Dages tips – Jävligt Gott av Gustav Johansson och ”Veganuari”

Bild på boken "JKlassiska rätter på veganskt vis" av Gustav Johansson

Jag och M fick den här kokboken av familjens vegan i julklapp och beslutade oss för att haka på Therese Lindgrens ”veganuari” – i alla fall vad gäller kost. (Kallas det ”helvegetarian”?)
Om du inte hört talas om bloggen ”Jävligt Gott” sedan tidigare så kan jag upplysa dig om att det är matblogg, där recepten är lagas helt utan kött.
Så här beskriver innehavaren själv sin sida:

Jävligt Gott är Sveriges största veganska matblogg. Här skriver jag, Gustav Johansson, om det jag anser vara jävligt god mat, och mina försök att laga den. Här finns recept, matlagningstips restaurangrecensioner främst från Stockholm och en del personliga tankar om mat och det som händer mig. Självklart är alla recept lagade utan kött, annars vore de ju inte så goda.

Mest veganskt, men också en del lakto-ovo, framförallt i de äldre recepten. // Gustav Johansson, grundare av matbloggen ”Jävligt gott”

Många av kokbokens recept innehåller ganska många ingredienser och är kanske inte det man använder för att slänga ihop en enkel vardagsmiddag, men för tillfällen då man kanske har en smula mer tid så är den perfekt. 
Det här receptet kommer jag laga till helgen, då den icke vegetariska varianten av oxfilépasta är lite av en favorit hos mig.

Bild ur kokboken med ett recept på vegansk oxfilépastan

Här kommer några exempel på rätter som lagats under ”veganuari” och som inte kommer från Gustav Johanssons bok.
Istället har jag hittat recept lite överallt på nätet, och min favorit av rätterna på bilden här under, den helgröna rätten, näst längst till vänster, kommer från en brittisk matblogg med fokus på växtbaserad kost.
Bloggen heter Lazy Cat Kitchen och jag kan varmt rekommendera den. (Nej, Tjocka Hetsätarkatten har ingenting med valet av namn att göra)
Det krävs lite konvertering av alla måttsatser, men det är inga större problem då internet är väldigt behjälpligt vad gäller detta.

Fem bilder på mat jag lagat under "veganuari" De andra bilderna föreställer en potatissallad med fänkål och rädisor, Kikärtspannkakor med "Fejkon" och lingonsylt, en indisk Tikkamasala och slutligen en quinoasallad med tofu. Många av rätterna passar bra ihop med hummus,.

Favoriten är en ”green beans pesto pasta” som jag adderade sparris och spenat till. 
Det var pestopremiär för min del och med handen på hjärtat och utan att vara partisk så var den riktigt god och inte alls särskilt svår att göra: 😉
Förutom mina två bonusingredienser så innehöll den följande:

Pesto:
60 g / ½ kopp pumpafrön (eller några nötter eller frön)
100 g basilika (eller 50% spenat och 50% basilika)
2 vitlöksklyftor
1 citronskal, + juice efter smak
4 msk näringsjäst (valfritt) ungefär.
120 ml / ½ kopp extra jungfruolja salt och svartpeppar, efter tycke och smak
Pastan:
1 stor zucchini, skivad tjockt
1 tsk olivolja
100 g gröna bönor
200 g pasta eller kokt potatis
2 msk rostade pinjenötter
2 msk rostade grova brödsmulor (valfritt, jag hoppade över.)

Personligen tycker jag att Therese Lindgrens ”veganuari”, var ett bra OCH ett kul initiativ i ett försök att influera fler att välja en mer växtbaserad kosthållning. (Hon var förmodligen inte först med ”veganuari” men det var där jag såg och blev inspirerad till det.

Vad kan vi förvänta oss av februari tror ni?
Paow och Marcelos ”fasad-februari”?
Ni känner peppen va? 😉

200 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    0h nej inte en matblogg! Vi vill inte veta vad du äter! I alla fall inte jag.

      Skriv inte vi dårå

      Vilka ”vi”?
      Du och dina löss så att säga?

      Snacka om grandios självbild, hatar att skaka om din verklighetsuppfattning, men du talar INTE för alla. Din uppfattning och livsåskådning delas INTE av alla.

      Tack och hej leverpastej

        Tack och hej tofupastej menar du väl? ?

          Nej, ärtpastej är det som gäller! Pastejkökets ärtpastej smaksatt med Karl Johan svamp är så jävla god!

            Oj de lät faktiskt jättegott!

              Ja, rekommenderar den varmt. jag upptäckte den som ett alternativ till vanlig leverpastej men föredrar nu den över vanlig pastej. Extra god med skivat äpple på.

      Tycker det är roligt med variation i inläggen. Att ett matinlägg eller två kommer upp under loppet av ett år förstör inte den här bloggen för mig!

      Jag vill gärna ha marbloggs inlägg, jag gillar mat. Är mjölkallergiker och äter inte kött så detta vegan tipset är perfa till mig , tack.

      Jo kul med tips på mat. Inte all men en del vegetarisk mat är god. Jag kan tänka mej äta det fem dagar i veckan. Men på helgen vill jag ha en köttbit.

    Och vem fan är Dage?

      Han som bor tre hus bort. Visste du inte det?

        Nä hade ingen aning. Visste exempelvis inte att hans tips var så bra att de förtjänar eget inlägg på BLOGGBEVAKNING!
        Att skriva arga lappar i tvättstugan får en inte att räknas som influencer!
        Eller gör det?
        Jag har egen tvättmaskin så jag kanske missar nåt?

          Men vadå, hon skriver ju om honom jätte ofta? Camilla har bla kommenterat på ÖS när folk kommenterar om sina grannar – det kommer ju alltid en liten kommentar om hur han och hans fru är det perfekta grannparet? Jag skulle påstå att antalet omnämningar, bara i denna bloggen, gör honom till en influencer.
          Gud. Det verkar som om du borde tvätta mindre och uppdatera mer!

            PS. Under ditt inlägg finns det andra som kommenterat om hur mycket de gillar hans blogg. Oroa dig inte för dom: Det är, vad jag förstår kallas, ”fakenews” – kommentarer som Camila har skrivit själv under olika nicks. Så du kan vara lugn och fortsätta häva ur dig aggresiva inlägg om ” vem fan är hittan och dittan” utan att göra någon efterforskning eller tänka på att hålla god ton.

    Neej!

      Jooo!

      Vaddå nej? Du ska väl skita i vad andra väljer att äta.

        Det är ju precis det jag gör, skiter i vad folk äter.
        Det är därför jag läser bloggbevakning och inte matbloggar.

      Snart är det Köttruari! Bara kött i en månad ?

        Som köttisar haft i hela sina liv, menar du?

          haha men gud det är väl ändå extremt få personer som bara äter kött eller äter det till varje måltid? de som kallar sig carnivores och hur många är de??

        Fattar att du måste skämtar. Eller?

    Tack för tipset!

    Åh älskar hans recept!! Lagar dom flera gånger i veckan?

      Ja, dom är suveräna!

    Fixagillaknappenförfan

      Jag vet inte hur stort Veganuary är i Sverige, men i England där jag bor är det ett jättestort initiativ men stöd från NHS (hälsovården), alla stora mataffärer / kedjor tar in nya veganska produkter och har veganska receptkort vid ingången, och många många av mina vänner, kollegor etc. Kör alla på Veganuary. Gör också det i år och det är riktigt kul faktiskt att prova nya recept och ingrediensrer jag normalt inte alltid köper 🙂 känns lite som en grej här att folk satsar på antingen Dry January (ingen alkohol) eller Veganuary!

        Helt underbart ju! Vi har så mycket att lära här.

        I Skottland så kör vi Lambuary istället för att stötta våra fårbönder. ❤️

          Lamm är ju dock, tillsammans med nöt, det värsta köttet ur miljösynpunkt som man kan äta…

    Superbra tips! Tack snälla! Det här var ett jättebra inslag i bloggen tyckte jag.

      Tyckte du? Verkligen? Glad för din skull.

        Superbra tips ju.

          Tycker också att det var ett väldigt bra tips. Skönt med någon som influerar till något vettigt för en gångs skull!

    Okej förlåt om det är för ot. På tal om vegetariskt mat. Jag har ibs och klarar inte av nån typ av bönor, linser, soja, kol eller svamp. Finns det nåt sätt jag kan äta vegetariskt och ändå få i mig någorlunda näringsrik mat?

      Försök läk tarmen med AIP eller Carnivore först? Så kan du kanske äta det du vill sedan?

        Eller kör en längre fasta.

      Prova att köra ’Silicea mage’ i övervåningen till vego.

      Om man går efter ibs diet så är fast tofu ok, quorn är ok inom protein.

      Mitt bästa ibs-tips är att köpa hem glutaminpulver och käka i ca två veckor i stöten. Börja med en mindre dos och arbeta dig upp.
      Ibs kan läka!

        Såå intressant! Jag har IBS, ska prova.

      Alltså om du kan äta ägg och mejeriprodukter så behöver du inte vara orolig alls för att inte få i dig tillräckligt med protein. Jag skulle också tro att det finns många bra tips för personer med IBS ute på nätet som vill äta vegetariskt, där andra kanske testat olika vegetariska produkter och kan berätta vad som funkar för dem.

      Rekomendar dig att köpa kokboken lugn mage med grön mat av Sofia Antonsson. En vegetarisk kokbok där alla recept är anpassade enligt fodmap så många mee ibs kan äta dom recepteten. Finns recept på soppor, sallader och grytor bla. Tex är tofu och qournfärs ok, quniona med grönsaker som funkar för mig något jag äter mycket.

      Jag åt enligt fodmap i 4 veckor för att lugna magen och började sedan introducera dom vegansk grejerna jag behövde en i taget. Då funkade det helt plötsligt med alla som saker som jag tidigare reagerat på. Fick en IBs-kurs när jag gått till vårdcentralen med mina problem, det var bra. Blev lite mindre stressad av att gå den så det kanske också hjälpte. Men testa kanske Tzai, ärtor (kikärtor) och nötter som cashew med högre proteininehåll istället som alternativ?

      Är du säker på att det är IBS? Jag trodde jag hade det i många år då en dietist sa det till mig. Åt halvdant FODMAP och var alltid halvdålig. Till slut tog jag tag i det och körde strikt FODMAP några veckor för att verkligen testa, och upptäckte att jag faktiskt inte alls blev bättre. Efter några andra dietistledda experiment testade jag något så simpelt som probiotika och vips, nu mår magen jättebra!

        Vilken probiotika? Har testat flera utan framgång

          Den från Belly Balance, minns inte vad den heter

      Min IBS försvann faktiskt helt när jag slutade äta kött av etiska själv. Hade tidigare fått höra av läkare att jag nog var känslig mot både gluten och laktos också, men det går hur bra som helst nu. Iom att jag var ovan vid att äta fiberrika matvaror som bönor, linser, kål och svamp pga IBSen så tog det några veckor att vänja magen, men nu äter jag detta typ dagligen. Säger inte att det funkar för alla, men så har det funkat för mig 🙂

      Om du bara tar bort köttet finns det ju massor kvar att äta. Alla grönsaker, nötter, havre, ägg, mjölk, pasta, rotfrukter, ris, mm. Så att bara ta bort köttet är inte så svårt egentligen rent näringsmässigt.

    Vad används ist för oxfile i oxfilepastan?

      Läs på hans insta, länk finns till alla recept.

      Mandelfile

    Sanna Bråding har ju oxå släppt en bok.

    Men jag avstår, älskar kött för mycket.
    Men jag tycker det är ganska löjligt att servera oxfilépasta och oxfilén saknas?

    Dår får man väl byta namn?
    Löjligt att veganer måste ha köttnamn i allt, kom på något eget? ?‍♀️

      Det är väl för att beskriva vad det ska efterlikna och ersätta. Att boken innehåller behandla recept framgår ju rätt tydligt på omslaget.

        veganska* recept

      Vaddå, är du rädd att du ska köpa fel mat i affären eller? ??‍♀️ Vego produkter har inte köttnamn. Korv och burgare tex betyder inte automatiskt kött utan är ett sätt att servera på.

        Det gjorde min kompis <3 köpte hot chörizo och trodde det var vanlig chorizo. Till hans försvar var det inte i en vanlig matvarubutik där såna varor ligger för sig i egen kyl utan i en butik på hans lagerjobb där det säljs random varor till låga priser.

      hahaha men snälla ”lombax”

      Tycker att det är rätt sällan som veganer döper sina maträtter till köttiga namn, konstig grej att uppröras över hursomhelst. Men just killen bakom Jävligt gott har väl typ det som idé, typ att machomän som älskar kött ändå kan äta vegetariskt. Dessutom, att älska kött behöver väl inte innebära att man ALDRIG kan äta en vegetarisk eller vegansk rätt, varför rata alla sådana recept?

    Vegetarisk mat är så mycket mer spännande och rolig, önskar det kunde finnas en restaurang med veggomat här i min lilla stad.

      Jag håller med! Ofta är det samma alternativ överallt: pasta med grönsakssås och/eller halloumiburgare. Det är ju skratt gott, men det hade varit roligt med fler alternativ ?

        Skratt gott?

          Nej, jag ville mest visa att jag inte var arg eller så. Ibland tycker jag mina kommentarer kan låta lite aggressiva utan att jag menar att låta arg. Då brukar jag lägga till en ?. Bara därför ?

            Det står ”skratt gott” <3 haha men antar att det ska vara skitgott kanske

              Jaha. Haha åh vad jag är dum ??‍♀️? jag undrade lite vad skrattgott skulle betyda ? Men för att svara på frågan så tycker jag att pasta med grönsakssås och halloumiburgare är helt okej. Det är ju inte äckligt, men det blir ju lite enformigt efter ett tag.

                Nu läste jag min egen kommentar och såg att det är ju jag som skrivit skratt gott ? det ska stå ”såklart gott”.
                Nu lägger jag ner för idag ?

        Skulle aldrig gå ut och käka och välja de alternativen du säger ? något roligare måste det väl finnas på menyn? Eller har ni bara typ Olearys i staden ni bor?

          Ja faktiskt ? jag bor på ett litet ställe, men just olearys finns

          Det är typ bara i större städer det finns mycket alternativ för vegetarianer/veganer på restauranger.
          När jag skulle ut och äta med min kompis som var vegan fanns 1 pizzeria med 1 sorts pizza eller restauranger med sallad inom 30 min bilfärds avstånd, så inte jätte kul för henne att gå ut och spontan äta på resturang.

        Va? Vart bor du? Libanesiskt, asiatiskt, vegansk pizza, italienskt… Alla ställen här har veganska rätter på menyn som efterliknar deras vanliga rätter. Jag bor inte i en storstad heller.

          Jag bor på ett litet ställe som inte har något direkt utbud av restauranger, men jag glömde pizzeria. Där kan man ju köpa vegetarisk pizza.

    Vegetarian – person som inte äter något från djurriket. Finns varianter såsom lakto/ovovegetarian då man äter ägg och mejerier. Pescetarianer äter fisk men inte övriga animalier.
    Vegan – person som utesluter allt animaliskt, inte bara i sin kost. Man äter eller använder inget animaliskt eller använder sig av produkter där man använt djur i produktionen, tillexempel ulltröjor eller honung.

      Oj, man får inte använda ullkläder? Varför då? Blir jobbigt för alla människor som lever i kalla klimat.

        Det får du väl om du vill, men då kallar du dig inte vegan. Veganer använder inte ullkläder då de väljer bort allt där djur på något vis förekommit i produktionen.

          Får man kalla sig vegan om man betalar skatt som går till skolmat där det serveras kött? Tror man kan dra detta hur långt som helst, och vem bestämmer vem som får kalla sig vegan? När det inte finns någon som inte indirekt bidrar till att djur fortsätter användas av människan, får man använda material där man använt djur som ”arbetare”? Jag är helt för att jobba för bättre djurhållning. Men en värld utan att använda sig av djur i någon som helst form. Det är lite som kommunismen, Funkar inte helt enkelt.

          Får man kalla sig vegan om man äger katter som man matar med kött? Då bidrar man ju till att kattmat med kött produceras.

            Katter är rovdjur ,du kan inte jämföra med en människa som är allätare med tänder och matsystem för vegetarisk kost. Katter dör efter 3v på vegi kost, katter måste äta kött .

              Ja, det vet jag, men frågan var hur veganer resonerar kring det. De borde rimligtvis skänka sina pengar till gratis kastrering av katter och ej ha några egna för att inte bidra till köttproduktion.

                Får väl kliva här som veganrepresentaten då, ja, de flesta anser att det självklart är okej att ge katter kött då de behöver det. Vill man inte ge katter kött så skaffar man inte katt helt enkelt. De flesta veganer har inga större problem med att ha husdjur, men brukar generellt uppmana folk till att adoptera djur istället för att köpa dem för att försöka ta hand om de som redan finns som folk inte vill ha.

                Skänker mina pengar till kastrering av katter gör jag inte och förstår inte riktigt ditt resonemang av att jag skulle göra det för att man är vegan? Är ju otroligt mycket som bidrar till djurs exploatering generellt, man skänker ju till sina hjärtefrågor eller där ma tror pengar gör bäst nytta. Som ala andra människor dvs. Antar att alla vettiga människor är emot trafficking exempelvis och vill att det inte ska finnas, men knappast ställer du krav att alla ska skänka sina pengar dit? Men bara fånerir om veganism och inte så allvarligt egentligen från din sida är min gissning.

                  Jag tycker det är en rimlig fråga faktiskt. Grisar som blir kattmat är ju lika döda som grisar som blir bacon. Varför ha ett rovdjur som husdjur när man vet att man behöver döda andra djur för att tillgodose kattens behov? Varför är katter mer värda än grisar?

                    17:22
                    Den diskussionen kan vi ta när alla ni slutar äta kött. Djuren dräps i första hand för att ni anser att ni måste/vill äta djur. Inga djur slaktas för att bli katt/hundmat!

        De får väl låta bli att vara veganer då? Det finns inga måsten här, det är en helt valfri livsstil..

        Finnas massor med andra material man kan göra varma kläder av utan att använda ull. Så kläder utan ull är absolut inget stort problem.

      Det är väl lag på att får ska klippas en gång om året annars lider dom, tänk o gå med 50 cm tjock ullpäls på sommaren. Men det ska kastas då istället för att göras till kläder? Där ser man..

        Som vegan är man emot att djur föds upp och utnyttjas av människan, oavsett om det är för mat eller kläder.

          Får man ha husdjur som vegan?

            Om du får gissa – vad tror du?

              Nä, klart man inte kan. ”Här är jag ute och går med en hund, fånge i mitt våld”.

                Otroligt intressant att ni har sån oerhörd okunskap om veganism:)

                  Berätta mer! Det är nämligen inte glasklart när man läser vad den självutnämnd expertisen skriver.

            Finns nog de som kallar sig veganer som har det men de flesta är nog emot det. Ska man bokstavstolka vad veganism är så nej, då ”får” man inte ha husdjur.

              Wrong! Att adoptera ett djur i behov av ett hem är så veganskt det bara kan bli.

              Fast frågan är delad inom veganismen så finns inget ”får” och ”får inte”. Är upp till var och en hur de tänker om det.

                Jag har däremot hört att veganer får äta road kill. För att det är slöseri på ett förlorat liv annars.

                  Varje så kallad vegan får äta o leva exakt som de vill, de flesta kanske bara blir äcklade av kött och väljer att inte äta det men det behöver inte betyda att man är världens klimataktivist. Det behöver inte vara all or nothing

                    Men jo det är ju all or nothing, annars är du inte vegan. Du kan vara massa annat, du kan äta huvudsakligen veganskt kost till exempel. Men nej, om du inte lever efter en vegansk livsstil så ÄR du per definition inte vegan. Förstår inte riktigt det här med att det ska vara viktigt att ”få” kalla sig vegan om man inte är intresserad av livsstilen?

                  Skadedjur i ett hus? Får man död djuren.

            Inte om du äter upp dem.

            Är upp till var och en. En del tycker att det är fel andra ser det som vår plikt att ta hand om djur som människor avlat fram till just sällskapsdjur.

            Finns inga vad man ”får” eller ”måste” inom veganism. Det är liksom ingen certifikation eller något där du måste hålla dig till särskilda regler för att annars får du inte kalla dig vegan. Veganism går generellt ut på att:
            ”Veganism är en filosofi och ett sätt att leva som försöker utesluta – så långt det är möjligt och praktiskt möjligt – alla former av exploatering av och grymhet mot djur för mat, kläder eller andra syften; och främjar i förlängning utvecklingen och användning av djurfria alternativ till förmån för djur, människor och miljön. I kosten betecknar det praxis att avstå från alla produkter som helt eller delvis härrör från djur.”

            Därav kan du förstå att veganer generellt avstår ull exempelvis, inte nödvändigtvis för att man är emot klippning av får utan för att man är emot hållningen av får för att kunna sälja ull och göra tröjor av dem. Gällande husdjur så kan man genom denna definition också förstå att veganer generellt skulle ha stora problem med att köpa djur för att ha de som husdjur, eftersom det bidrar till att djur används som en vara för människor att köpa och sälja. Däremot skulle de flesta veganer inte motsätta sig att adoptera djur, då dessa är djur som redan är födda och domesticerade och hemlösa. Men det är inte alltså huruvida man ”får” eller ej ha husdjur, utan att man tänker över sina handlingar och vad de leder till i längden. Finns också veganer som är emot att ha husdjur överhuvudtaget då de menar på att även om man adopterar dem så leder det till en normalisering av att vi ser djur som just husdjur. Ungefär som hur många veganer inte anser det är bra att köpa päls- och läderprodukter second hand då även om man inte längre bidrar till den ekonomiska vinsten från de som tillverkat det, så bidrar man till att normaliser aanvändadet. Men som sagt, finns inga exakta får eller måsten kring sånt, det är lite upp till var och en att göra bedömning över. Däremot kan man ju tänka att någon som äter kött en gång i veckan bara för att de vill/det är gott inte riktigt platsar in definitionen vegan, då det är väldigt praktiskt möjligt att sätta en vegetarisk kost av etiska skäl över sina smaklökar.

        Mm men nu behandlas inte djur över världen som de görs i Sverige. Ull som tas fram i kommersiella syften kommer ofta ifrån djur som har det riktigt dåligt och får leva sina liv i trånga burar mellan klippningarna.

        Hade alla haft egen ko till mjölk, egna får eller kaniner till ull osv hade det sett annorlunda ut.

          Det där är ju inte ens sant. Vet du verkligen hur man håller får i Sverige?

            Har du sett Uppdrag Granskning om Kravgårdarna i förra veckan? Våra regelr och lagar säger en sak men tyvärr efterföljs de inte.

              Men snälla. Jag tycker det är jättebra att man ifrågasätter när djur behandlas illa. Är själv väldigt insatt i frågan, både lagt många år åt att plugga kring djurskydd och etologi på universitet och jobbar även med djurskydd idag, MEN jag ser inte att vi ska trycka ner alla djurbönder och att alla ska bli veganer som en lösning. Det som visades på uppdrag granskning är superhemskt men jag är då otroligt trött på att sådana bilder ska få människor att tro att alla i en hel bransch missköter sig, riktigt så svartvitt är det ju faktiskt inte. Så nej, alla lagar och regler efterföljs inte alltid, men då är det ju inom allt.

                Håller med om att det är bra på att reagera på att djur behandlas illa, men att döda ett djur är per definition just det enligt mig. Precis som att det inte finns ett ”ok” sätt att döda en människa på. Enligt djur”skyddet” som det så fint heter får man ju tex gasa ihjäl grisar – den vanligaste avrättningsmetoden i sverige – och det har enligt alla studier visat sig vara ett hemskt lidande för djuren.

                  Absolut, där håller jag med det. Finns metoder som används systematiskt men som inte alls är bra. Det är just därför jag valt att arbeta med detta, för att djurhållningen ska bli så bra som möjligt. Jag ser dock inte en värld där alla är veganer och därför tycker jag att det är bättre att lyfta fram de som gör bra och arbeta för att göra djurhållning, slakt osv. bättre. Har själv varit vegan men enligt just mig (och här är jag helt med att människor tänker olika) så är det inte ATT man dödar djur som är fel utan snarare hur de mår under både sin livstid och kring slakt. Jag slutade att vara vegan och försöker istället att använda min konsumentkraft för att stötta de som jag tycker gör bra.

                    Jättebra att du jobbar med det! Tror inte heller att hela världen kommer bli veganer, tyvärr. Men om man tror på konsumentkraft så är väl vegansk val det absolut tydligaste? Jag bor nära en av dessa gårdar som kör ekologiskt och hållbart – ser verkligen bra ut om man kör förbi och ser kor som betar i hagen på sommaren. Men korna tvångsinsemineras fortfarande för att dom inte fyller en funktion om dom inte är dräktiga och ger mjölk, hankalvarna skickas till slakt nästan direkt för att bli mat åt andra djur. Hur korna ropar efter sina kalvar långt efter att dom försvunnit är totalt hjärtskärande. Det går liksom inte att göra ”så bra som möjligt” för någon part i min mening. Det är bara hemskt. Och jag väljer med varje krona jag spenderar att inte vara en del av det.

                      Tack för en trevlig diskussion, tror dock vi fastnar lite här eftersom vi tänker olika. Jag använder min konsumentkraft för att stötta de som använder djur i produktion på ett sätt som jag tycker funkar. Jag ser liksom inte det som du skriver på samma sätt som du gör. Korna insemineras absolut, men mår de dåligt av detta? Tjurkalvarna åker ofta vidare till en gård där just tjurar får växa upp fram till slakt, tråkigt att de slaktas unga absolut men just det är ju inget som de direkt lider av så länge de hålls och slaktas på ett bra sätt, de vet ju inte att de ska slaktas.
                      Angående att kalvarna tas tidigt från korna så tycker jag absolut också att det är ett problem. Tycker det är superkul att man har forskningsprojekt igång nu för att undersöka hur det kan fungera att hålla mjölkkor tillsammans med sina kalvar och det projektet går bra, så hoppas verkligen att det ska kunna gå att implementera i produktionen i framtiden. Jag har dock varit en del med mjölkkor och skulle säga att de och även kalvarna i de allra flesta fall kommer över separationen väldigt fort. Som sagt tråkigt att det är så och hoppas att det kan ändras, men jag ser det inte som något extremt välfärdsproblem.

                      Svar på nedanstående kommentar som jag tyvärr inte hittar någon ”svara” knappt för : låter intressant med forskningen. Hoppas det funkar! Jag var vegetarian i 15 år innan jag blev vegan och hade samma tankar som du då. Att djuren upplever extrem stress och förstår at något är fel när dom är påväg till slakteriet har både studier och personal som arbetar på slakterier vittnat om. Gränsdragningen blir svår. Dom får dödsångest, skriker, försöker undkomma. Är det då okej för att dom haft ett helt okej liv (vilket då flesta djur inte ens har) fram tills dess? Jag har svårt att applicera den moralen på andra situationer så då väljer jag helt enkelt att vara konsekvent. Ingen ska dö i onödan för min skull då jag kan välja annat. Och om människan stod längre ner i ”näringskedjan” hoppas jag att dom ovanför, om dom hade människans intelligens och var allätare, skulle välja samma och inte tänka att jag ju fått leva ett bra liv hittills (är 32) och därmed lika gärna kunde dö.

          Det finns inget att tjäna på att hålla får ”inburade”. det var kanske det sjukaste jag läst på länge. Om du sett får eller get i en fixering så är det antingen pga behandling med maskmedel eller vaccination/antibiotika eller för att verka dess klövar vilket görs för djurets välmående.
          Bara lägg ägg någonstans långt från spermier va?

          Haha aldrig sett ett får i bur hela mitt liv. Patetisk med sånhär fake propaganda

            Varför funkar inte gilla-knappen när det är viktiga saker att gilla?!

              För att Cam vill ha fler kommentarer innan månadens slut då kör hon excelarket. 1. Ta bort gillaknappen så folk måste skriva sitt ställningstagande.
              2. Engagera veganmaffian eller skriv inlägg om IL
              3. Uppvisa bättre statistik
              4. Rake it in

            Extremister brukar ha rätt dålig koll på verkligheten.

              Tycker det är tydligt vilka som har extrema åsikter här. Och det är inte veganerna.

              Håller med om extremister. Det är väl därför ni äter kött?!

        Veganer är emot att föda upp och äga djur. Dem vill att dem djur som redan är i fångenskap ska leva sina liv bra och dö/avlivas pga hög ålder. Och inga nya djur ska födas i fångenskap. På så vis i framtiden finns det bara vilda djur och inga djur i fångenskap.

    Tror jag håller mig till köttätande, vegansk mat funkar inte för mig, jag har börjat med blodgrupps dieten. Funkar bra för mig, istället skär jag ner på kött i den mån det går. Äter dock mest kyckling, inte så mycket annat kött.

      Blodgrupps dieten är ju så konstigt det kan bli. Palla dieter överhuvudtaget. Vill du äta kött så ät kött, samma med vego, men skippa dieter.

        Är skillnad på dieter och dieter, blodgrupps dieten är ingen diet du ska bli smalare på, det är bara en diet där du försöker o hålla dig till sånt som just din blodgrupp mår bäst av.

          Jag visste inte vad det var och googlade det. Kvacksalveri var det mest frekventa ordet för att beskriva den dieten.

            Enligt dig ja, experten ?

              Jag googlade rakt upp och ner på ”blodgruppsdieten” och fick det resultatet. Vad det gör mig expert på vet jag inte. Googling? Läskunnighet?

              Man behöver inte vara expert gör att fatta att blodgruppsdiet är kvacksalveri.

            Vadå? Själv äter jag efter mitt horoskop. Som våg får jag bara äta igelkottar, hallonbåtar och pasta Carbonara. Känns lite tråkigt att inte få variera med en bolognese ibland men sånt är livet.

              ?

              Jag äter efter veckans dagar. Idag får jag bara äta mat på O.
              Känns ändå varierat men det blir mycket orm och ost mitt i veckan

                Ja lättare att hitta ormkött i Sverige än oxkött……..

        Fast skippa då helst rött kött och charkuterier om du inte VILL ha cancer förståss ??

          BS!

          Cancer? Cancer är en cell som inte självdör, utan fortsätter att sprida sig, vem som helst med vilka kostvanor som helst kan drabbas av cancer, men vet du hur en skadad cell som inte självdör växer? Den frodas av socker.

          Vill du undvika cancer undvik solen, potatis, chips, olivolja, rapsolja, bo i en stuga i skogen utan bilar eller vägar, undvik mobiltelefon, dator, internet, wifi, micro, alla E-ämnen i mat, osv. För dem är lika farliga i fel mängd som kött är i fel mängd.

      Vad bra, kycklingar är ju de som behandlas bäst…

        Men vet du, det är inget krav på att alla människor ska dela din åsikt över djurhållning och vad som är okej och inte okej att äta. Vi har olika gräns över vad vi anser är moraliskt okej eller vad vi är villiga att göra för vår överlevnad. Att äta djur är inte ett tecken på avsaknad empati.

          Ouch har du ömma tår? Djurhållningen i Sverige är usel och få normalfuntade personer orkar jobba på svenska slakterier. De som trivs med jobbet är sadister.

            Men det är ju inte slakterierna som föder upp och sysslar med själva djurhållningen. Har du hjärnan i analen eller vad är fel med dig?

              Slakten är väl ändå en del av kedjan?

            Det verkar mest vara ömma tår för dig eftersom du inte kan se skillnad på en bondgård och ett slakteri.

          Man äter ju inte kycklingkött för sin överlevnad om man bor i Sverige. Det finns ju mycket annat man kan äta då, om målet bara är att överleva liksom.

            Jag har inte ätit kött sdan 2001 , jag mår väldigt bra , har topp när jag tar blodprov och de kollar. Låg på medel när jag åt kött. Har inte ätit kyckling för det är inga djur min far fött upp. Så det går väldigt bra att leva i Sverige utan att äta kyckling eller andra djur.

          08:05
          Ja det är visst brist på empati. För andra arter än dig själv.

      ” vegansk mat funkar inte för mig” Fattar inte när folk formulerar sig såhär. Så du äter aldrig grönsaker? Frukt? Bönor/linser? Pasta? Bröd? Pommes?

        Om du tänker ett varv till är det nog uppenbart vad personen syftar på ?

        Det kan ju vara svårt att få i sig allt man behöver om man bara käkar bröd och pommes.

          Det hen syftar på är väl att en stor del av det som folk äter är vegansk per default. Men tror absolut det är lättja, vanor och smaklökarna som talar när köttätare ens ska börja fundera på en vegansk kost. Det går jättebra dock även om det känns som en stor omställning i början, har aldrig haft så bra värden som efter några år som vegan och när man väl lärt sig ersätta det man saknat i början så försvinner lusten till kött och mejerier helt. Hälsosam, frisk, stark.

            Oftast beror bra värden inte på vegan kosten utan att man läser på och bryr sig om vad man äter. Många äter idag för mycket kött/fisk, pasta/potatis/ris och sås, och för lite grönsaker.

    Boken East av Meera Sodha är en fantastisk vegansk kokboken. Recept från hela Asien som gjorts veganska. Många av hennes recept finns online också. Hennes veganska Pad Thai är en vardagsfavorit här hemma.

      Tack för tips ?

    Det får du väl om du vill, men då kallar du dig inte vegan. Veganer använder inte ullkläder då de väljer bort allt där djur på något vis förekommit i produktionen.

    Gillade han mycket förr, nu är varje nytt recept på bloggen i samarbete med något företag = mycket halvfabrikat.

    Min favorit just nu är quinoabiffar, vitlök, zucchini, kikärtor osv stekta tills de får en bra knaprig yta… ?

      Ja, jag håller med. Han använder för mycket halvfabrikat tycker jag. Men å andra sidan så gillar gör han det enklare för folk att testa vegansk mat och det är ju bra m.

        Jaa, så att folk som Isabella inte kan hävda att det krävs för mycket av en för att äta vegetariskt.

    Ärtpesto är också skitgott ifall man inte har basilika eller spenat hemma.

    Den bästa kökspryl jag har är en måttsats med amerikanska mått! Så kan man använda sig av de recepten utan att behöva konvertera.

      Vägrar av princip att laga amerikanska recept tills de lär sig använda riktiga mått.

      Det har jag länge tänkt att jag ska köpa men det blir liksom aldrig av..

        1 cup = 240ml
        1/2 cup = 120ml
        1/3 cup = 80ml
        1/4 cup = 60ml

        1 stick butter = 114g smör

        Inte svårt att konvertera till dl mått efter det.

    Älskar Portionen under tian ? jag fick 300 kronors veckorna i julklapp och köpte nyligen den första kokboken. Älskar konceptet ?

      Håller med! Inte just veckomenyerna kanske för jag vill inte känna mig bestämd över haha men många bra recept som är både billiga och nyttiga.

      Oj, smaken är som baken. Vet att hennes recept är populära bland många, men jag har testat minst 5 recept och inget har faktiskt smakat bra, min sambo håller med. Vi båda är vegetarianer och hittar de flesta recepten på Coops hemsida, Zeinas kitchen, Köket.se och så vidare om vi vill ha recept att gå efter. ?

    Äter mycket asiatiskt, det känns på något sätt som det är naturligare att äta vegetariskt där. Eller att jag inte saknar köttet på samma sätt i de rätterna.

    Är inte vegetarian men det har omedvetet blivit mycket köttfri kost här hemma medan jag utforskat de asiatiska köken

      Bara man kommer ihåg tofun. Jag har lätt att skippa proteinet när jag kör asiatiskt..

        Man kan ju också köra på mycket linser (protein) om man vill köra asiatiskt. Indiska soppor tex.

      Eller hur! Det visar nog hur mycket det handlar om vanor, vilket nog är en stor anledning att folk ryggar tillbaka när dom behöver tänka om helt kring sin kost. Är man van att maträtten ska vara kombinerad på ett visst sätt i det nordiska köket känns det som en större omställning att byta ut det. Men jag gör mycket vegansk husmanskost just nu på vintern och det bästa med det är att man kan äta mer och ändå är det nyttigare än när köttet och mejerierna är med 🙂

    Är SÅ imponerad över alla som orkar/hinner/har lust att laga middag varje kväll. Lagar mat kanske en gång i veckan, någon basic rätt typ köttfärssås, och det är ju inte mycket ingredienser. Men hur orkar ni?! Haha.

      Lagar mat när andan faller på. Lagar då mat som räcker längre. Är jag trött på den maten när jag ska äta lagar jag något annat.

      Det är inte jobbigt att laga mat. Det är jobbigt att städa.

        Haha älskar typ att städa toaletten men avskyr att laga mat. Så för mig är det jobbigt att laga mat..

      Hade jag bott ensam hade jag antagligen lagat mat sällan. Hade nog levt på gröt och kokt ägg. Men med två barn så är det bara att laga mat vareviga dag. Man gör det man måste.

      Men vad äter du annars? Ostmackor? Jag tycker det är relativt kul att laga mat och tror jag får i mig mer näringsrik mat när jag faktiskt ställer mig och lagar middag (gör alltid en portion till lunch dagen efter). Mår bättre av varma grytor och så än av mackor eller musli/yoghurt. Är kanske inte superkul att hacka lök och morötter en trött tisdag men tycker ändå det är värt ansträngningen. 🙂

        Äter ofta fil/youghurt, knäckebröd med typ avokado och tomat eller kokt ägg eller grönsaker på. Gröt ibland osv. När jag äter gröt eller fil har jag ofta på nötter, bär, frukt osv. Spontant tror jag nästan jag får i mig bättre saker utan lagad middag haha iom att lagad mat för mig hade varit typ pasta med pesto..

      För mig är matlagning ett intresse och inte bara ett sätt att få i mig föda. En del går till gymmet, jag lagar mat. Följer massor med matkontot, kockar och bagare på Instagram och älskar att testa nya recept. Höjden av lyx är att få sluta lite tidigare en fredag, gå till en deli och köpa fina ingredienser till en maträtt, matcha med rätt dryck till och stå vid spisen och dricka vin medan man tillsammans lagar mat.

      Preppar på söndag eller lagar större mängder så det räcker till flera dagar. ?

      Ska faktiskt laga köttfärssås, och jag tycker att den innehåller många ingredienser. Eller kanske äter folk färs och ketchup och kallar det för sås, vad vet jag.

        vad innehåller din köttfärsås?

      Man orkar nog om man har ett intresse, min mamma har ätit precis som du beskriver hela sitt liv (få i sig det nödvändiga på så snabbt/enkelt sätt som möjligt) och det går verkligen ingen nöd på henne ur näringsperspektiv 🙂

      Vad äter du då?
      Måste du inte laga mat? eller äter du sånt som inte behöver lagas?

      En gång i veckan gör jag lite storkok så att det alltid finns något vegansk i frysen om man verkligen inte pallar en kväll. Och ser till att det finns vegansk goa snacks i skafferiet. Sedan försöker jag se det som en lugnt stund, typ lyssnar på en bra pod och får fokusera på något gott och trevligt.

    Kolla även in Portionen under tian, på insta och på nätet. Supergoda och lätta recept. Har hjälpt mig vidare i att avstå kött några dagar i veckan.

    Bra inlägg, Camilla. Nu efter att det uppdagats hur illa det ser ut på slakterier känns detta extra aktuellt. Vego är bäst! ??

    Bra inlägg och bra bok samt matblogg av Gustav! Håller även med kring Therese och hennes insats kring vegansk mat. Vi behöver mer sånt här. Tack för att du tar upp detta I ditt forum. Fler influensers borde ta ansvar och inte publicera varenda kött-hamburgare dom äter, göra reklam för Arla, McDonalds eller liknande. Bara det att vissa influensers designar en egen burgare med fulkött är helt sjukt, och inte minst i dessa tider. Osmakligt och ansvarslöst.

      Influencers borde även ta hänsyn till att baljväxtallergier ökar. Vilket utesluter i stort sett all basmat inom det vegetariska köket.

        Otroligt obildat att jämföra baljväxtallergi mot djurplågeri och klimathot. Alltid lika intressant att se vad köttätare hittar på för teorier för att hålla kvar vid livlinan. Sanningen är att ni är för lata och egoistiska och därav försvarar ni ert ansvarslösa och oetiska beteende. Låt mig gissa, du tror inte ens på något klimathot va?:)

          ???

          Det är faktiskt inte alls bra att bara äta vego mat. vadå ska vi människor sitta och leva på grönsaker och några linser/bönor och ta kosttillskott för att få i oss b12, järn magnesium osv. Nä äter hellre riktig mat.

          Vi människor bör äta varierat. alltså kött, mejeri, ägg, grönsaker, frukt, baljväxter. Man ska inte äta bara kött och potatis eller bara vegansk mat. funkar ej.

            Brist på B12 är faktiskt allt vanligare även bland icke-veganer, alltså de som äter kött och mejerprodukter också. Finns mycket mat som innehåller extra B12 som är tillsatt, flera flingsorter bl.a. Största anledningen att vi ser B12-brist idag jämfört med längre bak i tiden är att vår mat blir allt renare. B12 kommer från bakterier som (förut iallafall) fanns i jorden där dina grönsaker odlades och även finns i magen på herbivorer. Så ja, när du äter de herbioverna får du också i dig B12. Men vi ser in minskning där också då djurhållningen förändras. Men du ser även exemeplvis inte lika mycket brist på B12 bland befolkningar i andra delar av världen som ändå till stösta del äter vegetariskt, för de äter ofta mat som generellt har mer B12 i sig, exempelvis växter som är syrad och därmed jäst (kimchi bl.a.) eller sådant som tång. Så B12-bristen är mycket mer komplicerad än
            Jag har vart vegan i fem år och har aldrig haft B12-brist och äter inte ens B12-tillskott, jag äter tillräckligt med mat som naturligt innehåller bra med B12 (bjäst bl.a.) samt väljer exempelvis växtmjölksorter där B12 är tillsatt. Men om man inte gör det är det ju inte svårare än att ta en tablett tillskott för B12 varje dag, som så många gör med andra tillskott vi kan få brist på. Svenskar äter mycket tillskott på D-vitamin bl.a. under vinterhalvåret. Tillskott är inte farligt bara för att vi inte fått det ”naturligt”. Järn och mangesium är inte särskilt vanligt att veganer har större brist på än andra.

            Att jämföra ”bara äta kött och potatis” med bara vegansk mat är två otroligt olika jämförelser. Vegansk mat kan vara otroligt varierad och det är vad som räknas. Du kan också äta en väldigt ovarierad vegansk kost, exempelvis bara skräpmat. Men en varierad vegansk kost är inga problem alls. Från ett hälsoperspektiv är inte ens generellt en varierad icke-vegansk kost särskilt problematiskt heller för den delen. Det är för mycket av kött och mejeri som är problemet hälsomässigt, men de allra flesta kan äta det i mängder och vara hur hälsosamma som helst. Så, du kan vara hälsosam på både en vegansk eller icke-vegansk kost – det som räknas är hur du äter inom den kosten, inte just namnet på kosten i sig.

              Tack för pedagogiskt och bra inlägg. Detta är dessutom helt korrekt information och något som sorgligt nog allt för sällan kommuniceras ut. Vi får inte heller glömma att mycket kött-halvfabrikat inte innehåller så bra med näring då köttet blir allt sämre och djuret proppas med antibiotika. Exempelvis Mama-Scan eller Felix köttbullar består till stor del av mjöl, socker och typ ett djurs pungkulor dvs 0% B12. Tänk då att det är detta vi ger våra barn. Man har redan börjat se oerhörda kopplingar mellan kött och cancer och det är bara början. Ta hand om er hälsa och minska på köttätandet. / från en som har forskat länge i ämnet

              13:22
              Exakt så. Jobbar inom vården och så många ”blandkostare” som har brist på B12.

                Vegan sedan 26 år. Perfekta värden och nästan ingen sjukfrånvaro från jobbet.

                  Är värdena kollade i blodet(som är det enda vården erbjuder), eller har du kollat upp hur det står till med B-12 värdet i dina celler(som är det som visar hur det verkligen ligger till)? Detta kan man i Sverige endast göra på privata lab.

        Va istället glad och tacksam över att någon annan gör det jobb du själv inte pallar göra. Dvs cleaning up your sh*t. Än en gång… eloge till Gustav till kampen i att vilja förändra vår planet.

          Jag förstår inte. Hur städar en influencer upp efter en icke-influencer i det här fallet?

            Genom att inspirera andra till att äta mer veganskt och därmed skapa en bättre grönare framtid för våra barn. Kontra influensers eller människor i allmänt som uppmuntrar köttätande, vilket enbart försämrar vår planet och våra barns framtid. Kontentan är att gör din grej men sluta motarbeta människors vilja i att hjälpa miljön och använd inte dina 50-500.000 följare för att inspirera till att äta mer kött. Det är inget annat än oansvarig och inte minst med tanke på hur vi nu ser hur illa djuren behandlas. Finns inga ursäkter längre.

              Men en influencers jobb är att inspirera andra. Vanliga människor har andra jobb, jobb som influencers inte pallar göra. Jag fattar inte hur du drar vanliga människor in i det här. Vad vi gör kan väl inte ses som särskilt intressant när det kommer till att uppmuntra någonting.

              Om du tror kött är det enda som kommer rädda planeten är du helt ute och cyklar. Kolla nu under denna pandemi, mindre resande, mindre utsläpp från fabriker, och trots att folk fortsätter äta som innan pandemin (äter kött) så ser vi extremt stora positiva förändringar i miljön, renare luft, renare vatten, osv. Så sluta tro att köttet är den stora boven i miljön, miljö problemet är sååå mycket större än enbart köttet.

      Fast nej, folk måste få posta bilder på den mat dem äter utan att veganer blir kränkta av en bild på en hamburgare.

    Svarade en annan ovan. 🙂 men lunch köper jag ofta ute typ sallad eller annat takeaway. Så det är middagen som inte är lagad. Kommer ofta hem sent och förstår liksom inte hur man orkar börja hacka lök vid 21 när jag är superhungrig och vill äta direkt. Men har liksom inget emot att äta icke-lagad mat haha. Jag tror nog mest att maten jag lagar liksom inte känns värd ”the effort”? Då gör jag hellre något roligare den tiden eller chillar.

    Känner peppen att äta min oxfilé.?

      Bra att du äter din oxfilé. Var sitter den på dig?

        Man säger ”min bil”, ”min dator, ”min mobil”, betyder det då att dessa grejer också kommer från ens egna kropp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.