Underbara Clara om den hysteriska babybusinessen

Om influencers och innehållet de postar på sociala medier skulle representera vårt generella samhälle så skulle det innebära att varje graviditet och förlossning innefatta ett ”gender reveal party”- alltså där man avslöjar vilket biologiskt kön bebisen/bebisarna i magen har – en ”baby shower” – där den gravida kvinnan överraskas av sina vänner och får mängder av bebisrelaterade presenter, helst under en enorm ballongbåge och annat pynt  – och så slutligen en push present som mamman ska få av barnets pappa, som belöning för att hon tryckt ut det gemensamma barnet genom en av sina kroppsöppningar (men även kejsarsnitt är godtagbart). 
Och det är inte vilka presenter som helst som duger här.
Nej, nej. Ska man tro Alexandra Bring och hennes syrra Victoria Törnegren så bör presenten vara en Chanelväska eller någonting lika lyxigt och påkostat, men som tur är så verkar det här inte ha spridit sig utanför influencervärlden. Än.
Ser vi inte upp så kommer mängder av vänskapsrelationer ta slut pga besvikna gravida kvinnor som förväntat sig en baby shower av sina vänner, som å sin sidan inte ens vet vad tusan det är.

Det här har Underbara Clara skrivit ett riktigt bra inlägg om, men stannar inte där utan utvecklar resonemanget till att även omfatta barnkalas och födelsedagspresenter till barn, där ribban hela tiden höjs till mer, mer, dyrare, dyrare och där allting under att hyra hela Leos lekland går bort.
Som sagt, ett riktigt bra inlägg – gå in och läs det HÄR!!

Tack för tips!

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag är så tacksam att dessa spektakel inte är något som mitt umgänge har anammat.

      Pushpresent tycker jag är fullt rimligt, man får väl anpassa den till egen plånbok som allt annat.

        Jättefin gest att visa uppskattning för den stora uppoffring en part gör i den gemensamma strävan att få barn ihop. Om kvinnan längtar efter en Chanelväska är det väl jättefint om den andra parten kan ge det, det blir dessutom ett fysiskt minne att bevara som man troligen kommer hålla kärt. Någon annan kanske blir gladast av en ny filt, en hotellnatt, en frukost på sängen, en massage, en ljusstake, ett biobesök, en cykel, en ny iPhone eller vad som helst som gör att mamman känner sig uppskattad och uppmärksammad. Synd att ständigt klanka ner på något som är en väldigt fin gest. Jag skulle bli jätteglad om min kille skulle ge mig något jag drömt om ifall jag en dag gör den uppoffringen för oss.

          Det är ju verkligen aldrig fel att visa uppskattning men en väl genomtänkt present efter det man gått igenom. Men det som jag tycker är lite konstigt med dyra presenter. Och ”dyr” varierar ju förstås. Men om man fåt barn ihop så har man väl son regel gemensam ekonomi. Skulle min man köpa en present för säg 100 k så är det 100 k mindre vi har till t.ex. boende eller att kunna vara föräldralediga längre. Det är ju familjens pengar liksom, även om vi har separata konton. Är det något man drömt om är det troligen något som egentligen ligger utanför ens budget, skulle det kosta 100 spänn hade man ju redan köpt det. Ville jag verkligen unna mig något efter förlossning hade jag hellre diskuterat det och sen köpt det själv.

            Men vad säger att man inte kan vara med och välja sin push present själv? Förövrigt kan det du skriver appliceras på precis alla gåvor par ger till varandra? Precis som alla andra gåvor, och som du själv skriver, så får man ju anpassa priset efter sin ekonomi? Och jag vet inte ju d t är för dig men jag drömmer om saker både inom och utanför budget. Finns saker jag absolut skulle ha råd att köpa men prioriterar annat, skulle vara jätteglad över att få något sådant i present.

            Sparar man för att få ihop en handpenning för att köpa lägenhet kanske det är dålig timing för en chanelväska, men har man sitt på det torra och 60 lax över så är det väl ett perfekt läge för det. Större (och mer sällsynt occasion) än alla födelsedagar, alla hjärtans dagar och julaftonar.

          Fast det blir ju inte en ”jättefin gest” om man gör det för att alla gör det och man liksom ska… Och kanske pressas att konsumera ytterligare en pryl som ingen egentligen behöver. Marknadsförarna gnuggar händerna och vi springer på, som får… Så dumt.

            Tycker du samma sak om födelsedagspresenter och julklappar också?

    Vad förväntar sig förresten blivande föräldrar att gästernas reaktioner på det avslöjade könet ska vara? Jag förstår att det gör barnet mer ”verkligt” för föräldrarna och att de vill veta ALLT om barnet. Men för mig som vän så är det antingen en pojke eller flicka. Kul vilket som. ”Det är…en…pojkeee!”

    Ok. Kul, då vet jag. Ungefär.
    Alltså jag är inte obrydd om mina vänner och barnet. Så missförstå mig inte. Men vad förväntas man känna när vänner avslöjar könet på deras ofödda barn?

      Baserad på mina gedigna erfarenheter av att ”följa random amerikanska mammor på sociala medier” så är den förväntade reaktionen att exakt alla skriker av glädje och fäller en tår oavsett om det är blå eller rosa grädde/ ballonger/ rök.

      Dock tycks en del yngre barn, syskon, inte alltid helt ha plockat upp denna konvention (källa: YouTube videos på misslyckade gener reveal).

        Hade ju varit roligare om det var någon annan färg nån gång och alla ba ”eh orange vad betyder det”. Total förvirring.

          ???

          Eller bara svart färg. ”Åh fan. En anti-crist. Åvo.j”

          ??

        Hehe älskar videos när syskonen inte har fattat utan förstör hela drömfesten med att skrika rakt ut av ilska av att de ska få en bror i stället för syster.

          den roligaste jag nånsin sett är natalie eklind från unga mammor när de hade en gender reveal som avslöjade att de skulle få en fjärde dotter. alltså hela familjen stod med uppenbart ledsna miner och sa inte ett ord. hittar inte den nu men dom ut på youtube, såg fruktansvärt sorgligt men samtidigt skitroligt ut ? att man ens lägger ut haha

        Och jo.. är det inte alltid så att mammorna blir lite gladare när det visar sig vara rosa?

          Jag önskade mig tjejer båda mina graviditeter. Man kan ju inte alltid rå för hur man känner.

            Nej självklart. Men tycker aldrig att jag ser sådana amerikanska gender reveal där mamman verkar ha önskat sig en pojke.

              Låter lite sorgligt.. Men tror det handlar mest om att det är lättare att identifiera sig med en tjej innan. För de absolut allra flesta kvittar det totalt när man väl har bebisen hos sig.
              Har en av varje, ingen skillnad i glädje.

                Jag vill ha söner tror jag. Vet inte varför?! ? /kvinna

          Det verkar vara någon ny konstig myt som cirkulerar. Alltså att alla tjejer vill ha en dotter. Och oavsett så spelar det ingen roll öht när barnet väl är fött

            Jag som skrev kommentaren syftade mer på mammornas reaktioner i de här typiska amerikanska Instagram-gender-reveals som jag har sett. Inte baserat på mer än det ?

            ”With a son you only have to worry one penis. With a daughter you have to worry about every penis.”

          Och papporna lite besvikna att det inte blev en pojke…

      Jag tycker det verkar väldigt konstigt att du är helt obrydd om information om dina vänners barn i magen?
      Jag iallafall glädjs gärna tillsammans med föräldrarna och vill ha all möjlig information, jag älskar ju också lilla barnet i magen på mitt egna vis och det är ju väldigt spännande att få veta vilket kön det blir ?

        ”Alltså jag är inte obrydd…”

        Jag bryr mig i allra högsta grad om barnet. Stickar söta filtar, syr små kläder till dom, lyssnar när vännerna berättar om ultraljud, hjälper att välja saker till barnrummet, osv. Men just könet känns faktiskt ganska.. inte ointressant men det är ju antingen en flicka eller pojke. Kul att veta vilket, men mer än så?

          (Och om jag får veta könet via sms eller via en ballongfest gör det inte mer spännande för mig. Jaha, en pojke. Vad kul. Har ni tänkt på namn? Ungefär)

            Ok! Förvånade mig bara men antar att vi alla är olika (och tur är väl det) ?

              Men hur investerad kan man bli i könet på ett annat barn? Alltså vad är hypen för dig? ?

              Men behöver ju verkligen inte vara obrydd i ens väns/syskons barn bara för att avslöjandet om könet inte är en superstor grej för en. Man kan glädjas med sin vän ändå, även om man inte känner mer än ”jaha, vad roligt!” när könet avslöjas för en.

        Det får man ändå efter nio månader.
        Om inte barnet gör som min äldste ”son”, som kom ut som dotter efter tio år.

          Man kanske inte vill vänta 9 månader ? Känns så himla 70-tal tycker jag gamla skolan liksom

    Tycker det mest förvånande med alla dessa partys ändå, att det fortfarande alltid är rosa eller blå färger beroende på kön.. Så trist, har en dotter som älskar blått. Hemma körde vi lila och grönt i respektive barnrum.

      men är det inte lite allmänt bara? betyder inte att flickan inte kan ha blått i sitt liv. det är ju bara allmänt hur man brukar fördela grejer med hjälp av färger. typ som att grön betyder kör/godkänt/ja och röd är stanna/nekad/nej osv. även att svart oftast är ont och vitt är det goda. varför kan det inte bara få betyda rosa om det är en flicka och blå för pojke utan att det behöver betyda något för barnet senare i livet?

        Det jag tror ni missar i kommentaren är omgivningens förväntningar i och med gender reveal, färger osv.
        Vore ju grymt om rosa och blått var lika okomplicerat som grönt – kör och rött – stanna, men att sortera färger för kön är ju fortfarande väldigt förknippat med egenskaper. Även om barnet i magen är omedveten än så länge så står vi där och tänker ”ah tjej…” och så börjar förväntningar medvetet eller omedvetet rulla igång. Visst är färger mindre stigmatiserade idag än tidigare, men det räcker att du går in på vilken förskola eller h&m-barnavdelning som helst för att få en uppfattning om vad rosa representerar och vem som förväntas använda den färgen. Med det sagt ska den ju inte förbjudas och det ska inte glittertryck och enhörningar etc heller, men det är synd att det idag erbjuds så lite av den varan till pojkar i media, butiker och våra medvetna/undermedvetna val.

          jag vet vad du menar, och det är ett helt annat problem. men just i detta fallet så pratar vi bara om babyshowertårtan och varför den är just rosa eller blå och inte tex lila och grön.

        Allmänt? Ja. Dumt? Också ja.

    Åh vad jag inte gillar uttrycket ”bebis” istället för ”en bebis” eller ”bebisen”. Vet inte varför!

      Åhh samma här. ”Vi sa att bebis skulle få …”. ”Nu känner jag bebis varje dag”. ”Bebis och jag mår så bra” etc. in i evigheten. Prata ordentligt, för fanken!

        Haha, jag håller med er. Men när jag läste detta så tänker jag att man kanske använder ”Bebis” istället för ett namn? T.ex. om jag redan har bestämt mig för ”Kurre” så skulle jag säga ”Nu känner jag Kurre sparka varje dag”. Och då känns det lite mer begripligt med ”Bebis”.

        Ps. Var fan fick jag Kurre ifrån? Ska lätt anamma om jag bär ett barn igen ?. Kurrar det? Nej, det är bara Kurre!

          Fast hur svårt kan det då vara att säga bebisen? ?

            Ja, alltså jag själv har aldrig sagt ”Bebis”. Men antar att man genom att säga ”Bebis” använder det som ett namn, som ett sätt att göra det mer verkligt. ”Bebisen” kanske blir lite för opersonligt :).

              Jag tycker ”bebis” är mer opersonligt, känns distanserat på något sätt.

      Håller med! Ingen säger väl ”så länge hund mår bra är det ingen fara” eller ”hund har ont i magen”. Blir galen i min mammagrupp på fb pga detta ?

        Jag tog bil till jobb idag.

          Så säger skåningar

            Men det är väl allmänt känt att de har talfel? ??

            Å norrlänningar

              Eh. Nej det gör vi inte!!

              Kränkt norrlänning.

                Menar Bea kanske att vi säger ”hunn” (t.ex. ”kan du ta ut hunn på promenad”) och förstår inte att det avser ”hunden” i bestämd form?

            Haha, nej, det gör vi väl inte? Har aldrig hört.

            Nej det gör vi inte!!!

            Norrlänningar gör.

              Vilka norrlänningar då? Vi i Norrbotten gör det inte.

                ”Norrlänningar” = halva Sverige pratar så uppenbarligen.

                Spoiler: ingen i Norrland pratar så.

                  Haha, dock utgör invånarna i Norrland bara ungefär 11% av Sveriges befolkning – trots att Norrland upptar nästintill 60% av landets yta ?

                    Poängen är att det är ett så utspritt område att dialekterna varierar väldigt mycket. Hur många som bor i de olika orterna är ointressant i frågan. ?‍?️

      Ja, störigt. Bebisspråk! Fel grammatik…

      TACK för att du tar upp detta! Jag hatar det så himla mycket. Varifrån kommer det egentligen och hur i hela helvete har det kunnat bli så vedertaget?

    Babyshower ger en stress. Tänker bara om man själv inte får någon. Kommer kännas…

      Jag fick ingen.
      Lite bitter, eftersom mina vänner har fått varav jag har varit med och planerat vissa av dem.

      Men samtidigt lite nöjd, för jag tycker att det är ett rätt onödigt partaj.

      Svår balansgång, men hoppas i slutändan förstås att allt sånt kommer att försvinna.

        Men fy vad elakt.

        Kan det vara för att de vet att du tycker att det är ett onödigt partaj som du hoppas kommer att försvinna snart? Alltså en uppriktig fråga om de vet att du tycker så. Jag skulle nog ta det som en hint att du inte vill ha någon då.

          Nope, det är inte en åsikt jag har vädrat öppet.

      Eller om något går fel och så får man ingen bäbis med sig hem från BB men har en blöjtårta och massa presenter hemma som väntar.

        Vi hade alla saker, vagn, spjälsäng osv färdigmonterat men hos mina föräldrar. Just för att en vän till mig fick komma hem utan barn till ett hus fullt med saker som väntade på barnet.

        Det här var innan baby showers men medan vi var på bb med barnet så åkte mamma och pappa hem till oss och ställde av alla saker.

          Åh så fint gjort av dem, och stackars din vän. Så oerhört sorgligt ?.

      Jag hoppas innerligt att ingen anordnar någon för mig. Tycker det är det töntigaste som finns. Det är ju liksom det ena eller det andra, vad är liksom grejen

        Jag ska göra som de riktiga A-list kändisarna gör: bara dyka upp med ett barn utan att ha sagt något

          Fassbender Vikander ?

        Det töntigaste är enligt min mening när man ska testa ”bajs” eller då choklad ur blöjor. ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Jag fick ingen.
      Jag trodde inte att jag skulle bli sårad eller besviken eftersom det inte är något att ta för givet och det är pinsamt att ens bry sig om det men jag känner ändå en bitterhet över hur alla andra blivit firade och bortskämda både av mig och andra bekanta och ingen har brytt sig om att lilla bebisen i min mage skulle komma.

    Alltså jag borde sluta läsa den här bloggen eftersom jag tror det är fjärde gången som push presenter ska diskuteras och jag minns de tidigare omgångarna?

    Kan avslöja redan nu att de flesta tycker det är störtlöjligt, att många ”fick en godispåsar/ ett stor sushi” i present, att ytterligare andra tycker att ”bebisen är presenten”, men en del kommer dock invända att man faktiskt i alla tider haft traditioner att ge nyblivna mammor smycken och dylikt.

      Ja sluta läs.

      Och sen blir det en tävling i vem som får finast/mest romantiska vardagsgåvor av sin man.

      ”Min man hade fyllt frysen med mat tills vi kom hem från bb. Finaste gåvan ever!” och sen är cirkusen igång.

        Min man gjorde inte ett piss och satt i soffan medan jag dammsög dagen efter mitt kejsarsnitt. Jag förlorar tävlingen

          Två bebisar till priset av ett.

            Sjukt bra deal

          Får lust att kasta en dammsugare i huvudet på honom

          Liknande här, men han är verkligen inte min man längre.

          Kunde du röra dig så bra och var hemma dagen efter ditt kejsarsnitt så hade du nog inga problem med att dammsuga heller.

          Han tyckte väl att det var rent och snyggt som det var. Dessa kvinnor och deras städdille… ?

        Vem faan vill ha frysta matlådor när alla andra mammor sitter på härliga caféer med sina barn ?? Ush inte jag iaf

      Kvinnan får presenten för det extra jobb hon gör. Båda får ju barnet mannen gör ingenting.

    Baby showers upplever jag att typ alla i min omgivning ordnar. Tycker personligen att det är världens tråkigaste ”fest”, men each to their own! Gillar dock konceptet push present starkt, det är väl inte konstigare än att man lägger sig på SIN ekonomiska nivå, precis som med andra sorters presenter – För dem är det chanel-väskor, för mig hade det kanske varit en spadag och för någon annan någonting mer symboliskt om det är vad ekonomin tillåter. Men ser verkligen ingenting orimligt i att fira och skämma bort den som gått igenom graviditet och förlossning!

    Va trött jag blir på att allt ska bli sånt spektakel, och man är typ konstig om man inte har det?

    Själv tycker jag precis tvärtom. Jag kommer absolut vilja ha en push present utav min man. Även ett gender reveal party, där vi bjuder vår familj och vänner på mat etc. Är inte själv så förtjust i baby showers för jag tycker det känns fel att vänner ska känna sig tvingade att 1. Styra upp ett event och 2. Köpa en massa presenter och 3. Betala för både eventet och dessutom presenterna. Men jag störs inte utav andra som vill ha det. Och när jag växte upp så var det en period då många hade stora och speciella kalas. Under något år eller 2. Sen blev det mer ”normala” kalas igen. Men jag upplevde inte att någon kände sig ”tvingad” eller att vi tyckte att alla inte påkostade kalas var tråkiga. Tvärtom. Känns överdrivet att blåsa upp det här till problem.

      Vet inte vad som är mest tramsigt, att ha ett gender reveal party eller att i svensk kontext kalla det gender reveal party ?

        är det bättre att kalla det som petra tungården – könsfest? ?

          Hoppas den benämningen slår igenom, så lär den trenden snabbt självdö. ”Vill du komma på könsfest hos mig på lördag?” ”Eh…nej, tack. Vi ska nog inte ses mer”. ??

      Vad blir det vid snitt? Snittblomma?

    Alltså baby showers har var och varannan människa så det är ju vad som sker i det ”generella samhället”. Sen kanske man inte har lika överdrivet som influencers har med partyfixare dukade långbord ute i naturen ? Däremot så har väl gender reveal kommit senaste åren. Fick två baby showers pga corona och två olika kompisgäng och tyckte att det var kul men var inget jag krävde. Däremot tycker jag pushpresent är så konstigt? Är väl bara att köpa det du vill ha själv?

      Ja fast det kan man väl säga om alla presenter? Att man kan köpa det man vill ha själv. Jag förstår inte varför alla hakar upp sig så mycket på just det här. Ja, namnet ”push present” är fånigt. Men att få presenter vid stora tillfällen i livet är ju knappast en ny grej.

      Och ja, bebisen är egentligen ”presenten” blabla (fattar inte ens varför man ska ställa dom två sakerna emot varandra. Som att man inte är lika glad för sitt barn ifall man dessutom får/vill ha en present…)

        Haha ja, precis så jag ser på presenter. Därför jag inte firar

        Tror mer att det beror på att pappan ger mamman en present för att ha ”fött honom ett barn”. Inte att få en present vid stora tillfällen i livet. Att folk skänker ett par som fött barn en present är det ju ingen som retar sig på.

    Så mycket kalasande
    – plus på stickan…jippie kalas
    -vilket kön?….jippie kalas
    -babyshower ….kalas
    -ungen född…kalas
    -mamman får en present…kalas
    -kommer hem från bb…kalas
    Å stackars pappan står i ett hörn och ser bortkommen ut.

      Kanske ge pappan en sprutpresent efter plusset.

        Hahahaha vilken skojig kommentar!!!!

        Ge pappan en pullpresent för att han drog ut den i tid. Då kan man lägga rejält med pengar på den presenten efrersom man slipper alla andra fester och presenter.

        Enda grejen som var bättre förr; papporna kunde med gott samvete ta en cigarr efter förlossningen ?

      Man kan väl ändå komma överens om att mamman kanske står för majoriteten kring arbetet när barnet skapas och ska födas sen så kan vissa pappor ha en stöttande roll om dom är någorlunda vettiga men tycker kvinnor kan få lite cred för att föda barn faktiskt

        Absolut, men om inte killen finns så ingen unge.

      Mjaa, vi hade babyshower till båda barnen och pappan fick 24h pappakonjak med alla sina kompisar, så tycker det i vår vänskapskrets gick lite orättvist med det att papporna som kom en gång fick dunderfest och mammorna har fått en ca 2h babyshower med lite stela lekar och tårta och kaffe ?

        Provocerande

        Drack de konjak i 24 timmar?

        Fy faan vilka grisar jag hade bytt ut de vännerna.

    Tänk er när Bianca får barn!!!!!!! ??
    Ser framför mig den totala hysterin med prylar. ? Hennes Sellpykassar hon genererar nu kommer inte vara något i jämförelse med sedan. Tror fan att hon har köpt en gigantisk lägenhet redan nu.

      Drown in closet …

      Jag tror det barnet kommer bli lika älskat precis som alla andra barn vars föräldrar köper orimligt mycket barnkläder de hinner växa ur på en vecka.

    Det bästa man kan göra istället för att ordna dyra kalas är väl att sätta in pengarna på ett sparkonto åt barnet men ändå ordna med kalas. Vinterkalas vid en pulkabacke och buda på varm korv med bröd eller sommarkalas antingen i trädgården eller ute på en äng och spela brännboll eller något.

      Men kalas i pulkabacken med körv ? Ursäkta men 80-talet vill ha sitt kalas tillbaka.

        Hundra miljoner gånger hellre korv i pulkabacken än torra cupcakes i en trist lokal som man försökt piffa till med rosa eller ljusblå plastpryttlar, ballonger och rosetter. Milde himmel vi formligen tuggar i oss den här jorden vi bor på.

    När jag blev gravid och vi hade fått se bebisen på ultraljud, så va det första (typ) jag sa till min syster: ”Jag vill inte ha en babyshower!”.
    Mest pga att jag ogillar såna tillställningar och att stå i centrum, men även för att bebisen inte va här och hur vet jag till 100% att jag kommer hem med en?
    Då kan jag tycka det är trevligare med en ”välkomstfika” istället om det nu vill ordnas nått. Får se om där blir nån, ungen är 3 månader. Om inte, skitsamma. De som bryr sig har ju redan gratulerat ?

    Vet inte vad som skaver hos mig med baby showers, kanske för att vi har haft många dåliga graviditet i släkten som i vissa fall slutat på värsta tänkbara sätt. Men jag tycker babyshowers på något sätt känns respektlöst? Det är ett ofött barn som man typ firar? Varför firar man inte när barnet är fött? Känns bara konstigt att planera för ett liv som faktiskt kanske inte kommer, tycker så många pratar om ”när barnet kommer” redan INNAN dom ens plussat, men också tidigt i graviditeten. Kanske är det jag som bara är bitter för jag inte kan ha den positiva inställningen själv, men något med babyshowers får mig att må lite dåligt.

      Tanken är väl att man har det innan barnet kommer så mamman kan chilla å njuta. Få presenter som kan va bra att ha när barnet är fött.

      Så jag vet faktiskt inte vad som skaver med detta ärligt talat.

      Och, saker kan hända med graviditeten. Men oftast går det bra å då får man väl utgå från det. Annars skulle man ju bli knäpp om man går å tänker ”barnet kan dö” hela tiden

      Alltså jag tänker att man har babyshowern ganska sent som ett ”här får du tips och saker för om en månad kommer ditt liv förändras”

        Brukar bara mammorna vara på babyshowers eller även papporna?

          Det beror väl på person

          Oftast bara mamman, eftersom detta anordnas av mammans (tjej-)kompisar

            Konstigt egentligen, det är ju oftast två föräldrar vara liv förändras och som tar hand om barnet.

              Tror att pappan och hans kompisar mår bättre av att dricka konjak i ett helt dygn, som någon skrev här ovan.

              Håller med! Mamman får en tillställning där mamman får ta emot massa presenter som är bra för barnet. Vad får pappan? Vill inte pappan ha saker som är bra för barnet?

                Det är en kulturell grej. De flesta baby-showers jag blivit bjuden på har varit en blandning av familjemedlemmarna och vänner. Gamla som unga. Föräldrarna har varit andra och tredje generationens invandrare i dessa fall. Och så klart massa mat.

                Svenssons har däremot bara varit en flock tjejkompisar och kanske den gravidas mamma och svärmor. Och man har fått cupcakes med äcklig glasyr, trendiga raw-Food bollar och dryck i pipmugg för att det ska vara lite ”roligt och gulligt”. Obs! Kaffe och nappflaska går inte bra ihop.

    Jag sa bestämt åt mina vänner att inte ordna en babyshower då det inte faller mig i smaken men jag har ändå alltid varit med på bebisduschar för vänner som faktiskt tkr om dom. Smaken är som baken, vissa vill ha dusch och push, vissa vill ha inget ?‍♀️ upp till var och en

    Min pappa gav min mamma en fin ring när jag föddes och nu sitter den på mitt finger, väldigt gulligt tycker jag. Men att det nu kallas pushpresent, ja det skulle de skratta gott åt.

    Jag tror (obs, tror!) att en liten del i hela spektakelhysterin kring barns födelsedagar, jul etc har att göra med föräldrars dåliga samvete. Man är tillsammans så lite på vardagarna och helgerna går till fotbollsträning och storstädning, så man fläskar på extra mycket på födelsedagen. Det ska bli världens bästa dag och barnet ska vara jätteglatt och tacksamt och ögontindrande heeeela dagen, så att man känner sig som en bra och duglig förälder.

      Tyvärr ger det också ännu mer dåligt samvete för dem som inte har ekonomin att uppnå allt det där.
      Barn idag vill ha det flodigare och flodigare. Ett kalas på Leos Lekland med dyraste tillvalen ligger på runt 6000kr om man fyller potten för antalet inbjudna barn. Har man 2-3 barn blir det en rejäl slant och då har jag inte räknat med presenterna.

        Är det verkligen barnen som vill? Tror snarare att det är föräldrarna som höjer ribban hela tiden.

    Tar hellre delad föräldraledighet än en jävla Chanel väska alla dar i veckan. Bra inlägg av Clara! Tycker också gender reveal är en hemsk företeelse. Kostar bara massa pengar för vadå liksom? Man blir ju lika glad oavsett, hoppas jag ??

      Det ena utesluter väl inte det andra ?

    Jag och min man hade en gemensam babyshower med både tjej- och killkompisar. Det var så kul! Vi firade graviditeten med massa mat och dryck, och fick fina presenter som var bra att ha sen när bebisen kommit. Kul att inkludera pappan och blivande gudfar också ?

      Kul för er men det låter fruktansvärt tråkigt i mina öron. Fira någons graviditet. Yay så roligt. Köpa massa presenter, yay så roligt….

        Jag älskar att glädjas med mina vänner, fira med dom och skämma bort dom med presenter ? Skulle min tjejkompis bli gravid, vara lycklig över det och vilja ha en babyshower är det självklart för mig att dela den lyckan med fika/tillställning ?
        Men man är ju olika. Känner du likadant för att fira något annat som dina vänner är glada över? Befordran? Ny lägenhet? Möhippa? Eller är det bara fira bebis/graviditet som är fruktansvärt tråkigt?

    Nu ska jag berätta nåt som ivarje fall jag tycker var genialiskt. Min väninna och hennes make har vääääldigt höga inkomster, dom umgås med både ”rika” och dom med normalinkomst.
    När deras son skulle ha födelsedagskalas så firade dom endast med närmsta familjen fram tom 6år. Efter det så fick han ha kalas med kompisar. Mamman skrev inbjudningskort till varje barn i klassen där det stod: Födelsedagspresenten får kosta MAX 30kr, alla presenter som är dyrare tas ej emot. Tips på present: Bamsetidning. På ett annat inbjudningskort stod; sega karameller. Osv osv. Hon skrev alltså olika saker på kort. Och kalaset hölls ALLTID hemma där pojken också var tvungen att vara med på bullbaket, tårtan, lite städning både före och efter kalaset, komma med idéer till lekarna osv. Jättebra tänkt tycker jag, istället för att bara få allt serverat så får barnet ansvara lite över hur roligt kalaset ska bli.

      ❤️

      Sorgligt att läsa det som drabbade dig!! Jag inbillar mig att barnen egentligen struntar i presenterna(om inte mor & far har stimmat upp det hela) Jag tror att ungarna vill ha kul och leka. Man kan ju till och med låta alla barnen hjälpa till och baka tårtan under lite trams och flams och fnitter.

        Nej presenterna är viktiga för prick varenda barn jag känner som har kalas. Leker gör de varje dag 8h i skolan

          Leker de i åtta timmar? Har de inga lektioner? ?

    Är på smällen nu, hade inte gender reveal (inte så big deal, men kul att kunna spika namn), har specifikt bett om att inte få baby shower (gillar inte att vara i centrum och har mått väldigt dåligt hela graviditeten).
    Däremot hade jag ÄLSKAT ifall min man köpt en omtänksam gåva till mig för när jag klarat mig igenom det här eländet. Just grejen att man nu kommer gå ner i inkomst gör det ännu bättre att få en present då jag troligtvis inte hade prioriterat att köpa, låt oss säga, en ny smartphone till mig själv ?

      Men har man inte gemensam ekonomi om man ska ska skaffa barn? Då är det väl lite skitsamma?

        Jo men med det argumentet kan man ju anse att alla presenter är onödiga. Att ens partner tänkt igenom vad för gåva jag skulle uppskatta, kanske smusslat undan lite pengar under några månader in på ett sparkonto för att sedan köpa något till mig jag annars inte hade unnat mig själv tycker jag är fint. Handlar ju inte om pengarna utan gesten ?

        Det behöver man inte ha.

        Vi har två barn, gifta sedan 16 år och har delad ekonomi.

        Jag har ingen aning om vad min man har på banken. Han vet inte vad jag har.

        Vi har aldrig bråkat om pengar.

    Gud jag känner likadant med den jäkla hetsen kring bröllop och möhippor.. känns som att min generation (90-talister) förväntar sig att bruden ska kidnappas utomlands på nån SPA-weekend? Ursäkta men vem har dom pengarna att lägga på varenda bästis i sitt umgänge? Sen kommer bröllopet också och då ska det givetvis ske utomlands så gästerna får pynta för flygbiljetter och/eller hotell.

    Nästa sommar är jag bjuden på två utlandsbröllop, vilket alltså utgör hela min semesterbudget. Så jag kan glömma egenvalda aktiviteter/resor med min sambo och familj nästa sommar. Och nu är man i åldern där många gifter sig och skaffar barn så kommande somrar lär väl se likadana ut.. Jag älskar mina vänner och vill gärna se dem lyckliga men när blev allt så pompöst och flådigt att man känner sig låst ekonomiskt och planeringsmässigt snarare än glad när inbjudningarna dimper in?

    Möhippor på mina föräldrars tid var att kidnappa sin kompis, klä ut hen, göra lite roliga eller tokiga aktiviteter och sedan samlas hemma hos någon för grillmiddag och vin, kanske en badtunna. Dvs en (1) dag hemmavid, inte en långhelg utomlands. Sedan bjöds det på en (1) dags bröllop, ev med övernattning på nån destination inom Sverige. Inte 3-dagars utomlands. Det krävdes liksom noll och ingenting av gästerna, vilket man ju gör idag. Blir tokig!

      Tur att vi i min kompis krets skrattar åt dessa fläng-möhippor och bröllopar! Tacka gudarna för mina normala kompisar som kidnappas i hemstaden, kanske åker vi till grannstaden för nån aktiviteter och sen till nån sommarstuga och bada bastu och njuta av god mat och umgänge ?
      Bröllopet i hemstaden på olika fina lokaler!
      Men fint skulle det vara om nån skulle ha utlandsbröllop men då flyga alla gäster dit samt bjuda boende för en helg ?

        Haha ni får adoptera mig till er vänkrets, vad SKÖNT att höra några fler som står ett nyktert steg utanför Instagram-hysterin

      Jag skulle uppleva det som att det är ena riktiga snikenskitar som fixar bröllop utomland utan att bjuda på resa, boende och kost. Det är ju i regel mycket billigare att gifta sig utomland än i Sverige.
      Så blev jag inte bjuden på tutti comletti skulle vara den första att tacka nej.

        Plus 1 på den så extremt jävla märkligt att tro att man skulle vilja lägga 20 000 på en annans bröllop utomlands.

      Håller med! Tycker generellt att bröllop kostar alldeles för mycket även som gäst. Möhippa, ev resa (även inom Sverige), övernattning, nya kläder för det är nån obskyr dresscode, present osv… asglad att ni hittat den rätte att dela livet med men varför ska jag behöva betala för det? Att skaffa barn innebär iaf nån form av bedrift (från mammans håll åtminstone) och känns rimligare att fira.

    Det här är ju bara ytterligare ett exempel hur vi luras till nya seder som ökar på vår överkonsumtion.
    Vi som är lite äldre växte upp nöjda och glada helt utan sånt här trams. Kalas när man var liten var hemgjord tårta, muffins och popcorn. Saft el sockerdricka drack högtidligt ur sugrör. Man trängde ihop sig hemma hos födelsedagsbarnet runt Perstorpsbordet i köket. Vuxna firade typ bara när de fyllde jämt. Inga babyshowers,push presenter el gender reviels. Halloween fanns ,inte heller…..

      Jag minns särskilt ett kalas från min barndom när vi var hemma hos en klasskompis som bara hade 15 grader inomhus. Oljekrisen 1973 …

        Åh, vad du gjorde mig nostalgisk nu!
        Jag släcker fortfarande lamporna i rum jag inte är i, eftersom det var så man skulle göra för att spara energi under krisen.
        För oss som var med då är det ingen big deal att skippa oljeberoendet, det har vi redan gjort en gång – utan förnybara alternativ.

    Jag fick en push present. Efter 42 fulla veckor, varav de sista 4 varit ett rent helvete med foglossning, köpte sambon mängder med mögelost och salami, precis det jag velat ha hela graviditeten. Sen tog han huvudansvaret för bebis medan jag fick sitta och mumsa och försvinna i mina egna tankar ensam en stund. Hade även babyshower som mina vänner styrde upp, tänker fortfarande tillbaka på den dagen med värme. Att vara först i vänkretsen med att få barn kan kännas ganska ensamt, men att då få se vänner och släkt samlade för att fira en, det var fantastiskt.

      Extremt lam pushpresent om du frågar mig. Mat o
      Vila är väl en självklarhet.

      Fantastiskt, pappan tog hand om sitt egna barn. Var är världen på väg, man undrar.

    Det här med gender reveal… Det händer ju trots allt då och då att barnmorska/läkare har fel om könet. Hände mig! En läkare sa att vi väntade en flicka, han sa att han var 100% säker. Vi fick en pojke. Bebisen var såklart lika välkommen oavsett kön, men det hade nog känts lite fånigt om jag några månader tidigare hade jublat över rosa konfetti.

    Går inte allt det här med partyn och gåvor tvärtemot tanken med att spara på jordens resurser? Man kan ju gärna träffas och umgås men alla dessa saker som ska köpas. Tacksam över att alla amerikanska påhitt inte kommit hit ännu när jag befann mej i den fasen av livet.

    Den roligaste pushpresent jag sett var när en stolt nybliven far la ut en bild på vad han gett sin fru: en kexchoklad med texten ”Bra kämpat!” på ?

      Jag köpte en bok om kvinnlig omskärelse i alla hjärtans dag-present till min fru, så jag förstår inte vad som var så kul med kexchokladen. ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.