Upprört till max på Instagram

Jag postade det här inlägget på Instagram igår, och hade inte förväntat mig den här nivån av engagemang.
Jag har medvetet tagit bort vem det är som postat videon, eftersom jag tyckte att problematiken kring att posta sådant här på stora konton, när man har som jobb att påverka andra människor, är större än vad en enskild förälder väljer att göra eller inte göra med sitt barn.

Det gick en knivskarp linje mellan de som upprördes av videons innehåll och de som skrek ”mom shaming” – trots att det inte framgår om det är en mamma eller pappa som publicerat inlägget.
Dad-shaming?
Är det ett vedertaget uttryck eller är det bara mammor som kan ”shame’as”?

Och är det någonsin motiverat att påpeka (eller mom-shame’a om du så vill) en förälders innehåll om det visar på bristande säkerhet eller något som kan te sig som bristande säkerhet?
Får man det, eller ska man bara sitta tyst och låta varje förälder göra som de vill, även om de riskerar att utsätta barnet för fara?
Är det att lägga näsan i blöt att reagera på sådant, eller är det av omsorg för barnet?
Är det att vara en ”skvallerbytta” att be mig uppmärksamma den här videon och det som händer i den?

Det jag vill åt här, är inte att ”skamma” en förälder.
Hade jag velat göra det så hade jag inte lagt tid på att mörka kontots namn.
Jag tycker det är betydligt mer problematiskt att publicera sådana här videos som trivialiserar bilsäkerhet och som skickar ut signaler om att det kanske inte är så viktigt ändå att följa uppmaningarna från Transportstyrelsen ändå, trots att små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar.

DET är vad jag tycker är absolut mest problematiska med den här filmen och anledningen till att jag publicerade det här inlägget.
Någon skrev igår att jag borde tagit detta privat med personen som laddat upp klippet, istället för att posta det här inlägget men det är en logik jag inte riktigt förstår.
Jag skriver som sagt inte det här inlägget för att kritisera den enskilda influencern som väljer att gå emot Transportstyrelsens rekommendationer, utan för att lyfta det problematiska i att posta någonting sådant här på ett stort konto.
Alltså finns det ingen anledning för mig att skriva till influencern privat, när det är hens följare som jag i första hand riktar mitt inlägg till, för att belysa att innehållet i videon faktiskt går helt emot Transportstyrelsens rekommendationer.

Gör vad du vill med ditt eget barn, men snälla, posta inte videos med den här typen av innehåll som bagatelliserar säkerhetstänket kring barn och bilåkning.

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ”Hennes dotter…” = en mamma. Så tänker iaf jag.

    Man gör inte alls ”vad man vill” med sitt eget barn. Oavsett om det publiceras på nätet eller ej. Förstår innebörden av vad du menar, men det var riktigt dåligt formulerat.

      Exakt min tanke också, det handlar om BARN inte ett djur! Det finns faktiskt dåliga föräldrar och därför finns lagar för att skydda barnen från sådana.
      I detta fall tycker jag Camilla borde anmäla till socialen. Ingen kommer ta barnet men de kommer tala förstånd med föräldrarna.

        Så man gör vad man vill med sina djur?

        Man gör väl inte vad man vill med ett djur heller?

    Handen ser rätt kvinnlig ut också.

    Kanske en väg kan vara att informera ist för att rasa? Folk ska dela så jäkla mkt info och visa sig så duktiga kors och tvärs

    Nej SÅ KLART har man stolen bakåtvänd när riskerna med framåtvända är otroligt välkända? Annars är man ju intellektuellt utmanad? Då får man hitta andra lösningar! ”Momshaming”? Så jävla dumt…

      ?

      Hade oavsett inte satt mitt barn framvänt pga man vet inte vilka andra människor man möter i trafiken.

        Jag antar att hela poängen med din blogg är att just lägga upp vad inluencesr osv gör för en publik!? Om du bara skulle kontakta alla privat…. Ja då behövs ju inte bloggbevakning.

      Då hoppas vi att det inte är hans lilla nacke som bryts likt en liten kvist när du behöver tvärnita bilen någon gång i trafiken. Jag skulle bli ganska stressad av att veta hur överhängande den risken är men vi stressas ju alla av olika saker. Jobbar på ambulansen och har i egen hög person fått se och jobba med små barn som varit med i bilolyckor. Det är ingen vacker syn. Hade tagit gallskrik i timmar alla dagar i veckan hellre än det jag fått köra in urakut men men.. att ngt är godkänt i EU betyder inte att barns nackar plötsligt klarar av den belastning som blir av ett tvärt stopp, det betyder bara att många många länder ligger långt efter kunskapsmässigt och ser man till deras olycksstatistik så bekräftar den ju det hela.

        Men snälla någon, även om skaderisken generellt sett är högre så innebär inte alltid en krock döden. Jag förstår att du som ambulanspersonal har sett många hemska olyckor men du kan inte få folk att tro att en krock = allvarlig skada eller död. Det är som att jag, som är socialsekreterare, ska påstå att alla tonåringar röker braj.

        Ja, bakåtvänd är alltid säkrare men det är inte samma sak som att framåtvänd innebär garanterad skada. Hade de varit en direkt fara för liv så hade de inte varit godkända.

        Jag har varit i kontakt med sakkunniga och produktutvecklare/krocktestare på Maxi Cosi p.g.a. min son som tyvärr lider av svår åksjuka och kräks massor så han sätter i halsen. Vi kom fram till att faran med att jag ständigt är stressad över att han sätter i halsen och kvävs väger större än att vända honom framåt.

        Så innan ni kommer med pekpinnar- snälla tänk en gång till eftersom man aldrig vet orsaken till att ett barn åker framåtvänd. Jag är ganska säker på att ingen förälder någonsin tänkt ”ähhh jag skiter väl i om vi krockar och mitt barn dör”.

          Hmm. Jag var själv gravt åksjuk mellan 0-16 innan det försvann. Det var fan inte kul.

          Fostret mår sämre av mammans stress av att sluta röka etc…

          Du tar säkerhetsråd från ett företag som vill sälja på dig just sina produkter. Vad tror du de kommer att ge dig för råd?

            Du vet att nästintill alla stolar går att vända framåt med en Isofix? Jag köpte den i syfte att använda som bakåtvänd men har vänt framåt tidigare än tek.

              Du förstod inte min fråga.

                Jag förstod din fråga. Har dock ingen anledning att ifrågasätta sakkunniga och testexperter vars yrke är att ta fram krocksäkra bilbarnstolar.
                Ifrågasätter du en läkare, tandläkare, nagelterapeut, frisör, etc? Nej, troligtvis inte.

                Du måste förstå att bilbarnstolar har utvecklats och ständigt är under utveckling. Och återigen- de är ju godkända att användas som framåtvända. Hade de varit förenligt med direkt fara för liv så hade de inte godkänts.

                  Men du tror inte att en person hur mycket expert han än är på säkerhet kommer att framhålla förträffligheten hos de egna produkterna? Skulle han avråda och hänvisa till andra produkter tror du? Det är därför det finns myndigheter som gör egna tester och som förhoppningsvis inte låter sig påverkas av företag.

              Du menar den typ av stol som NTF avråder från?
              https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/barn-0-4-ar/kombistolar/

              Men det handlar ju inte om huruvida stolen går att vrida framåt! Det är det ju många stolar som är godkända för, men rekommendationen är att barn under fyra (helst under sex) ska sitta bakåtvända, sen kan man vända stolen framåt de sista åren. Det handlar ju om huvudets storlek i proportion till kroppen.

          Dessvärre har jag det, barnen överlevde traumat varje gång. Oftast somnade dom tillslut.

          Ja skaderisken är större med en framåtvända stol. Det verkar alla vara överens om. Och ingen vet om en skada inträffar som hade kunnat undvikas med en säkrare stol. Men frågan är hur man som förälder skulle må om nu olyckan inträffar och skadan beror på en mindre säker stol.

            Skada kommer dock aldrig att bero på en mindre säker stol utan en skada uppkommer pga krock. Din fråga är alltså lika dum som det är att fråga föräldrar som köpt en bakåtvänd stol enligt rekommendationerna- om en bil åker in i dig bakifrån- kommer du inte att ångra att du inte vände stolen framåt MOT rekommendationerna? Då hade ju skadan kanske kunnat undvikas?

              En framåtvänd stol ger sämre skydd beroende på ålder på barnet och hur själva krocken går till. Det är fakta och är du intresserad av att bilda dig lite istället för att vara dryg kan du googla. Så vi tar frågan igen hur hanterar man som förälder en situation där man vet att man valde bort en lösning som förhindrat skadan.

                Eh, ja- det ifrågasätter ingen- generellt. Men generella slutsatser har tyvärr ingen betydelse om din orsak plötsligt blir specifik. Bilda dig lite istället för att vara dryg, osv.

                  Frågan är hur du som förälder skulle känna om du gjort en bättre riskanalys och därigenom kunnat förebygga eller undvika konsekvenserna av en olycka. Nu kommer frågan om framåtvända eller bakåtvänd bilbarnstol in i bilden.

          Bor I UK och har vänder man att aka framat nar man bytar fran den forsta stolen, typ vid 1 ars aldern. Valdigt ovanligt att barn sitter backåtvanda. Undrar varför det ar Sa stor skillnad.

            Så är det i de flesta länder, t.ex. USA, Brasilien, Australien, UK, Spanien. Sverige har den striktaste rekommendationen på bilbarnstolar, men det är ju av en anledning.

            Sverige har alltid legat i framkant när det gäller bil och säkerhet. Första bilbarnstolen fyllde 50 år 2014 tror jag det var och det var Volvo som tog fram den. Likadant med 3 punktsbältet.

          Min dotter va också otroligt åksjuk och kunde inte ens åka 20 minuter innan hon spydde. Jag fick utskrivet starka åksjuketabletter till henne som har hjälpt väldigt bra.

        Hon hoppas INTE att hans nacke bryts likt en kvist.. vänd barnet i bilen, te ditt ansvar som förälder och gör det bästa för barnet!

        16.49, Du är ju dummare än tåget…

        Min son, 1 år gammal satt framåtvänd pga åksjuka när vi frontalkrockade i 110 km/h. Han klarade sig utan en skråma. Vi andra i bilen blev rätt illa däran. Så chilla!

      Då får man ge fan i att åka bil helt enkelt! Prov byt stol. Ett barn under 5 klarar inte en krock framåtvänd. Huvudet är för tungt så dom blir typ halshuggna

        Alltså jag är all for att åka bakåtvänd så länge som möjligt men det finns ju grader i helvetet. I typ alla andra länder i världen vänder man barnen tidigare än 5 år. Om det skulle vara så som du skriver skulle ju dödstalen för samtliga mindre barn i bilolyckor i världen vara 100%, det tror jag inte stämmer.

        Kan hända andra saker i trafiken än en krock framifrån. Ska man inte då undvika barn i bil helt och hållet?

        Herregud.
        1. Vi har levt i en pandemi det senaste året. Hade jag åkt kollektivt så hade jag fått höra att jag också utsätter mitt barn för fara.
        2. Jag har testat fyra olika bilbarnstolar, ingen funkar. Har haft vänner ställa nog att låna ut sina som test.
        3. Och nej, de blir inte ”typ halshuggna” bara för de åker framåtvända. Sluta hitta på.

          Allt går såklart jättebra – tills den dagen man krockar.

          Jag har krockat 1 gång på snart 40 år, så risken att krocka är alltså rätt liten.

          Ändå sätter jag på mig bälte varenda jäkla gång jag åker i en bil… ??‍♀️

            Vad duktig du är.

        Jaha. Jag var med om en krock som treåring. Det var på den tiden ingen hade bilbälte.

      På riktigt!? ”Han skriker när han åker bakåtvänd”….. Det är LIVSFARLIGT, det handlar om liv och död. Då får du gå på stresshantering och låta din son skrika om du vill ha honom så hel som möjligt!

        Men herregud ta hand om ditt eget barn istället för att gapakrika över saker du inte vet någonting om.

        Tar du ens ditt eget barn utanför dörren? Det är faktiskt livsfarligt därute.

        Men är du helt enkelspårig? Som med allt annat i livet väger man väl för och nackdelar med allt? Är du helt säker på- om du har en treåring som sitter och kaskadkräks i bilen- du inte köper en EU godkänd stol som pekar framåt? Visst, risken att skadas eller dö vid krock är fem ggr högre mot bakåtvänd men du vet väl fan inte vilken sida krocken ens sker ifrån och bakåtvänd ser du att din unge mår dåligt jämt. Sluta låtsas att världen är svart- vit och att just du personligen sitter inne med facit.

          För och nackdelar i det här fallet? Nja, här handlar det enbart om säkerhet. Du skriver själv att risken att skadas och att dö är 5ggr högre när stolen är framåtvänd. Man kan aldrig veta när olyckan är framme, men VARFÖR ta den risken?

      Skyll dig själv om han bryter nacken vid en krock då!

        Skyll dig själv om ditt barn blir skadat i bil också! Otroligt att folk ens åker bil med barn med tanke på hur farligt det är jämfört med annat (som att lämna barnet med bejbivakt och gå på redan restaurang som diskuterades för några veckor sedan). ”Jamen jag måste köra bil pga xxx? Tror inte det, de flesta resor är inte livsviktiga. Måste du köra mycket bil – flytta.

      Det har inte speciellt mycket med att stolen är eu-godkänd utan att barnens nackmuskler inte är tillräckligt utvecklade och starka före fem år ålder att klara en krock eller en snabb och hård inbromsning som gör att huvudet åker framåt och neråt. De kan lättare bryta nacken framåtvänd än bakåtvänd oavsett godkännande av EU

    Vem är det?

      Exakt. Who?

    Då får man inte posta bilder på när man röker etc med det resonemanget?

      Inte om du satt en cigg i barnets mun också.

    Man borde väl ha ett intresse av att ens barn åker så säkert så möjligt? Och åtgärda brister annars.

    Vi borde alla också kunna måna om de barn som finns i vårt samhälle och upplysa om liknande. Är verkligen inte momshaming, utan kan ju handla om liv & död för barnet.
    Barnet har också en rätt om att få åka så säkert som möjligt, därför alla barn även ska bältas oavsett vad föräldrarna är för några.
    Konstig frågeställning.

      Jag arbetar med barn. Det finns tyvärr alldeles för många föräldrar som inte har barnets bästa i åtanke, utan har attityden ”mitt barn, jag bestämmer”. Även i helt absurda situationer.

    Jag fattar mom shaming om man kritiserar mammor för att de inte är ute flera timmar i skogen varje dag, inte lagar all mat från grunden, ammar tills barnet är 2, läser godnattsaga, begränsar skärmtid till max 30 min i veckan. Men att visa upp dåliga beslut som kan skada barnet där man dessutom inte ser vem mamman eller pappa eller annan vuxen är inte samma sak.
    Dessutom, influensers lever på att nå ut till många och påverka så många som möjligt. Att då visa upp dåliga exempel som handlar om barn verkar ju direkt obegåvat.

    Åh så trött på att influencers (personer vars ARBETE går ut på att INFLUERA andra människor) tror att de ska få välja när och hur de påverkar sin publik och inte! ”Ingen annan yrkesroll får så mycket skit…” – nej för om en skomakare inte sätter på säkerhetsbältet på sin son så syns det inte för någon annan och han bidrar då inte till en normalisering av trafikosäkert beteende.

    Ena stunden gormar och skriker de om att se visst har ett riktigt jobb och yrkesstolthet men i nästa stund är de bara stackars små privatpersoner. Det funkar inte så! De influerar i allt de lägger upp i sina sociala medier, oavsett om det är sponsrade poster eller inte. Poster som bidrar till normalisering av felaktigt beteende BÖR granskas och ifrågasättas. Livsfarligt om vi inte skulle göra det.

    Är det någon som vet varför Rebecca Stella försvunnit från sociala medier?

      Hon har tagit en paus från sociala medier och mår väldigt bra 🙂 Inget har hänt.

      Hon åkte väl dit för försäljning av svartkontrakt? Kanske har med det att göra.

        Ja hon sålde sin lägenhet vid Odenplan för 800 000 kr. Vet inte hur det gick med ärendet men det är upp till 4 år fängelse om det anses grovt. Hon kanske har bytt ner sig till ett 6 m2 rum måltider ingår, allt skattefinansierat.

    Så jävla dumt.

    Jag har ingen aning vilken stol det är, brukar ändå kunna se det ganska bra. Men så vitt jag vet finns det inte någon (förutom two-way) som man kan använda framåtvänd med internsele i Sverige (som man köper från en svensk återförsäljare och inte hemsidor som har sin bas i typ Tyskland etc.). Vilket leder till att stolen kanske inte ens är godkänd att använda i Sverige, finns ju olika reglemente inom EU som stolen måste vara godkänd inom.

    Axkid rekommenderar bakåtvänt till 6 år, hade min äldsta inte vänts framåt innan Axkid ONE kom hade vi köpt den till honom också. Nu vändes han framåt vid 5 år och dottern sitter i en Axkid ONE. Har bild på när sonen sitter i Axkid ONE med både utrymme kvar på längden och benen om någon är intresserad. 🙂

      Dottern är dessutom åksjuk, så denna sommaren har vi fått minimerar bilåkandet bara. När vi väl åkt långt gör vi det när hon ska sova.

      Ska köpa Axkid one till min dotter nu, så bra att den finns i isofix till 25kg!

      En del nyare bilar från Tyskland (bland annat mercedes) har en funktion som gör att man enbart kan koppla ur airbagen genom att sätta specifika stolar i framsätet som automatiskt kopplar ifrån airbagen. Dessa stolar är gjorda enligt tysk standard och är därför framåtvända med 5-punktsbälte. Det finns en helt annan syn på trafiksäkerhet för barn i Tyskland jämfört med i Sverige nämligen och när vi var där på besök fanns det i princip inte en enda biluthyrare som erbjöd en bakåtvänd stol.

      Givetvis kan man ju ha ungen i baksätet i en bakåtvänd stol, men det finns ju stolar som kanske inte säljs på svenska marknaden i så stor utsträckning, utan främst hos återförsäljare som tar in de specifika stolarna. Det kanske är en sån stol som barnet åker i?

    OT: Blir man fullständigt besatt av bekräftelse som influencer tror ni? Tänker på att det nästan inte spelar någon roll vad som läggs upp, det är ändå så många kommentarer om hur fint, härligt och underbart saker ser ut. Hur snygg personen är, hur fin lägenheten är osv. Alltså det måste väl ändå bli lite knas i hjärnan av allt det där? Hur snabbt blir ens ego uppblåst? Och varför öser vi på med alla såna kommentarer? Det är inga samtal som förekommer utan bara beundran och mottagande av beundrande. Hela utvecklingen av relationen mellan influencer och följare börjar kännas allt mer ensidig tycker jag, och därmed ointressant.

    Usch vad ungt. ?

    Föräldrar låter ungarna härja fritt i butiker, på restauranger, utomhus utan koll på all skit de hittar på ” It takes a village ?”

    Informerar förälderar om vad som är farligt för deras barn ”MOMSHAMING!”

      Haha men JA! Min 3åring är med oss ute och äter hyfsat ofta, vi mutar oss igenom restaurangbesöket om det behövs. Vi äter ute för att vi vuxna vill det, ej för sonens skull. Diskuterade detta med vänner och dom tyckte jag var helt fel ute när jag sa att barn som stör på restaurang ej bör vara där! Folk betalar för maten och upplevelsen, ingen vill ha störiga barn där. Då får familjen fasiken stanna hemma!! Inga barn kräver restaurangbesök, kan föräldrarna inte hålla sitt barn nöjt så STANNA HEMMA!!!

        När min dotter var liten lämnade vi alltid henne hos mina eller mannens föräldrar. Vad får barn ut utav restaurangbesök? Förutom att störa andra gäster? Men då är det väl roligare att va hemma med mormor/farmor och leka istället.

    Nu vet jag inte vem det är, men är det säkert att det är Sverige då? De nordiska länderna är ganska ensamma att ha rekommendationen bakåtvänd så länge. I Tyskland här där jag bor är det skitsvårt att få tag på bakåtvända stolar som passar barn över 2 år.

      I Danmark vänder dom efter babyskydd ?

        Ah ok kanske bara är Sverige då som har rekommendationen så länge ?

          Men vaddå? Sverige är väl bäst på allt? Åka bil, covidvård till åldringar, det finns väl INGET vi inte gör bäst, jämt. Klart det inte kan finnas nån anledning till att inte alla andra följer våra regler.

            Nej Sverige är absolut inte ens nära att vara bra på mycket. Men trafiksäkerhet kan vi i Sverige.

      Jag tänkte samma sak. Var vid medelhavet i somras och hyrde bil och bilbarnstol. Fick panik när jag insåg att den var framåtvänd, uthyrningsfirman sa dock att det endast är babyskydd som är bakåtvända. Försökte söka i grupper och forum om det fanns att köpa bakåtvända barnstolar, men icke… stämmer att det bara är i Norden vi kör på bakåtvänt så länge. Så vi fick helt enkelt nöja oss med en som var åt fel håll (enligt svensk standard).

        Vi har hyrt bakåtvända stolar i såväl Spanien som Italien när vi hyrt bilar där. Visst tycker uthyrarna att vi är lite knäppa, men de har efter att jag varit påstridig tagit fram och satt in stolarna bakåtvända.

    Alltså tänker att det indirekt blir ”momshaming” (eller vad man vill kalla det” när du medvetet lägger upp bild/video på någon specifik där detta sker. Nån lär ju räkna ut vem det är dessutom. Du kunde ju exempelvis skrivit exakt din förklaring vi får här på inlägget. Inlägget är ju mer en ”pekpinne”, jämfört med här i bloggen förklarar du hur du tänker och varför du väljer att publicera det.

    Nu låter jag arg ? Men jag bara tänker hur de som kallar det momshaming kanske tänker ?

    Influerar influencers bara när de konsumerar? Eller måste de få redigt betalt av Trafikverket för att visa upp hur man gör rätt i trafiken? Eller är de helt enkelt obildade, dåligt upplysta och ointresserade av att ta reda på saker?

    Fattar inte poängen med skammande av individer- vi är väl inte talibaner? Propagera för framåtvända bilstolar kan man göra på betydligt bättre sätt och som flera skriver finns de som har goda skäl låta barnen sitta framåtvända och har försökt göra det så säkert som möjligt.

      Skammande finns i princip alla kulturer och är en kvarleva sedan människan inte hade något rättsystem, det känns därför ”rätt” för många att skamma. Så nja talibaner använder skammande mer som ett verktyg för att utöva förtryck, inte för att kritisera dålig trafiksäkerhet.

        Nej/ja dvs skammandet hos talibaner är exakt detsamma som vissa använder sig av här iom att i den kulturen utvecklades inget rättssystem men det gjorde det hos oss. Så de har åtminstone en ursäkt för att bete sig just som talibaner- det har inte vi.

        Så du menar att ändamålet helgar medlen? Talibanernas agerande är helt okej när de skammar folk bara trafiksäkerheten i Afghanistan blir bättre? Förstår du ens vad du skriver?

          Hahaha nu förstod inte du vad du läste!

    Tycker det är bra att följa rekommendationer. Men har själv åkt taxi med 1.5 åring i knät i Thailand. Samma unge satt i vanligt säte i taxi i Sthlm vid 4 och vanligt säte i Grekland vid 5 års ålder. Mådde dåligt hela tiden, även om det var nyare bilar, vana förare och korta sträckor.

    Vände samma unge framår vid 4 år. Jag hade diskbråck och han fixade inte att sätta sig själv bakåtvänt, det blev risk att han skulle falla handlöst med ansiktet först ner i marken. Jag gjorde så gott jag kunde. Hade ångest. Grät. Över alla dessa saker. För att jag är en sån som måsten göra ”rätt” och jag har förlorat ett barn tidigare (sjukdom inte olycka).

    Tycker att det är fint att ge varandra tips men man behöver inte gå in så mkt i det.
    Jag är själv en sån som kommenterar, upplevs som tråkig, pk, hönsmamma osv men jag får så dåligt samvete om jag ser något som jag tycker ser farligt ut, väljer att inte säga något och olyckan är framme.

    Så för att ge er där ute ett annat tips som man kanske inte tänkt på så är det att för allt i världen tejpa över batteriluckor där det sitter ”knapp-batterier”. Såg en kort dokumentär om en ca 1.5 åring som fått tag i ett batteri och svalt det. Hon blev sjuk och de sökte läkarvård, de sa att det var krupp. De kom hem insåg att batteriet var borta, åkte in direkt. De fick ut batteriet men det hade redan ”frätt” sönder såpass att stackars flickan dog.

    <3
    Var rädda och snälla mot varandra

    Dagens föräldrar: Jag gör väl minsann som jag vill! Vadå forskning? Mom shaming! Mom shaming! Mom shaming! Eller det eviga mantrat att föräldrar känner sina barn bäst och gör val efter det. Läs: Går emot all forskning. Titta bara på alla småttingar i framåtvända barnvagnar. Finns ingen som helst forskning som visar på fördelar med att sitta framåtvända. Ändå är det standard att vagnen ska vara framåt och barnet ska behöva se allt förutom sin förälder. ? Det är inget annat än ledsamt.

      Hahahhahahahha. Ja barnet kommer vara fruktansvärt traumatiserat efter att ha sett världen under en promenad. Detta land och dessa pk föräldrar år -21. ? välkomnar hellre talibaner i mitt hem…

        Där kom den första trauma-kommentaren. Varför tror du forskning bedrivs? Allting behöver inte handla om traumatisering. Så fånigt skrivet. Ett barn har inte den föreställningsförmåga som en vuxen har. Och tänk dig själv att sitta som liten och mötas av en ström av intryck och inte kunna skärma av eller möta är trygg vuxenblick. Det är BARN det handlar om. Blir så trött på vuxna som hela tiden ska se utifrån sitt vuxenperspektiv och inte ur barnsynpunkt.

          Men ojojoj…på riktigt tror jag ungen överlever.

            Fast bör man inte ha högre ambitionsnivå än överlever?

        Trots att du är en urbota idiot tänker jag svara dig. Nej, barnet blir inte traumatiserat av att sitta framåtvänd, men det blir för mycket intryck för ett litet barn och det kan inte sortera ut intrycken. Allt blir ett enda sammelsurium i det lilla barnets hjärna och det blir stressat. Vill du ha ett stressat barn? Isf är du en ändå större idiot än jag först antog.

          Nej alla barn blir inte stressade av att sitta framåtvända i vagnar.

            Du vet ingenting om små barn och deras utveckling. Kom tillbaka när du läst på.

    Snark på alla barnrelaterade inlägg på sistone..

    Artikeln är visserligen 5 år gammal, men jag har inte sett något som pekar på att läget försämrats sedan dess. Trots att det finns betydligt fler bilar nu, och att vi kör mycket mer (och längre), så har en enorm minskning skett sedan 60-talet vad gäller barn som dör i trafiken.

    Man kan förlöjliga folk som bryr sig om säkerhet hur mycket man vill. Man kan himla med ögonen åt någon som låter sin 6-åring åka bakåtvänd. Det är (visserligen rätt korkat, men) inte olagligt att ägna sig åt anekdotisk bevisföring och berätta att man själv minsann varit med om en bilolycka och uppenbarligen överlevde den.

    Eller så kan man ta till sig fakta och information.

    Tack Camilla. Jag blir också så provocerad när jag ser föräldrar lägga upp bilder/filmer där för små sitter framåtvända eller inte alls fastspända.
    Önskar man kunde informera mer kring bilsäkerhet så alla föräldrar förstår.
    Och bara för att barnet är 4 år behöver man inte vända hen framåt för att hen minsann ”är stor.. ” som en annan ”influenser” postade häromdagen. (Den stolen var för stor för barnet)

    Tycker att det är bra att du postar sådana här inlägg. Den yngre generationen verkar bry sig lika lite som föräldrar på 80-talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.