Jobba aldrig utan arvode!

@designbymatte är en mindre influencer med fokus på mat och dryck.
Trots att han inte ha hundratusentals följare så har han ändå stenkoll på både hur man markerar reklam, och men också – på sitt eget värde när det kommer till influencer marketing.
Att man aldrig aldrig ska gå med på att arbeta utan ersättning, trots att man eventuell får någon form av produkt eller liknande som betalning.
Det är en jäkla skitdeal eftersom influencers måste betala förmånsskatt för värdet av produkten, vilket resulterar i att influencern i själva verket måste betala för att göra reklam för ett företag.

Igår publicerade han nämligen följare inlägg på sin story.
Hade det inte varit för att jag sitter och knappar på tangentbordet här så hade jag applåderat honom.

Tack för tips!

42 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bara användningen av emoji i ett affärsbrev/meddelande skulle få mig att tacka nej. Så oproffsigt.

      Särskriver gör de också. Oproffsigt är ordet.

    Min kompis är en ”mindre” influencer. Hen fick erbjudande av ett frisörföretag där hen skulle göra reklam för företaget. Hen frågade då om priser osv. Nej nej, hen får en KLIPPNING som betalning.

    En klippning hen inte ens vet om den blir bra ?

    Jag har absolut lite fördomar om influencers och löner osv. Men att de inte ska få betalt genom pengar är så korkat ?

      Och jag som frisör får frågor om jag vill färga och klippa för ett inlägg och en story. Tackar alltid vänligt men bestämt nej tills jag kan betala min hyra med ”exponering”.

        Förstår att det kan vara irriterande fast det verkar ju ändå rimligare att en frisör kan behöva marknadsföring för sin verksamhet än att en influencer behöver marknadsföring, de ÄR ju marknadsföringskanalen. Beroende på ena behov kan det ju vara en väldigt bra deal för den frisören som behöver det.

    Herregud vilket oproffsigt företag, pinsamt!

    Följer For Exposure på Twitter och där lägger de upp den här sortens ”erbjudanden” dagligen som folk fått. Väldigt vanligt att illustratörer får skit för att de tar betalt för sina verk eller att de är snåla som inte låter andra amvända dem fritt. Alternativt, ”du får betalt när den här boken/filmen/serien blir framgångsrik.”

    [Borttagen kommentar]

      Men tur att de har öppna konton på instagram så kan man lätt se all deras smygreklam.
      De vill inte ha låsta profiler för då når de inte ut till den stora massan som är deras inkomstkälla.
      Vore görbra om konsumentverket någongång knäpper de på fingrarna i syltburken. ?

      Varför skriver du inte ut deras namn normalt?

        För att inte hamna i mod?!

          Varför skulle inte deras namn, vilka de nu är, gå att skriva?

            Camilla kanske har moddat namnen för att dom själva spammar om sina konton hela tiden i hopp om gratis reklam/följare. Pinsamt värre

        Precis som personen säger under. ?

        Det går inte Camcam har moderat det..

          Men sluta skriv deras/ditt namn då? Uppenbarligen vet du ju redan att det inte är tillåtet ??‍♀️

      [Borttagen kommentar]

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

        Men hallå, varför är min kommentar borttagen..

    Skönt att se lite pondus

    Förslaget var fult till att börja med, men det pinsammaste är ju hur de forstsätter svara. Vad är det för stolpskott till kommunikatör som skrivit.

      Är antagligen inte en kommunikatör som skrivit det.

    Åh, Anna Books nya drama! Förstår nu att det är My hon blivit osams med eftersom Magdalena Graaf gillar hennes inlägg.
    Tack, fb. Älskar att följa detta, för varmt att göra nåt vettigt.

      Jag vill veta meeeer. Hon vet ju precis vad hon ska göra för att få folk intresserade ?

      Fan, jag som är blockad! Vilken adress skulle man surfa in på nu igen för att kunna se offentliga profiler inkognito?

        Det är bara att googla insta stories anonymious. ?

      Är Anna kryptisk som hon brukar eller kan man förstå vem hon menar ? bortsett från Maggans gillande.

        Varför går det bra att skriva om Isabella Löwengrip, Anna Book mfl men inte små influencer som gör saker som behöver uppmärksammas.

      En annan aktör som jobbar med ”ambassadörer” är Bokmässan i Göteborg, varje år knyter man till sig en rad bokbloggare/instagrammare som arbetar med att marknadsföra mässan. Betalning är att man får gratis inträde, men det läggs ju givetvis upp som ett stort och ärofylld uppdrag.

      Är det bara det det handlar om? Det hon gråtit i tre timmar för imorse? Trodde nån dött eller blivit allvarligt sjuk typ.. ?

        Ingen vet väl ännu vad det handlar om… precis som Anna tänkt sig. Nu vill hon i vanlig ordning ha respekt för sin rätt att inte berätta mer.

    Hittade till hans konto via feelgood-influenserna Mirelle – de båda ger skön balans i mitt flöde på Instagram ??♥️

      Ja 99% av hans följare är ju hennes följare så….

    Åh minns när jag var 20 ish och ibland jobbade med att dela ut sånna där dumma reklam-lappar. En dag ringer de med erbjudande om att jobba i Malmö, köra ner och bo på hotell en helg.
    Haken var att resan fram och tillbaka var helt obetald, ingen ersättning för mat eller övernattning osv.
    Men dom försökte sälja in det som ”en weekend” haha

      Skulle alltså köra ner till Malmö helt utan lön, förvisso i föregagets bil :p

      Så är det på mitt jobb. Jobbar och bor i Skåne. Vi får tågresan betald till och från Stockholm, Umeå eller Göteborg, men själva ”tiden” ersätts inte på något sätt. Fastän det är obligatoriskt att delta på dessa möten. :-/ Det tycker jag är lite snålt faktiskt…

        Vi brukade ha ”teambuilding dagar” ett par ganger om aret, alltid pa en jobbdag som vi sedan var tvugna att jobba in nagon annan dag (helst en helg) sa jag slutade ga pa dessa dagar da vi t o m behovde betala mat och transport till stallet sjalva.

        Ja, så är det på de flesta jobben. Man får ingen ersättning för restiden. Om man nu inte jobbar inom nåt mansdominderad gammalt industriyrke typ… snålt kan jag tycka. Gäller att försöka jobba under restiden så gått det går för att få ngt tillbaka….

    Han har bara lite mer ER än vad jag har på mitt IG-konto för mitt intresse som jag har ca 3700 följare på. Kanske ska bli influenser om man kan få 5 000 per inlägg ? Trodde inte det var så ”mycket” för mindre influensers.

    Haha jag är också en, vad man kallar, ”mindre influencer” och jag fick häromdagen ett mejl om samarbete där de ville att jag skulle köpa smycken från dem, men då med 50% rabatt och sen publicera ett inlägg och story. Hur sjukt?! De ville att jag skulle BETALA för att göra reklam?

    Jag har ca 10k följare på tiktok och får en del erbjudanden om samarbeten mot produkter. Jag vet att man borde ta betalt men om det är något jag behöver/har tänkt köpa så tar jag det gratis mot en tiktok. Tackade nej till hörlurar för det har jag inget behov av, men ja till guldsmycken och inredning.

    Njuter så länge det varar haha. Fick dock märkliga erbjudanden om att köpa saker till rabatt för att göra obetalt samarbete och det svarar jag inte ens på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.