iDeal of Sweden visar varför man bör läsa det finstilta

Det här är ett utskick till mindre influencers från iDeal of Sweden, inför den stundande ”Black Friday” och ”Black Week”.
Jag tänkte att vi skulle bryta ner det lite här inne och titta på vad som faktiskt står i det.

  • Den marknadsförande influencern får välja produkter för 500 kr att göra reklam för, på sina sociala medier. Detta är även den enda ”icke-villkorade” ersättningen som influencern får för sina reklaminlägg, och vars värde de ska betala förmånsskatt för i sin deklaration.
  • Influencern får även 10% av all försäljning som görs med deras personliga rabattkod, mellan den 21-29 november, men bara om deras kod genererat mer än €500 i försäljning.
    Har koden använts till €490 så får influencern inte en spänn. (€500 motsvarar 4 984,28 sek)
  • Om influencern inte har möjlighet att skicka en faktura till iDeal of Sweden så kan man istället få ett presentkort för motsvarande summa hos företaget, någonting influencern också ska betala skatt för, medan det på sin höjd kostar iDeal of Sweden ett mobilskal eller två.
  • iDeal of Sweden omsatte runt 800 miljoner kronor under 2020 (Källa: Allabolag)

Vad är er spontana reaktion när ni ser det här?

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vidrigt beteende och kapitalism på folk som fortfarande är för små för att kanske ”våga” säga nej och inse att detta är rent jäkla larvigt uselt…
    Jag köper alltid Ideal men kommer att sluta med det nu. Kommer inte stötta ett företag som beter sig så här.

      Kommer inte heller stötta dem mer. Kommer återgå att köpa Apples egna

      Är det mindre kapitalistiskt att sälja reklam på sin sociala kanal?

    Att jag inte blir ett dugg förvånad över att dessa ”inne”-företag fular sig med marknadsföring.

    Min spontana kommentar är att Ideal of Sweden är skit!
    Fodralen spricker och kvaliten är dålig. Och inte går det att reklamera heller då de hänvisar till ”handhavandefel”.

      Hade ett sådant ideal skal förr och min gamla mobil spark av skyddet när det föll i marken. Min nya mobil har jag en billig kina skit men tro fasen att varken mobil eller skydd går sönder trots 1-åring som tappat mobilen hundra gånger.

      Håller med, har haft tre olika skal från ideal of Sweden, alla har spruckit eller tappat färg inom loppet av några månader, sen är det typ omöjligt att reklamera. Köpte ett liknande skal från AliExpress för 25 kr och det har mycket bättre kvalite än ideals för 300+ kr

        Betalar man tull på order från ali express?

          Ja

            Fel. Nya regler sedan 1 juli. Momsen är redan inkluderat i priserna hos Aliexpress.

          Momsen är inräknad nu sedan det kommit nya regler 1 juli. Du ser när du kollar på en vara att det står incl VAT. Så ingen extraavgift tillkommer sen heller.

            Tull och moms är ju olika saker.

              Ja men tull betalar du bara om det kostar över typ 1600kr och det lär det sällan göra från ali

      Håller inte med! Har haft mitt skal i snart 3 år utan några tydligare slitage. Nöjd kund här!

        Byter ofta (pga roligt) och mina har också hållit i flera år ?

          Kanske de håller så länge för att du byter ofta ?

            Misstänkte att nån skulle kommentera det ? Nej jag har inte en hel garderob. Men har typ 3 olika jag byter mellan. Och gjort de senaste 3-4 åren, så inga nyinköpte ? De håller jättefint trots av/på, trots de åkt i golvet mååånga ggr osv.

          pga roligt?

            Pga roligt ja. Jag tycker det är roligt att byta skal på telefonen.

      Hade ett skal därifrån som jag älskade, hade det nog i ett år, sen bytte jag dock telefon men skalet var lika fint som när jag köpte det, lite repigt möjligtvis men svårt att undvika. Färg och mönster var fortfarande fint i alla fall.

      Så länge någon godkänner skiten så kommer den fortsätta skitas. Influenserna får skylla sig själva till 100%.

        Summan av kardemumman är att du får ett lika bra skal för 25 kr på AliExpress/Shein som för 349 kr på Ideal of Sweden. Men vissa kanske vill betala extra för den där lilla guldetiketten.

      En gång beställde jag ett skal därifrån under black friday som skulle va en julklapp till min systerdotter. Paketet som kommer fram är… tomt! Hur fan bevisar man det för kundtjänsten? Som tur var så kollar killen i kundtjänsten på typ Postens hemsida hur mkt paketet vägde och kunde på det sättet se att paketet var för lätt. Himla tur!

      Jag ryser vid åsynen av ideal of sweden. Bara viljelösa fiskar följer den strömmen.

    Tycker det är märkligt att influencers – oavsett ”storlek” – inte har koll på vissa grejer. Eller att företagen inte har nån lathund. Har två vänner som är influencer inom olika ”ämnen” (en träning och andra familjeliv). Båda har noll koll på vad som stämmer, så tack vare gamla inlägg ang reklam/samarbete så har de lärt sig en del tack vare dessa inlägg.

    Men ändå märkligt..

    Btw vill ge ett kvällstips till er som använder bindor (alla kan inte använda tampong/menskopp). Mina ”favoritbindor” från Always är nr 5 med bred bak, de kostar ca 50kr i butik. Hittade på Apotea att det är rabatt på just Always nu, hittade nr 5 för 29kr tex. Bara ett litet tips! ?

      Också dubbelpack rosa libress för 29 på matsmart 🙂

        Libresse* innan någon hinner anmärka ?

        Oh det är ju superbra tips för de som använder Libresse! (Hade inte anmärkt på stavningen, men förstår dig ?) Bindor är så dyrt men behövs, så när de kostar lite mindre får man passa på ?

          Jag bodde i studentboende när jag pluggade på ltu. Majoriteten i huset jag bodde i var ensamma män. Då och då fick vi checkar på ett gratis paket bindor i posten. Kunde plocka rabatter fickorna fulla när jag gick till sophuset. Tror inte att jag betalade för bindor under hela min studietid.

            Oj, wow! Skönt haha ?

    Är inte grundarna till Caia (ej Vanessa och Bianca) samma som grundade Ideal? Eller blandar jag ihop företagen?

      Nä, va det inte ngt med kontoret? Att Caia hade deras gamla kontor eller ngt sånt? ?

    Har bara sett my M göra reklam för märket

      Oj, känns som typ alla gjort reklam för dem. Var det inte Therese Lindgren som t.o.m hade en egen kollektion med dem? Och kanske även Bianca??

        Jo både Therése och Bianca hade det, men de avslutade dem också. De sa aldrig varför men detta får en att tänka på varför.

    Mycket vill ha mer! Kvinnor våga ta betalt och gå inte på sånt här skit!!!

    Finns flera hål här. Företagen brukar räkna provisionen på beloppet exklusive moms samt exkl frakt. Företagen brukar ha en fast omräkningskurs för euro gentemot exempelvis svenska kronor och den kursen som de räknar med anges heller inte.
    Till detta om man nu inte skulle göra alla stegen så måste man sända tillbaka produkten på egen bekostnad.
    Influensermatematik är mycket intressant.

    Efter att ha jobbat på hotell där ena grundaren brukade bo i tid och otid är min bild av företaget rätt kass ??‍♀️

      Berätta mer! ?

        Det är verkligen inte speciellt juicy. Han brukade bo på hotellet och det var väl lite sisådär med att betala efter sig alla gånger. Hotellägaren såg nog lite genom fingrarna eftersom att hen även äger kontorsbyggnaden iDeal of Sweden hyr.

          Betalade han överhuvudtaget..?

    Tycker att det är konstigt att dessa flunsor är så ivriga att marknadsföra saker även om det är dåliga villkor?

      Tycker det är konstigt att dessa företag fortsätter med sina omoraliska förslag.

        Varför är det konstigt? Så länge det funkar lär de fortsätta.

      Jag tror att de blir smickrade av att företag tar kontakt med dem. Det är ju tecken på att de är up and coming och tillräckligt bra för att väcka intresse. Tror dessutom att många tänker att det ju är bättre att få något än inget alls för sitt konto samt att samarbeten ska locka fler samarbeten. Vidrigt dock att företagen utnyttjar deras drömmar om att kunna leva på det för att tjäna enkla pengar.

    Vem vill ha mobilskal för 5000 i lön?

      500 kr står det 🙂

        Men om man t.ex. inte har möjlighet att skicka en faktura till Ideal of Sweden så får man betalt i presentkort. Så man kan då mycket väl få nästan 5000 kronor att shoppa mobilgrejer för. Jippie….

    Som jag tolkar villkoren är det ännu värre.

    Det är 500 euro i kommission, inte försäljning, som är minimum. Om kommissionen är 10 % måste man alltså sälja för 5000 euro, ca 50 000 kr, (ev plus moms också) för att tjäna något.

      Är det verkligen så om man lägger ihop det med meningen under asterisken? ”Your total revenue must extend over €500”

      Men om man inte säljer, varför ska då de betala dig alls?

        Om man köper 30 sekunder av reklampausen under Idol för 300.000 kr och ändå inte säljer någonting, slipper man betala då? Bra deal!

    Att få välja produkter till ett maxvärden av 500 känns lite snålt, så många influenser kan det inte vara som de tänkt samarbeta med. Att man sätter en lägsta nivå för att betala provis på rabattkoden är inte så konstigt men tycker att minimisumman är för hög och den ska dessutom vara i kronor. Tycker även att perioden som rabattkod och provis gäller kunde varit längre fram till lucia. Vad gäller faktura är det mest förmånligt för influensern. Om de inte kan betala ut beloppet som faktura blir utbetalningen lön och då blir det mycket mindre pengar kvar. Då är faktiskt ett presentkort den bästa kompromissen. Det är också lite konstigt att de blandar valutor. Känns som det blev lite fort och fel.

    Paow har fyllt läpparna till bristningsgränsen och erbjuder rabattkoder.. så sorgligt

      Jag är mer oroad över hennes val av saker att göra reklam för.
      Flera stories både rabatt på operationer och avbetalning hos kreditbolag som verkar vara specialiserade på lån för just skönhetsoperationer. Jag förstår inte hur hon tänker när hon gör reklam för detta?
      Jag antar att det här med skönhetsoperationer är normaliserat i hennes vänskapsgrupp att det är som att till tandläkaren för oss andra. Hoppas få går på hennes reklam. Det är nog lätt att ramla dit när man kan få lån för operationer.

      Alltså hon kommer aldrig att sluta, detta är galet. Poserar glatt bredvid han som äger (?) iClinic och han har ju… spårat ur fullständigt om man säger så.

        Mannen som står bredvid Paow ser ju inte klok ut. Paow ser ju naturligt ut i jämförelse med honom.

      Och inte är de jämna som hon påstår att det är det de försökt få till. Det visar ju verkligen hur knöligt etc som det blir efter en mängd utfyllnader…

    Jag köper mina skärmskydd därifrån men misstänker att skyddet kostar ett par kronor att tillverka och dom säljs för 250kr.. (köper dock endast vid halva priset). Nån som har tips på var man kan köpa bra skärmskydd istället för där?

      Jag tycker CaseApp har grymma skal! Dessutom roligt att man kan designa dom själv om man skulle vilja!

      Jag brukar beställa från Fyndiq. De har ofta bra pris på skärmskydd.

    Har en fundering kring alla dessa influenser. En del är ju inte jättekända eller har många följare men ändå så har de dyra hus mm.

    När jag har varit på banken så synar de en ju i alla vrår om man har anställning och inkomst mm.

    Men hur kan en influenser påvisa att de har inkomst för att få sådana lån ? Som man förstår att de tjänar inte miljoner av att visa en chokladkalender mm.

    Nu räknar jag inte in bianca och blondinbella i dessa tankar utan finns ju en uppsjö av andra mindre influenser.

    Någon som förstår hur jag menar ?!

      Kan väl vara annat med? Extrajobb de inte berättar om, arv, bra sparteknik sen länge osv. Plus bra betalda jobb.

        Ja, jag tänker att om ens jobb går ut på att influera så lägger man nog mycket pengar på just det som går att visa upp. Och antagligen har de som har finare hem etc fått fler följare just pga det och kan därför försörja sig i viss mån på influerande.

        Många har väl en partner som kanske jobbar och tjänar ok. Andra bor på billiga orter där det inte kostar mycket att köpa hus. Föräldrar som är medlåntagare eller bidragit ned kontantinsats. Jobbat och sparat. Och så vidare.

        Men som sagt, ska man vara influenser så är säkert en del av ens liv att investera i just det som går att visa upp och locks fler följare vilket man hoppas ska ge mer inkomster i framtiden, till skillnad från anonyma personer som kanske sparar på konto eller börsen istället.

      Du får tänka att många bor inte i Sthlm, speciellt av de mindre influencerna (det är en jävla skillad på vanlig villa i Bromma 15 miljoner och villa i Västerås 5 miljoner) och förlåt mig om jag låter sunkig nu men många influencer-tjejer ser bra ut och skaffar sig en kille med pengar. Dessutom tjänar flera av de mindre helt OK. Fakturerar du en miljon kan du ta ut drygt en halv miljon i lön/år givet att du inte har några större omkostnader – vilket influencers och andra egenkonsulter oftast inte har eller iaf inte behöver ha.

      Samma som för vanliga egenföretagare, man kollar på vad de tjänade året innan och utgår från det.

    Jag tycker det är sorgligt!
    Sorgligt att företag försöker utnyttja människor i mer sårbara positioner. Där företaget räknar med att Micro-flunsan inte ska ha kunskap inom området. Jag tror inte ideal skulle skicka ut denna typen av förslag på arbete till en större influenser som Kenza eller Bianca.
    Det som är mest sorgligt är hur lågt vissa människor värderar sig själva och sin tid. Varje gång jag ser personer med små konton 1000-5000 göra reklam för olika företag så känner jag mig så trött, ledsen och irriterad.
    Jag har själv haft ett större IG konto och har sett skambuden som trillar in vid 1000-5000 följare. Tyvärr är det många som BETALAR med sina egna pengar för att göra gratis reklam åt större företag. Helt sinnessjukt tycker jag.

      Chiquelle, Madlady och många andra företag gör exalt likadant.

      Helen Torsgården brukar ha samarbete med ideal, Therese med – iaf förr.

      SÅRBARA situationer??? Och räknar med att Micro-flunsan inte ska ha kunskap??? Men snälla nån, då får väl Microflunsan skaffa sig kunskap??

      Har också sett skambud. Men undrar hur man vet att det är bra bud?

      Har 2500 följare och är ok med samarbeten om företagen säljer bra produkter som passar mina följare och jag får en bra deal.

      Tänker att de små ser det som en möjlighet att kanske verka större än det är. Eller skaffa sig en bas med samarbeten att visa upp. Man gör det ”gratis” i början och hoppas på att det skall ge ett uppsving

    OT, men måste ha hjälp med en låt!
    Hörde låten första gången på tiktok. Den kom ut i början av sommaren tror jag. Finns även på Spotify. skånsk rätt ung kille. Tror han hette Rasmus men kan ha helt fel.
    Läste att han hade blivit dömd någongång för att ha haft sex med en minderårig.
    Har tänkt på den här låten i fleeera dagar och har låttexten på tungan men jag kan inte komma på ett ord.
    Snälla hjälp mig innan jag blir knäpp ?

      Du skriver ingneting om låten så vet inte vilken sång du tänker på men killen du menar är nog Pontus Rasmusson?

        Det är inte Pontus Rasmusson.. det är en svensk låt som killen skrivit själv.
        Sjunger väl lite skånskklingande, inte för att det kanske säger så mycket ?

    Vilka är bra vilkor?
    Har ett djurkonto på IG med 2500 följare och har hittills sagt nej till alla samarbeten.

      Du ska ALDRIG betala för att göra reklam för företag.
      DE ska betala DIG.

      Sen om du vill ha deras produkter istället för en riktig lön är ju upp till dig… 🙂

    TwistShake Har också riktigt dåliga vilkor.

    Förvånar mig inte ett dugg, majoriteten jobbar såhär sätt varför sticker just detta ut ? Var o varannan tonåring är influenser så varför höja ögonbrynen nu?

      Jag tror många andra som mig reagerar på att då influencern även ska betala skatt för de hela, samt enbart få ett skal, med skatt..
      Annars är kraven om reklam 24h osv fullt rimligt och är hur det ska vara

    Ja Mr Angelton (stavningen har jag ingen aning om) måste väl mygla lite nu efter det hejdundrande bröllop han o Marielle hade för nån månad sen?

    Spontant tänker jag att alla samabeten där man ska betala något är en dålig deal. Skulle aldrig gå med på ett avtal där jag ska betala för en produkt och sedan göra reklam för. En tidning skulle aldrig gå med på att göra reklam och få en produkt för jobbet man gör. Varför ska då influencers göra det. Nej, folk måste veta sitt värde och inte gå med på vad som helst.

    Jag tänkte just på att köpa ett nytt skal från Ideal of Sweden för min nya iphone, men när jag googlar företaget och får upp detta, nää usch! Riktigt dåligt skött av företaget, hur tänker dem ens?! Att dessa influencers ska känna sig tacksamma att dem ens får uppmärksamhet samt ett skal av företaget?! Va?! Betala skatt hit och dit?! Jag förstår att dem ställer krav på att influencern ska göra reklam för skalen i 24timmar förstås, men för så här lite ersättning samt skatt ovanpå? Nope. Nää kommer inte stötta detta företag Tack och hej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.