Följarnas hemska uppmaning till Gunilla Persson

Gunilla Persson lägger upp ett inlägg på Instagram där hon, återigen, uttrycker rädsla och ilska för hur mammans assistenter brister i sin omvårdnad och bland kommentarerna hittar man många som anser att Gunilla borde låta sin mamma ”somna in” och att det vore det bästa för henne.

Förlåt, men hur? HUR??!? Kan man skriva så till en annan människa?
Tyck det, tänkt det, men skriv det inte till en människa du inte känner, bara för att personen i fråga är offentlig och delar med sig av sitt liv.
Det är en så fruktansvärd sak att skriva till någon, att de borde låta sin älskade förälder dö, och samtidigt att de gör fel som fortsätter vårdar dem på annat än ett palliativt vis.
Det kan krossa vilket hjärta som helst, oavsett vem du är.

All kärlek till Gunilla och Iris. ❤️❤️

110 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är bortom mitt förstånd att man kan tro att man har något som helst att säga till om för att man läst om en person på instagram. Helt otroligt!

      Som den äldre kvinnan som påpekade att Patrik Ekwall hade tagit av sig sin ring för tidigt när hans fru så tragiskt gått bort. Han hade inte ens tagit av den… men vem säger ens såna saker till någon dom ens känner??? Sköt ert eget… jag har för längesen rensat bort sådan besserwissrar från mitt liv men det är svårt att undvika dom när man är offentlig på Instagram.
      Jag tycker Gunilla gör precis allt honom för sin älskade mamma, det är fint.

        Precis! Vi vet ingenting om deras liv, att då uttala sig om någons död är ju helt befängt.

      [Borttagen kommentar]

        Förstår inte varför min kommentar togs bort? Det stod inget som var elakt eller opassande? Ser andra som skriver plågeri som står kvar?
        Högst förvirrande?
        Varför uppmärksamma inlägget om vi inte får kommentera?

          Det du skrev var långt ifrån passande. Själv tycker jag att det var jättebra att Camilla tog bort din kommentar.

            Hahaha. Du vet uppenbarligen inte vad jag skrev.

              Men du får gärna berätta exakt vad som var opassande! Så kan jag förklara vad jag menar?

      Låt mamman få somna in, det är precis som sina djur, man ska inte plåga dem kvar för sitt eget lustmätes skull. Galet är vad det är och inte fel att reagera. Ibland måste man säga till människor att släppa taget, för de fattar inte själv.

        Men för helvete. Svenskt åldersförakt och gudskomplex i ett nötskal. DU har exakt ingenting att säga till om vg ”när en annan människa bör avsluta sitt liv.” Vem fan tror du att du är egentligen?

          Nej jag har inget av det faktiskt. Men hennes mamma är väldigt sjuk, ser du inte det själv? När läkare säger nej till medicin är det av etiska själ. Hon är dement och har legat som ett paket i väldigt många år. Det är min åsikt och nej inget jag behöver eller ska skriva till Gunilla. Men, hon exponerar sin mamma på ett sjukligt sätt tycker jag. Det gjorde hon även med sin dotter. Dotterns ögon på alla foton idag lider. Mamman lider. Men Gunilla kör på för att hon inte fattar bättre. Ser du livsglädje i ögonen på Iris? Det gör inte jag iaf. Hon är dement och kan nog inte föra sin egen talan alls. Om läkaren säger nej till antibiotika intravenöst, så ÄR det av en anledning, inte för att vara elak.

      Jag håller med, väldigt osmakligt att kommentera på det sättet men problematiken är dubbel, hade ingen aning om vem Gunilla Persson ? Men kollade tyvärr och nejnejnej varför lägger man upp det som hon gör, förstår verkligen inte och förstår verkligen inte varför folk kommenterar, sorgligt alltihop.

    Har man ofta nog sett hur anhöriga i sin iver att hålla sina anhöriga kvar i livet (för din egen skull) ofta utsätter dem för onödig smärta och ibland rent plågeri så ger man sådana råd.

    Skulle vi behandla djur som vi i många fall behandlar döende människor skulle vi åka dit för djurplågeri.

      Man ska inte ge sådana råd till en människa man inte känner på instagram oavsett vad man sett.

        Men att lägga ut sin svårt dementa mor som befinner sig i livets slutskede anses ”fint” och kärleksfullt?

      Men lägg ner med den jämförelsen. Klart man gör vad man kan för de man älskar, sen är verkligen inte det här något som en massa okända bittra människor ska hålla på tycka till om. Det ligger nästan på samma nivå på de som ”kritiserade” den där tjejen som har cancer och tränar varje dag för att hon kanske påverkar andra negativt, alltså kan knappt skriva det för det låter så sjukt. Ens åsikt behövs inte överallt särskilt inte när det är något sånt här

      Precis vad jag menar. När Gunilla tvingar läkare att fortsätta m antibiotika osv..skulle aldrig hända i Sverige. Gunillas mamma har legat som ett paket i många år nu.

    Håller helt med dig här. Varför ser folk på Iris som om hon vore Gunillas gamla hund?! När hon ligger med smärtsam UVI, ska Gunilla bara ge henne 2 Alvedon och säga ”såja mamma, försök nu att dö så du slipper ha ont”? Nej givetvis tar hon hjälp av sjukvården! Som man gör?! Kanske är det så att Iris går bort inom några dagar eller veckor men fram till dess förtjänar hon vård, hjälp, stöd och kärlek som alla andra.

    Vad menar dessa människor hon ska göra?
    Ge så dålig omvårdnad att Iris dör?

    Leta upp folk som somnar på jobb, så att ingen hjälper Iris vid en hostattack eller annat?

    Är det ”barmhärtigt”?

    Så länge hon lever ska hon väl bli omhändertagen!

      Nej man ger PALLIATIV VÅRD. Symtomlindrande!!!!

        Tyvärr är väldigt få insatta i vad palliativ vård innebär, jag är oerhört tacksam över den fina omtänksamma palliativa vård min pappa fick innan sin bortgång.

          Och min pappa var oerhört tacksam han gavs en chans att leva så länge som möjligt och inte gavs palliativ vård.. Det är därigenom inte upp till dig eller mig att förklara för andra hur de ska leva eller avsluta sina liv och de som kommenterar på vård till sjuka åldringar borde skämmas. En människa som värdesätter ett eller tre år extra har rätt till det.

            Palliativ vård är inte = vi gör ingenting. Palliativ vård är symtomlindrande OCH kan vara livsförlängande. Man ger palliativ strålning, palliativ cytostatika etc. Det enda palliativ eg betyder är att det inte är botande. Man kan leva flera år när man får palliativ vård

              Varför är det då så provocerande för er att en äldre kvinna ges vård som inte är palliativ? Vi kan väl vara gansks så säkra på att symptomlindring ges vid exakt alla sjukdomstillstånd och inte bara när vården är palliativ?

              Precis, okunnigheten är skrämmande.

            Du verkar inte ens veta vad palliativ vård innebär, min pappa fick leva så länge som han någonsin kunde TACK VARE den palliativa vårdens goda omsorg. Och varför drar du in mig gällande kommentarerna om Gunilla Perssons mamma? Inget jag har intresse av att kommentera. Detta är Bloggbevakning, inte Gunilla Perssons instagram.

    Det är inte rätt att skriva vissa saker, nej!
    Men i min värld känns det helt galet att Gunilla ska lägga ut bilder / videor på sig och sin stackars mamma där Gunilla talar till henne som hon vore ett barn.
    Gunilla har alltid klagat på de som skött mamman, har varit fel på allt och alla.
    Mamman är gammal och sjuk och behöver verkligen inte hängas ut på Insta som nu.
    Låt läkarna sköta sitt och inse att hon kanske behöver lugn och ro sin sista tid.
    Det kan Gunilla ge henne tycker jag

      Alltid något fel med den personal Gunilla har, då kan man tycka att om det är så fel på alla så kan hon ju själv göra det och anställa någon som sköter det hon själv inte hinner med
      Eller anställa någon som inte tillhör en agentur. En live-in sköterska.
      30$ i timmen är verkligen inga pengar.

        Ja det är väl det jag reagerar på. Har varit så sen svenska Hollywood fruar. Alltid fel på all personal.

          Fast det är problem med att finna pålitliga vårdfirmor här i USA. De som är välrenommerade är ofta fullbokade med köer eller svindyra.

          Du ser ju själva hur en betald vårdare sover på sitt pass. Du skulle förmodligen klaga också.

      Håller med dig till 100%. Det är skamligt att lägga ut dessa bilder på sin gamla mamma. Det har varit debatt i media om att inte hänga ut sina barn det tycker jag också ska gälla äldre föräldrar som är dementa. Trött på Gunilla Perssons media-kåta hets på sin mamma och dotter!!!

        Ja det är mamma på en brits eller bår med en fin utsikt bakom….
        Det är mamma med en galet leende Gunilla, hållandes en bukett blommor upptryckt i mammas ansikte….
        Jag tycker det är fruktansvärt förnedrande för en gammal sjuk mamma att behöva stå ut med.

    I palliativ vård ingår att man får antibiotika om det behövs. Det de behöver är väl nåt liknande ASIH så att tanten slipper kuskas fram och tillbaka, vården kommer till dem istället.

    Man kan säga mycket om Gunilla, men jag tycker Gunilla verkar vara en fantastisk person med Iris. All kärlek till dom.

    Man måste förstå att för en svårt sjuk äldre människa kan det innebära enorm oro och lidande av vårdas på sjukhus i en främmande miljö bland massa främmande människor. En svårt sjukt äldre person har sällan särskilt bra organ vilket gör att den medicinska behandlingen inte alltid gör nytta. Dessutom är risken stor för trycksår och infektioner på sjukhus. Om man har kunskap om detta förstår man varför det är bättre för den svårt sjuka äldre människa att få vara kvar i hemmet där hon känner sig trygg, slippa diverse meningslösa behandlinga och istället få god symptomlindring genom palliativ vård.

      Som sagt. Man kan tycka att något är bättre men att säga till någon att den borde låta sin mamma dö är en annan sak. Det är inte din sak att blanda dig i.

        Nu skulle det aldrig falla min in att skriva till någon kändis på Instagram men jag antar att de som skrivit kommentarerna tycker uppriktigt synd om Iris som tvingas fram och tillbaka mellan vårdgivare pfk får genomgå meningslösa behandlingar. De försöker ju bara upplysa Gunilla om att låta Iris få stanna hemma med palliativ vård istället. Har jobbat inom äldreomsorgen i tio år och vet att det bästa för gamla sjuka människor är att få dö I lugn och ro, omgiven av sin familj i en trygg miljö. Inte liggandes på ett främmande sjukhus med massa okända människor och genomgå medicinska behandlingar till ingen nytta.

          Vem är du att avgöra huruvida det är till ”ingen nytta” egentligen?

            ”Ingen nytta” är tex att ge dropp till en döende människa vars kropp inte kan ta till vara på vätskan utan vätskan lägger sig i vävnad och lungor istället med andnöd som följd. Eller ge antibiotika som pajar njurarna.

          Jag följer inte alls den här Gunillas Instagram, men oavsett om jag gjorde det eller inte så är jag övertygad om att jag inte på samma självsäkra sätt som du skulle kunna säga vad som är rätt eller fel.

          Tycker det finns åldersdiskriminering i din och många andra kommentarer här inne. Det är möjligt att livsuppehållande vård i det här fallet är fel. Det är också möjligt att det inte är det.

          Om personen i fråga hade varit yngre är jag rätt säker på att det inte fallit något in att skriva på samma sätt.

          I din kommentar skriver du ”gamla och sjuka”, det inbegriper en rätt stor grupp av människor. Är du säker på att det bästa alternativet för alla dem är att dö i lugn och ro? Eller finns det vissa som vill kämpa för att få två månader eller två år till med sina nära och kära? Som vill se ett barnbarn gifta sig, skriva färdigt en bok eller bara tycker att livet faktiskt fortfarande är värt att leva.

          Om du jobbar med äldre som du skriver så hoppas jag att du förstår att de inte är en homogen grupp. Precis som barn, yngre och medelålders så har de olika behov.

          Tycker precis som någon skrev här ovan att det är fint att den här Gunilla slåss för sin mamma och visar det på Instagram (det bör givetvis göras på ett värdigt sätt). Finns en tendens bland svenskar att gömma äldre för att slippa tänka på vår egen dödlighet. Så kan se något starkt i att hon visar upp verkligheten.

        Det gör hon heller inte, ser du henne skriva till Gunilla här??

      Spelar ingen roll här. Man kommenterar inte dylikt över IG till personer man inte känner.

    Gunilla verkar inte klara av att se ”nyktert” på situationen. Mamman är dement och därmed har fått fått en diagnos för länge sedan som hon kommer att dö av/med och verkar leva på övertid sedan länge.

      Vad vore det rätta med att se ”nyktert” på situationen då? Försöka få till bästa möjliga vård för den sista tiden i livet eller bara låta människan självdö förr eller senare utan lindring och omvårdnad?

      Hej tanten. Ditt sätt att se på gamlingar som svaga och utsatta människor som därigenom lika gärna kan dö fortast möjligt kanske är norm i Sverige men ses som oerhört provocerande för att inte säga lite fascistiskt i många andra kulturer. Vill bara påpeka att ditt tänk inte är allmängiltig norm.

    Man kan säga mycket om Gunilla, men jag tycker Gunilla verkar vara en fantastisk person med sin mamma

      Hon må vara fantastisk, men mamman har ju inte haft någon möjlighet att säga sin åsikt om att hennes sista tid i livet fläks ut på internet. Vulgärt.

        Vad tycker du då om hur folk kommenterar där?

          Varför lägger hon ut så mycket filmer och bilder på sin gamla och sjuka mamma, skulle jag snarare fråga. Vad vill hon uppnå med att visa mammans lidande på sina kanaler där det är fritt fram för vem som helst att kommentera?

            Så du ser inget vulgärt i kommentarfältet där man verkligen inte håller tillbaka?

            Jag tycker det är bra gjort av henne att visa hur hon får kämpa med vård för en dement mor samt också att normalisera att ta hand om en äldre sjuk släkting i hemmet. Bara av kommentarsfältet här märker man ju att många tycker att äldre och dementa ska gömmas undan (eller helst ge palliativ vård…)

              En demensdiagnos är palliativ. Det finns ingen annan vård att ge än palliativ. Kurativ vård för demens existerar inte. Demens är obotbar än så länge.

    Men herregud vilket okunnigt inlägg. Att du ens postar ett i denna stil? Läs på mer om palliativ vård och fråga närmsta bekant som jobbar inom vården vad dom tycker om Gunillas beteende. Att du publicerar ett så onyanserat inlägg är ett hån mot alla oss som sliter på sjukhus och som försöker se till patientens bästa samtidigt som anhöriga skäller, gnäller och publicerar uthängande bilder som dessa. Jobbar själv som läkare och har en helt annan syn på situationen. Hoppas du omvärderar.

      Jag kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag tycker sättet Gunilla exponerar sin mamma är problematiskt samtidigt som jag tycker det är vidrigt att skriva såna kommentarer till en annan människa.

      Jag tror att ”ni” i palliativa enheten har mer att lära av Gunilla än tvärtom faktiskt.

        Ja, är palliativa vården sådana snöflingor som personen ovan så blir man ju orolig.

        Vad tycker du dom ska lära sig av Gunilla? Att längden på livet är det enda som spelar roll och att quality of life inte betyder nånting?

        Jag tror faktiskt inte det! Jag tror att de flesta inte vet vad palliativ vård är. Jobbar på palliativ enhet och det blir i 99% otroligt bra och fint när våra patienter närmar sig livets slut. En viktig sak är att vi vågar prata om döden. Vilket våra patienter uppskattar. Då kan man tillsammans komma överens om hur den sista tiden ska bli och det blir INTE så att ett barn får bestämma över någon annan.

        Sjuk kommentar, jag är evigt tacksam till den FANTASTISKA palliativa vård min pappa fick och evigt tacksam för att han tack vare deras goda omsorg fick somna in lugnt och fridfullt. Gunilla skulle inte tillfört deras goda omvårdnad och människosyn ett smack!

      Du missade poängen helt. Kommentarsfältet är ju helt sjukt. Det mest avtrubbade och känslokalla fält jag sett på länge.

        Oj. Det C visar häruppe? Ser mest omtanke om en gammal sjuk människa.

          Det var ett svar till en kommentar ovan vilket kan vara svårt att se när den hamnar så långt ner. 🙂

    Gunilla är sååå fin med sin mamma!

    Folk klagar på influencers som exponerar sina barn men Gunillas mamma då? Hon är ju extremt dement och Gunilla fortsätter att lägga upp videos, bilder osv på henne. Är det bara jag som reagerar?

      Nej, jag tycker sättet Gunilla exponerar sin mamma på är extremt problematiskt, men man får skilja på det och att skriva kommentarer som de som det här inlägget handlar om.
      Det är två vitt skilda saker.

    Det är möjligt att Gunilla inte har alla hästar hemma emellanåt men hon är fantastisk i kärlek och omvårdnad av sin mamma. Många borde lära av henne där.

      Är det verkligen god omvårdnad att hålla någon vid liv till vilket pris som helst?

        Det är ju en fråga som är intressant men helt irrelevant i detta fallet eftersom vi inte vet allt eller är i någon som helst ställning att framföra våra åsikter om just denna person.

        Nej bättre att låta henne dö

          Ja ibland är det det.

          Att låta en person dö några veckor / månader tidigare, i en lugn, trygg hemmamiljö, eller leva några veckor till och åka fram och tillbaka och möta massa okända människor i ny miljö…
          Varför är svenskar så förbaskat rädda för döden?
          Låt människor få dö, i lugn och ro.

    Nja, jag håller inte med. Tycker att kommentarerna är skrivna i ok stil, inte av elakhet utan av omtanke om mamman. Följer inte Gunilla men upplever att hon skulle behöva ha folk runt sig som faktiskt säger ifrån och som kan hjälpa henne se saker ur en annan synvinkel. Så nej jag tycker inte att det är hemska kommentarer hon får.

      Jag tycker problematiken i det här tankesättet är att läsare tar sig friheten och tror sig veta mer om vad den äldre kvinnan behöver än de som är i hennes närhet? Det är omöjligt för oss som läsare att veta hur iris faktiskt mår: Hon kanske tidigare i livet uttryckligen bett om att få fortsatt vård? Hon kanske fortfarande har livsgnista? Glada, fina, ögonblick?

      Jag skrev detsamma som svar på en annan kommentar: Vilka är vi att avgöra om hennes liv är värdigt eller inte? Jag förstår att du kanske inte hade velat ha hennes liv om du hade kunnat välja: Men det finns massvis utav människor som förmodligen inte hade velat leva ditt liv heller?

    Jag tror helt enkelt folk skriver eftersom hon i inlägget frågar ”Vad tror ni?”.

      Ja hon trodde säkert inte att folk skulle vara så pass grymma när hon ställde den frågan.

      Må så vara… men då kan man ju svara ungefär med:
      Hon skulle nog må bäst av att vara hemma i lugn och ro med familjen. Eller kanske på ett hem där de har tid att vårda henne dygnet runt. På sjukhuset får man inte den omsorg som krävs, man får såklart den vård man behöver för att överleva. Men de har inte tid för allt.

    Hur kan du tycka att det är din sak att avgöra? Har du varit där, har du träffat damen? Är du damen i fråga?
    Det är inte vidrigt att vilja hålla fast i någon man älskar, det är mänskligt. Du kanske anser att det hela är egoistiskt – men vad vet du egentligen om kvinnan det gäller? Hon kanske inte vill dö, hon kanske vill fortsätta leva? Även om det är ett liv som DU inte hade valt åt dig själv? Är det en måttstock vi alltid skall gå efter? Om du, eller andra, inte anser att en människas liv är värdigt så borde den människan bara somna in?

      Stackars din mamma. Jämförd med ett djur och skickad nedför ättestupan-har hon att se fram emot.

        Vägra bo hos sin familj?

        Jag skulle tusen gånger hellre ha min mamma hos mig om hon en dag inte klarar sig själv, än sätta henne på hem.

      Fast en person som fullt dement är inte sig själv sedan länge. Det är inte samma person längre. Demens är en riktigt hemsk sjukdom som förvandlar en person till ett skal, krass sagt. Så man kan inte fråga vad Iris vill eller inte, Iris är inte där längre.

        Vadå ”inte samma person längre”? Vem har den dementa personen förvandlats till om hon inte är sig själv längre? JA man förändras av demens för att man är sjuk, men man är fortfarande sig själv. Tycker det känns sorgligt att inte längre betrakta en person med demens som samma person, bara för att man genomgår kroppsliga förändringar slutar man inte att vara sig själv.

      Okej, men du kanske skall ta en minut och fundera på inte bara hur välkommen din åsikt är utan också hur du framför den?

      Oavsett vad du tror eller undrar så är det inte ditt liv. Du är varken mamman eller dottern i det här fallet, inte heller är du läkaren som vårdar eller sköterskan. Du är en bloggläsare med på tok för lite information för att uttrycka dig som du gör. Du skriver själv, vid flera tillfällen, ”om hon ens får uttrycka sig” , ”tror fan inte iris vill det heller” ”undra om hon ens vet om hon lever”. Det visar ju både att du har absolut noll koll och att du inte besitter en gnutta sympati: för man uttrycker sig inte på det viset om en annan människas liv.

      Om du väljer att köra din sjuka mamma rakt in i ett berg, för att det är hennes önskan, så är det ett val du gör. Tror du inte att folk hade haft tankar om det? Att de kanske hade tyckt att du var egoistisk som inte orkade ta hand om henne? Att du valde en enkel väg? Betyder det att någon har rätten att sitta och kommentera det online? Absolut inte.

      Att fortsätta vårda sin sjuka mamma är ett val Gunilla gör: Och det kan mycket väl vara vad hon och hennes mamma kommit överens om, oavsett vad du tror.

        Okej, om det passar dig att promenera igenom livet med kass attityd och ett ohövligt sätt att prata om dina medmänniskor på så önskar jag dig lycka till. Dock känner jag lite att det är totalt menlöst att fortsätta diskutera: Om en människa pratar om sin egen mamma på samma vis som du gör så förstår jag att du saknar spärrar helt när det kommer till främmande människor.

    Men hur menar du här? Mamman är ju vid liv och det görs inga insatser som är utöver det normala. Skulle de medvetet vanvårda menar du? Döva och blinda gamlingar finns det gott om och man låter alla få sin tid på jorden trots detta.

    OT: nu har Annica blivit frälst av vulverinekoos eller vafan hon nu heter…..

      Åh nej, stackarn… När hon är i en så utsatt position. Lätt att tro på sånt då. ?

        Hon sitter dock på mycket bra kunskap! Jag har fått mkt hjälp med min hormonbalans tack vare henne. Men många tveksamma lever ju som på 1700-talet där man eldade folk på bål så fort man kom med nya kunskaper.

      Vulverine är grymt duktig och kunnig inom sitt område och har hjälpt många kvinnor till bättre hälsa där skolmedicinen gått bet. Det behövs fler som henne.

        Ja du kan låtsas som det…

    Absolut bör kanske de som kommenterar inte lägga sig i om hennes mamma ska dö eller inte, MEN om Gunilla delar så mycket som hon gör kring sin mamma, hennes lidande osv. ja då tycker jag att man får acceptera att den typen av kommentarer kommer. Hon har fri vilja att inte lägga upp sådant nedvärderande material på hennes mamma som inte vet om att det finns för alla att se. De som kommenterar menar iaf väl för hennes mammas skull (av vad man kan utläsa).

      Fast Gunilla beskriver ju hur hon vill ha lugn lindrande vård för sin mamma fast det är två läkare som dirigerar olika och skapar ett problem. Ingenstans ser vi att Gunilla propsar på insatser utöver det vanliga. Blir väldigt makabert att prata om att låta en gamling dö eller påstå att Gunilla på något vis förvärrar.

    Jag tycker det är extremt problematiskt med att vi kan hålla döden borta så länge med ett helt ovärdigt och smärtsamt liv som konsekvens.

      Fast det är det ingen som gör här. Det verkar som att alla parter försöker ge lindring och hjälp i en svår situation. Att påstå att en dotter förlänger sin mors lidande är oerhört magstarkt när man inte är insatt i situationen.

    Unpopular opinion; Tror verkligen att människor som känner att de har rätt att kommentera åt andra att låta deras anhöriga dö, är människor som själva låtit deras egna dö, och vill lätta på egna samveten för att dom sket i sina egna anhöriga?? Inte tid med dig, har mitt eget liv liksom.

    Ingen jävel kommer och tjatar i egna ansikten om att låta era anhöriga leva när ni vill att dom ska då. Så sitt ner och håll käften.

      Ingen jävel kommer och tjatar i era egna ansikten om att låta era anhöriga leva när ni vill att dom ska dö. Så sitt ner och håll käften.***

      Egen rättelse. Så trött på alla er jävlar som ska lägga er i.

        Så dåligt ordförråd du har.

        Tror iof att de flesta sitter ner och har ”käften” stängd när de skriver här eller på hennes Instagram…

    Själv skulle jag inte tagit illa vid mig om jag bloggat om en så gammal o sjuk förälder.
    Om jag inte vill veta vad andra tycker så skulle jag inte lyfta frågan/ saken.
    Om jag varit i lilla iris ställe så hade jag varit så tacksam att få somna in.

    Jag tycker man ska likställa tänket vi har hur barn som inte kan ge sitt samtycke till att vara offentlig/ i sociala medier med hur Gunilla gör med sin mamma. All heder att hon verkligen verkar vilja göra allt för sin gamla mor men att visa upp allt får mig att tycka så synd om mammans utsatta läge. Hon kan ju verkligen inte ge sitt samtycke till något.

      Ja, detta håller jag med om.

    Jobbar själv med demens och palliativ vård. Såklart får man inte hela bilden genom sociala medier och tv, men Gunilla har delat med sig tillräckligt mycket för att man som utomstående kan ha ett hum om hur situationen är. Tycker det är hemskt ovärdigt hur Gunilla lägger upp videor och bilder på sin svårt sjuka mamma. Får också intrycket att Gunilla inte verkar ha så mycket sjukdomsinsikt, vilket är vanligt bland anhöriga. Men det ger naturligtvis inte främlingar rätten att skriva på Gunillas Instagram att hennes mamma borde få dö, även om så egentligen kan vara fallet då hennes mor verkar så pass sjuk tyvärr. Vi ska ju alla den vägen vandra tillslut.

    Jag tolkar första kommentaren om att mamman borde få ro som i att inte behöva flyttas runt medan det ju först är den andra kommentaren (på bilden i alla fall) som pratar om att låta mamman somna in. Det är ju ändå två helt olika svar för mig.

    Så tacksam att min mamma skriftligt avsade sig livsuppehållande åtgärder redan innan hon blev sjuk. Jag kommer göra samma sak. Då slipper anhöriga fundera över om de ska vårda till varje pris eller bara rikta in sig på att göra det så smärtfritt och värdigt som möjligt.
    Dock skulle jag fettvalk som helst för att få haft min mamma längre, jag saknar henne varje dag.

      Inte fettvalk, gett vad som helst skulle det vara.

      Min mamma, jag och min bror har alla pratat om hur vi vill ha det om vi hamnar på sjukhus o inte kan bli friska. Ingen ”konstgjord andning”, smärtlindring o få somna, det tror vi på, alla tre.

        Ja, och det finns inget rätt eller fel. Alla gör som de vill. Vi vet inget om vad andra familjer har pratat om, har för önskemål, ser som värdigt/ovärdigt.

    Själv funderar jag på vad hennes ”caregivers” jobbar för pass. Är de där någon timme då & då, jobbar de dygn, är de där dagtid? Är de ensamma eller jobbar de fler samtidigt? Hur många dagar i sträck har den sovande caregivern jobbat?

    Tänker att om de jobbar långa pass vilket inkluderar nätter & jobbar många på raken så är det ju inte sjukt konstigt om folk somnar på jobbet. Känns ju ändå som det bör finnas två sidor av händelsen… och har känslan av att Gunilla dels har extremt höga krav (vilket ej är helt orimligt) men även känns som en person som har svårt att se andras än sitt eget sätt som rätt.

    Oavsett tycker jag inte att det är rimligt att folk önskar att hennes mamma får dö i kommentarsfältet, det är oetiskt att skriva så oavsett om man menar ”väl”. Det syns att hon älskar sin mamma över allt annat & vill att hon ska ha det bästa men känns som att det skulle vara bäst för mamman att ha ordentlig vård hemma istället för att behöva åka till & från sjukhus konstant!

      Precis min tanke! Är inte direkt insatt i amerikansk ekonomi, men 30 dollar i timmen är ju inga pengar alls? Man får väl vad man betalar för. Är ju inte ovanligt att amerikaner har flera lågavlönade jobb för att få ihop sin ekonomi. Så känns ju inte otroligt att vårdgivaren redan jobbat ett pass på annat jobb, eller haft ett väldigt långt arbetspass.

        Skummade igenom lite kommentarer och såg att hennes caregiver jobbar 8-20 med många timmars rast eftersom Gunilla vill vara ensam med sin mamma. Har svårt att se då OM hon har rast och Gunilla tar han om övervakning av mamma Iris att hennes caregiver inte kan lägga sig och vila en stund om hon ändå har rast!

        På instagram har stora blåmärken på armarna. Undrar var hon fått dem ifrån?!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.