Får man ett frikort om syftet är tillräckligt hedervärt?

Måns Möller gav sig på att försöka åka Vasaloppet 10 ggr på 10 dagar och den galningen lyckades faktiskt.
Jag skriver ”galning” med den yttersta respekt. En helt otrolig prestation och ett världsrekord efter att ha åkt 10 Vasalopp på rad i tio dagar,.
En helt otrolig bedrift av honom, och syftet med alltsammans var inte bara att försöka pressa sig själv till bristningsgränsen, utan han gjorde det för att samla in pengar till Viggo Foundation som är en stiftelse tillägnad Måns Möllers son och startades för att hjälpa barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – NPF diagnoser – som autism, aspberger och ADHD till ett aktivare liv.
Medan Måns tagit sig hela 90 mil på skidor tillsammans med sin coach Christer Skog, så har svenska folket samlat in hela 1 751 626 kr till Viggo Foundation – vilket är helt fantastiskt och något jag vill hålla åtskilt från det jag nu kommer skriva om.

Hela den här satsningen hade inte varit möjligt om det inte var för att mängder med olika företag gått in och sponsrat Måns Möller och Christer Skog med allt från skidor, stavar och glasögon till sportdryck, kläder och en bil från Volkswagen – någonting Måns så klart delat på sitt Instagramkonto.
Problemet med detta – I think you know where this is going – är att han reklamidentifierat ett enda inlägg, trots att ungefär var tredje inlägg är reklam.
Och om han inte har koll på marknadsföringslagen så har han säkerligen lika dåligt koll på att han ska betala förmånsskatt på marknadsvärdet av allt han fått sponsrat under den här resan.

Så då är min fråga till er.
Om ändamålet är så här fint och hedervärt, är man då en riktig surf*tta om man påpekar saker som reklamidentifiering och förmånsbeskattning?
Ska man slippa att behöva förhålla sig till rådande lagar och regler om det är för en god sak?
Jag tycker inte det, snarare tvärt om.
Att det är extra viktigt att saker och ting sköts enligt bokens alla regler, just för att inte låta det hedervärda syftet överskuggas av den här typen av tråkig diskussion.
Får man inte granska UNICEF, Rädda barnen, Amnesty eller någon annan liknande organisation för att säkerställa att pengarna kommer dit de ska och inte försvinner ner i någons ficka på vägen dit, bara för att syftet är ädelt? Var drar man i så fall gränsen?
Vem avgör hur dessa ”frikort” i så fall ska delas ut?

Känns det hållbart?
Jag tycker verkligen inte det, och om det gör mig till en riktig surf*tta så är jag okej med det.

 

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nejdå, påpeka för fullt! Rätt ska vara rätt. Känner mig som en jävla surf•tta jag med just nu (blev väckt av två snubbar som började babbla utanför mitt sovrum ??).

    Btw – Asperger, inte Aspberger ?

      Här är en till sur*****! Klart man får påpeka det, det är ju MM själv som drar ner seriositeten i projektet genom att gena på detta sätt! Vill man bli tagen på allvar, följer man reglerna ?

      Btw asperger är borttaget som diagnos

        Och det heter inte aspberger.

        Diagnosen asperger sätts inte längre vid utredningar nej, men de som redan har fått diagnosen har den kvar på pappret, då heter det fortfarande asperger

          Vad kallas motsvarande problematik idag?

          Och för att besvara frågan, lite surpruttigt ja. Men det är ju svårt att argumentera mot att det är det rättvisa. Hade troligen inte själv lyft saken men är kanske lite selektiv i fråga om när och gällande vad jag väljer att se mellan fingrarna med.

          Sen undrar jag, vad exakt är det han ska beskattas för? Typ mat, bil, utrustning, eller ska han personligen/hans företag(?) beskattas för en redan inbetald välgörenhetssumma som gått till Viggo? Eller hinner han betala skatt FRÅN summan innan den betalas in, eller är det försent nu?

          Eftersom välgörenheten görs mot motprestationer i form av reklam ska väl hela summan beskattas? Eller minns jag fel? (Jmf. ex. Falconmålet, Saltåkvarn-målet, Procordia/Opera-målet och Fader Gunnar-målet ex.) Var längesen jag läste skatterätt nu, har förträngt det mesta. Är säkert ute och snurrar helt. 🙂

            Och Camilla Gervide, eftersom du intresserar dig för den här typen av frågor rekommenderar jag dig varmt att sätta dig in i ovan nämnda rättsfall om du inte redan gjort det! Väldigt intressanta och vill minnas att de är hyfsat pedagogiskt skrivna! Domskäl och domslut är förstås det viktigaste, men det kan vara givande att även läsa resonemangen från de lägre instanserna!

            Det ingår numera i det som kallas autismspektrumet 🙂

              Tack för svar! Ingår ADHD och ADD i det med?

                Nej

            Kan förtydliga anledningen till min inställning – Jag tycker inte öht att, om Måns varken medvetet eller omedvetet (tror mer på det senare isf) försöker undkomma att skatta på pengarna, det är jämförbart med företag som utnyttjar folks goda vilja och blir snorrika privat av välgörenhetspengar ämnade att gå till behövande, såvida Måns nu inte tar det som skulle betalas i skatt och åker till Bahamas för det.

      Tycker det är bra att som detta inlägget- först verkligen lyfta det positiva och ge massa cred för det (för detta är värt all respekt!) Och sedan sakligt gå igenom fakta angående hur det ska reklammärkas. För till skillnad från flunsor som postar samarbeten i parti och minut och förmodligen medvetet gömmer/glömmer reklammärkning, tror jag detta är ett honest mistake och att han helt enkelt inte vet. För vad jag förstått är han väl inte flunsa utan komiker? Och inte så van vid detta? Så konsumentupplysning till honom är bra, samtidigt som man varvar det med de hyllningar han bör erhålla.

    Jag tycker att man ska välja sina strider. Jag tycker alltså att det inte är hela världen att att inte reklsmmärkt inläggen.

      Jag håller med. Tycker inte heller detta är jämförbart med att granska en organisation för att se till så att pengarna går dit de ska

      Jag bryr mig inte så mycket ifall inlägg är reklammarkerade eller inte om det är saker som kläder, smink, mat, man fattar liksom att det är reklam ändå.
      Filmer och tv serier har haft produktplacering och tjänat miljoner på det och det är aldrig någon reklammarkering. Så inget nytt där.
      Allvarligare vore de om de saknades reklammarkering om de gällde salonger, plastikkirurgi, tjänster osv.
      Där kan personers hälsa stå på spel och då ska läsarna veta att de är reklam.

      Men Tycker det värsta är falska recensioner på olika recensionssidor, trustpilot och Google osv, det däremot stoppar kunder från att själva bilda sig en uppfattning.
      Vet inte hur många skandaler det varit om sånt allt ifrån drunk elefant som tvingade sina anställda att skriva fake reviews på sephoras hemsida till mindre kända fall…
      jag känner till att flera hårsalonger i Sthlm som har officiella partnerskap med loreal skrivit sina egna annonser. Vissa frisörer har tom skrivit det under sina riktiga namn.

      Håller med. Detta tycker jag kunde bara fått passera.

    Lika för alla. Annars kommer det snart ”dom behöver ju inte så varför jag?”

    Tycker inläggen om bristande reklammarkering är helt ointressanta.
    Måns har revisor som säkert håller ordning på förmånsskatt och annat

      Hur ska revisorn (redovisningsekonomen) kunna göra det, går ju knappast att ha koll på alla saker han (eller andra influensers för den delen) tagit emot under året om han inte skriver ner alla saker på en lista och lämnar in. Det är inte så att ekononer har så mycket tid över att de kan stalka sina kunder.

        Antagandet att Måst inte känner till konceptet förmånsbeskattning är ju dock ganska löst grundat. Ingen självklar följd av att man inte reklammakerar på Instagram.

      Ååh är du lika smart som Myggan alltså?!

      Vad fasen ha en revisor med reklammarkering att göra? ?

        Vet inte vem du menar med Myggan, så jag har svårt att väga min intelligensnivå mot dennes.
        Camilla frågar om vi tycker det är ”surfittigt” att skriva om det här. Jag försökte med mitt svar förmedla att jag tycker det är ointressant att läsa. Varje dag postas något liknande inlägg, sällan med mer grund än åsikter. Som ”scoop” och ”granskning” tycker jag personligen att det blir menlöst här på bloggen, mycket göra höna av en fjäder. Det är såklart inte Camillas ansvar att underhålla mig, men jag tror inte det är så många av läsarna som brinner lika starkt för korrekt reklammarkering som författaren. Hittills har jag inte sett något inlägg lyftas som i mina ögon rimligen gått att missförstå som annat än reklam.
        Kan dock erkänna att jag läste rubriken först, hoppades på ett inlägg om Måns som frikort och därför blev extra uttråkad 😉

        Revisor/redovisningsekonom har med förmånsbeskattning att göra tänker jag, om man har en sådan till hjälp när man deklarerar t.ex.. Självklart utifrån information som den som köper tjänsten – Måns – måste tillhandahålla. Som någon skrivit längre ner så är det förmodligen stiftelsen och inte Måns som privatperson som sponsorerna vill stötta.

    Känns som att Måns gärna visar upp hur mycket han tränar sedan 16 weeks of hell som verkar så himla ohälsosamt. Med tanke på det upplägget tänker jag att det inte är konstigt om att utveckla en ätstörning/ortorexi och ändå ska det sändas en säsong till.

      ALLA utvecklar INTE ätstörningar eller ortorexi av hård intensiv träning med reglerad kost.

      Jag tyckte programmet var intressant mest för det visade hur svårt och fruktansvärt tråkigt det är att träna på underskott och vilken begränsning det gör av privatlivet. Annars var det inte så mycket revolutionerande direkt, ska du gå ner i fettvikt men ändå bygga muskler krävs en noga uträknad kost för att du skall få i dig rätt näring liksom.

      SEN, har du en problematik sedan tidigare som rör kost och träning så är det HELT KLART en triggervarning hela programmet!!

      Ja hur mycket måste inte kroppen ta stryk. Att han orkat?

      Tveksam till ditt påstående om att han gör det för att visa upp sin kropp. Måns har under flera år gjort långa cykelutmaningar (kört 420 mil genom USA, Stockholm till Grekland och Ryssland från Ufa till Novosibirsk. För tre år världsrekord när han cyklade 600 mil på 29 dagar). Det jag vill säga är att han tränade innan 16 woh och förmodligen inte har ngt behov att visa upp en tränad kropp.

      För övrigt tycker jag han ska göra rätt och reklammarkera. Regler gäller för alla.

    Jag vill bara hamna högt upp i kommentarsfältet.

    Ha en trevlig dag, och snart är halva veckan gjord! ✌️

      Nja, på torsdag eftermiddag är väl halva veckan gjord.

      Yay, två arbetsdagar kvar! Ledig på fredag?

      Min arbetsvecka är slut på söndag… tänkt på oss som jobbar helg ?

        Då kan man ju inte vara glad för något i livet.

        Var glad att ni har ett jobb, tänk på dom som är arbetslösa?
        Mvh sekundärkränkt

    Finns det lagar och regler så finns det ??‍♀️

    Skulle någon begå bedrägeri mot de rikaste för att ge pengar till mer behövande (A la Robin Hood) hade det varit ett lagbrott. Hade en läkare medvetet inte räddat livet på en sexdömd pedofil hade det varit ett lagbrott.

    Kanske lite långsökta exempel men lagen finns av en anledning.

    Sedan är det väl bra om de som använder branschen som sin inkomstkälla gör rätt ifrån sig. Andra branscher måste göra rätt när de gör bra saker för goda ändamål så varför skulle inte influensers behöva göra det?

    Sedan måste vi lära oss att skilja på saker. Måns har gjort en fantastisk prestation! Men mindre bra på reklammarkering. Exakt som du skrivit i texten. Hans dåliga reklammarkering tar inte ifrån hans prestation.

    ”Problemet” med reklamidentifiering är väl att det anses inte så farligt att missa det. Är ju inte riktigt någon som dör om man inte är transparent.

    Men om man måste lägga sin energi på något så hade jag personligen inte lagt min på Måns Möller och hans missade reklammarkering. Jag hade lagt fokus på de influensers med en yngre målgrupp där konsekvent tänkandet inte helt är utvecklat (även om äldre inte alltid fattar att mycket är reklam heller ?)

    Snark inlägg.

      Men god morgon!

      Vad gillar du att läsa om så här i denna arla morgonstund då?

      Men lägg av.

    NEJ
    Ändamålet helgar inte medlen – varför undrar kanske någon.

    Jo, för ALLA har en egen uppfattning om vad som är just DERAS behjärtansvärda sak. Och då är DET såklart det allra viktigaste i hela världen och anses vara rimligt att härja fram över stock och sten för.

    Och kanske är saken god – men är den lika god som min sak? Eller hennes/hans/hens sak?
    OSV OSV OSV

    Så nej det går inte, det är lika för ALLA när det gäller lagar och regler, annars blir det svågerpolitik och ryggdunkande när en enskild klick skall skiljas ut och särbehandlas.

    Hej hopp idag kör vi onsdag.
    Kram på er alla.

      Håller med.
      Många influencers verkar inte lida av hög intelligens och i deras huvud kan det nog vara ett lika gott syfte att de blir bjudna på en sponsresa till Costa Rica efter en superstressig och jobbig höst, som det är att Måns skidar in pengar till barn med diagnoser.

        Precis, samma med Greenpeace som bryter mot lagar och regler för den goda saken DE tror på. Eller djurrättsaktivister som begår skadegörelse och andra brott som drabbar enskilda ekonomiskt.

        JA, jag håller med dem om deras sakfråga MEN inte deras metoder.

        Då kan jag liksom gå och lägga ”fälleben” på rödhåriga för att jag inte gillar dem. (alltså jag gillar rödhåriga men ville ge ett exempel in absurdum hur det kan sluta om alla gör vad de anser är rätt för sin sak).

        Lite som alla religioner som genom årtusenden rättfärdigat mord och krig i GUDS namn.
        För den goda sakens skull…..

        Det finns ENDAST en god gärning och det är att servera mig choklad när jag är nere – det blir ALLTID garanterat positivt utfall.

          Caps lock har hängt sig eller?

            Är kaffebryggaren trasig eller?

            VAD MENAR DU????
            BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT LOSSA DIN CAPS LOCK KAN JAG INTE HJÄLPA DIG FÖR JAG VET INTE HUR MAN GÖR

    Jag förbiser att det är felmarkerat. Han har givetvis inte gjort felen medvetet och lär bli varse om de nu☠️

    Det Måns gjort och gör för Viggo-foundation är magiskt.

    Måns har ju en fil.kand i ekonomi i grunden, så man kan ju hoppas att han vill ha lite koll ??‍♀️

      Tror du det ingick kurser i influencer marketing när han läste?

        Självklart inte, men grunderna i beskattningsrätt borde finnas där och kanske viljan att göra rätt i sitt eget område, vad vet jag?

    Jag tycker inte att Måns har frikort, lagen gäller för alla. Tycker att bloggbevakning gör ett mkt bra jobb med att ”städa upp” i branschen.

    Själv jobbar jag kommunalt och varenda grej jag gör ska granskas gentemot tex GDPR och upphandlingar som ska vara korrekta. Segt och trögt ibland, ja, men inte desto mindre mitt ansvar att hålla koll på, annars får jag ett samtal med chefen. Detta är något positivt egentligen för medborgarna ska kunna lita på att vi gör rätt. Så länge alla dessa kändisar gör lite som de vill så går de ju inte att ta på allvar.

      På vilket sätt gör bloggbevakning ett bra jobb när inget har förbättrats?

        Precis! Välj dina strider. Inget har ju förändrats!

        Rom byggdes inte över en natt.

        Fast hur vet vi att inget har förbättrats? Det kanske hade varit ännu färre reklammarkeringar om det inte vore för BB?

          För att Miss M TYCKER DET.

    läste rubriken och trodde du ville ha Måns Möller som ditt frikort och att det va ok pga samlag skulle ske för välgörande ändamål ? Mvh Trött

      Var något par som körde en välgörenhetskampanj för skogen för många år sen som de kallade ”fu*k for forest”, fast jag tror att det var mer att de hade sex offentligt med varandra, på en konsertscen bland annat. Vet ej vad/om de fick in några pengar till skogen, men det blev uppmärksammat i alla fall.

        härligt att kombinera sexuellspänning med ekonomisk vinning.

        Frågan är om och hur de reklammarkerade ……
        Kan ”STORA” varit huvudsponsorer, nä förresten de avverkar ju skog så det hade varit märkligt.

    Men vem bryr sig, går inte att missförstå hans inlägg även om markering saknas.

    Jag har sett hans inlägg från kl 3 på morgonen när han stigit upp för att käka gröt, lagt sig igen, sovit nån timme och sen vaknat och ställt sig på skidorna. Kan tänka mig att han inte orkat tänka så långt som till reklammärkning i det skicket. Han glömde sina stavar en morgon och nån fick åka och hämta dem. Jag tycker att det ska reklammärkas, men i hans fall, nu, under Vasaloppet, så kan jag ha överseende med om hans hjärna inte riktigt kommer ihåg allt sånt.

      Oj, vilken försvarare han och alla andra trötta män måste ha i dig. Ett, han har valt att göra den hör utmaningen helt själv, då ingår att genomföra den på ett bra och korrekt sätt. Två, han har ett helt team omkring sig som hjälper honom igenom utmaningen, helt klart finns det nån där som hade kunnat hjälpa till att komma ihåg reklammarkeringar om han hade velat det.

      Så länge trötta småbarnsmammor kan tvingas vakna femton gånger varje natt för gröt och inte ens få äta den själv, och därefter förväntas fungera till punkt och pricka (och skammas om de ej orkar), så tror jag att Måns kan klara av att skriva en extra # om han nu orkar skriva och lägga upp inläggen i övrigt.

        Vad har småbarnsmammor med det hela att göra? Och ordet skamma fick du in också. Oväntat! Och ja, stackars er mammor som inte får äta gröt före era barns magar blivit mättade.

          Är ej mamma själv, men jag har förmågan att ha empati med andra. Resten av det jag skrev verkar du ha missuppfattat och derailat med flit.

    Lite OT:
    Är det olagligt för företag att recensera sina egna varor? Förekommer det?

      Olagligt nej, omoraliskt troligen

        Minns ni Pingis som boostade Löwengripprodukter på Amazon! ?

    Gör de detta race för en registrerad stiftelse kanske de är anställda av stiftelsen? Då ska väl stiftelsen fixa förmånsvärden. Kan vara att sponsorerna gör det också.

    Är helt enig med dig! Det är viktigt att granska de som på olika sätt samlar in pengar. Jag blev ganska uttråkad över Måns inlägg på både sin Instagram och viggo foundationen Instagram där det mesta handlade om tack till olika företag. Ingen reklammarkering som det borde ha varit. Det där med att samla i pengar är inte helt enkelt. Med det sagt är det av yttersta vikt att granska organisationer, föreningar och privatpersoner som på olika sätt samlar in pengar. ???

    Jag tycker snarare att stiftelser, organisationer och företag som håller på med välgörenhet och liknande ska granskas hårdare. Det har varit flera händelser tidigare när pengar har ”försvunnit”.

      Även om jag inte tror att så är fallet här, så görs väl detta i egenskap som grundare i av Viggo Foundation. Stiftelse alltså.

      Är helt enig med dig! ?

    Misogynisten ringde och vill ha tillbaka ordet surf*tta!

      pH-värdet ska vara åt det surare hållet.

      Men vem stal det ifrån dig då?
      Ordet alltså? Eller det kanske inte är du som är misogynisten?
      Sååå många frågor och säkerligen inga svar från dig (som jag förövrigt faktiskt tror är misogynisten efter närmare eftertanke)

    Allt man ser på instagram och facebook är reklam. Är reklampelare också uppmärkta att det är just reklam de visar?

    Smygreklam hos Hannah & Amanda.. för alkohol dessutom..
    https://www.instagram.com/p/CLq2pfngpzg/, https://www.instagram.com/p/CLq2XKYhzds/

    Ja det får man.

    Självklart ska han förmånsbeskatta och följa reklammärkning. Han har väl fått kulturbidrag som kompisen Uzz över 100.000 kr.. plus att han hade dessutom kunnat råka ut för något och behövt en vårdplats (mitt i en pandemi)

    Tänker att det skulle kunna vara stiftelsen som fått sponsringen från de olika bolagen.
    Då kommer sponsen varken Måns Möller eller hans bolag tillgodo utan det är en affär mellan sponsorer och stiftelsen.
    Om han sedan bör förmånsbeskattas för att han nyttjar produkterna utanför projektet är fullt möjligt.

    Det jag aldrig kan förstå när det gäller denna typ av jippon: Varför ska man donera pengar till något välgörenhet bara för att någon ”dåre” gör något sånt här?
    Ser det jämt och ständigt. Cyklar till Långtbortistan för välgörenhet, Går upp för valfritt berg med hunden för välgörenhet.
    Går det inte att ge pengar till välgörenhet utan att någon måste göra något mer eller mindre fånigt?

    Eller är jag bara en manlig s**f***a som inget begriper?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.