Baksidan av alternativmedicin med @vardagsrasismen

Paula Dahlberg skriver Instagramkontot @vardagsrasisimen och tar upp ett ämne som i mångt och mycket är tabubelagt – nämligen baksidan av alternativmedicin.
Att det finns de som anser sig blivit hjälpta, men hur det också finns de vars liv försämrats.
Alternativmedicinen är INTE ofarlig. Paula säger till på skarpen att vi måste sluta låtsas som om den är det och att desperata människor bara kan scrolla vidare när någon lovar bättring.

Jag har själv upplevt samma sak som Paula, hur min endometrios blev sämre utan hormonella läkemedel, hur ”naturligt ”det än må ha varit, samtidigt som jag upplevt mig hjälpt för någonting annat med hjälp av magnesium snarare än traditionella läkemedel, men jag håller med Paula.
Det pratas väldigt lite om den andra sidan av alternativ medicin och jag tycker det är jättebra att hon lyfter ämnet.

Vad är era erfarenheter?

Tack för tips!

329 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har motsatta erfarenheter. Har lidit av atopiskt eksem hela livet. Började mixtra med olika kosttillskott och ta bort vissa födoämnen ur kosten – har lyckats bota mina hudbesvär till 100%! Besökte innan det sjukvården och testade flera olika krämer, men inget hjälpte. Fick höra att atopisk hy lever man med hela livet.

      Min dotter har atopiska eksem. Hemma äter vi typ inget godis, inga mjölkprodukter och vegetariskt. Smörjer henne med kokosolja varje dag också vilket tagit bort nästan alla eksem.

      Fast då hade du nog eksem pga födoämnesallergi så då är det inte konstigt att kostomläggning hjälpte.

        Fast nej? Hon skriver ju atopiskt exem.

          ” Ibland kan en allergi göra att du får eksem. Men mer än hälften av dem som har atopisk dermatit har ingen allergi.”

          Från 1177s hemsida.

          Alltså är atopiskt eksem förekommande vid födoämnesallergi, men inte alltid.

            Du är inte helt logisk nu. Eller du kan inte ”omdiagnosticera” hennes atopiska eksem till födoämnesallergi bara för att en del med atopiskt eksem har det.

              Jag haft en tonåring som lidit av atopiskt eksem hela livet.
              Från början utlöstes det som födoämnesallergi (mjölk- och äggprotein) men nu blossar eksemet upp av allmäntillståndet i stort eller en vanlig förkylning. Det är i stort sett borta sommarhalvåret men kommer tillbaka varje vinter. Han kan fortfarande reagera på födoämnen som han enligt tester inte är allergisk mot. Men någon slags överkänslighet finns kvar.

              Hans läkare på allergimottagningen säger att det är väldigt vanligt att atopiskt eksem försämras av vissa födoämnen.

          Kan vara orsakat av födoämnen och här har de ju uteslutit t ex mjölk som kan ge eksem.

            Bara för att diagnosen är atopiskt eksem så måste det inte stämma. Feldiagnosticeringar förekommer. Hittar man inte sambandet mellan ett födoämne och eksem så är ju atopiskt eksem en sannolik förklaring. Men om kostomläggning avhjälper eksemen så finns ju skäl att misstänka födoämnesallergi.

              Svar till:
              Anonym / 09:50
              Du är inte helt logisk nu. Eller du kan inte ”omdiagnosticera” hennes atopiska eksem till födoämnesallergi bara för att en del med atopiskt eksem har det.

            Det är väldigt vanligt att atopiskt eksem försämras av tex mjölk eller ägg och vete.

          Min dotter hade atopiskt exem trodde man, visade sig vara mjölkproteinsallergi.

            Japp samma här med min dotter

        Kost är inget som sjukvården brukar prata om oavsett och det gör i princip aldrig några utredningar gällande allergi vid eksem och dyl. Har liknande erfarenheter.

          Jag har motsatt erfarenhet. Båda mina barn har haft svåra besvär med eksem och genomgått utredningar på lung- och allergimottagningen på SöS. De kollade efter alla möjliga födoämnesallergier men också dammkvalster, mögel, djur, tvättmedel m.m.

          Och under pågående utredning/behandling ansvarar dermatologisjuksköterska för själva smörjandet av huden och uppföljning. Har fått så bra hjälp men också stöd och råd.

            Bästa mottagningen! Enda mottagningen som lyckats få min astma under kontroll, aldrig använt så lite medicin som jag gjorde förra året. ????

              Eller hur!! Är så oerhört tacksam för all hjälp vi fått där och det alltid lika underbara bemötandet ❤️
              Mina barn har gått där hela livet då de föddes med eksem och allergier.

              Härligt att de hjälpt dig så bra med astman!

              mvh
              11:12

        Anonym / 09:30:
        Fast då borde ju också sjukvården kunnat hjälpa med korrekt diagnos och behandling, tex tips om kostomläggning?

          Det stämmer. När mina barn hade problem med eksem ville de inte att vi skulle utesluta födoämnen på egen hand, det var viktigt att göra en uteslutningsdiet med hjälp av dietist på allergimottagningen. Vi fick jättebra hjälp och uteslöt (och återinförde) allt från mjölkprotein till äggprotein, fisk och vete.

      Snälla, skulle du kunna beskriva lite mer detaljerat om din nya kost och kosttillskott du tar? Jag har också problem med eksem som jag aldrig lyckas få bukt på.

      Tror inte livsstilsförändring hör till alternativmedicinen

        De efterblivna i Haveristernas Fb-grupp är av en annan åsikt…

      Jag har haft atopiskt eksem sedan jag var liten. Vi fick råd om att plocka bort citrusfrukter, tomater, vissa färgämnen, hade salvor till förbannelse, inget hjälpte.
      Tillslut började läkarna rycka på axlarna och säga att det skulle försvinna med åldern.
      Mellan 25-30 ngn gång fick jag så svåra eksem på hals, bröst, mage och lår att jag gjorde ett sista försök hos läkare. Fick pricktesta, för vilken gång i ordningen har jag ingen aning om. Svaret var att jag är parfymallergisk, kontaktallergi. Efter att ha plockat bort alla parfymerade produkter ur mitt liv har jag inte i närheten så svåra eksem som tidigare. En enorm lättnad.

      Samma här. Jag fick psoriasis plötsligt i hårbotten. Ingen kul historia alls. Provade mängder av olika kortison. En creme för att lyfta bort det enorma månlandskapet i hårbotten, dvs luckra upp det. Sedan kortison på det. Vidrigt. Det blödde och gjorde så jäkla ont. Var fri från skorven i typ 2 dar, sen började det om. Två v senare var det lika mycket igen. I 7 år höll jag på såhär och led verkligen av det. Området var lika stort som en hand. Provade KS, Kolloidalt silver, som tar virus, bakterier och svamp. Läste att all form av eksem är svamp i huden. Drack det i 2 v, typ 2 msk åt gången på kvällen. Psoriasisen minskade rejält, slutade och det var lika mycket igen efter ett kort tag. Sedan tog jag det morgon och kväll i ca 4 v. Allt försvann och det är väl 5-6 år sedan nu och har aldrig kommit tillbaka.

      Var hos läkaren med en öroninflammation. Han ordinerade kortisondroppar till örat. Kändes galet. Skippade det och tog KS i örat istället. Var borta på 1 dag, men fortsatte i några dagar extra. Kortison förstör hudens barriär och tar inte bort ngt, det dämpar bara symptomen.

      Min katt fick eksem efter vaccinationen. Min andra katt klarade det bra. Vi var hos veterinär många ggr och försökte hitta orsaken. han gick på kortison väldigt länge för att dämpa klådan. Till slut vände jag mig till en djurhomeopat. Fick efter ett långt samtal på nästan 1,5 h, två olika sorters tabletter skickat till mig. Den första gjorde ingen skillnad, men den andra tog bort hans klåda helt.

      Vid första känning av UVI, så tar jag tranbärskapslar, 6 st. Försvunnit till nästa dag. Men fortsätter några dagara extra.

      Så, absolut, för mig har det funkat många ggr med alternativa vägar. Men viss medicin behöver vi absolut, och inget hjälper för allt.
      Det jag tycker är sorgligt är att vi inte jobbar mer parallellt med alternativa vägar inom vården.

      .

        Vi använder oss också utav KS jätte mkt! Jag har haft urinvägsinfektion flera gånger och lite KS på bomull upp i snippan och det är borta på en dag! Jag känner mig mycket mer bekväm med att använda det än läkemedel.
        Jag lider också utav psoriasis i hårbotten och öronen sedan jag var i tonåren (är 30 nu) så ska prova att dricka det och se om det försvinner. Tusen tack för tipset! ?

          Jag är inte säker på om du skojar eller inte. Men om du är allvarlig: stoppar du upp bomullen i urinröret då eller? För du vet väl att du inte får UVI i själva slidan?

            om man håller en indränkt tuss mot urinröret så kryper det upp, precis som bakterier kan göra 🙂

              Lever silvret? Hur klättrar silver?

                Åh jag vill också veta hur silvret kryper upp i urinröret!

                  Hallå spydig kommentar! Nej tyvärr så ”stoppas ingenting upp”. En indränkt tuss på utsidan bara funkar alldeles utmärkt. Tråkigt att se så många som bara vill retas för att få en reaktion. Är du inte intresserad låt ämnet bara va ?‍♀️

          Samtidigt i Stockholm: Reningsverken rapporterar fördubbling av silverhalt i avloppsvattnet.

            Du kan ju kolla läkemedelshalterna i reningsverken 😉

            Det var pga av ett företags utsläpp, så du kan lägga ner ditt skitsnack direkt, idiot!

          Åh hoppas det kan hjälpa dig 🙂 Man kan få något som kallas förstförsämring, att det blir ännu värre en period. Ofta är det ett tecken på att det bryter ner problemet man har. Jag fick det dock inte 🙂

            Tack! Känns inte som att det kan bli värre just nu. Det försämras med stress och vi har en andra lockdown här och home schooling ?‍♀️ Så mitt är riktigt jobbigt för tillfället. Men håller tummarna att det hjälper ??

              Håller tummarna för dig 🙂

    Placebomedicin är en av den bästa medicinerna. Kroppen läker sig själv.

      Det beror nog l i t e på vilken sjukdom vi pratar om va…

      Placebobehandlingar med ECT är rätt populärt lokalt i Lidingö, har jag hört.

        HAHAHA

    Det mest korkade jag har hört är virvlat vatten. Det går ut på att vatten i hav och sjöar på något merklisch sätt förstörs när det åker genom vattenledningen hem till din kran. Men! Genom att virvla vattnet under diskbänken så förstärks den så viktiga tvåpoligheten (med övervikt på plus). Det finns forskning som har presenterats i ett av Aschbergs program i TV3 visat, så då måste det vara väldigt sant.

    Men inte nog med det, det finns också luftvirvlare att köpa. Och en liten vattenvirvlare man kan ha med sig på resor eller när man kommer hem till någon som mot förmodan ännu inte har installerat en sådan. Och Z-ringar, det ni. Wow.

    Nu ser jag fram emot att alla influencers börjar göra reklam för detta.

      Swoshhhhhhh ?

      Gillar även att man bara ska äta positiva joner. Fanns tydligen vätska med endast positiva joner. Ja, njaaaa, alltså nä. Så funkar det inte ?

      Ja du, jag är en skeptiker av rang men inte vet du om det kan vara någon sanning i det där?

        Jo

      ???

    Tror att mycket handlar om vad för typ av sjukdom och grad.

    Intressant ämne. Jag tror inte det finns ”antingen” ”eller” här, akupunktur räknades som alternativmedicin än gång i tiden- idag är det sanktionerat av västerländsk konventionell medicin. Så man bör nog vara öppen för men väldigt ”medveten/kritiskt tänkande” mot alternativmedicin. En del funkar- en del är båg.

      Jag tänker också att det är skillnad på österländska behandlingar/läkemedel och annan alternativ medicin. Österländska metoder har definitivt vuxit i anseende i väst (i takt med att vi blivit mindre arroganta och rasistiska?) Det är inte att likställa med företeelser som tex anti-vaxx, kolloidalt silver eller allmänt läkemedelsmotstånd.

        Absolut och medicinska västerländska studier har bedrivits på några traditionella österländska behandlingsformer så när effekterna bevisades enligt ”vår” medicin växte de såklart i anseende. Problemet blir ju som du säger när detta klumpas ihop med ”virvlat vatten” som ”alternativmedicin.”

      Alternativmedicin kan msn väl generellt säga om allt som inte är vetenskapligt bevisat och kan bevisa HUR det funkar, alltså inte sådana skräpstudier/internetforskning som typ antivaxxers håller på med utan riktiga forskningsstudier. Exempelvis akupunktur är ju medicinskt vetenskapligt belagt och förklarat och därmed välkommet in i värmen hos sjukvården.

        Precis- men poängen var att akupunktur användes långt innan västerländsk medicin bestämde sig för att bedriva en västerländsk studie på den. Den hade givetvis exakt samma effekt både före och efter den västerländska studien.

        Vet du var den forskningstudien finns att få tag i? Skulle vara intressant att läsa den.

          Finns flera men tror de är rätt gamla vid det här laget (akupunktur blev ”västerländskt sanktionerat” för kanske 15- 20 år sen eller tom mer (?) om jag inte har fel). Men googla plus svensk läkartidning som skriver lite då och då.

        Det är sant att akupunktur används inom sjukvården, men det intressanta är att det egentligen fortfarande inte finns belägg för att det har bättre smärtstillande effekt än placebo. Man har gjort åtskilliga studier där man placerat nålar på fel punkter, eller använt ”skennålar” som ej penetrerar djupt genom huden, och man har fått precis samma effekt som vid vanlig akupunktur. Med andra ord: placeboeffekten vid smärta är mycket stor, så det är det som akupunkturens effekt egentligen rör sig om.

          Fast nu pratar du enbart om smärtstillande. Vet ej huruvida belägg för akupunktur finns just där men belägg finns inom många andra specialiteter.

          Jag fick akupunktur av förlossningspersonalen när jag skulle föda. Fungerade inte överhuvudtaget på mig.

    Så igenkännande. Var i perioden 2015-2018 helt utan hormonellbehandling, trodde också att en bra kost skulle läka mig. Resultatet blev minst sagt det motsatta. Idag är jag helt beroende av hormonellbehandling (dubbla stavar plus Visanne) plus narkotikaklassad medicin mot nervsmärta. Trots detta är min endometrios inte under kontroll, blöder minst en gång i veckan och har smärtgenombrott.

    Jag blir otroligt upprörd när människor ska prata om att läka kroppen med nötter och bär. Jag äter redan vegetariskt, mjölkfritt, sockerfritt och lite gluten. Men det spelar ingen roll. Nästa steg är att eventuellt ta bort livmodern men det kommer inte lösa några problem mer än blödningarna.

    Den som inte har endometrios ska aldrig yttra sig. Aldrig i hela livet. Det är inte lite mensvärk, det är som att gå runt med blödande sår i magen som ilar, bränns och stramar dygnet runt 365 dagar om året.

    Min livs stora sorg att inte kunna ha sex eller ett normalt liv.

      Alltså innan du börjar operera bort delar av din kropp så tycker jag du ska ta och läsa på inne hos vulverinekoos på Instagram och börja äta kött.

        Herregud vilket respektlöst svar.

        Ja för det botar endometrios och adenomyos? Jag har läst vad hon skrivit men det är inget för mig. Jag har testat det mesta men har nu helt överlåtit mig till medicinsk sjukvård.

        Jag kommer absolut inte att börja äta kött då jag blir sju gånger värre då.

      Iom att vegetariskt inte är en optimal kost för dina problem, äter du inte en bra kost. Det hjälper heller inte att skära ner på gluten, man måste sluta med det helt och hållet. Likaså med andra spannmål. Du kan aldrig läka kroppen med nötter då de är otroligt inflammatoriska. Du får en obalans mellan Omega 3 och Omega 6. Ät bara ren mat, utan tillsatser, kött, fisk, (ägg)grönsaker, lite när och naturliga fetter.

        När=bär

    Jag har bra och dåliga erfarenheter av båda sidor, därför är jag varken för eller emot. Däremot tycker jag ofta att jag blivit behandlad för symptom och inte orsak när jag träffat läkare.

    Själv slapp jag svåra kramper i benen med magnecium.
    Hade/har också Endomitrios och led fruktansvärt och skulle aldrig blir gravid, samt att jag hade ett stort myom i livmodern.
    Smärtorna gjorde att jag sökte hjälp på många ställen för att kunna leva normalt.
    Detta fungerade för mig, men det betyder ju inte att det är svaret på allt och att det hjälper alla.
    Men träffade en läkare, inte en shaman eller stollig människa, utan en ”utbildad” som rekomenderade mig atg sluta helt med alla former av mjölkprodukter i ett år, helt vegansk kost om jag klarade det, så det gjorde jag. Jag gick all in vilket var svintufft, fanns ju nästan inget växtbaserat.
    Fick även att jag skulle juicefasta en vecka per månader i sex månader, det gick lika bra med fruktjuice om den inte var pastöriserad och var färsk (tur det, avskyr grönsaksjuicer).
    Sen skulle jag börja motionera 3 dagar i veckan samt sluta helt med alkohol. Och när jag gjort detta i minst sex månader skulle jag börja med ren folsyra.

    Efter fyra månader började jag få ägglossning, och den sommaren åt jag mycket rawfood för det verkade spännande, men inte bara.

    Efter sju månader blev jag gravid, fick missfall och då gjordes ett ultraljud som såg att Myomet blivit mindre men var som en knytnäve.
    Blev gravid efter en månad igen och födde det barnet.
    Vid återbesöket var myomet helt borta och nu harvjag inga problem med endomitriosen alls. Fått ett barn till efter det.
    Äter fortfarande veganskt och så ren mat som möjligt, men fastar inte.
    Tränar regelbundet men inga monsterpass.
    Dricker noll alkohol.

    Har haft en pytteförkylning på 4 år.
    Barnen äter också veganskt och har varit med i en koststudie sen födseln, pch de har bara varit snoriga en gång i hela sitt liv, *ta i trä*.
    Svårt att veta om man ska tacka ”alternativmedicinen” för detta, men ja, det fungerade.

      Vem är läkaren (eller ”stollen”/ vem hen än var)? Jag vill också hitta nån alteenativvänlig typ att prata myom med. Vad kul att det gick bra för dig!

        Troligtvis en naturopat. De har en tendens att kalla sig ”naturläkare” som blir ”läkare” för att lättare lura på folk kvacksalveri.

          Nej, det här är en läkare som jobbar på sahlgrenska sjukhuset.
          Jag kan försöka logga in och kolla om mina journaler finns uppladdade från 2016, då borde ju namnet stå där.:)

            Då är hen väl utbildad och inte ”utbildad” ?

            Ja gör det! Låter otroligt märkligt att en utbildad läkare skulle förespråka juicefasta.

            Tack! En gynekolog?

              Du måste inte skriva ut hans namn om det bara leder till problem (för läkaren). Utan det räcker för mig veta om det var en gynekolog på Sahlgrenska, tack igen ?

      Känns lite oroväckande att dina barn varit snoriga en gång = inte utsatta för infektion = inget immunförsvar. Barn skall gå igenom ca 150 infektioner sina första år för att ha ett fullgott immunförsvar i vuxen ålder. Kroppens reaktion på infektion är snuva, feber etc.

        De har varit utsatta för infektion men reagerar, som så många andra, på olika sätt med olika sympton.

        Det måste vara årets hittills mest obegåvade kommentar. Alla attacker på immunförsvaret leder inte till symptom. Det är dessutom en helt felaktig slutsats att infektioner stärker immunförsvaret. I många fall är det tvärtom. Virus försvagar immunförsvaret och det tar kroppen 2-3 år innan det återhämtat dig.

      Kanske inte förkylda, men deras hjärna tar skada av vegans kost, då de får brist på bla DHA.

    Bra text! Alternativmedicin är psuedovetenskap av en anledning.

      Inte till 100%. Alltså det finns ju viktiga nyanser här. Men bra vara medveten då det är en bransch som såklart (också) innehåller mycket skit men inte enbart.

        Självklart, men i det stora hela så räknas alternativmedicin som psuedovetenskap. Så trött på dessa förespråkare för alternativmedicin som lurar på folk massa juicer för att de ”kan bota cancer, läkare vill bara luras och tjäna pengar” och sen kränger kosttillskott för 500 kr burken.

          Håller med men en god grundhälsa kan nog skydda från rätt många sjukdomar, och där tänker jag att alternativmedicin kan komma in. Alltså inte för att bota något utan bara behålla en optimal hälsa. Dock tror jag verkligen inte det skyddar mot Cancer osv men anemi kanske ?

            Att främja god grundhälsa är inget unikt för alternativmedicinen, utan är ganska allmänt förespråkat inom sjukvården. Anemi kan behandlas med järntabletter och en hel del andra metoder, beroende på orsak och verkan. Som du går till vårdcentralen för att kolla upp, inte Google ??

            Fast god grundhälsa förespråkas ju rent allmänt inom sjukvården, det är inget unikt för alternativmedicin. Förutom att alternativmedicinare även försöker kränga på dig kosttillskott och dylikt. Anemi kan behandlas med järntabletter. Inget som har med alternativmedicin att göra.

    Håller med Cam. Hormonella läkemedel är inte av ondo för många av oss med endometrios. Utan hade jag haft grav smärta minst 1 vecka per månad och svårt att jobba/leva normalt då. Med mår jag prima och känner nästan aldrig av den längre. Blir så arg när vissa säger att det typ är djävulens påfund med hormonella läkemedel för det har de minsann läst på nätet av nån jeppe som förösker sälja sina ”naturliga” kostpreparat istället.

      Blir ledsen att det blivit så ”trendigt” att hata på hormoner (som vi redan är proppfyllda av naturligt!?) och vilja uppnå total hormonfrihet. Men få kan argumentera till varför?? Min pms och mensvärk är SÅ mycket bättre MED tillsatta hormoner. Skulle inte klara mig utan.

        Och mitt mående är bättre utan tillsatta hormoner.

          Mitt med. Men så har jag inte märkbara problem med pms eller mensvärk, jag har inte endometrios eller PCOS. Min kropps egna cykel fungerar kort sagt felfritt och då är jag inte i behov av läkemedel för just det.

          Mitt med. Mådde skit av hormonella preparat både fysiskt och psykiskt.

            Jag mådde väldigt dåligt av hormonella preparat psykiskt första gången jag använde det. Men gick sen igenom en graviditet och nu efteråt har jag inte problem längre! Konstigt hur kroppen fungerar ändå. ?

              Jag med blev självmordsbenägen och ville bokstavlig talat ta livet av mig på hormonella preparat och jag har testat allt.

        Men en fråga, för jag vet inte utan undrar, är det inte så då att tillsatta hormoner hjälper den som har besvär pga avsaknad av något hormon.
        Och den som får besvär av tillsatta hormoner får det pga ingen avsaknad av hormoner utan får besvär av andra orsaker?

        Eller hur funkar det?

          Det är inte riktigt så enkelt. Jag har besvär orsakade av lågt progesteron, därför tar jag tabletter med progesteron. Jag känner av biverkningar, men biverkningarna är lättare att stå ut med än symptomen jag får av lågt progesteron.

          Nja, det där är supersvårt och komplicerat så man kan inte ge ett generellt svar. T ex, klart hormoner kan ge biverkningar. Men- vi vet också att hormoner förebygger både endometrios och myom.

        Hormoner är inte endast en kroppsfråga utan även en miljöfråga. Överskottshormoner sprider sig till sjö och hav och påverkar t.ex fiskar väldigt negativt. Detta är en stor orsak till varför jag valt bort hormoner.

    Jag tänker att det ofta handlar om att bli sedd. Min mamma var övertygad om att hon var pollenallergiker, men inga provsvar visade att hon var det. Läkaren tyckte väl att hon inbillade sig. Sen gick hon till en homeopat som verkligen lyssnade på henne, s å g henne liksom. Några sockerpiller och problemen var borta.

    Sen har ju tyvärr denna homeopat blivit hennes husgud, och det senaste är att homeopati kan bota corona men det vill inte ”läkemedelsindustrin” att folket ska veta. Suck..

      Homeopatmediciner har ju analyserats (i princip bara socker) ganska noggrant, placebo-effekten är enorm hos de som säger sig bli hjälpa av detta.
      Och det är väl bra, om de blir bättre oavsett om det handlar om placebo. Dock brukar det finnas någon i det sammanhanget som tjänar en hel del pengar på sockerpillren.

        Fast det har också analyserats noga att ingenting inom homeopatin är bra för att bota sjukdomar som behöver botas. Folk avstår cancerbehandling, vaccin och annat för att de väljer homeopati istället. Det är LIVSFARLIGT.

        Att ge pengar till en homepat är att stötta en lurendrejare. Även om det fick dig personligen att må bättre psykiskt att inte få ett riktigt läkemedel, så kan homeopaten sen med nästa ”kund” få någon att undvika att gå till läkaren med ett okänt problem. Eller skuldbeläggas för en åkomma som t.ex. är genetisk och inte alls kan botas med en flaska vatten. Det finanserar du om du pga det är najs med placebo.

        Luras man in i homeopatin slutar det ju inte sällan där. De flesta som tror på alternativmedcin av en sort tror på andra sorter.

          Självklart finns det en fara i att avstå nödvändiga behandlingar till förmån för annat nödvändigt. Jag tänkte mer på människor med åkommor som söker hjälp ofta och länge och vården hittar inget fysiskt fel på dem. Verkar vara en övervikt av dessa personer som jag känner till som påstår att homepati hjälpt dem.

            De kanske behöver nån slags psykologisk hjälp i såna fall?

              Säkert. Men blir knappast prioriterade i kön till psykiatrin Som tur är.

          Läkemedelsbolagen vill bara tjäna pengar här man ofta fans av homeopater säga, men vad fasiken vill homeopaterna då? Jo kränga vatten för så mycket pengar som möjligt.
          Jäkla humbugbranch.

            Eller hur??

            Det rör dig inte tillnärmelsevis om liknande summor.

          Fast det är det inte, i Finland kan läkare remittera tex till homeopat, osteopat osv. Näring kan ju inte läkare så mycket om tex och dp finns det andra som kan hjälpa till i stället. Om läkare försökt och kollat allt

            Behöver man hjälp med näring remitterade man väl först och främst till en dietist?

              Ha, och vad tror du dom kan , inget kan jag tala om!!

                Jag tycker jag börar kunna en del 😀 // legitimerad dietist till sommaren

                  Er utbildning är daterad.

                ?

      Homeopati är ju värsta bluffen. De medicinerna är så utspädda att det inte finns en enda molekyl kvar av det verksamma ämnet.
      Har du hört om killen som dog av en överdos homeopatisk medicin? – Han glömde ta sina piller!

    Mögelsvamp funkar rätt bra dock

    Var också emot att ta hormoner mot min endometrios men gav till slut upp, och med 30 mg provera om dagen är jag äntligen smärt- och blödningsfri, 15 år av smärtor senare.

      Hur kan du inte ha velat prova tidigare? Rädsla? Jag hade typ injicerat gift om jag var kroniskt sjuk och det fanns en chans att bota det.

        Inte samma person som ovan men haft liknande problem. Ja- rädsla, man skrämmer ju upp unga tjejer med hur jävla farligt hormoner och p piller är så jag åt inte p piller. Fy fan vad jag ångrar mig idag (en hysterektomi senare).

        Endometrios går inte att bota, det är en kronisk sjukdom och det handlar om att försöka kontrollera smärtan. Jag provade periodvis med olika hormonpreparat men var hela tiden emot det egentligen. De funkade inte, jag blödde och hade ont ändå, blev apatisk eller bara låg i sängen och grät för ingenting. Det var inte värt att dra ner rullgardinen åt hela livet för hormonerna. Fick även operera ut en hormonspiral som satte sig i livmoderväggen. Allt med att prova runt med olika hormonpreparat som rubbar både kropp och själ är extremt jobbigt men när jag hittade vad som funkade för mig går jag dagligen på en hög dos. Hormoner är ju väldigt individuellt och vad som till sist funkar för mig funkar inte för andra, ville bara stämma in i att hormonbehandling inte alls är av ondo när det kommer till i alla fall just endometrios.

    Har endometrios och sen jag började med hormonspiral och dubbla p-piller har mitt liv förändrats. Skulle aldrig klara mig utan mina hormoner. Den dag jag/vi vill försöka få barn så ska jag troligen gå direkt på ivf för att slippa vara utan hormoner.

    Det beror nog på vem man är och vilka man umgås med!
    Ingen jag känner tror på alternativmedicin!

    Jag blir uppriktigt sagt förvånad och förskräckt över att läsa detta, finns det alltså ett behov av att informera om att alternativmedicin inte är bra?

    Det är väl ändå en begränsad krets som tror på sådant? Kvinnor med inte jättemånga högskolepoäng, typ?

      Nej faktiskt inte eller du generaliserar. Alternativmedicin (om man med det räknar precis allt som inte är västerländsk konventionell medicin) är extremt stort- från rena dumheter till österländsk/ asiatisk traditionell läkekonst. Den senare har väl iaf ett ganska gott rykte hos västerländska läkare.

      Har faktiskt väldigt många högskolepoäng. Testar gärna att ändra kost och livsstil ihop med vanliga mediciner. Bägge har hjälpt.

        Kost- och livsstilsomläggningar är väl ändå inte alternativmedicin? Eller är t ex Du är vad du äter eller Biggest Loser alternativmedicinska program?

      Som sagt, alternativmedicin är ett stort spann. Jag som läkare skulle inte ha något emot att en patient testar alternativ, så länge det inte är farligt eller interagerar med en annan behandling.

        Fast alternativmedicin är ju farligt då det bygger på att man frångår vetenskapliga metoden. Man säger att vad som helst som nån tycker brukar funka, är värt att testa. Jag tycker inte du som läkare har rätt yrkesetik om du är fine med det. Jag skulle tänka ”ok, man får göra vad man vill med sin kropp” men jag skulle ändå ha något emot det.

          Man kan ju sortera in all alternativmedicin under ett tak och kalla det farligt. Knappast farligt att gå omkring med ett magnetarmband och tycka att det hjälper mot ”insertvalfriåkomma”

            INTE ”sortera in etc” ska det ju självklart stå

          Nej, det gör man absolut inte!

      Men lägg av med att försöka trycka ner folk med högskolepoäng för att de har en annan åsikt än dig. Hade du varit så smart som du tror hade du vetat att inget är ensidigt.

        Någon känner sig träffad!

          Nä, jag har min masters men tycker det är så korkat att trycka ner folk för att man inte klarar av att deras åsikter skiljer sig från ens egna. Att du sen inte klarar av att någon säger åt dig att sluta med dina härskartekniker är ännu sjukare.

            En masters? I tennis? 🙂

              Patetisk är du och uppenbarligen osmart 10:08

              Alltså förlåt men du verkar lite inskränkt och icke påläst (dvs obildad) oavsett hur många högskolepoäng du har.

                Exakt! Att lyckas ta sig igenom en högskoleutbildning är ingen automatisk garanti för en högre kompetensnivå inom någonting annat ?

      Haha vilka fördomar! Jag tror snarare tvärtom; de som är inne på ’alternativ medicin’ är nog oftast väldigt pålästa. Så klart kan inte alla åkommor botas men mycket kan lindras genom att lägga om kost och livsstil.

      Det är snarare de obildade som tror att man utan problem kan äta vår totalt onaturliga västerländska kost – med snabba kolhydrater, socker och olika onaturliga tillsatser – och sen ta lite läkemedel när de blir sjuka av den som att det är helt normalt!?

        Om jag äter fisk och grönsaker som jag lagat själv, vad har du för jättenaturligt alternativ till det som inte är västerländskt och dåligt?

        Att läsa massor om alternativmedicin betyder inte att man är välinformerad.

          Men orka missuppfatta med flit. Personen syftar säkert på skräpmat som vi i västvärlden konsumerar miljontals portioner av årligen

            Okej, men då är det ju precis som jag skrev! Det är ju en viss kategori som äter skräpmat.

              Men det skrev du väl inte? Du ville ha ett nyttigt alternativ till fisk och grönsaker, det räknas inte som skräpmat så irrelevant

                Ja men det jag ville komma fram till är att det är inte västerländsk kost som är boven, det är skräpmat. Skräpmat finns i alla kulturer.

                  ?

                  Det stämmer. Processad mat, mc Donalds och pizza är för jäkla stort på afrikanska landsbygden och i Myanmar. Kommer starkt nu också i Amazonas. Foodora bekräftar.

                    För att inte tala om alla nudelsoppor de vräker i sig i Kina, gjorda på industriella pulverextrakt och nudlar av billigt vete. Eller all jäkla friterad mat i hela Asien. Eller att de trycker i sig ris som om det inte fanns en morgondag.

          Innehåller hemlagad fisk och grönsaker snabba kolhydrater, socker och en massa onaturliga tillsatser?

        Men ”påläst om alternativmedicin” är inte samma sak som bildad eller utbildad ?

      Hur kommer det sig att till exempel johannesört slår ut vissa mediciner om det inte finns verksamma ämnen i det?

      Har du hört talas om vallmo?

      Jag gör egna medicinaloljor, läkare har sagt att jag inte ska göra det för det kan vara farligt om man inte vet vad man gör. Hur kan det vara farligt om det inte fungerar?

      Hur tror du läkare hjälpte sjuka förr?

      Vad menar du med alternativmedicin? Att man slår på en klocka som plingar?

        Det är farligt, ex. för att det kan vara giftigt att äta vissa saker (i vissa mängder), inte för att det fungerar.

          Det var mer en retorisk fråga. Om det inte ”fungerar” så kan det heller inte vara giftigt. Då finns inga verksamma ämnen i det.

          Självklart vet jag att det kan vara farligt. Eftersom jag vet vad det innehåller. Och därför måste man vara väldigt påläst. Jag skulle tillexempel aldrig ge en gravid kvinna basilikaolja.

          Många glömmer att dom mediciner vi har idag, ursprungligen kommer från växter…. och växter anses vara alternativmedicin.

            Fast det kan ju vara farligt för att du tror det har effekt X medan effekten istället är Y.
            Du kan t.ex. inte veta om din alternarivmedicin ger en inlagring av skadliga ämnen i levern för att de tillsätts extra koncentrerat. Du kan inte veta hur din alternativmedicin påverkar kroppens olika celler då det inte finns vetenskapliga studier på medicinen. Du blandar olika ämnen och vet inte hur de korsreagerar och hur de påverkar kroppen tillsammans.

            Skillnaden mellan alternativmedicin och vetenskapligt beprövad medicin är att den senare är renad fram till den enskilda substansen som ger effekt, och sen har den substanen testats i flera människostudoer och dess påverkan på organ har kartlagts.

            Du kan göra en dryck som du tror ska hjälpa mot magsmärtor, men som.på lång sikt förstör receptorer eller annat på celler som kanske… Sitter i ryggmärgen. Så man förstör blodbildningen. Vad som helst.

            Så även om man säger att din alternativmedicin inte funkar, så kan den vara farlig i sig.

              Va?

              Men det där är ju inget som är unikt för naturmedel så det blir konstigt att använda det som ett argument. Mängder med människor dör varje år av biverkningar från godkända läkemedel, om ett naturläkemedel eller kosttillskott var lika farligt så hade det förbjudits.

              Det är bra att kolla listan över biverkningar för olika läkemedel, det är skrämmande läsning. Inte sällan är biverkningarna lika allvarliga som åkomman man försöker behandla.

              Med det sagt så håller jag med dig om att det är viktigt att se till att vara påläst och veta vad man tar men det gäller även för läkemedel.

                Mängder? Nja va.. ?

                  Jo, det är en av de största orsakerna till att folk dör.

            ”Om det inte fungerar kan det inte vara giftigt, då finns inga verksamma ämnen i det”. Fel. Det kan ha annan oönskad effekt även om det inte har den tänkta måleffekten. Vilket just johannesört har. Det inducerar läkemedelsmetaboliserande leverenzymer, vilket leder till att personer som tar johannesört löper stor risk för biverkningar av andra samtidigt intagna läkemedel/ingen effekt av andra nödvändiga läkemedel. Det är ett föremål för s.k läkemedelsinteraktioner. Googla ”Johannesört CYP” om du vill veta mer.

            Som någon annan kommenterat har de verksamma substanserna i johannesört ej renats fram. Det är därför svårt att veta vilken av alla substanser i johannesörten som faktiskt har effekt, och vad de andra substanserna gör. Det gör också att kvantiten och kvaliteten av substansen varierar i stor grad mellan olika batcher – därför kan man helt plötsligt få annan reaktion till johannesört än vad som varit van vid. Dessutom har det inte forskats på tillräckligt för att veta de långsiktiga konsekvenserna vid intag av örten, tsf vanliga antidepressiva. Bara för att någonting är ”naturligt” betyder inte det att det är bättre och mindre farligt – även kvicksilver och flugsvamp är ju naturliga 🙂

          Ja, samma gäller ju med all medicin? Att överdosera penicillin eller alvedon är också ”farligt.”

            Fast där vet man att om man överstiger x antal mg/ml blod så har man en risk att få skador pga. substanserna ger effekter på levern osv. Man vet _vilken dos_ som är skadlig och man vet vilka skador som sker.

            Med alternativmedicinen är det mer som att man stoppar in ett mystiskt piller där dosen av de innehållande ämnena är okänd, dess nedbrytning i kroppen är okänd, den enzymatiska påverkan på levern är okänd och interaktionen med kroppens celler generellt är okänd.

            De flesta ”naturliga” växter kanske är ok att råka äta en gång eller två. Men att koncentrera dem, blanda ihop och äta flera gånger per dag eller över en längre period – det hade jag aldrig vågat. Och folk är skeptiska mot riktig medicin ?

        Väldigt många mediciner har sitt ursprung från växtriket. En aning opraktiskt nuförtiden att man ska behöva koka ihop sin egen hjärtmedicin från digitalis dock.

        Alternativmedicin är produkter och tillbehör som inte har bevisats ha någon effekt genom vetenskapliga studier.
        Eller ännu värre, är skadliga för att de inte testats ordentligt. Titta på antioxidanter t ex.

          Är antioxidanter skadliga?

            Oxidanter är nödvändiga, det är inte alls bra att helt avlägsna oxidanter ur vårt system.

            Ja det kan de vara. Antioxidanter kan få cancerceller att sprida sig snabbare. Äter du detta och t ex har en tumör i kroppen, som du inte vet om, så kan denna få fart att sprida sig snabbare. Info om detta finns bl a på Cancerfondens hemsida.

            https://www.cancerfonden.se/nyhet/kosttillskott-kan-fa-cancerceller-att-spridas

              Oj det visste jag inte. Tack för länk, intressant artikel!

                Denna studie har debatterats. Det dom undersökte i studien var ren e-vitamin. Lyssna på Food pharmacy show, den engelska varianten. I avsnitt 1 intervjuar dem Michael Mosley (läkare och författare) och i avsnitt 3 Professor Robert Thomas (onkolog!!! Och forskare). Där förklaras denna studie.

        Du blandar ihop två saker.
        Det som inte fungerar är homeopati.
        Du kan inte överdosera homeopatiska preparat då de innehåller utspätt vatten.

        Johannesört och liknande som du nämner är ju verksamma substanser som mycket riktigt även används i mediciner.
        Klart man kan överdosera johannesört och andra substanser.
        Problemet är väl om du själv håller på och kokar ihop olika oljor och tror att de är lika effektiva som läkemedel som genomgått och klarat årslånga tester och studier.

        Vallmo och johannesört är ju verksamma ämnen. När folk menar att saker inte fungerar syftar de på homeopati. Späder du ut din johannesört enligt ett homeopatiskt recept? Då har det absolut noll effekt.

        Läkare ”hjälpte” människor genom åderlåtning förr i tiden. Typ. Och det gick ju finemang! Det finns ju en anledning till att medellivslängden ökat i takt med de medicinska framsteg som hela tiden gjorts.

        Kan man det minsta om kemi så vet man att alla möjliga ämnen kan interagera med varandra. Exempelvis så interagerar ämnen i grapefrukt med en massa läkemedel, liksom ämnen i johannesört och vissa läkemedel skall absolut inte tas tillsammans med mjölkprodukter. Lyssna på apotekspersonalen! Dom kan sånt. Högskoleutbildade inom just hur läkemedel funkar.

      Tror det beror på att kvinnor får dåligt bemötande från vården och blir desperata och börjar söka efter lösningar på egen hand. Vi behöver ge mer pengar till sjukvården men också förändra bemötandet. Är skitjobbigt att ta mod till sig och söka hjälp efter åratal av svåra problem och inte bli trodd.

      Faktiskt inte! Väldigt korkat svar. Vänta till den dag du får problem och läkarna inte kan hjälpa dig. Jag hade stora nöringsbrister men enligt vc var jag så frisk man kunde bli . Gick i 3 år, gick på knäna till slut. Ville ju lita på läkarna. Stötte ifrån mig när en kille sa att gör håranalys, mineral, nej. Väntade 1 år. Sen gjorde jag det o bästa jag nånsin gjort. Hade så stora brister så hade aldrig vetat

      hur jag skulle fått bukt på det själv, utan hjälp. Det blev mycket tillskott och mat så klart

        Gjorde du en håranalys hos ett privat företag? Kanske samma företag som sedan ville att du skulle köpa produkter därifrån? För det är tyvärr så det kan gå till.

          Yes och fortfarande det bästa jag gjort! Blev pigg och frisk! Rek till alla!

            Ja, jösses så lurad du är!

              Ja visst, eftersom att hon blev frisk är hon ju lurad… Pucko!

          Man vet inte hur mycket man behöver av allt själv, omöjligt. Tar nåt som man kanske inye behöver för att det ska vara bra när du kanske i stället behöver balansera annat. Läkarna kunde ju inte hjälpa mig, grät av utmattning. Min kropp tog inte upp näring ordentligt

    Jag tänker att det finns både bra och dåliga saker att hämta på båda sidor (precis som i de allra flesta fall). Hade antibiotikan upptäckts utan naturmedicin? Johannesört har tydlig effekt, och används av läkare (ej hocuspocus varianten) i Europa och läkemedel innehållande örten finns listade av Fass (dvs godkända i Sverige av svensk allmänvård). Angående alla sockerpiller som cirkulerar så tänker jag att placebo löser det mesta.

    Kollar jag på min släkt där ett stort antal nära inte vaccinerat sina barn och tror stark på naturläkemedel, så är det deras barn som haft kikhosta i 6 månader och fått flest sjukdomar generellt (även om detta också såklart kan bero på gener).

      Fast att barnen aldrig ska bli sjuka är väl inget uttalat mål bland vaccin motståndare? Det är väl snarare så att genomgången sjukdom stärker immunförsvaret bättre så man blir mer motståndskraftig mot sjukdomar senare i livet.

        Vad är det vaccinmotståndare vill då? För om man inte vaccinerar sig mot mässling så riskerar man att bli sjuk av mässling!

        De där galningarna påstår att vaccin orsakar autism, trots att de själva har blivit vaccinerade och uppenbarligen inte har autism. Nu är det hundratals eller kanske tusentals barn världen över som har dött i sjukdomar som de hade sluppit om deras föräldrar hade vaccinerat dem. (nu pratar jag om föräldrar med tillgång till vård, inte fattiga människor utan tillgång till vaccin eller vård).

          Man dör inte av mässling i Sverige.

        Nu avsågs kanske sjukdomar allvarligare än förkylningar, sånt som ”hade” kunnat orsakas av vaccin om man tror att vaccin ger andra följder än just immunitet. Dessutom är ju vaccin det du beskriver, kroppen utsätts för en liten dos av sjukdom och immunförsvaret bekämpar det – antivaxx rörselsen dök ju upp efter påhittad forskning om att man kan få npf av vaccin.

    Samma här! Jag har endometrios som blev extremt mycket värre efter operation, de säger att antagligen har ärrvävnaden gjort att mina organ växt ihop men de vill inte operera på nytt på grund av att det kan förvärra ännu mer. Innan jag fick min diagnos hade jag i över 10 år sökt hjälp hos läkare. Jag har beskrivit min mensvärk som att jag kräks, svimmar, inte kan vara i skolan pga smärtan. Jag höll på att förlora mitt CSN i gymnasiet pga för hög frånvaro.
    Jag fick tips av läkare som att ’men du, har du testat frukt?’ ’detta låter mer som att det är psykiskt?’ ’värmekudde och Alvedon är det vi kan ge dig, ALLA kvinnor har ont vid mens’

    Nu när jag fått min diagnos är jag 27 år. Hade aldrig kunnat klara mig utan p-piller, morfin vid behov, och borttagen karensdag via Försäkringskassan. Jag provade en gång att ta bort mina preventivmedel på en läkares ordination, det slutade i att jag fick åka in till akuten och bli inlagd för min mens kom tillbaka och jag höll på att dö av smärta kändes det som. Så nej, jag önskar SJÄLVKLART att jag kunde leva ett liv fritt från hormoner och mediciner, men just nu är jag oändligt tacksam över att det finns.

    Helt ärligt så trött på exakt alla som ska basunera ut sina åsikter hela tiden på sociala medier. Orka

      Oh, the irony.

      Vardagsrasismens konto går ju ut på det. Reagera på vad de hon inte tycker om skriver. Kul när hon gör det mot CW men undrar hur länge kontot håller. Också kul när hon tror sig veta allt om allt.

        Ni skulle läsa all dynga hon( och flera andra efterblivna honungar) skriver i Haveristernas Fb-grupp.

      Ja men alltså får lite känslan av vem bryr sig? Vem tog ens upp ämnet? Dessa influensers eller vad de nu är gör en grej av ingenting och sedan ska alla hoppa på tåget. Som Kenza med sin amning, hon höll liksom på som att någon på riktigt gått fram till henne och bett henne sluta amma på restaurangen, vilket inte hade hänt. Ändå tyckte hon att hon skulle skriva en text där hon prompt hävdar att man minsann ska få amma offentligt och de som tycker annorlunda är idiotier! Hon fick det att låta som att hon blivit utslängd med ungen hängandes på tutten. Bara goodwill. Så korkade.

      Ingen annan lyssnar väl på deras åsikter i verkliga livet.

    Det känns som att instagram skapat en kult kring feminister som anser att hormontabletter är patriarkatets sätt att kontrollera kvinnor. Med det magiska ordet patriarkatet får man alla kvinnor att lystra och sluta med kaffe samt börja knapra bär och nötter för att bota sjukdomar som i själva verket behöver medicineras.

      Alla kvinnor? ??‍♀️ Kommentarsfältet här visar väl på motsatsen.

      Kaffe är rätt smart att sluta med ändå om man kan. Är ju ett riktigt gift. Kommer dock själv inte sluta, vill ha mitt gift?

        Vad menar du? Kaffedrickande är kopplat till sänkt risk för diabetes typ 2, och hos levercirros-patienter förbättrad leverhälsa.

    Nja.. det enda jag vet är att jag inte varit ens förkyld i fem år, sedan jag slutade äta stora mängder kött och onyttig mat och socker och började träna. Var ständigt sjuk tidigare. Så självklart går vanlig medicin först, men ibland känns det som att vissa struntar i allt och bara medicinerar. Typ som folk med högt blodtryck som äter massa skit, aldrig rör på sig och väger 100kg men knaprar blodtryckssänkande.

      Men såklart gäller det olika för olika sjukdomar. Tror liksom inte endometrios kan läkas med kost. Det enda jag vet är att man får mer ont i magen under mens om man dricker kaffef och det är väl bevisat

      Exakt. Livstil och kost skapar ju en bra grundhälsa. Mediciner och operationer är ju när det behövs. Känns som att bägge är att föredra.

      Men att få bättre hälsa genom ändrad kost är väl inte alternativmedicin? Du har tagit bort grundorsaken till ditt problem, inte hängt upp och ned två timmar om dagen medan du har skrikit ”styrkekram” och en apa har dansat runt dig med torkad dill runt halsen. Eller intagit något konstigt piller du fått från en kinesisk medicinman. Det är alternativmedicin för mig i alla fall?

        Haha vilken knäpp och rolig bild du har av alternativ medicin! ? För mig är det allt som inte finns inom den vanliga västerländska sjukvården, som exempelvis kosten. Både LCHF och keto har ju varit väldigt kontroversiellt och hon läkaren fick ju tom sin legitimation indragen för att hon ordinerade färre kolhydrater. Det du snackar om är snarare rena bedrägerier.

          Fast typ alla läkare säger att socker och kött är dåligt och motion är bra?

            Läkare får inte ordinera LCHF trots att många välfärdssjukdomar kommer just av för mycket (snabba) kolhydrater.

              Dock är det kanske bra att läkare inte får/ska/bör tipsa om trendiga dieter som lobbats fram av köttindustrin typ…

                Vad har köttindustrin med LCHF att göra? Ät mindre kolhydrater, mer fett. Det går att vara vegetarian.

          Haha det finns ingen läkare som har förlorat legitimationen för det där. Du får nog gräva lite djupare efter anledningen.

        Just den där apan som dansar med torkad dill har jag hört många trovärdiga historier om att det faktiskt fungerar.

        Jag tycker nog att förändrad kost ska räknas som alternativ medicin.
        Det läker dig och är ett alternativ till västerländsk medicin.
        För mig räcker det iallafall ☺️

        Hahahahaha det här gav mig morgonens första skratt. Tack! Trots allvaret i det ❤️

          Varsågod ?

      Men detta är ju inte alternativmedicin, utan något som även vården förespråkar? Du kan gå in på 1177 och läsa samma råd om mer motion, äta mer frukt och grönt, äta mindre socker, äta mer växtbaserat etc. Att folk inte följer råden är knappast vårdens fel. Dessa råd är för en så god grundhälsa som möjligt. (Även med en god grundhälsa kan man såklart drabbas av sjukdomar som kräver behandling och läkemedel, men man kanske slipper sk ”livstilssjukdomar”.)

    Nätet svämmar över av olika Vulverine och Dr Sanna som säljer in en massa skeva grejer under epitetet ”naturlighet”.

      Dr Sanna är disputerad i immunologi, därav att hon kan skriva Doktor före sitt namn. Hon är det perfekta beviset att på att man kan ha foten i båda världarna och också att i båda världarma finns der personer som inte är pålitiga.

        Jag vet att hon är immunolog, men läs lite om vad hon förespråkar så förstår du att hon hamnade snett för länge sedan.
        Hon är no-vaxx, bara för att nämna en grej.

          Fortfarande disputerad. Vilket innebär att även vetenskapligt utbildade personer kan vara koko i huvudet. Och folk med andra utbildningar kan ha mycket att tillföra. Världen är inte svart och vit.

          Det är bara att kolla i vilka facebookgrupper hon är populär, så fattar man hur totalt fel hon har.

        Dr Sanna är högt ansedd i olika foliehattsgrupper på Facebook. Därför kommer jag aldrig att ta något hon säger på allvar.

    Varför skriver du inget inlägg om hur mycket Kenza exponerar det där barnet? Hade det varit blomdinbella hade du nog gjort tolv inlägg på en vecka, men inte Kenza nä? Hon exponerar sina barn mest av alla efter Margaux men hon ska inte kritiseras?

      Undrar också

        Vidrigt. Och allt hennes prat om att de inte ska visa barnet? Vilket skämt hon är

    I vårt grannland i öst rekommenderas alternativmedicin till cancerpatienter och det med gott resultat. Jag känner till många som här fått höra att det inte går att göra mer tar sig till cancermottagningar i H-fors och blir avsevärt bättre (så pass att tumörerna försvinner).

      Mycket intressant faktiskt. Det finns sååå mycket vi inte vet. Om 100 år kommer folk nog att skratta åt vad vi trodde vi visste 2020. Vissa låter ibland som att vetenskapen mättats helt.

      I Helsingfors får man ju traditionell cancervård, skillnaden är ju att man får den snabbt istället för att vänta länge i Sverige. Om alternativa behandlingar hjälpte mot cancer skulle cancer inte öka som det gör.

        Traditionell och alternativ, skulle jag säga.

          Kan du ge exempel på vilken typ av alternativa behandlingar de erbjuder?

      Det här är ju ett typexempel på påståenden som behöver backas upp med statistik och forskning. ”Jag känner till många..” – hur många? Vad är det för alternativ medicin? Finns det statistiskt säkrad kausalitet (obs! INTE korrelation) mellan dessa mediciner och minskande tumörer?

        Exakt. Var finns de många du känner till? I en privat facebook-grupp eller några du ”hört” via andra som ”hört”?
        Mycket intresserad av att läsa var och vilken behandling de fått som gjort att tumörer försvunnit? Vilken klinik? Var någonstans? Vilka slags tumörer etc? Länka gärna till studier och resultat, tack.

          Nää. Jag har inte tid – jobbar i vården i Stockholm så det äör fullt upp som ni förstår. Ska strax gå på mitt pass… Jag känner personerna och de känner varandra. det började med att en av dem fått sin dödsdom (bukspottskörtelcancer) och blev tipsad om en klinik i h-fors. Hen åkte dit o gjorde som de tipsade om och blev friskförklarad av vanliga läkare här i Sverige. Hen tipsade sedan andra hon känner som också har cancer, och så vidare…

          Och behandlingen – Jag skulle tro att det inte handlar om någon behandling med typ kollodialt silver (eller liknande).

          Varför inte köra såväl traditionell behandling som alternativ om man har cancer? Vad har man att förlora? Många cancerformer kan bero på livsstil…så att bla ändra på den torde ju hjälpa.

            * tipsade andra som ockaå hade cancer

            Bukspottskörtelcancer som inte gick att bota i Sverige men patienten blev frisk i Finland. En medicinsk sensation om det stämde! Bukspottkörtelcancer är en av de svåraste cancerformerna som finns. Jag lovar dig att om en svensk blivit frisk från det i Finland skulle vi alla känna till det och alla svenska patienter skulle remitteras dit.

              Precis. Känns också som att Nobelpris skulle kunna vara aktuellt också.

              Hon fick rätt och numer är den kost hon förespråkar(LCHF) godkänd för behandling av diabetes 2.

            Återkom då gärna efter ditt pass med fakta som styrker att kolloidalt silver har botat en svensk patient i Finland från bukspottkörtelcancer. Du som känner personen i fråga kan ju inte ha så svårt att få fram det.

              Hon skrev inte att kolloidalt silver förespråkats som behandlingsform utan att någon typ av alternativmedicin ordinerats i samband med konventionell behandling.

                Hon skrev att behandlingen innehåller kolloidalt silver.

                  Jag läste fel! Tar tillbaka?

      Troligt va.

      Det är inte alternativ medicin de får i Helsingfors, Ellen. Det är vanlig cancerbehandling men du får den direkt du kommer dit, de har inte köer som i Sverige.
      Självklart blir folk oftare friska om de får operation och behandling omedelbart. Cancer tar tid på sig för att spridas. Väntar du flera månader på röntgen, som ofta är fallet i Sverige, ja då blir prognosen lätt sämre.

        På Dokrates kan man få behandling som inte alls ges i Sverige. Läs på deras hemsida.

    En närstående till mig blev erbjuden vaccin från sitt jobb. Hon tackade nej pgr av att hon inte ville ta det då det är Pfizer/Biotech-dosen som erbjöds och hon ville inte spruta in ett vaccin med nanoteknik i sig….

      Vad kan hända då?

        Ingenting, hon tror på fake news.

          ?

          Men eller hur? Då kan jag be henne gå och hämta sin foliehatt igen

          Nä så måste det inte vara. Utan många känner nog de vill avvakta tills åtminstone ”mellantidsbiverkningarna” är kända, vilka de är vet vi ju inte idag.

            Många kommer nog att sluta avvakta när de upptäcker att frivilligt ovaccinerade kommer att behandlas som paria och inte kommer att kunna resa någonstans överhuvudtaget.
            Tur att inte alla avvaktar och är egoistiska och osolidariska, då skulle vi ju få leva med corona som muterar i flera år till.

              Möjligt men poängen var att många tänker avvakta vaccinering tills biverkningarna är mer kända (dvs utan att vara konspirationsteoretiker, man vill helt enkelt veta mer).

                Ja de låter alla andra pröva först och hoppar på tåget när ingen fått allvarliga biverkningar. Osolidariskt och egoistiskt som sagt.

        Då installeras en antenn i hjärnan så att utomjordingarna kan styra folket. Eller om man får in P1:s helgmålsringning. Är litet osäker.

          Hahaha, skrattade högt, helgmålsringingen

          Tror inte de är riktigt färdiga med fininställningarna än

      Vad är det för vaccin du snackar om?

        Mot Covid.

      Vart i hela friden jobbar den personen????

        Så konstigt är det inte. Jag vet flera inom vården som av olika skäl vill vänta med vaccinering. En del räknar väl med att ha T cell immunitet ändå.

          Samma här! Känner också flera inom vården (bland annat läkare och en sjuksköterska) som inte tänker vaccinera sig. En av dem reser mycket, men räknar med att man också kommer att kunna visa upp negativt PCR-test eller intyg.

        I vården med äldre, dock inte i direktkontakt med de ??‍♀️ Hon ville hellre ta Astra zenecas vaccin.

    Jag var tvungen att gå ur en Natural Cycles-grupp på Facebook eftersom det rådde sån sektkänsla kring det hormonfria och att genom naturläkemedel hitta en ”balans”. Jag tycker att det är super att man kan få välja själv, och att det är viktigt att kunna göra informerade val. Tyvärr kände jag att Vulverine-mega-fasen (en viss grupp, inte alla ofc) motverkar möjligheten att göra ett välavvägt val genom att sprida overifierade metoder som den enda rätta sanningen liksom.

      Läste i hos Vulverin inför att jag skulle sätta in en spiral och blev så rädd att jag avstod att göra något alls ?

        Prata med en gynekolog istället för att läsa hos Vulverine som är värsta kvacksalvaren.
        Blir så arg hur hon dompterar och duperar kvinnor.

          När jag började följa så lät allt så vettigt! Har helt gått i fällan. Alla skräckhistorier om biverkningar av p-piller som man känner igen sig i. Bullshit alltså?!

            Vulverine är en slipad retoriker. Hon skulle kunna sälja bröd till bagaren utan problem.
            Allt låter jättebra och hon möter verkligen kvinnors behov och fångar upp dem i deras känsla av att ingen förstår dem, utom Vulverine då som förstår och kan hjälpa.

            Det är klart p-piller kan ha biverkningar, all medicin kan ha biverkningar.
            Men det blir fel när man svartmålar all hormonbehandling.

            Just det behöver ju inte va bullshit, klart en del har biverkningar av p-piller, funkar inte bra för alla. Men många mår bra av det och för en del är det helt nödvändigt för ett bra liv.

            Kan inte båda sakerna vara sanna då? Jag gick själv på minipiller i 10 år. Mådde bra! Ingen mens, inga biverkningar eller så. Slutade nyligen för bli gravid nästa år. Har nu mens (inte så mycket värk eller något konstigt), och mår som förut med undantag att jag känner mig lite lugnare/gladare faktiskt. Stor skillnad? Nä. Är jag anti p-piller nu då för jag mår lite bättre utan? Nä. För mig var det minimala biverkningar och jag erkänner att jag älskade att slippa mens i många år! Det var otroligt skönt att inte behöva släpa på tamponger och planera in strandbesök på sommaren m.m. Men bara för att jag har en positiv upplevelse så betyder det ju inte att alla som har negativa upplevelser hittar på. Det enda man kan göra är att själv testa. Just piller är det som tur är enkelt att sluta med!

          Ja snälla- skit i vulverine! Prata med en kompetent gynekolog!

          Nja.. har själv hormonella preventivmedel och tycker det fungerar bra för mig men följer Vulverine och tycker hon är en bra motpol och ger information som oftast inte vården ger. Varför känner man sig så hotad? Hormonella preventivmedel är liksom helt indoktrinerat i oss, det är inte dåligt att faktiskt få annan information och tankar på vad det kan göra med oss även om man själv väljer att göra på ett annat sätt.

            För att hon ljuger, överdrivet och skrämmer. Har inte ens adekvat utbildning!

            De känner sig hotade för att de inte vill ändra på sin livsstil och då är det lättare att hata på dem som gör och gjort det.

        Jag läste också på internet när jag funderade på spiral och hittade massa skrämmande saker. Men i verkligheten hörde jag om bra exempel. Tror man är mer motiverad att skriva om det om man har dåliga erfarenheter. Tänkte till slut att om det inte funkar och blir hemskt så är det ju bara att ta ut den igen. Det gjorde ont att sätta in men sen har det varit bra, inga biverkningar och ingen mens (och alltså inga menssmärtor mm)! Man får göra som man vill men tycker inte man ska avstå saker som skulle kunna hjälpa en som spiral eller andra hormonella hjälpmedel p.g.a. rädsla. En del får biverkningar, andra inte, man måste testa för att veta.

    När min mamma var döende i cancer så greppade jag varje halmstrå och började läsa om alternativmedicin och gick med i en grupp för kollodialt silver på Facebook. Hon han tyvärr inte prova innan hon gick bort. Jag är fortfarande med i gruppen på fb och de är helt galna där inne. Hello foliehatt!

    Vem är nicopic på Instagram? Hamnade på hennes inlägg via Bianca.

      Nån tv-person tror jag.

      En castingperson för olika TV program

    Jag sökte för en åkomma hos en homeopat. Homeopaten lyste med en liten ficklampa på mina ögon, enligt hen kunde man se på irisen att jag hade högt blodtryck (har lågt blodtryck), den åkomman jag sökte för hade inte ens med blodtrycket att göra. När jag frågade hen hur man kunde se på irisen att jag hade högt blodtryck fick jag inget svar. Åkomman jag sökte för, blev erbjuden att köpa piller för 1000 kronor, hur dessa piller skulle hjälpa mig fick jag heller inget svar på. Köpte inte dessa piller.

      Ja du ser. Homeopaterna bara skänker bort ”medicin” medans big pharma bara vill tjäna pengar….

      Det var inte en klassisk homeopat. Det där är irisdignostik vilket är något helt annat.

    Jag lyssnar igenom P3 Psyket just nu, Cissi Wallin (hehe) pratar om medicinering och att man inte kan motionera bort psykiska problem.

    Jag håller delvis med, att har du en felaktig kemisk balans i hjärnan behöver du hjälp med det. Däremot kan vi trigga en hel del hormoner själva som förekommer i medicinering. Att ta hand om sig själv är ju också en del av välbefinnande och vad som på längre sikt kan bidra till bra och dåligt mående. Men det måste samtidigt vara genomförbart, vilket kräver medicinering.

    Jag har själv ätit en stark dos Mirtazapin. Jag kunde inte genomföra ”må bra” grejer som god och nyttig mat, träning, städa och en dusch. Jag märker nu när medicinering sedan länge är avslutad att det är en så viktig del i mitt mående och att det finns en stark korrelation däremellan.

      Ja alltså herregud, har tidigare varit deprimerad, särskilt i perioder men sen jag började träna regelbundet blir jag aldrig det. Men det är ju även västerländsk läkekonst överens om, att motion kan bota depression och en hel del andra sjukdomar. Pratar dock ej om sån för riktigt djup depression när folk bara vill lämna jorden.

        Hamnade fel

      Jag tycker det handlar om olika saker.

      Idag är folk så snabba på att själva ställ diagnos, nedstämd = deprimerad.
      En djup depression behöver medicin medan nedstämdhet kan förebyggas eller motas i dörren med hjälp av motion och förändrad kost, mest en förändrad livsstil kanske.

      På sociala medier ser vi hela tiden hur folk är deprimerade, har ångest osv. Men de skulle inte få diagnosen om de gick till läkare eftersom deras nedstämdhet och oro inte skulle avhjälpas av medicinering.
      I gymnasiet hade vi en bra lärare som pratade om skillnaden mellan depression och nedstämdhet. Plötslig vuxenstöd, glömmer aldrig de lektionerna!

      Så jag tror att man förebygger jättemycket på naturliga sätt men får bota med mediciner.

      Mamma gick på antidepp, var riktigt illa och hade dött utan. Men hon tyckte att den stora räddningen var hittekatten som tvingade ut henne på promenad i skogen när hon väl piggnat till och orkade gå ut.
      Det vart en kombination och idag fattar hon vikten av skogspromenader men slipper antidepp (slutade med dom för 10år sedan).
      Det handlar mycket om balans och förnuft, att rätt personer ger dig informationen.

        Det du lyfter fram är så oerhört viktigt och jag hoppas många här uppmärksammar det.
        Jag har liknande erfarenhet, en kvinna som mådde psykiskt väldigt dåligt efter genomgången cancerbehandling och skilsmässa. Hon skaffade en liten hund och säger att det räddade hennes psykiskt. Det här att hunden behövde henne, att hon orkade ge den mat och gå ut regelbundet varje dag.

        En annan familjevän var en riktig soffpotatis med usla värden (högt blodtryck, dåliga kolesterolvärden och fördiabetes). Han skaffade en aktiv hund och idag är alla hans värden bra (nått målvärden) och han står inte längre på några mediciner.

        Jag säger inte att alla måste skaffa hund, absolut inte, utan bara att livstilsförändringar kan bota många psykiska och fysiska besvär.

        TS här

        Ja, det är precis det jag menar med min kommentar ?

    Traditionell kinesisk medicin är ju den bästa alternativmedicinen! 🙂 Nermalade myrkottar, tigerben, noshörningshorn, myskoxhorn och horn från antilop använts ju ofta inom traditionell kinesiskt medicin, bland annat för detox/rening av kroppen, som febernedsättande medel och mot diverse sjukdomar. Jag är helt säker på att vi kommer få mer pandemier om detta inte stoppas, fyfan.

      Tappar levande björnar på galla om och om igen .?

      Vi människor förtjänar inte att finnas på denna planet alltså. Kräks

    Beror nog mycket på vilken sorts kropp man har och vad man har för problem. Min bror har haft eksem hela livet och började äta veganskt, samt utan gluten, socker, alkohol & koffein. Hans eksem försvann på tre månader + att de fula groparna/ärren nästan försvann helt. När min man testade hände ingenting med hans eksem.

      Ja!! Det här förespråkar jag alltid.

      Ta tex olika dieter, sockerfritt, lchf, paleo osv.
      En del gapar alltid om att ”lagom är bäst, förbjud inget, socker går bra i lagom mängd” osv.
      Men jag tror tvärtom. Lär känna din kropp. Testa dig fram. Alla kroppar är olika, vi är väldigt olika till och med, så varför skulle vi tåla samma saker??

      Nej, jag tror att man ska ta sig tid att lära känna sin kropp, läsa på, vara frågvis och ha sunt förnuft. Det kommer man långt med.

      Precis. Det som fungerar för vissa, fungerar inte för alla.

      Och att förändra sin livsstil helt (ex. bli vegan, sluta med gluten, koffein, motionera i större utsträckning) är det nog faktiskt inte många männiksor som orkar med).

    Offtopic: Pernilla och Bianca har nu även gjort sig kända i Norge på grund av sin avsaknad till social distansering under Covid-19 pandemin.
    https://www.dagbladet.no/kjendis/forsvarer-seg-etter-ny-coronakjeft/73244139

    Jag tror att det ligger mycket i det Paula skriver om att vården i vissa fall är väldigt dålig på att hjälpa kvinnor med smärtproblematik och vissa sjukdomar som inte drabbar män. Deras besvär förminskas och viftas bort och då vänder man sig någon annanstans där man blir lyssnad på och tagen på allvar. Har flera exempel på detta i min egen bekantskapskrets, människor som absolut inte är dumma och lättlurade men som pga dåligt bemötande från vården vänt sig till alternativmedicin. Även om jag personligen tror att det är hittepå och slöseri med pengar och i värsta fall kan vara skadligt, så kan jag förstå det.

      Exakt det här. Det finns en anledning till att kvinnor blir desperata och börjar googla efter lösningar på egen hand.

    Tror att ibland kan en blandning behövas. Min sambo har psoriasis artrit, problem med både smärta i kroppen och utslag. Han började med enbart medicin, blev av med en del besvär, men vissa var kvar. Efter att ta bort gluten, vissa mejerier och socker samt lägga till vissa tillskott försvann ungefär lika mycket besvär som medicinen fick bort. Nu har han lindriga symptom och slipper daglig smärta vilket är fantastiskt.

    Blir sjukt irriterad när folk dumförklarar exempelvis kostförändringar och tillskott då det för många gör stor skillnad.

      Håller med dig om att kostförändringar kan göra stor skillnad. Det gäller bara att komma på vilka förändringar.

      Jag har haft svår IBS och folk överöste mig med kostråd. De flesta handlade om att äta vegetariskt eller utesluta socker, laktos och gluten. Jag provade det mesta under långa perioder. Ingenting hjälpte, snarare tvärtom. Alla besvär förvärrades. Värst var det när jag testade GI och LCHF – aldrig varit sämre!

      Det visade sig att det som hjälpte mig var att äta en så lätt frukost som möjligt och bara äta lagade maträtter en gång per dag (antingen lunch eller middag). Jag kan inte heller äta för många hårdsmälta saker samtidigt. Jag mår jättebra av yoghurt men kan inte äta yoghurt och färska frukter vid samma tillfälle. Inte för mycket fibrer och rågbröd. Jag har lärt mig exakt vad som funkar och inte funkar.

      Socker i kosten påverkar inte min IBS åt något håll, inte heller gluten eller laktos.

      Idag är jag nästintill problemfri för att jag lyckats klura ut vad som hjälper mig och min kropp.

    Jag hade en lång diskussion med en läkare en gång om just det här med att förebygga ohälsa med tex kost, motion osv och varför sjukvården aldrig hjälper en att förebygga.

    Han svarade då att läkare får lära sig ställa diagnos och behandla. Naturmedicin handlar ofta om att förebygga.
    Det köper jag.

    Han sa också att mycket kan gå fel inom sjukvården precis som inom naturmedicin eftersom det är människor som ger råd och människor blandar ofta in egna åsikter i behandlingen och då kan en behandling se olika ut beroende på vem du gått till. Ingenting positivt i det utan mer ett fastställande.

    Så det handlar väl mycket om kritiskt tänkande. Jag försöker behandla utslag, magont, huvudvärk och enklare symptom själv. Lägger om kost, noga med sömn, slutar med socker eller vad det nu kan vara.
    Hjälper inget och besvären är stora, först då söker jag vård.

      Man kan ju alltid skriva motion på recept till folk, men motionerar dom inte så är det svårt att göra någonting åt den saken. Piller är enkla att ta, att lägga om sitt liv med kost och motion kräver självdisciplin då resultaten kommer långsamt. Många har svårt för sånt, och då anser dom att dom inte fått adekvat hjälp. Ibland är hjälpen dom får inte det dom vill ha.

      Läkare har heller knappt någon utbildning om hur kosten påverkar kroppen. Så de är knappast de rätta personerna att ge dessa råd.

    Håller med. Jag har själv varit tvungen att lista ut alla mina födoämnesallegier (som sedan fått bekräftat via blodprov) medan alla läkare bara skrivit ut tabletter och salvor för eksem utan att vilja utreda det vidare. Tycker läkare ofta vill medicinera istället för ta reda på orsaken till problemen. Är inte rimligt att jag själv ska behöva lista ut att t.ex mjölkprotein orskade mina eksem.

    Tänk om det är så att forskning och vetenskap faktiskt ofta når sanningar?
    Jag vet, mindblowing!

    Det är inte svart eller vitt. Jag har Diabets typ 1. Jag har träffat läkare som rekommenderas lchfkost fast de inte får och som kan bli dödligt för en insulinberoende diabetiker. Men jag ser också hur ickevård som hälsocoacher konstant slänger sig med olika iďéer kring diabetes och har noll koll de med. Jag är tacksam över svensk vård, den är fantastisk. Över 50 procent av världens typ 1 har inte ens tillgång till der insulin de behöver och utan insulin dör vi, i Svergie är insulin gratis. Men det betyder inte att jag inte har eget ansvar eller kan förkovra mig själv. Dessutom så påveras vi alla olika av våra sjukdomar och sjukvården är våra lärare inte vår mamma. Problemet idag är att alla förväntar sig att alltid vara friska/bli friska och att det är någon annans fel att de blev sjuka/och någon annan ska göra dem friska. Jag fick diabetes av virus, för 50 år sedan hade jag dött av den. Idag kan jag leva och det är mitt ansvar att förvalta det livet.

      Min pappa har haft diabetes typ 1 i 65 år och han säger att om han gjort som läkarna rekommenderat med mat hade han inte levt idag. Han är 75. Han har i princip inga problem relaterade till sin diabetes.

        Hahaha, vilket dumt påstående. Hur kan han veta det?
        Orkar inte med gubbs som påstår sådant. Det är som gamlingar som rökt som borstbindare i hela sitt liv och menar att det skulle vara bevis för att rökning är ofarligt…

          Inte alls dumt. Kostrekomendationerna för diabetes typ 1 har totalsvängt påcirka 30 år. Helt andra rekomendationer idag. För 30 sedan oerhört reglerat inpå halva bananer. Dessutom idag vet man att sjukdomen reagerar olika på olika människor och kosten måste också anpassas efter personens vardag. Den kost som rekommenderas var tex katarofal för personer mef fysiskt arbete .

            Men det beror väl främst på att insulinet ”förbättrats” och att man kan anpassa doserna på ett helt annat sätt idag än förr (då man fick anpassa matintaget istället)?

              Nej det stämmer inte. Även idag är kostråden ”off”. Samma sak gäller cancer. Många cancerformer göder sig på socker. Ändå serveras väldigt sockerrik mat på canceravdelningar runt om i sverige. Min pappa är en riktig surgubbe och just därför har han gått sin egen väg. Tror han är mer uppdaterad än någon av oss på sin sjukdom efter 65 år!

                Det där är ju en avvägning. Cancerpatienter blir snabbt undernärda och riskerar att bli för svaga för att klara av cytostatika. Därför är det ibland viktigare ATT de äter, än VAD de äter.

                  Jo men då är det viktigt att det man äter innehåller näring mineraler och vitaminer.

      Hmm, har typ diabetes och fått mycket bättre hbA1c-värden på lchf och tar mindre insulin.

    Endometrios verkar vara ett sånt jävla helvete, lider med alla er kvinnor som lever med detta. ❤️

    Min acne: hade svår smärtsam acne, försvann nästan helt när jag började med p-pillret Diane!

    Hade provat allt annat ifrån hudvård, kost till antibiotika, inget har hjälp så mycket som Diane!

    ⬆️
    TIPS Kvinnor acne

      Och för mig funkade det inte alls. Det enda som hjälpt liter Epiduo, men får fortfarande utbrott kring mens.
      Jag upplever att människor med akne är väldigt utsatta för ”goda råd”. Det är krämer, kost, livsstilsförändringar, kosttillskott, kollodialt silver, ansiktsbehandlingar etc etc. Och så klart dom som säger ”du behöver bara tvätta ditt ansikte” -_-

        Liter = lite är

    Jag har lagt om kosten ytterst lite och det räckte för att jag skulle få tillbaka min ägglossning. Tog bort kost som stör hormoner och triggar insulinet då jag har hypotyreos. Helt plötsligt så har jag en vanlig menscykel. Har någon läkare föreslagit detta under Alla år jag har kämpat för att må bättre? Nej. Gynekologen sa att intensiv träning skulle hjälpa mot min pcos men jag tar regelbundna promenader varje dag och äter en hyfsat vanlig kost där jag uteslutit vissa saker. Så glad att det funkade

    Vet någon hur det gått för ”missdalarna” på instagram som hade livmoderhalscancer och avstod traditionell vård för att istället följa en ”läkare” i tysklands råd? Hon skulle fasta mycket och äta väldigt strikt osv i kombination med någon typ av alternativbehandling och gjorde det under något år tror jag? Men det hade inte blivit bättre efter den tiden och har sen dess gått under radarn, nyfiken på att veta hur det gått därefter!

      När jag hade cancer sa en bekant att jag absolut inte skulle göra som läkarna rekommenderade, utan istället käka silver och vistas utomhus, så att ”naturen kunde läka mig”. Trots att jag hade en ”lättbotad” cancerform med väldigt väldigt låg dödlighet.
      Följde läkarens rekommendationer och blev helt frisk och återställd. Min bekant hävdade att det var för att jag varit utomhus mycket.
      Skit i operationerna liksom, det var naturen som fixade det.

      Kommer ihåg henne. Sist jag googlade hade fastan lett till att hon blivit sjukare och när hon till slut ville börja med traditionell behandling var hon för svag för att läkarna skulle kunna sätta in någon. Vore intressant att veta hur det gick.

        Ja just det, hon var redan jättesmal och gick väl ner ytterligare 11 kilo av fastan och den energisnåla kosten. Helt otroligt. Alla väljer själva hur de vill leva sitt liv, men hade jag haft 2 små barn och drabbats av i värsta fall dödlig cancer (vilket hennes typ av cancer är) hade jag inte känt att det är läge att laborera.

      Det finns en läkare som heter Henning Saupe dom tidigare varit verksam i Sverige. Han har nu klinik i Tyskland.

      Läste på flashback att hon har palliativ vård nu. Alternativ vård funkade ej (bla vattenfasta under lång period), ett år senare började hon behandling i vanliga sjukvården. Då var det för sent och hon hade metastaser som gjorde cancern obotlig.
      En annan oroväckande nyhet som framkom där är att hon verkar ha barn ihop med en dömd pedofil från PH.

    Jag håller med henne i sak i stort sett, men endometriosen blev ju inte värre på grund av naturmedicinen utan på grund av att vederbörande slutade med p-piller. Det är ett faktum att p-piller hjälper många mot endometrios. Jag önskar själv att jag hade ätit p-piller, för då hade jag kanske sluppit bli infertil av endometrios. Ärrvävnaden kan förstöra äggstockarna bland annat. Jag ville vara ”naturlig” och hälsosam, men det är inte i alla situationer det klokaste valet.

    Man får inte glömma att kroppen är naturlig och att även syntetiska läkemedel kommer från naturen från början. I Sverige är vi väldigt lagda åt ingenjör-hållet. I många andra länder ser man hela människan och ser det vi kallar för ”alternativmedicin” som komplement med allopati med tex Homeopati, Ayurveda, Bioresonansterapi osv. Det går inte att välja varken för det är bra vid olika behov och att äta bra och ok och relativt näringsrikt är en förutsättning för att kroppen ska fungera optimalt.

      Homeopati är dyrt vatten

        Då har du inte läst på. Har inget med vatten att göra.

          Ett homeopatiskt läkemedel tillverkas genom en process som kallas ”dynamisering” eller ”potentiering”. Detta innebär att man utgår från en ”urtinktur” bestående av till exempel 1 g aktivt ämne i 99 g vatten och successivt späder detta enligt en fastställd process. Ur den ursprungliga lösningen utvinner man ”första potensen” genom att ta 1 ml av den ursprungliga lösningen och tillsätta 99 ml vatten. Man slår sedan flaskan med denna nya lösning mot något hårt, eller skakar den häftigt, ett föreskrivet antal gånger för att frigöra de läkande krafterna. Därefter utvinner man på motsvarande sätt ”andra potensen” genom att upprepa utspädningen. När denna process upprepats 100 gånger har man erhållit den hundrade ”centesimalpotensen” C100. Så mycket utspädda ämnen innehåller sannolikt inte en enda molekyl av det aktiva ämnet. Med stigande potens sägs dock läkemedlet bli starkare och därmed också svårare att hantera. Ofta nöjer man sig med lägre potenser som C30 eller använder andra spädningsproportioner, så kallade D-potenser (ibland kallade X-potenser [11]) och LM-potenser (50 000 gånger, ibland kallade Q-potenser [11]), där man vid varje steg späder 10 000 respektive 50 000 gånger (av romerska siffror L=50 och M=1 000).

            Jo tack för informationen. Jag är utbildad i ämnet.

    men såklart denna Paula hatar alternativmedicin eftersom det är en förebyggande naturlig metod där förändring av kostvanor måste ändras. Käka ditt skräpmat och pumpa mediciner resten av livet.

      Förändring av kostvanor måste ske*

    Jag upplever tvärt om. Jag tycker det jämt pratas om att örter är för farliga och ska inte mixtras med, att en inte ska mixa med ens diet utan att samtala med läkare eller utbildade sjukvårdsdietister, att personer som jobbar inom alternativ medicin (vilket är ett väldigt brett område som klumpas ihop i ett enda ord) är kvacksalvare som bara lurar ont anande stackars dårar. Ja menar skulle en nämna att en dricker örtte mot pms så tror ju folk att en är en hippie som sitter med foliehatt på soffan.
    Visst finns det idioter inom alternativ medicin också, på samma sätt det finns rövhattar inom modern sjukvård också ?‍♀️

    Jag är verkligen inte en homeopativurmare, verkligen inte. Men Vardagsrasismen, henne har jag inget förtroende för. När man läser hennes instagram och hur totalt enkelspårigt hon går upp i nya grejer hon hittar, hur hon beter sig mot folk online och pratar skit om folk hon inte håller med…. nä, det är fan inte förtroendeingivande. Självklart gjorde hon en sväng på Gardet också och jag kände mig så himla oförvånad över vilka Wallin lyckades knyta till sig med löfte om att få sola sig i den mäktiga feministens strålglans. Förstår verkligen inte varför VR har så många följare.

    Som forskare är jag fullständigt emot att självutnämnda experter utan någon slags utbildning ger råd om saker de inte vet någonting om baserat på ”kunskap” de ramlat över på internet. Det tar 10 år att utbilda sig till forskare och/eller läkare. Vi utbildas i ett kritiskt förhållningssätt till all slags kunskap. För att våra forskningsstudier ska få publiceras i de seriösa vetenskapliga tidskrifter som finns måste vi ansöka om etikprövning och få en sådan godkänd av Sveriges etikprövningsnämnd och därefter granskas varenda steg i vår forskningsprocess av andra forskare genom ett dubbelblindat system (dvs. de vet inte vem jag som genomfört studien är och jag vet inte vem de som granskar är) detta för att motverka jäv, påverkan osv. Forskning är så sinnesjukt kontrollerad. Den skit som random oskolade dårar på nätet publicerar har inte kontrollerats eller etikgranskats. De talat vitt och brett om ”sanningar” och ”bevis”, ord som en seriös forskare inte skulle ta i sin mun om det inte gjorts hundratals studier som genererat samma resultat (som exempelvis studier om samband mellan rökning och cancer, där finns bevis och tusentals studier som backar upp). För de självutnämnda experterna räcket det med att de ”hört att många blivit hjälpta” eller att ”det fungerar för mig” för att det ska klassas som ”bevis”. De testar aldrig själva bäringen i dessa ”bevis” genom studier (vilket de visserligen inte kan eftersom att det då krävs en forskarexamen). Deras sätt att basunera ut sina ”alternativa metoder” är djupt problematisk ut ett etiskt perspektiv vilket lyfts i detta blogginlägg. Det vilseleder, leder till lidande för individen, inger falska förhoppningar som inte infrias och genererar då känslor av hopplöshet och skuld. Jag hyser ett djupt förakt för denna grupp. Skaffa er en forskarutbildning eller låt oss som faktiskt har en sådan att sköta de här frågorna.

    Kanske inte riktigt räknas hit, men jag har försökt med ”allt” mot min depression och min fibromyalgi.
    Det som nu hjälp mig är yoga och att bli vegetarian. Yogan hjälper mig med att tänja kroppen och att tänka rätt, kosten hjälper mig inifrån. Jag har inte känt av min fibromyalgi sen innan sommaren 2020, förutom viss antydan till början av smärta om jag inte gått på yoga på några veckor. Jag är helt övertygad om att yoga och Joe Dispenza är det som hjälpt mig ur min depression (som jag varit i sen 2009).

      Spännande, tack för att du delar. Miss Lis sommarprat var inne på samma sak, att hon blev väldigt mycket friskare när hon blev vegetarian. Alltid intressant att höra erfarenheter!

      Jag hade kontakt med psykiatrin i många år och medicinerades med allt möjligt (Citalopram, Remeron, Xanor, Propavan, Theralen m.m.) och gick i olika KBT-terapier (kan nog rada upp 6 olika namn på behandlare). Men när jag avbröt all kontakt med psykiatrin och började med naturliga lugnande (Valeriana, CBD-olja fast det var först senare, D-vitamin, magnesium), meditation, och fördjupade min andlighet så började jag på riktigt må bättre. Obs menar inte att det skulle fungera för alla, men för mig så stjälpte psykiatrin mer än vad den hjälpte. Jag upplever att de skyllde allting på att mina hjärnsubstanser var i obalans (konstigt inget test togs? ahem) medan jag egentligen hade en obalanserad vardag. Min dåvarande pojkvän var alkoholist, jag hatade mitt jobb, och var på vippen att förlora min lägenhet p.g.a. andrahansuthyrning. Allt det sänkte mig ner i en depression, men det var ingenting de inom vården tog någon hänsyn till. Tror alla hade gynnats av att vården såg mer på helheten i livet.

    Det är inte baksidan av alternativmedicin som är tabubelagt, det är användningen av den.

    Som sjuksköterska har jag råkat ut för två patienter som råkat illa ut av naturmedicin.
    En tog så mkt rosenrot att levern pajade, fick transplanteras till slut = ta starka antiavstötningsmediciner resten av sitt liv.
    En fick cancer, ville inte veta av skolmedicin utan skulle ta naturläkemedel. Hon kom tillbaka efter ett år och hade ångrat sig. Tyvärr var det försent och hon blev inte ens 30 år gammal.
    En annan sak. Kroppen har en enastående förmåga att läka sig själv, ingen medicin kan mäta sig med det. Många, många symtom och sjukdomar läker ut utan någon form av medicin/terapi. Så tar någon ett piller och voilá’ det funkar! Inte så konstigt då den skulle blivit bra iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.