Fasta och bibelläsning för Underbara Clara

Snart börjar fastan och jag tänker under 40 dagar avstå någonting som faktiskt är jättesvårt för mig. Som verkligen känns som ett offer. Och det är att avstå socker. Jag är nämligen SÅ less på socker som tillflykt. Även om jag äter nyttig mat är jag svårt förtjust i socker och det stör mig att det ska ha makten över mig. Så att jag äter fast jag planerat att låta bli.
Så jag ska sockerfasta och godsaksfasta från askonsdagen fram till påskafton.
[…]

Då är fastan den rätta tiden att hitta tillbaka. Det är ju egentligen det fastan handlar om. Så jag ska lägga till mer strukturerad bibelläsning och jag tänkte i år utgå ifrån Salemkyrkan i Borensbergs upplägg för bön och bibelläsning i fastetid. // Underbara Clara

Underbara Clara ska under 40 dagar utesluta godis, bullar, kakor, läsk, desserter,  chips, popcorn och ostkrokar ur sin diet, med ett undantag och det är när hon medverkar i påsksändningen av Susannes Skafferi, men det tycker hon känns okej eftersom det är ett planerat avbrott.

När jag hör ordet ”fasta” så får mina tankar uteslutande till en kosthållning utan….tja, kost, men så är alltså inte fallet här utan hon ska helt enkelt snask-fasta.
Så mindre snask och mer bibelläsning alltså.

Är det någon av er som testat?
Snask-fasta eller kombinationen av snask-fasta med bibelläsning?
Jag har ju studerat bibeln ganska så ingående i mitt liv, och helt ärligt så gick det alltid lite bättre med lite socker i munnen och kroppen.
I alla fall de lite mer tungrodda delarna.
Gud + godis  😉

164 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fint att se att hon öppet skriver om tro på detta sätt

      Jasså? Varför?

        För att jag väldigt sällan ser det.

          Men det är väl skönt ?

        Man måste förstå, och acceptera, att Sverige är ett exceptionellt undantag bland världens länder, kulturer och människor när det gäller religiös övertygelse. Den absoluta majoriteten av världens människor har en form av religiös tro eller övertygelse. Sverige är mer eller mindre undantaget som bekräftar regeln, här där de flesta istället inte anser sig tillhöra en religion tex. För att förstå och tolerera andra kulturer bättre är det därför jättebra att tala mer och öppet om tro och religiöst utövande.

          Ja det är en av de bästa sakerna med vårt land! ❤️

        Jadu, det är till exempel rätt skönt för oss svenskar (i brist på bättre ord, menar vi som kommer från svenska familjer sedan många generationer) som är troende. Om människor har en annan hudfärg eller kommer från ett annat land så blir iaf inte folk förvånade över att de är religiösa. Men är man från en svensk släkt så blir man verkligen idiotförklarad, eller så tror folk på allvar att man skämtar. Att vara kristen när man vuxit upp i det progressiva och ateistiska Sverige ses ned på.

          Det är så tråkigt att det ska vara så. Den typiska svenska ”nyateisten” är sanslöst intolerant och det är inte okej. Religionsfriheten vi har i Sverige innebär lika mycket rätt TILL religion som det innebär frihet FRÅN religion. Tyvärr missar många det.

            Jag håller inte alls med. Tycker tvärt om att religionen tar och ges omotiverat mycket plats. Ta frikännandet av pastor Åke Green till exempel. Hade han kallat homosexualitet för ”en cancersvulst på samhällskroppen” i något annat sammanhang än ett religiöst hade han blivit fälld för hets mot folkgrupp. Att han uttryckte sig inom ramen för sin religion gav honom ett frikort som en icke-religiös aldrig hade tilldelats.

              Innan du förkastar religionsfriheten bör du undersöka varför den uppkom och hur samhället såg ut utan en sådan frihet. Du kan också fundera på hur det ser ut i de länder som saknar religionsfrihet. Religionsfrihet är för övrigt anledningen till att människor alls kan uttrycka ateistiska tankar. Innan och utan religionsfriheten så hade vi och skulle vi ha religiöst förtryck, inte frihet från all religion. Rekommenderar att kika lite på Sovjet, Saudiarabien och så vidare. Avsaknad av religionsfrihet leder till förtryck, oberoende av om statsreligionen är ateistisk eller teistisk.

                ????????

                Förstår faktiskt inte alls hur du kan tolka det jag skrev som att jag ”förkastar religionsfriheten”? Jag svarade på en person som menade att många missar att religionsfriheten innebär lika mycket rätt TILL religion som FRÅN religion.

                I motsats till vad den skribenten menade är min uppfattning att religionsfriheten åtnjuter ett omotiverat högt skydd i Sverige då man exempelvis inom ramen för sin religion (och endast då) får uttrycka sig om andra människor såsom pastor Åker Green uttryckte sig om homosexuella under sin predikan.
                Därmed inte sagt att jag tycker illa om religionsfrihenten över huvud taget.

      Är det någon som råkar vets vilken sekt/”frikyrka” Clara tillhör? Jag tror inte det nämns i bloggen? (Vilket nog är rätt strategiskt, många har ju tyvärr rätt ofräsch syn på homosexualitet osv)

        En frikyrka är en kyrka som inte tillhör statskyrkan, i detta fall Svenska kyrkan. Varför likställer du frikyrkor med sekter?

          Hej, jag menade inte att likställa frikyrka med sekt. Jag är ledsen om någon uppfattade det så och tog illa upp. Eftersom jag inte vet vilken typ av församling/kyrka alternativt sekt Clara är ansluten till skrev jag både frikyrka och sekt med ett / mellan. Jag menade inte att alla frikyrkor klassades som sekter. Hoppas att ingen tog illa upp. Tycker dock det finns frikyrkor som har r e j ä l t ofräsch människosyn trots att de inte klassas som sekter (synen på homosexualitet t ex) så i mina ögon är långt ifrån alla frikyrkor rumsrena trots att de inte klassas som sekter…

        Det är i alla fall en frikyrka som inte praktiserar barndop, hennes barn är inte döpta. Gissar på pingstvän eller baptist, de samfunden har vuxendop. Av bloggen att döma verkar hon inte vara så aktiv i sin församling, det kanske är väldigt långt att ta sig till kyrkan?

    Ja fasta är inte rätt ord här. Fasta betyder att utesluta fast föda.

      Du får kontakta Svenska kyrkan så att de ändrar!
      https://www.svenskakyrkan.se/fastan

        Talar man om det i ett kristet sammanhang innefattar det mer, men fasta överlag gör det inte. Ser dock nu att hon ju talar om det i ett kristet sammanhang och då är det helt korrekt.

      Fel, för troende kan det vara avhållsamhet från något, religiös fasta behöver inte betyda att man inte äter alls.

        Finns det någon religiös fasta som innebär att inte äta alls? Vet att vissa muslimer inte äter alls från soluppgång till solnedgång under Ramadan, men de bryter ju fastan på kvällen.

          Varför? Det vore ju ganska skadligt, vilket få religioner förespråkar.

            Vad menar du med varför? Påstår ju inte att det är bra, utan frågar om det finns.

              Visst, men jag tycker att det vore orimligt. Men ja det kanske finns i någon religion.

            Faktiskt inte, fasta är bra för dina celler, är du sjuk (vilket även inkluderar depression), gravid eller för gammal eller har mens ska du inte fasta under Ramadan

            Fasta är inte alls skadligt. Vi pratar inte om att svälta sig själv. Ramadan innehåller en periodisk fasta, och periodisk fasta utövas av många i Sverige som inte är musliner. Anledningen är ofta relaterad till att få kontroll på blodsocker eller falska hungerkänslor. 5:2- och 16:8-metoden är exempel på det.

          Jesus ska visst ha fastat helt i 40 dagar en gång. Och vissa buddhistmunkar tror jag avstår helt från mat i perioder.

            Ja men det står inte exakt hur han fastade, bara att han gjorde det i öknen under 40 dagar som en förberedelse för sitt uppdrag.

              Just det, så var det, tack!

              Ja det var väl mer ett nödvändigt ont än något han valde. Befinner jag mig vilsen i en öken ska jag med kalla det för fasteperiod

                Nja, jag tror nog att det var frivilligt. Förresten ska jag rätta mig själv lite efter att ha kollat i bibeltexterna, för det står faktiskt att han inte åt på 40 dagar. Däremot kan han ha druckit, för det står det inget om. Lite kul är också att det står att efter 40 dagar, alltså när fastan var slut, först DÅ blev han hungrig ??

          Ramadam innebär att du varken äter, dricker eller har sex mellan soluppgång och solnedgång. Med dricka omfattas allt tom vatten. Ramadam pågår i 29-30 dagar. Ramadam följer månkalendern vilket betyder att tidpunkten förskjuts varje år så den kommer 11 dagar tidigare än året innan.
          Kvinnor som har mens, är gravida eller ammar är undantagna även äldre och sjuka. Under ramadam förväntas man be oftare än vanligt. I vanliga fall ska man be 5 gånger om dagen.
          I muslimska länder som Förenade Arabemiraten (där det populära resmålet Dubai ligger), Tunisien och Marocko kan de som bryter mot ramadam på offentlig plats bli arresterade och Saudi Arabien riskerar man piskstraff.

            Hur ser det ut när man bryter fastan? Visst finns det fortfarande regler att förhålla sig till mellan solnedgång och soluppgång?

              Du bör bryta fastan med dadlar eller vatten, sen brukar vissa förhålla sig till lätt mat och börja med soppa innan man äter annat och det är mest för att vänja magen, en smaksak helt enkelt. Personligen tar jag en vätskeersättning varje dag under fastan.

              Det heter RamadaN. Alkoholförbud och avstå från griskött gäller fortfarande (dvs det blir inte tillåtet under fastemånaden) men annars inga särskilda regler. I vissa länder bryter man fastan med tre dadlar och en frukostliknande måltid även om den intas vid solnedgången, med kaffe/te, croissant och yoghurt eftersom det är dagens första måltid. Dadlarna symboliserar tydligen stenar som Mohammed såg i öknen. Det är ju praktiskt också eftersom det tillför snabb energi som vissa kan behöva för att hålla sig vakna på vägen hem om de kör bil till exempel. Ramadan är också en festlig högtid så många unnar sig sånt man i vanliga fall inte kostar på sig, som läsk och nutella. Man ska vara extra generös under fastemånaden, i vissa länder i Västafrika bjuder man in någon utomstående bättre behövande till en måltid varje dag.

                Tack för era svar! Det är alltid spännande att lära sig mer.

            Så under en månad får man inte ha sex på dan, trist☹️

              Jag tror man överlever det.

              Värre att inte äta och dricka på
              hela dan ju, haha!

              Sex kan man ju ha när solen gått ner, ser inte problemet riktigt.

          På jom kippur (judendom) fastar man från ena kvällsgudtjänsten till nästa kvällsgudstjänst ca 24-26h. Ingen mat eller vatten. Om man börjar må dåligt, är sjuk, gravid, barn eller gammal ska man inte fasta.

      Både svenska krukan och många frikyrkor verkar ju dock öppna upp för en ny annan tolkning, där man kan ta bort och lägga till allt möjligt (men alltid med någon böne/ bibteltvist). Tänker att det är upp till kyrkorns att tolka syftet med deras enga ritualer. Och tycker därmed inte man kan säga att hon använder fel ord, utan hon följer ju en tradition i den kyrka hon tillhör.

        Hi, hi ”svenska krukan”, jag fattar att det är en felskrivning och jag är ingen språkpolis men det såg så roligt ut. 🙂

      Fasta är ett begrepp som ursprungligen kommer från religionen. Religiös fasta ser olika ut inom olika religioner, inom kristendom så innebär fastan att utesluta vissa typer av mat, men inte all mat. Den kristna fastan är 40 dagar innan påsk för att sörja Jesu död. Det är därför vi äter semla på fettisdagen, för att göra oss redo för fasta. Det är också därför vi äter ägg på påsk, för att äta upp de ägg som inte blivit uppätna under fastan.

        Inte för att sörja Jesu död, utan som en allvarstyngd tid för att förbereda sig inför påsken. Sörjer Jesu död gör man främst på långfredagen.

      I religiösa sammanhang betyder fasta att avstå från något (kan vara mat, men även något annat) för att istället ge det som blir över till något/någon annan. Den föregår alltid en stor fest, t.ex. jul eller påsk (advent är alltså en fastetid). Många kyrkor har insamlingar där man bidrar med det man avstår till bättre behövande. T.ex. de pengar jag inte köper godis för donerar jag till välgörande ändamål. Man kan också fasta från TV, sociala medier osv. för att istället ägna den tiden åt andlig fördjupning och att vara tillsammans med andra människor mer än man annars är. Men vad jag tycker är viktigast är att fastan INTE sätter fokus på mig själv och mitt eget välmående och stannar där, utan målet är alltid att sätta medmänniskan främst och ta fasteperioden som en tid att både fundera över och praktisera sätt att bli mer medmänsklig.

        Med andra ord tycker jag alltså inte att man ska använda en religiös fasteperiod för att bli smalare eller komma i bättre form. Då kan man lika gärna kalla det vad det är: en bantningskur.

          Min mamma är kristen ortodox från Mellanöstern och hon har fastat så länge jag kan minnas. Inget kött på onsdagar och fredagar, vegansk mat under fastan fram till påsk (55 dagar tror jag) och vegetarisk mat under fastan fram till jul. Sen fastar hon över pingst på liknande sätt så om man lägger ihop dagarna så äter hon vegankost/vegetarisk kost nästan halva året. Många grytor från medelhavsområdet går att göra med och utan kött (typ ockra med tomatsås med eller utan grytbitar etc) och matlagning görs för det mesta med olja istället för smör så det har förmodligen en holistiskt positiv inverkan på hennes hälsa och vikt även om hon gör det på grund av religiös övertygelse.

          Katolicismen påbjuder också fasta på fredagar, traditionellt äter man då fisk men inte kött.

          Om det hänger en präst i kommentarsfältet får ni gärna rätta mig ?

            Jag läste sista stycket lite för bokstavligt ? såg framför mig en hängd präst…
            Tog ett tag innan jag förstod vad det stod egentligen ?

            Här finns en, men i en luthersk tradition. I den och många andra protestantiska traditioner så är nog numera inte fastan fokuserad på mat, utan andra saker. Kan tyvärr inte uttala mig mer om ortodoxa och katolska fastor förutom det du redan skriver, vilket nog stämmer. Fastan bryts dock på söndagar, vilket förklarar varför det är fler än 40 dagar innan påsk som fastan startar, men att fastan enbart består av 40 dagar. Men det kan säkert vara olika traditioner här också.

              Vad spännande! Jag tillhör luthersk tradition på pappas sida trots att mamma är ortodox (jag är anonym 13:26) och jag har aldrig upplevt att protestantism eller protestanter hänger sig till ritualer (jag kallar fastan för det även om jag vet att det inte är samma sak men mest för att beskriva skillnad mellan bön och andlighet/tro och att faktiskt att agera på ett visst sätt eller att avstå från något inom den egna religionsutövningen). På så vis upplever jag luthersk tradition jämförelsevis fri från påbud och inskränkningar på vårt moderna liv. Jag har hört om män som låter bli att raka sig när de ber om något (tillfrisknande av en sjuk familjemedlem, fertilitet eller annat), jag har hört om folk som avstår tv-tittande och sociala medier men antingen har de varit muslimer eller katoliker/ortodox, aldrig protestanter. Det kan ju vara ett sammanträffande så klart om min begränsade erfarenhet är inte vägledande på något sätt.
              Nu kanske jag förresten likställer luthersk tradition med protestantism av ren okunskap, eftersom det nu är klarlagt att det hänger en präst här (inte i bokstavlig mening, 14:05 :D) så får du gärna utveckla och utbilda oss om du har tid och lust.

          Håller med dig om det! Visst kan det komma hälsoeffekter även av en religiös fasta, men det är bättre att kalla saker för vad de är.

    Nu efter mina 2 täta graviditeter kör jag periodisk fasta (hoppar frukost) och utesluter allt godis, chips, kakor o läsk sedan nyår. Enda undantaget är 70% mörk slät choklad och ev efterrätter vid fest/bjudning. Har snart nåt min målvikt så det känns skönt.. i princip ett halvt kg ned i veckan 🙂 När jag har nåt min målvikt ska jag tillåta mig sött en gång i veckan

      Hur många timmar fastar du? Jag har börjat med 13 timmar som en uppvärmning 😉 Sista målet 19 och första 8.

        Slutar äta efter middagen vid 18. Och äter nästa gång kl 12. Men är inte supernoga, vill jag ha ett kvällsnax (frukt eller nåt) så tar jag det. Men det viktigaste för mig är att få bort sötsuget o onödigt smör/fett i maten, så bytt till nyckelhålsmärkt om det funnits som alternativ

          Tack för svar! Låter så enkelt, men för mig är det så svårt. Försöker ta det i etapper 🙂

          Så äter jag normalt. Visste inte att det var någon fasta.

          Stor lunch istället för frukost och lunch och en rejäl middag. Inga mellanmål.

          Har alltid varit liten av mig. Kanske borde äta oftare då helt enkelt..

            Ganska nära mitt normala med.. men efter två graviditeter o två barn blir det lätt att man småäter för att hinna få i sig nåt ?

      Jag kör också periodisk fasta och har gjort länge (mer för att kunna äta utan att tänka på vad jag äter och ändå hålla vikten ok) och tycker inte det är någon ansträngning alls när man väl kommit in i det, gillar det verkligen! Tänkte i mars månad försöka mig på att också undvika socker vilket dock kommer bli en stor utmaning, jag är en riktig sucker för socker ?

        Tycker inte heller periodisk fasta är jobbigt alls! När man väl vant sig så blir man inte längre hungrig under sitt fastningsfönster 🙂

      Fast det låter ju inte alls hälsosamt med vattenfasta en vecka?

    Jag är sockertorsk!
    Skulle så gärna vilja utmana mig själv att förbjuda socker fram till påsk. Men jag älskar ju sött, och vill inte vara utan. Men jag borde…kanske börja efter helgen haha ja ???

      Me too. Och med hemmaarbete är det helt omöjligt att besöka godislådan flera gånger om dagen…!

        Så släng ut godislådan!

      Är i samma sits men har hållit mig borta i två veckor nu! Det jag gör istället är att baka något ”nyttigt”, tex kakor av havregryn, jordnötssmör och lite agavesirap.
      Eller äter passionsfrukt, äpple med nötsmör, tar lite soygurt och müsli.
      Det är sjukt svårt, men enklare för mig nu när jag pluggar hemifrån den här terminen. Annars var det belöning efter en lång dag på praktik eller tröstät?

      Räknas cola zero ? det är min stora last. Socker i övrigt kan jag lätt ge upp.

    De senaste åren så äter jag inte socker, mjöl eller mejeriprodukter under januari månad. Efter jul och nyår är jag så sockerberoende att jag behöver en paus. Älskar den pausen men jag sattes på denna jord för att äta kakor och godis så jag smyger igång under andra halvan av februari.

    Japp håller på sedan 1 januari. Inget godis, läsk, choklad, chips. Inga restaurangbesök, ingen sprit eller öl. Knallhård diet, räknar kalorier, är fysiskt aktiv. Ska ner litet drygt 30 kilo till hösten. Går förvånansvärt bra.

    Trött på att ha svårt att gå i trappor, ont i knäna, plocka upp saker från golvet, komma upp ut badkaret utan att låta som en brunstig säl.

      Ha, ha bra jobbat där! Jag känner annars igen mig i det du skriver om övervikten, för det är f-n inte kul. För det är två helt skilda saker att eventuellt vantrivas utseendemässigt p.g.a. sin övervikt och att tycka det är jobbigt fysiskt. Det sistnämnda är i alla fall det som till slut motiverar mig att gå ner i vikt.

        Tack! Jag har försökt så många gånger förut, men har ramlat tillbaka varje gång. ”Nä, nu är det ändå lördag, då ska jag väl få unna mig pizza pilsner?” eller ”Men litet fredagsgodis och en bra bok, det vill jag allt ha” och så vidare.

        Förstår inte riktigt var jag har hittat disciplinen den här gången, men jag tror att planering är viktigt för mig. Har en fast matsedel, ligger på halva dagsbehovet av kalorier, är noga med att få i mig hela dagsbehovet av protein. Mycket grönsaker, så gott som allt lagat från grunden. Långa promenader. Tar gärna trapporna upp (inte bra att gå ner i trappor för mycket).

        Tänk att kunna börja löpträna till hösten!

          12:28
          Lycka till ? Håller tummarna för dig. Bra jobbat!

          Fasen va är grym du är! Bara fortätta kämpa på, heja heja! ????

      Wow bra jobbat! 🙂 Jag går på VV sedan ett år och har bara lyckats gå ner 6 kg haha så jäkla dåligt (borde gå ner typ 20 kg till så är inte normalviktig än på ett tag)… Önskar verkligen den där disciplinen kunde infinna sig i mig.

        Se det inte som dåligt! 6 kilo är fortfarande 6 kilo även om du har mer kvar.

          Ja, det är bättre än 6 kg plus i mitt fall hehe 🙂 Känner mig glad att ha ändrat en del dåliga vanor i alla fall. Är på rätt väg även om det går långsamt.

      Bra jobbat! Önskar dig all lycka till! Inspirerande <3

      Jo, 12:07 här, jag kan mycket varmt rekommendera boken ”Låt bönor förändra ditt liv”, av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. 59 spänn för en pocket. Mycket viktig del i min måltidsplanering.

        Den e grymt bra!!

    Jag kör 16 weeks of hell just nu!! Så man kan säga att jag avstår snask i 112 dagar 🙂

      Hur känns det? Hur långt har du kommit? ?

      16 days of lagom hell är mer min melodi ?

    Är inte sån sockerråtta så hade varit lätt. Men mat däremot… bröd, gräddiga pastarätter, pommes frites, marinerad kyckling, hemmagjorda köttbullar, skaldjur, all mat är så himla god? ? vill äta allt hela tiden. Tänker konstant på nästa måltid, haha

      Relaterar!!

      Alltså vi är där varandras motsatser! Jag gillar av någon jäkla anledning inte snabbmat (förutom subway) som pizza, hamburgare, thaimat. Är inte heller så förtjust i feta rätter som gräddig pasta eller liknande utan älskar ”fräsch” mat. Dricker hellre ramlösa än läsk. MEN är beroende av choklad. Riktigt beroende. Har dock hållit mig borta i 2 veckor nu!

        Åh vi hade kunnat vara i ett förhållande ju så får jag all pizza och du all choklad! Så behöver jag aldrig oroa mig för att någon ska nalla mina pommes igen ?

    Kul med folk som tar tag i sin hälsa. Själv kör jag liberal lchf och utan gluten trivs super!

      Jag med. Är man riktig sockertorsk men bara ska ta bort godis och desserter så blir man ändå sugen när man äter kolhydratrik kost som pasta, kolhydrater blir socker i kroppen.

      Det Underbara Klara gör har ju inget med hälsan att göra på så sätt, inte som grund i alla fall även om det är resultatet i slutet. Detta är ju den religiösa fastan, eller Lent på engelska som sker från Askonsdagen fram till påsk, som en årlig botgörelse. Bor själv i ett djupt troende katolskt land, där gemene man följer detta. En del ger upp kött, andra choklad, eller mjölkprodukter.

      Ja, Clara skriver i ett annat blogginlägg att innan hon började banta (förra året) var hon så överviktig att det var jobbigt att hänga med i barnens lek och det är ju verkligen katastrofalt om en inte ens är 40 fyllda! SÅ starkt av henne att ta tag i det och måste vara så skönt att uppleva skillnaden!

        Haha ofta hon var, hon har väl aldrig varit tjock? ?

          Jo, det har hon.

    Jag kör deff under vårsäsongen och avstår då vitt socker samt en del andra livsmedel. Förra året körde jag 20 veckor och det blir det även i år. Snart sju veckor in ?

    Gud är också godis!

    Vet inte vad som låter värst, inget godis eller läsa bibeln!

      ???

      Finns dock inget roligare att studera än exegetik 🙂

      Läsa bibeln är ju spännande – jag älskar fantasy! ??

        ?

      Haha jag håller inte med, jag läser Genesis nu och det är sjukt spännande!

        Visst är det! Ännu roligare blir det när man kan läsa den på grundspråket och se alla dolda meningar som tappas i översättningarna.

        Finns bättre och roligare fantasy.

    Tråkigt liv haha!

    Vem är Johanna E Olsson tillsammans med ? Det är allt jag undrar!!!

      Varför undra över vem nån prostituerad ligger med när det finns så många större frågor i denna värld…

        Är hon prostituerad ?

          Det tror jag inte att hon är. Men hon dejtar säkert inte en byggarbetare från Höör. Om man tittar på hennes bilder då var hon så fruktansvärt vacker runt år 2017/2018 när hon fortfarande var tillsammans med Eric. Därefter gjorde hon nya tänder som är lite för stora, BBL, lite för mycket fillers. Så synd för hon är egentligen extremt vackert naturligt

      Det här vet jag än så länge:
      Hennes syster Annamathilda är tillsammans med Marvin Brooks. Precis kommit ut ur ett års fängelse efter att ha lurat oskyldiga människor på pengar via ett Scam-företag.
      Marvins kompanjon i tillfället heter Craig och det ser inte ut som om det är Craig som Johanna är tillsammans med. De båda systrarna var på resa till Dubai med båda deras pojkvänner men ser därefter ut att ha delat upp sig.

    Aldrig – lever bara en gång och tänker njuta till fullo.

      Helt rätt, underbart!

    Jag har testat både fasta i form av att helt utesluta mat och i form av att avstå från något som är ett flyktbeteende eller som har för stor makt över en. I perioder när jag läser Bibeln varje dag blir jag mer fokuserad och får mer energi i livet mer allmänt faktiskt. Har haft ett längre uppehåll nu och startade därför nu med fastan där daglig bibelläsning och reflektion över hur kärleken formar ens liv och hur jag kan bli en person som visar mer kärlek till människor runt omkring. Det här året avstår jag däremot inget i matväg, men har lovat att inte posta något på Facebook under fastan (gör det mycket annars, särskilt om samhällsfrågor som jag är engagerad i, och blir ibland lite trött på mig själv men fortsätter ändå, så nu får det bli 47 dagars uppehåll).

    Inne på tredje veckan utan socker (undantag färsk/fryst frukt) och kaloriräkning i kombination med mer naturlig rörelse i vardagen samt 3 träningspass/vecka. Målet är 20 kilo ner under detta år, främst för att känna att jag kan vara den aktiva mamma jag vill vara men också för att genomgå bröstförminskning.
    Än så länge går det lättare än jag trodde.

      åh, kämpa! Jag lovar att det kommer vara värt det, min bröstförminskning var bland det bästa jag gjort!

        Har velat göra det sen jag var i tonåren, så nu när jag är klar med barn är det äntligen dags. Är nog det finaste jag kan ge mig själv och min livskvalité.

    LD brukar ju propagera för att man kan vara precis lika sund som en smal vältränad person trots att man har fetma. Hon var så osund och olycklig när hon var smal och nu anser hon att hon är fet och sund. Dock med alla cigg och drinkar är jag lite tveksam till hur sund hon egentligen är, men men. Hon har säkert en stark kropp med bra grundhälsa och tål kanske extrakilona väl.
    har ju också gått upp massor sedan hon började hänga med LD, och nu har alltså Fayme åkt på graviditetsdiabetes och då tycker jag nog att man bör tänka över sitt kaloriintag även efter graviditeten. Överviktiga har förhöjd risk för graviditetsdiabetes, och bara för att LDs kropp tål övervikt bra behöver det inte gälla alla.

      Vad obehagligt att du håller koll på andras vikt.

        När influencers skriver och pratar om sin egen vikt på Instagram och i poddar är det kanske inte så obehagligt att följarna läser och lyssnar?

        Fayme skriver ju ofta om sin nya vikt, att hon har ångest över att inte längre vara smal osv. Varför tycker du det är obehagligt att andra läser och kommer ihåg det? Vikt är något som intresserar de flesta, både tjocka och smala.

          Fast om du nu läser så noga så borde du ha sett att hon knappt ätit någonting under graviditeten pga illamående. Hon har gått ner flera kilon – men då tycker du minsann att hon bör tänka över sitt kaloriintag. Så fint av dig.

            Ja uppenbarligen är det så att man behöver minska sitt kaloriintag även efter graviditeten, eftersom graviditetsdiabetes kan öka risken för att man drabbas av diabetes även efteråt, och risken motverkas om man går ner till normalvikt.

        Det vet ju de flesta av oss, fetma är inte bra för kroppen.

          Syftar på att hon (och många här på bloggen) tror att man som överviktig mår lika bra som någon som är normalviktig, bara man rör på sig. Vad gäller hjärtat och kolestrol så… nej. Tydligen inte.

            Jag tror ingen egentligen tror det, på riktigt. Det kan kännas snällt mot feta att säga att man tror på det, men jag tror alla egentligen inser att våra kroppar mår dåligt av fetma.

              Ja kropparna mår dåligt av fetma och kan leda till sjukdomar men en människa som är fet eller överviktig kan ju fortfarande må bra.

            Fast man får nog kolla personens hjärt-och kolesterolvärden först då innan man uttalar sig på grunden av att personen är tjock..?

          Ingen har sagt att fetma är BRA för kroppen. Däremot kan det vara bättre än att banta, ha ångest kring mat och må psykiskt dåligt. Hur många gånger ska detta diskuteras?

            Ja det många glömmer är att begreppet hälsa innefattar långt mycket mer än vad som står på vågen. Är man alltså på riktigt mån om människors hälsa så bör man därför vara mån om mer än vad de väger och ta hänsyn till även den övriga fysiska hälsan och även den psykiska och sociala hälsan. Men allt för många har snävat ner begreppet hälsa till att betyda smal och att allt annat än smal är ohälsosamt, oavsett övriga faktorer.

            Ja, övervikt ökar risken för följdsjukdomar, det är inte det jag säger. Läs igen om du tänkte kommentera det.

      Så jävla äckligt beteende att diskutera andra människor kroppar. Ja, hon säger att hon mår bättre nu. Varför ska du komma i frågasätta det? Hon har liksom aldrig påstått att hon är hälsan själv så låt henne dricka drinkar och röka cigaretter om hon vill.

        Du behöver nog läsa lite mer av vad hon skriver.

          Du behöver nog tänka över dig som person. Vill man verkligen vara den som sitter anonym på en blogg och skriver om andras kroppar och kaloriintag?

            Du är i ett inlägg om fasta, kost och influencers.

              Där de vettiga delar med sig om egna historier – inte diskuterar andras kroppar.

              Inlägget handlar om religiös fasta, inte om vikt

              Men det handlade om religiös fasta, att avstå olika saker av den anledningen.

        Hon diskuterar andras (speciellt smalas) kroppar hela tiden. Men det är ok för henne då, inga andra, menar du?

          Nej hon diskuterar inte specifika kroppar. Hon pratar generellt och ofta om sig själv som referens. ”Hela tiden” är förövrigt en enorm överdrift.

            Hon skriver visst om specifika kroppar! När någon normsmal sagt eller gjort något som rör fetma brukar hon reagera direkt.

              Berätta gärna. Vem har hon pratat om där vikt, hälsa, kropp och kaloriintag diskuterats?

      Om du tycker att man bör tänka över sitt kaloriintag efter graviditeten så kan väl du tänka över ditt kaloriintag efter din graviditet då.

    Fayme har ju också gått upp, skulle det stå. Namnet trillade bort.

      Gräv ner dig tack.

    Jag hade behövt avstå från min telefon ett tag och gärna få med mig sambon i det projektet. Känns lite sorgligt när vi kan sitta i 3 timmar framför en serie och samtidigt scrolla mobil men knappt prata. 😮

      Men prata gör man väl ändå inte om man tittar på en serie? Har du föreslagit att ni ska göra nåt annat en kväll? Gillar också att hålla på med mobilen men om man aldrig vill göra nåt med sin partner är ju nåt fel…?

        Det beror kanske lite på vad man ser. Ser vi på Modern Family småpratar vi lite, men är det något man måste hänga med i typ som West World är man ju tyst. 😉 Det är inte umgänget i sig som stör, utan beroendet av mobil. Att inte helhjärtat kunna se på TV (eller vad annat man nu gör) utan att emellanåt känna ”behovet” av att kolla Twitter eller instagram m.m. Hade känts befriande om vi båda kunde sitta utan mobiler mellan vissa klockslag oberoende av aktivitet. Men känns som ett känsligt ämne för när jag tagit upp det hävdar han bestämt vi inte alls använder mobilerna så mycket eller ”men du är ju själv jämt på instagram!” som om han tar det så personligt. Tror helt klart vi är lite skärmberoende som så många andra också är idag… Ska försöka ta tag i det mer seriöst snart.

          Jag och min sambo hade samma ”problem” innan, vi började bevaka sabbaten mer och bestämde att från fredag kväll till lördag kväll ska mobiler vara avstängda och undanlagda. Det gjorde faktiskt att vi blev mindre beroende av våra telefoner alla andra dagar också! Du kan ju föreslå det för din sambo och göra en testvecka och se hur det fungerar för er 🙂

    Jag kör periodisk fasta och älskar det (äter mellan 11.30-19.00)

    Främst då jag har IBS-problem och jag upplever att mina tarmar ”får vila” under dygnet och jag blir mindre uppsvullen. Har också sett en förbättring i mina blodsockersvängningar som tidigare var rena rama berg-och-dalbanan.

    Alla får hitta det som passar dem beroende på vad man vill uppnå och hur det får en att må 🙂

    Jag brukar alltid fasta från något under dessa 40 dagarna, förra året var det sociala medier, i år tänkte jag avstå animaliska produkter.

      Har också minskat på animaliska produkter (inga mjölkprodukter, ägg eller rött kött, bara fisk eller kyckling någon gång i veckan) sen nyår och mår hur bra som helst. Det bästa av allt är att min mens har minskat och har gått från att behöva ta smärtstillande de första dagarna och må dåligt – till att inte behöva ta smärtstillande alls! Har bara lite lätt värk första dagen.

        Åh vad härligt! Hoppas jag märker samma, jag brukar ha hemsk mensvärk första dagarna, har inte ens tänkt på att minska animaliska produkter innan. Tack för tips! 🙂

      Läste fel och trodde det stod ”somaliska produkter”. Tänkte oops we got ourselves a little racist here

    OT men kan du inte ta upp rimligheten i att JLC-killarna flyger till Sthlm för att köra en paddelmatch mot Margaux. Både flygresan i sig och att man gör det i detta läget känns så jävla onödigt.

      Vad sjukt!

    Brukar fasta varje år i och med ramadan (är muslim), händer också att jag fastar några gånger under resterande del av året då det är rekommenderat. Dock så avstår jag ju mat och vatten helt från soluppgång till solnedgång. Under ramadan är det även starkt rekommenderat att öka sin dyrkan, så som bön, läsning av Koranen, åkalla Gud mm.

    Faktiskt någonting som jag längtar till varje år. Kombinationen av fasta och extra dyrkan ger en en nivå av inre lugn man inte känner så ofta annars.

      Detta kanske är en jättedum fråga, men följer du svensk sol- uppgång och -nedgång under ramadan eller Mecca?

        Frågan var inte ställd till mig men i och med att Ramadan infaller vid olika tidpunkter varje år så kom man underfund med att det inte skulle funka att fasta 4 timmar om den infaller i Januari alternativt i 23 timmar om den infaller i juni så man brukar följa Mecka – men inte samtidigt med tanke på tidsskillnaden utan 19:34 (om det är det som gäller) svensk tid. Det finns säkert appar för sånt nu för tiden.

          En kompis sambo försökte fasta under de ljusa timmarna någon gång när Ramadan inföll i maj/juni för några år sedan (… I norra Sverige). Gick förvånansvärt bra men lite drygt att bara kunna äta mitt i natten. Andra muslimska kompisar till mig har istället följt Mecka, kändes lite mer humant och görbart

            *kompisar som är troende muslimer kanske jag borde förtydliga innan någon påpekar att alla muslimer inte väljer att fasta under ramadan

          Nej man brukar inte följa mecka. Jag följer svenska tider. Under sommaren här blir det ibland att man fast 20 timmar men alhamdulillah (tacka gud) det går bra ändå. Vet väldigt få personer som faktiskt gör efter Meckas tider.

      Är det inte väldigt jobbigt att avstå från vatten? Jag tänker att man borde bli yr osv.
      (genuint nyfiken, det kanske funkar bättre än jag tror) 🙂

        Det kan vara rätt jobbigt de första dagarna när man inte vant sig, även direkt efter man vaknat, men man vänjer sig och det går faktiskt bra. Dock, när det är som varmast på sommaren och man har gått runt och gjort saker ute så är man väldigt tacksam för det där glaset med vatten man får sen på kvällen.

        Värt att poängtera, om fastan blir alldeles för jobbigt för en så att man blir sjuk på något sätt (man kanske håller på att svimma mm) så får man bryta den. Alla klarar inte av att fasta. Vet en tjej som inte kunde fasta under väldigt många åt pga hon blev så extremt yr och svimmade om hon inte fick i sig något.

          Tack för svar! Väldigt spännande att lära sig

            Växte upp med en kompis (muslim) som höll stenhårt på fastan även som tonåring. Vi spelade basket ihop och hon körde matcher och cuper utan att dricka någonting. Hon hade en riktigt stark kropp och ett starkt psyke! Hon mådde inte dåligt av det.

    Okej, nu är ju alla olika men… Jag personligen tycker att folk idag är så besatta av att utesluta allt gott ifrån sina liv. Inget mera socker (En del får socker att nästan framstå som något radioaktivt material), ingen alkohol, absolut ingen snabbmat osv.
    Nej man ska inte förtära det varje dag, men vafan vad tråkigt mitt liv hade varit om jag aldrig mer fick njuta av en kall drink och en stor påse godis, eller en fet hamburgare, och bara leva på sallad i resten av mitt liv. Mitt psyke hade inte mått bra av det.
    Jag kör yoga i 30 min varje dag plus HIIT träning och cardio 2-3 gånger i veckan, och äter nyttigt 5 av 7 dagar i veckan så att jag kan vara onyttig och lycklig några dagar i veckan också haha. Ät och drick med moderation istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.