Dages tips – Jävligt Gott av Gustav Johansson och ”Veganuari”

Bild på boken "JKlassiska rätter på veganskt vis" av Gustav Johansson

Jag och M fick den här kokboken av familjens vegan i julklapp och beslutade oss för att haka på Therese Lindgrens ”veganuari” – i alla fall vad gäller kost. (Kallas det ”helvegetarian”?)
Om du inte hört talas om bloggen ”Jävligt Gott” sedan tidigare så kan jag upplysa dig om att det är matblogg, där recepten är lagas helt utan kött.
Så här beskriver innehavaren själv sin sida:

Jävligt Gott är Sveriges största veganska matblogg. Här skriver jag, Gustav Johansson, om det jag anser vara jävligt god mat, och mina försök att laga den. Här finns recept, matlagningstips restaurangrecensioner främst från Stockholm och en del personliga tankar om mat och det som händer mig. Självklart är alla recept lagade utan kött, annars vore de ju inte så goda.

Mest veganskt, men också en del lakto-ovo, framförallt i de äldre recepten. // Gustav Johansson, grundare av matbloggen ”Jävligt gott”

Många av kokbokens recept innehåller ganska många ingredienser och är kanske inte det man använder för att slänga ihop en enkel vardagsmiddag, men för tillfällen då man kanske har en smula mer tid så är den perfekt. 
Det här receptet kommer jag laga till helgen, då den icke vegetariska varianten av oxfilépasta är lite av en favorit hos mig.

Bild ur kokboken med ett recept på vegansk oxfilépastan

Här kommer några exempel på rätter som lagats under ”veganuari” och som inte kommer från Gustav Johanssons bok.
Istället har jag hittat recept lite överallt på nätet, och min favorit av rätterna på bilden här under, den helgröna rätten, näst längst till vänster, kommer från en brittisk matblogg med fokus på växtbaserad kost.
Bloggen heter Lazy Cat Kitchen och jag kan varmt rekommendera den. (Nej, Tjocka Hetsätarkatten har ingenting med valet av namn att göra)
Det krävs lite konvertering av alla måttsatser, men det är inga större problem då internet är väldigt behjälpligt vad gäller detta.

Fem bilder på mat jag lagat under "veganuari" De andra bilderna föreställer en potatissallad med fänkål och rädisor, Kikärtspannkakor med "Fejkon" och lingonsylt, en indisk Tikkamasala och slutligen en quinoasallad med tofu. Många av rätterna passar bra ihop med hummus,.

Favoriten är en ”green beans pesto pasta” som jag adderade sparris och spenat till. 
Det var pestopremiär för min del och med handen på hjärtat och utan att vara partisk så var den riktigt god och inte alls särskilt svår att göra: 😉
Förutom mina två bonusingredienser så innehöll den följande:

Pesto:
60 g / ½ kopp pumpafrön (eller några nötter eller frön)
100 g basilika (eller 50% spenat och 50% basilika)
2 vitlöksklyftor
1 citronskal, + juice efter smak
4 msk näringsjäst (valfritt) ungefär.
120 ml / ½ kopp extra jungfruolja salt och svartpeppar, efter tycke och smak
Pastan:
1 stor zucchini, skivad tjockt
1 tsk olivolja
100 g gröna bönor
200 g pasta eller kokt potatis
2 msk rostade pinjenötter
2 msk rostade grova brödsmulor (valfritt, jag hoppade över.)

Personligen tycker jag att Therese Lindgrens ”veganuari”, var ett bra OCH ett kul initiativ i ett försök att influera fler att välja en mer växtbaserad kosthållning. (Hon var förmodligen inte först med ”veganuari” men det var där jag såg och blev inspirerad till det.

Vad kan vi förvänta oss av februari tror ni?
Paow och Marcelos ”fasad-februari”?
Ni känner peppen va? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *