NA-KD stämmer nystartat modeföretag

Man skulle kunna tro att klädföretaget NA-KD skulle ha fullt upp med att försöka städa upp sitt nedsvärtade rykte efter de anklagelser som riktats mot dem på sociala medier, men istället har det kommit fram att de jagar ett litet nystartat modeföretag som ska ha funnits i ynka sex månader, då de anser att det nya företaget plagierat allt från NA-KDs hemsida och logga, till bilder och branding.
Företaget heter NU-IN och har publicerat alltsammans på Instagram med länkar till sin hemsida då de anser att NA-KD är helt ute och cyklar med sina hotfulla brev.
Till NA-KDs försvar så skickades förmodligen deras brev innan det brann på Instagram, men ändå…

Här är några bilder som jämför de båda företagen i de avseenden som NA-KD hävdat plagiat på.
Vad tycker ni?
Har NA-KD på fötterna eller är deras anklagelser helt uppåt väggarna?

 

  

 

 

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Slutliga spiken i kistan att inte handla från na-kd. Det andra företaget tilltalar ju mkkt mer dessutom. Denna jämförelse får dem att framstå som än sämre.

    Godmorgon!
    Önskar er alla en skön söndag.

      Tack det samma ? Något roligt in planerat idag?

        Lite som när Leila anklagade tjejen i Hela Sverige bakar för att sno hennes ideer. Typ vem har patent på mjöl, ägg, smör, socker, citron och vallmo ?

        Sidorna påminner ej om varandra. Hur många sätt finns det att visa upp kläder?

        Löjligt!

        Baka… Kakor och julgodis för att lysa upp dagen.

      Detsamma, solsken nu på morgonen. 🙂

        Vart bor du där solen lyser? Har inte sett solen på flera veckor ?????

          Bryssel…. vi hade t.o.m. på TV-nyheterna igår att Stockholm inte hade haft någon sol på 12 dagar. Det festliga var att de intervjuade en norska! 😀 Men jag vet hur det kan vara, en vinter i Borås såg vi inte solen på drygt tre veckor, massvis med folk var griniga. :-/ Hur överlever man långt uppe i norra Sverige där man inte får se solen alls??

            Aha okej! Ja men 12 dagar låter lite, de är mycket längre än så, iallafall i Sthlm ??
            Ja verkligen, har släkt långt upp i Norrland, man blir van säger dom haha

            Vi överlever då vi har vetskapen om att under sommarmånaderna har vi midnattssol!

            Snön (som visserligen lyser med sin frånvaro i i stora delar i år) är också en morot. Gör så himla himla mycket mot mörkret samt att man slipper gruset och slasket så fort det blir minusgrader

            Det är ju inte så länge solen är borta (och då bor jag ändå i norraste norrland). Polarnatts-ljuset har en härlig rosa/blå ton, snön gör att det inte känns svart, och dagen då solen kommer tillbaka är magisk. Prova bo här uppe ett år, det är värt kylan.

              Lögn. Det är deprimerande att bo ovanför polcirkeln. Första dagarna när snön lagt sig så ger det ”ljus” men sen är det lika mörkt igen. Finns ingenting som kan ersätta solen på vinterhalvåret. Man får helt enkelt bara stå ut. Det enda fina med vintern är norrskenet.

                Snälla nån, det är någon vecka det är mörkt. Sen kommer vårvintern, BÄSTA årstiden! Sol, blå himmel och snö, bästa kombinationen. Slår vilken sommardag som helst.

            Vad är det för fel på öppet spår från igår? Går det inte att skriva kommentarer där längre?

            Å här kommer en svenska bosatt i Norge och som har sett solen flera gånger denna vecka. Lustigt eller hur;)

              Otroligt lustigt!

    Har inte alla rätt att starta en tråkig klädsida med beige/brun/grå/svarta kläder? Nakd äger väl inte rättigheterna för menlöst mode, annars skulle ju inte alla influencers få skapa egna beiga kollektioner till höger och vänster.

    I mina ögon ser jag inte ett skit skillnad mellan deras alla plagg och hemsidor men det är ju för att det inte finns något som sticker ut. Hur kan de göra en så tråkig sida och sen påstå att någon snott konceptet?

      Exakt! För mitt otränade öga ser det mest ut som om de följer en trend, inte att de plagierar.

      Kelp. Förutom likheterna med namnet/loggan så ser det ut som alla andra online modesidor. Drop-down menyn ser ju likadan ut som hos stadium och boozt m.m. Liksom resten av upplägget.

        Har ingen som helst aning vad kelp skulle vara för ord. Jag vet bara att det inte skulle vara kelp ? //10.05

          Vad sjuka grejer man börjar garva åt i dessa tider.. skrattade högt åt kelp ?

      Kvinnor visar kläder.

    Kan inte se att några plagg skulle vara plagierade, för jag har svårt att tro att det är själva koncptet med tråkiga kläder som räknas, såfall kan många fler sidor buntas hamna i den kategori och då är väl frågan vem som ”var först”…

    Jo det är ju uppenbart rätt plagierat. Företag har fällts för mycket mindre än så. Till och med varumärkesnamnet är ju nästan en total ripoff.

      Ja, nu-in är ju uppbyggt på samma sätt, där bindesstrecker har samma funktion som i na-kd. Tydligt kopierat.

        Men vad har – för funktion egentligen? Alltid undrat

          Undrar också! Nån som vet?

      Men man kan inte ha copyright på ett bindestreck i ett företagsnamn? Na-kd har ju dessutom den extra lilla fnurran i sitt namn att det blir ett specifikt ord när man uttalar det högt. Nu-in blir ju inget speciellt när man läser namnet högt, väl? Jag kan inte tänka mig att det här skulle bli till en fällande dom.

      Och kläderna är ju, som sagt, samma typ av kläder som i princip alla visar och säljer just nu, dvs inget speciellt.

        ”New in” ska väl nu-in stå för eller?

        Det går alldeles utmärkt att varumärkesskydda ord med bindestreck.

        Här har du ett av na-kd’s EU-varumärkesregistreringar: https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/013810205

          Jo, men ni heter ju ena företaget nu-in och det andra na-kd. Så har na-kd företags skyddat alla namn med ”n” och ”-” i? Så jag kan inte starta ett företag som heter new-mode eftersom det innehåller ”n” och ”-” vilket enligt dig ska vara varumärkesskyddat av na-kd?

            Har tyvärr inte tid att förklara hur varumärkesskydd funkar men i detta fall av NA-KD och NU-IN är det ett solklart fall av intrång.

      Nej det är det inte. Då borde de gå på nelly man, asos och massa andra webbshopparna med.
      Och vet du? De var inte alls först med den där designen.

    Fast till deras försvar: om de nu upplever att ett annat företag snott deras idéer så kan de ju inte ta hänsyn till om det företaget är nystartat eller ej? Det är ju lika illa oavsett vem som gör det? Antagligen har deras jurister sagt att de har tillräckligt mkt på fötterna för det. Det vore ju inte första gången som någon faktiskt tittar FÖR mycket på någon annan för att man bara ska kalla det inspiration…

    Jag försvarar inte NA-KDS sätt mot sina praktikanter, men det blir ju som att jämföra äpplen och päron om de inte ska få stämma någon för plagiat bara för att deras personalärenden inte sköts rätt. Om de sedan har tillräcklig grund för detta tycker jag är svårt att avgöra.

      Na-Kd och dess VD verkar mest ute efter att skrämma en konkurrent. (Sen kanske konkurrenten inte gjort allt enligt regelboken heller iofs).
      Mobbar man personalen så är man säkert en mobbare och bully även i affärssammanhang.
      Jarno V har ju erkänt att han har mindervärdighetskomplex, känner sig som en bedragare och bara är en lågutbildad invandrare. Klart att han ger sig på andra för att pumpa upp sitt ego.

    Mike Mikkelborg har varit tongivande i kritiken mot modeföretaget Nakd, och en av få före detta seniora personer i bolaget som har kritiserat Jarno Vanhatapio öppet.
    Nakd å sin sida menar att han har plagierat dem med den nya modesajten Nuin –något som Mike Mikkelborg tillbakavisar helt.
    https://www.breakit.se/artikel/27302/nakd-i-tvist-med-fore-detta-delagare-ord-star-mot-ord

      Spännande detta…

      Det är ju märkligt att en fd ägare väljer att starta ett nytt bolag som är inne och tassar ? på NAKDs logga. Det är fyra bokstäver med ett bindestreck men med ett helt annat typsnitt. Om det är tillräckligt likt för att ligga till grund för en stämning kan jag dock inte avgöra.

      ”Han berättade också om en diskussion de haft i ledningen om hur svårt det var att göra sig av med anställda.

      ”Jarno bara skrattade och sa att vi gör det på Nakds sätt. Vi mobbar personen tills den slutar”, sa Mike Mikkelborg.

      Jarno Vanhatapio har uppgett att han inte känner igen att han skulle ha sagt något sådant och att det inte är en kultur som han står för.

      Efter publiceringen mejlade Nakd till Breakit och uppgav att vi borde känna till att det pågår en tvist mellan Nakd och Mike Mikkelborg.

      Mike Mikkelborg driver sedan något år tillbaka modesajten Nuin, som Nakd menar är ett plagiat.”

      Damage control a la Na-kd.

      Har vänner som jobbat på NA-KD som dock säger att Mike var en av dem som skrikit på personalen. Denna stämning mot honom har varit på bordet ett tag. Smart drag att gå till pressen när han vet att deras stämning snart kommer bli offentlig. Ser inte bra ut för NA-KD ifall de gör detta efter allt som hänt.

    Tycker inte de är lika någonstans. För det första ser väl mer eller mindre alla kläder från fast fashion företag likadana ut ?
    Webbsidan är inte mer lik än andra sajter och enda likheten i namnet är bindestrecket?

      Det enda jag kände när jag kikade på dessa layouts var: fan vad TRÖTT jag är på kläder. Fick noll sug av bådas sidor och kommer ej handla där. Tycker typ endast Nellys sida känns lockande, resten ser…. blaah, ut.

    Jag tycker inte alls att det är plagiat – varesej layouten på hemsidan eller kläderna. Nuin har dessutom en helt annan medvetenhet kring miljö etc OCH är inkluderande i sina bilder med modellerna.

    Ja för na-kd själva är ju absolut både nytänkande och unika…

    De har väl inte patent på en design? Förmodligen använder de samma cms och valt samma tema och det I sig är inte brottsligt.

    Känns som att om företagsnamnet på nya företaget inte börjat på N hade man inte tänkt i termer av plagiat alls, men jag kopplar deras hemsida till NA-KD pga just det. Med det sagt känns det superlöjligt av NA-KD att hålla på såhär när det nya företaget verkar ha hållbarhetstänk som första prio, då konkurrerar dom nog inte ens om samma kunder?

    Det enda jag tänker på är bindestrecket men tror inte för fem öre att de har patenterat den stilen. Hemsidan är långt ifrån nytänkande, en som däremot är det är hxouse.
    Det här är bara ett sätt för NA-KD att skrämma sin konkurrent.

    Båda företagen säljer ju fast fashion. Har nakd missat att flera företag gör det? :))

    nu-in = new in?
    Nu Skin = New Skin? https://www.nuskin.com/content/nuskin/en_US/home.html
    – Är de lika?

      Kanske skall tillägga att Nu Skin är verksamt inom kosmetika. Inom mode finns redan NÜ DENMARK. https://nu-denmark.com/

      Naked är verksamt inom men’s underwear sedan 2008. Grundades i Vancouver. http://www.nakedbrands.com/our-history
      NA-KD grundades 2015. https://www.na-kd.com/sv/om-oss

    Kan inte se att detta skulle vara likt. Det är väl – mellan fyra bokstäver då…

    Folk i kommentarerna verkar ha svårt att hålla isär patent och varumärkesskydd. Patent är inte det som är tillämpligt här.

      Patient då? ?

      Mönsterskydd är en typ av patent så ordvalet är ändå inte helt fel.
      Från PRV:
      Ett mönsterskydd skyddar utseende och form, men inte en produkts funktion eller den bakomliggande idén. Med ett mönsterskydd får ingen annan tillverka, sälja eller importera kopior av den skyddade designen

        Mönsterskydd är inte en typ av patent. Patent skyddar tekniska lösningar.

    Skulle vara kul om du tog upp likheten i estrid och amerikanska billie! Andrea och Mathilda nämnde även i sin podd om hur estrid tar arbetsprover tidigt i anställningsprocessen som de sedan använder trots att personen i fråga inte blir anställd eller får någon ersättning.
    Ett annat intressant fall är chimi eyewear vs chimi home

      Sökt jobb där en gång. Japp arbetsprov kommer direkt efter du skickat in din ansökan.

      Ja, Estrid vs Billie tack. Plagiat ned på färgnivå på hyvlarna ?

      Re Chimi Eyewear vs Chimi Home så skyddar man ett varumärke i olika klasser för produkter och tjänster. Så länge det är helt olika saker går det bra att heta samma sak, då de inte kan förväxlas med varandra.

    Han som äger Nuin var tidigare delägare i NAKD. Även personal har gått från Nakd till nuin så det verkar mer som att nuvarande vd hos nakd har ett personligt agg mot ägaren på nuin och vill sätta dit honom.

    Men alltså, Googla valfritt klädföretag och gå in på hemsidan så ser den ut precis så där..

    Tycker faktiskt hemsidorna var väldigt lika, strukturen på namnen påminner om varandra. Men det var väl det!

    Alla plagierar alla i den där branschen. Man ser så sällan något nytt att om man tryckte upp en jättetavla varje gång man såg något det allra minsta eget eller nyskapande så skulle min lilla lägenhets väggar ändå vara i det närmaste tomma. Man har sett allt ”nytt” flera gånger förut.

    Tycker det är patetiskt av NA-KD att skicka ett sånt brev till nu-in för detta. Inte en chans att kunden skulle missta nu-in för NA-KD, i så fall hade de fått stämma många sajter och att även räkna med att själva bli stämda. Skulle gissa att det ligger ännu någon annan konflikt bakom och att det är ett sätt att försöka skrämmas.

    Tycker loggan är för lik. Som nytt företag, inte välja en helt ny logga som är lätt att känna igen och urskilja från andra? Varför välja en så pass lik logga som kan förväxlas när man tittar snabbt? Det luktar inte rent mjöl i påsen för mig.

      Om det stämmer att VD:n för nu-in tidigare varit ägare för na-kd kanske han var tonsättande i skapandet av na-kd:s logga, och då tycker sig ha rätt att använda samma koncept på sitt nya företag. Tycker det känns okej, sidorna var så olika i övrigt (modeller, poser osv)

    Nu-ins sida är clean och na-kds ser b ut.
    De ger inte alls samma känsla när man tittar på dem. Löjliga anklagelser

    Såklart man ska stämma om man anser att de plagierat för hårt. Och detta såklart oavsett om företaget funnits i 6 mån eller 3 år.

    Enligt Breakit så har han som startat NUIN har suttit i ledningsgruppen för NAKD. När han varit på affärsresa med NAKD har han hittat leverantörer till NUIN som han nu startat. Han har även låtit en av NAKDs leverantörer gå in som delägare i NUIN. Flertalet anställda på NUIN har han tagit med sig från NAKD när han startade upp bolaget. Det känns däremot inte ogrundat att NAKD väljer att försöka stämma dem.

    Nakd själva bör ju stämmas, plagierar fritt.
    https://www.instagram.com/p/CHvAP5cpZfF/?igshid=9zxsrf04h80m

      Vill egentligen inte försvara NAKD men det finns väl inte ett enda modeföretag i de lägre till melllan prisklasserna som inte plagierar/inspireras av de stora modehusen.

    Som ux:are/webbutvecklare tycker jag absolut inte att de plagierar. Finns många skillnader. Tycker t.o.m att nu-in’s hemsida är bättre än na-kd ?

      Känner exakt samma, och jobbar då precis som du med UX & webbutveckling.

    Namnet är lite för likt och tycker nu-in agerar på ett väldigt oseriöst sätt när de tydligt fick stämningen 27e november (alltså innan allt rabalder började) och försöker nu vinna försäljning via att åka på nakds skandal. Som ett startup (vilket de påpekar orimligt mycket, alla företag har varit nya en gång, ger inte ok att göra vad som) är detta den bästa sortens marknadsföring de kan få och man kan ifrågasätta sig om de är så mycket bättre

    OT Var inne på Kenzas instagram och slogs av att hon på var och varannan bild visar sin gravidmage, gärna med en hand nånstans för att verkligen framhäva den. Gick för skojs skull in på Jannis och Dani Pavlicas (som båda 2 också är gravid med bebis nummer 2) för att jämföra.

    Dani har lagt upp 3 bilder, Janni har lagt upp 2, och Kenza har lagt ut 21 bilder där dom på ett eller annat sätt framhäver sin gravidmage. Då räknade jag inte med outfitbilder. Hade jag tagit med outfitbilder där magen framhävs utan händer hade Kenza dragit ifrån ytterligare då hon gärna har på sig tighta kläder och gärna fotas från sidan så man verkligen ska se att hon är gravid.
    Förstår att hon är stolt, men hur mycket är för mycket?
    Har inte instagram själv men har läst kommentarer här om att folk börjar tycka det är tjatigt med Kenza och hennes mage. Och nej, jag har inget bättre för mig så jag ville se själv hur det låg till

      Bryr mig inte särskilt mycket, hon vinner väl följare på det. Inspirera i att vara snygg mamma typ.

      Den sista Bilden med henne och niko i pyjamas vid granen dock, när hon flashar magen för niko känns way too much ? när man måste flasha något överhuvudtaget, då har man gått för långt ?

        hahahah gick in och kollade. den bilden var fan too much!!

      Håller med, enbart för detta är kvinnan som grät ut i en podd om hur JOBBIGT det var för henne när hon trodde att hon inte kunde bli gravid, att se andra blivande mammor ”skryta” med magen. Att själv ha upplevt det så pass som hon berättade om borde väl resultera i att man är liiite mer kännande mot att sina följare som kanske också kämpar, men hon har verkligen gått all in på gravidskryt. Snyggt

        Jag fattar såklart att man inte DÖLJER magen eller faktumet att man är gravid, men just att medvetet konstant klä av magen på bild, trycka fram den, hålla om den, posera utifrån magen känns desperat och fjantigt. Och skrytigt.

    H&M, M&S, C&A
    Allt är samma

    Det enda jag tänkte på vad att nu-in känns så mycket fräschare.

    Titta på modellerna på nu-in, har bara varit inne på 3 kategorier men redan sett många olika hudfärger, bristningar, äldre kvinna, kvinnor i olika storlekar/former. Redan där känns nu-in mycket mer tilltalande än na-kd! Däremot känns det fortfarande väldigt billiga kläder för att vara sustainable och bra arbetsvillkor för de som producerar kläderna, men jag är inte heller så insatt i det så kanske är bra för arbetarna ändå?

    Nej NA-KD stämmer inte NU-IN, de har skickat ett cease and desist och ger dem en chans att sluta inskränkta på NA-KD’s varumärke. Om det inte sker, kommer NA-KD ta till rättsliga åtgärder.

    NU-IN ansökte om varumärkesskydd 28/8-2019 och en invändning kom 21/11-2019, jag kan tyvärr inte de se från vem men jag gissar NA-KD och jag misstänker starkt att de kommer få rätt och NU-IN nekas registrering.

    Som företagare måste man ha koll på sina varumärken och vara försiktig med att inte göra intrång på andra, det kan stå en dyrt annars.

      Du verkar insatt, jobbar du på na-kd måntro?

        Nej jag jobbar inte på NA-KD, har jobbat med varumärkesskydd tidigare på en byrå och tycker det är intressant bara 🙂

          Ok ?

    Att jobba på na-kd gjorde att jag brände ut mig totalt och fick en mental kollaps. Äter fortfarande tabletter för att palla med vardagen efter tiden där….

    Eller så är det samma som ligger bakom klädsidorna och bara startat ett nytt för att gömma sig bakom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.