Daniel Paris skriver en barnbok om samkönade föräldrar

Boken är en idé jag haft i flera år och det var jag själv som kontaktade tre förlag för att jag kände att jag var redo att ge den så mycket tid, tanke och kärlek som den förtjänar. Jag har inte haft tid innan eller känt mig redoJag fck sälja in idén själv till förlagen och valde efter det ett förlag som jag fick den mästa känslan av. jag kan inte förstå att den snart kommer finnas i butik och i barns bokhyllor. COOLT!
Bildkälla: Daniel Paris Instastory

Boken är en idé jag haft i flera år och det var jag själv som kontaktade tre förlag för att jag kände att jag var redo att ge den så mycket tid, tanke och kärlek som den förtjänar. Jag har inte haft tid innan eller känt mig redo.
Jag fick sälja in idén själv till förlagen och valde efter det ett förlag som jag fick den bästa känslan av. Jag kan inte förstå att den snart kommer finnas i butik och i barns bokhyllor. COOLT! // Daniel Paris

Boken som kommer heta ”Edith, Alex och enhörningarna” publiceras av Bookmark förlag och kommer komma ut i september 2021 om allt går enligt plan.
Den riktar sig till barn i åldern tre till sex år och kommer att illustreras av Konstfackutbildade Mia Fernau.
Daniel Paris har uppmärksammats som debattör i frågor som rör könsnormer och mångfald.
”Boken i sig är inte ett debattinlägg”, säger Daniel Paris i Förlaget Bookmarks nyhetsbrev, ”däremot vill jag att boken ska bidra till ett större utbud av böcker där samkönade föräldrapar porträtteras.”

Det blir en fin, tänkvärd och fantasieggande berättelse som kommer uppskattas av både barn och föräldrar, enligt Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark förlag.

Jag tycker alltid att det är mer spännande med människor som faktiskt säljer in ett bokmanus eller i alla fall en idé till ett förlag, snarare än de förlag som erbjuder människor bokkontrakt i egenskap av att de är kända, där man mer vill sätta deras namn på en bok där själva innehållet kommer i andrahand.
Stort grattis, Daniel!!

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det låter lovande. Mer lovade är Margaux bok utan en enda färgad person i Sydafrika ?

      Du vet mkt väl att de hade blivit mer ramaskri om de fanns ngn poc med i den. FÖR MAN KALLAR DE INTE FÄRGADE!!!!! Lär dig

        SKRIK INTE!!!!

        Fattar inte – man får säga colour men inte färgad? Vad ska man säga på svenska då?

          Det heter poc

            Pocahontas ringde och bad att få ha sitt smeknamn ifred.

            Men det är ju på engelska. Hur säger man det på svenska?
            // Enbart nyfiken

              Vad sägs om rasifierade?

            Okej men i Sverige pratar vi svenska som du vet och inte svengelska. Hur översätter du ordet poc då? Herregud, tror du trollar… eller är extremt bajsnödig. tror inte du har särskilt många vänner.

              Åh nej, du såg igenom att jag inte har så många vänner :((((((( inget jag skriver nu har ngn betydelse :(((((((*gråter *

              Tips från en jag känner som har massa med vänner, in och kollar black lives matter sweden, där kanske du får en bättre förståelse kring ordet färgad och varför det är så fel.

                Det där var ju verkligen inget svar. Ska man gå igenom BLMS alla sidor menar du? Om man kan så rakt säga att man inte får säga färgad kan man rakt berätta varför.

                Himla många ord för att säga att du inte vet vad poc ska heta på svenska.

                  Ärligt!!!!

                  Vad ska jag lära mina barn att det heter?

                  Vi bor i en liten by med väldigt få färgade.

                  Är inte färgade ok? Bruna? Jag vill gärna lära mig rätt.

                  Poc? Används det verkligen? Jag har aldrig hört någon säga det.

                  Om man t ex ska beskriva en man från Jamaica som t ex har backat på svärmors bil.

                  Vad säger man? Han var………..

                    …en jäkla dålig chaufför…

                    …från Jamaica?

                Men poc är ju en förkortning för person of color, så uppenbarligen är det ju ok att säga ”person of color”? Och den svenska översättningen blir ju då ”färgad person”. Så varför skulle det då vara ok med poc men inte färgad?

                  Exakt men det verkar ingen kunna förklara.

                  Direktöversättning av ”färgad” till engelska är väl snarare coloured vilket absolut inte används!

                    Får man säga person av färg, då? Så då består alltså världen av vita och personer av färg. Vita och alla andra. Tycker att det snarare befäster vita som norm än något annat.

                      Ja jag förstår faktiskt inte varför färgad skulle anse att vit är norm men inte person av färg. Bägge utgår ju från att man inte är vit. Eller är person av färg även inkluderat vita? Då tappar det ju helt poängen..

                      Färglösa, kanske?

                      För färglös är mindre kränkande än färgad?

                  Tyvärr inte. Det är skillnad på person av färg och färgad person. Säger du färgad utgår du från att standard/norm är vit. Ett vitt ideal som färgats brun eller svart t.ex.

                    Det gör du ju om du använder POC med? Så vad är det för resonemang?

                      Nej, skillnad på ”person of COLOUR” och COLOURED.

                      Kan folk inte skillnaden på substantiv och adjektiv..

                    Men det är ju ett helt ologiskt argument? Även poc utgår ju från en vit norm isf.

                      Exakt! Vita och alla andra i hela världen. Precis samma sak som att säga ”färgad”.

                    Fråga: är Daniel Paris poc?

            Herregud! Hur har vi lyckats bli så känsliga och lättkränkta i det här landet? Född på 70-talet och snart vågar jag inte öppna munnen längre. Alla ord jag vuxit upp med är tydligen fel. Behöver fan snart en ordbok med översättningar av min vokabulär till dagens. Mitt råd till sådana som rasar i dessa frågor. Take a chill pill. Please. Det är inte nyttigt att bete sig som ni gör. Språk utvecklas naturligt. Vi äldre har ett gammaldags språk i era öron. Ja, låt oss ha det då. Världen går inte under för det. Sluta härja i alla kommentarsfält är ni snälla.

              Ni äldre kan lära er också. Sluta.

              https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/858836-har-ar-orden-du-fick-saga-forut-men-som-dagens-samhalle-inte-accepterar

              Här ex nga exempel..de är inte särskilt svårt och man fattar när man hör förklaringen

                Eftersom det ändras hela tiden, vad man ”får” säga eller inte, är det inte bara att läsa en lista och sen är det klart. Om en grupp är väldigt ”high maintenance” vad gäller ord och att det ändras hela tiden så man ändå kan räkna med en massa sura miner, tror jag många tänker att de vill spendera sin tid bättre än på dessa frågor. Framtidsspaningen är att folk mer och mer kommer hålla sig till sin grupp och de sina, de som förstår en och inte blir arga för ord hela tiden. Har inget emot andra grupper, dock tänker jag inte låta folk bli sura för petitesser och försöka få mig att ägna en massa tid åt att uppdatera ett snabbt föränderligt lexikon. Tiden är knapp och dyrbar och jag har allt för mycket självrespekt för att låta mig styras av lättkränkta människor, oavsett hudfärg. Jag ser alla människor, oavsett etnicitet, som jämlika och tänker därför inte dalta med någon grupp.

                  Fast White trash skriver en del här. Varför bara inte skriva människa för!!

                ”Här ex nga exempel” ???

              Detta är så sant. Vi som är ”något äldre” kommer kanske att bry oss mindre och mindre om dessa frågor pga att man vet att man alltid får ”skäll” pga fel använda ord. Ingen människa tycker det är ok att mötas av en massa negativitet pga okunskap om ordval, och då blir det naturligt så att alla bryr sig mer om sitt och undviker större frågor.

                Blir jobbigt för dom yngre som snart inte kommer kunna yttra sig. Å för alla som inte är så insatta i detta. Vilket är de flesta. Som tur är. Tänk att alla är människor så behöver ni inte krångla så med en massa ord fram och tillbaka. Ställ inte svarta mot vita. Skapa inte problem. Lägg ner och gör rätt som de flesta faktiskt gör

                Tala för dig själv. Jag är 60 år och har inga som helst svårigheter med att lära mig och respektera att språkbruk förändras. Det är ju inte svårt om bara viljan finns.

                  Har du lärt dig och ändrat dig för att någon skrikit rasist och idiot åt dig eller för att någon har upplyst dig om att det är ett olämpligt ord som inte bör användas?

              Är all utveckling i samhället lika jobbig för dig eller? Du använder inte internet eller mobiltelefon etc. Såå jäöövla betungande är det inte att hänga med i utvecklingen, det har verkligen inte hänt över en natt…

                Fast du måste ha en anledning ”hänga med i utvecklingen.” Om vanlig hederlig logik säger dig att ingen normativ förändring sker om du använder ordet poc eller färgad eftersom båda utgår från en vit norm så kommer du ju inte vara benägen byta ut orden? Att hoppa på tåget då med motiveringen att det ena uttrycket skulle vara rasistiskt och det andra inte när du inser de är exakt lika rasistiska eller icke rasistiska båda två kanske skulle få dig att känna dig både intellektuellt ohederlig och dum?

            Låter som en diagnos.

            Poc? Vad fan är det? Vi bor i Sverige och här pratar vi svenska och inte engelska. Så vad heter det på svenska?

              Det är det ingen som vet.

            Hmm.. Är inte det där bara Elaines åsikt eller är den allmänn?

            Min sambo kallar sig tex inte svart utan färgad. Kanske för att han översätter från engelskans poc då han är amerikan. Jag har aldrig reflekterat över att färgad skulle vara något dåligt men ska absolut ha det i åtanke.

              Det är ju också skillnad på vad man kallar sig själv och vad andra kallar en.

              Bra att du har det i åtanke. Språk och annat utvecklas hela tiden. Har något varit accepterat en gång i tiden betyder det ju inte att det alltid ska accepteras.

                Ja visst. Och jag har väl bara sagt färgad för att det är ordet han använder. Menar inte att han på något vis talar för alla ?

                Håller med dig. Samtidigt är det sunt förhålla sig skeptisk mot rena dumheter eller petitessfrågor då de snarare förstör än förbättrar genom att det tar fokus från vad som är viktigt. Jag är ganska övertygad om att strukturell rasism förblir oförändrad oberoende av om folk använder ordet poc eller färgad. Så vore bättre fokusera på frågor som faktiskt har betydelse för diskriminerade grupper i samhället.

                För inte alls längesedan fick man inte säga svart, utan man skulle säga färgad. När ändrades det?

            Är en artikel från juli aktuell fortfarande? Vad som är pk ändras från dag till dag nästan…

          Det är skillnad på person av färg och färgad person. Säger du färgad utgår du från att standard/norm är vit. Ett vitt ideal som färgats brun eller svart t.ex. Man kan säga till exempel vit, brun eller svart människa.

            Så med ditt resonemang kan ”person av färg” (poc) betyda även t.ex vit? Alltså alla färger? Talar inte det emot hela syftet med att ha ordet poc? Obs jag är bara nyfiken på tankegången.

              Exakt, för jag tänker att poc också skiljer på vita och alla andra. Sett ur det perspektivet klumpar vi ju ihop alla ickevita till en massa.

            Men det ÄR ju ingen skillnad? ”En person av färg” utgår ju exakt lika mycket från en vit norm. Skillnaden hade varit om du kallat vita för ”person av vithet” samtidigt. Men såfort du påpekar att någon har färg (& inte tvärtom) så utgår du ju från en vit norm. Det här måste vara den mest ”skjut förbi målet” kampanj som nånsin existerat. Man vinner ju absolut ingen normativ mark genom att gå från ”färgad” till ”person av färg.”

              Jag säger inte person av färg heller. Det räcker med att säga vit, brun, svart etc. Men det mest laddade uttrycket är ”färgad”.

                Jag blir kränkt av vit. Jag är faktiskt rosabeige.

                  Jag också! Definitivt mer rosa än vit.

                    På vintern är jag blåvit.

                  Här är väl ett bra ett exempel på hur en bra diskussion med olika perspektiv och åsikter spårar ur i trams.

              Annars så säger man också i svenskt tal ”Rasifierade Personer” mvh /rasifierad person

                Rasifierad är nog det allra värsta ord jag hört. Tala om att verkligen peka ut folk som EN ANNAN RAS. Fruktansvärt.

            Mörkhyad, då? Får man säga det? Det täcker ju hela skalan från verkligt mörk till ljusare men ändå inte blekrosa.

            Jag kan knappast påstå att jag är vit i färgen så jag vill gärna bli kallad brun somnartid och grå/beige på vintern. Är det ok fast jag är ”vit”? Om vi nu ska granska folks hudfärger i detalj är det väl väldigt få vita som har vit hudfärg.

        Kan du inte informera utan att ha en aggressiv ton? Blir liksom kontraproduktivt om du vill att vi ska lyssna på vad du faktiskt har att säga…

          Precis! Ingen som bemöts med aggressivitet har lust att ta till sig av informationen.

          Tror ärligt talat att mycket av aggressiviteten beror på att folk inte funderat igenom sina argument och inte kan stå för dem. Då blir det ”jag har läst BLM sidor som säger” eller ”gruppen säger” (& det är ”dåligt” eller ”rasistiskt” inte hålla med) (för det har gruppen sagt). Så är det ju inte, finns massor med mer intellektuella anti rasister som inte alls håller med eller anser att tex BLM polemiken i sig är rasistisk.

        Jag säger färgad. Och jag tillhör gruppen färgade/mörkhyade. Poc låter svinfånigt! Varför använda ett engelskt uttryck i Sverige?

      Denna identitetspolitik är så jäkla skruvad.
      Man får inte säga färgade människor men gör man det på engelska(poc), ja då är samma betydelse helt ok.

      På samma ska gällande rappmusik, då är det helt ok med bitches, hoes och n-ordet till den milda grad att det blir P3-guld nomineringar.
      Skulle en vit artist sjung liknande texter på svenska, ja då jäklar hade det minst blivit ett fackeltåg mot rasism.

      Antingen är ett ord, en frisyr, ett klädesplagg ok att använda eller inte, alldeles oavsett vem personen är.

      Så jäkla trött på bajsnödiga ”anti-rasister” som tror att säga ordet på engelska eller att hudfärg ska avgöra vilken frisyr som är ok utifrån hudfärg ska på något sätt motverka rasism.

      Ni gör mer skada än nytta.

        Kontentan av denna extrema lättkränkthet och överdrift hos identitetsmänniskorna, kommer att bli det totalt motsatta mot vad de ”kämpar” för. Bägaren kommer att rinna över och folk kommer sluta bry sig om den snåriga skog av regler för att ens få uttala sig, folk kommer mer och mer dra sig till de som liknar en själva där de kan slappna av utan att riskera att bli utskällda för att de inte är uppdaterade till dagens nya ktänkthetsord. Folk vill kunna slappna av och bli uppskattade samt vara tillåtna att råka säga fel utan att bli hatade. Så, identitetsvänstern kommer att motverka sitt eget syfte. Om inte detta är syftet?

        Exakt så! Så bra skrivet!

      Woke att skriva färgad!

        Det är efterblivet att inte kunna använda svenska ord!

    Fint! Den vill jag gärna läsa för mitt framtida barn!

      Boken kanske är extremt fördomsfull? Hur kan du veta redan nu att ditt barn ska få läsa den?

        Jag får såklart läsa igenom den innan. Men den verkar lovande, och om den håller det den utlovar vill jag läsa den för mitt framtida barn.

    Det är inte så vanligt att sälja in en idé. De flesta förlag vill ha färdiga manus om vi bortser från facklitteratur. Så nog hjälpte det att han är en kändis.

    Kul ändå. Hoppas det är en bra historia också.

      Tänkte samma sak! En ”vanlig” person hade med största sannolikhet inte kunnat ”välja” det förslag som passade bäst heller. Det är TUFFT att bli signad!

      Det är inte vanligt att gå till olika förlag och sälja in en idé, speciellt om man inte är kändis. Jag har försökt sälja in mina bokmanus i många år hos förlagen. Konkurrensen är förstås stenhård och idag hårdare än någonsin då många har skrivit mer under pandemin. Förlagen dränks i manus just nu! Det hjälper att vara kändis, helt klart. Synd att jag är en introvert person som inte gillar att stå i rampljuset, haha. Det hade kanske hjälpt att vara med i nån realityserie för att få ökade chanser för bokkontrakt. Självklart tänker förlagen pengar, de satsar hellre på att ge ut en bok som de vet redan har en publik. Därför får alla kändisar ge ut sina böcker. Jag ska dock ge ut mina första roman i sommar och det känns ju svinkul, speciellt när man är så kallad nobody.

        Grattis till din bok
        Får man vara fräck och fråga om titel (på boken)

        //?

          Titeln är ”Tillflykten” och det är en feelgoodroman. Kommer ut som ljudbok och e-bok i första hand. Håll utkik i juni på storytel/bookbeat/nextory!

    ?

    Är väl en barnbok i mängden. Boken blir knappast bättre för att den handlar om två föräldrar av samma kön.

      Gud så blasé du är…

        Blasé, det ordet stöter jag inte på ofta. Men kanske har du rätt i att jag är lite blasé ?

      Ja det är ju lika bra att vi sätter stopp för böcker nu! Det finns ju tillräckligt många. Filmer med, det behövs inte fler nu.

    Representation är livsviktig, vilken tur dagens barn har som kan växa upp med en mer nyanserad bild av vem man får vara, jämfört när jag själv växte upp på 80- och 90-talet. Jag kommer köpa boken till mina syskonbarn!

      Jag skulle inte vilja påstå att jag växte upp med hur ”man måste vara” är född 80.
      Det är väl ändå då saker och ting började ändra sig!

    Jättebra. Gillar Daniel en kille med mycket sol i hjärtat och omtanke om andra. ?

      Tycker han verkar genomfalsk och inte göra något utan agenda.

        Kam inte mer än att hålla med. Hoppar mellan kändisar som ingen annan.

          Igår middag med Katrin.

            Det där med karantän sket sig tydligen totalt….

              Verkligen.

              Katrin vill ut och ragga och bli full. Hur gammal är hon, 14?

        09:34 det säger en hel del om dej.

          Hur då menar du?

      Han är bästa vän med Katrin z.

        Någon som är det måste ju nästan ha en skruv lös.

          Japp, det eller en agenda

        Bästa vän? ?

    09:18 du behöver inte låta så arg. Försök skapa bättre klimat här i kommentarerna. ?

      Kanske är trött på alla rasister som fortsätter kalla folk för färgade?

        Vad betyder engelskans people of colour då?

        Men gå och lägg dig och sparka i väggen istället.

        Verkar vara du som är rasist som tror du behöver spela sekundärkränkt för att en grupp är så svag att de inte klarar att höra ett ord som nyss var helt normalt. Se inte vissa grupper så svaga, endast baserat på deras hudfärg. Prova att gör som jag istället, se alla grupper som jämlika och kapabla att förstå att det kan vara svårt för folk att hänga med i svängarna vad gäller ett snabbt föränderliga vokabulär.

        Förlåt, är det rasistiskt att säga färgad? Vad ska man säga? Undrar på riktigt och inte för att vara dryg.

          Jag har säkert fel nu så lita inte på mig. Men jag kan inte föreställa mig för fem öre det skulle vara rasistiskt säga färgad. ”Poc” är ju engelska, det kan väl knappast vara vedertaget i Sverige? Dessutom är det ju ingen skillnad på innebörd?

          En annan anonym, jag tycker mörkhyad låter bättre.

          Jag tänker spontant att säga färgad utgår ifrån att vit är det ”rätta” och att man färgar det – om det låter vettigt?
          Av samma anledning gillar jag inte heller poc.
          För övrigt har jag bott i UK i tio år och poc används knappt, kanske är det mer USA?

            Har dock hört flera dissa ordet mörkhyad så det verkar olika från person till person….

        Det kanske beror på all aggressivitet som alltid kommer ut när det ska diskuteras. Testa att bara upplysa människor så kanske de faktiskt är intresserade av att höra på dig.

        Vit, blå, rosa, brun, svart, gul, grön.

        Tänk då många nyanser av färger vi människor har.

        Tänker inte låta galna ”anti-rasister” hävda att en färg ska avgöra om jag är rasist eller inte.
        Det beror helt och hållet på vilken kontext ordet används i.

          Blå? Grön?

        Och många är trötta på invandrare som kallar en del svennar och jävla blondin.

    Jag läser jättemkt för mina barn och kolla vad för relationer sagofigurerna har i våra böcker här hemma.
    Bokenserien den underbara familjen kanin så uppfattar jag mamma och pappa kanin som hetero och en gammal bok med folksagor finns en prins träffar sin prinsessa men resten är annat innehåll.
    Alla andra böcker så finns det inga ”kärleksrelationer”. Ist är de barn med sin brandbil, tomte som hittar en halsduk, syskonkärlek osv.
    Så det verkar rätt ovanligt att ta upp folks sexuella läggning oavsett åt vilket håll i barnböcker generellt.

      Ja det är nog för att barn inte är intresserade av vuxna människors sex. Vilket är rimligt. Och endast pedofiler skull säga annat.

        Tack för att ni tar upp det! Jag tänkte på diskussionen om huruvida Disney lade in dolda sexbudskap i sina filmer. Är ”enhörningarna” en sådan referens då ?

      I alla andra böcker finns inga kärleksrelationer? Då kan du inte ha läst många böcker, det är ju väldigt vanligt att det finns föräldrar med i böcker och oftast då en mamma och en pappa.

      Kanske är för att barnen är mer intresserade av tomten som hittar en halsduk än mamman och pappans relation.

      Med det sagt så är jag för barnböcker med mer spridning på karaktärerna. Även om det är karaktärer i periferin så kan de gott vara gay, svarta, osv. Men själva historierna behöver inte kretsa kring just det.

        Förmodligen är det mer spännande med en tomte som hittar ett barns borttappade halsduk än mamma Linda och mamma Lena som letar efter en halsduken.

      Hur menar du att föräldrarnas sexuella läggning ska tas upp i en bok för en treåring? Kanske räcker det med att barnet har två mammor, ett annat barn har en pappa, en tredje unge har en mamma och pappa osv. Sen behöver inte historien kretsa kring föräldrarnas läggning och relationer. Låter som en riktigt dålig barnbok.

    I alla andra böcker finns inga kärleksrelationer? Då kan du inte ha läst många böcker, det är ju väldigt vanligt att det finns föräldrar med i böcker och oftast då en mamma och en pappa.

      Svar till anonym 9.38

      Inte i mitt hem tydligen.
      Kommer ihåg suneböckerna som jag läste som liten men inga andra sagor där föräldrarnas sexuella läggning är med.

        Men vadå deras sexuella läggning… Vill du att det skrivs ut specifik i böckerna? Om barnet i boken har en mamma och pappa så är de väl hetero? Alfons har en ensamstående pappa, vill du att hans läggning ska framgå i boken?

          Alfons pappas sexuella läggning skulle jag iof vilja veta vad den är. Han är bara 30 år men ser ut som 65..kanske ngn ålders fetish på äldre?

            Makes no sense? Så för att han själv ser äldre ut så skulle han då också tända på äldre?

            Haha de kan väl göra en vuxen version av alfons med pappan i fokus. Känns som en karaktär man vill veta mer om. Tror det kan gömma sig en vild person där under den stickade koftan…

    Kan tipsa om Olika förlag som har massa böcker som utmanar stereotyper ❣️

    Jättebra, finns väldigt lite sån litteratur för redigt små barn . Viktigt att barn som lever i en familj med samkönade föräldrar får känna igen sig. Lika som barn som lever med exempelvis singel föräldrar osv. Barn tänker mycket på sånt här även om de är små och vi pratar på förskolan hur deras familjer ser ut./ Förskollärare

      Skulle inte säga att små barn tänker så mycket på det. Mina barn har kompisar som har samkönade föräldrar, en kompis bor med sin mormor, en annan har 10 syskon. Det är inte udda för dom utan det är bara så.

      Sen är det klart att det är bra med representation i böcker och filmer men gör inte vuxna en grej av det så kommer inte barnen heller göra det.

        Och de är i förskoleålder och har aldrig fått en fråga om varför ett barns familj ser annorlunda ut än vår.

          Sånt kommer upp när man umgås varje dag. Det är inte en vuxen grej. Rätt naivt att tro att barn inte funderar och pratar med varandra om sånt.

        I mina barns förskolegrupp har alla heteroföräldrar, vissa skilda men de flesta som par. De kan verkligen behöva en sådan bok för att upptäcka att det finns andra typer av familjekonstellationer.

          Jag menar inte att boken inte behövs, jag tror också på representation. Men jag svarade mest på att barn funderar mycket på sådana saker. Och det tror jag helt enkelt inte att de gör i den åldern. Däremot är det nog vi vuxna som funderar över hur vi ska förklara och prata om det, trots att barnen inte ens frågar om det.

            Vet inte om jag håller med. Mina barn leker i princip uteslutande mamma, pappa, barn när de är inomhus. Tänker att ”familjen” är en väldigt central del och att det är just i tre-fyraårsåldern som barn börjar jämföra sig med andra. Jag är dock långt ifrån en expert, grundar detta enbart i att jag själv har två barn i den åldern.

    Nu skiter jag i det blå skåpet, men jag är så trött på barnböcker som skrivs för att uppfostra barn till att tycka och/eller vara på vissa sätt. Jag menar inte att representation är dåligt, absolut inte! Men ofta hamnar fokus enbart på att man ska vara snäll, empatisk och borsta tänderna och alla är så unika. Det blir liksom hela innehållet istället för budskapet. Det finns inget äventyr, inget sagolikt eller inget det goda möter det onda. All humor är som bortblåst. Det enda de möts av är en tio sidor lång predikan om att man inte får puttas och att någon inte förstörde någons annans hallonpaj med flit.

      Finna väl massor med böcker om äventyr, sagor, monster osv…?

      Däremot är det väl inget fel med att det även finns böcker som pratar om att vara snäll och inte elak?

    Jo, absolut. Men jag kan hålla med Anonym om att barnböcker som släpps i dag till 90 % är väldigt uppfostrande och ”basic”. Typ ”Maja åker buss” med budskapet ”det är bra att vara snäll”. Jag tror knappt att Astrid Lindgrens böcker hade accepterats om de hade kommit i dag. Just för att de handlade om död, mörker, gott vs ont.

      Igen, det finns mängder av böcker/filmer om äventyr och sagor. Att det kommer en bok om att borsta tänderna gör ju inte att äventyrsböckerna raderas.

        Men det kommer inte en bok om att borsta tänderna. Det kommer 3000000 böcker om att borsta tänderna och vara empatisk och en äventyrsbok.

          Det vet jag inte om jag håller med om.

    Har en ärlig fråga. Jobbar som barnmorska och samkönade föräldrapar kallas officiellt ”Regnbågsfamilj” Det är så personalen benämner dem sinsemellan. Det går heller inte vanlig föräldragrupp utan ”regnbågsgrupp”

    Jag har ju inte tolkningsföreträde men vill de inte bli behandlade som vilken familj som helst istället för att hela tiden benämnas ”regnbågar”?

    Jag har börjat säga ”samkönat föräldrapar”.
    Enda anledningen att nämna det alls är för att vissa är ju ensamstående och har väninna/syster med sig och man vill inte benämna kvinnans partner som ”kompis”

    Finns något/några samkönade föräldrar här som kan vägleda mig??

      Låter vettigt av dig tycker jag.
      Samkönat föräldrapar låter mer seriöst och passande vården liksom än regnbågsfamilj, det skulle inte jag kalla mig (inget fel om man vill det).

      Jag tror att det är väldigt individuellt. En del familjer har nog behov av att vara med i en ”regnbågsgrupp”, andra inte. Tänker att det är bra att alternativet finns så kan de som känner att de vill vara med anmäla sig.
      Tycker för övrigt att ordet ”familj” är ganska bra, varför krångla till det 😉

      Förstår att ’samkönad’ kommer från engelskans ’same-sex’ men personligen (som bi som främst har lesbiska förhållanden) gillar jag inte begreppet. Skulle dock inte ta illa vid mig om vårdpersonal använde det. Föredrar ’lesbiskt/homo/gay-par’ men förstår om det känns politiskt eller känsligt.

      Tycker ’regnbågsfamilj’ känns rätt infantilt, och eftersom homosexuella pars familjer kan se ut på flera olika sätt så säger det ju ingenting om familjekonstellationen. Man kallar ju inte alla heteropars familjer för ’solskensfamilj’ liksom. Men tänker också att det kanske känns som ett snällt och barnvänligt begrepp att använda.

      Vet inte om det här hjälper dig haha, men kontentan är väl att så länge begreppen används respektfullt så tror jag de flesta funkar bra, även om säkert vissa föredrar det ena eller andra.

        Bi med flickvän sen länge, har absolut inga problem med ”samkönade par” (första gången jag hör den åsikten!) så är verkligen individuellt ?

      Kan ju bara säga partner, fungerar ju brett.

    I Stina Wirséns Vem-böcker har Kanin två mammor. Inget huvudtema men finns ändå där och är ingenting konstigt alls.

    Gayrörelsen har anammat regnbågen, ska samma gäng nu ta an enhörningen? Två av de mest älskade symbolen för barnen. Genom att associera dessa älskade symboler med deras rörelse känns det som att gayrörelsen vill verkligen komma åt barn, på en t.o.m. undermedveten nivå.

    Detta är ingen predikan på vare sig det är rätt eller fel att det är så, detta är bara en analys på vad som ser ut att pågå.

      Åh herregud skärp dig och sluta att känna dig så himla hotad

    Åh! Gött med räkmacka!
    En till mig med tack!
    Har skrivit en bok om ett homo som blir tillsammans med en lesbisk som i sin tur trånar efter en straight som visar sig vara kär i en katt som är asexuell som alltid klär sig i hästkläder och identifierar sig som en säl. Kom igen! Blir en höjdarbok!

    Väl mött

    Hoppas det blir en bok som handlar om något och inte bara handlar om att barnets föräldrar har samma kön. Jag tror absolut det behövs fler böcker som inte är som alla andra.
    Alla andra böcker: mamma, pappa och några syskon, oftast är alla vita.
    Det skulle behövas fler böcker med: 2 mammor eller 2 pappor, singelföräldrar, syskon med annan hudfärg (adopterade eller halvsyskon), barn som bor hos mormor/morfar/farmor/farfar istället för mamma/pappa, osv.

    Men man kan inte göra hela fokuset i boken på det, boken måste fortfarande vara som en vanlig barnbok men att detta bara är en liten del av det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.