Att lyfta problematik på ett respektfullt sätt

Monas Universum är volontär i Vid din sidas soppkök vid Centralstationen, ett projekt med syfte att hjälpa några av Sveriges hemlösa pensionärer.
Att lyfta den här problematiken och synliggöra bristerna i vår samhälle, som lett till att dessa människor står utan bostad, är jätteviktigt.
Genom sin blogg har Monas med största säkerhet sett till att kapaciteten för Vid din sidas hjälpinsats expanderat, men jag kan inte låta bli att reagera över hur vissa bilder och texter ligger på gränsen för vad jag tycker är respektfullt och värdigt.
Mona skriver ofta väldigt utlämnande om människorna som kommer till soppköket och illustrerar det hela med bilder som utlämnar dem ganska så mycket.

Bland annat har hon publicerat en bild där någons hand sträcker fram en kanelbulle till en man. 
Så här har Mona skrivit i texten under bilden:

Den här bilden säger så mycket tycker jag. Mannen fick en matlåda och vi frågade om han ville ha en nybakad kanelbulle.
Titta på blicken och vår utsträckta hand.

”Titta på blicken och vår utsträckta hand?” (och så en bild på personen)
Är det bara jag som får känslan av ”white savior complex”?
Eller i det här fallet kanske det är mer korrekt att kalla det för ”Rich savior complex”?

Oavsett vad man kallar det så finns det en problematik i den gränslöshet som Mona visar gentemot de människor som söker sig till Vid din sida.
Ungefär samma gränslöshet som hon visade när hon åkte med Synoptik till Peru för att dela ut glasögon, och ingående beskrev hur illa det luktade hemma hos en person som de var där för att hjälpa.
Deras utsatthet blir hennes content.

Vad skulle hända om Mona helt plötsligt inte längre fick dokumentera alla sina goda gärningar och publicera dem på sin blogg?
Skulle hon fortfarande göra goda gärningar då?
Kanske, kanske inte…

246 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    vidrigt. tycker personen på bilden kan fakturera henne för publicering utan samtycke i kommersiellt syfte, och casha in till kanske ett års mat.

      Hon frågar alltid om hon får publicera bilder på dom hon fotar. Ta reda på fakta innan du dömer.

        Tror jag vad jag vill om. Dessutom kanske några lider av psykisk ohälsa och vet vad de tackar ja till. Hennes attityd lyser igenom i hennes kyliga översittartexter.

          *inte

          Men jävlar så pk man kan va då

          (Ja jag har pms)

            Sätt på dig tumvantar då.

        Det är framför allt hennes texter som hon ackompanjerar bilderna med som jag har problem med.

          Ja sen mycket tjat om en man och att han inte har tänder. Det har inte med saken att göra. Det är hans privata. Och såklart det är så fel att skillnaderna mellan människor blivit så här. I Sverige!?

          Blir riktigt riktigt illa berörd över detta beteende från Monas sida. Hon talar om de hemlösa på ett så respektlöst sätt för att bygga sitt egna varumärke och skapa goodwill för sig själv. Den här texten till bilden är extremt frånstötande – oavsett om man har tillstånd att publicera bilden eller ej (knappast att Mona låter personen läsa texten innan publicering)

          Men läs inte hennes blogg då! problem solved!
          Kristina Johansson

        Hur lätt är det att säga nej när man redan är så utsatt? Vet man ens vad det är man går med på? En äldre människa som lever i hemlöshet lär knappast fatta vad det innebär att exponeras på en stor digital plattform.

        Mona är helt gränslös, men det är en sak att lämna ut sig själv, en annan att göra det mot någon som hon möter när hon volontärar. Det går helt klart att få fram känslan av utsatthet, dvs uppmuntra andra att hjälpa till, utan att dra det så långt

        Och hur stor frihet vs press att svara tror du personen hon frågar känner?

        Det finns forskning på det här som visar att personer i beroendeställning svarar det de tror ’givaren/hjälparen’ vill höra – INTE det de själva vill.

        Varför fårvi inte se bilden här?
        Nu måste man ju ge mona klick om man vill se… vägrar fan. Det är fredag!!

          För att hon inte vågar visa bloggbilder här längre med risk för att bli stämd, Alexandra Nilsson har skrivit om att hon ska stämma på två miljoner för stulna bilder. För övrigt så tror jag att c ”har problem” för att hon ogillar Mona så därför ser hon problem, hon ser det hon VILL se liksom och letar fel och vänder det därför negativt, allt som går vänds negativt.

            Vi är många här som håller med C om Mona.

              Nä. Inte alls

                Eeehhh…jo.

        Jag respekterar att hon frågade först. MEN (1) vad är det för fruktansvärd text? ”Titta på blicken.” Inget ont om Mona & jag hoppas hon lär sig nåt men vilken människosyn man måste ha för att tycka bildtexten är okej? Usch- så vidrigt. (2) Tror ni på riktigt en människa som vill ha mat är i en stark position tacka nej till ”får vi ta ett kort.”? (3) Berättade Mona när hon frågade om det var okej att fotografera hon arbetar som influencer och skulle lägga upp det i ett sammanhang där personen kan beskådas av hela Sverige?

        Camilla har helt rätt- det är (white) saviour complex och jag hoppas ni som tycker det är okej att objektifiera andra människor och exploatera deras olycka för att själva framstå som ”fina” människor lär er nåt och aldrig gör om sånt här.

        Nej det gör hon inte. Ta reda på fakta innan du uttalar dig.

        Eller hur, tjena! Och då hon inte lägger ut bilder så är det personbeskrivningar som lätt identifierar personer till nära/anhöriga som inlägget om den otacksamma kvinnan förra vecka. Äcklas av hennes Saviour complex, det är inte för den goda gärningens skull som hon gör det hon gör, det är för att visa hur snäll och barmhärtig hon är. Uuuurk

        Gamlingarna har svarat ja på att hon får ta bilder men dom har fan ingen aning om att bilderna läggs upp på en blogg med 1000-tals läsare. Det har hon verkligen inte deras tillstånd till.

        Säger vem?
        Hon säger eller skriver det ja..
        Men vet de att de hängs ut i bloggar och på Facebook med ett otal bilder 2ggr per vecka.
        Tycker att det börjar bli ganska tjatigt med dessa bildserier nu.
        Det är väl för att dokumentera sin egen ”duktighet” på nåt sätt antar jag.

        Ja det säger hon att hon gör, men hur många av dom förstår vad det innebär?
        Hon har ju berättat att den ena mannen inte vet vad en blogg är, och det är säkert många med honom.
        Idag har hon gett just den mannen en hel förpackning med pärlsocker… för han älskar socker…. Jag blir på riktigt orolig.
        Tänker på Diabetes…?

      Om vi vänder på det, hur många skulle donera pengar om de inte kan se arbetet som vid din sida gör?
      Vid din sida överlever ju på donationer och sorgligt nog så donerar säkert många bara för att de ser arbetet och människorna som de donerar till….
      Kolla bara på varenda tv reklam för rädda barnen, Unicef, så ser man fruktansvärda videos av barn som svälter, är döende, osv osv. Man visar så hemska bilder att folk känner att de bara måste hjälpa till att bidra och donera.

      Så detta med att visa upp bilder eller videos är ju inget nytt tyvärr utan verkar vara grunden i alla organisationer som hjälper utsatta.

        Det är klart att hjälporganisationer måste kunna visa upp vad de arbetar med, dels för att visa var pengarna går och dels för att fortsätta bringa in stöd. Men det är viktigt att man gör det på rätt sätt, ett sätt som är värdigt och respektfullt mot de man hjälper. Det är något som diskuteras väldigt mycket inom sektorn för sådant arbeta, att undvika s.k. ”poverty porn”.

        Jag ger inte för det finns noll insyn. Finns ingen info om hur mkt de drar in och hur mkt som går till de hemlösa och vad som går till löner, jackor till de frivilliga osv osv. Tycker många gånger de spenderar pengarna fel så jag ger inget.

          Kan lova dig att t ex rädda barnen och Unicef är sämre. Googla bara de fallen med korruption som rädda barnet i Sverige haft…. där chefen tog pengarna till sig själv.
          Jag har följt Jeanette under en längre tid och hon lever knappast i lyx eller överflöd, hon delar mycket transparent av sitt liv på stories och skulle hon behålla pengar skulle de synas, och det gör det som sagt inte…
          Sedan hade vid din Sida knappt råd med den hjälp dem ger de hemlösa äldre. Att bygga gården var riktigt tufft tydligen.

            Nån skrev tidigare att Jeanette är tjänstledig från jobbet som ordningsvakt och jobbar heltid på Vid din sida. Isf att det är så, så måste hon få nån form av lön nånstans.

              Ja varför skulle hon inte få lön?
              typ alla som jobbar för välgörenhetsorganisationer får lön….

                Universum har svarat att det är en privatperson som betalat hennes lön.

                  Va?

            ”Att bygga gården var riktigt tufft tydligen.”
            Det fick väl det mesta sponsrat, varor och arbete?

            Jag ogillar bristen på insyn. Det finns 0 uppgifter o. Ekonomi, 0 uppgifter om styrelse osv osv.

          Hon tackar nej till folk som vill jobba som volontärer. Hon tackar nej när folk som vill skänka varma kläder.
          Jag undrar varför.

            Precis VDS tackar nej när folk vill skänka varma kläder och skor. Det är ganska uppenbart att mannen med svullna, trasiga och smärtande fötter i strumpor och remsandaler inte kan tränga ner fötterna i ett par smala och tajta Icebug kängor som nån volontär fått gratis. Dom hemlösa verkar ju ha ett stort behov av vanliga vantar,mössor och extra strumpor med det verkar inte VDS kunna erbjuda men dyra Icebug kan erbjudas. Märkligt ärligt talat att en hjälporganisation inte är så pigg på att ta emot kläder och sovsäckar av olika slag m.m när det är uppenbart att det behövs.

              Skickade en fråga om dom ville ha en Ica kasse med hemskickade vantar och sockor i ullgarn men dom tackade nej så behovet finns tydligen inte hos dom men Frälsningsarmén tackade ja där är det som dom svarade stort värmande behov

          Japp, det minsta man kan kräva är att organisationen har ett 90-konto. Det skulle nog även öka möjligheten att kommun m fl. ville ge dom pengar.

        Äntligen en klok tanke i detta ????Tack!

      Alltså, bara det att hon skriver ”våra hemlösa” som om de vore husdjur…varför måste folk hänga ut de som står i beroendeställning? Vart är utrymmet för integritet?

        Våra hemlösa, våra själar och annat man har hört, känns mer som ett tydliggörande för var man själv står i hierkin. Så att ingen ska missförstå ens position. Man talar inte om människor som jämlikar och det finns ingen känsla för andras självrespekt.

          Håller med dig, Mickan.

      Tänk att rebecka som avskyr både Isabella L och Mona var först igen med att sätta tonen och påverka. Mona kan fakturera C för tidigare publicerade bloggbilder utan samtycke, precis som Kissie, hon har iaf skrivit att hon skulle stämma C på två miljoner för det.

        Bs.

        Håll dig till ämnet istället för att driva din egen hatagenda. Om du på fullt allvar inte ser det problematiska med Monas form av volontärsarbete är det hög tid att du tar dig en funderare på din egen moralkompass.

    Ursäkta, men vem är den här människan Mona? ?
    Någon självutnämnd Messias?

      Kollade in hennes blogg.
      Hon visar noll respekt för människorna i behov och intar en von oben attityd som är riktigt obehaglig. Och så bilder på människorna?!? Vad fan liksom!

        Samma sak med rädda barnen, Unicef, de visar alltid upp videos på de utsatta som är extremt utelämnande.
        Det gör varenda organsationen som jobbar med välgörenhet… hur många donerar utan att veta vad de donerar till eller för ?

          Väldigt stor skillnad på de bilderna!

          Att visa upp människor i nöd är inte det som är frågan här utan att den där Mona har ett behov av att berätta om hur fin hon är som jobbar som volontär. Det finns andra både kända och okända som jobbar som volontärer. Dessa människor jobbar hårt med att hålla sin identitet dold därför att det som är viktigt är vad de gör inte vem de är.

          Haha är du Mona? För vem fan skulle annars jämföra hennes PRIVATA bilder på hennes PRIVATA plattformar med Unicef och Rädda Barnens officiella PR ? herrejösses. Alltså man behöver inte vara insatt i hur PR fungerar eller ens hur liknande volontär.org. funkar för att fatta att det är ljusår i skillnad

            Fast andra kändisar förklarar också misär genom att berätta att det stinker hemma hos fattiga som de besöker och tv-filmar hos t.ex så detta handlar ju om att man vill klaga på Mona och skamma för att man ogillar henne, inte så att C tänker på hemlösa personer i detta fall utan det handlar om att hon ogillar Mona och alltid letar fel.

              Vilka andra kändisar?

              Är du verkligen så obildad som du framställer dig själv?

            Är absolut inte Mona, jag följer inte ens Mona och vet knappt vem hon är. Däremot följer jag Jeanette och hennes arbete med vid din sida.
            Om Mona skrivit något konstigt caption vet jag inget om. Jag menade bara att vid din sida delar video och bilder precis som stora hjälporganisationer gör

              Jag tror inte att stora hjälporganisationer visar bilder på när dom fattiga barnen Kevin och Alice i Hässelby får en kanelbulle av en snäll tant?

        En Bromma brud som bedriver ”välgörenhet” för att visa hur god och fin människa hon är

          Nja, knappast Brommabrud. Möjligen Brommakärring, inflyttad.

      Jag undrar också? Vem är hon?
      Känns som man är rätt känd profil om man får åka med på sån resa med företag för att lämna saker till fattiga människor? Om hon inte betalade för att åka med såklart.

        Hon har drivit sin blogg länge. Hon och hennes make hade ett porrfilmsföretag (sålde filmer, tillverkade dem ej såvitt jag vet) och sålde även sexleksaker. De gjorde en del pengar på det och köpte inredningsföretag (Svenska Hemslöjdsprodukter) som promotades genom Monas blogg. De säljer även div polyesterkläder och träskor. Hon profilerar sig som en humorblogg men … ja … hon är en superhjälte i sina egna ögon som inte har särskilt stor förståelse för att andra människor också är människor (inkl de egna döttrarna när de var små).

      Tydligen nån som hjälper Maggan Graaf med bloggen dvs svarar på kommentarer i Maggans blogg…dessutom har hon ryckt ut till Mirka och styrt upp massa strul…

        På Maggans blogg står idag i kommentarerna en fråga om Plain Vanilla spottade Mona i ansiktet – vad handlar det om?

          Minns jag fel eller var det inte Mona som spottade på gatan? PV-Johanna (som var Monas bäääääääästa vän) vittnade mig henne eller vad det var och det var mer än vad fru Universum kunde tåla.

            Förlåt men va? Spottade på gatan? Vittnade?

              Minns inte vad det var för process. Men Mona har för närvarande sex st bolag på sin adress och det har nog inte bara hänt en gång att hon och/eller maken hennes hamnat i rätten när det gäller pengar. En gång var det rättegång om förtal, men det är en annan historia. Mona spottade på gatan när hon såg PV-Johanna en bit bort.

            Jo hon hotade med det Det hade med göra att när Mona o hennes man lurade Fitterbittan (Victoria) på massa pengar så vittnade Johanna från plain vanilla (tidigare kompis med Mona) till Victorias fördel. Då skulle Mona spotta på Johanna enligt ett brev som hon skickade. Trevlig dam… Efter detta , dvs efter att de blåste Victoria på alla pengar, så slutade jag läsa Monas blogg

            Johanna vittnade till Fitterbittans (Victoria) fördel efter att Mona o hennes man blåste V på en halv mille. Då hotade Mona med att spotta på Johanna om hon nånsin såg henne på gatan. Mailet där hon skrev detta läckte ut.

              Men gud vilken otrevlig människa!

      Moder Teresa!

    Bianca ingrosso har gjort brösten, spännande!

      hur kan det vara spännande?

      Väldigt spännande ?

      Har hon sagt det?

      Då kanske hennes ex vill ha henne igen eller inte ?

      Var det därför som hon var hemma i en vecka och inte lämnade huset, ens för Worges fest kanske?

      Sorgligt! Tyckte hon var fin som hon var.

      Hur vet du det?

        Undrar också!

      Det var på tiden.

        Vad är det här för kommentar? Kan du snälla skicka en bild på dina bröst så vi övriga kan få bedöma om dina duger eller om de måste hyfsas till?

          Har jag ens bröst?

            En vild gissning men jag är rätt säker på att alla har det…

      Så tråkigt.

    Flesta människorna blir glada i blicken av att få saker, speciellt kanelbulle. Fattig som rik.

    Jag var inne och läste hennes blogg tidigare. Jag reagerade verkligen på hennes respektlöshet mot dessa utsatta människor. Gränslöshet utan dess like. Hon får förstås gärna vara där och hjälpa till, men låt mobilen ligga i fickan. I så fall får vi se hur intressant volontärarbetet blir.

    Hoppas att hon åtminstone ber om tillåtelse från personerna ifråga innan bilderna publiceras

      Det borde väl krävas enligt GDPR?

        Va? GDPR?

          GDPR borde väl tillämpas på hennes blogg? Den drivs väl i vinstsyfte?

      Det gör hon.

        Men på vilket sätt? Hon kanske villkorar bullen i utbyte!?!

        Vad bra 🙂

        Om hon inte fått ett skriftligt tillstånd så har hon brustit enligt GDPR. Ett muntligt räcker inte då ord kommer att stå mot ord ifall en ångrar sig etc.

          Nej men de ska bli informerade om att de när som helst kan dra tillbaka sitt samtycke, och att det då måste efterföljs.

        Men snälla! En människa som behöver mat är inte i position säga nej! Det är inte jämlika villkor. Det här är fel och exploaterande!

        Det befinner sig personer, t ex lite längre ner i kön, som kommer med på bild. Jag tror knappast att hon hojtat runt till alla ”är det okej om jag fotar er och lägger ut på min blogg?”
        Jag blir fan förbannad!
        Jag känner sedan gammalt ett par personer som är hemlösa som går dit ibland och får mat.
        Jag vet att dom inte vill att det kommer till deras närståendes kännedom att dom är hemlösa, och sover i tunnelbanegångar, och inte har tillgång till dusch och toalett som andra. Att dom inte kan dra på sig ett täcke i ett varmt hem när de går och lägger sig.
        Dom gör allt för att dölja vilken hopplös situation dom hamnat i.

        Sluta offentliggöra personer i utsatta situationer!!
        Sluta ta foton på dom!
        Bara sluta!

          Du kanske ska hjälpa dina bekanta med mat själv istället för att gapa här på de som faktiskt gör något.

            Du vet väl inte vad jag gör? Så DU kan gapa åt nån annan!
            Dom är alltid välkomna hit för att äta, duscha och sova. Pengar får dom åxå, plus att jag ställer upp med skjuts och förråd åt deras grejer.
            Såhållkäften!

            Dom är ofta här och äter, sover och duschar, får pengar och skjuts när dom behöver. Tvättar sina kläder gör dom åxå. Alla deras grejer från lägenheten har jag tagit hand om.
            Är det något annat du tycker att jag ska göra?

            Oj hej Mona.

    Är det verkligen så orimligt att utsatta människor som lever utanför det sociala skyddsnätet får viss förtur? Vi som har bostad och arbeten som kan göras hemifrån har kanske inte ett riktigt lika stort behov utan kan vänta någon vecka till. Det sker ju inte på t ex äldres bekostnad.

      Sen har det här verkligen noll att göra med inlägget så jag hoppas att din kommentar blir raderad pga OT. Och att du kanske kan inse att även papperslösa är människor.

        Du menar i jämförelse med Biancas bröst.

          Det rör en influencer så det är ändå mer relevant

      Ska man inte ens befinna sig i landet kan jag inte se att man ska ha något vaccin överhuvudtaget. Men visst, du kan ju skänka bort din dos till tiggaren utanför matbutiken. Jag tänker inte göra det.

        Många tiggare kommer ju visserligen från EU-länder = får visst befinna sig i landet. Givetvis är man mer utsatt för pandemin utan hem? Ställer mig med glädje sist i kön om det inenbär trygghet för människor som inte har möjlighet att isolera sig.

          Varsågod att ställa dig sist -> Twerking class corpse

        Det viktigaste är väl iofs att vaccinera så många som möjligt som för att minska risken att föra smittan vidare. Och risken att smittas finns ju hos oss alla, men vissa grupper är ju mer benägna att bli superspridare, exempelvis om man inte har ett hem eller är utsatt på något annat sätt och behöver ha mycket kontakt med andra för att överleva.

          Då verkar utvisning rimligare.

            Juste, eftersom pandemin är över bara alla i Sverige är vaccinerade

      Nej less på att svenska medborgare alltid snällt ska ställa sig längst bak i kön. I Falun kunde du en period inte boka via Folktandvården för att en massa asylsökande fick förtur. Ursäkta??

        Det är helt sjukt?
        Ja vi ska ta hand om och hjälpa människor i den mån vi kan men inte före skattebetalande medborgare.

        Samma här fick vänta i två år det är fan sjukt.
        Sen när jag väl fick tid så fanns det bara utlänningar i väntrummet.
        Och nej jag är inte rasist min undran är varför ska vi behöva vänta.

          Stackars dig som var tvungen att sitta i ett väntrum tillsammans med en massa utlänningar. Förstår att det måste varit ett trauma.

          Vilka ”vi” är det du syftar på, fröken ”nej, jag är inte rasist”?

          Pray for Sigrid ?

        15:14 Ska vi ursäkta dig för att du blir upprörd över att asylsökande barn som efter flera år på flykt har akuta tandproblem får förtur och att du därför måste vänta lite med din rutinundersökning?

        https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/asylsokande-far-tanderna-lagade-hos-tandlakaren

          ? Ja eller hur? Ganska lätt att välja haha. Det är väl det minsta man kan göra för att ”hjälpa till” i svåra situationer? Man behöver ju inte ens göra något själv ?

          Vem säger att det var barn?? Det kan jag gå med på, men det gällde vuxna också. Och GRATIS dessutom. Finns så många medborgare i detta land som inte har råd med tandläkare, om det nu är en ”mänsklig rättighet” ska det väl gälla alla?

        Belägg för ditt uttalande?

      Ja, det är orimligt att papperslösa, alltså människor som faktiskt egentligen inte på något sätt är Sveriges ansvar, får förtur. Det är rent skamligt. Det uppmuntrar egoism, alltså att människor av rent egoistiska skäl på tveksamma sätt tar sig till Sverige, ett land långt borta, för att utnyttja vår vänlighet, empati och gästfrihet. Varje land har ansvar för sina egna medborgare, inte hela världens medborgare. Det skulle bli kaos om alla trodde de skulle ha samma rättigheter i alla världens länder, som i sitt eget land. De flesta länder är vettiga och prioriterar sina egna medborgare. Varför är inte Sverige ett vettigt land? Uppmuntrar helt fel beteende genom att ge människor som inte har rätt att vara här, förtur…..

      Nej nej, jaget framför laget. Ta mig först, de hemlösa som kanske måste ligga och sova 10 st i ett soprum kan ju dö ist ?

    Undrar vilka som blir bortprioriterade?

      Sjukvårdspersonal …

        Nej. Sluta larva dig.

        Nej vi erbjuds vaccin, jag har tagit dos 1

        Många som jobbar inom vården har fått åtminstone första vaccindosen. Öppna en annan tidning än t ex Nyheter Idag så kan du få lite bättre koll

      Hårt arbetande skattebetalare.

      Det är ingen som blir BORTprioriterad, möjligen nedprioriterad, och de som blir det är förmodligen yngre till medelålders personer med jobb som går att sköta hemifrån. Personer som rimligtvis inte lider på något sätt av att inte bli superprioriterade i vaccinationskön annat än att vi får ha lite tråkigt några veckor till

        Nej, unga och friska är redan rejält nedprioriterade. Det som händer om man flyttar fram en grupp, som papperslösa, är att de som behövt vaccinet (Men inte redan blivit vaccinerade), tex de över 65, får stå tillbaka. Rent skamligt att Sverige behandlar sina egna medborgare så. Varje land har ansvar för sina egna medborgare, inte allt folk som vill snylta på vår välfärd. Sverige tillhör de som byggt upp detta landet, betalat skatt i åratal, har sina rötter här och hjälpt till att skapa det välfärdssamhälle vi har. Tänk dig att en svensk, utan pass, skulle åka till tex något asiatiskt land och börja kräva en massa fördelar som landets egna medborgare inte har? Helt absurt!

          Jag tror inte att de är de papperslösa som KRÄVER vaccin utan att någon smart person tänkt till och inser att en papperslös rimligtvis är mer benägen att smitta mer och fler än tex mig som sitter hemma och knappar på min dator dagarna i ända.

          Nej, personer över 65 är med i fas 2, papperslösa i fas 3. 2 kommer före 3, jättelätt att googla sig fram till den här informationen https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/uppdaterade-rekommendationer-gallande-prioritering-av-vaccinering

      Lärarna som står mitt i skiten…

      INGA!

    Svårt detta. Å ena sidan bra att engagera sig i utsatta. Å andra sidan exponering av dessa utsatta för att själv framstå som god (?). Kanske har hon frågat de utsatta om de vill vara med på bloggen, i så fall är det ju mer ok. Å andra sidan kanske det är svårt att säga nej när man är i ett utsatt läge….. Men summa summarum tycker jag ändå det är bra att hon och andra engagerar sig i dessa äldre hemlösa, väldigt bra att lägga sin energi på det istället för, som många andra flunsor, rent egoistiskt lägga tid, pengar o engagemang på att operera den egna kroppen ”snyggare”. Där kan vi tala om totalt waste av plattformsplats. Tycker det är bra att de som engagerar sig i äldre, fattiga, hemlösa tar upp den platsen istället o kanske ger ringar på vattnet så att fler engagerar sig och tänker på sina utsatta medmänniskor.

    Jag antar att Monas ”jobb” med vds är att marknadsföra och blogga och synliggöra att de finns.
    Men hon hävdar att hon frågar alla om de vill synas i bloggen och på insta MEN vet alla hemlösa pensionärer hur stor hennes blogg är ?!
    Tycker också hon skriver och beskriver på lite kränkande sätt.
    Såg bilder från när hon bloggade från ”gården” och jag uppfattade det att soffan i vardagsrummet var liten , högst för 2-3 personer, men Nettan som driver stället har ett väldigt stort kontor med massage-fåtölj bla. Nu vet jag inte om den kan användas av de hemlösa, hoppas verkligen det.

      Vet dom ens vad en blogg ÄR?

    Mona är förskräcklig. Från första dagen hon var med på soppköket skrev hon vi har och vi ska bla bla bla, det lät som om det vore hon som var fantastiska Janette. Jefvlar vad hon sladdar och är felvaggad den plattrövade (hennes ord) tanten.

      Varför så arg?

      Tycker faktisk att det är sorgligt när hon hela tiden pratar om våra hemlösa. Bara för att man delar ut mat äger man väl inte människorna? Alltid skeptisk mot folk som måste tala om hur goda de är, precis som om de måste övertyga sig själv om den rollen.

        Det är inte sorgligt utan med värme. Hade hon sagt bara hemlösa så hade ni bittra klagat på det och kallat det känslokallt. Sluta leta fel och vänd allt negativt bara för att ni vill klaga och skamma. Det är självklart ingen som tror att de äger människorna för att man säger våra, hon menar självklart inte och tror inte att hon äger dem för det. Lägg ner med tramset.

      Du verkar förskräcklig Nina, ofta sett dina sjuka elaka kommentarer. Jeanette får väl iaf ganska så bra betalt för det, en ganska bra lön tror jag vilket jag inte tror att Mona får utan ställer upp utan att få betalt för det.

    Retoriken Uvell använder gällande ”utlänningar” är rakt igenom vidrig och avhumaniserande.

      Kom gärna med exempel när du yttrar så pass hårda ord.

    Alltså, pandemin är ju ett problem på samhällsnivå, inte bara individnivå. Det handlar ju knappast om att papperslösa ska få gå före i kön för att de är mer värda, snarare mer utsatta, har lägre chans till att skydda sig, och i förlängningen också större risk att sprida covid vidare, till samhället som de de facto befinner sig i och är en del av. Att skydda samhället genom att prioritera högriskgrupper är väldigt rimligt.

      Papperslösa = illegala invandrare. De ska alltså inte ens befinna sig i Sverige.

      Synd bara att logik är så svårt att ta till sig. Mycket lättare att gå på✨känsla✨ och bara ta till sig av sådant som bekräftar ens världsbild.

      Samt även ofta sämre hälsa och riskerar därför att bli sjukare om de får covid. Om du (kommentatorn som länkade till Uvell) nu måste ha en så avhumaniserande syn på världen så kan du ju åtminstone trösta dig med att en vaccinerad papperslös person därmed inte riskerar att ta upp någon vårdplats (vilket är dyrare för samhället). Kolla vad bra.

        Ännu bättre hade varit om de skickades hem.

          Det får du tycka vad du vill om men det är inte det som diskuteras här.

            Under denna trådstart, jo.

          Vad skönt det hade varit om någon hade skickat hem de av dina förfäder som kom till Sverige

            De blev inbjudna på 1600-talet. Valloner.

              Och vilken tur för dig att de inte blev utkickade sen. Du har väl ett rätt gött liv här jämfört med många andra i världen?

                Vi har alltid jobbat hårt, därför har vi gjort oss förtjänta av vårt välstånd.

    1. Vaccin är ingen belöning till enskilda individer, det är en nödvändighet för samhället i stort.
    2. Beslut om prioriteringar tas med hänsyn till vad som minskar smittspridning, inte till vilka som ”förtjänar” det mest. Man vill alltså inte vara ”extra snäll” mot just papperslösa, man vill minska smittspridningen.

      Det här är information som är svårt att ta till sig som priviligerad och egoistisk svensk.

        Lär dig att stava: privilegierad

          Oj, så arg. Ha en fin helg! ?

      Inte så konstigt att man tänker i de banorna när man vet hur det har gått till med exempelvis tandvård och bostad.

    Enligt Mona frågar hon alla innan hon tar bild.
    Från kommentarsfältet under hennes inlägg:

    ”Nu skriver du-vet-vem att du är respektlös mot dom hemlösa. SYnpunkter på att du visar upp dom i din blogg och att du nog inte skulle vara volontär om det inte va för att du kunde skryta om det i bloggen”

    5 feb, 15:10

    monasuniversum
    ”Well, tycker att den där människan borde komma på ett studiebesök. Självklart skulle jag vara volontär även utan min blogg, vilket jävla idiotpåhop! Sen är det fortfarande så att jag frågar ALLA om lov innan jag fotar och jag tala även om varför jag fotar. Om det nu är det dom skvallrar om. Sjukt trött på lågbegåvade idioter.Frågan är vad dom själva gör mer än att sitta bakom tangetborden och hata. Fega jävlar.”

      Skvallriga ”Gitte” Inte första gången man ser det namnet i diverse olika kommentarsfält.

      Vad trevlig hon verkar Mona, verkligen!
      Skön attityd! ?

        Till skillnad från folk i det här kommentarsfältet?

        Det är lite så med Mona att hon tycker att alla som inte håller med henne är lågbegåvade.
        Själv tyckte hon att hon var vansinnigt snäll när hon gav en av dom hemlösa en hel förpackning pärlsocker för han tycker så mycket om sötsaker. Är man inte lite lågbegåvad då undrar jag? En människa som ganska sällan får i sig tillräckligt med mat, ska trycka i sig en hel kartong socker? Hallå, hört talas om diabetes?

      Men det spelar ingen roll att hon frågar! Jämför med Harvey Weinstein som frågar en 18 årig kvinnlig skådis om hon vill följa med på hans hotellrum och dricka te. Mona DELAR ju för fan UT MAT till nån som är HUNGRIG. Hon utnyttjar sin maktposition. Vad ska han svara tror du?

        Du kanske skulle göra ett studiebesök istället så att du får höra själv. Flertalet av dem säger nej, vilket respekteras. Flertalet säger ja och får berättat för sig hur många som kommer se bilden och att den finns kvar för alltid.

        Det finns absolut ingen anledning för dig att sitta hemma i värmen och svära på någon som ändå gör något, när du dessutom har fel i sak. Förminska inte dessa uteliggare, de har både integritet och en egen vilja – som de uttrycker!

          Studiebesök är inte ok. Om det inte är en kändis eller släkting då.

            Exakt jag tänkte det samma.

    Ser hon inte att hon är i maktposition?

    Får jag ta en bild?
    Vad ska mannen svara, nej?

    Hon utnyttjar sin position helt enkelt.

      Men lägg av nu. Jag tror att de hade sagt ifrån by now, både de hemlösa och Jeanette som driver VDS om Mona gjort något hon inte skulle. Hon är liksom där varje vecka. Hon lyfter ett stort problem i Sverige samt använder sin ganska stora plattform till något bra – som att öka insamlingen till VDS. Nä, hon är verkligen inte perfekt, men det är inte jag heller och det är du 100% säkert heller inte. Hon gör dock mycket mer för hemlösa än vad jag gör och någonsin gjort.

        Ursäkta mig men det går utmärkt lyfta ett stort samhällsproblem utan att objektifiera och exploatera hemlösa individer. Gör om och gör rätt! Angående din kommentar om organisationen får jag verkligen dåliga vibbar av dem- om det vet att Mona gör såhär och inte säger ifrån är något galet. Stöd stadsmissionen istället- inte dessa clowner.

      Ja, många av dem säger nej. Du har väldigt låga tankar om uteliggare vilket säger ganska mycket om dig.

        Det spelar ju ingen roll! Maktbalansen är inte jämn- ta fallet Weinstein igen. Bara för att en del klarar säga nej gör inte alla det- parterna är inte jämbördiga i den situationen. Den ena delar ut mat och den andra vill ha mat.

        Jag poängterar problematiken i att vara i beroendeställning till en annan människa som utnyttjar det- hur får du det till att jag har låga tankar om uteliggare?

    72 kommentarer? Jag ser bara 22.

      Hela tråden om papperslösas förtur till vaccin plockades bort.

        Undrar varför? Har man inte rätt att diskutera det eller var det of topic? Det hade väl till, viss del med ämnet att göra, eller?

          Mer än Biancas bröst kan jag tycka.

            Haha konstigt det där, vad man väljer att ta bort och behålla.

        Illegala heter det.

      Verkar som att en massa kommentarer tagits bort av någon anledning?

    Varför verkar en hel tråd med bla frågan om vaccin, borta? Det hörde väl lite till inläggets ämne, om hur/på vilket sätt hjälpa utsatta? Mer ”on topic” än många trådar som vanligtvis får vara kvar?

      Frågan tas upp i Studio ett i P1. Vi får lyssna där istället.

    Ja alltså, hon har ju faktiskt blurrat några ansikten på bilderna så kanske inte är helt långsökt att hon faktiskt bett om lov? Men oklart vad det tillför, tycker personligen att inlägget är rätt smaklöst, särskilt kommentaren som lyfts om ”den utsträckta handen”…

    Något som retar mig till vansinne är när Mona säger ”våra hemlösa” tror hon att de äger dem eller begriper hon inte att det är fult och nedvärderande att säga så, precis som om de inte är några egna personer.

    Håller helt med!
    Hon är helt gränslös i sitt sätt att visa upp sina fantastiskt goda gärningar. Det är hennes egna behov av att framstå som god hon måste tillfredsställa.
    Det är osmakligt rent ut sagt!

    Mona är en riktigt vidrig människa.

      Usch. Du är äcklig!

    Vad fan har Mona med att göra vilka skor de två männen har?

      För det är tio minus och han har badtofflor på sig och det är kallt? Du vet bry sig om? Kan det vara svaret tror du?

        Fast nu ska han med badtofflor tydligen portas för att han gjort något illa. Frågar de alla om bakgrund innan de ger dem mat, för att se om de förtjänar den?

          Dessutom väljer de att skriva det inför alla att han ska portas.

        Är du alltid lika dryg?

          Mot dryga absolut.

    Det blir lite genomskinligt när du lyfter fram Monas inlägg för att desperat försöka hitta något negativt med dem. Läs allt hon skrivit om de hemlösa pensionärerna. Varenda inlägg. Sedan kan du uttala dig. Det kommer att visa sig att hon raggat en hel del pengar till VDS genom att belysa problemet och det har även gjorts insamlingar till bland annat kläder och sovsäck. Plötsligt ÄR de här människorna individer och genom bloggen får de feedback genom hjälp från läsarna. Jag kan inte se något annat än en vinst i detta. Men lägg dig själv på en parkbänk en natt så får vi se om åsikten kan bli en annan.

      Jag HAR läst alla Monas inlägg och reagerar på sättet hon skrivit dem på.
      Jag tycker hon uttrycker sig respektlöst i sina texter.

        Ge gärna ett exempel för att förtydliga. Jag som följt henne under lång tid upplever det inte så och brukar var en som säger till direkt om jag tycker att något skaver. Till skillnad från andra bloggare går det att föra en dialog med henne, utan att det blir något tjafs. Min fråga till dig är vad du får ut av att leta fel i det hon gör. Vänd dig direkt till VDS om du har synpunkter. Eller besök kanske soppköket och bilda dig en egen uppfattning innan du letar efter underton i skriven text.

          Jag håller inte med dig MS. Det är inte okej utnyttja en utsatt människas situation som i exemplet Mona publicerar. Det är bra att det uppmärksammas. Däremot håller jag med dig om att både Mona och VDS ska ha skit för detta- VDS måste ta ansvar för att stoppa sånt här under deras volontärpass.

            Varför skulle en hemlös ha mindre tillåtelse att ta ställning till om de vill vara med på bild än en annan människa? De har exakt samma rättigheter och egenbestämmande som du.

              Det handlar om maktbalans samt hur du väljer att porträttera personer du är där för att hjälpa. Alla seriösa volontärorganisationer eller hjälporganisationer har etiska regler för hur det här får gå till.

          Går det att föra en dialog med Mona? Möjligen om du smörar under tiden, annars hugger hon som en cobra.

    Vid din sida är ju en ganska vidrig organisation som bara hjälper i sina ögon svenska pensionärer och uteliggare det finns ju en anledning till att det är Sverigedemokraternas favoriter och har en hel del täta samarbeten med dem.

      Vilka hjälper du? Vilken organisation arbetar du med?

        Troll

          Knappast

      Det där är lögn från början till slut! Åk dit och titta själv istället för att snacka en jävla massa skit!

      Varför är det ”vidrigt” att hjälpa svenska hemlösa pensionärer som kanske inte får tillräcklig hjälp annars???

      Varför ska inte svenska pensionärer få hjälp, menar du? Hur 17 kan man tycka det är vidrigt att hjälpa utsatta människor? Menar du att om man inte hjälper exakt alla i hela världen samtidigt, så är man vidrig? Eller var går gränsen för hur många man måste hjälpa för att inte vara vidrig enligt dig? Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Vilka hjälper du som anser dig ha rätt att sätta dig till doms över andra? Hjälper du hela världen?

      Du är ganska vidrig tycker jag. Vad gör DU för någon annan över huvudtaget ??? Är det vidrigt att hjälpa svenska pensionärer i Sverige??? Jösses ?

        Det vidriga ligger såklart inte i att hjälpa svenska hemlösa pensionärer, utan att värdera och premiera olika beroende på ursprung, ev missbruksproblematik och skattebetalning. Kapitalismens favorit, du är bara värd hjälp och du gett något av ekonomiskt värde till landet.

    Mona kan säga vad fan hon vill! Det är genomfalskt och genomvidrigt att göra som hon gör. Och hon skulle kanske fortsätta utan bloggen, men hon gör fortfarande bara det där för att visa hur genomgod hon är.? rutten äcklig jävla människa!

      Men hur fan mår du egentligen?

        Jag mår bra, tack! Det är INTE okej och det är vidrigt av Mona att hänga ut redan utsatta människor som hon faktiskt gör!

      Och du verkar ju vara en väldigt sympatisk person! Djävulen själv!!

    Min erfarenhet av volontäruppdrag är att man får skriva under tystnadsplikt och inte får sprida varken information eller bilder av de man möter i något medie eller prata med andra om. Kanske har hon något fripass för att organisationen ska gå foundings via hennes plattform. Men även om det är så så känns det ovärdigt.

    Problemet med att individer går in för att hjälpa och ”rädda” personer är att de saknar en heltsbild. De utgår från ett ögonblicksbild med personen som ska ”rädda” och applicerar sina normer och värderingar på detta. Oftast har personen som de ska ”rädda” en långvarig kontakt med myndigheter men pga sekretess har de ingen kännedom om alla som de facto är involverade via myndigheter/volontärverksamheter för att skapa en mer dräglig vardag för den personen. Men att utnyttja dessa personer för att vissa sin ”goda” sida är under all värdighet. Vi som jobbar med detta dagligen skulle aldrig försöka öka vårt ego genom vårt dagliga arbete. För de svagaste i samhället ska aldrig bli den privilegierades hävdande till ett större ego. För då har man missat hela poängen med att delta i volontärarbete.

    Varför får man känslan av att Mona gör detta enbart för att hon själv ska få känna sig god och storsint?

      För att genom sig själv dömer man andra?

      För att det är precis därför. Det är uppenbart på hur hon exploaterar dem.

    Jag blir riktigt arg- bra uppmärksammat Camilla. Jag tycker du borde skriva till organisationen och fråga om Monas bild med bildtext är förenlig med deras etiska policy samt hur deras policy ser ut? Om organisationen godkänner det här vill jag veta så jag inte av misstag råkar ge dem pengar utan kan välja en vettig organisation som ser hemlösa som individer värda respekt istället.

      Varför skriver du inte till dem själv och frågar om du inte vill ge bort pengar av misstag?

        För att jag litar på att Camilla lyfter det här vidare och jag ser fram emot att läsa svaret.

        Det är fantastiskt att Camilla med sin plattform kan lyfta dessa frågor och det är viktigt att fler människor än bara jag personligen ser vad organisationen svarar och hur de eventuellt tänker se till att det inte händer igen.

      Det får nog samma svar som PR-personen som skrev och erbjöd sina tjänster. Nej tack. Vi har Mona.

    Många som tycker och tänker här, hur många kan räcka upp handen på att dom för något PÅ RIKTIGT, inte som jag. Som kontinuerligt skänker pengar men aldrig hjälper till på plats som volontär. Att som Mona som hjälpa till varje vecka är det inte så många som gör och att då säga att hon bara gör det för bloggen visar bara ens egna dåliga samvete.

      Och att folk blir irriterade på att hon säger våra hemlösa, på jobbet säger jag våra pensionärer, när jag jobbade på förskola så sa man våra barn, jag säger våra vänner, det betyder inte att jag tror att jag äger någon av dom

      Hahaha, hon dyker upp där när hon behöver content. Var inte så länge sedan som hon sa att det var för jobbigt för henne att vara där. Hon skulle drabbas av ytterligare ohälsa då tydligen. Intressant btw att man verkar kunna preppa/op sin kropp för att må bättre mentalt. Hon är verkligen ett föredöme för sina döttrar …. men hon bekostar väl redan äldsta dotterns behandlingar på olika kliniker med pengar hon får på klick som typ härifrån ?

    Hon har tidigare skrivit att folk har psykiska problem. Förra veckan hängdes en kvinna ut som otacksam. Jag tycker att respekten är 0.

      Hon var ju otacksam.

        Hon har ingen jävla skyldighet vara tacksam. Bojkotta den här skämtorganisationen nu. Det finns seriösa aktörer om man vill stödja hemlösa & pensionärer, välj dem.

          På vilket sätt är det en skämt organisation menar du? Dom hjälper ju uppenbarligen väldigt många.

    Annica har fått 5k nya följare på typ en dag 🙂

    Håller med, tycker hon är obehaglig… tror inte hon hade varit lika benägen att hjälpa om hon inte kunde göra content av det..

    Gränslöst och ovärdigt.

    Jag tycker det är märkligt att hon ältar hur mkt pengar som behövs men hon spenderar extremt mycket själv, iallafall om en ska tro bloggen. Handlar nästan bara om att konsumera. Rimmar illa i mina öron, iallafall.

    Allt för klick , allt för pengar…
    Mona har inga skrupler ??

    Vad menar hon med att ”kommunen inte bidragit med en krona”?
    Vad tror hon att socialarbetare kostar? Allt försörjningsstöd, bistånd, trappstegsboende? Kommunen har förmodligen öppnat plånboken mer än en gång för stans hemlösa.
    Och regionerna och staten som bekostat vård och
    missbruksvård…? Polisen, sjukvården…?
    Jag lovar att kommunen/samhället pungat ut med årskilliga miljoner för Sveriges hemlösa, men hemlöshet och missbruk är komplext och det finns inga enkla lösningar.

    Usch vilken ytlig person?
    Hon måste hålla uppe sin trafik på bloggen, därutav inläggen hon gör om hemlösa, ju fler klick på hennes blogg desto mer pengar på kontot. När jag var hos tandläkaren så hade de skvallerblaskor på bordet, och det var ett reportage om henne i M-Magasin, där M berättar om att hon gjort skönhetsingrepp för 500.000 kr, ”Jag har lagt över en halv miljon på mitt utseende”.
    Så hon behöver ju få in mycket pengar via bloggen, för att underhålla sitt utseende, dock gör hon det på andra människors bekostnad, vidrigt!

    Mona är så jävla skenhelig och fruktansvärt oskön som person. Slutade följa hennes blogg efter debaklet när hon försökta vinna sig till en biljett till någon gala där VDS var nominerade. I bloggen lät det som att hon stöttade dem helhjärtat men hon hade tydligen inte tillräckligt med känsla för deras arbete för att kunna köpa en biljett till sig själv för 300:- Hon kunde inte heller förmedla 4 stora vinterjackor till de hemlösa som jag ville skänka, fast att hon hade gått ut i bloggen och bett folk att hjälpa. (Där kom en man in i bilden från VDS som hämtade upp jackorna och såg till att de mest frusna fick) Hon är så pinsam när hon försöker att med alla medel via Maggan Graaf få någon typ av uppmärksamhet, skämskuddarna räcker fan inte till.

    Jag arbetar med detta (kommunikation och utvecklingsfrågor) det är otroligt viktigt hur man pratar om dem man stöttar/arbetar för. Alltid porträttera människor med värdighet, inte göra dem till offer utan de är människor med egen agens. Absolut viktigast är ”do no harm” utsätt aldrig någon människa för en potentiell riskfylld situation och även om den du intervjuar ger sitt skriftliga och muntliga medgivande att fotas och bli ”content” så är du den som har det yttersta ansvaret för personens välbefinnande. Det finns hur många riktlinjer som helst jag kan dela med Mona om hon vill.

    Skrev fel nick…surfar via vpn pga internetblock så mina tidigare uppgifter raderades

    Trist människa

    Tänker lite på systrarna Graaf det kör lite samma grej med sina barnhem (white) saviour complex, objektifiera andra människor och exploatera deras misär och utsatthet i slummen för att själva framstå som ”fina” människor. Här hemma gör det inte ett skit för utsatta människor.

      Det är väldigt sällan som systrarna Graaf tar upp barnhemmen på sina bloggar. Tycker det är bra dom gånger dom gör det.
      Sen är det väl deras mamma Linda som bygger upp dessa barnhem och använder sina kända döttrars namn?

    Är det Mona som är vakthund på Magdalena Graafs blogg? Snabbt som attan raderade hon en kommentar som svar på att någon tyckte att Maggan ”skulle ragga upp Magnus igen, gammal kärlek rostar aldrig”. Någon frågade ”har inte han en sambo?” Den försvann illa kvickt. Vad var det för fel med den frågan, Mona?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.