Dags att läsa det finstilta kanske?

Jennifer: Besviken, ledsen och förtvivlad över att någon gång på gång är så otroligt elak och skriver om osanningen. Bilden på Hailey är fullt godkänd då åkern tillhör oss. Ber snällt att Bloggbevakning och Nyheter24 slutar skriva osanningar och tar bilder och lägger ut på våra barn utan att fråga om lov.
Bildkälla: Jennifer Reinhold Instastory

Igår publicerade Jennifer Reinhold den här bilden på Instagram Story där hon anklagar mig och Nyheter24 för att ta hennes bilder och använda dem utan att fråga om lov. 
Hon verkar inte ha en aning om att hon givit Instagram en icke-exklusiv licens till Instagram att få använda hennes bilder, genom en framtagen inbäddningsfunktion.
En licens är ett samtycke och ett undantag från ensamrätten.
Detta är någonting man godkänner när man startar upp ett konto på Instagram, och licensen slutar gälla för en bild i samma stund som bilden raderas från Instagram.

Så här står det i Instagrams användarvillkor som alla som har ett Instagramkonto – inklusive Jennifer Reinhold – godkänt. 
Du äger alltså fortfarande bilderna, men Instagram får använda bilderna, tillgängliggöra dem och även licensiera ut ett kontos bilder till andra företag eller personer, utan att behöva meddela kontots innehavare eller ge denne ersättning.

Tillstånd som du ger oss. Som en del av vårt avtal ger du oss även de tillstånd som är nödvändiga för att vi ska kunna tillhandahålla tjänsten. Vi gör inte anspråk på äganderätten till ditt innehåll, men du beviljar oss härmed en licens att använda det. Dina rättigheter till ditt innehåll påverkas inte. Vi gör inga anspråk på äganderätten till ditt innehåll som du publicerar i eller via tjänsten och du är fri att dela ditt innehåll med vem du vill och var du vill. Vi behöver emellertid vissa medgivanden från dig (kallas ”licens”) för att kunna tillhandahålla tjänsten. När du delar, publicerar eller laddar upp innehåll som omfattas av immateriella rättigheter (till exempel foton eller videor) i eller i samband med vår tjänst, ger du oss härmed en icke-exklusiv, avgiftsfri, överlåtbar, underlicensierbar och världstäckande licens, att vara värd för, använda, distribuera, modifiera, köra, offentligt framföra eller visa, översätta och skapa härledda arbeten av ditt innehåll (i enlighet med dina sekretess- och applikationsinställningar). Licensen upphör när ditt innehåll tas bort från våra system. Du kan ta bort enskilt innehåll individuellt eller ta bort allt innehåll på en gång genom att radera ditt konto. Om du vill ta reda på mer om hur vi använder information samt hur du kontrollerar eller tar bort ditt innehåll läser du vår datapolicy och besöker Instagrams hjälpcenter.
Bildkälla: Instagrams användarvillkor

Så här fungerar det.
Varje Instagraminlägg har en egen inbäddningskod, men man kan även använda själva webbadressen till varje bild.
Om jag kopierar den och bäddar in den i ett blogginlägg så blir den en spegling av det faktiska Instagraminlägget. Alla views och likes från min blogg tillgodoräknas det speglade inlägget och i samma sekund som inlägget tas ner från Instagram så försvinner även alla speglingar som gjorts av det.
Den rättmätige ägaren har alltså fortfarande full kontroll över sin bild, vilket inte skulle vara fallet om jag istället hade tagit en skärmdump på inlägget att publicera.
Om inlägget raderas på Instagram så förvandlas det inbäddade inlägget till en grå ruta.

Det här verkar vara någonting som går Jennifer Reinhold och många andra influencers helt förbi, trots att detta är deras jobb.
Som innehavare av ett Instagramkonto bör du alltså bara publicera bilder som du är okej med att andra bäddar in på olika plattformar, eftersom du de facto godkänt detta när du startade ditt Instagramkonto.
Har du ett privat konto kan bara de som följer dig få tillgång till koden och se de inbäddade inlägget.

Så istället för att gapa om stöld och att jag och Nyheter24 tar bilder utan att be om lov – eftersom jag inte behöver göra det, då jag inte gör någonting som Jennifer inte redan godkänt.
Jennifer bad mig ta ner bilden, vilket jag självklart gjorde, men jag blir lite trött på aningslösa influencers som ska gapa och skrika om allt möjligt, istället för att se sin del i det hela och att de faktiskt redan godkänt vad det nu är de håller på att gorma om.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, kritisera mig GÄRNA för saker jag gör och saker som jag gör fel, men i det här fallet blir det ju bara löjligt.
Jennifer Reinhold fabricerar och gapar på mig för att ha gjort någonting hon själv givit sitt tillstånd till.

Så vad kan vi lära oss av det här?
– Läs det finstilta innan du godkänner något?
– Publicera inte bilder på ditt Instagramkonto som du inte är okej med, eller vill ge plattformen tillstånd, att sprida utan ditt medgivande?

Vad så god för lektionen!

OCH!!
Jennifer är långt ifrån ensam att ha så här bristande kunskaper i ämnet men hon och hennes inlägg fick agera utgångspunkt för det här inlägget.
Med det sagt så ska ni inte – om ni nu gick i dessa tankar – gå in och skriva skit till henne.
Det tänkte ni ju så klart inte, men jag säger det ändå. 😉

Kan även tilläggas att det varken fanns elakheter eller osanningar i inlägget, något som Jennifer också gormar om i sitt inlägg.
Jag lyfte helt sonika fram det problematiska i att posta bilder där man går på åkrar trots att man kanske faktiskt fått tillstånd av ägaren att göra så. Särskilt om man inte skriver det, med tanke på att nedtrampade åkrar är ett stort problem och att influencers bilder inspirerar andra att göra likadant. Det är trots allt en influencers jobb, att inspirera andra.  

OCH!!

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men orka hur kränkt du blir när kritik riktas åt ditt håll. Ja hon har fel, men so what. Varför göra en så stor grej av det.

      Snälla! Rätt ska va rätt, int sant?

      Är det inte bra att C berättar hur det fungerar när denna människa nu inte fattar det? Kränkt? Är det det här du menar med kränkt?

      Det känns högst ironiskt när du talar om att vara kränkt och sedan själv agerar som att du är oerhört stött och kränkt av det här inlägget, och skriver flertalet kommentarer om det och hur fel Camilla har i inlägget.

      Kämpa på med ditt dubbeleggade svärd min riddare.

      Men orka hur kränkt du verkar bli också? Är det du som är fotografen till den där bilden kanske?

    Jaja.

    Men… Hon varken gormar skriker eller gapar i sitt inlägg. Hon skriver att hon ”ber snällt” att ni ska sluta skriva osanningar och posta bilder på hennes barn utan lov. Ingenstans ser jag att hon ”gormar” om att du ”stulit” bilder. Ditt inlägg framstår som total onyanserat och skrivet i affekt, det är ju snarare du som gormar här, och dessutom bara viftar bort faktumet att de ägde åkern de stod på.

      Jag skrev inte att de inte hade tillstånd att vara på åkern, utan tog upp det problematiska med att posta sådana bilder, oavsett eftersom man inspirerar och influerar andra att göra samma sak och då troligen inte ha lov att göra det. Läs inlägget. Ingenstans anklagar jag Jennifer för att inte ha rätt eller tillstånd att befinna sig där. ?

        Är ju dock en viktig detalj i sammanhanget. Om man har tillåtelse eller inte att vara där. Spelar ingen roll om du är influencer, har du ok att befinna dig där så har du och kan då lägga upp vilka bilder du vill.

          Då tycker vi olika helt enkelt.

            Du verkar ganska ensam om att inte tycka det.

              Nej

          Jo men eftersom det är en ganska stor debatt ang folk som tar sig ut på åkrar för att ta bilder och förstör åkern kanske man kan lägga till i texten ”Obs: se till att ha markägaren tillstånd innan du går ut på åkern” eller liknande när man postar bilden.
          Speciellt om man är influenser och vet att andra blir inspirerade och vill göra samma sak.

            Hon här—>https://www.instagram.com/p/CPczAONFkkO/?hl=sv
            har klampat runt i rapsfälten och lagt ut på bloggen samt insta stories. Åkern är inte hennes.

          Då kan man ju skriva det eftersom andra uppenbarligen tror att det är ok när dom ser såna här bilder.

        Men för några dagar sedan var det ju en win-win-win situation med en uppställd ruta? Varför var inte det idiotiskt eftersom det i allra högsta grad inbjöd till fotograferande? Jag förstår verkligen inte det.

          The real mjau
          Det var ju en bonde som gjort så på sin egen åker efter den blivit nertrampad tidigare somrar. ? ?

            Ja? Camilla tycker inte att det ska uppmuntras över huvud taget i detta inlägg

            Ja och här fotade familjen på egen åker…

              Knappast egen åker då de nyligen flyttade från ett villaområde,och runt Kareby finns ingen säd som mognat på långa vägar,,,,.

                Du har väl absolut ingen aning om hennes familj äger mark, åkrar, arrenderar mark osv?
                Det är omöjligt för dig att veta.

          Nu har du missat lite här.

          Håller med. Argumentet om att ”men man ska inte lägga upp sådana bilder över huvud taget” faller verkligen här!

    Haha wow, du borde gå en kurs i att ta kritik. Plus, kanske mitt i allt åtminstone en liten rad om ”oj sorry jag hängde ut nån felaktigt igen”.

      Hängt ut nån felaktigt, hur då menar du?

    Jag tycker att det är bra att Camilla tar upp det här! Många infl har en självbild som är, jag är Gud etc etc. Dom har inte koll på någonting känns det som, samt lättkränkta.

      Camilla är ju lika lättkränkt själv. Kanske är gemensam nämnare för att jobba med och runt sociala medier.

        Skillnaden är att Camilla gjör sitt jobb.

    All din text efter den andra bilden kändes lite väl överflödig. Du hade gjort din poäng och efter det var det nog dags att släppa det och gå vidare. Tänk om alla företag gjorde som du gör här, när de får kritik (skrika som en tonåring ”men duuUråååÅ”).

      Wilma, skaffa dig en egen blogg och skriv hur du vill där. C skriver som hon vill på sin blogg.

        Vilket ologiskt argument. Som att företag får skriva vad de vill på sina hemsidor utan att få bli kritiserade?

    Sluta gorma själv ?

    Jag skulle säga att du missar bollen riktigt rejält här. Om hon hade skrivit så här i stället ” ber snällt att nyheter 24 och Bloggbevakning ska sluta hitta på osanningar och bädda in bilder på våra barn utan att fråga om lov först’ skulle du ha kunnat ta kritiken då? Eller hade det fortfarande varit hennes ansvar? Ska man kanske behöva sluta vara på internet för att inte riskera att hamna på en skvallersajt som utnyttjar ens barn för att skapa content? Eller ska alla vuxna kanske ta ta ansvar och 1. Ta reda på fakta innan man skriver? 2. Lämna barnen utanför?

      Jag behöver inte be om lov innan jag bäddar in bilder från Instagram. Jennifer godkände den funktionen när hon skaffade konto, precis som alla vi andra. ?

        Jag är glad att många av dina läsare förstår problemet även om du inte gör det.

        Nej och denna Jennifer behöver inte heller informera om att det är deras egen åker eller skriva en text om man ska se till att ha markägarens tillstånd, men det kan vara bra att göra det.

        Det finns mycket som man har rätt till men som samtidigt är etiskt problematiskt. Så vill man ses som seriös i sin profession så bör man tänka ett steg till

          Nu svamlar du lite.

    Gud vad du gapar och gormar

    Fast var hon inte främst upprörd över att du anklagade henne för att förstöra någon annans åker? När det i själv verket var hennes?

      Ja! Vi kör fyrhjuling på en av våra åkrar. Ser inte riktigt hur det påverkar någon annan än oss.

      Problemet är väl att jag aldrig anklagade henne för det. ??‍♀️

        Du tog upp problematiken kring att traska in på andras åkrar utan lov och därmed anklagade du även henne att hon gjort lika dant. läs mellan raderna, vi är inte så dumma

          Nej, jag tog upp problematiken med att publicerar bilder från åkrar. Oavsett om man har tillstånd eller inte. Har du ens läst inlägget?

            Men det finns ingen problematik med att posta bild på sin egen åker.

              Hon har ingen egen åker med mogen säd.

            Men herregud, vem är du eller någon annan att kritisera någon för att gå ut på sin egen mark att ta ett foto? (Och bara för att man slänger sig med favoirtbeppet ”problematiskt” betyder det inte att lösryckta anklagelser förvandlas till skarpa analyser)

            Också helt uppenbart att du om det gäller någon annan än influensers du ogillar inte hade kritiserat det. Att en bonde gjorde en fotoruta på sin åker, dvs helt klart uppmuntrade allmänheten till att ta bilder, hyllade du nyss….

            Om man faktiskt bryr sig om markägarna så bör man tycka att det är en HIMLA skillnad mellan att ha tillstånd och inte. Och också värdera deras rätt att både själva ta foton och hyra ut sin mark för foton.

      Det är inte hennes åker. Bilden är tagen förra året. Det finns ingen mogen havre någonstans i Sverige i maj.

    Men vad säger du om att det var hennes åker då? Läste du något finstilt innan angående den punkten?

      Har inte uttalat mig om det överhuvudtaget.

        Så du tycker inte att markägare ska ”klampa ut” på åkrar och lägga ut det på sociala medier? Men (som någon påpekat innan) tycker du det är okej med en avgränsad plats på en åker där man får fota?

    Wow mästare på att ta kritik är du Camilla ? cringe är ett passande ord känner jag över det här inlägget

      Eller pinsamt som det heter på svenska.

    Du kan ju inte lyfta det problematiska i att folk klampar runt och förstör åkrar med en bild på någon som står på sin egen åker förstår du väl? Be om ursäkt istället för att helt rabiat dumförklara henne för en annan detalj för att du känner dig bortgjord.

      Mycket av att vara influencer handlar om vad man sänder ut för signaler, snarare än om vad en enskild privatperson gör, och det här är ett sådant exempel. Och återigen. Ingenstans i mitt inlägg skriver jag det du påstår.

        Och du tror inte att typ varenda en av Reinholds följare vet att de har en gård? Du kan som inte applicera innerstadsinfluencersaker på en bonde, typ.

          Som de flyttade till i februari,så knappast att denna färdiga åker är deras.

        Fast man ”sänder ut” vääääldigt olika signaler om man går ut på sin egen åker vs någon annans? Det är som att säga att jag inte borde lägga upp att jag ligger och solar på min egen tomt för då kanske någon lägenhetsbo får för sig att sola på grannens villatomt…. Det enda problematiska med att gå ut på en åker är just om det är någon annans åker.

        Om du som inflenser plockar äpplen, ska du ta ansvar för att någon annan pallar? Om du lägger upp ett foto på din kompis med hennes tillstånd, är det ditt ansvar när andra lägger upp foton på folk utan tillstånd? Om du eldar där det är OK, är det ditt fel att andra eldar under förbud? TILLSTÅNDET är hela skillnaden.

        Varför lådsas du som att alla som inte håller med dig helt enkelt inte förstår? Jag håller inte med mig för jag tycker resonemanget du för är krasst helt enkelt.

        Vad sänder du själv ut för signaler med det här inlägget tycker du?

      Haha ja, snacka om att inte kunna ta kritik!

    Kan vi inte bryta den dåliga stämningen genom att prata om grammatik, eller matematik för den delen?!

    Jag exempelvis är urusel på matte, men älskar siffror.

      Du är en man va?

    Usch vilket tråkigt inlägg. Du kunde ha bemött detta på ett mycket mer ödmjukt sett. Tidigare har du ju t.ex. valt att inte publicera bilder på barn. Vill minnas att du ändrat detta då du inte kan dölja barnens ansikten när du bäddar in inläggen såhär..? Oavsett så HAR du ju haft denna åsikt och ståndpunkt tidigare vilket borde göra att du skulle kunna förstå hennes kritik/åsikt. Eller?

    Dessutom är det en mycket stor skillnad mellan att kritisera att influencers lägger ut åkerbilder – även om de har tillstånd – och att MARKÄGARE lägger ut sådana bilder på sina egna marker/åkrar. Vi förstår din poäng angående att influencers bilder kan influera till något men du borde verkligen kunna förstå denna skillnad. Särskilt när flera påpekar den?

    Som om takläggare (-influencer) inte skulle kunna lägga ut bilder när de är på ett tak för att det kan influera att klättra upp på andras tak…? D.v.s. olyckor kan ske. Som att bönder/hästägare lägger upp bilder där de är i sina egna hagar med sina djur och att random people går in i andras hagar bland djuren…? D.v.s. att djuren kan bli skrämda och/eller att olyckor kan ske. Etc….

      sÄtt*… ?

      Ja, tänk om hon hade visat en bild där hon kör med en skördetröska på åkern. Vad hade inte det kunnat inspirera till?! ??

    ingår ”bli kränkt av minsta fis i din riktning” i arbetsbeskrviningen för influencers? hahahah

    Sätt henne på plats camcam ?

    Riktigt bottennapp av dig Camilla, tyvärr.

    Betyder inte att du som enskild person har rätt att använda bilder från installation. Lite skillnad på om du eller instagram som använder bilden

    Ahh och detta är alltså svaret på varför jag inte har instagram, aldrig haft och planerar inte att skaffa. Tack för lördagsunderhållningen (nu fick jag ju dessutom ta mig i kragen och skaffa ett konto här) ? Trevlig lördagskväll.

    Bilden skulle aldrig länkats på Bloggbevakning överhuvudtaget såklart. Det är hennes åker, hon tar vilka bilder hon vill på sin åker. Hon har inget att göra med diskussionen att influencers tar bilder som markägare icke godkänt.

      Det är knappast hennes åker. Bilden är från förra året. Det finns ingen mogen säd någonstans i Sverige idag.

    Alltså, varför blir kritik mot Camilla så väldigt… ”Åå NU har vi chans att kunna fya på Camilla! Fy fy fy, nu blir vi besvikna på dig, ajabaja!” ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.