, om det finns en marknad för det man håller på med oavsett konjunktur. Företagen som endast livnär sig på lyxkonsumtion får räkna med att inte överleva en lågkonjunktur.

    Jag handlar gärna OM det är något jag behöver, både i butik eller på nätet och jag betalar självklart frakt om det behövs – alla förstår väl att det kostar att skicka eller ev köra ut från butikerna ?
    Däremot att jag ska börja ”stödhandla” för att företag ska överleva förstår jag inte riktigt? Jag tror många är drabbade och jag vet ju inte själv om jag har nått jobb kvar när det här är över. Vi vet ju inte alls var det här tar vägen så jag är lite återhållsam med mina pengar och tänker att det är bra att ha en buffert om man blir arbetslös. Tror inte staten kommer ”stödbetala” mig ….

      Precis.
      I ”min lilla stad” är det fina folket så kallat som går ut och skrävlar på sociala medier om att nu ska vi minsann stötta de lokala handlarna och då framför allt restaurangerna.

      Men det skiner så igenom att det är för att de vill fortsätta motivera sina utekvällar med överdådiga middagar 🙂

      Känner lite samma. Bor i en ”fin” Stockholms förort med många egenföretagare som innan pandemin åkte business med hela familjen utomlands flera ggr per år, har två fina bilar, sommarställe med pool och toprenoverat hus – som nu ber om ”support your local” och pratar om att staten måste stötta. Jag tycker de hade kunnat spara lite själva.
      Grejen med att driva eget är väl möjligheten att skapa din egen framgång, inte vara beroende av lönearbete – men då måste väl riskerna också vara medräknande? Vill du leva ett riskfritt liv med a-kassa osv – bli inte egen företagare!

        Ehh vadå skapa din egen framgång? Har du någon aning om hur mycket företagare i Sverige skattar? Det gör det för det första inte lätt att ”skapa sin egen framgång” och för det andra ska de väl ha något tillbaka som betalar extremt höga summor i skatt. Och nu pratar jag inte om storföretagen utan vanliga mindre företag.

          Ingen har sagt att det är lätt

            Fast vänd på det, varför ska företagare då skatta så enormt mycket utan att få något tillbaka? Nä, det funkar inte, då sticker ju alla som driver företag härifrån.

              hur började denna skattediskussion? är bara du som pratar om det?

          Och hur mkt de skattar varierar ju också minst sagt. Rätt många skattar lite beroende på upplägg med löneuttag, vinstuttag, åtskillnad mellan företagets och privata ekonomin osv.

            Nä lägg ner, det finns ett minimum du ska skatta och det ligger ändå på hälften av det du får in om du vill ta ut en lön. Att då tycka att de både ska ge bort hälften av sina intäkter + inte få något tillbaka är bara vidrigt.

              Fast ”att få något” handlar ju inte bara om rätt till omsättningsstöd osv. Eller du menar att företagares barn inte går i skolan, de söker inte vård, åker inte på vägar? Och du tycker företagare tar ut lön? Motsvarande levnadsstandarden?

              De som har tagit ut lön får ju dessutom. Problemet är ju de som inte gör det…

    Jag bokade en klipptid inför jul redan i september (eftersom de alltid har långa väntetider) och jag är osäker på hur jag ska göra. Men det lutar nog åt att jag går dit men har mask på mig och hoppas de har mask också. Kanske ska ringa och kolla om de använder masker. Det är några veckor kvar och om det blir värre kanske de stänger ner till och med.

      om det är mer folk i lokalen – skall du kräva att de bär mask?

      Ett slutet rum med dålig ventilation är sämsta stället att vistas i när det gäller smittspridning har det visat sig.
      (Nu är det ju inte ett ställe man är full på eller sitter och gapar eller sjunger för den delen – vilket också ökar spridningen.)

      Tänker så här, är du så osäker så kanske du skall vänta med klippning?
      En mask på dig och frisören hjälper kanske till viss del, men det är fler faktorer som spelar in.

      Jag hade inte gått dit. Exakt sådant vi ska undvika nu. Tycker att regeringen ska stötta de företag som de uppmanar oss att undvika.

      Anonym 09:33. Vad är det att tveka om? Du ska boka av, så klart. Följ de lokala råden, hur svårt kan det vara?

    Jag kommer inte göra något annat än vad jag normalt sett gör, dvs bryr mig inte alls om att stötta småföretag. Jag ser inte hur jag direkt påverkas på något större sätt ifall exv restauranger och frisörer i mitt kvarter konkar, det kommer dyka upp nya efter ett tag. Att starta och ha eget är riskfyllt även utan pandemi, har man ingen vidare buffert får man skylla sig själv.

      Önskar att jag kunde rösta minus på dig. Har inte årets siffror men förra året utgjorde småföretag 70% av alla jobb. Det är riktiga personer bakom dessa företag. Vare sig de äger företagen själva eller är anställda där. Riktiga människor med utgifter precis som alla oss andra. Säger inte att man ska slösa sina egna pengar kors och tvärs eller finnas där för alla, men att säga att man inte bryr sig om så många människors öde är befängt.

        Syftar du på ILO-rapporten? Ja, 70% av världens arbetstillfällen. Samma rapport anger att det rör ca 30% i höginkomstländer, mycket mindre i många fall. Jag tror inte du menar att jag ska stötta en småföretagare i ett låginkomstland, eller? I Sverige är det dessutom storföretagen som har flest anställda av alla företag, med ungefär en miljon anställda förra året. Det utgör ca 20% av alla anställda, vilket medför att anställda i småföretag utgör mer än 50% mindre än vad du slängde dig med. Så, nä, försök igen.

          Varför skulle du inte stötta en småföretagare i ett låginkomstland?

            Det är vad som åsyftas då man nu, i Sverige, som Mona, pratar om att stötta småföretagare? Trodde det var Sveriges småföretagare man ville se överleva. Ofta restauranger och frisörer som nämns, känns ganska knepigt att klippa sig i ett annat land eller beställa hem kvällens middag därifrån.

    1. Hur stöttar företagen varandra?
    2. Hur har dessa företag tidigare stöttat privatpersoner
    3 hur har företaget gått tidigare och har alla pengar lagts på hus i finhooden
    4 inte sugen på att shoppa onödiga saker

      Word

    Jag är familje-och bröllopsfotograf och jag är tacksam för alla som fortfarande bokar mig! Jag fotograferar mestadels utomhus med avstånd så den biten är inga problem. Men man kan också stötta genom att boka en fotografering men välja datum längre fram (flexibel i ombokning) eller köpa presentkort. Eller köpa till produkter till en fotografering man tidigare haft.

    När det gäller frisörer osv så kan man gå dit om man vill tycker jag. Min frisör använder munskydd och visir, samt munskydd på alla kunder och max två frisörer och två kunder i den salongen samtidigt (avstånd). Annars kan man likadant där, köpa presentkort eller boka en tid längre fram, alternativt köpa hårvårdsprodukter/plattång osv hos frisören istället för på mataffären/nätet osv.

      Men då måste man ju ändå gå dit…. vilket vi absolut inte ska göra enligt vår regering

    Kan inte all OT vänta tills imorgon?

      Och det blir inte bättre för att man börjar inlägget med ”förlåt för OT”, nej.

        Tråkigt med surmular som dig när man tänkte göra något fint för de som jobbar i vården och behövde tips och råd angående det.

        Ber innerligt om ursäkt för att jag störde din dag med mitt OT.

      Men nu pratade vi väl Corona din sura fan.

    Fråga svägerskan.

    Åh vad fint tänkt. Vi fick en massa choklad och annat igår. Allt var styckförpackat och från affären i originalförpackning och då var det helt okej att ta emot. Även frysta matlådor i originalförpackning var med i leveransen och det uppskattas verkligen för om jag blir inbeordrad att jobba heldag har jag ju oftast bara mat för lunch och inte middag. TACK för att du tänker på oss! <3

    Exakt. Svaren på båda frågorna kan hämtas utanför kommentarsfältet.

    OT: kan du inte skriva om Chrystelles video på Instagram. Den är så bra och handlar om både influencers och rasism.

      Riktig rasism den här gången eller fortfarande hitta-på-låtsas-rasism om Margaux bok eller Rebecca Stella?
      Jag tror att det är viktigt att sluta urvattna begreppet rasism nu, innan man förstört det totalt och ingen längre lyssnar.

      Alltså jag HATAR all form av rasism, smygrasism, folk som antar saker pga någons ursprung men hänvisar det till personens ”attityd”, men det här har gått över gränsen. Rebecca Stella gjorde inget fel, visst hon uttalade sig klumpigt men hon driver en start-up som riktar sig till den svenska marknaden och väljer då att släppa produkter som har störst chans att ge mest ekonomisk vinning. Tänk själv, om du bevillning släppa tre läppglans, släpper du då två beiga nyanser och ett rött eller två beiga nyanser och ett svart? Klart man släpper det som statistiskt sett har störst chans att sälja. Sen Margareta, jag vet inte ens vem hon är men hon släpper en barnbok som handlar om djur och nu är hon stämplad rasist för att det inte fanns en svart person i boken? Herregud folk har gått över gränsen

    Fast Camilla har ju sagt att OT INTE ska vara under vanliga inlägg, det är därför vi har öppet spår 3 gånger i veckan. Plus vuxna jävla människor som inte kan googla kan dra åt fanders

      Orka bli förbannad över OT i en blogg. Som sagt, jag ber om ursäkt för mitt OT angående fika till vårdpersonalen. Hade jag vetat att folk skulle bli så sura över det hade jag inte skrivit något.

    Det här låter ju hårt, men jag tycker inte att det är mitt personliga ansvar att ”rädda” olika företag…

    Riktlinjerna är uppsatta av regeringen med stöd av FHM, då anser jag att de ska används stödmedlem (indirekt våra skattepengar) till att stötta de som drabbas av pandemin. Jag anser att jag redan ”betalar” för det och har inte privatekonomi att kunna göra ytterligare.

    Jag handlar vanligtvis inte särskilt mycket i butik lokalt och har inte för avsikt att göra det nu. Det är svårt, komplicerat trots att många försökt ställa om osv. Ofta är det till ett högre pris för mig som person (både från början och sen dyra fraktkostnader när många vanliga onlinebutiker erbjuder fri hemleverans nu).

      Du låter snål. Såklart inte ditt ansvar att rädda ett företag men oftast har man ju någon butik/restaurang/café som man gillar extra mycket och av den anledningen vill stötta.

    Fin idé! Vi i vården älskar godsaker så skicka bara en stor korg med godis i papper så blir det jättebra!

      Önskar vårdarbetare fick högre lön och status också. Men det får vi hoppas att det blir i framtiden!
      Ni är hjältar!

    Finns någon Instagram-person som heter Vicky som är trans dvs född kille men nu tjej och hon är så sjukt snygg, svårt att gissa att hon föddes som kille. Vad gäller Gertrud och Bella har jag ingen aning, en del som är så fixade och med massa fillers och ingrepp ser faktiskt lite trans ut (eller vilket uttryck som är korrekt)

      Ja exakt det jag tänkte, tack för svar!

    Jobbar med ekonomi och har en hel del av dessa småföretag som kunder. Om man ex vis driver sin verksamhet som enskild firma, vilket är en företagsform som ökar stort, så har stödpaketen varit nästintill noll. Först nu har det dykt upp, där de kan söka stöd för minskad omsättning för våren och sommaren men det innebär att de varit utan likvida medel sedan april i princip. Som enskild kan man inte få permitteringsstöd, och många a-kassor har 3-4 månaders handläggningstid samt kräver att man lägger ned företaget trots att skatteverket uttalat att det inte ska behövas. Dessa enskilda firmor betalar en hel del i skatt, och de har mindre avdragsmöjligheter än vad ABn har.

    Pratade med Skatteverket häromdagen om lite andra ärenden och enligt handläggaren där så är det två branscher som riktigt är i gungningen – taxinäringen och mindre restauranger, dvs utanför kedjorna.

    Mitt sätt att stödja är att handla i mesta möjliga mån från mindre butiker, torghandel etc istället för de stora kedjorna. Måste jag ut och åka så tar jag taxi istället för buss, åker jag inom tullarna i Stockholm så får jag fast pris och skillnaden blir dryga 40-50 kronor vilket jag anser mig ha råd med. Och så undviker jag folk. Har även en del presentkort i väntan på bättre tider, väl medveten om att det är pengar jag kan förlora men är i den tursamma positionen att jag kan klara mig utan dem. Och jag bor inte i villa, har ingen bil eller åker på lyxiga semestrar. Medelinkomsttagare men utan större utgifter

      Men varför driver folk sina verksamheter som enskild firma då? De vet ju vad risken kring ev. Arbetslöshet är då.

        Dels behöver du inte stoppa in 50000kr av egna pengar i verksamheten, dels så kanske du startat ett företag som en hobbyverksamhet först och sedan inte ”uppgraderat” eller så kanske du troligast bara inte haft tid för att ordna med en övergång.

        (Innan någon berättar att något så viktigt struntar man inte i så vill jag att du ska fråga dig själv, om du inte någon gång undlåtit dig att göra något väldigt viktigt, tex ta cellprov, gå till tandläkare, kolla pensionsavtal osv. Tror handen på hjärtat att det finns någon mer än mig som ibland inte gör allt som man ”borde”). Sorry för så dåliga meningar, jag borde inte sitta här utan lägga mina barn hehe

    Är delad i detta. Vill stödja alla småcafeer och typ min frisör som jag bryr mig om. Vill samtidigt inte köpa onödiga prylar. Bor i Sthlm och jag undviker fysiska butiker så gott det går nu- handlar mat då o då när matleverans på nätet blivit fullbokad. Blev så förvånad att Lindex i mitt centrum satt upp en skylt med texten ”handla hos oss och stöd din lokala Lindex butik så vi får finnas kvar” jahaaa tänkte inte Lindex var ett litet familjeföretag direkt i risk för konken, de verkar ju sälja på som smör i solsken när det kommer till internethandel så fattar inte riktigt hur de resonerar med såna uppmaningar.

      Verkar ibland som att internethandeln är skiljd från butik så att säga. Det spelar liksom ingen roll att de drar in online, butiken kan ändå konka.

        Finns flera butiker i ”stora kedjor” som jag fått lära mig på senare tid är privatägda. Vet inte alls hur det är med Lindex, men om det fungerar på samma sätt kan ju det vara risk för butiken (men troligtvis inte för kedjan).

        Det hade ju många butiker också gjort rätt snart även utan corona

    Som annan skrivit nej det kommer ej gå. Har haft samma problem. Fick gå till länsstyrelsen och ta fotografi med ett vittne som kunde intyga att jag är jag. Sedan gå till försäkringskassan för att få ett ID kort, detta också med ett vittne som kunde intyga att jag var jag. Därefter kunde jag hämta ut mitt körkort som var det jag skulle få nytt.

    Tycker det känns så konstigt att regeringen säger till oss på skarpen att inte gå till restauranger/butiker osv men sen inte ger någon kompensation till företagen. Tycker väl nästan det är bättre att man då gör en full lockdown och kompenserar företagen för det. Vet att det har med grundlagen att göra men det är så konstigt att privatpersoner både uppmanas undvika dessa ställen men samtidigt ska stötta dem? Mitt bästa tips är väl isf takeaway/onlineshopping men det är svårt att göra med en frisör tex….

      Genom onlineshopping stöttar du inte din lokala butik även om dom ingår i samma kedja dock.

    Eller så kan världens rikaste människor lätta lite på plånböckerna så löser det sig. Varför ska vi vanliga löntagare känna att vi ska bära världens framtid genom att konsumera mera? När det är vårt sätt att leva som har satt oss i den här skiten.

      Kallar du taxichaufförer, restaurangägare, frisörer mm. för världens rikaste?

        Det där med läsförståelse… Nej, hon kallar världens rikaste människor för vad de är. Om, låt säga, Stefan Persson som är Sveriges rikaste person skänkte en procent av sin förmögenhet till stöd för svenskt haltande näringsliv så skulle det nog hjälpa ganska mycket. Hon menar ju inte att det är taxichaufförer och småföretagare som ska hjälpa varann.

    Vi småföretagare uppskattar mest att ni inte tar hem oss när ni är sjuka och håller avstånd när vi måste handla mat osv. Då kan vi fortsätta jobba. Jag och sambon som jobbar tillsammans på hans företag har blivit Mer och mer rädda för att bli smittade. Jag har börjat få en panikkänsla när det är trångt och mycket folk. Vi litar inte på de vi träffar i affärer då ingen håller avstånd. Folk släpar med sig hela familjen osv. Står man vid sidan av dörren för att släppa förbi den som ska ut smiter någon förbi… Vi försöker anpassa oss efter när det är lite folk men det hjälper inte. Självklart vill vi inte bli svårt sjuka men det får så stora konsekvenser för företaget om vi båda är borta en längre period. Småföretag är inte bara näthandel och mat, det finns vi som utför tjänster/ reparationer, många glömmer bort det. Vi måste åka hem till folk för att få in våra pengar. Blir han sjuk så måste jag stanna hemma och tvärtom. Vi har klarat oss så här länge och hoppas att det fortsätter så.

    Hej, hallå, en liten egenföretagare här. En sätt att stötta ett företag som många glömmer, som inte kostar en enda krona. Gilla, kommentera och dela företagets inlägg i sociala medier. Skriv recensioner överallt. Så, vilka vänner eller bekanta känner du som har ett företag? In på deras sociala medier direkt samt recensera på google! ?

      Ja! Plus en på den! Det kan göra stor skillnad. Svårt det här, min egen firma har drabbats HÅRT av restriktioner och som någon skrev ovan är stöden till enskilda firmor i princip obefintliga. Jag såg en liten bättring i höstas men har nu noll uppdrag, precis som i våras…

    Fritt fram att resa över jul! Yay!

    Såg också att flera länder tar paus från restriktionerna över jul.
    ✈️????

      Fritt fram? Han sa ju ”inte förbjudet” men att de återkommer om restriktioner kring hur. Och förbjudet var ju aldrig aktuellt eftersom det inte går lagtekniskt.

    Jag jobbar på en liten fairtrade butik i Haga i Göteborg. Den har legat här i 18 år men nu är läget tufft asså! Min chef är den mest omtänksamma chef jag någonsin haft och så blir det ofta när det är små företag. Så jag vill absolut inte se att vi stänger ner, av så många anledningar!
    Fattar absolut att folk inte vill stödshoppa i onödan men OM man är sugen på att checka vår webshop som vi gjorde förra veckan (!) så är det:
    https://indigodesign.se/
    Vi har väldigt fina julstjärnor om jag får säga det själv, eteriska oljor, rökelse och annat smått och gott 🙂 Och för er göteborgare får ni gärna komma in och hälsa på, Indigo Design på Landsvägsgatan 4! Oroa er inte för trängsel, det är inte mycket folk här inne (tyvärr? som tur är?)

      Åh er butik är himla mysig!! Har tittat in några gånger förr om åren, och lovar att komma in och spana på de där julstjärnorna nästa gång jag har vägarna förbi!

    Precis vad som är meningen med denna ”pandemi”. Bort med de små. De stora kedjorna ska bara finnas. Handla online vill de med! När fan ska människor fatta? Det finns en oöndlig uppsö där du kan läsa hur det ligger till och det hittas sanningen. Gnäll fan inte sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.