Barn och integritet på sociala medier

Barn och sociala medier är lite av en het potatis just nu, där debatten är i full gång kring var gränsen för dessa publiceringar bör gå.
Får man som förälder exponera sina barn hur som helst under förevändningen att man ju faktiskt själv bakat fram den här ungen?
Det finns givetvis grader i helvetet och vissa strider är helt enkelt inte värda att ta, men här är en som jag vill diskutera kring:

Bilden här ovan är en skärmdump från en video som en influencer lagt upp på Instagram till sina 50 000 följare.
Jag har valt att inte namnge influencern då detta med ”sharenting” är ett större problem än en enskild person som postar den här typen av innehåll på sina sociala medier.
Vad som händer i den här videon är att influencerns son blivit så pass bajsnödig att han sätter sig bredvid poolen och bajsar.
Vad gör mamman? Hon filmar alltsamman och lägger ut klippet på Instagram.
Klippet, som föreställer en liten pojken som inte hann till toaletten ska nu roa influencerns dryga 50 000 följare, som uteslutande skriver positiva kommentarer och hjärtan.
Ingen av hennes följare verkar ens ha reflekterat över vad som faktiskt sker i den här videon eller funderat kring hur det eventuellt kan komma att påverka barnet längre fram i livet. Det är en video på ett naket barn, i en väldigt utlämnande situation som nu vem som helst kan spara ner och använda för egna syften, vad det än må vara. I samma sekund som mamman publicerade den här videon på Instagram så förlorade hon kontrollen över den. Det ÄR problematiskt och någonting vi behöver lyfta upp och diskutera, istället för att bara normalisera sådant här av rädsla för att bli anklagad för ”mom shaming”.

Det mest problematiska i den här typen av frågor tycker jag är att så många människor bara ”gör” utan att ens reflektera över sina beslut och vad det kan komma att innebära. Oavsett vad man gör i den här frågan så måste det vara ett genomtänkt och aktivt beslut och inte någonting man gör utan vidare eftertanke.

Det här typen av content tycker jag är över gränsen och integritetskränkande på bekostnad av barnet.
Var tycker ni gränsen går?

Jag bad mamman om en kommentar kring hur hon och hennes man resonerar kring det content som publiceras på sociala medier och hon svarade så här:

Hej Camilla,

Jag tyckte att videon är väldigt gullig. Han är fortfarande en bebis och här har jag och min man utgått från vad vi själva skulle tycka är ok om vi var 2 år.

Allt gott, XXX

Jag ser gärna att diskussionen mer handlar om problematiken i stort snarare än om en enskild publicering eller influencer.
Givetvis får man även tycka att det inte är ett dugg problematiskt, det som jag skriver om här ovan. Alla har rätt att tycka och tänka precis vad de vill om det här, men det är väl det som gör en diskussion levande, eller hur?

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    En bebis?? En tvååring är inte en bebis…

      Man väljer själv vad man tar med sig från det här inlägget..

      Den där ungen behöver äta mer fibrer. Det är ett som är klart!

      Håller med dig. Min dotter på 2 år är väldigt noga med vad hon vill ha på sig, säger nej om jag tänkt ta en bild och hon inte vill helt enkelt. Hon vill vara själv och gömd bakom en dörr el annat när hon ska bajsa. Hon hade INTE velat jag filmade nåt sånt här och dessutom la upp det för vem som helst att se. Fick lite ont i magen när jag såg klippet..!

    jag tycker det är för jäkligt

      Jag tycker det är inte klokt!!! ?

      Helt sjukt! Vad fan är det för fel på folk??? Stackars stackars unge! Att överhuvudtaget filma barnet i en sån intim och jobbig situation är sjukt och kränkande, att dela filmen med alla som har internet är så förnedrande, integritetskränkande och elakt mot barnet att jag knappt kan tro det är sant. Den filmen finns nu garanterat sparad/inspelad och kommer fortsätta spridas. Hoppas ni som vet vem det är anmälar henne!

      Helt fruktansvärt! Varför behöver föräldrar skydda sina barn från sånt här? Jo för att barn är helt jäkla rättslösa! Testa lägga ut ngt liknande på en vuxen människa och se vilken typ av brottslighet du gör dig skyldig till…

    Jag tycker nog att det är upp till föräldrarna, när barnen är så små så brukar de inte bry sig då det bara är gulligt och roligt men visst bör man hålla lite på integritet och det kan bli problematiskt om det sprids så förstår din tanke.

      Det är upp till föräldrarna att skydda barnet. Det är deras främsta uppgift. Min tvååring hade tyckt att det var jobbigt eftersom hen är blöjfri plus jobbigt att folk tittar. Många verkar förminska mindre barn till någon liten varelse som inte förstår. Se barnet.

      Tycker du det är gulligt och roligt att se nån okänd människas barn bajsa? Undrar genuint alltså ?

      Om föräldrarna tycker att det är gulligt så ok men sen då? Barnet kanske inte tycker att det är så kul senare i livet? Ännu värre om någon sjuk människa tänder till på klippet. Nä som förälder bör du ha mer förnuft än så och åtminstone hålla det inom familjen. Att skratta åt barn är fult, bättre att skratta med dem.

      En 2åring är
      Högst medveten, om min 2 åring råkat få nån skvätt kiss i trosan syns det i hela hennes ansikte och hon drar sig undan pga att hon är medveten om att kisset ”ska” ner i toaletten,

        Ja. Min tvååring skäms väldigt om han råkar kissa ner sig. Trots att vi är väldigt noga med att inte skamma och göra någon grej av det. Skulle inte få för mig att filma honom och lägga ut för tusentals främlingar att skratta

      Men alltså helt ärligt, skäms ni för något ni gjorde när ni var två år? Nej det gör man inte och tvååringen förstår inte det. Visst kanske det är fel att lägga ut, det är väl typ allt barn gör i så fall. Visst är det väl ganska komiskt ändå att en liten sätter sig så och bajsar men alla är vi olika och tycker olika.

        Sociala medier fanns inte när jag var 2 år så du kan nog inte jämföra nu och då. Förr hade ett sånt klipp kanske hamnat på någon VHS som familjen kikat på. Men nu, 50 000 + fler därtill.

        Vid vilken ålder slutar det vara okej att lägga ut ett barn som bajsar inför sina följare?

          När de är 0-1 dagar gamla.

        En 7-åring skulle skämmas för sitt 2-åriga jag om hans klasskompisar har sett en sån film på honom….och det skulle de antagligen göra eftersom deras föräldrar skulle visa den för dem.

        inte det minsta komiskt med att någon är bajsnödig och inte hinner i tid.. och varför ens lägga ut det för så många följare? Hade de bara varit för familjen så ja kanske de hade varit okej? Nä inte roligt.

      Min 2 åring kan inte bajsa någon annanstans än på pottan i hennes rum. Dörren måste vara stängd och ingen får se på. Klart som fan att hon bryr sig.

      Håller med dig. Tycker debatten gått över styr. Det är ett litet barn! Vem bryr sig om vad någon gjorde när den var två år. (Om det fanns en film på din granne när denne bajsade i tvåårsåldern hade det varit en stor grej?) Det finns så klart barn som bryr sig redan vid denna ålder och det ska föräldrarna respektera och jag tycker fortfarande det finns influencers som överexponerar sina barn på ett väldigt osoft sätt.

    Vänta VA? Förutom att det är fruktansvärt kränkande mot barnet – VEM vill se en annans unge bajsa? ? Och tycker det är gulligt? En tvååring är dessutom ingen bebis. Fruktansvärt vad man utsätter sina barn för.

    Fy fan.

      Och – ”över gränsen” – detta är långt beyond över gränsen. Tror inte mamman vill bli filmad och få det upplagt för varken 1, 100 eller 50.000 följare. Usch alltså

        The line is a dot to you!

    Barnsyn vs barnet syn. De vuxna i detta inlägg utgår från den vuxnas syn på barnet inte från barnets perspektiv. En vuxen tycker nog att det kan vara en gullig situation men en två åring som är blöjfri ser detta som någon jobbigt att behöva bajsa på marken och kanske skäms.

      Förlåt, men den vuxna som inte är förälder/vårdnadshavare/mor- eller farföräldrar och tycker detta är gulligt, har problem. Det är heeelt sjukt ?

      Men du har också rätt ang barnsyn och barns syn på situationen. Tycker dock inte man har en frisk barnsyn om man lägger upp sin tvååring bajsa ?

        Menade mer att det finns många vuxna som tycker det är lite gulligt/knasigt som dessa vuxna. Och att det är fel.

          Ja precis, men de vuxna som tycker det är ju inte helt friska. Sjukt vidrigt ?

    Vårdnadshavare aka influensers tenderar att gå över gränser hela tiden pga ”bra content”, få likes och spridning. Då väljer man att offra (ja, jag väljer det uttrycket) att exponera barn och familj.

    Förmodligen för att man lever i nuet och inte tänker på konsekvenserna för den enskilde individen.

    Tänk om X antal år när alla dessa exponerade barn behöver terpi och analysera sin uppväxt.

    Sunt förnuft! Det kommer man långt med.

    Det spelar väl för fan ingen som helst roll hur gammalt barnet är. Det är fortfarande ett barn som blir uthängt i en sårbar situation. Undrar om influencermamman själv skulle vilja bli filmad och exponerad för hela jävla internet när hon gör sina behov… dessutom, ”vi har utgått från vad vi själva skulle tycka är okay om vi var två år”? En tvååring kan inte fatta ett sådant beslut. En tvååring förstår inte implikationerna eller de eventuella konsekvenserna. Det är hela poängen. Du är för fan förälder. Du har ansvar för att ditt barn hålls tryggt och inte exponeras. Vad är det för jävla logik hon drivs av?

    Sedan har jag extremt svårt att förstå det gulliga i situationen, och lika svårt att förstå varför vuxna människor som rimligtvis borde veta att det finns massvis av pedofiler online inte kan begripa det problematiska i att dela sådant här material.

      Fattar inte heller vem som skulle finna det roligt att se ett barn bajsa på en story/insta som man inte ens känner. Jag vill inte se nån av mina vänner lägga upp sina barns bajs ??

    Det här är faktiskt helt sjukt.
    Vem, VEM filmar sitt barn när hen bajsar och lägger ut för allmän beskådan på sociala medier?
    Och hur kan man tycka att detta är ”gulligt”?

    Riktigt jävla uselt föräldraskap skulle jag säga, och noll hänsyn till barnets integritet.
    Tycker det är lika illa när föräldrarna på våran gård låter sina barn (3-6 åringar) pinka i rabatterna när de är på innegårdens lekplats och barnen måste gå på toaletten. Det är 10 meter hem och 5 meter till tvättstugans toalett men likförbannat låter de ungarna kissa inför allas beskådan. Är man verkligen så lat?

      Exakt. Absolut att barn inte alltid kan hålla sig, men rent krasst är det olagligt att kissa ute så. Det göller alla, även barn ?

      Vidrigt. Ska det lukta piss på hela innergården? Äckel.

      Fast förlåt, alla hundar pissar ju i rabatter och buskar och allmänna gräsmattor. Varför skulle småbarns kiss vara äckligare?

        Kanske för att vi människor gör våra behov på toa och andra djur gör det ute. Känns ganska naturligt för mig iaf.

          Har ändå svårt att se hur en treårings kiss på en buske är äckligare än en hunds?

      [Borttagen kommentar]

    Finner inga ord..Herregud vad gränslöst. Får man ens göra så?
    En 2åring är dessutom ingen bebis.

    Kan vi bara strunta i ”föräldrarna vet bäst” grejen. För nej, de gör man inte alltid.

      Så fruktansvärt integritetskränkande! De borde inte få vara föräldrar! Man gör inte så mot sina barn.

      Såååå sant! Håller helt med. Vi är ju alla indirekt barn och vi utvecklas hela tiden och lär oss nya saker. Det känns som att föräldrarna är väldigt impulsiva, saknar konsekvenstänk och har egentligen inte tänkt till på vad deras val gör för något. Man får bara hoppas att dem byter perspektiv och tänkesätt.

    Man häpnar. Hur mycket minns hon själv av vad hon tyckte var okej som tvååring för övrigt?
    Sinnessjukt.

    Men vem fan filmar ens sitt barn när det bajsar? Detta är en helt ny nivå av skevt.

    Någon jurist som kan förklara om det här är att klassa som olaga integritetsintrång?

    Om ja; skulle vara väldigt intressant att se detta prövas rättsligt (menar inte den enskilde influencern utan fenomenet shareting i stort)

    Nä nu får det fasen börja införas lagar och regler angående detta. Finns det inga gränser längre?

      Barnkonventionen är lag och den säger att barn har rätt till ett privatliv. Är vi inte inne på den gränsen här? Det borde verkligen gå att tillämpa nu när den faktiskt är lag i Sverige.

        Det är absolut så, dom bryter mot lagen.

    Och jag som har ett privat konto på Instagram med 52 följare (enbart vänner och familj) skulle aldrig få för mig att lägga upp en liknande video på mitt barn och tycka att detta är gulligt. Inte ofta jag kritiserar folks föräldraskap men har man inga gränser? Inte nog med att man postar videon för så många människor. Sen försvarar man det med att det är gulligt. Ja, det finns säkert många pedofiler som skulle tycka detta är gulligt. Fruktansvärt. Punkt.

    Tvååring bebis … som det här konstiga med att vissa pratar om sina barns ålder långt upp i tonåren typ. ”Här har vi lilla Alfred, han är 178 månader gammal”

    Folk är fan inte kloka och totalt jäkla gränslösa. Minns att jag var jättekänslig runt 10-15 års ålder och hatade när mamma visade fotoalbum från när jag var liten när jag var naken på underkroppen, åt glass med hela ansiktet osv. Helt vanliga barnbilder, men jag ville inte att någon skulle se mig. Skulle jag vetat då att mina föräldrar delat en film på mig där jag bajsar skulle jag mått jättedåligt, skulle på riktigt hatat mina föräldrar!

    Va, läste jag att föräldrarna tänkte hur de kände när de var 2 år och utgick från det???

    VEM är då förälder här och tar ansvar för exponeringen, om tvååringens vårdnadshavare väljer att regridera till småbarnsåldern och fattar beslut som en tvååring.

    Jag är mållös.

    Ursäkta men hur fan kunde den människan tro att någon (förutom störda personer) var intresserad av att se detta?!

    Fick ont i magen av att läsa, en 2 åring är i hög grad medveten om vad hen gör och vad som anses rätt/”fel”.

    (TS igen) Vet inte var gränsen går för barnpornografi men jag personligen skulle känna mig utlämnad om min mamma hade lagt upp bilder på min bara rumpa på internet, speciellt om hon hade haft många följare som dessa människor. Finns säkert jättemånga pedofiler som älskar barnrumpor ☺️

    Utgår ifrån att hon lägger upp film på när hon själv sitter och bajsar också?

      Om hennes ”bebis” ger godkännande så ???

    Min son är 8 år och blir ledsen/arg när en bild eller video på honom som yngre råkar visas när nån kompis är här. Han tycker det är jättejobbigt och pinsamt och det spelar ingen roll att han var liten när bilden eller videon togs. Så tycker absolut att det är ett stort problem med föräldrar som lägger ut bilder och videos på sina barn för de finns ju alltid kvar!

    Jag mår illa. Hur kan man ens tycka att sånt är roligt och kul att lägga ut på sociala medier, men varför ens ta kort på något sånt?!? Jag är ingen förälder men dem saknar ju helt klart någonting.

      Att skydda sitt barns integritet, exempelvis…

    ”Hur skulle tvååriga jag resonerat”

    Frågan som löser svaret på livets alla problem, för vissa.

    När jag var mellan 8 och 13 tyckte jag att alla bilder och videos på mig som barn var extremt pinsamma. Jag vet att jag gömde fotoalbum ett tag när alla kompisar alltid ville kolla på gamla kort hos varandra under en period. Det värsta i de albumen var väl typ blöjbilder eller bilder när man var kladdig i ansiktet, ändå skämdes jag SÅ mycket i den åldern. Hade det funnits öppet att hitta klipp på min avföring hade jag nog aldrig mer gått till skolan. Men jag var kanske extremt känslig som barn.

      Håller helt med dig här! I mitt fall som blev mobbad i skolan hade det nog lett till betydligt värre saker än att låtsas vara sjuka då och då.

    Ett bra riktmärke för de som känner ett behov av att dela bilder på sina barn på sociala medier; utgå från att barnet har samma rätt till integritet och privatliv som vilken människa som helst (även om hen är för liten för att förstå implikationerna av delandet). Hade din bästa kompis, eller du själv för den delen, velat att det publicerades bilder på dig där du bajsar, är ledsen, är arg, är smutsig, eller liknande? Och hade du velat att någon delade 20 storys om dagen på allt du gör utan att du själv får kontrollera vad som publiceras? Antagligen inte. Hade du varit ok med att en kompis någon gång då och då la upp en fin, medveten bild från en härlig situation där du känner dig trygg och glad? Antagligen.

    Sinnessjukt.

    Alltså vad är det för ett svar ens?
    ” Vi har utgått från vad vi själva skulle tycka var ok om vi var 2 år”.
    Alltså, en tvååring förstår väl inte internet och att mammas 50.000 ”kompisar” på internet kommer se hen bajsa!!! Det övergår verkligen en tvåårings förstånd, killgissar jag men tror inte jag är helt fel ute ändå.

    Och dessutom; varför utgå ifrån vad man själv tycker i detta sammanhang? Barnet är väl inte sin morsa, eller, och torde således ha en helt egen åsikt.

    vad i helvete…

    Du formulerar det här sååå bra Camilla! Spot on och jag håller helt med dig!

    Jag kan också förstå att föräldrarna tycker det är ”gulligt”… eftersom ”allt” är gulligt så länge det handlar om ens egna barn. Men ibland får man sätta sina egna känslor åt sidan som förälder… Jag skulle få sjuk ångest över om jag hade publicerat något på mitt barn, som jag sen fick höra hade utnyttjats att ru*ka till ?

    Ibland är man naiv som förälder. Det är ingen dödssynd, men kan bli sjukt synd om barnet…

      Ja och för att inte tala om att de aaaaaaallra flesta andra människor inte tycker allt mitt barn gör, säger, tänker osv är det sötaste i världen..

        EXAKT!

      Uh… har tre barn själv som inte är barn längre.. Men, alltså? Finns det föräldrar som verkligen tycker det är gulligt när ens barn bajsar?
      Förövrigt är det rakt ut sagt för djävligt av en förälder att göra såhär. Så otroligt integritetskränkande att jag blir mållös.

    Men hennes svar på Camillas fråga var ju värst ?
    att de utgått från vad de själva skulle tycka var ok om de var 2 år ???‍♀️ fattar inte ens den meningen??
    Samt är inte deras barn en egen person med egna åsikter och rättigheter.. därav borde de inte lägga ut sådant då han inte kan föra sin talan.

    Tänker bara på grannen i Solsidan som kallade Alex för ”fribajsarn”…

      Haha det var så kul!

    [Borttagen kommentar]

      [Borttagen kommentar]

    Va i helvete. Så gör man inte usch!

    Var någonstans är detta gulligt? Gulligt??

    Får man ens lägga upp sådant här på Instagram? Klassas det inte som stötande att se någon bajsa? Eller gäller det bara vuxna? Jag tycker det är extremt illa av föräldrarna att lägga upp detta. Det är kränkande och jag tycker synd om barnet som i en så utsatt situation blir filmad av sina föräldrar. Han kanske hade ont i magen och inte kunde hålla sig och så drar mamman fram mobilen istället för att hjälpa honom till toan i lugn och ro. Oavsett anledning tyder det på att föräldrarna antagligen har blivit totalt avtrubbade ch lever för mycket genom sociala medier.

      Jag anmälde filmen, hoppas den försvinner för pojkens skull.

        Va bra gjort av dig, uppdatera gärna hur det gick! Hoppas verkligen detta tas bort så hon lär sig nåt iaf.

        Vet inte vem detta är men hade gjort orosanmälan om vetat. Hoppas du även gjort det som vet vilka det är.

    Såg detta på hennes story när hon la upp det och fick så ont i magen. Hennes äldsta barn är med i filmen och verkar inte lika bekväm som mamman.

      Och det är inte bara på hennes story utan hon har lagt upp det som ett inlägg ?

        Vem är hon?

    Vem är dena sjuka människa?

      Ja vem är det? Jag skulle vilja se det, missförstå mig rätt men blir nyfiken på att se det.

        Vill också veta vem det är så att jag inte följer denna människa, vill inte på något sätt vara en del utav det där!

          [Borttagen kommentar]

      Ja detta ska anmälas om man vet vilka dom är.

    Som hon malin ( vill inte namnge mer) som lägger ut när barnen gråtande är hos sin pappa och längtar hem! Då fotar och filmar hon det. En unge som säkert är 8-10 år. Varför gör man sånt!!? Jo för att hon vill få sympatier över hur jobbigt hon har det. Men barnen integritet? Så jäkla fult att spela på barnens ledsamhet för att ” plocka poäng hos sina följare.

      Hon är så sjuk. Helt gränslös med vad hon delar om sina barn och sin skilsmässa.

      Är det hon som har autistiska barn?
      Som sa för 1 år sedan att autism var det värsta ett barn kan få och det bara är negativt.

      Ett barn som har rätt stöd från sin mamma, en mamma som agerar för sitt barns bästa,det barnet sitter inte och gråter hos sin pappa, det barnet är tryggt och glad hos båda föräldrarna. Detta beror på föräldrapåverkan vilket är psykisk misshandel. Mamman misshandlar sitt barn psykiskt.

    Dom måste väl mena att de utgår från att om de sett en bild idag på när de var två år? Men inte fan skulle jag vilja att det fanns en video på när jag bajsar, oavsett ålder.
    Hursom är det vidrigt. VIDRIGT. Noll tänk på barnets integritet. Om de inte vet om barnet skulle tycka det var okej så går det att fråga. Förmodligen hade det sagt nej.

    Spelar*

    Förutom allt det andra redan skrivit om barnets integritet är det ju extremt dåligt content. Bajs?! Det är ju bara för äckligt.

    ??

    Man tänker dock inte på barnet om man utgår från sig själv. ”vad jag hade tyckt var okej när jag var 2” betyder inte att en annan 2åring tycker att det är okej varken då eller samma 2åring på äldre dar. Så bara där talar man över huvudet på ett barn och utgår helt från sig själv.

    Vad bra att någon anmält detta sjuka iaf, vem det nu än är. Hoppas verkligen insta tar bort allt detta för gott och den sk mamman borde bli avstängd från alla sociala medier på livstid.
    J–la idiot och stackars lilla barn, hur i helvete är man funtad : ( Jag HATADE att vara med på bild (fullt påklädd) som liten och det var ändå på den gamla goda tiden när det som mest hamnade i ett fult fotoalbum..
    Hur kommer inte detta barn kunna känna när tusentals människor fått sitta å kolla på detta ”live”. Sinnesstört

      Jag anmälde filmen, kan inte se den längre i hennes flöde men vet inte om det bara är för mig den är borta eller om insta tagit bort den helt. Har aldrig anmält något där innan så vet inte hur det brukar vara, nån annan som vet?

        Jag kan fortfarande se den

          Hoppas verkligen den försvinner snart om hon inte själv har en gnutta vett att radera

    Jag reagerade på att det enbart var positiva kommentarer och ifrågasatte videon på hennes Instagram, men kommentaren blev raderad och jag blev blockad, så det förklarar ju varför det enbart var positiva svar…

    Jag förstår inte att det är så många som inte behandlar barn med samma respekt som de behandlar andra vuxna. Vuxna, allra mest barnets föräldrar såklart, måste ju värna mer om barnets integritet eftersom att barnet inte har förmågan att göra det själv fullt ut.
    Föräldrarna borde istället visa att det absolut inte är ok att filma/utnyttja barnet i en så extremt utlämnande situation.

    Men jag blir ju sjukt nyfiken vem detta är….verkar ju vara något så frustrerad ego, handlar ju inte om något annat än ego. Barn behövet sin integritet och även om mina barn hade sagt att jag skulle lägga upp dylika bilder på dem är det ju mitt ansvar som förälder att hjälpa dem gränssätta

    Det här är totalt vidrigt på alla sätt. Hur kan man ens tycka att detta är okej som förälder?! Jag längtar tills det kommer en lagstiftning som värnar om barns integritet på internet! Det är ju helt sanslöst att det ens ska behövas, men de här föräldrarna visar ju tyvärr att det krävs! Utöver det så är det inte underhållande öht att se någon bajsa. Nej, det är inte gulligt för att det är ett barn!

      Det finns nu, barnkonventionen är lag sedan en tid. Hänger ju på att de som vet vem det är anmäler till soc.

    Tycker det är extremt integritetskränkade mkt barnet. Barn är fan inte gamla när de börjar skämmas och vet tidigt vad som är socialt acceptabelt när det kommer till kiss och bajs. Å andra sidan tycker jag samtidig att det spelar mindre roll om barnet vet, förstår, skäms eller inte. Oavsett är det integritetskränkade och helt jävla absurt. Vem vill se ett barn bajsa på sig? Är det verkligen allmänintresse? Jag tycker absolut inte det och fattar ärligt inte ens varför man som förälder ställer sig och filmar.
    Sen på ett generellt plan är det obehagligt hur vuxna fläker ut sina barn på sociala medier utan en tanke på deras integritet och rätt till skydd. Ett jätte ledset barn kan såklart vara både gulligt och roligt, men situationen är inte roligt för barnet. Är det okej att filma och dela en film på en vuxen som gråter eller bajsar på sig bara för att hen inte är medveten om att man filmar och kanske aldrig kommer se filmen? De flesta hade nog sagt nej. Jag tänker att det är samma sak.

    Min dotter är också två. Hon säger gå ut när hon ska utföra sina behov.
    Man är inte bebis när man är 2 år!!

    Jag lägger ut bilder på henne som jag själv hade kunnat tänka mig lägga ut om dom va på mig. Aldrig när hon är sjuk, ledsen eller arg. Då blir hon inte ens fotad av uppenbara själ.
    Herregus folk alltså

    Haha ”vad vi själva skulle tycka är okej om vi var två år”. Som att en tvååring vet någonting om vad den tycker? Jag tycker det där är extremt intimt. Jag har en son på två år och när han ska bajsa så går han iväg eftersom h. Vill vara ifred. Tycker det säger allt.

    Om någon annan filmat deras barn och lagt ut eftersom det ”var ju så gulligt”. Hade föräldrarna tyckt det var så charmigt då?

    Jag håller med så många andra här i flödet, detta är vidrigt ! Gränslöst och osmakligt och jag blir ledsen på djupet å det lilla barnets vägnar. Här & nu, men även för vad klipper kan komma att innebära för barnet längre fram. Känns som så många influenser-föräldrar nästan SKAFFAR barn som content.

    Problemet finns ju inte bara hos influencers – har tom slutat följa kompisar för att de publicerar bilder på sina barn i situationer som jag tycker är över alla gränser! Jag tror inte många förstår hur lite vi äger bilder när vi lägger ut dem på sociala medier.. Eller hur mycket de får tillgång till i våra telefoner.
    I denna influencers kommun är ju problemet även att många förskolor (enligt min mening) inte arbetar utifrån barnets bästa. Förskolor och öppna förskolor som lägger ut bilder på barnen på sina instagram konton och hänvisar till att ”föräldrarna godkänt det”. Men jag kan tycka att en förskola borde vara en bättre förebild och ALDRIG lägga ut bilder på barnen för att visa föräldrar som kanske behöver få tankeställare att öppna ögonen att vara mer försiktiga…

    Nej, till både influencers och alldeles vanliga människor – var mer försiktiga med er exponering av era barn. Ni har ingen aning om vem eller vilka som får tillgång till era bilder och jag tror inte ni skulle tycka det vore ”gulligt” om ert barns bilder hamnar i händerna på fel personer….

    Se kontot ”Sverige roligaste barn” på insta, där föräldrar delar med sig av många gånger konstruerade videos som ibland är på gränsen eller över den. Enkel regel: vill jag som mamma/pappa bli filmad och publicerad om jag blir akut nödig och måste göra mina behov på udda plats? Om nej – då ska du inte heller lägga ut detta på ditt barn. Ställer man sig den frågan kommer man långt. Om man nödvändigtvis ska filma sparar man det i privata mappar. Inte skickar till alla man känner.

      Äsch, det kontot är inom gränsen helt klart. Någon måtta får det vara.

    Tror att vi kommer ha en generation av arga unga som blivit exponerade på sociala medier i framtiden, det här kommer slå tillbaka mot de föräldrar som dokumenterar allt deras barn gör under deras uppväxt.

      Ja herregud, vartenda sommarprat kommer att handla om detta om trettio år!

    Ett naket barn som även bajsar = jag skulle anmäla det.
    Det är inte okej någonstans att lägga upp något sådant och det utifrån barnet. Jag skiter i de vuxna. Fullständigt. Hade jag varit en anhörig till denna mamma hade jag kraftigt ifrågasatt det hela. Fattar man inte att det klippet kan användas av pedofiler ska man fan inte ha barn. Bilder på nakna barn låter man INTE komma ut i omlopp. Det är bara att BEGRIPA det. Föräldrarna eller andra vuxna för den delen har INTE DEN RÄTTIGHETEN att lägga upp nakenbilder på någon som INTE kan säga NEJ.
    Fan vad less jag blir på sådant här.

    Och samtliga av er som säger att ”nä, men jag lägger ut bilder som jag själv skulle känna är okej att det kommer ut på mig” … mmm, det är ett helt befängt resonerande.
    För du resonerar utifrån att du har haft möjligheten att säga OK till det som läggs ut på dig. Barnet = har inte den möjligheten.

    Det finns aa en orsak ”STOPP! Min kropp!” – det handlar om att barnet ska få vara skyddad från att vuxna ska utgå ifrån att det är okej att bryta ett barns integritet. Kolla på ECPAT Sverige, kolla gärna med andra organisationer som jobbar med exploatering (nakna) barn på nätet, utbilda er, förstå allvaret i det ni anser vara en sk oskyldig handling.

    Nej fy fan vad vidrigt! Mår illa när jag ser det här. Fy fan vad jävla utlämnande och integritetskränkande! Aldrig i helvete att jag nånsin skulle lägga ut något ens i närheten av något sådant på mina söner! Fy fan! Gulligt? Ja det kanske det hade vart om hon berättade det för den andra föräldern, möjligtvis en nära vän eller släkting men att lägga ut det till allmän jävla beskådan? Nej fy fan!

    Känner spontant att föräldrar som förminskar sina barn genom exempelvis detta beteende ovan eller daltar med dem och ser dem som bebisar, bär dem när de är stora nog att gå själva osv måste lida av någon psykisk störning.

    Skulle för i övrigt aldrig fota mitt barn naken oavsett situation och ännu mindre ens lägga ut minsta lilla på sociala medier. Snacka om ofredande! ? Så osunt och ofräsch beteende att fota barn nakna även som förälder till barnet. Visar på att man skiter fullständigt i barnens rättigheter och integritet, barn är ingen ägodel.

    Nej. Bara nej.

    Sjukt beteende att filma sitt bajsande barn o lägga ut det såhär. Hoppas nån filmar henne om hon inte hinner till toan. O så kan alla skratta åt det, så gulligt ?

    Hon la även ut på instastory när hon filmade sina mor- eller farföräldrar som hon inte träffat på länge pga corona o det märktes att de var besvärade. La till nåt om att brösten på mormorn/farmorn såg gigantiska ut.

    Varför gör man det? Noll respekt för sina anhöriga. När jag träffar mina släktingar, speciellt de äldre så umgås jag med dom. Inte fan filmar jag dom o försöker göra mig rolig över dom på sociala medier.

    Tror hon har en skruv lös eller är dåligt uppfostrad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.