Åka häst och vagn som nöje?

Bildkälla: Isabella Löwengrip Instastory

Ni är flera stycken som kontaktat mig angående Isabella Löwengrips story där hon och hennes sällskap åker häst och vagn i Grekland. 
Trots att jag själv är gammal hästtjej så inser jag att det här är någonting jag faktiskt aldrig funderat så mycket över – att det kan vara snudd på djurplågeri att åka häst och vagn på det här viset.
Jag har bland annat själv åkt häst och vagn, runt i ”Old Sac” i Sacramento och inte tänk mer på det än att det är en mysig aktivitet och ett bra sätt att uppleva den här äldre delen av staden på.
När jag nu läser de inlägg som jag fått länkat till mig, så inser jag att det nog var betydligt mer mysig och pittoreskt för mig än det var för hästen.
Den stackaren tvingades dra runt på oss, inklämd mellan bilar och bussar, i en miljö som är allt annat än naturlig för den.

Vill du läsa hela artiklarna så hittar du dem HÄR och HÄR – det verkar vara i princip samma texten en på svenska och en på engelska – men här kommer några av punkterna, om det är för mycket text:
😉

Hästar är menade att springa fritt, inte vara fast i trafiken.
Förutom att hästar borde få leva fritt ute i naturen och inte sitta fast i trafiken, så är trafik och högljudda miljöer + hästar inte en bra kombination. Hästar är nämligen lättskrämda djur och de trivs inte i stadsmiljöer.

Vagnutrustningen orsakar skavsår och obehag.
Tänk dig själv hur det skulle kännas ifall du hade vagnutrustning spänd på din kropp och i munnen varje dag i resten av ditt liv. Jag tror faktiskt inte att du skulle uppskatta det särskilt mycket och det gör inte hästarna heller. Faktum är att det inte är sällan som de får skavsår eller känner obehag.

Hästens lungor skadas av avgaser.
Förutom att hästar inte trivs i trafiken, så tål inte deras lungor alla avgaser som de tvingas andas in. Studier har visat att hästarna drabbas av cancer och i många fall har lungor som kan liknas vid en rökares.

Att människor fortfarande åker häst och vagn på det här viset tror jag är mer pga okunskap, snarare än ett medvetet beslut att plåga hästar. 
Jag hade helt ärligt inte tänk särskilt mycket på det innan ni började kontakta mig om Isabellas video, och jag är ganska säker på att det är anledningen till att hon och hennes sällskap tar sig fram på det här viset – okunskap.
Hur ofta ser man häst och vagn i Sverige på det här viset, som får en att funderar över hela arrangemanget?

Med tanke på hur lite jag själv reflekterat över det här så kan jag ju knappast gå på någon annan och kritisera dem för att åka häst och vagn, så se det är inlägget som informativt, snarare än Isabella-kritiskt. 
Jag vill mest uttrycka ett tack till alla er som skrivit till mig angående detta, så att JAG fick upp ögonen för varför man inte ska åka häst och vagn på det här viset.
Så tack!

113 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Klagar på att Bella åker häst och vagn, slänger en flintastek på grillen.

      Ja, det är ju helt omöjligt att de som klagat faktiskt är vegetarianer/veganer och tar avstånd från att utnyttja djur
      Men visst, mycket bättre att inte se problemet alls och samtidigt trycka i sig en köttbit?

        Tvivlar starkt på att alla som beklagar sig är veganer….

      HÄRLIGT med svenskar som klagar på häst och vagn i Grekland samtidigt som de inte håller avstånd och festar vidare, integrationen inte funkar, hemlösa bor på gatan och vårt land på riktigt har egna problem vi kan engagera oss i! Men skit i det- en influencer har åkt häst och vagn…

      Just det

    Det ser man ganska ofta i Sthlm, bland annat så brukar ju kungafamiljen göra det och Bobby Oduncu gjorde ju det i julas gick att se på instagram.

      Gör dom detta flera flera rundor varje dag?

      Och på Astrid Lindgrens värld ?

        Sommarjobbade på ALV för massa år sedan. Hästarna mår nog väldigt bra. Dom har inte många turer/häst under dagen, har tillgång till bra hagar, och framför allt, det är inte i en stadsmiljö.

      Du kan inte jämföra hovstallet med hästar utomlands…

      Lol Kungafamiljen sitter inte i flera timmar varje dag och åker runt runt runt i trafiken. Dessutom är hovstallets hästar väldigt väl omhändertagna

    Det finns ju en anledning till att vi inte erbjuder turister att åka runt med häst och vagn i Stockholm (inte vad jag sett i alla fall). I många andra städer på jorden, där man inte har samma koll eller hänsyn till djurs rättigheter och välmående, är det ingen Big deal alls. Skulle någon försöka starta en sådan firma här så skulle den konka rätt fort då vi inte hade accepterat att ha hästtaxis mitt i stan. Bra att du lyfter, lets bojkotta! Jag kommer aldrig åka häst och vagn utomlands iallafall. De har det ofta varmt, långa dagar och ingen vila 🙁

      Tycker ofta man ser häst och vagn i Stockholm. Kungafamiljen åker ofta det ju och har sett andra också. Bättre för miljön om man ska vara krass och man får hoppas att hästarna behandlas bra och inte lider. Så typiskt att det ska tas upp för att det är just Isabella som gör det så uppenbart hur vissa kämpar med att försöka kasta skuggor över henne. Och många kommentarer lär det bli haha.

        Ja visst ser man det, frisören Bobbu O visade på sin insta att han åkte häst och vagn i Sthlm. Erbjuds i New York också och finns nog i de flesta städer även fast det inte är så vanligt överallt. Hästar är starka djur och trivs väl med att gå och springa, man får hoppas de behandlas väl och inte lider för det är ju hemskt i så fall.

          Ja precis och det ser ju ändå ganska härligt ut, miljövänligt om inte annat, och det ser inte ut att vara bilar och trafik så just det där med avgaser verkar inte just denna häst bli utsatt för när Bella åker, och hade de sett att hästen led så hade de nog avstått.

            Och hur ser du att en häst är kuvad? Det ser du inte. Inte heller en människa eller barn som är under psykisk misshandel. Så vakna.

          Fast i många turistorter utomlands så behandlas hästarna inte bra. Jag bor själv i en turistort i Spanien och det är mycket diskussioner gällande häst och vagn och att de faktiskt inte har det bra. För det första är det SKIT varmt för hästen att dra feta turister lägst gator i gastande sol. Detta är bara en av grejerna och finns massa andra saker som hur de har det i sitt stall, föda, vatten etc…

          Bara för att det händer i New York betyder inte det att det är ok. Hästarna runt Central Park mår tydligen enormt dåligt och ett flertal djurrättsorganisationen avråder från att stödja den branschen.

        Jo men kungafamiljen åker väl häst och vagn kanske 2 timmar per år? Jag mena det som finns utomlands i t.ex Grekland, mallis, massa ställen, där det står 10 hästar med vagn och väntar nere i hamnen och du kan åka hem med dom till ditt hotell dag som natt. Där hästen behandlas som en bil.

          Ja, och deras hästar behandlas väldigt bra

            Nej, jag tror verkligen inte att vi behöver oroa oss för kungens hästar.

          Tänk då förr i tiden då åkte djurvänner häst och vagn.

            Så för att man gjorde fel förr pga av okunskap Så är det okej att göra väldigt fel nu med dagens kunskaper? Ge dig Mickan.

        Dom hästarna är från de finaste stallet i landet . Hovstallet. Få har sådan lyx som dessa hästar. Och hur många rundor drar hästarna kungen var dag ?

        Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt .

        Man kan inte jämföra att åka turistrundor i länder i södra europa med hovstallets korteger. Bara nej.

        Hästhållningen är PISSIG i dessa länder. Magra hästar, halta hästar, hästar som får stryk, hästar som går 12-timmarspass, ingen skugga, ingen utevistelse i hage, ryck och slit, avgaser, gap och skrik och höga ljud. Har sett hur de piskade upp åsnor och hästar som skulle släpa upp alldeles för stora turister upp för ett berg på nån jävla grekisk ö. Ville bara gråta. Har skällt ut åtskilliga män i turkiet, malta, grekland och spanien när jag sett hur de behandlat djur.

        Skulle aldrig stödja detta. Det är samma sak som att fotas med tigrar i thailand, gosa med elefanter på en ”sanctuary”, hålla i koalor och gå på sea world. Nu är hästar domesticerade och inte vilda längre, men principen är densamma. Jag har hållt på med hästar i hela mitt liv och även tävlat, och visst har jag sett lidande hästar, men inte alls på samma sätt som i t.ex. grekland och malta.

    Finns ju många hästar som vistas i trafik (polishästar t ex) som säkert mår bra. Få hästar springer ju fritt om man säger så, och även en sadel på ryggen är ju onaturligt.

    Men, jag tror ju tyvärr inte dessa hästar som drar runt på turister har det så bra alltid…utan de utnyttjas o sen byts de ut. Så jag hade inte åkt häst o vagn om det inte var ett ställe jag var säker hästarna hade det bra på.

      Tror det lite beror på ens bakgrund. Är man uppväxt med djur och bryr sig om att de ska ha det bra tänker man nog ett varv till innan man gör något sådant som att åka häst o vagn i rusningstrafik en varm dag.

        Fast det ser inte ut att vara någon rusningstrafik av bilderna att döma. De som är uppväxta med djur och hästar har ofta åkt häst och vagn i många fall.

          Lägg ner.

      När det handlar om turister handlar det i regel om pengar och inte om djurens välmående. Hästar stupar mer eller mindre dagligen i New York bland annat… De får för lite paus och för lite vatten.

    Krävs inget geni för att lista ut att det inte är särskilt trevligt för hästarna? Hästtjej eller ej.

    Bättre för miljön iaf än att bilar åker runt 😉 Men visst kanske kan skava på hästarna och det är ju hemskt i så fall och synd om hästarna men hästar är starka och trivs med gå och springa. Man får väl hoppas att de behandlas väl och bra. Så klart att någon ville att du skulle skriva om det och försöka smutskasta Isabella än en gång, otroligt vad vissa kämpar på med det.

      Fast det är ju inte så att hästarna ersätter en bilresa?

    Jag håller med om att hästar inte trivs i en stadsmiljö med avgaser. Dock tror jag inte på att de skulle fara illa av betet eller selen. Det hela beror helt på djurhållningen. Är hästen mager? Åk inte. Står hästen i solen hela dagen utan tillgång till vatten eller skugga? Åk inte.

      Man ska inte åka alls då hästar vare sig får vila eller vatten.

    Väldigt smittsäkert sätt att resa runt på dessutom, med tanke på hur nära mannen sitter kusken. Är så trött på alla som försvarar sitt resande under pandemin med att ”man faktiskt följer reglerna”. Uppenbarligen gör ju inte folk det och man har heller inga problem med att posta bevis på det i sociala medier. Inte så konstigt att den här pandemin aldrig tar slut och att delta-varianten nu sprids som en löpeld i världen!

      Men snälla..

      Vilka regler är det som inte följs här?

        Och neeeeej jag är inte Bella-fan. Är noll intresserad av Bella och hennes blogg. Hon är totalt ointressant sedan en lång tid tillbaka enligt mig.

      Mer smittsäkert än att ta tunnelbana, buss eller sätta sig i en taxi med en chaufför.

      Ja jag säger som flera, det är väl mer smittsäkert än buss, taxi osv för de är ju utomhus iaf och mannen som sitter bredvid kusken är ju över 50 och säkerligen vaccinerad, det är troligen kusken också. De flesta över 40 är vaccinerade inom EU. Det är okej att resa inom EU och helt ärligt så ser ju inte detta sällskap ut att vara i stora folksamlingar utan mest är för sig själva så mer smittsäkert än många andra som man ser på sociala medier.

        I Grekland är ca 48 % vaccinerade och du ska ju fortfarande hålla avstånd till andra människor.

        ”Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför gäller de grundläggande råden även för dig som är vaccinerad:
        Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk.
        Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
        Tvätta händerna ofta.
        Testa dig vid symtom.”
        Källa: Folkhälsomyndigheten

          Är dock ändå mer smittsäkert än taxi eller buss.

    Utanför vårt hotell i Spanien för några år sedan så stod det två hästar med vagnar där man kunde köpa en åktur. Under hela vår vistelse så stod dom där från att vi vaknade på morgonen tills vi gick och la oss, tyckte så fruktansvärt synd om dom 🙁

    Hon är ju inte påläst eller medveten om nåt annat så varför skulle hon vara det kring detta. Nu ska hon ju skaffa fler barn och starta bolag igen också. Först nytt bolag, sen nytt barn! För det gick ju så bra senast…

      Tyvärr inte bara Bella som är dåligt påläst och medveten om dessa ridturer. Jobbade för inte så länge sedan brevid starten för en av alla dessa häst och vagnar. Den gick ungefär nonstop på fina dagar.

        De två andra som är med verkar knappt veta något om resan än mindre ha inflytande på vad de ska göra. Gratis är gott…
        Isabellas pojkvän eller vad han nu är gör skämt av hästresan, han leker typ cowboy! De blir allt pinsammare för varje dag som går.

    Kommentarerna är ju inte omodererade som det står. Trist med modd, då tröttnar man på att kommentera.

    4 rätt dragna Svenskar på hästtur.

    Blir pinsamt berörd när Bella på sitt vanliga stupida vis frågar
    -Vet du vilken dag det är idaaaaaaa?
    -Ehhh ett år och en månad va…svarar den inhyrde 52 åringen lite släpigt.

    Som reklampelare gör dessa 2 paren mer komedi än att locka till Greklandsbesök.

      Jag blir pinsamt berörd av dina stupida kommentarer Anette. Är väl bra att de kan underhålla dig för du verkar bitter och verkar väldigt intresserad av Bella. Det verkar vara ditt nöje att klaga och klanka ner på Bella för precis allt. Är de inte tråkiga så är de pajaser, inget är bra enligt somliga. Jag tycker Bellas stories är trevligt att se, jag blir både underhållen och sugen på samma resa.

        Klart du gör. Ingen förväntade sig nåt annat!

      Och lekfarbror Pålle är såååå rolig då han agerar groom (hästkörning) och burkar för att hjälpa hästen att ta kurvorna. Tur ändå att dessa två ensamma själar hittat någon likasinnad att ”leka” med. För något kärlekspar är de definitivt inte! Han hjälper henne att ta sig igenom barnveckorna så de kan festa och resa de barnfria.

    ?

    Unpopular opinion men tycker att ens rida på hästar är djurplågeri.

    All form av ridning är djurplågeri. Speciellt tävling, dressyr osv. Att tvinga en häst till att dressera är ju sinnesjukt… att man inte kommit längre i den frågan är ju märkligt.

      Ok jag vet att det är en felstavning, men när jag läser ”Att tvinga en häst till att dressera” kan jag inte låta bli att skratta. Ser en tvärtom-situation framför mig där en häst i cirkuskostym står i mitten och människor springer runt i ring runt den ? Det vore något hörrni! ?

      Jag håller med. Red många år på ridskola. Ångrar att jag gjorde det nu.

      Det enda ridning jag kan tycka är försvarsbar är barbacka på en häst som mest går fritt annars ute. Typ korta ridturer utan trens och sadel. För jag tror endel hästar faktiskt tycker det är kul ibland. Så länge de inte blir tvingade och som sagt slipper alla typer av träns, sadel och piska.

        Att rida barbacka är dåligt för hästen rygg eftersom all vikt hamnar som punkttryck vid sittbenen. Det är bättra att rida med sadel, eller en bra bomlös sadel/barbacka padd så vikten fördelas jämnt över en större yta och så det inte blir punkttryck.

    I den värmen ?

    Det finns väl egentligen bara en enkel regel att minnas som turist, och människa: Djur är aldrig underhållning.
    Rid inte på kameler, elefanter osv, fota dig inte hållandes i ett djur som orm, sengångare osv.
    Betala aldrig för att klappa ett djur.

    Det liv de här djuren har är rent djurplågeri.

      Plus en på den.

        Instämmer! Bellas stiftelse skulle väl ha en avdelning för djur efter sonens önskemål. Desto märkligare hur hon agerar på denna resa.

    Håller inte med några av punkterna i det grå fältet förutom att avgaser inte är bra för hästarna lungor.

    Avgaser är dock inte bra för någons lungor…

      Exakt. Inte bra för kuskens lungor heller. Och vad har han för arbetsvillkor tror ni?

        Han kanske är egenföretagare och glad och tacksam för att han fick kunder och tjänade en slant. Hästen kanske är hans egen och kanske behandlar han hästen bra och kanske drar den inte vagn hela dagarna vad vet vi. Inte klokt vad det ska letas fel.

          Det kanske är som du säger i detta fall. Men det är i så fall ett undantag tyvärr.

      Men vadå ”håller inte med”? Vet du säkert att alla dessa hästar INTE får skavsår, obehag, blir stressade osv?

        Det var inte så det var formulerat.

    Shit det är så mycket saker att vara WOKE över att jag knappt hinner med

      Woke? Snarare lite sunt förnuft.

        Eller hur.

      Så himla woke att inte plåga djur…

    Otroligt att år 2021 att budskapet om detta inte kommit längre. Jag har kämpat för hästarnas rättigheter (och svara djur som anses som mysigt på semestern) i år. Jag hoppas att det är okunskap men jag har svårt att förstå att man inte fattar bättre. Jag har även skrivit till Isabella och påpekat detta. Gå själv för guds skull!

    Samma med åsnor i Grekland för att ta sig upp för berg, apor och andra djur som man tar foton med, delfinshower, häst och vagn i central park, läs på för guds skull människor och sluta vara så förbenat inskränka!

    vi vet ju att hon hatar djur så är inte förvånad 🙂

      Nej det vet vi inte alls, hon verkar ju gilla både hundar och lamm iaf och även hästar har hon ju setts klappa på bild. Men vi vet ju att du rebecka hatar Isabella däremot.

        Kämpa

        Har du inte koll på din egen idol? Leta fram Dn-artikeln där hon säger att hon hatar djur.

        ” Det finns väl någon rädsla att jag ska bli en kattkvinna i framtiden – fast utan katter för jag hatar djur”. Citat Isabella Löwengrip.

    Lite OT men en mellanstor influencer är sedan 2-3 veckor ”rescue home” för en tidigare vildkatt. Influencern bor i en liten lägenhet och katten har levt sitt liv utomhus tills den nu blev ”räddad” och har hela tiden legat gömd under en soffa. Äter och dricker måttligt och är allmänt livrädd.. Tycker så synd om katten ? För djuret i fråga blir det ju snarare ett fängelse än räddning

      Min familj tog hand om en sådan katt för 5 år sedan. Första månaden bodde han under ett skåp, för att sedan försiktigt börja ta kontakt med oss. Det hjälpte också att vi hade en tam och social katt sedan innan. Det tog låång tid att socialisera honom. Numera är han värsta gosproppen och kan inte få nog av gos och godis.

      En ärlig fråga, för jag har ingen koll, på vilket sätt är det synd om katten?
      Nu kan jag inget om varken katter eller vet vem som har tagit hand om just den här katten så jag vill verkligen förstå.
      Om katten mår dåligt tänkte jag att det väl var bra att ta in den hemma och ge den tid att lära sig vad ett tryggt hem är.
      Borde man snarare ta hand om vildkatter som med vilda skadade djur, dvs vårda och sedan släppa ut i naturen igen?

        Många katter som är födda utomhus och blivit förvildade (”vildkatter”) blir aldrig helt tama, och då är det diskuterbart om det är rätt att stressa katten genom att tvinga katten att bo inomhus nära människor resten av sitt liv, eller om dessa katter ska få bo i tex ladugårdar/stall där katten själv kan välja hur mycket social kontakt den vill ha med människor.

          Tack för informativt svar!
          Då låter det ju mycket bättre att få bli stallkatt. Den perfekta blandningen av frihet och trygghet. ❤ Hoppas att den aktuella influencern kan hitta ett sådant hem för katten

          Det finns inga vildkatter i Sverige. Det som finns är förvildade tamkatter vilket är en stor skillnad. Endast ett fåtal katter, även de födda som hemlösa kan inte bli socialiserade. Sen blir en del aldrig några knäkatter utan umgås med människor på sina egna villkor.
          Har själv 3 fd hemlösa katter varav 2 var superskygga när de flyttade hit. Kärlek och framförallt tid och att inte tvinga fram något fungerar på de allra flesta. Är även engagerad i både vårt katthem och hemlösa katter i stort så jag vet vad jag pratar om. Och det är garanterat mer synd om en katt som är hemlös och utsatt för hunger, köld, våld och sjukdomar än att vara rädd under en säng en period.

            Du verkar inte ha läst min kommentar alls så förstår inte ditt svar?

            Missade du att jag skrev ”förvildade (”vildkatter”)”?
            Vart skrev jag att det inte går att socialisera förvildade katter? Jag har själv en katt född och uppväxt utomhus som var vild i början och sen blev tam.

            Det är även skillnad på en katt som en gång varit tam men sedan blivit hemlös och skygg vs en katt som är född utomhus och aldrig haft kontakt med människor.

            Men om katten inte visar framsteg tycker jag det är elakt emot katten att fortsätta tvinga katten att bo med människor, eftersom att leva i konstant stress kan leda till sjukdomsproblem hos katten, vilket kommer leda till veterinärbesök och behandlingar = ännu mer stress.

            Jag har aldrig sagt att man ska låta hemlösa katter gå kvar ute? jag har sagt att det är bättre att låta dessa rädda katter blir stall/ladugårdskatter så dem slipper tvingas bo med människor och kan välja hur mycket social kontakt de vill ha.

            Nästa gång kan du ju prova läsa min kommentar innan du svarar…

    Så omodernt och grymt mot djuren… Att folk (priviligerade turister) inte kan använda det de har innanför pannbenet. Vad är nästa grej, gå på tjurfäktning? Är inte alls förvånad att hon gör en sån här grej dock.

    I Grekland satte sig folk på åsnor som fick gå upp för en lång backe med idioterna på. Fyfan. Var så arg och sa åt idioterna som plågade djuren på detta vis att ge åsnorna vatten då de stod och slicka på stenar. Blir så arg. Djurplågare ?

    Hästdroskor, klappa (drogade) tigerungar, apor, papegojor m.fl. vildfångade djurungar som ska ”underhålla” oss är vidrigt! Att man år 2021 inte begriper bättre än att ge dessa hänsynslösa djurägare pengar är chockerande. Det är inte direkt raketforskning att djuren inte lever sitt bästa liv och att enda sättet att få det att upphöra (förutom lagstiftning i respektive land, men det är en utopi) är att inte köpa dessa tjänster.

    Hur många här inne som förfasas av det här är veganer? För om ni inte är veganer bör ni sopa framför egen dörr innan ni fördömer andra….

      Jag är bara vegetarian men jag tycker att alla som äter kött ändå har rätt att säga att djurplågeri i denna form är förfärligt.

        Är det inte djurplågeri de håller på med i övriga djurindustrin då? Och varför fördömer man det här djurplågeri med stöder exempelvis behandlingen av burhöns? För att ägg är gott och det är enklare att avstå en häst och vagn tur på semestern än frukostäggen?

      Väntade bara på att den kommentaren skulle komma.

      DET ÄR VÄL KLART att det inte går att känna minsta sympati med djur om man själv äter allsidig kost, allt är alltid bara svart eller vitt!
      Herregud…

        Vem sa något om sympati? Jag tycker det är fruktansvärd dubbelmoral att klaga på en persons val att åka häst och vagn medan man steker på kycklingfiléer till middag fyra gånger i veckan… Det är som att skänka pengar till Rädda Barnen samtidigt som man agar sina egna ungar.

          Nej det är inte samma sak. Ge dig.

            Sanningen svider. Det är dubbelmoral att gråta över ett djur medan man äter ett annat som man VET har behandlats på samma vedervärdiga sätt. Du vet att jag har rätt och därför har du inga motargument utan krystar fram ett ”Ge dig”.

      Men behöver inte vara vegan för att vara emot djurplågeri.

        Nej. Men man måste vara vegan för att inte framstå som världens största hycklare när man skäller på häst och vagn men gladeligen äter ägg….

          Det är skillnad på djurplågeri och djur som födds upp för mjölk, ägg och slakt.

          Har du själv jobbat eller på annat sätt fått riktig insyn i djuren som födds upp för mjölk, ägg och kött. Eller baserar du all din ”kunskap” på videor du sett?

          Om man kollade din livsstil är du troligen den största hycklaren här…

            Din åsikt är att det är skillnad på de två. Min åsikt är att det är lika mycket djurplågeri med burhöns och uppfödning av kycklingar och andra slaktdjur som häst och vagn. Djuren föds upp på allt för små ytor, lever korta stressade liv och fraktas sedan långväga dör att slaktas. Eller i burhönsens fall, kasseras efter några års intensivt äggproducerande. Och jag behöver inte se några videor, jag behöver bara vilka regler som finns för ”human” djurhållning i Sverige för att förstå att det inte är något jag vill stödja.

            Gör ett test, om du tycker att svensk djurhållning är bra. Köp vanliga ägg från Ica, ekologiska om du vill. Och så köper du ägg direkt från en gård som har sina höns ute och låter dem picka fritt på olika sorters mark. Sök på Rekoringen så kommer du att hitta lokala producenter. Knäck sedan äggen och jämför tjockleken på skalet och färgen på gulan. Och kom ihåg att en frisk och hälsosam höna producerar ägg med tjockt skal och intensivt gul gula. Du kommer att märka att äggen från Ica har mycket tunnare skal och blekare gula i jämförelse, skillnaden är enorm. Det blir extremt tydligt att konventionell hönshållning inte producerar bra ägg eftersom hönsen inte är hälsosamma vad än producenterna hävdar.

      Det vore jobbigt om allt i livet handlade om att alltid göra allt 100% för annars räknas det inte. Det är alltså okej att inse att det är fel att rida elefant och kolla delfinshow utan att för den sakens skull vara vegan.

    Har man något att tänka med så åker man inte på sånt här när man turistar. Är dock inte förvånad över att djurhataren inte har reflekterat över hästars välbefinnande.

      Jag är inte heller förvånad. Hon besöker ju även djurparker och har varit på en VIP-visning på Kolmårdens delfinarium. Hon kanske tror att delfinerna mår bra och är lyckliga när de är lever sina liv instängda i bassänger. Precis som hon tänker att hästar säkert vill släpa runt på turister dygnet runt. Snart lägger hon väl upp en bild när hon håller i ett drogat djur som tvingas fotograferas med turister. Och ja, jag är vegan!

    Häst och vagn är och förblir djurplågeri. På Malta till exempel kör hästarna runt turister dagligen och får knappt någon vila eller vatten. Många hästar har gått bort på grund av det och det var inte alls längesedan det uppmärksammades.

    Jag har åkt häst och vagn på Mallorca för ett antal år sedan, där var det inget tvivel om att hästarna mådde bra. Jag är hästtjej själv, ridit sen över 25år, haft egen häst, utbildad hästskötare med diplom, jobbat för elitryttare (OS i dressyr). För mig var det enormt viktigt att veta hur hästarna mår, vi luskade ut vart de stod uppstallade på en promenad. De mådde mer än väl, bra hagar, hö i mängder i hagarna som stödfoder och alltid bra med vatten. Välskodda fina hovar. Därav så valde vi en kväll att ta en häst och vagn tur hem. De erbjöd oss tom att komma in för en ridtur dagen efter.

    Såg en enda häst som såg trött ut, och då hade de en fullt rimlig förklaring till det

      Inte ett enda inlägg om blondinbella på månader, och nu flera stycken på en gång? Behöver hon påfyllning i kassan? Hon skrev ju att så fort du skrev ett inlägg om henne kunde hon shoppa mer?

      Det kanske är förklaringen då att de grupper som arbetar aktivt här på Mallorca för att få stopp på detta inte lyckas. Dock ser det hemskt ut att de måste jobba i denna hetta som råder nu. Djuren har ju inget val… Siesta får de inte heller.

    Ang buller och avgaser: vi har i Sverige polishästar och hovstallets hästar som vistas i bullar och avgaser, men ingen har panik över det? det anordnas t.o.m så man kan rida i Stockholm bland trafik och avgaser, inte heller där har folk panik. Men sker det utomlands jag då kommer hästen skena i panik och dö på fläcken? dessa vagnhästar är troligen lika trafikvana och stabila som hästarna som rids/körs i Stockholm är.
    Ang utrustningen, en korrekt anpassad utrustning kan sitta på i flera timmar utan att hästen får varken ont eller skada.

    Problemet med dessa turist körningar är väl snarare hur hästen lever/sköts. Många av dessa vagnshästar jobbar 8-12 timmar/dygn, utan tillgång till skugga, vila eller vatten, och resten av tiden står dem i en liten box. Många är magra eller på annat sätt i dåligt skick som visar på att dem får för lite foder/felaktigt foder.

    Isabella är både pinsam och passé

    https://www.djurensratt.se/blogg/inlard-hjalploshet-hos-hastar

    Finns människor som sätter sig OVANPÅ hästen och kallar det SPORT.

    Så länge de får vila och återhämtning (fri rörelse med andra hästar/bete osv) adekvat veterinärvård osv tycker inte jag det är något problem. Vi har domesticerat och avlat hästar för arbeten vi behövt hjälp att utföra (dragdjur, krig, nöje osv) precis som vi avlat fram våra andra husdjur och sällskapsdjur. De är avlade för att jobba och jag tror att en rimlig arbetsbörda gör en häst mer stimulerad och nöjd (mår antagligen bättre än en övergödd och undermotionerad shettis vars enda glädje är mat som man inte kan ge dem fri tillgång till). Häst och vagn är också en kulturhandling, koppla ihop oss med vårat förflutna där våra bruksdjur var viktiga för oss på ett annat vis än idag. Men djurvälfärden skall inte kompromissas med och det är just sådant som kan vara problematiskt i en del länder, eller hos en del djurägare förstås.

    För att inte tala om hur det sliter på hästens ben att gå på asfalt/stengator hela dagarna. Sen är det såklart svårt att veta, vissa hästar behandlas bra utifrån de förutsättningen ägarna har och vissa behandlas fruktansvärt. Det är lite lotteri och därav skulle jag själv aldrig stödja detta.

      Jag tror att dessa vagnshästar klarar av att gå på asfalt/stengator 4 timmar/dag, om dem resten av tiden för gå i hage och röra sig naturligt. Att gå på hårt underlag har vis positiv effekt på hästars kroppar, men inte om dem går på hårt underlag i 8-12 timmar och sedan står i en liten box, som många av dessa hästar tyvärr gör :/

    Rahleighlink på YT tar ofta upp missförhållanden i hästvärlden, bla om häst och vagn på turistorter mm Intressant för den som är intresserad kanske. är själv hästtjej sen barnsben och finner dessa vagnshästar som plågeri.
    ha en fin dag!

    Hästar är världens mest överdaltade djur. Av folk som oftast är elaka människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.