Olika skolor om hunduppfostran

Gurgîn Bakircioglu är personen bakom Hundpodden Vår Bästa Vän.
Han har nu publicerat ett inlägg på Instagram där han lyft fram ett inlägg av Alexandra Nilsson och ett svar hon givit på ett inlägg om Chihuahuas.

Visa att du bestämmer!!
Bestraffa vid skäll, trots osv. Även fast hunden är liten.
Hunden mår inte bra av att tro hen är ledaren. TRO MIG! // Alexandra Nilsson

Gurgîn menar att det finns mängder med forskning dom talar mot bestraffning och som visar hur det kan försämra hundarnas välmående, men att kunskapen av någon anledning inte når fram utan influencers, coacher och delar av hundvärlden.
Han önskar att vi kunde lämna gamla etablerade sanningar bakom oss och utgå från evidens istället för åsikter, anekdotisk bevisföring och gamla vanor.

Jag tror mycket handlar om just det här, gammal kunskap och inkörda spår. Som med allt. Träning, hundar, kost, listan kan göras lång.
Vem har glömt ”fem skivor bröd om dagen” exempelvis?

Min hund är två år och jag tränar henne med hjälp av positiv förstärkning, men jag minns även när min mamma gick på hundkurs med vår första hund när jag var liten. Då lärde man ut det ”gamla” sättet att träna sin hund, med bestraffningar, hårda tonlägen och annat. Det var liksom så man gjorde.
I de flesta aspekter av livet, i alla fall inom de områden som är dynamiska och ändras så finns det ”det gamla skolan” och ”den nya skolan” och det är inte alltid man reflekterar över vad man tycke och tänker, just för att man fått sin information från en auktoritet.

Alexandra fick säkert höra det här av en kunnig person som menade väl och som arbetade utefter den teori som då var aktuell, och sedan dess har hon kanske inte aktivt arbetat med träning för sin hund utan hon vet det hon fick veta för längesedan.
Det finns alltså ingen som helst anledning att börja härja eller dreva mot någon alls, utan det här är ett ypperligt tillfälle att informera och dela kunskap.

Min hund är riktigt envis, samtidigt som hon tappar fokuset snabbt.
Jag tar gärna emot tips och knep för att lättare träna henne.
Ibland vill jag bara kasta en kotte på henne när hon zoomar ut helt, men jag kan tänka mig att det finns bättre sätt än så. =)

Ps. I eftermiddag kommer jag stoppa in ett extra inlägg så publiceringstiderna kommer bli lite annorlunda. 
Men ingen klagar väl över ett extrainlägg, eller? 😉

314 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Din hund kanske inte gillar att träna? Jag har en som är hur uppmärksam son helst och honom tränar jag med allt möjligt. Sen har jag en som tittar på mig med tom blick 2 minuter efter att vi börjat träna något. Hon får lalla omkring som den princessa hon är utan nån som helst träning utom att inte jaga cyklar och skälla i tid och otid.

      Hundar är ju individer, även inom raser. Det finns ju ingen hund som är helt omöjlig att träna men en del klarar att traggla och en del får man ”lura” att det är jätteroligt. Men det kan ju vara skitsvårt skapa en atmosfär hunden tycker är jätterolig och spännande en torsdag i januari när man egentligen bara vill åstadkomma ett ”stanna.”

        Precis. Fattar inte hur det kan vara så svårt att förstå? Alla hundar är inte likadana. Ingen individ är den andre lik. Men alla verkar vilja ha ett och samma beteende hos alla hundar. Alla ska de vara lydiga som ljus. Alla ska bete sig likadant trots olika ägare/tränare. Så ologiskt. Och att bestraffa djur leder bara till mosstro, man vill inte ha ett husdjur som misstror en. Det är fan djurplågeri.

    Om jag visar min hund EN GÅNG genom en snapp dask i huvudet när han försöker hoppa ur skuffen utan klartecken, så blir han skrämd EN GÅNG och sen låter han bli att hoppa rakt ut när jag öppnar luckan och utsätter sig på så vis inte för några risker.
    Och ja, det funkar fortfarande sju år senare.

    Han har inga men av det vill jag lova. Det gjorde INTE ont men var lite överraskande för honom och det är något han nu kommer ihåg.

      Slår du din hund? Har inte själv hund så det kanske inte är fel men det lät inte så bra?

        Nej det gör jag inte.
        Men jag skrämde honom EN GÅNG genom att överrumpla honom med en snabb dask med mössan i hans huvud när han försökte hoppa rakt ut när luckan öppnades.

        Om du vill tolka det som att jag slår min hund så var så god.
        Har du en 40kg hund är det inte ok att den härjar hur som helst och då krävs det vissa åtgärder. Som till exempel det jag skriver, att skrämma hunden EN GÅNG –

          Om det enda sättet du kan få din 40 kg hund att inte härja är att skrämma den till lydnad kanske du inte ska ha en 40 kg hund. Testa hamster nästa gång.

            Tycker du att daska en mössa i pannan på hunden EN GÅNG är att skrämma till lydnad???
            OMG

              Det var ju du själv som använde dig av ordet ”skrämma”? Obs jag har ingen erfarenhet av hund och kan inget om hundras psyke eller välmående, så jag lägger ingen värdering i detta alls. Noterade bara att ”skrämma” så att hunden lyder var din egen formulering.

            Folk är så naiva. Folk som inte har hund sitter med pekpinnar och kallar hundägare för djurplågare för att man ger en lätt dask. Herregud världen är inte svart eller vit, vissa hundar måste man vara extremt sträng mot och är man inte det så kommer en 40-50kg hund göra vad den vill = farlig hund = avlivning?? Avlivning eller en lätt dask.
            Och då är den andres argument men KÖP INTE HUND DÅ om du inte klarar av att uppfostra, nej men alla hundar sina egna individer, du vet inte innan du köper en hund hur den kommer vara. Är det en hund som är stor och farlig som du kanske inte beräknat ska du då behöva avliva den för att du inte får daska den en gång med en jävla mössa för då är du en katasrofal hundägare??
            Snälla kan folk som INTE ÄGER en hund sluta shamea folk med hund om man ger de en lätt dask, HUNDARNA KLARAR DET. Som Kissie skriver, hundarna testar sina ägare och gränserna, och då måste man MARKERA att det inte är okej. Hundarna mår snarare bra av det än att bli helt psykiskt labila.
            SNälla vakna blir så trött på människor som inte FATTAR NÅGOT, som sitter bakom en jävla skärm men egentligen inte har en aning om vad de pratar om. HÅLL KÄFTEN

              Jag har aldrig slagit till min hund med en mössa för att han ska stanna. Har ist lärt honom ett ord för stanna och ett tecken så han stannar när jag säger det. Började med godis och sedan beröm tsm med ordet och tecknet med handen. Det har funkat för min hund iaf. Har aldrig behövt skrämma honom.

              Å andra sidan. Vill du inte ha en hund som.skäller/larmar köp inte en chihuahua som avlats till det. Jag har en tyst hund som är avlad till att bära/hämta. Skulle aldrig smälla till den för att den gör det som är naturligt för den.

          Det var ingen kritik i min fråga, Sorry om det uppfattades så 🙂 jag har som sagt inte hund själv så var bara nyfiken!

      Anekdotisk bevisföring, som sagt. Om jag ger min hund en godis fem gånger för att inte hoppa ut när jag öppnar buren lär han sig också att sitta kvar. Han lär sig att VILJA sitta kvar då det lönar sig, helt utan att jag skrämt honom. Men kör du på din bestraffningstaktik, den har dock bevisats ineffektiv och förlegad ??‍♀️

        Godis i all ära, men jag har hellre en hund som vet att det är förbjudet att hoppa ut än att jag skall behöva gå med fickorna fulla av godis resten av hundens liv.

          Troligtvis så lär sig hunden genom båda metoderna men det är en intressant debatt. Jag tror föresten inte att du slår din hund utan det är väl lite olika skolor som klaschar här.

          Ja, det är ju olika det där. Om man vill ha en hund som är skrämd till lydnad eller en som vill samarbeta och som man har en bra relation med.

          Det hade min hund lärt sig när han var tre-fyra månader, det är lite så belöningsbaserad inlärning fungerar.

          Man behöver absolut inte gå runt med godis i fickorna resten av hundens liv. Det blir ett inlärt beteende som sedan sker ”på automatik”. Jag har använt godis eller leksaker i träning med alla mina hundar och sedan fasar jag ut det så att de får olika belöning varenda gång – oftast bara beröm men ibland en godis. Funkar kanon!

            Hur länge ”håller du på” innan du fasar ut? Hela valperioden eller bara några veckor?

          Japp. Din chef borde ha samma befogenhet. I stället för att uppmuntra med högre lön och förmåner så du gör vad som förväntas så en smäll på käften så vet du vad som gäller. Förutom det lilla att set är förbjudet att slå både människor och hundar.

        Vad gör du med en hund som inte gillar godis och inte ser det som belöning?

          Det finns väldigt många bra alternativ hos djur butiken: Jag fattar att det inte är super kul att springa runt med leverbitar i fickan men det funkar.
          Annars funkar leksaker lika bra som godis. Tar tid men har du en favoritleksak kan du använda den.

          Hittar en annan belöning den uppskattar; leksak, beröm eller kel kanske. Jag tror dock att det finns något godis den uppskattar, man får pröva sig fram istället för att testa en frolic som blir ratad och då rycka på axlarna och övergå till bestraffning. Att lära hunden att vänta på tillåtelse är ju ingen lång inlärningsperiod så det lönar sig med riktigt bra belöning.

          Egentligen vad som helst som hunden tycker om. Godis och lek är väl det vanligaste, kel kan gå hem hos vissa.

        Fram med de studierna tack.

        Och om hunden ser större värde i att hoppa ur än godisarna eller något annat som du kan erbjuda?

      Svårt för dig att senivåerna av stresshormoner dock, kanske?

        Absolut, det kan INGEN göra måste jag få tillstå. Så till vida du inte har någon form av blodprovstagningen samt analysmekanism med dig som någon form av rullande laboratorie. Om man nu läser hormoner i blod, låter det vara osagt.

        Däremot ser jag när min hund är stressad/uppkörd. Och det är han INTE när han nyfiket och taggad sitter och väntar på kommandot att få hoppa ur bilen.

      Önskar att du också får en ”snapp dask i huvudet” de gånger du inte gör som sig bör, oavsett vem som tycker du gör fel. Så kanske du lär dig ??‍♀️

        🙂 såg nu jag skrivit ”snapp”, skall stå snabb.

        Det är ju lite svårt att ha en diskussion med en hund där man förklarar vad som är rätt och fel, det fungerar liksom inte som med en människa. En snabb dask med en mössa i hans huvud första gången han tänkte härja ut gjorde att han blev överraskad – vilket han blir många gånger per dag, t ex om det knackar på dörren eller dylikt (nu bryr han sig inte nämnvärt om det trots att det är en vaktande ras, men du förstår poängen).
        Nu kopplar han ihop överraskningen med att kasta sig rakt ut ur bilen och väljer att inte göra det utan väntar kvar.
        Jag har VÄLDIGT svårt att tro att denna lilla dask med en mjuk mössa över hans panna har ger honom bestående men under dessa sju år. Eller inte bara väldigt svårt att tro, jag håller det höst osannolikt.

          Antagligen blev det bestående men eftersom du skapade räcka stod honom och pga rädsla hoppar han inte ut? Du verkar ha fått en dask i huvudet som liten för du verkar inte ha alla hästar hemma.

            *skapade rädsla hos honom. Ska det stå

        När ska folk fatta..
        Att hundar är INTE människor…
        Snälla.

          När ska folk fatta vetenskap? Evidens? Studier? Det spelar ingen roll vad som känns rätt med era förlagda metoder när studiefältet visar väldigt tydligt vilka fysiska negativa konsekvenser bestraffning har. Hundarna lider på bekostnad av att de ska lyda.

          Haha. Kanske det är därför som så många människor gillar hundar ?

            ☝ Det var till 11:57

          När ska folk fatta att hund- och barnuppfostran inte är något som bör diskuteras på random bloggar på internet?

          Betyder dock inte att det är rätt att slå hundar och skrämma den till lydnad.

      …Och vi har lärt våran hund ’stanna’ och att hon blir belönad när hon lyssnar. Det gör att vi bara behöver be henne att stanna så gör hon det tills vi okejar att hon hoppar in i bilen/går ut genom dörren/äter/går fram till random hund. Helt utan att behöva skrämma henne! Plus att vi slipper slå henne i huvudet varje gång vi vill att hon ska lära sig något! Bra va! Kanske du ska testa med nästa hund.

        Att daska en mössa i pannan på en hund = likställer du med att slå….

        Tänker att du också väljer världens bredaste mjukaste halsband för ”att det inte skall göra ont när hunden drar”, istället för att ta ett tunt halvstryp som gör ont att dra i, ta daaaa hunden drar inte för då gör det ju ont.
        Som sagt, hunden väljer takt och ton.

          Tänker också att det finns ju inget som funkar 200%. Jag försöker verkligen träna min hund med positiv förstärkning men är jag inte tillräckligt uppmärksam nån gång och han sticker efter ett rådjur, visst gallskriker jag när jag hamnar i det ”sista läget.”

          Har en väluppfostrad hund, den drar helt enkelt inte i kopplet så behöver absolut inte ett koppel som gör ont.
          De jag personligen sett med den typen av onda koppel på andra hundar, är att dom drar vilketsom

          Fast använd rätt utrustning istället så finns det ingen anledning till den enda dasken. Varför sitter din hund i en billucka? köp en ordentlig bil bur istället så sitter din hund både tryggt och hinner lugna ner sig när du öppnar luckan, innan du släpper ut. Samma går för halsband: Har du en så stor hund så mår den förmodligen bra mycket bättre av en bra sele, som den inte kan dra i alls.

            Du måste väl trots allt alltid öppna luckan till buren någon gång? Eller har du en sån där hund som glider ut genom turnätet i gallret?

              Såklart. Men som vi konstaterat så blir många hundar exalterade över att få komma ut. Har du en bur så ger du vovven möjlighet att lugna ner sig innan du släpper ut den och anpassa sig till den nya miljön på ett helt annat sätt. Hade jag bara öppnat lucka på lucka med min hund hade det varit menlöst – men den där minuten han får på sig att ta in allt, lugna sig och sitta fint är verkligen guld värd för oss båda.

            Sele är det allra bästa för att få en hund att dra.
            Därför kallas det dragsele.
            punkt

              Det finns riktigt bra antidragselar som är jättebra för hundar som ändå drar i kopplet. Vår hund lyssnar på oss så han drar aldrig i kopplet när vi går med honom, men det händer att han drar när min svärmor är ute med honom. Även om det inte är ofta så vill vi inte riskera att hon drattar omkull så vi köpte en sådan.

                Dem flesta antidrag selar ger smärta när hunden drar vilket gör att den slutar dra. Om du inte använder en vgw sele? problemet med dem är att hunden blir sne i bogen eftersom trycket blir snett när man fäster kopplet mellan frambenen/vid bogen, detta kan i längden leda till skador på leder och muskler.

      Ditt jävla klappträ

      Det låter fullkomligt vidrigt att skrämma en individ till lydnad. Är det sådana relationer du vill ha? Lydnad pga skrämsel?
      Jag förstår inte hur man kan göra så mot ett djur man har ansvar för och förhoppningsvis älskar. Enda sättet att förstå det på är att tänka att det är något du själv blivit utsatt för som barn, att du blivit skrämd till lydnad, och att du nu för det dysfunktionella och destruktiva sättet vidare.
      Sök hjälp.

        Så gjorde min far också. skrämde både katt och barn till lydnad. 🙁 Det är skadligt för psyket hos den drabbade.

          Jag tror att den gemensamma nämnaren för alla hundägare som använder bestraffning mot sina hundar/skrämmer dem till lydnad/ tvångsmässigt hävdar att en hund måste veta vem som bestämmer, är att det är så de själva blivit behandlade som barn.
          En harmonisk människa med god självkänsla skulle väl aldrig komma på tanken att göra sin hund illa?

            Jag blev skrämd till lydnad som barn. Men skulle ALDRIG utsätta ett djur för det. Ger mina djur villkorslös kärlek och jag ser de utvecklas till egna individer, lyssnar på mig och samtidigt ha sådan tillit till mig. Andra faktorer måste spela in, som att man helt enkelt inte tycker att djur är lika värda. Eller har ett lägre iq.

      Hur vore det om du övade kontaktövningar med din hund? Jag tränade det med min hund just för att han inte skulle hoppa ur bilen och springa iväg. Han fick inte hoppa ut ur bilen förräns han tagit kontakt och tittat på mig. Jag la ju till ordet ”kontakt” och det flöt på som en dans.

      Du tycker inte han borde lärt sig redan att inte hoppa bara, utan han gör det tills han får en smäll på huvudet, efter SJU år!? Stolt är du över det också. Otroligt.

    Min lillebror har en hund som man måste säga till på skarpen, hon lyssnar inte annars. Tror att vissa kan uppfatta ett hårt tonfall som straff och elakhet utan att veta var det kommer ifrån eller reflektera över det.

    När jag köpte min katt (det var år 2017) fick jag lära mig att katter inte svarar på bestraffning, utan att det bara är för hundar eftersom hundar kan disciplineras på ett sätt som katter inte kan. Jag har ingen egen hund så jag kan inte ta ställning till det. En katt verkar generellt bättre än en hund.

      ”Bättre” är ju ganska subjektivt. En hund är garanterat bättre än en katt på att skälla och på att apportera änder.

      Din sista mening… Ha ha ha! Ja, förutom att katter är dumma som spån.

        Haha, katter är individer 😉 att bli tränad till att följa kommando är inte särskilt intelligent. Min katt väljer definitivt när hon vill och när hon inte vill, fanskapet kan dessutom öppna dörrar och fönster ?

        Det är ju hundar som är dumma? De begär saker hela tiden. Blir sönderstressad av hundar som ska gå ut, ha uppmärksamhet och som vandrar runt när de här saker. Jag är ingen hundmänniska, tycker att de är ohygieniska och luktar illa.

          Är det katter eller hundar som kan jobba som poliser?

            Menade inte SOM poliser hahaha utan medhjälpare till poliser!

            Och har någon sett en blindkatt?

            Tror till och med maneter kan jobba som poliser.

            Det är ju för att hundar är medgörliga och kan lära sig lydnad. Katter är självständiga och böjer sig inte för någon.

        Dumma som spån ? har levt med djur hela mitt liv, skulle inte säga att katter är dumma eller korkade – tvärtom. En katt som kan motiveras med hjälp av positiv förstärkning kan absolut lära sig tricks av olika slag. Är dock HÖGST individuellt. Två av mina katter har älskat att apportera och lära sig tricks, medan resten har varit totalt ointresserade ?

        Skulle däremot säga att katter definitivt är mer beräknande än andra djur, kan de få som de vill utan att anstränga sig eller hitta på hyss så gör de det ?

        Nja, tänk den tecknade serien Gustaf o Ådi.

        Hundar är något onaturligt.

          Det är tecknat kära du. Det är inte på riktigt.

            Baserat på verkligheten!

      Nej, din lillebror har en hund som han inte tränat och det har ni löst genom att skrämma den till lydnad istället. Sluta lägg era egna latheter på hunden.

      Är inte diskussionen katter versus hundar väldigt omogen och löjlig? Jag är kattmänniska in benmärgen. Älskar dem på alla vis. Alltid haft katt hemma och kommer nog alltid ha, medan jag inte vill ha en hund (inte för att jag ogillar dem utan för att jag är lat och inte vill gå ut 3 ggr per dag hehe). Men har inget behov av att säga att katter är bättre på något sätt!? Det är två olika djur och de förtjänar båda att få så gott omhändertagande som bara är möjligt under livet! Det är väl helt irrelevant vilket av djuren som kan lära sig flest tricks, eller är lydigast eller smartast?! Och ofta när vi försöker mäta intelligens så jämför vi med vad vi människor kan göra, typ räkna upp till en viss siffra eller liknande, men egentligen, vad har ett djur för behov av att kunna räkna hur många äpplen som är framför nosen?? Nej, jag tycker vi kan släppa sådana debatter. De är härliga, fina djur som förtjänar att få bra hem och få må bra, punkt slut. Det är ingen tävling.

        Håller med! Jag tänker att en stor skillnad på att ha hund vs katt är att man som hundägare måste ställa om livet mycket mer då hundar behöver rastas och inte kan lämnas ensamma lika länge. Men annars så finns det ju också stora skillnader mellan olika hundar och olika katter, de är ju också individer.

    Det är nog inte bara att säga vad som är rätt.. Finns väl hund-ra (pun intended) sätt att träna hundar på o alla är säkert lika övertygade om att deras sätt är bäst o det finns antagligen studier som visar fördelar och nackdelar med de flesta sätten att träna.

      Forskningen går framåt.
      På 30-talet tyckte man det var en toppenbra uppfostringsmetod att lärare slog elever över fingrarna med pekpinnen. Idag vet man bättre. Samma sak med hundhållning. Idag vet man bättre.

        Ja, skolan fungerar ju fantastiskt bra i dag, lärarna trivs med sitt jobb, eleverna visar respekt och föräldrarna ligger inte på som blodiglar.

          HAHA skärp dig ? Det har snarare med samhällets utveckling på flera plan att göra, inte att lärare inte längre tillåts att slå barn.

            Fast det är ju en fråga om moral, inte vad som fungerar.

              Eh… vetenskapen kom väl ändå fram till att våld inte främjar inlärning för ganska längesedan ?

        Hunduppfostran har ju gått framåt? att slänga hunden på rygg, bita den i örat, och liknande är ju något majoriten av hundägarna idag tycker är fel.

    Åh kul med extra inlägg!
    Helt ointressant för mig med hundar och modebloggare, så jag ser framemot senare inlägg ?

      Hoppas på inlägg om *se nedan*

    OT: kan du inte göra en recap på Paows och Oisin Cantwells (!) medverkan i P3 igår? Vardagsfilosofiska rummet tror jag det heter

      Nej inget mer Paow! Ge henne inte mer uppmärksamhet!

    Tycker det är märkligt att många förväntar sig perfekt uppförande av en hund medans barn i alla åldrar tillåts härja runt, bråka och skrika:-)

      Skillnaden är väl att en ouppfostrad hund kan vara rätt mycket farligare än ett ouppfostrat småbarn ?

        Åh, när jag friidrottade var det en mamma som lät sin treåring fara runt som ett vilddjur inne i arenan, dock inte på löparbanorna. Självklart stack ungen ut på löparbanorna hela tiden. En gång när vi sprang snabba intervaller sprang ungen ut på löparbanorna, personen som sprang först fick alltså tvärbromsa. Det är mycket rörelseenergi när man springer, att tvärbromsa så är därför väldigt skadligt för kroppen (det är därför man alltid rullar ut löpning efter mållinjen), personen slet av sin hälsena på grund av den där ungen – självklart ansåg mamman att det var vårt fel att vi nästan sprang över hennes barn ?

          Själv bröt jag benet när någons hund sprang ut i min cykel. Hundägaren ropade att hunden skulle stanna men uppenbarligen hjälpte det inte.

          Vet inte vad din poäng är men diskussioner om hundar och barn slutar alltid i en tävling i vilket av det som är värst. Så här är mitt bidrag.

          Och nej, jag har inte barn och är kränkt.

            Svarade bara på att ouppfostrade barn inte är farliga som hundar är.

            Hade personen skrivit ”barn är generellt inte lika farliga som ouppfostrade hundar” hade personen haft ryggen fri och det hade inte varit en diskussion ?

              Nej. Hen skrev att en hund KAN vara farligare än ett barn.

                Håller jag inte med om. Hellre en aggressiv rottweiler än en beväpnad 15 årig kille på amfetamin.

                  Poängen var att hen inte skrev att djur alltid är farligare än barn.

                  Hellre en söt liten 1åring än en rabiessjuk rottis.
                  Hellre en snäll schäfer än en våldsam 16åring med gevär.

                  Ja… ska vi släppa det nu?

                    Haha okej- vi är överens ?

                  Du håller inte med om att en hund KAN vara farligare än ett barn?

                    Nä, hundar kan inte rita på väggarna.

                      Nej de klöser sönder väggen i stället. Släpp in ett barn där sen så har du ett konstverk på den sönderklösta väggen också.

        Jag har arbetat på en stor infektionsklinik och kan säga att under det året jag jobbade där så var det ett antal personer som kom in med bettskador orsakade av barn! Det kan ge rejäla infektioner så tja, jo barn kan vara farliga. 😉

      Barn och hundar har inte riktigt samma behov dock. En hund som inte kan uppfostras till att vara lugn när den vistas t ex mitt inne i stan kanske faktiskt inte behöver vara inne i stan, det kanske är hundägsrens behov snarare än hundens? En hund som inte gillar barn kanske int behöver träffa barn? Ett barn dock behöver och har rätt att lära sig fungera i det mänskliga samhället även om barnet t ex har vissa utmaningar kring att göra det.

      Hur menar du? en 1 årig hund är som ett 7 årigt barn. Och det är få 1 åriga hundar som uppför sig perfekt. När hunden är 2 år är den som ett 14 årigt barn, hunden kan regler och förstår men kan testa gränserna ibland genom att tex ”glömma” inkallning.
      Vid 3 år är hunden som en 21 årig människor, oftast ganska mogen och kan regler och förstår.

    Anna skriver ingående och vrider och vänder på varje bokstav om hur och varför hon gjorde en räksmörgås… ? Jaaa jag vet jag borde inte gå in och kika men vad fan skär inte mer än människa! ?

      Varför gjorde hon räksmörgås? Nu vill man fan veta!

        Gå in på hennes insta och läs sagan om räksmörgåsen ??

          Men jag är ju blockad!!

            Hon har öppen insta så bara att gå via en webbläsare om du är utloggad.

            Fan att du är blockad!!

        Hennes fina vän Jeanette med familj kom på besök! Lucas fick en stor räksmörgås medan Anna och yngsta dottern fick små. Felicia gillar inte räksmörgåsar så hon slängde ihop en pasta som även Björn (Jeanettes man??) fick äta av. Sedan åt de semlor och drack nybryggt kaffe!

          Fick inte stackars Jeanette något att äta?

      Haha nästan så att hon vägde varje smörgås och rapporterade hur många gram varje person åt också.

      Haha äntligen en intressant kommentar! Fattar hon inte själv hur löjligt det blir med en avhandling om räkmackor?

      Hahaha tack för tips! Gick in och läste om Annas lilla räkmacka, någon annans stora räkmacka och någon som fick två små räkmackor och så var det någon annan som fick pasta och någon som inte åt räkmacka. ?

      Ååååh, den jätteobehagliga bilden (om man bläddrar vidare från räkmackan) när AB trycker ett stackars barn som bara strävar för att komma därifrån intill sig.

    Jag kan inget om hundar så jag ska inte lägga mig i där. Men något jag däremot är mer bekant med är forskning. Många människor hittar EN forskningsstudie och utgår från att det är sanningen. Samtidigt som det kanske finns 1 miljon forskningsstudier som menar att bestraffning är det rätta. Bara en tankeställare. Själv har jag katt och det gör ont i hjärtat att ens tänka bestraffning. Men har blivit välsignad med en ängel så tack och lov slipper jag tänka på det ändå 🙂

      Vad menar du? Att du hade slått din katt om den inte var en ängel?
      Det fina med studierna är ju att man i vissa mätt hundens stresshormoner och kan se en tydlig skillnad när hunden blir bestraffad och när den inte blir det. Hur hade du själv velat bli tränad/vägledd som barn in i vuxenlivet?

      Tänk dig den inre stressen som uppstår hos dig när du är tillsammans med någon som slår dig på näsan varje gång du öppnar kylskåpet, men du förstår inte varför personen gör det. Tillslut vågar du inte öppna kylskåpet och ta mat när du är hungrig, du har alltså blivit psykiskt nedbruten och förlorat din rätt till att utföra ett naturligt beteende som i detta fallet är att äta när du är hungrig. Bara för att någon har bestämt detta över huvudet på dig?

      Att bryta ner hundar psykiskt på detta sätt så att dom tillslut inte VÅGAR göra något för att undvika stryk, DET är inte träning!

      Och Camilla, gå till Hundens hus på kurs så får du tips om hur du ska träna med Selma 🙂

        Man kan inte jämföra barnuppfostran och uppfostran av hundar. Med det sagt så säger jag inte att bestraffning av hundar behöver vara rätt. Du kan tex inte resonera med en hund, en hund är ett djur och ett barn är en människa och därför kan man inte använda samma metoder. Men igen, jag förespråkar inte våld mot djur.

          Jo det kan man, om man vet VAD man ska jämföra. Mycket går att jämföra 🙂

            Sure…..

              Är du hundtränare? ? Dåså.

                Kanske. Här inne är alla experter, även du tydligen.

                  Ja, det har kostat mig över 100 000 kr att bli expert på hundträning så det vore fan konstigt om jag inte var det?

                    Igen, vi är alla experter här inne. Du får påstå vad du vill. Jag håller inte med dig i det du säger när du jämför hundar och barn. Jag kan lista min bakgrund och vad den har kostat mig också men det ger inte mycket styrka till något argument här inne.

                      Hoppas du får en underbar dag?

                      Läs och lyssna gärna på Per Jensen, Anders Hallgren, Jessica Mann och Eva Bertilsson bland annat?

                      Jag har ganska bra koll på vad de säger redan. Men tack för tips.

                      Så passivt aggressiv du är M ??????

              Jo, det är mycket som går att jämföra när det kommer till hund- och barnuppfostran. Nämligen en önskan om att skapa trygga och stabila individer som lär sig vad som är önskvärt och socialt accepterat. Utan att man skrämmer dem till lydnad. Jag har uppfostrat både barn och hundar och ser tydliga likheter.

              Har heller inte behövt slå, hota, skrämma eller bestraffa några av dem.

          Jo i vissa fall, har en autistisk kusin, i hennes fall gör jag faktiskt exakt som med min hund, mycket tonlägen och belöningssystem. Min hund kommer med kopplet i munnen och kusinen med en bild på en park i båda fallen vill dom gå ut.

            ???

        Men näääää alltså jag orkar inte människor som lägger ord i munnen på andra. Hur man än skriver så älskar folk att missuppfatta. Nej jag skulle aldrig slå min katt, vill heller inte bli slagen själv. Läs igen och se om du hittar poängen med min text, vilket inte ens handlade om djur. Tack.

          Lägga ord i mun? Det var en fråga då jag ville höra dig utveckla ditt argument 🙂

        Barn behöver precis som hundar regler och lära sig innebörden av nej. Om man bara är positiv och aldrig lär ett barn vad som är rätt eller fel och vad nej betyder så kommer det bli väldigt farligt för barnet.

      Även om det finns 100-tals studier om att bestraffning fungerar har du då granskat artiklarna så du vet att de är sanna?

      Ligger mycket i deras metodbeskrivning om de verkligen har gjort en korrekt studie och vilken kvalité den är av. Så bara för att det finns 100 som säger att bestraffning är rätt betyder det inte att forskningen stämmer

      Fast nu finns det inte en miljon forskningstudier som visar att bestraffning skulle vara det rätta. Jag vet inte om någon studie ens menar att något skulle vara det rätta snarare än vad som händer i hundens hjärna och kropp vid vissa metoder.

    Alla dessa coronatidershundar var köps dom? Har inte sett någon influenser som gått på valpkurs. Det borde vara big busiuness nu. För att inte tala om alla hunddagis som kommer att behövas i höst.

    Vaddå bestraffa? Det handlar om att vara konsekvent och visa vad som är rätt och fel men inte gapa och skrika, rycka, dra eller slå en hund.

    Jag är av filosofin:
    Hund bestämmer takt och ton

    Har du en väldigt låg hund måste du lyfta den och vara VÄLDIGT berömmande och coachande och
    Har du en väldigt hög hund måste du vara tydlig med vad som inte är ok, och därefter såklart även vara berömmande direkt efter.

    En stor hund som tror hen bestämmer är en ständig kamp för ägaren.
    Små tufsar i flexikoppel som springer tills kopplet tar slut, ger sig själva en (av 100 per promenad) whiplash och sen ställer sig och skäller kan komma undan med mycket mer!

      Helt rätt!

      Det var en väldigt konstig filosofi. Det går nog bättre för dig om du är tydlig med vad som är ok och det är det samma för alla hundar.

        Samma för ALLA hundar är så fel som det kan bli. Genom hundratals år av inriktad avel har vi avlat fram raser med enorma skillnader, mycket större än mellan olika människor etc.

        Det enda rätta är att utgå ifrån vad man faktiskt har i kopplet.

    Hundar liknar väl människor ganska mycket. Vi mår heller inte bra av bestraffning men vi klarar av tydlighet.
    Familjen och släkten har haft många olika hundraser över åren och vissa blir snabbare uttråkade än andra.
    Hur reagerar en hund för ständig uppmärksamhet som en influencerhund får. Ständigt fotas och filmas och transporteras runt i chick väska?

      Tror inte det senare är nåt problem för en hund, snarare tycker den det är kul få vara med på mattes grejer. Inget till övers för influencerchihuahuor men just det där går inte att kritisera ?

      Hundar och människor liknar inte varandra jätte mycket. Däremot behöver hundar precis som barn regler och förstå vad nej betyder. Barn vill ju tex springa runt som vildar och då är det viktigt att lära dem att när man går i affären eller längst en väg får barnet inte springa hur den vill, barn vill gärna även äta allt den hittar på marken och även där säger man då nej/usch till barnet och tar bort det barnet försöker stoppa i munnen.

    Såklart är det bäst att träna hunden med positiv förstärkning men du måste också kunna säga till hunden om den gör ngt fel

      ABSOLUT
      Det blir liksom ingen balans om du ständigt berömmer en hund och aldrig sätter gränser.

      Sen har jag väldigt svårt för personer som tror det går att korrigera en hunds beteende typ två timmar efter hunden tuggar sönder något, hunden är helt låg och rädd och människan tror att hunden ”skäms” vilket inte stämmer då hunden inte kan skämmas som en människa.

      Jo men skillnaden är ju hur du säger det till den. När jag säger ordet ”nej” till min hund har hon inte kopplat ihop det med något negativt. Ordet nej har alltid följts av att jag ger henne ett alternativt beteende att utföra.

      Ex. Min hund hoppar på gästerna, jag säger ”nej va tokigt det blev nu, kom så får du söka godis i köket istället”

      Om jag hade sagt ”Nej, gå ner!” och smällt ner henne i backen hade hon kanske aldrig vågat hälsa på människor igen efter det.

        Vår hund älskar gäster lite för mycket så när någon kommer ber vi honom hämta en leksak (oftast en specifik leksak ”hämta bollen” eller ”hämta räven”) och på den tid det tar för hunden att springa och leta rätt på leksaken hinner han coola ner sig några grader ?

        Funkar så bra!

        Ofta räcker det dock med att använda rösten och kropps språk, finns ingen anledning att bli fysisk och smälla ner hunden. Hundar är flockdjur och reagerar på signalerna flocken sänder ut. Tex som många säger att deras hund tröstar dem när dem är ledsna, eller hunden beter sig på ett visst sätt innan ägaren på epilepsi anfall, det beror på att vi sänder ut signaler hunden tolkar. Om vi sänder ut negativa signaler med röst och kropps språk när hunden gör fel kommer hunden tolka det som ”negativt” och när hunden slutar med fel beteendet och man då sänder ut positiva signaler kommer hunden koppla samman felbeteendet med dem negativa signalerna och då lära sig att inte göra felbeteendet.

      Jo men skillnaden är ju hur du säger det till den. När jag säger ordet ”nej” till min hund har hon inte kopplat ihop det med något negativt. Ordet nej har alltid följts av att jag ger henne ett alternativt beteende att utföra.

      Ex. Min hund hoppar på gästerna, jag säger ”nej va tokigt det blev nu, kom så får du söka godis i köket istället”

      Om jag hade sagt ”Nej, gå ner!” och smällt ner henne i backen hade hon kanske aldrig vågat hälsa på människor igen efter det.

      Jo men skillnaden är ju hur du säger det till den. När jag säger ordet ”nej” till min hund har hon inte kopplat ihop det med något negativt. Ordet nej har alltid följts av att jag ger henne ett alternativt beteende att utföra.

      Ex. Min hund hoppar på gästerna, jag säger ”nej va tokigt det blev nu, kom så får du söka godis i köket istället”

      Om jag hade sagt ”Nej, gå ner!” och smällt ner henne i backen hade hon kanske aldrig vågat hälsa på människor igen efter det.

      Jo men skillnaden är ju hur du säger det till den. När jag säger ordet ”nej” till min hund har hon inte kopplat ihop det med något negativt. Ordet nej har alltid följts av att jag ger henne ett alternativt beteende att utföra.

      Ex. Min hund hoppar på gästerna, jag säger ”nej va tokigt det blev nu, kom så får du söka godis i köket istället”

      Om jag hade sagt ”Nej, gå ner!” och smällt ner henne i backen hade hon kanske aldrig vågat hälsa på människor igen efter det.

        Kan ju vara så att din hund hoppar på gästerna eftersom hon blir belönad med godissök efteråt

          Nej?

      Jo men skillnaden är ju hur du säger det till den. När jag säger ordet ”nej” till min hund har hon inte kopplat ihop det med något negativt. Ordet nej har alltid följts av att jag ger henne ett alternativt beteende att utföra.

      Ex. Min hund hoppar på gästerna, jag säger ”nej va tokigt det blev nu, kom så får du söka godis i köket istället”

      Om jag hade sagt ”Nej, gå ner!” och smällt ner henne i backen hade hon kanske aldrig vågat hälsa på människor igen efter det.

        Hahah! Det var inte meningen att spamma sönder, vad fan hände ???

        OK M
        Vi förstår din poäng
        Fråga- måste du hålla på och göra sökövningar för varje gäst du får (nu är det iof corona men låt säg att du får 10 gäster…)

          Jag skrev ju att något blev fel?

          I inlärningen måste jag göra det tills hunden har byggt upp förväntan på att ”gäster betyder godissök i köket” och stannar i köket. Så 10 gäster en gång betyder ett godis/fodersök i köket, precis som 1 gäst en gång betyder godis/fodersök i köket.

          Dom minns vad dom får för konsekvenser för beteendet och bygger upp en förväntan.

            Inte meningen att det skulle låta apigt, förstod att det blev tokigt och var menat som lite lustigt men det skrivna ordet är knepigt.

            Men tolkar inte hunden det som belöning för att hoppa upp på varje gäst och skälla?

              Okej förstår?

              Jo man kan tro det, men man har typ bara 3 sekunder på sig att belöna eller bestraffa hunden för något. Hade jag velat belöna hunden för att hon hoppar upp på gäster måste jag belöna hunden när den står på gästerna och stoppa godis direkt in i munnen varje gång 🙂

              Jag har inte ”problemet” med att hon hoppar på gäster längre för att jag just gjort detta med henne så pass länge att varje gång hon hör ringklockan springer hon till köket och visar att hon är redo för godissök, har alltså ändrat hennes föväntan på när gäster kommer från att hoppa upp på dom till att vara i köket och käka gött 🙂

      Men straffa för att den skäller?

      Jag är absolut ingen hundmänniska, men varför skaffar man hund om den inte får vara hund?

      ”fel” är väl aggressivt beteende eller att störa andra, inte naturliga hundbeteenden.

        Alltså det finns ju skälla och så finns det SKÄLLA. Det ena är okej beteende eftersom det är hundens natur, det andra är inte okej på samma sätt som barn inte ska gapa i trapphus.

        Skäller vid fel tillfälle, att skällande i sig är normalt innebär inte att du kan ha din hund skällande när grannen går in genom dörren, du är ute på promenad och den ser en pensionär osv.

        Bor du i lägenhet kan du bli vräkt om din hund skäller varje gång den hör något. Det är viktigt att lära hunden att inte skälla, det går dock aldrig att få en hund helt tyst, dem kommer alltid skälla någon gång, tex när någon knackar på dörren eller liknande.

      Nej det behöver man inte om man lär hunden ett annat bättre alternativ istället. Vad är det med er och hålla så hårt i dom här förlagda metoderna? Som smårassar som vägrar säga chokladboll. Att bara påstå att det är bäst att träna sin hund med positiv förstärkning och i samma mening att man måste kunna säga till sin hund när den gör fel är en total motsats, då har man inte förstått sig på innebörden av positiv förstärkning.

        Haha vad har detta med rassar att göra? ?

          Tyckte det var ganska tydligt. Man håller kvar i saker bara för att det alltid varit på ett visst sätt.

        Håller helt med, när någon säger till mig ”jag kör bara positiv träning/förstärkning med min hund” tolkar jag det som att dem aldrig säger nej eftersom nej är en negativ förstärkning.
        Jag tränar som många andra, använder positiv förstärkning vid träning och inlärning, men använder absolut nej och lär hunden vad den får och inte för göra genom negativ förstärkning med röst och kropps språk.

        Tror folk tror att om man tränar med röst och kropp så är det automatiskt enbart positiv träning?

    Nix. Inte fem skivor bröd om dagen, utan sex till åtta skivor. Det var dessutom en ganska ful kampanj, fullt i klass med dagens fejkade reklam från alla korkade influensers.

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Brödinstitutet

    Vad är fem skivor bröd om dagen för nåogot?

      *något

    Ska vi inte prata om fakturan på 2,5 miljoner du ska betala? Sopa

      Vad skall du sopa?

      mvh Frågar åt en vän

      Troligtvis därför detta inlägg kom, för att förhoppningsvis slippa det, för att komma undan…

      Bara för att kissi påstår 2,5 miljoner betyder det inte att det stämmer eller ens blir så.

      Uttalar man sig så som du gör borde man först läsa lite juridik.

      Vad är grunden för fakturan? Sopor?

        Snott x antal bilder (brott mot bildupphovsrätten). Kolla bak i bloggen fegisen Camilla har raderat ALLT! Därför hon ej lägger upp något annat än storys nu

      Vilket tjat det var om detta. Finns väl ingen som helst substans i detta att ens diskutera?

    Jag tror bara Alexandra uttrycker sig dåligt. Jag tror inte hon straffar sin hund. Jag tror hon uppfostrar den och talar om för den när den gör fel. Det är inte ett straff att med kropp och röst tala om för en hund att den inte får t ex rota i soporna eller hoppa upp på folk.

      INGEN hund förstår varför man blir arg på den om den rotar i soporna eller hoppar upp på folk. Det är så okunnigt att man blir galen när man läser kommentarerna härinne. Går folk inte valpkurser eller läser en enda vettig bok om hundar innan de skaffar hund? Man visar hunden tydligt hur man beter sig när det kommer besökare. Finns mängder med bra metoder att läsa eller se på youtube. T ex att hunden absolut inte behöver stå längst fram och hälsa först på alla som kommer och hur man tränar det. Vi har valt metoden att hunden ska hämta en leksak och visa för gästerna. Det funkar jättebra för oss och hunden har inte haft några problem att lära sig det utan att vi höjt rösten en enda gång.

        Hundar är smarta än du tror. Tex som soporna, om hunden äter ur soporna, ägaren ryter ifrån med rösten, hunden går bort från soporna, berömmer = när jag äter ur soporna blir matte arg, när jag inte gör det är matte glad = hunden lärt sig att äta ur soporna kopplas till att matte är arg vilket inte hunden vill och slutar med beteendet.
        Hoppa på folk kan jag dock hålla med om att ryta på hunden inte funkar, men det beror oftast på att hunden är glad/energisk och därför hoppar på människor för att få utlopp för sin glädje över situationen, som en överslagshandling, om man då som i ditt fall ger hunden en uppgift att fokusera på så hoppar inte hunden.

      Precis. Vad ”bestraffa” betyder har vi ingen aning om här.

      Och varför ska godis vara en då himla bra grej?
      Många jämför med barn här. Man vill väl inte bestraffa barn, då ska man inte bestraffa hundar.
      Antar de då tycker man ska ge barn en daim varje gång de göra något bra?
      Jättebra metod?

        Tycker du verkligen att det är en bra jämförelse?

    Jag tänker att om man bara ser på resultatet så spelar det väldigt liten roll om man använder sig av positiv eller negativ förstärkning – men i båda fallen är det viktigastete att vara kontinuerlig. Jag vet många som anser att positiv betingning tar något längre tid: Men jag tycker personligen att det är enklare att avancera i ens träning om hunden från tidig ålder är van vid ett system där den blir belönad.

    På ett personligt plan så ser jag hellre att min hund och jag har ett band som byggs på tillit. Det får ta lite längre tid – men jag tycker det är mer värt att känna att han vet att jag är hans person och att han aldrig behöver vara rädd för mig. Det är klart det kan komma stunder då jag blir förbannad och grälar: Men det har varit när han på något sätt skrämt mig genom att försvinna utom synhåll eller suttit och stirrat på mig tills jag vaknat mitt i natten haha.

    Som alltid gäller det att läsa på om hunden man skaffar men också om hundar generellt. Det finns mycket att läsa om tillexempel flockbeteende som jag tycker har varit hjälpsam i alla fall i min roll som matte.

      Kul! Har du några ”tre bästa böcker” att tipsa om?

        Inte direkt faktiskt.. Jag har en bok som heter ”Dog Behaviour, Evolution, and Cognition”, vilken jag tycker är bra. Jag försökte googla men hittade ingen översättning: Men det finns en bok på akademibokhandeln som jag tycker verkar liknande och väldigt vettig: https://www.akademibokhandeln.se/bok/hunden-historia-biologi-och-beteende/9789177797197/

        Någon jag brukade umgås med drev ett ”hund dagis” och han gav mig mycket bra läsning – men det är nog tio år sedan så kan inte för mitt liv komma ihåg vad något hette.. Men länken jag skickade såg lovande ut!

          Tack ?

    Kul reklam Bellsan gjorde igår för Anyfin. Trodde jag hörde fel först men hon säger att Anyfin fixar lånen man har hos sin arbetsgivare!
    Hos sin arbetsgivare!
    Årets reklamgroda.
    Då hon är superproffs på sociala media är detta ett klavertramp utan dess like. Hon stod i en hall, Bentleyn fick inte inte vara med den här gången. Däremot en fin gammal tavla. Två tavlor i ett och samma reklaminlägg.

    Jag arbetar som forskare inom etologi (djurens beteende). Gissa om jag är trött på sådana här diskussioner? Folk ber om råd. Jag förklarar och sen slutar det ändå med: ”Men JAG tror att mitt djur tycker/tänker så här…så jag tänker ändå fortsätta som jag gjorde tidigare”
    Men be då inte om råd om ni ändå inte tänker lyssna på vad jag säger!!!

      Fakta är subjektivt nu för tiden ?

      Men vad är det du säger bortsett från att det är jobbigt att ingen lyssnar på VAD du säger ?

      Etolog här med! Håller verkligen med!! Man blir ju galen!

    OMG vad många godismutande hundägare här fanns i detta kommentarsfält.

    TROR ni på fullaste allvar att jag slår min hund när jag EN GÅNG överraksar/skrämmer honom med en mössa???????
    Tror ni också på fullaste allvar att alla raser och alla lynnen kan mutas med lite gottis?
    Min hund tålde INGET förutom färskfoder upp till en viss ålder så allt annat var uteslutet, belönade med leksak och massa positivt energi.
    Vissa hundar är starka vissa är svaga – viktigt att anpassa fostran utifrån hundens lynne.
    Det vill säga, hunden bestämmer nivån helt enkelt!

      Folk här älskar att bråka och de älskar att veta bäst. Inget att bry sig om.

      Tat lugnt, de flesta som kritiserar dig äger ingen hund utan har sett 10 min med hundcoachen på TV4 & är numera experter. Barn och elektrochocker brukar ge samma typ av expertkommentarer.

        Tack för svar, skall ta en chill pill och gå vidare i livet. Blir bara så frustrerad… 🙂

        Dock viktigt att påpeka: du blir inte expert av att kolla på hundcoachen (Fredrik). Han gör säkert bra i vissa saker men säger också så otroligt mycket dåligt och felaktigt!

          Berätta gärna mer etologen! Alltså, några huvudteorier där du tycker Fredrik tänker ”fel.”

          Flög den över huvudet på dig? Det var ju precis det hen menade. Folk tror att de är experter för att de sett några minuter av hundcoachen på teve.

      Fast först och främst handlar det om hur man lägger upp ett inlägg.
      Du valde att gå in i en diskussion där du visste att många skulle ha starka åsikter: Och du gjorde det med att dela med dig av något du förmodligen visste inte skulle gå hem hos alla.

      För det andra så valde du att fortsätta diskussionen med en aggresiv ton. Istället för att komma med sakliga argument, måla upp andra situationer och visa dina kunskaper så tog du till ”attack är det bästa försvaret”. Du blev kort sagt förbannad för att folk inte höll med dig och började då vevandes berätta om hur inget godis passar din hund och hur vi andra lallar. Det finns ingenting ”lalligt” i positiv förstärkning och ingen har påstått att man inte kan säga till sin hund med både ord, kroppsspråk och tonläge.

      För det tredje så har du efter det forstatt driva genom att kommentera andra människors poster med ditt eget ämne. Du tar gång på gång upp denna möss situation – som, om du hade betett dig något mer sympatiskt, hade varit bortglömd för en timme sedan. Jag tvivlar inte på att du är en toppen bra hundägare som säkert gör en miljon bra saker för din hund: Bra saker som kunde diskuteras och råd du hade kunnat ge andra om det inte vore för att du själv valde att ta det personligtnär folk tyckte annorlunda än dig själv.

      Så istället för att fortsätta gå till attack och känna att alla är emot dig så kanske du skall ta dig en funderare över vart det egentligen gick fel. Tror du, egentligen, att det handlade om en opupulär historia eller borde du kanske titta över hur du bemötte kritik?

        Fast nja. Jag hade också blivit jäkligt defensiv om jag delat mösshistorien vid ett specifikt tillfälle som i bilen och fått 25 kommentarer som liknar mig vid djurplågare. Det blir ju ingen vettig disk & det tycker jag inte är hens fel.

          Håller med dig anonym 10:59 men också JO

          Jag kunde nog räknat ut med röven och en krita att folk skulle börjat gapa om hundmisshandel, inget här är annorlunda än i verkliga livet.

          Ser dock inte att jag betett mig osympatiskt men dock frustrerad över att en dask med mjuk mössa likställs med att jag slår min hund…. är helt orimlig slutledningsförmåga och idiotiskt.

          Men verkligen!

          Fast om du läser igenom kommentarerna märker du snabbt att många är skrivna av TS själv och många av svaren är av samma person.. Sen, absolut – visst kan man känna sig kritiserad men att dra det till en nivå där man börjar kommentera andra tråder med sitt eget ämne känns lite som att kasta ved på elden?

          Djur kommer alltid vara något folk är passionerade för. Som alltid när det gäller saker folk är passionerade för tycker jag man får vara beredd att få kritik när man ger sig in i den, för folk tycker olika. Skapar man en tråd sätter man ju lite tonen i den och när jag läser den första kommentaren känner jag inget förtroende för TS eller sympati, och så gjorde ju uppenbarligen heller inte andra.

          ”Om jag visar min hund EN GÅNG genom en snapp dask i huvudet när han försöker hoppa ur skuffen utan klartecken, så blir han skrämd EN GÅNG och sen låter han bli att hoppa rakt ut när jag öppnar luckan och utsätter sig på så vis inte för några risker.”

          Hade TS däremot skrivit om andra metoder som använts under åren och vad som också funkat hade nog fler människor blivit mycket mer positivt inställda – och diskussionen hade sätt annorlunda ut. När man nu läser kommentaren så känns det ju mer som att det också kunde varit EN GÅNG som hunder fick en snabb dask efter att den skällt, och en annan EN GÅNG som hunden fick en snabb dask efter att ha hoppat upp på soffan. Förmodligen helt fel, såklart. Men man har ett visst ansvar som trådskapare och vill man inte att folk skall bli kritiska så får man nog försöka lite bättre att skriva vad man menar.

          Läs kommentarer längre ner, tillexempel, så är det en TS som har problem med en hund som bitit. Där om något kan vi tala om känsligt ämne som eldar upp många – men tack vare TS ton i sitt första inlägg är diskussionen inte alls så hetsk som den kunnat bli.

            Exakt så. Tack för att du sammanfattar det så bra.
            TS som berättade om att skrämma hunden uttryckte det ju oerhört klantigt och jag uppfattade det som att hon faktiskt ville provocera fram en reaktion. Det där med mössan var dessutom en efterkonstruktion, när hon fick kritik för att hon skrev att hon daskat hunden.

              Vadå efterkonstruktion? Hen förtydligade vad dasken innebar eftersom folk direkt såg den som att hon torterat djuret typ.

                Nej. Förtydligan gjordes efter att någon påpekade att TS kanske skulle ha en mindre hund, om enda sättet till lydnad var skrämsel.

                Jag kan absolut skriva under på att tonen i diskussionen inte var kanon.
                Men om du läser igenom kommentarerna en gång till så ser du att ingen har anklagat eller antytt att TS torterat djuret: Det återkommande inslaget av händelsen är skrämsel, ett ord TS själv var den förste att använda.

                  Ja men att det var med en mjuk mössa är inte en efterkonstruktion för det, snarare ett förtydligande.

                  Det var så otroligt självklart för mig att aldrig någonsin bära hand på min hund så ag trodde i min enfald inte någon skulle tolka in det som någon form av misshandel. Hade jag förutspått det så hade jag varit extremt tydligare initialt. Så nej, mössan är ingen rekonstruktion. Och nu ska vi slippa fler mjuka mössor idag. ?

      Nej, det är du som inte fattar att tiderna ändras och sådana förlagda metoder som du själv valde att berätta om inte går hem längre.

      Tycker alla dessa ”alla hundar går att träna med godis och kärlek, man behöver aldrig markera/säga nej/eller liknande” skulle kunna prova skaffa sig en malinois och testa hur deras metoder funkar om dem aldrig säger nej och aldrig visa när och vad hunden gör för fel…

      PS: jag har själv ingen malinois eftersom jag vet hur rasen är och den passar inte mig.

    Många glömmer att en hund är – just en hund och alltså längst ner i ’flocken’. Givetvis skall man inte slå hundar men många verkar rädda att diciplinera sitt djur och gör därmed hunden ens stor otjänst. Hundar (speciellt de små ettriga) som tokskäller etc försöker bara försvara sin flock dvs matte/husse vilket är helt galet – och väldigt stressande för hunden istället för att den känner sig trygg i att matte/husse är den som bestämmer och som har koll på läget.

    Att diciplinera/träna är nu grunden till en sund hund så att den alltid vet vad som gäller och kan koppla av. Vet inte hur många stollar jag hört som daltar med sin jycke ’om du slutar skälla nu lilla Lady så får du en godis’ dvs de belönar dåligt beteende istället för att förstå VARFÖR hunden skäller/drar/morrar etc.

      Och sen tro att de kan applicera vanlig barnuppfostran på ett djur också.

      Ni kanske ser lilla hunden som er bebis men den är ett djur, inte en människa. Behandla den som ett djur, för hundens bästa!

        Precis. Lite lågaffektivt bemötande på en hund ?

      Längst ner i flocken?? Finns det verkligen folk som fortfarande resonerar så år 2021?
      Jeez så förlegat…

        Hundar är flockdjur. Eller har det ändrats i år?

          Nej, men att de skulle vara längst ner i flocken…

            Visst, låt du din hund vara flockledare i er familj. Lycka till!

              Tack, men jag har NOLL problem med detta både när det gäller min nuvarande hund och tidigare hundar. Min hundar har nämligen aldrig haft problem med sin roll i en människoflock. De ser sig inte som flockledare över oss människor, då de kan skillnaden mellan andra hundar och oss människor.

            Men va? Hur tror det funkar med en hund som flockledare bland människor?

          Inte ens vargflockar är så enkla. Det är komplexa familjeenheter. Sen är en hund inte en varg, en hund är en hund. Deras ”flockar” går inte att jämföra.

        Ja du, det här kommentarsfältet, som brottsforumet på flashback. Disciplin och flockteorier hade man verkligen hoppats kunnat lämna oss med 2020.

          Men vilka är ni? Hundar är lika mycket flockdjur 2021 som 300 BC.

            Absolut och en flock är andra hundar och inte människor. På tal om ert eviga tjat att ”förmänskliga” hundar.

    När jag köpte min första setter tyckte uppfödaren att man i första hand skulle uppfostra den – så mkt som det går – som hundarna själva gör…tex när dom börjar dominera o ”rida” osv ska man välta ner hunden på rygg – i tystnad – ”lägga sig” över den utan tyngd såklart o sen markera med sina egna käkar över hundens hals (alltså inte ens trycka till det minsta lilla utan bara markera) tills den ger sig. Kändes oändligt konstigt o folk ute tog en för hundmisshandlare osv, för man MÅSTE vara konsekvent o alltid vara beredd på att behöva markera. Överallt oavsett tillfälle o plats, precis som tiken gör.
    Detta var bara ett enda exempel.

    Om det funkade? Japp, så himla bra, jag fick en glad, lydig, fri hund med en jädra massa respekt o tillit till mig o hans övriga flock, o då ska man veta att settrar är sjukt envisa o busiga.
    Så jag tycker att man ska läsa på lite om hundspråket, det är de bästa man kan ge till sin hund.

      All heder åt dig som fullföljde din metod.
      Är livrädd för att korrigera hunden ute bland folk när det skulle behövas för ”Gullbritt med tusselull” i flexikoppel börjar skrika om misshandel när man rycker till i kopplet. Sen att lilla tussilull spontanknäcker nacken under en hel promenad med sitt koppel reflekterar inte Gullbritt över en sekund.

        Tack, såklart var det inte alltid lätt, det ska fan gudarna veta, o det är tufft att bli utpekad som hundmisshandlare men jag va så inne i allt det där o ville att både min hund o jag skulle må bra i förlängningen så…Asch minns att det gjorde jävligt ont när Gunn-Britt o Britt-Marie med sina små elaka o ettriga pudlar svor åt mig o tittade argt i en period. Slutade gå till rastgårdar o försökte parera de värsta hundpromenadtiderna. Men sen när han blev vuxen o de såg att vi hade ett fint band tittade dom bara bort medans deras pudlar stod på bakbenen o tokskällde på min röda vackra setter som bara hade ögonen på mina ögon, nåja, mest nosen i backen o spåra nån stackars kanin om jag ska va ärlig?

      Passa dej, om en dask med en mjuk mössa i pannan anses som hundmisshandel av ovanstående så vet jag inte vad dina metoder kallas av dem.
      Du skulle haft en skottkärra med torkat kött och konstant matat in i munnen på vovven såklart.

        Nä skillnaden mellan att daska en mössa på hunden och göra exakt som hundar gör själva är ju mil ifrån varandra.
        Det ena är något människan hittat på, det andra är hundens språk.

        Anonym 09:59/
        Det är du som är Britt-Marie med lille Tusse va?

          Haha nej? Läs om

        Nu känner jag verkligen att jag läst orden ”daska med en mjuk mössa i pannan” nog för tio livstider…..

      Ååh, kommer ihåg när jag såg en släkting göra så när jag vsr liten!! Hon hade en schäfervalp som var hennes lilla älskling MEN hon gjorde på det viset du beskrev när hunden hoppade på oss barn och hunden var en busig och krävande typ men tammefan den lydde hennes minsta vink hela livet och var en otroligt nöjd och livfull hund som fick oändligt med kärlek. Med en sån här hund måste man visa vem som är ledaren från start, sa hon när vi chockerat observerade dem. Jag trodde ärligt hon var lite galen men det verkar ju funka.. Själv skulle jag ALDRIG skaffa en stor hund då jag inte hade varit en tillräckligt bra ledare tror jag, hade inte vågat ta det ansvaret. Synd föe stora hundar är så fina..

        Det som är synd är ju att folk tror att små hundar inte behöver en lika bra ledare bara för att de är små.

          Absolut men konsekvenserna av dåligt ledarskap är ju olika

          Det som är synd är att folk verkar tro att alla hundar under 15 kg är odrägliga.

          Enligt min erfarenhet är problemet med små hundar att markeringen kommer för sent, eftersom det tar längre tid att böja sig ner, tex för att ge dem en godis, eller peta till dem för att få dem att bryta om dem låste blicken. Insåg inte detta förens jag själv skaffade en liten hund, det är svårt att tajma rätt sekund ibland vid inlärningen.

      Förlegad metod som inte rekommenderas alls bland de som arbetat professionellt med att utbilda hundar/hundförare.
      Det är det här som är problemet, att kunnande inom hundhållning inte utvecklats på samma sätt som inom t ex barnuppfostran. Till och med hästhållningen ligger före.

      Markera med sina egna käkar över hundens hals?? HERREGUD vilken idioti!!!!

        Det här är ju inte sant? Det rekommenderas väl visst av vissa ”högaktuella” trainers? Det handlar ju inte alls om bestraffning utan om tydlig kommunikation (vare sig det gäller positiv eller negativ betingning) med din hund på ett språk den förstår.

          Jag har sett såååå många stå och diskutera med sin hund. ”Nej tusse, du får INTE skälla på cyklisten. Så gör man inte!” osv. Vad tror man att man uppnår med det?

            När jag pratar med min hund blir han lugn och fokuserar på mig igen. Sen kan jag säga absolut vad som helst, det spelar ingen roll. Hans utåtagerande reaktion är oftast baserad i rädsla, när jag pratar lugnt kommer han ner på min nivå.

          När du ger reaktion på ett oänskvärt beteende är det en negativ bestraffning. Det stämmer absolut att vissa profiler använder dessa metoder, som Cecar Milan. Det betyder inte på något vis att de utgår ifrån det vetenskapliga fältet och hur det har utvecklats de senaste åren. För det fältet visar väldigt tydligt åt ett håll som inte stödjer deras metoder.
          Vore jättebra om fler kunde lita på vetenskapen som man oftast gör inom andra fält.

            Absolut men du kommer ju aldrig 100% klara dig undan negativ förstärkning. Även om du arbetar utefter ett belöningssystem så kommer det finnas tillfällen när det inte räcker eller du är ”för sent” ute i stunden.

              Om så skulle vara fallet är det tillfälligheter och inte hur hela hundens liv är upplagt. Oavsett, negativ förstärkning är inte schyst emot hunden. Det gör den stressad och otillfreställd. Det är vetenskapligt bevisat.

          När ni hälsar på era hundar på ett språk som hunden förstår, kom ihåg att sniffa hundens röv innan hunden sniffar er röv så att dominanshierarkin bevaras.

      Känner igenom mig mycket i din kommentar! Vi har fått höra precis samma med vår setter. Att markera så långt som möjligt som tiken gör utan att skrämma eller göra illa, för att på så sätt få en hund som kommer till oss för det sociala och inte för att vi har godis. Settrar är fantastiska, och energin hos vår ärta är helt otroligt rolig! Men det kräver jobb för att hon ska han ska kunna vara balanserad och må bra

      Att det fortfarande finns folk som gör så här med sina hundar. Din hund är lydig för att den är rädd för dig. Kul liv! Skönt att höra att andra lade märke till dessa idiotiska metoder.

        Är du dum? Hon kommunicerar med sin hund på hundspråk, hon skrämmer den inte.

          Nej, däremot är ni båda uppenbarligen korkade som utgår ifrån vad en uppfödare och folk i allmänhet fått för sig istället för att hänga med i det vetenskapliga fältet och göra det som är bevisat bäst för hundar.
          Antar att ni dricker örter när ni får ont istället för att ta en Alvedon också?

      Min hund vet att jag inte är en hund. Han är inte dum i huvudet. Han vet att han kommunicerar olika med mig och med andra hundar.

      Fast hundar gör ju inte så, de lägger inte ner andra hundar på rygg och håller dem fast så, utan hundar kan själv välja att frivilligt lägga sig på rygg för att visa underkastelse.

    Förklaring av positiv förstärkning: en förstärkare är en händelse som, när den inträffar samtidigt med en handling, tenderar att öka sannolikheten för att denna handling kommer att upprepas.

    En missuppfattning kring positiv förstärkning är att det alltid krävs godis för att lära hunden något. Godis är bara en av många belöningsformer (beröm, lek och gos är exempel på andra). Varför godis används mycket är då det är något många hundar blir motiverade av, men man kan alltså träna positiv förstärkning utan godis.

    En annan missuppfattning är att man alltid behöver ha godis med sig för att hunden ska lyda, men då har man missuppfattat upplägget. Godis används vid träning av hunden, sedan när hunden lärt sig och förstår vad som förväntas av den fasas godiset ut. Om du måste ha godis med sig för att din hund ska lyda har den troligtvis inte lärt sig särskilt mycket, utan ”följer godiset” istället för dig.

    /Hundtränare som arbetar efter vad vetenskapen lär oss om hundträning

      Jag är för positiv förstärkning i mängder – efter att hunden fått veta att den gjort fel.

      Tack!!
      Har ju kommit en ny spännande studie kring det här med hur negativ bestraffning påverkar hundar. Har inte tid att sammanfatta själv så här är en sammanfattning av kära etologiprofessor Per Jensen:
      ” Forskarna drar slutsatsen att bestraffningsbaserad träning riskerar att försämra hundars välfärd både under själva träningen och efter att den är färdig. Det här är den första experimentella studien av träningsmetoders effekter och den ger starkt stöd åt tidigare rapporter.”

      Jag har aldrig förstått dem som kör positiv förstärkning till 100%, om man aldrig säger till hunden när den gör fel/oönskade beteenden så vet ju inte hunden att det den gör är fel?
      Tex som i mitt fall, hunden hoppar upp på spisen efter man lagat mat för att slicka rent stekpanna och kastruller, spisen är fortfarande varm och stor risk att hunden skadar sig, lyfts ner varje gång han gör det, men han hoppar bara upp igen. Hur löser man sånt med positiv träning?

    Varför extra inlägg, det är väl många nog som det är. Ett sätt att öka klicken, att skriva att det kommer ett extra inlägg så folk måste gå in här flera gånger? Minska ner lite istället. Otroligt att du orkar vara så aktiv.

      ????

        Gissa vem? ?

      Ingen tvingar dig till att klicka in här bara för det kanske kommer ett extra inlägg.
      För övrigt kan du väl vänta med att vara så negativ till du ser vad inlägget handlar om.

    Jag tycker det börjar bli lite väl uppenbart att många inlägg är skrivna av Camilla bara för att starta en hätsk debatt med massa kommentarer på bloggen….

      Du är väl den som bidrar mest med ett negativt och neddragande kommentarsfält. Tror nog inte Camilla behöver hjälpa till.

        Vilka fler kommentarer har anonym ovan skrivit som bidrar så väldigt till en negativ stämning? Om hen nu är den som bidrar mest till det tänker jag…

        Jag menar inte att Camilla skriver kommentarer. Jag menar att hon medvetet skriver inlägg på bloggen som genererar många kommentarer eftersom det är ämnen som folk har starka åsikter om. Typ veganer/vegetarianer, hunduppfostran, barnuppfostran, matpreferenser, corona etc. Influensern som inlägget handlar om kan vara relativt okänd eller inte provokativ men Camilla öppnar upp för att läsarna ska dela med sig av sina egna åsikter och vips så har ett inlägg 200+ kommentarer. Få influensers har det antalet kommentarer på sina inlägg. Det är en medveten strategi för att få upp antalet besök och interaktion.

          Ja och vad är det med det då? Haha

            Intressant bara att hon använder samma taktik som de influencers som hon kritiserat och ofta anklagat för att provocera för att få trafik. Är du verkligen så naiv?

              Tycker också detta är intressant, och helt uppenbart redan vid en första anblick. Det är ett fascinerande case ändå. Få här inne verkar fatta hur pass manipulerade de blir, men inte till att köpa saker, utan till att bli upprörda.

                Det enda som gör mig upprörd är de dryga besserwissrarna som härjar här. Vad en influencer gör skiter jag i.

                  Ja, precis. Du är här för att bli upprörd.

              Vem bryr sig? Uppenbarligen nappar du i alla fall.

    Har du ens frågat Alexandra vad hon menar som bestraffning? Hon kanske menar något så enkelt som att lära hunden nej.

      Haha som när barnuppfostran diskuterades i ett öppet spår och någon frågade vad för konsekvenser barnet fick när den gjorde något (kastade saker eller vad det var) så gick alla direkt in och antog att konskvenser=skrika som en dåre, skrämma, slå.. när det egentligen kunde vara någon så enkelt som ett nej och att ta bort saken den kastade.

        Ja alltså folk är lite väl snabba på att slå på stora trumman… Vi har 5 hundar hemma dagtid (2 är brorsans som är här när han jobbar) och klart man är hård ibland, de blir hänvisade till att ligga i hallen tex när man lagar mat, de blir tillsagda när de gör fel osv.

      Ordet bestraffning betyder trots allt tukt eller aga så det klingar ju lite illa. Därför brukar man rekommendera ordet korrigering när man jobbar professionellt med hundar. Just för att undvika missförstånd vad den här ”tillrättaviselsen” innebär.
      Jag är utbildad hundförare och när jag gick min utbildning hade vi jättestora problem med äldre gubbar som fortfarande pratade om att hunden vill visa dominans och tyckte att man skulle brotta ner hunden och hålla fast den. Några trodde att man ska bita hunden i örat ”för så gör hundmamman med valparna”.

      Hört så mycket dumt att det är ett mirakel att mina öron inte trillat av.

        Betyder även korrektion och påföljd.

          Ordet bestraffning alltså.

            Jo, men ordet är starkt förknippat med ilska och fysisk bestraffning på ett sätt som korrigering inte är.
            Framför allt hos äldre ?

              Men att utgå från att någon som bestraffar sin hund gör det via ilska och fysisk bestraffning… när det lika bra kan vara genom en påföljd eller korrektion på hundens ”språk”.

                Och hundens språk är? Oavsett hur man beter sig åt har negativa reaktioner (bestraffning) negativ påverkan på hunden.

                  Fast man måste ju på något sätt visa gör hunden när den gör fel för att den ska lära sig att det är fel? jag föredrar att använda röst och kropps språk för att markera fel beteenden.

    Min hund som är chihuahua/jack russel är väldigt revirig. Om vi har henne på tomten fastbunden och det kommer fram en främling så har hon bitit hen. Det har hänt 2 gånger och jag vet inte vad jag ska göra förutom att säga till henne. Funderar på att gå till en hundpsykolog ifall detta skulle eskalera. Vad hade ni gjort? Någon som varit i liknande sits?

      Kan ju ha med att göra att hon är fastbunden och känner sig trängd?

      Är det främlingar som kommit in oinbjudna på er tomt?

      Varför ska du göra något åt det? Är ju naturligt försvar när det kommer en främling. Vad ska en främmande person på er tomt att göra liksom (I hundens huvud).
      Så länge hunden inte gör så när läget är lugnt tex när du hälsar på någon eller är med så ser jag inga problem med det. Snarare heja hunden som skyddar er.

        En ägare är ansvarig om en hund biter någon. Även om det är någon som kommer in på tomten utan att vara inbjuden.

        Hunden ska inte bita människor du inte vill att den ska bita. Har den gjort det två ggr är det absolut dags för psykolog eller hunden och människor inkl barn kan råka illa ut.

        Varför man ska göra något åt att ens hund har bitit två människor???

          Så att det inte händer igen. Jag är rädd att hon kanske börjar göra det på allmänna platser. Vi bor precis vid ett dagis och det var 2 barn som smög upp bakom oss in på tomten. Oklart vad dom ville men min hund sprang fram och morrade och jag blev jätterädd att hon skulle bita dom.

      Toppenide ta med henne till hundpsykolog, du kommer lära dig jättemycket bra saker. Spontant känns det som att det där med fastbunden säkert triggar nåt extra jobbigt hos henne men om du tar med hunden till psykologen kommer du lära dig massa bra grejer.

      Svårt att säga.. Men oavsätt hur liten och söt din hund är får du komma ihåg att det är en blandis, Chihuahuan är ju väldigt flockig och ofta väldigt bunden till sin ägare: Så lägger du till lite jakt och massa mod som du hittar hos en russel. Jag hade försökt träna bort ”försvarsbeteendet” så mycket som möjligt. Att hon inte är flockledare och inte behöver försvara. Utöver det tänker jag att Russel som en hund kräver otroligt mycket stimulans och arbete: Det är en väldigt interligent hund som kräver mycket mer än många tror. Jag vet inte hur ni gör men jag hade försökt behandla henne mer som en russel än chihuahua..
      Men det är såklart jätte svårt att säga om det är rätt alls. Viktigaste är dock att det är någonting som börjar arbetas på nu och inte när det blir värre. Du vill inte hamna i en sits där er hund biter ett litet barn – och du vill verkligen inte känna att du kanske kunde förhindrat det om du agerat tidigare.

      Varför binder ni fast er hund på tomten??

    Håller med, helt sjukt!

    Bella säger på story att hon startade Spotify 🙂 hahahah. Menar hon det där bloggnätverket men inte minns vad det heter?

      Spotlife

      ”I invented post-its!”

    Vågar inte camilla eller har hon blivit hotad som Eskil??

    Den här typen av träning har varit på tapeten med hästar de senaste 10-20 åren. Driv fram och beröm bra beteenden och ignorera och driv bort dåliga beteenden tills man får ett positiv resultat och beröm.
    Vet inte hur det fungerar på hundar men tycker det absolut är det bästa sättet att träna hästars beteende på. Dom fattar Hübinette vad dom gör, dom reagerar ju bara på stimulans och det är mönstret av reaktioner man vill ändra på.

      Hur menar du med ignorera dåligt beteende? om du har en häst som inte har respekt för människor utan hugg (verkligen hugger) människor, då tycker jag absolut inte man ska ignorerar det beteendet.
      En häst väger 500 kg och MÅSTE ha respekt för människor, dem kan inte leka, sparka och bita oss som dem gör med andra hästar.

    Exonphspoilerse har inte skrivit om det heller. Hon har ändå fått info.
    Men hur mycket makt och inflytande kan Lisa Anckarman ha egentligen?

      för att det är Lisa som ligger bakom kontot

        Lisa ligger inte bakeom exonphspoiler.

          Eskil ska alltid leka så oskyldig i alla situationer. Han har väl själv ett ansvar när det är han som suttit och klippt ihop videon? Skulle inte förvåna mig överhuvudtaget om han tagit med det med flit.

            Fast man kan inte klippa ihop alla de sjuka saker hon säger…
            ”Jag tjänat pengar på döda människor” och sen tänk er Anckarmans hysteriska skratt.

    Eskils video (där han och Lisa ska sitta och prata om detta) ska tydligen vara nedtagen av youtube. Eskil har alltså vägrat tagit ner videon men nu har youtube tagit bort den. Kan Lisa fått youtube att tagit ner Eskils video? Hur är det möjligt?

    Hundar är lätta att läsa – för oss som är uppvuxna med dem!
    Finns inga ”skolor” som är bäst. Varje valp är en individ – ska behandlas efter sin karaktär.
    Måste vara enormt svårt att som första hund i vuxen ålder – få en inavlad räddhare. Eller en terrier som har negativa erfarenheter av brutal uppfostran.
    Jag har träffat dem alla – tyvärr.
    Mina valpar blev ”fostrade” till att ha förtroende för människor.
    Det är utgångspunkten – för ett lyckat hundägande.
    Behandla dem som dina barn….använd inte våld…that is it!

    Jag tänker att hon menar mer att bara för att hunden är liten får den inte bete sig hur som helst, sen får man ju träna det på bästa sätt. Ser så många ägare till småhundar som är aggressiva eller liknande och så tycker de att: ”Det gör inget för den är ändå så liten”.

    Förlåt men finns det ens ett rätt eller fel bland hundägare?! Seriös fråga.. och varför hatar ni varandra så mycket ?

    Jag vill tipsa om de mest fantastiska kurserna som finns: http://www.friahundar.se

    Har gått två kurser för Johan med min flat (10 månader) och börjar snart vår tredje. Har gjort enorm skillnad för mig. Målet är att man ska kunna ha hunden lös i alla lägen – en hund som VILL vara vid din sida ❤️

    Men alltså, bestraffning måste väl inte vara slag och våld?! Jag har till viss del uppfostrat min katt (jo det går) men det gör jag enbart genom att förändra mitt röstläge. Höjer jag rösten och gör ett visst ljud så ser jag på henne att hon fattar att hon gjort något fel. Jag gör det enbart DIREKT när jag ertappar henne med något dåligt. Klösa på sängen eller bita mig i tårna är sådant hon vant sig av med tack vare detta. Skulle aldrig i livet slå henne på något vis, men att markera vilka beteenden som är ok och inte är väl helt normalt? Annars får man en sån jävel som biter alla ens gäster i tårna eller river deras barn. Är ju otroligt jobbigt att inte veta om ens husdjur tänker bitas eller göra annat dumt? Ännu värre om man har någon slags kamphund där käkarna låser sig så man råkar riktigt illa ut om de biter en. Jag är helt för att uppfostra sina djur, men med milda metoder och absolut inget våld.

      Katten lyssnar för att den är rädd för dig, inte för att den vet att det är fel. Vill du ha en sån relation med ditt djur så absolut, men djuren mår inte bra av det.

        Fast hur tycker du man ska lära djur att inte göra visa saker om man inte ens får använda rösten för att markera att dem gör fel? det är viktigt att uppfostra djur så dem inte skadar sig själva eller andra.

      ”kamphundars” käkar löser inte sig.
      Finns otroligt mängd forskning kring detta (länkar från irene Westholm etnolog, hundläroverket.se). tips!

    Till dig Camilla som önskar tips. Har funnit att man förlorar på att vara väldigt ”pratig eller tjatig” med sin hund. Öka värdet av att lyssna på dig. Gör oväntade roliga saker ibland med belöning. Gå åt ett helt annat håll plötsligt. Allt med väldigt lugn men glad energi. Identifiera ord som din hund tjuvlyssnar efter, typ ”korv, gå ut, leka”. När de är aktuella så säg dem lite viskande, kanske med bortvridet huvud. Det ökar hundens uppmärksamhet på dig.
    Säger inte att detta passar alla. I mitt fall en supersmart border collie, så inte precis en typisk hund…

    jag har en engelsk bullterrier, otroligt envis, egensinnig och välkänd för att göra det den känner för. Vi körde Nose work och han var rätt duktig på det. Tills han tappade intresset, alltså helt. Vi testade mängder med belöningssystem.

    Det han ville var att få uppmärksamhet fråm omgivningen..Till slut blev hans belöning att de applåderade och berömde honom när han hittade gömman. Han blev överlycklig och älskade nose work igen ??

    så tips haha

    Menar hon verkligen fysisk bestraffning ens? menar hon inte bara att man ska markera när hunden gör fel, det kan man göra med röst och kroppsspråk utan att fysiskt ta i hunden.
    Tex min yngsta tyckte det var jätte kul att hoppa upp på spisen och slicka rent kastruller/stekpannor efter vi lagat mat, rent livsfarligt eftersom spisen fortfarande var varm, då tog jag till röst och kroppsspråk för att markera att det absolut inte var okej. Men behöver ju inte ta i en hund fysiskt för att markera att visa beteenden inte är okej/acceptabla.

    Ang att hunden tappar focus. En 2 årig hund är en ung hund, så inte så konstigt om den ibland inte alltid gör som man vill.
    Min ena vuxna hund har svårt att fokusera längre stunder på saker han tycker är tråkigt, tex lydnad. Enklast är att göra korta övningar med avbrott för lek och bus emellan, så dem inte bli uttråkade och det bara bli tjatigt.

    En debatt som aldrig kommer avslutas då alla anser att just dom har rätt.

    Det forskningen visat (den lilla och klumpigt utförda som finns) är att inlärning fungerar bäst och är schysstast om den HUVUDSAKLIGEN utförts med positiv förstärkning. Detta är nog ytterst få hundkunniga personer som motsäger.

    Sen finns det en Annan del och det är uppfostran.
    Där finns det ytterst lite forskning och starkare argument för att hunden faktiskt inte får göra vissa saker.
    Självklart kommer man långt även där med pos förstärkning och trevlig samvaro men det finns ett antal tillfällen där det inte räcker hela vägen.

    Angående Camillas fråga om sin hund.
    Belöna upp följsamheten, uthålligheten och träna på att ”checka in”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.