Nyheter istället för Netflix?

 

När jag tog bort disken så satte sig Sally för att kika på  lilla Aktuellt och nu hade hon sett ett avsnitt om kriget i Syrien. När hon bad mig att berätta mer så visste jag inte vad jag skulle säga. Hur kan jag vara så dåligt påläst mer än det hon redan visste. Hemläxa till mig! // Isabella Löwengrip

Det är ett spännande kommentarsfält inne hos Isabella Löwengrip, efter att hon blivit lite satt på pottan av sin dotter som ville höra mer om kriget i Syrien efter att ha sett på Lilla Aktuellt.
Jag vet inte om det är någonting att förfasas över, om jag ska vara ärlig.
Jag har träffat människor som anser sig få tillräckligt med nyheter om vad som händer i världen från Facebook, människor som helt enkelt inte orkar ta in mer av allt som händer i världen, med olyckor, krig och allt annat negativt och den raka motsatsen – människor som ”knarkar” information och som hela tiden vill vet mer och mer ingående om saker som sker i världen.
Vanligast är väl att de flesta tar in nyhetsrubrikerna och vet att det pågår ett krig i Syrien, men kanske inte mer ingående än så?

Vilken av alla dessa karaktärer är du, när det kommer till nyheter, och då framför allt negativa sådana?

135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag vill gärna förstå och försöker läsa mig in i bland annat kriget i Syrien. Det min adhd-hjärna dock kämpar med är att få fram ”hela bilden”, alltså hur det startade, vad som utlöste vilken händelse, hur andra länder förhöll sig till det o.s.v.
    Om jag inte förstår alla delar av något har jag himla svårt med att förstå helheten ?‍?

      Vad jag inte fattar är varför Sverige, och många länder i Europa, skrev under Barcelonaavtalet en gång i tiden…?

        Menar du Barcelonaavtalet, sedemera Euro-Mediterranean Partnership, ett mellanstatligt samarbete kring politik, kultur, migration och ekonomiska? Eller menar du BaRcElOnAaVtAlEt, jätteläskig konspirationsteori om att EU skulle ha gett muslimer fritt fram att ta över Europa?

          Har inte blivit bättre av att byta namn på avtalet…

            Euro-Mediterranean Partnership är ju ett lite mer förklarande namn än det anonyma Barcelonaavtalet.
            Varför tycker du det är dåligt att länderna kring Medelhavet samarbetar? Tror du att konflikterna i Mellanöstern, problemen de har, strömmen av människor som vill ta sig till EU, försvinner bara EU ignorerar dem? Och vad anser du att avtalet innehöll?

      Den där ”Maria” som skriver om bubbla och är dryg är såklart en hater som såg sin chans att klanka ner på IL, en sån som klagar på allt IL gör och inte gör det är uppenbart. Kanske är det samma person som Jenny och Lekmamman som tycker det är sorgligt – ja sorgligt att krig finns och sorgligt med näthat och bitterhet men att inte kunna förklara ett krig är inte konstigt eller sorgligt.

      Det enda intressanta här är hur det överhuvudtaget kan bli en ”storm” i hennes kommentarsfält. Hon modererar väldigt hårt och väljer helt vad som släpps fram. Tror därför också att det är helt ointressant att skriva hos henne, eftersom man vet att om man skriver något kritiskt, så är chansen liten att det blir publicerat. Helt säkert har hon personer som skriver fabricerade kommentarer åt henne för att hålla bloggen intressant. Det är inte hon själv, för språket är för bra för det.

    Antar att buddhismen är en religion före profeten och därför inte kan anses som en korrekt religion?

    Jag vet helt ärligt inte upprinnelsen till exakt alla krig som pågår. Och jag skulle nog inte heller kunna förklara kriget i Syrien mer än det som antagligen sägs på lilla aktuellt. Ser nyheterna ett par gånger per dag, läser på ett par olika nyhetssidor från Sverige och från andra länder. Men mycket läser jag rubriker och skummar lite halvt.

    Om det gör mig till en patetisk människa så fine.

      Tycker inte heller det är så farligt.
      Kanske inte ens dom som bor i Syrien vet varför dom krigar.
      Gäng i Sverige vet inte ens själva VARFÖR dom krigar.

      99% av alla krig har startat pga religion. ?

        Snarare makt och pengar. Religon används som medel att kontrollera och trycka ned.

        Om jag inte minns fel, så startade kriget i Syrien genom den arabiska våren. Vid det tillfället gav sig massor av människor ut i fredliga demonstrationer för att bl.a. försöka få tillstånd bättre levnadsvillkor. Finns en fantastiskt bra och brutal dokumentär om Syrien kriget gjort av en rysk journalist/dokumentär filmare. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad den heter dock…

          Ja det stämmer. Det var Sunnimuslimer som anordnade fredliga demonstrationer mot den styrande regimen, Ba’ath partiet som tillhör en gren inom Shiamuslimerna som heter Alawites. Det är förövrigt samma Ba’ath parti som störtades av USA i Irak. Så kriget var ett rent inbördeskrig.

    Nej, berätta! 🙂

      Det finns för mycket människor i den regionen helt enkelt.

      Indien+Pakistan+Afganistan+Iran över en o en halv miljard människor.

      Bra om detta område löser sina problem själva.

        Tyvärr är ju verkligheten sådan att små länder med liten befolkning, inte kan försörja stora länder med enormt stor befolkning. Speciellt inte när dessa länder är i kaos…

        Du tycker att de ska lösa ”sina” egna problem, men vem är egentligen roten till ”deras” problem? Den/de som ligger bakom problemet (västvärlden) kan inte gå in i andra regioner och skapa kaos för att sedan lämna det i deras händer att lösa det själva. Den/de som ligger bakom problemen är skyldiga att lösa dem!!

      Vad har du för källor om några till dina påståenden? Din utläggning ser mest ut som fake news.
      Pakistan som är ett muslimskt land såg alvarligt på detta och arresterade de personer som de kunde identifiera och åtalade dem för vandalisering.
      Pakistan är instabilt och den 13 mest förfallna staten i världen. Med stora summor av bistånd har man haft en positiv tillväxt i landet sedan 2000. Bara från USA har man fått 20 miljarder dollar sedan 11 september. Trots att det är ett utvecklingsland har man kärnvapen. Pakistan anses vara det farligaste landet i världen att vara kvinna i och syraattacker är mycket vanliga.
      Mycket av de stora summor bistånd som Pakistan fått genom åren går till att inhandla vapen som leds av en talibanvänlig militär. Befolkningen har all anledning till att vara förbannade men knappast på Unesco utan på de egna makthavarna som köper vapen för biståndspengar.

        Jag är politisk analytiker och har i mer än tio år arbetat med utvecklingssamarbete i olika kontexter och länder. Just nu bor jag i ett land som genomgår en extrem politisk kris.

        Det som gång på gång slår mig är hur mycket info som aldrig når nyheterna. Att befinna sig på plats gör allting mycket mer konplext och nyanserat.

        Gällande Pakistan kan jag tänka mig att folket var av uppfattningen att FN prioriterade en staty framför hungersnöd. Denna uppfattning kan säkert att uppmuntrats av regimen.

        Men för att förstå situationen måste man även förstå FN. FN agerar utifrån vad dess medlemsländer har gett den i uppdrag att göra. FN är inte ett överstatligt organ. Beslut som tas, tas av dess parlament (general assembly) och säkerhetsråd.

        I detta fall kan ett appeal gått till FN, förmodligen WFP, som saknade pengar att hjälpa eftersom givarländer inte gett WFP resurser eller mandat att agera. Det är en rätt typisk situation världen över att pengar saknas.

        Unesco har ett eget mandat och egen budget som med stor sannolikhet sätts av givarländerna. Om ett land bestämt sig för att kanalisera bistånd via Unesco för att bevara världsarv är det inte det enklaste att flytta dessa pengar till WFP i ett helt annat syfte. Det kan även funnits andra faktorer där regimen i Pakistan inte gått med på vissa villkor eller dylikt.

        Men självklart, om detta stämmer så kan jag förstå varför man bestämde sig för att spränga statyn…

          Tror du på det där själv? Sprängningen var bara ett i raden av aktioner utförda av talibanerna under deras första period vid makten. Det var verkligen ingen isolerad händelse.

          Men hallå försökte hitta fall där man sprängt buddha-statyer i Pakistan…men inser att du menar det som talibanerna gjorde i Afghanistan 2001 och talibanernas egen version av vad som skett ?: https://www.nytimes.com/2001/03/19/world/taliban-explains-buddha-demolition.html

            Hej! ? ?

            Artikeln ligger bakom en betalvägg. Kan du kanske klippa in ett par citat här?

              Här kommer biten om statyerna sånt skitsnack att förstöra sina egna statyer och skylla väst för detta.

              An adviser to the Taliban leader, Mullah Muhammad Omar, Mr. Rahmatullah gave for the first time here the Taliban’s version of events: how a council of religious scholars ordered the statues destroyed in a fit of indignation.

              The destruction, according to his account, was prompted last month when a visiting delegation of mostly European envoys and a representative of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization offered money to protect the giant standing Buddhas at Bamiyan, where the Taliban was engaged in fighting an opposition alliance.

              Other reports, however, have said the religious leaders were debating the move for months, and ultimately decided that the statues were idolatrous and should be obliterated.

              At the time the foreign delegation visited, United Nations relief officials were warning that a long drought and a harsh winter were confronting up to a million Afghans with starvation. Mr. Rahmatullah said that when the visitors offered money to repair and maintain the statues, the Taliban’s mullahs were outraged.

              ”The scholars told them that instead of spending money on statues, why didn’t they help our children who are dying of malnutrition? They rejected that, saying, ’This money is only for statues.’ ”

              ”The scholars were so angry,” he continued. ”They said, ’If you are destroying our future with economic sanctions, you can’t care about our heritage.’ And so they decided that these statues must be destroyed.” The Taliban’s Supreme Court confirmed the edict.
              .
              ”If we had wanted to destroy those statues, we could have done it three years ago,” Mr. Rahmatullah said. ”So why didn’t we? In our religion, if anything is harmless, we just leave it. If money is going to statues while children are dying of malnutrition next door, then that makes it harmful, and we destroy it.”

              ”What do you expect from a country when you just ostracize them and isolate them and send in cruise missiles and their children are dying?” he said, referring to the sanctions and American attacks against Mr. bin Laden’s base in Afghanistan after the bombing of two American embassies in Africa in 1998.

              ”You don’t recognize their government,” Mr. Rahmatullah added. ”It is a kind of resentment that is growing in Afghanistan.”

              At the same time, he said the Taliban would not destroy statues actually being worshiped, and would not touch the Hindu temples still left in Afghanistan

                Tack! Intressanta citat även om jag inte håller med om deras bevekelsegrunder. (Men det gjorde det hela något mindre vettlöst. Något. )

              Kommer, just nu i modd ?

                Tack! ?

          Jag efterfrågar källor på påståendet för det är just vad det är, påståenden. Jag förstår hur bistånd fungerar men ifrågasätter hela historien för tittar man på det sagda händelseförloppet är det för mycket som inte stämmer. Statyn sprängdes inte utan den vandaliserades av verktyg som användes till att gräva upp marken för ett bygge av ett fundament. Händelsen filmades och spreds via YouTube. Jag kan mycket väl förstå människors frustration men jag tror faktiskt inte att vanliga människor vandaliserar en gammal staty för att de svälter. Snarare stjäl de mat om möjlighet ges. Och för många är även det en gräns att gå över. Denna händelse rent tidsmässigt går inte heller att koppla till någon katastrof. Det jag vänder mig emot är försöket att skapa fake news som alltid handlar om att polarisera och skapa övertag. Slutligen har det tidigare förstörts icke muslimska religösa symboler i det aktuella området.
          Pakistan har en djupgående problematik och är politiserat där olika maktfaktorer har olika agendor som utgår ifrån olika muslimska trosinriktningar. En del tar avstånd från händelsen och andra uppmuntrar den. Vi i väst har ett enormt behov av att rationalisera sådant vi inte förstår baserat på på vår egen referensram för att göra en svårförståeliga händelse mer greppbara.

      Skulle också sprängt den där statyn i den situationen. No doubt.

    Nej.. jag läser ingen nyhetstidning utan endast rubriker ibland och enstaka artiklar som fångar mitt intresse. Ser ingen mening med att läsa om hemskheter som händer i världen utan jag vill lägga mig energi och tid på saker som gör mig glad och intresserar mig. Egoistiskt, ja visst.

      Sjukt ändå

      Vad fint Johanna, att du kan välja bort och blunda!

      Jag gör likadant. Eller ja, stora händelser och sådant som är aktuellt försöker jag läsa in mig på från bra källor. Man vill ju vara allmänbildad… Däremot sitter jag inte varje dag i timmar och lusläser artiklar om hur ännu en kvinna blivit styckad och dödad, hur våldet i storstäder ökar, hur klimatet bara blir sämre och sämre o.s.v… Blir världen bättre om jag faller ner i en depression för att allt är så vidrigt där ute? Min mamma brukade gasta från vardagsrummet när hon läste på text-tv ”nu har ännu en kvinna blivit v*ldtagen i Göteborg/Sthlm/Malmö/wherever!” och det var inte ett vettigt sätt att leva. Det gjorde mig bara paranoid och uppskrämd och ledsen. Att frossa i hemska händelser gör inte någonting bättre…

    Precis. Jag vet vad som händer i världen men vet verkligen inte exakt varför allt händer. Förväntas man verkligen kunna det om alla nyheter?

      Så din lösning är att inte veta något om något?

    Orsakerna till krig och oroligheter är ju oftast väldigt komplicerade och inget man kan få grepp om, helt, ens av att regelbundet kolla TV-nyheterna. Det kräver ett större arbete för att ens börja förstå. Däremot bör man ju hålla sig någorlunda uppdaterad kring händelserna i världen, utan att för den skull ha tvärsäkra åsikter om dem (förutom att krig är för j*vligt).

    Fan vad folk är bajsnödiga alltså.

    Skäms faktiskt att jag är dåligt insatt, och jag kan inte säga att jag inte har tid att se aktuellt/ rapport när jag tydligen har tid att se Netflix, kolla Instagram, facebook och bloggar.
    Lite koll tror jag att jag har, ser rubrikerna och läser Aftonbladet.

      rekommenderar sveriges radio appen där man kan ta del av korta nyhetssändningar på ca 5 minuter som ger en överblick över dagens nyheter

        Tack ?

    Jag är politiskt intresserad så ser nog nyheter varje dag (och läser dagstidning varje morgon). Men jag har full förståelse för att alla inte vill/kan eller orkar hålla sig helt uppdaterad. En viss ”lägsta-gräns” finns kan jag tycka, lite allmänbildad bör man kanske vara för att inte bli heeelt ignorant. Men det räcker att ha lite övergripande ”koll”, krävs ju inte att man ska plöja nyheter varenda dag.

      Bara politik man ska ha allmän koll på tycker du eller även andra nyhetsperspektiv? Kultur? Forskning och framsteg? Sport? Osv

    Någon mer än jag som tycker att Bella skulle ha reklamidentifierat inlägget där butiken Twist & Tango får hejdlös textreklam?
    Ett halvt dussin plagg omtalas och två stora bilder förevisas. Inte heller på Instastories igår nämn des annat än länken till Twist & Tango på Insta.
    Jag tror inte denna reklam var gratis. Står alltså inget om samarbete eller ens en adlink.
    Trött på att Bella slipper undan med denna smygreklam hela tiden.
    Nu är jag sur resten av dagen 🙁

      Såklart att det är ett samarbete, det syns på långa vägar. Hon dom ens inte gillar jeans köpte ett par igår. Hela garderoben är överfull men mycket vill ha mer.
      Hon går på stan, shoppar, fönar håret och hämtat barnen från skolan kl 16.00 sen även fransförlägning hemme efter den tiden. Vissa har bra mycket fritid. Första dagrn var Gillis tom med sin pappa så förstår att pojken vill vara hos Odd mer när för Bella allt kretsar mer eller mindre kring hennes behov.

        Ja, det där med jeansen var ju skumt. Hon hade ju en utläggning för inte så länge sedan på bloggen om hur obekväm hon är i jeans och att hon inte alls gillar dem. Och nu går hon och köper….. ännu ett par jeans?

          Hon gillar jeans när hon får betalt för att gilla jeans.

            Men herregud vilka jävla skvallerkärringar ni är! Läs texten i inlägget, är det verkligen så svårt?!

          Men hon köpte ju INTE dem jeansen igår, de har hon ju haft sen innan. Det var ju samma jeans som hon hade på sig när hon skrev att hon inte känner sig bekväm i jeans. Hon kan ju använda det ibland ändå liksom och försöka lära sig att trivas i det. Väldigt snygga tycker jag, det var en snygg outfit med jeans och kavaj som hon haft sen innan. Att ni orkar.

        Nej, jeansen är från ett annat märke vilket hon mycket tydligt skriver i texten. Hon skriver inte att hon köpte dem, hon skriver bara att de inte är från Twist & Tango. Det är exakt såhär skit sprids och sen blir de ”sanningar” på Bloggbevakning.

          Förklara då varför Bella skrev inlägget med rubriken ”Avskyr jeans” 12 september?
          ”Jag är faktiskt inte bekväm i jeans, jag tycker mest om kjolar eller kostymbyxor. Jag har kämpat med olika jeansmodeller, stuprör, momjeans, raka, flare och nu bootcut.”
          Kan hon inte vara konsekvent en s under ett par veckor? Att Bella ofta motsäger sig själv vet man ju men så kort mellanrum mellan två helt olika ståndpunkter är väl ganska märkligt. Eller?

            Vad är det du behöver ha förklarat? Jag trivs bäst i jeans men har kostymbyxor då och då för att jag tycker att det är fint. Det betyder inte att jag är inkonsekvent. Är du på riktigt så dum som du utmålar dig?!

              ”Avskyr jeans” vs. ”Jag trivs bäst i jeans” ?

                Tack, du bekräftade precis att du både ljuger och är riktigt så dum som du verkar.

            Men snälla Andy, varför engagerar du dig så mycket i Isabella och sprider sk-t om henne? Bara för att man ”a v skyr” jeans dvs inte känner sig bekväm i det så kan man ju använda det ibland ändå liksom för att det är snyggt. Jag använder jeans ibland men tycker inte det är bekvämt, inget jag myser i hemma liksom. Hoppas du förstår.

        Jag antar att nu när både Gillis och Sally går på fritidshem efter skolan (Gillis går på lågstadiet och Sally har börjat förskoleklass) så är reglerna mindre strikta än när det gäller förskolan. Inte för att Bella brydde sig om reglerna för vad föräldrar får eller inte få göra när barnen är på förskolan är en annan sak. Hennes jobb är ju tydligen att spela padel, shoppa gratiskläder och föna håret.

          Spot on. ?

          På Lidingö där Isabella bor är reglerna på daghem och fritids väldigt klara: du hämtar innan alla dina fritidsaktiviteter. Går att läsa på kommunens hemsida.

            Då är det bara att anmäla till Lidingö kommun att hon gör så utnyttjar till max det tiden som är inte till för att shoppa på stan och annat som andra sköter när de är lediga på fritiden. Hon som låtsas sakna sina barn gör allt för att bevisa stt så är inte fallet. Hon är inte någonstans mogen att skaffa fler barn såvida hon inte vill ha nanys.

        Lugna dig lite. Om du läser inlägget så står det att jeansen hade noll med butiken att göra då de var köpta tidigare, så det kan du släppa. Angående materialet så det man väldigt sällan henne bära jeans, men när de händer är det just dessa hon har på sig senaste.
        Slutligen tror jag alla skilsmässobarn känner igen sig att man byter ibland, när det är något kul i görningen som Liseberg eller en fotbollsmatch. Det är liksom inte hela världen, och dessutom kan det vara bra med egen tid med en förälder. Utöver det har alla barn perioder när de är lite extra mammiga eller pappiga, då man kanske vill spendera mer tid.

      Andy, varför anmäler inte du Bella?

        Därför att det redan finns 102 öppna ärenden mot Isabella hos Konsumentverket. De flesta gäller bristande reklamidentifiering dvs smygreklam. Varför ska jag skicka in anmälan nr 103 när de andra anmälningarna inte lett till någon åtgärd?
        Och det finns anmälningar som kom in redan i januari 2019 som inte åtgärdats ?

          Konsumentverket bör granska dessa influencers som skiter i reklammärknig oxh utfärda någon form av förbud om de inte bättras. De gör så för att de slinker undan.

            Stort problem är all smygreklam på Instastories.
            Gör man smygreklam i en blogg brukar det gå att hitta inlägget lång tid efteråt men på Instastories försvinner bevisen likt smältande is.

              Men allt är nog inte smygreklam Andy, händer säkert att IL går in i vissa butiker utan att få betalt för det.

                Gratiskläder eller starkt rabatterade kläder är betalning för reklam.
                Behöver inte finnas något avtal om samarbete eller avtal om betalning annat än i natura.

          Hur många har du gjort Andy? Anmäler du Bianca också för all smygreklam hon gör, Pernilla W, Anna Book, My M.

            Jag har inte anmält någon de senaste åren eftersom anmälningarna inte leder till någon åtgärd.
            Har haft roligare saker för mig 🙂

    Jag älskar att titta på nyheterna och följer det gärna. Läser på SVT flera gånger om dagen. Läser/ser hellre det än att läsa Aftonbladet eller läsa ”nyheter” på Facebook.

      Det bästa är väl dock att läsa från flera olika källor och gärna även internationella medier för att bilda sig en bild av vad man tror stämmer bäst. Svenska medier vinklar väldigt ofta åt det håll som passar bäst här, även SVT. Läser man en nyhet på SVT och sedan från andra tidningar utomlands så ser man verkligen hur SVT försöker tillrättalägga nyheter efter deras ”agenda”.

        Ge gärna tips på de olika nyhetskällor son är bra att använda dig av för att få en så nyanserad bild som möjligt. Känner mig lost gällande vilka sidor som är bra och inte.

          BBC har bra täckning över stora delar av världen. Ofta folk på plats med bra lokalbevakning. The Guardian, NY Times, Washington Post är bra engelskspråkiga sidor. Läser man franska är Le Monde ett bra ställe.

            Danska Politiken är också bra, intressant att läsa vad som sägs i Danmark och danska är rätt lätt att läsa.

    P1! Och DN.

    Ok, så bara för att andra är dumma så ska du bli det också ? Smart…

      Haha jag tror det är du som inte fattar!

    Tror 90% av de som skrev arga kommentarer där hade lika lite (eller mindre) koll som Isabella om kriget i Syrien. Dunning-kruger i full efffekt, de tror de har koll för att de hörde något på radion för två år sen men de har ingen åttaåring som call:ar dom på det. Tycker också det är bra att vuxna visar att de inte kan allt och erkänner när de inte vet – gissar att många av de som tror sig veta men inte vet kör ”äh men det där är för krångligt för att förklara kolla på babblarna istället”-taktiken när det blir jobbigt.

      Typiskt hittepå-inlägg av Isabella. Visa mig en femåring som frågar: ”mamma, kan du berätta mig mer om kriget i Syrien?”.

        Lilla aktuellt körde en genomgång om kriget i syrien alldeles nyligen, så tycker faktiskt det låter helt rimligt att en femåring (eller åttaåring, såg inte att hon nämnde vilket barn det var?) frågar om det. Jag litar inte heller på IL i typ någonting alls men just den här köper jag (annars hade hon väl dragit till med ”så jag skickade in en beställning på en powerpoint från mitt designteam och gav henne en femton minuters föreläsning på ämnet där jag i slutet ringde in experter som är på plats och kunde fylla i de följdfrågor hon sen hade” 😀 )

          läste ju väldigt slarvigt – hon skrev ju supertydlgit vilket barn det handlade om haha

        Ja det kan vara ett typisk sånt inlägg som Bella drar till med ibland för att visa sig ”svag” och mänsklig. Hon brukar inte vara jättebra på att hitta på trovärdiga sådana….

          Förr drog hon till med någon av sina 40-50 olika sjukdomar, diagnoser eller symtom.
          Minns när hon var extra kritiserad en gång och då fick hon plötsligt körtelfeber.
          Sympatiyttringarna från följarna forsade in.
          Men nästa dag skrev hon att det inte var körtelfeber.

            40-50 sjukdomar och diagnoser. Du ljuger.

        Femåringar frågar om allt, så varför inte om kriget i Syrien?

          Nu är Sally förvisso 6 år, inte 5 som alla skriver. Mina barn var jättenyfikna vid den åldern och ställde en massa frågor om allt möjligt de hört. Inte alls konstigt att Sally ställt frågor om kriget i Syrien.
          Den som påstår att Isabella troligen hittat på att Sally sagt detta själv har nog inga egna barn…

        Varför skulle det vara hittepå klart det inte var, inget konstigt att en femåring ser på lilla aktuellt och sen frågar varför är det krig där. Nu får ni ge er.

        Eh. Förlåt om jag låter lite dömande men den kommentaren säger faktiskt mer om dig som vuxen än om dina barn. Är föräldrarna något sånär intresserade av nyheter eller låter radion stå på ibland och inte enbart kollar serier eller läser sociala medier så får de nog frågan…

      Haha ja. Därför alla diskussioner slutar i ”men snälla läs på!!” när ett argument eller åsikt ifrågasätts.

    Jag har ett yrke där jag kommer i kontakt med svårt utsatta människor. Jag behöver således värna om mig själv och mitt psykiska välbefinnande på fritiden. Detta gör att jag stänger ute mycket av det som pågår i världen. Väldigt tacksam gentemot mina medmänniskor som orkar engagera sig??.

    Jag läser nyhetsrubriker varje dag, klickar in mig djupare om jag anser att det berör mig. Men krig och olyckor och död klarar jag inte av att fördjupa mig i, det berör mig så väldigt illa. Speciellt om det är barn inblandade i något tragiskt, det läser jag definitivt inte.
    Ibland önskar jag att jag vore mer intresserad, framförallt politiskt då jag känner mig stenkorkad när jag hamnar i någon diskussion och inte kan bidra med något. Men politik, alltså ursäkta, så satans tråkigt. Och ja, jag veeeeet att det berör mig med, men jag sträcker mig till att göra nån koll på nätet inför röstning så jag vet på ett ungefär var jag ligger.

    Jag är relativt välutbildad, har bland annat läst statsvetenskap även om det nu var längesedan. Följer nyheterna dagligen. Trots det så har jag verkligen noll koll på kriget i Syrien eller andra krig. Det är som om min hjärna inte orkar ta in…

    Läste chatten m Magda Gadd (den första efter att läget i Afghanistan blev akut) där hon förfärades över den låga kunskapsnivån hos svenskarna /de som ställde frågor. Men jag tycker inte det är konstigt alls. Det är ju inte okänt att vi bryr oss mer om vad som händer i länder där vi upplever att de liknar oss, kulturellt eller geografiskt…

      Det som dock var poängen där är väl ändå att så många har så starka åsikter om saker de inte vet något om? Läste också den chatten och jag är verkligen inte extremt insatt eller allmänbildad eller kollar nyheter varje dag, men kände verkligen också att det var väldigt låg nivå. Vilket egentligen inte jag bryr mig om, förutom då när det ska skrikas och gapas om hur saker ska göras och skötas politiskt…Lite får man väl läsa på innan man börjar härja i kommentarsfält…

    Följer men försöker inte gräva ner mig för mycket.

    Känner ofta att nyheter är väldigt styrda också.

    Har nog lite över medelsvensson koll skulle jag säga

    Följer själv nyheter och läser dagligen från fler källor både svenska och utländska. Dels gör jag det av intresse och dels ingår det i mitt jobb att vara uppdaterad. Det jag ofta märker av när jag pratar med mina onördiga vänner om aktuella händelser är att även om de är hyfsat uppdaterade har de svårt att greppa ex kriget i Syrien, Västbanksproblematiken mm och det har att göra med att de flesta konflikter uppstår inte plötsligt utan att det finns många år av historia bakom. Jag förväntar mig inte av någon att de ska förstå och än mindre kunna förklara för andra. Att Isabella inte kan förklara Syrien konflikten för sin dotter är varken oväntat eller på något sätt konstigt för de flesta skulle inte kunna göra det. Tycker däremot att det är otroligt positivt att hon reflekterar över det och funderar på hur hon ska hantera det. Fler av kommentarerna tipsar om var hon kan läsa på och att göra det tillsammans med dottern är en jättebra aktivitet som båda kommer att ha glädje av.

      Vilken bra kommentar!

    Mitt jobb kräver att jag är uppdaterad om var, hur, vad, varför osv. När det gäller omvärlden håller jag mig till det som kan bli stora konflikter, typ u-båtsgrejen. Annars håller jag mig till min region, typ händelserna i Kosovo/Serbien igår.

    Härligt med talibaner i kommentarsfältet!!!

      Haha ja det verkar nästa så. Kan inte avgöra om det är en taliban eller ett troll som försöker sprida fake news om Buddha staty attackerna i Pakistan.

    Följer nyheterna och läser dagstidningar varje dag. För nyfiken för att låta bli, plus att jag tycker människor som inte hänger med i nyheterna är rätt ointressanta att prata med. För mycket i sina egna bubblor.
    Kan rekommendera Dokument utifrån på Svt om man vill fördjupa sig. Just nu har de program om den Arabiska våren och där ingår såklart kriget i Syrien.
    Sorgligt med Bella som verkar ha oceaner av tid över för manikyr men hon kan inte sätta sig in lite i nyheterna så att hon t ex kan förklara saker för sin dotter när hon undrar, som ju barn ofta gör. Lämnar hon de ansvaret till Odd?

      Det farliga med att endast förvänta sig att få information från sociala medier är just att det blir en bubbla. Jag har inte supermycket tid för varken netflix eller nyheterna men försöker lyssna på radio när jag går ut med hunden där nyhetsuppdateringar ingår p1 har även fördjupningar om man önskar. Jag personligen hade haft svårt att förklara många av världens konflikter för barn då det är otroligt komplicerade konflikter och man måste lägga det på en nivå där barnet i fråga förstår, tycker inte det är så lätt som du försöker få det att framstå inte säkert att Odd heller vet hur man ska tackla sånna här frågor. Jag frågade mina föräldrar vad våldtäkt var när jag var 5-6 år gammal då jag hade hört det på nyheterna och mina föräldrar gjorde väl sitt bästa för att försöka få mig att förstå men inte så att det är lätt.

    I typ januari, februari och mars var mitt mående i botten. Jag var besatt av att läsa på aftonbladet, flera gånger om dagen om pandemin. Det var inte hälsosamt. Jag försökte väl få reda på när det skulle ta slut och följde vaccinationstakten slaviskt för att få se något ljus i tunneln, men det kom inte, inte vid den tidpunkten iaf.

    Min mamma har, på gott och ont, alltid sagt att hon inte följer nyheter. Jag förstår varför. Man orkar helt enkelt inte göra det och hela tiden bli påmind om allt elände som försiggår. Förr i tiden brukade jag kolla på morddokumentärer och lyssna på poddar som p3 dystopia och p3 dokumentär, nu blir jag så påverkad så jag klarar inte av sånt längre. Minns när allt kring fittja våldtäkten uppdagades och fick stort utrymme i media och jag fick höra om det kvällen innan jag skulle åka på en weekendresa utomlands. Jag kunde inte sova en blund för jag kunde bara tänka på den stackars kvinnan och föreställa mig själv i den situationen. Jag fick sån ångest av det och det satt kvar hela resan. Menar såklart inte att det var synd om mig men för att kunna upprätthålla mitt psyke och leva på normalt så kan jag inte ta del av sånna hemskheter. Tror det tjänar ett större syfte för samhället om jag kan fortsätta mitt dagliga liv än om jag skulle vara informerad och må dåligt och ha ångest över saker jag ändå inte kan påverka.

      Prova rapport eller SvD/DN istället för Aftonbladet och mordpoddar så kommer du kunna ta del av nyheter på ett normalt sätt.

        Fast är det normalt för människan att ha tillgång till alla möjliga nyheter dygnet runt? Krig sjukdom och elände flyttar in i sovrummet innan vi ska lägga oss. Det är snarare mer normalt för oss att bry oss om det vi har i vår närhet och sedan kanske nås av enstaka ”nyheter” utifrån som vi då får tillsammans i grupp. Har man självkännedom nog att inse att man personligen inte mår bra av det och valt bort det för att må bättre så är väl det jättebra.

          Det är nog rätt normalt att vilja veta vad som sker i världen ja. Rapport ser man på kvällen och/eller läser tidningen på morgonen, så ”dygnet runt” och att ”elände flyttar in i sovrummet” vet jag inte riktigt var det kommer ifrån.

            Du kan ju ta fram telefonen och få en uppdatering när du vill. Information som du just då knappast kan göra något med för att påverka. Det är inget fel att vilja veta vad som händer och ja, det anses väl som normalt att ta del av nyheter idag. Men hur ”normalt” är det att sitta i sitt rum och få del av alla möjliga konflikter och problem över hela jorden? Det är ju ett väldigt nytt påfund ändå. Behöver vi verkligen all den informationen för att själva kunna existera? Var går gränsen för vilken information vi alla behöver ta del av? Ingen har ju möjlighet att ta del av alla nyheter överallt så någonstans måste vi begränsa oss och det är ju upp till var och en var man vill dra den gränsen och vilka nyheter man anser vara viktiga.

              Självklart behöver man inte ta del av nyheter för att kunna existera..? Vissa kanske bara vill just nätt och jämnt existera medan vi andra vill lära oss saker och ta del av vad som händer i världen. Kunskap är makt.

                Ja men gör det då, det är ju valfritt. Personen som skrev sa ju bara att hon mår bättre att avstå från nyheter, kanske för ett tag, kanske för alltid och det måste också få vara ok.

                  Nyheter är ju inte bara krig och elände, utan också samhällsinformation, nyheter om kultur och vetenskap m m . Mår man bra av vara obildad och inte lära sig nya saker?

    Nej jag anser att det är upp till var och en vad man väljer att sätta sig in i. Sedan när är det så viktigt att varje individ har förståelse för vad som sker överallt på jorden? Om du däremot ska informera andra eller debattera saken så behöver du förstås ha fakta. Men om du lever ditt eget liv och tar hand on dig själv så finns det ju inga krav att man ska bry sig om hur konflikten i Syrien startade. Du kan ju fortfarande göra det du kan/vill för att hjälpa. Men att lägga en massa tid på att förstå konflikten kommer ju inte att stoppa den. Väljer man att göra något annat med sin tid, för sig själv eller för sina medmänniskor så behöver det inte vara sämre.

      Om ni inte vet ett dugg eller är det minsta intresserade av vad som händer utanför ert eget lilla snäva liv är det ju inte särskilt konstigt att ni blir förvånade och anti när det dyker upp en massa flyktingar med andra vanor och religioner i er lilla ankdamm . Fatta att hela världen hänger ihop. Ni förtränger antagligen klimathotet också. Snart kommer det klimatflyktingar också på flykt från helt omöjliga levnadsförhållanden.

        Att inte ta del av dagliga rapporter eller försöka förstå grunden till olika konflikter är ju inte samma sak som att sakna medkänsla eller sakna kunskap om andra kulturer. Att inse skillnaden är också en kunskap som vissa kanske borde försöka ta in.

          Tycker ändå det är sjukt konstigt aldrig ha googlat på Syrien eller konflikten i Syrien? Många här kommenterar som att det är långt borta men det är ju verkligen att ignorera att konflikten även påverkar Sverige, inte bara globalt utan helt konkret med flyktingar som kom osv. Inget ont alls om IL som ändå reflekterar över sin brist på kunskap men en liten känga till er som tror att Syrien inte angår er eller vars barn aaaaldrig skulle fråga för i någons familj vet man typ inte vad det är…

    Fattar inte riktigt varför vi svenskar ska vara så aktiva, pålästa och medkännande när det gäller konflikter i just området Syrien och Afghanistan. Visar Magda Gad upp en brunögd, välfriserad,hel och ren ung pojke som vill följa med henne till Sverige så vill genast 1000 svenska kvinnor adoptera honom fastän han inte ens är föräldralös utan mamman står bredvid….
    Vi är mediemanipulerade helt enkelt.
    I många krigshärjade länder i Afrika är det ren och skär misär för kvinnor och barn. De utnyttjas,våldtas och svälter samt dör av diverse följdsjukdomar av detta. Den gemensamma nämnaren i de flesta av fallen där det krigas är män. Män som vill ha makt. De skyller på politik och religion samt gamla konflikter som ingen knappt ens minns vad de handlade om. Världen är full av meningslösa konflikter och ledarskap som inte för länderna framåt i utvecklingen utan bara suger ut och förstör. Det är meningslöst att försöka förstå el förklara. Det ligger i människans natur helt enkelt att vi inte kan samsas/samarbeta mot gemensamma mål då någon ständigt vill styra skeppet för egen vinning. Även om kvinnorna sällan syns på barrikaderna så finns de självklart där i bakgrunden och fostrar samt stöttar männen. Se bara på IS kvinnorna. Världen suger. That´s it.

      Gäller att vara påläst från flera håll så man inte går med på politikernas och ibland även medias bs.

    Jag läser och tittar på oerhört mycket nyheter samt läser böcker som analyserar världshändelser. Men jag gräver också ner mig i historien och det gör att jag oftast har en förståelse för varför något händer. Har jag inte det då läser jag på och försöker förstå ett land eller en konflikts historia. Men det är mitt specialintresse, min hobby så, så jag förväntar mig inte att andra har samma koll.
    Det som är tråkigt är dock när folk säger att de har dålig koll och vill veta mer och så förklarar jag, exempelvis varför Afghanistan ser ut som det gör, men man märker att folk dels egentligen inte är intresserade, dels att de tycker jag är konstig som faktiskt har koll.

      jag tror inte folk tycker det är konstigt att du har koll men det kanske är något i hur du pratar och förklarar det som folk reagerar på? OM det är här ditt antagande om folk kanske du framstår som en mainsplainer?

        Mer sannolikt än att anonym är en mansplainer är ju att folk på riktigt inte bryr sig eller fattar varför det angår dem. Läs kommentarerna härinne- folk är mer intresserade av influencers än konflikten i Syrien. Sen skulle ju anonym kunna vara en mansplainer ändå men det har så att säga inget med det grundläggande problemet att göra…

    Jag kollar nyhetsmorgon varje morgon, rapport varje kväll och läser ständigt under dagen alla de stora nyhetssidorna och tar del av nyheter och diskussioner via sociala medier. Kan ibland tänka att min nyhetskonsumtion är lite överdriven men samtidigt så beror den ju på att jag är nyfiken på och intresserad av vad som händer i världen och det är väl ett intresse så gott som något. ??‍♀️

    Ok skrev en lång kommentar som tydligen försvann/sitter i modd av någon anledning .
    Enklaste sättet att förklara för barn om krig är väl att säga att de är osams /tycker olika och vill bestämma över de andra.
    Det kan barnen relatera till eftersom såna konflikter uppstår även i deras lilla värld. Man behöver inte vara påläst el utveckla ämnet mer.

      Samma här….

      Men herregud!!! Jag blir på riktigt provocerad av den här kommentaren ? Barn är inte dumma i huvudet (du vet att även barn drabbas av krig även om du vill leka Bamse)

    Jag läser mycket historia. Blev verkligen rädd när Vänsterpartiets ungdomsförbund gick ut och sa att de vill ha ett kommunistiskt samhälle. Vilken otrolig aningslöshet.

      Kommunism måste ju inte resultera i Sovjet eller Kina.

        Nä, det kan ju bli Nordkorea eller Venezuela.

          Vad jag menar är att kommunismen som den är tänkt att fungera i teorin faktiskt aldrig har förekommit i praktiken. Vilket bör påpekas i en diskussion om historia.

            För att den inte funkar i praktiken.

            Att gå på händer funkar för mej i teorin men det betyder inte att det fungerar i praktiken.

            Hint, det fungerar inte alls, och likt utopin kommunism så är det alldeles för stor skaderisk och ekonomisk förlust för mig att försöka.

    Nyheterna på morgonen och kvällen.

    Sen, eftersom jag VET att tidningar, även respektabla dagstidningar, sällan eller aldrig förmedlar hela bilden eller ibland helt fel bild av en händelse, så läser jag alltid allt med en nypa salt.

    Även sånt som rör saker utan för min profession så kallat, dvs även där jag inte själv kan identifiera felaktigheter så kan jag i alla fall misstänkta att allt inte förmedlas till läsaren.

    Räck upp en hand om du känner till alla politiska ledare i arabvärlden.

    Jag kan inte heller säga vad upprinningen till Syrien-kriget var. Jag, precis som många andra, följer nyheter och vet vad som händer. Men ärligt talat orkar jag inte fördjupa mig, för jag mår för dåligt då. Kalla det ego eller vad ni vill, men jag ser det som självbevarelsedrift. Sen skänker jag till välgörenhet för att hjälpa till, så långt sträcker sig min förmåga att påverka. Jag tror att om man får en sån fråga från ett barn gör man nog bäst i att säga att man inte vet, sen läsa på och ge ett bra svar i efterhand…

    Om vi bortser från de senaste ca 4 månaderna så lägger jag ner stor mängd energi och tid på att följa nyheterna och då inte enbart regionalt utan globalt.

    Just nu har jag dock tyvärr inte den möjligheten tillsammans med att min bästa shortcut-app har lagt ner. Måste hitta en ny lösning på det.

    (Nej gillar inte OMNI. De gör ett skitdåligt jobb med sina robotar.)

    Detta, mina vänner, skulle alltså vara ”världens mäktigaste kvinna” in the making… Lol… ?

    Räcker ju helt ok att man ett par ggr om dagen scrollar runt t.ex. Aftonbladet och läser några artiklar som verkar väsentliga – artiklarna brukar ju inte vara långa!

      Jfrt med folk i dagens kommentarsfält så är trots allt Isabella ett unikum av både självinsikt och allmänbildning. Hon fattar ju åtminstone ngt är skevt med hennes brist på kunskap om en av de viktigaste händelserna i världen de senaste 20 åren- majoriteten här gör det inte.

    Sen måste man ju tillägga att fallet Syrien är EXTREMT kaotiskt och komplext. En enda lång ändlös knut.

    Men att inte kunna säga någonting om fallet är inte ”världens mäktigaste kvinna” -material så att säga.

    Tror att u-länderna fick tillgång till moderna vapen innan deras samhällen hade mognat nog, så den långsamma processen mot att bli en demokrati gick i baklås.

    Typ under franska revolutionen så kunde folket störta sitt styre för att armen inte kunde meja ned folket med dagens effektivitet.

    Så var får de dagens vapnen ifrån…

    Mitt yngsta barn brukar på lektionstid i skolan få se på Lilla aktuellt.
    Hen hade en SO-hemuppgift med diverse frågor, sista frågan var:
    Vad önskar du mest av allt just nu?
    Hens svar: Fred på jorden
    -Så fint, svarade jag.
    Hens svar:
    – Ja, så att alla kan stanna där de redan bor och inte komma hit och bråka.
    mvh//mooh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.