Fast Fashionföretagens ratade kläder fyller klädkyrkogård i Chile

Det här inlägget kom upp en snabbis igår, men här är det igen. 

59.000 TON nya och begagnade kläder samlas på hög i Chile varje år.
Kläderna är ett resultat av bland annat västvärldens fast fashion-konsumtion och hamnar i landets frihandelszon och eftersom ingen vill eller kan betala för de kasserade kläderna så hamnar de på hög, en gigantisk soptipp för kläder.
Hur stor del av det här klädberget kan vi beskylla svenska influencers för? Inte mer än hälften, va?

Jennie H, som driver kontot Ekoliv, rekommenderar dessa punkter om man vill dämpa nykonsumtionen och börja leva mer hållbart.

• Köp secondhand
• Låna
• Vid köp av nytt: impulshandla inget du egentligen inte behöver, se till att det är kvalité och hållbart i många år, gynna gärna små företag. Kolla hur schysst det är producerat. Kan det finnas schysstare alternativ?
Ett genomtänkt och kvalitativt köp är oftast det som kommer användas i många år framöver.

Jag fick även frågan om ballonger i ett mail.
Det är ju en trend just nu att ha så kallade ballongbågar som dekoration till allt från baby showers och bröllop till födelsedagar och events.
Personligen tycker jag de ser ut som stora och små hemorrojder, men det är kanske bara jag?

Jag tycker man ser annonser för ballongbågar, hela tiden på Facebook Marketplace.
Istället för att kassera dem så snart man är klar, så erbjuds de till någon annans evenemang, eftersom de säkerligen håller sig fina ganska länge.
Detta är ju positivt så klart, men det är ändå väldigt många ballonger att använda på en enda gång. Även om jag slår ihop alla ballonger från min barndoms födelsedagskalas tror jag ändå inte att jag skulle komma upp i antalet ballonger i en enda ballongbåge, och då gillar jag ändå ballonger.

Så här skriver exempelvis företaget Partyland om sina olika ballonger:

Alla våra latexballonger är gjorda av naturlig latex, vilket är biologiskt nedbrytbara.
Latex är därmed en förnybar resurs.
[…]

Folieballonger är tillverkade av microfolie och därför inte biologiskt nedbrytbara.

Tack för tips!

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ledsam läsning men alla kan vi bidra till bättre värld smått som stort.

    Rensade inte du precis sju säckar kläder när ni skulle flytta?

      Jo, en första rensning sedan 2009.

        Tror inte att min garderob ens innehåller sju säckar kläder

          Det gör min. (om jag skulle rensa vill säga) fast köper inte särskilt mkt i jämförelse med den konsumtionshets som råder, däremot har jag plagg som kanske är 20 år, fortfarande hela & fina pga bra kvalitet och slänger gör jag ytterst sällan, mer än sånt som slits ut. Köper givetvis nytt när det behövs och ibland även (tyvärr) för att man bara ”vill ha”Det är asbra att ”shoppa” i sin egen garderob, massor med plagg kommer tillbaka i cykler, om man vill känns sig hyfsat uppdaterad och köper man bra kvalitet och inte polyester och annan skit, så håller plaggen. Det bästa av allt, man belastar ej miljön och har unika plagg och inte de som hänger på galgarna i varenda budgetkedja. Ja, det råder köphets, men det råder oxå ngn form av ”slänghets”, tror det många ggr beror på att man vill kunna motivera nya köp..Slänger helt nytt, för att kunna köpa nytt-galet!

    Ser stora och små hemorrojder, alltså va fan Camilla ?

      Jag vet tack och lov inte hur hemorrojder ser ut så jag slipper den associationen. Är inte intresserad av att googla heller. ?

        ???

      Undrar varför hemorrojder anses så roligt att skämta om….

        Kiss och bajs är nog inte bara roligt för treåringar.

      Verkligen Camilla-humor. Väldigt ofta märkliga vändningar med udda/äckliga och obekväma liknelser. Tycker någond det är kul verkligen?

        Jag tycker d var kul ?

        Varför bara klaga?

        Alla kan ju inte vara så präktiga som du.Du har bara fin humor

        Och hur tycker du att din kommentar bidrar?

        Du går igång på att Camilla driver med Biancas ballonger. Jag går igång på Biancas konsumtionshets. Snuskig fest med sådant slöseri så man vill spy. Hur många skönhetsprodukter behöver man under en livstid? Hur många ballonger behöver man under en livstid.

        Många av Camillas riddare jobbar ikväll.

          Och vad gör det dig till då? En liten influenserriddare?

            Kalla mig vad du vill. Influensers rätt i samhället tänker jag inte slåss för direkt.

              Du försvarar inte influensers. Men du vill gärna förminska Camilla och hennes inlägg. Är du då ett troll? Eller något annat kanske?

                Jag är inte Sara. Inte ett troll heller.

                Vill du bråka vidare? Jag tänkte gå och lägga mig så jag säger gärna god natt här.

                  Jag reagerade på ditt påstående om Camilla riddare och det gjorde mig nyfiken på din drivkraft. Du får gärna berätta mer.

                    Du får fundera på det medan jag går och sover. God natt och sov gott ??

    Ja, det stämmer.

    Det är verkligen helt sjukt vad mycket kläder som ingen köper eller som kasseras. Man kan ju hoppas att kläderna som är begagnade iaf är välanvända, men det känns som det är för mycket att hoppas på.
    Det borde verkligen finnas en gräns för hur mycket kläder ett företag får ta fram på ett år, för nu görs du ju så konstiga kollektioner med plagg som verkligen det ut bara vara utfyllnad.

      Även returer till jätteföretagen riskerar väl att kasseras?!

      Instämmer till fullo!!! Så mkt skit rent ut sagt som hänger på galgarna i butikerna, fattar det inte!

        Ja titta på hm. Mycket av deras kläder vet man inte vad som är upp eller ner, så sjukt fula som de får rea bort sedan. Konstiga färger och mönster. Konstig passform.

    Jag tycker ändå många plagg man köper på typ H&M etc kan hålla länge bara man tar hand om dem. Har flera plagg jag haft över 10 år och ändå använt de rätt frekvent.

      Håller med! Börjat undra vad folk gör med sina kläder… Följ tvättråden!

        Men hallå många måste ju till varje pris ha det senaste modet. Och köper kläder som om det brinner i knutarna.

        Tycker det viktigaste är att kolla vad materialet består av och hur det känns mot huden, hur det faller och vad det kräver för underhåll. Undviker helsyntet men lite mixat i andra material kan det göra tyget mer slitstarkt.

      Är inte särskilt varsam med mina kläder, tvättar lite olika men mina kläder håller också flera år… från typ hm.

      Håller med. Tycker HM och Kappahl håller jättebra. Annat med Lindex.

        Lindex barnkläder tycker jag håller riktigt bra. Tvättar dom i minst 60 och sen in i torktumlaren.

          Det är ju typ handdukar, påslakan och sådant som ska tvättas i 60 grader…. ?

            Barnkläder blir ju också ganska äckliga (??) och fläckiga

            Oj, hoppas verkligen inte du tar hand om delicates och liknande på det sättet! Inte en blus jag äger skulle klara 40 grader mer än en enstaka gång.

              Haha jag tvättar allt i 60, går varken sönder eller blir litet ? Folk brukar bli helt chockade. Och tumlar mkt, även trosor. Sååå skönt för de tightar till sig lite liksom ?

                Inte bra för miljön att tvätta varmare än man behöver.

                  Bättre att tvätta varmt (bakterier och annat läbbigt dör ej i tvätt under 60 grader) än att använda mkt tvättmedel iaf.

                  De flesta tvättmedel idag är effektiva i kallare grader än 60.

                  Stämmer ej att tvättmedel i dag kan ta bort bakterier odyl om du tvättar lägre än i 60 grader, såvida det inte innehåller klorin, och det får vi verkligen inte hoppas! Däremot finns det separata antibakteriella medel man kan hälla i som s.a.s skall ”ta bort bakterier”, tveksamt om det hjälper mkt dock och alldeles säkert INTE miljövänliga dessvärre. Har mkt kunskap om detta då jag arbetat med frågorna.

                  Så varför är alternativet att tvätta varmt eller att använda mycket tvättmedel som du skrev 19:53. Tvättmedel idag är ofta effektiva i kallare än 60 grader. Sa inte att de dödade bakterier men du som har mycket kunskap vet väl att tvättmedel har andra syften än det, och att de fylls även i kallare temperaturer.

                  Ansi, då borde du veta att det beror på vad det är för enzymer i tvättmedlet. Därför är vissa tvättmedel mer anpassade för kallare grader, andra för varmare grader. Fler och fler börjar bli anpassade för kallare grader då vi inte behöver tvätta många klädesplagg så varmt som vi är vana med.

                  (Och innehåller de klorin så är de alltid anpassade för varmare grader, inte kallare)

                  Blekmedel generellt menade jag, inte klorin? det är sällan klorin i tvättmedel.

                  Förstår inte din ev fråga/påstående? ”så varför är alternativet att tvätta varmt eller att använda mycket tvättmedel som du skrev 19:53”? Jo, jag vet att tvättmedel löser fläckar osv, men det jag pratar om är att om man inte kommer upp i temperatur av vattnet man tvättar i,så visst finns chansen att fläckar försvinner (dock större sannolikhet vid högre temperaturer) MEN, bakterier, ev ägg från ohyra mm från tex secondhand kläder, om du har otur, dör ej under 60 grader, därmed kan tex svettlukt sitta kvar i plagget, trots att du tvättar med tvättmedel. Svettlukt kommer ju från bakterier på huden (när hud blandas med svett, svettet i sig är luktfritt) Och du kan få mal el pälsänger angrepp i hela din garderob om det vill sig illa.

                Har också börjat torktumla alla underkläder för då dör alla bakterier men började nyligen undra om jag har blivit fet för jag tycker många trosor sitter åt men det är nog mest torktumlaren då ?

            Typ de flesta tror jag

            ”Ska” ? Enligt… vem?

            Jag, det står på dem? Bättre för miljön också. Inte blivit sjuk eller nåt heller. Är inte så äcklig i mina handdukar och sängkläder ???‍♀️

            Tvättar inte vanliga kläder i 60. Tvättar nog det mesta av kläderna i 50 som högst, inte trosor då. De åker med handdukarna.

            Mina kläder är sällan hårt smutsade utan behöver typ fräschas upp från lite svett under armarna typ.

              40 tvättar jag i, inte 50?

                Även om plagget inte ser smutsigt ut, så finns det ju svett el hud på dem, om man tvättar under 60 grader så lever bakterierna kvar i plagget, som kan börja lukta efter ett tag. Om man har känsliga plagg som ej tål 60 grader kan man lägga dessa i frysen för att få bort ev. lukt & bakterier.

                  Har du räknat in att tvättmedlet också bidrar med renhet i ekvationen?

                    Frågar du mig? Isf givetvis, men ett tvättmedel löser upp fläckar odyl, men tar fortf inte död på bakterier i lägre grader under 60.

                    Bakterier älskar en temperatur på 40 grader. Det är inte fräscht att tvätta underkläder i den temperaturen. Inte ens med mycket tvättmedel. Jag läste någonstans om att man testat hur mycket bakterier som fanns kvar i underkläder som tvättats i 40 grader – man hittade e coli-bakterier på kläderna.

                    ”Inte trosor då” skrev ju hen som tvättade kläder i 40 grader. Vet inte, men ecoli har man väl sällan på en kofta eller så.

                  ” Många bakterier dör inte vid 60 grader, det krävs både högre temperatur och längre tvätt-tid, vilket många textilier inte tål. Istället för att ta kål på bakterierna tar du kål på strumporna och förstör både textur och färg. Se till att vara noga med att följa tvättråden i dina plagg och anvisningarna på ditt tvättmedel istället.”

                  Enligt forskare som också påstår att vi lider av tvätthysteri i Sverige.

                  https://www.nimoverken.com/aktuellt/forskaren-krossar-tio-myter-fran-tvattstugan/?doing_wp_cron=1636900020.2616109848022460937500

                    Ja verkar lite väl hysteriskt och bakterieflora. Vad ska ens finnas för bakterier på skjorta tillexempel som gör att man inte kan tvätta den i 30 eller 40 grader?

                  Jag har aldrig i hela mitt liv haft kläder som luktar illa efter tvätt för att jag inte kör dom i 60 grader.
                  Varför tror du att det står gradantal i kläderna?

                    Vad bra för dig! Dock finns det tex människor som tränar mkt och kör sina träningskläder i 40 grader och kommer till gymmet och luktar…surt. Svettas man mkt så går inte lukt el bakterier bort under 60 grader, det är liksom vetenskap, microbiologi. Dessutom, om du har otur och tex handlar kläder på secondhand, så dör ev. ägg från ohyra, pälsängrar, mal mm, inte om du tvättar i lägre än 60 grader. Då har du snabbt ett problem i garderoben kan jag lova.

                    P.S gradantal i kläder är alltid satt lågt, pga företaget ”försäkrar sig” genom att sätta en marginal, så att de inte skall råka ut för typ ”tröjan krympte trots att jag körde på 60 grader som det stod på lappen” Det går tex. inte med 100% säkerhet att säga att ett blandfibermaterial går att tvätta i 60 grader.D.S

                    Du vet väl knappast vad de tvättar sina kläder i för grader? Min sambos träningskläder luktar surt efter ett tag fast de tvättas i minst 60 grader. Han köper nya kläder hur ofta som helst. Mina luktar knappt efter att de vädrats ute en stund.

                    Anonym 21:15 Har jag sagt att jag vet hur varmt de tvättar? Det var enbart ett exempel. Och nej, ibland försvinner ej svettlukt pga materialet, träningskläder som oftast är i syntet är kompakt material som suger åt sig oerhört mkt, så det sitter inne i fibrerna. Ett tips för att bli av med svettlukt är att köra tvätten med lite ättika & bikarbonat, tar bort all ev odör.(och det luktar inte ättika efteråt)

                  Vi tvättar kläder alldeles för varmt. Vi tvättar snarare sönder våra kläder i onödan än att det är ett generellt problem med att bakterier lever kvar i kläder och ställer till med skada för oss. Sängkläder, handdukar, underkläder fine. Men en blus, skjorta, kjol osv behöver inte kokas i flera timmar.

            Barn = springmask, magsjukebakterier…

              Åh gud tack, letade bland kommentarerna om någon förutom jag tänkte på den där jävla masken ?
              Efter flera fall av mask hemma så tvättar jag allt i minst 60 grader, sängkläder i 90 grader. Tänker aldrig mer ha den där parasiten hemma

                Tänkte skoja om att även tvätta barnen i 60 grader men vet inte om det går hem här.

                Nä, precis! De som skriver att ”vaddå, det funkar fine att tvätta i 30-40 grader,det blir ju rent” har förmodligen aldrig haft några angrepp av mask, pälsängrar, mal el liknande hemma. El så bryr de sig inte…Har man haft sån skit, med allt vad det innebär i sanering, en gång, så chansar man liksom inte.

            Själv tvättar jag allt i några liter klorin i 300 grader. Allt annat är ohygieniskt och äckligt.

              Bara 300 grader?? Fyy vad äckligt. Jag låter mina ligga i en masugn i minst en vecka.

                Minst en vecka alltså? Vilket märke har du på ugnen?

                  Har byggt den själv. Litar inte på klåpare.

            Jag tvättar sängkläder i 60 grader, ibland 40 grader det blir rent och fint och jag har inte dött än.

              Det här kommer du att få skit för så snart en bakteriepolis ser det.

          Va? Av alla kläder jag haft så går Lindex sönder efter en-två användningar. Så jag har helt slutat köpa barnkläder där. Då är hm bättre! Och Kappahl och gap är superbra

            Jasså? Jag har flera år gamla lindexkläder som är fina än idag.

            What? H&Ms barnkläder är ju 1. Små i storlekarna, 2. sitter dåligt och 3. Går sönder av minsta lilla?
            Kappahl och Lindex har ju de bästa barnkläderna, och Åhléns har helt okej

        Lindex barnkläder har blivit mycket sämre de senaste åren. De tappar färg och form efter två tvättar.

        Väldigt tråkigt, eftersom barnen gillar deras färger och tryck.

      Håller med. Har kvar en lång dunjacka jag köpte på HM när jag var typ 16 (!!!!) (34 idag) som fortfarande är hel och funkar för typ promenader, självklart ser den lite använd ut.
      Har även några kjolar jag säkert haft i 10 år som är som nya. Plus vanliga basic jeans, också haft forever. Förstår inte heller, tycker de håller minst lika bra som exempelvis saker jag har från Filippa K, både i passform och slitage.

        Men samma här! Köpte en ullkappa från divided i tvåan på gymnasiet, alltså 13 år sen. Skulle dock behöva lämna den till skräddare för en liten touch-up.

      Samma här! Byxor från hm brukar hålla i tio år minst.

      Jag upplever att H&M hade bra kvalité för en 10-15 år sen men att alla tyger nu är så mycket tunnare och att atickade plagg tappar form och blir noppiga nästan omedelbart.

        Köper aldrig plagg med Akryl.

          Precis! Akryl är det värsta materialet som finns. En stickad tröja med 1/3 akryl eller mer, noppar sig ofta omgående.

            + det är plast.

          ??Hatar akryl!

            Eller hur! Vidrigt material.

        Benägen att hålla med. H&M var väl rätt välkända att vara bra kläder till bra pris. Men idag har kvalitén blivit myckert sämre upplever i alla fall jag.

          Ja, de har börjat med mer polyester i mitt tycke. Älskar tex. själv collegetröjor och HM hade förr nästan alltid 100% bomull el annat naturmaterial, dessa höll för tvätt massor med ggr och utan att bli minsta noppriga. Numer är det mest polyester i dem tyvärr el uppblandat.Synd.

        Tycker det gör stor skillnad om man köper de riktigt billiga plaggen på hm eller om man går upp ett snäpp och köper de lite dyrare. Då håller de betydligt bättre.

      Håller med! Har 2 st träningstights från HM som säkert är minst 6 år gamla och det är den sjukaste kvalitén. Inte en noppra eller slitning! Trots otroligt många tvättar. Är så fascinerad att de hållit så länge.

      Så sant, bara man kollar vad det är man köper och är medveten, köper bra kvalitet och inte plast. Ibland har HM helt ok kvalitet på grejerna, kanske kostar lite mer, men håller då desto längre.Att köpa kvalitet behöver inte alls vara snordyrt om man inte köper grejer för märkets skull vill säga. Kolla lappen i kläderna ni köper och vad plagget består av. Alla dessa djvla polyester tröjor som hänger överallt, varför säljs de ens, miljöbov de luxe, äckligt material att ha på sig och ingen hållbarhet alls.

    Jag har kvar ett par USA-sockar! Alltså ca 30 år gamla! Helt lösa i resåren, men så sköna att ta på sig efter en dusch!

    Ot. Slut mellan Magdalena Graf och Louie Marti? Property of Magdalena Graaf är borta från hans instagramprofil.

      Han kanske tyckte det var lite barnsligt.

      De är ju på varandras bilder fortfarande så det tror jag inte. Han har nog bara tagit bort just det.

      Jag råkar tro på ryktet att dom avvecklar lite långsamt så där.

    ”…och ofta används inte ens kläderna”

    Detta känner jag inte igen alls? Finns det folk som gör så? Vem och varför?

      Det kallas shopping. En hobby av nåt slag där man vandrar runt i köpcentrum eller på nätet och ser nånting fint och vill ha det. Men sen så passar inte plagget ihop med nån outfit, eller så blir det inte något tillfälle till att använda det osv.

        Shopping beskriver inte det fenomenet nej. Shopping betyder att handla, inte att köpa just kläder som inte används.

          Shopping är delvis visst så som Henrietta beskriver.

      Skrämmande vanligt. I second hand annonser är det lite för ofta som det skrivs ut att det är oanvänt eller så ser man att lappen från butiken är kvar.

      Jag har massor med kläder som är helt oanvända och många av dom har fortfarande alla lappar kvar. Ger bort jättemycket kläder till goodwill (bor inte i Sverige). Varför? Köper billigt och glömmer bort vad jag har, köper tom. dubbletter ibland för att jag glömt att jag redan har. Kastar bara kläder med hål i eller missfärgningar allt annat ges som sagt bort och bli använt av andra.

    Jag använder kläder tills de får hål och ibland ännu längre. ”Nu har jag tvättat den här tröjan, så då kan jag lika gärna använda den en gång till.”Och sen hamnar den i tvätten igen… Ja, ni förstår.

      Jag brukar dra i hålet så det blir jättestort så jag inte kan använda det igen och måste återvinna. Särskilt på byxor. Annars tänker, äsch en gång till och så spricker de över hela röven/låret när jag är på jobbet…

        Hahahaha! Exakt samma här. ?

        Laga i stället?

          I mmga fall är det väl knappt nån idé när tyget är nött.

      Linnen och T-shirts som har små hål eller ser lite slappa ut brukar jag ha under stickat, eller allmänt som underlager på vintern.
      När det sedan blir stora hål förvandlas de till sovtröjor och sedan blir de trasor och putsdukar.

        Hahaha det här påminner mig om när jag var hemma hos min farmor och torkade av något med en putsduk, som liksom hade en märklig del av en resårkant på ena sidan? Visade sig vara min pappas gamla kalsonger från 50-talet ?

        Skulle aldrig använda trasiga kläder varken under eller till att sova i. Verkligen inte.

          Varför inte?

      Ha,ha igenkänning här, men det är ju för att ”den där tröjan med hål” är så förbannat mjuk & skön!☺️

    OT
    Bente hyllar sin sambo för den fina pappan och mannen har är.
    Hennes bästa kompis Tova Helgesson skriver ”storballen”…

    Jag hade ingen aning om vilka dessa två var innan ”vuxenleksaksgate”… Men ser ju att Bente reagerat med att vilja fundera över sig själv och förändras för sin sons skull. Ett moget och vuxet sätt att reagera, och till kärlek för sin son.

    Hennes kompis däremot… Kan de ens fortsätta vara kompisar? Varför följer människor Tova? Hon verkar så barnslig, skrikig och tramsig. 14 bast forever…

    Där (eller i annat land) hamnar ju också kläder som folk skickar i retur av olila anledningar.

    Att inte glömma är att helium som används i många ballonger INTE är en förnyelsebar gas. Helium används inte bara i ballonger, det är även en mycket viktig produkt som används i bland annat MR-kameror (”magnetröntgen”).

      Tror du menar lustgas? Helium gör mest rösten rolig medan lustgas ger ett kortvarigt rus ?

      Menar du egentligen lustg*s (NOS)? Helium ger väl bara pipig rös?

      Det helium som man kan köpa för att ha i ballonger är inte rent helium utan förorenat med syre och kan därför inte användas i sakerna du skrev. Dvs det är en restprodukt man använder för kul.

    Cissi och Selma gör jättefina kläder, tillverkade under schyssta förhållanden. Fantastiskt fina klänningar som håller i många år! Jag har slutat köpa kläder annat än från dem, förutom ngn enstaka strumpbyxa. ? #cissiochselma

      Jag köper från Jumperfabriken, snygga klänningar, både bas, enfärgat och mönstrat och fest i sammet. Superpassform. Bara bra produktion i Europa och enstaka i Kina.

    Nyhetsmorgon för några veckor sedan.
    – idag ska jag presentera en basgarderob. Basen som behövs för att kunna mixa flera olika outfits och som gör att man inte behöver köpa nya kläder efter en vecka utan med basgarderoben får man i alla fall ihop x antal outfits.

    Tycker det talar lite för hur vi är. En modeexpert på TV4 tänker att alla köper nya kläder efter en vecka för man inte kan återanvända ”samma” kläder ? Är detta en Stockholm grej eller?

      Många kan ju inte tänka sig att ha ett klädesplagg flera gånger.

        Nä va? Låter ju galet.

      Vi slår ju rekord i handel varenda år så ligger säkert något i det ändå.

      Är en grej bland hippa ungdomar i USA typ, eller låter så på youtube iallafall ?

      Tror det vanligaste är att ha en stor garderob/shoppa mycket men samtidigt använda några favoritplagg man känner sig mest hemma i dag efter dag 😉

    Varför sitter de på rad i tunna silkesrockar, ser väldigt märkligt och onaturligt ut.

    Lustigt att de använder latex då det är så högallergent. Bland annat bannlyst inom vården. ?‍♀️

      Där har du fel latex används i vården. Ex i handskar. Mvh en som arbetar på medicintekniskt företag

    Både säljer och handlar en del på Tradera. Synd att frakten är så dyr. Tycker det är svårt att hitta bra secondhandkläder i butik i min stad, allt bra försvinner snabbt.

      På senaste tiden har secondhand butikerna iallafall i Stockholm blivit såå fulla! Det är ju superroligt!
      Är själv tradera-torsk, är ju så roligt med jakten.., blir köpfritt år 2022 ?

      Ja, du har rätt i det där med frakten. Köpte en gång en t-shirt för 2 kr, frakten var runt 50. ?

        Ja det är ju det med frakten. Ofta har jag som säljare också fått ta mer i frakt än vad plagget kostar. Ibland har jag missbedömt så jag har fått betala mer frakt än vad jag fått betalt för plagget. Synd det är så dyrt att skicka.

          Ja, skittrist när det händer, oxå varit med om det. Fattar inte att Tradera inte kan fixa bättre deals med fraktbolag, visst de har väl ngt med Schenker, men borde gå att fixa bättre kan man tycka.

        Hur ids man ens sälja något för två kronor på tradera? Tiden det tar för en med annons, svara på Mail, skicka paket är värd mer än de två kronor man får det.

          Man hoppas ju givetvis på mer.
          Och man kan inte ångra sig som hederlig säljare.

          För en del är inte heller tiden värd pengar.

            Man kan ju välja lägsta bud på en pryl.

          Jag har en gräns, brukar inte lägga ut under 30kr. Men brukar oftast vara runt 50-100kr det jag säljer.

      Hittat några få guldklimpar på second hand, t.ex. ett par finskor för 30 kr som jag använt i snart tio år. Men håller verkligen med om att det är överlag kasst utbud för att folk köper och skänker SKIT. Har noll dåligt samvete för att jag köper nytt för det handlar om ett fåtal kvalitetsplagg per år (ett par ullsockor och en t-shirt hittills i år) som får ersätta sånt med för många/stora hål i. Använt en och samma byxdress på så många tillställningar att jag tappat räkningen, lagade den för senast en vecka sedan. När man var yngre var det pinsamt att ha samma för ofta, tur man kom över det ? Sitter också på tradera och letar efter vissa grejer, kul sport ändå ? men blir oftast utan för vill inte okynnesköpa sånt som någon annan kanske har bättre användning av ?

    I Elin Kungsmans senaste vlogg säger hon att hon är ute efter en ”slit och släng”-jacka. Helt sjukt!

      Fast vad är det för sjukt med det? Sån jacka har väl många? En jacka man inte är rädd om och kan använda när det inte gör så mycket om den blir skitig. Såna jackor kan ju hålla i tio år.

        Det är inte en slit och släng-jacka
        Det är en slit-ut-jacka

          Fast man säger slit och släng jacka till det. De flesta har en sån och man säger ju just det ordet. Ditt ord har jag inte ens hört talats om.

          Slit-ut-jacka? Aldrig hört.
          Tycker att det är alldeles tydligt vad en slit-och-släng-jacka är, precis det 22:08 skriver.

    Bianca har gett svar på tal angående lögnen om fillers under ögonen ?

      Och Bianca säger att hon kan anmäla camilla för falsk marknadsföring hahaha falsk marknadsföring av vad? Bianca är fan inte skarp alltså

        ????

        Påtal om förral, var det Bianca som anmälde Nessa för förtal?

          Det sägs vara det

      Jag tycker Bianca känns så himla arg och lättkränkt hela tiden. Samt tycker det är väldigt speciellt att hon hela tiden sätter sin pappa på en piedestal och aldrig sin mamma

        Bakis och arg idag

          Hon verkar arg ofta. Såg för ovanlighetens skull en snutt av WV igår, då jag hört P tappat det helt, och ville kolla. (Herregud…integritet vet inte den familjen hur det stavas ens, satt med skämskudde) och tänkte just på det att B var arg i vanlig ordning.

            Hon är oerhört osäker med låg självkänsla. Hon trivs inte med sig själv och sitt eget utseende. Bleker sönder sitt hår och trånar efter sin bästa kompis utseende eftersom hennes kille föredrar det utseendet. Istället för att hitta en kille som faktiskt gillar hennes naturliga utseende, och det finns gott om män som föredrar mörkt hår och ögon, samt olivfärgad hy, så jagar hon efter en kille som mest har halvljumma känslor för henne. Tragiskt.
            Terapi verkar inte göra ett skvatt för henne.

              Haha va? Hur vet du vad hennes kille gillar för typ av tjejer? Bianca förtjänar mycket kritik men det här var bara weird?

                I ett WW avsnitt, när dom är i LA, är just det det stora samtalsämnet. Att Philippes ”typ” är Lovisa utseende och vice versa. Och det blir ett bråk pga Biancas svartsjuka osv osv.

        Tror hon brås på fadern och är därmed mer förlåtande gentemot de dragen hon känner igen i sig själv.

      Haha hennes ”svar på tal” låter som en fjorton årings argument till varför de borde få
      Dricka alkohol… helt osammanhängande och dåligt argumenterade… . Välkommen till verkligheten lilla gumman! Klarar du inte av att bli granskad så stäng dina sociala medier och njut av dina pengar! Alla branscher blir granskade och alla branscher SKA bli granska och ifrågasatta! Även influensers!

        Att företag blir granskade och (befogat) kritiserade är som det ska. Börjar man böla och springer till pappa så fort inte alla enstämmigt hyllar ens business är man inte mogen nog/rätt person att driva ett.

          Precis vad jag försökte skriva! ??

    Nu säljer Caia adventskalender igen… då är det många returer!

    Ani Who AB tror jag det heter, om jag läste rätt på AllaBolag. ? Kategori kläder/accessoarer typ.

    Det är tydligt att Bianca är en vanlig outbildad 26åring när hon ger ”svar på tal” på detta vis.
    Hon har startat ett märke genom sitt namn, och marknadsför sig genom sitt egna privata konto och därför ser folk varumärket Caia även som Bianca.
    Ett företag har ett PR-team som sköter sociala medier och en press ansvarig som är tränad och utbildad i att göra uttalanden i media. Bianca är inte utbildad och sköter själv sina medier och det blir väldigt tydligt och speglas på Caia hur oproffsigt det är.
    Tror att Bianca antingen kommer behöva bli privat, eller vinkla sin instagram så att den endast handlar om Caia…

      Hon fyller 28 i år

        27..?

          29

      Exakt! Men det är just detta ?? Dom inte förstår.

      Så sjukt att Bianca är så gammal ändå. Hon är sjukt omogen och beter sig som en 17–åring ibland

    Alltså omg.. My har lagt upp samma klient som för några månader sedan.
    Måste vara världsrekord i att få dom armarna/axlarna på tolv veckor!
    Hette hon ens Sandra senast den var uppe?

      Sandra är ifrån 2020. Tolv veckors träning då också. Samma foto. Oj vad pinsamt ?

        Och det ”Sandra” skrivit är ju precis Mys ord och smileys hon alltid använder sig av. Förutom att det såg mer rättstavat ut än annars. Tror att Anna skrivit texten till henne.

          Är Anna känd för att stava bra?

            Ja på svenska har väl Anna inga problem att stava.

              Haha jo då.

              Dem kan lära utav varandra.

          Det ser definitivt ut som att My själv skrivit ”Sandras” text. Jo då My kan skriva rätt om hon tar sig tid och dubbelkollar och sådär. Den bilden är inte trovärdig, kan vara vem som helst, och den enda My använder sig av, alltså har hon inte haft fler klienter, om hon nu ens haft någon Sandra, iaf så har My inte haft många klienter som hon hela tiden påstår och försöker få folk att tro.

            ”Jätte jobbigt” avslöjar My ?

      Överkropp och underkropp ser ju inte ut att matcha varandra.

      Nu får man inte kommentera längre efter att någon ifrågasatte om inte bilden kom från 2020.

    Varför får man inte fråga varför detta inlägg kommer upp igen? min kommentar/undran som jag skrev innan om det togs bort?

      Läs högst upp i inlägget.

        Ger absolut inte svar på frågan!

          Kan ju vara så att det skulle upp idag och inte igår. Blev felinställt på tiden.
          Du kan kanske tänka lite själv och inte ha allt skrivet på näsan.

    Jag skulle vilja lägga till att laga kläder på listan också. Släng inte pga ett hål, lär er laga plagget och det håller bra mycket längre då.

    Jag får lite obehagskänslor varje gång jag ser bilder där dessa influencers alltid sitter ihop på något vis. Hur orkar de umgås så mycket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.