Vill du betala för att göra reklam för Nordic Wellness?

Gymkedjan ”Nordic Wellness” söker efter någon som längtar efter att få kalla sig själv för ”influencer” och som inte har några som helst problem med att behöva lägga ut egna pengar för att få marknadsföra dem. 

Ska vi ta och bryta ner ersättningen samt kravet på motprestation, för att se hur jag kom fram till det?

– Det sammanlagda värdet av ”ersättningen” är enligt Nordic Wellness 6 500 kr.
Detta ska deras ”influencer” betala förmånsskatt på, om hen har en sammanlagd inkomst på över 20 135 kronor under 2021.

– Influencern ska ”representera” Nordics Wellness under 6 månader där hen förväntas publicera minst 12 inlägg i sitt flöde och 20 storys på exempelvis Instagram med företagets hashtag.
6 månader, men du får bara gymkortet gratis i 3 av dem.
Under uppdragets sista halva så betalar influencern alltså fullpris för sitt gymkort, samtidigt som hen förväntas göra fortsatt reklam för företaget.

Så!
Är du sugen på att betala pengar ur egen ficka för att få göra reklam för ”Nordic Wellness” så är det här möjligheten du gått och väntat på! ??


Huruvida ”Nordic Wellness” har koll på hur marknadsföringslagen appliceras här vet jag inte, men erfarenheten säger mig att varken företaget eller deras blivande influencer kommer ha någon som helst koll på det här.

Tack för tips! 

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men det står ingenstans att det måste vara inlägg från gymmet? Tänker på det du nämner om de sista 3 månaderna.
    Nu tycker jag ändå att de var dåligt betalt.

      Fast har man bara typ 500 följare så finns det typ inga sätt att tjäna pengar. Om man ändå tränar så tjänar man ju på att göra detta. Men självklart ska ju större konton som kan tjäna pengar inte nappa på detta.

      Nu är inlägget borta……

    Fyfan vad fräckt av dem ? Hoppas, hoppas, hoppas att ingen går på denna skit! Sjukt att företagen uppfunnit en ny typ av slaveri år 2021 och inte ens skäms för att visa upp det utåt!

      Det är ju typ detta de gör:
      Arbetstagare utnyttjas, exempelvis genom att de:

      – Inte får de arbets- och anställningsvillkor som de har rätt till. Det kan det vara orimliga arbetstider, oskälig lön och att de går miste om socialförsäkringsförmåner som sjukpenning, föräldrapenning och pension.

      – Blir utsatta för människoexploatering. Det kan bland annat handla om tvångsarbete och uppenbart orimliga arbetsvillkor.

      (Källa: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetslivskriminalitet/)

      Kan man anmäla detta på något sätt?

        Att göra ett samarbete är väl inte att vara en arbetstagare för företaget? Eller…? En ärlig fråga alltså

          Nej, det är inte samma sak eller ens i närheten. Länken är helt irrelevant i sammanhanget.

        Men snälla, snacka om att överdriva. Och tror dessutom alla som börjat gnälla nu har förstört chansen för alla mindre konton att kunna göra detta samarbetet. Det är ju liksom en frivillig grej, de tvingar ingen. Har man ett litet konto och gillar träning så hade ju detta varit perfekt. Tycker denna kritiken var sjukt överdriven. Klart de större inte kommer bry sig om detta, men det var ju en chans för lite mindre som sällan brukar finnas.

          Ja det är just detta som är problemet. Ett perfekt läge för ett litet konto – och ett ännu mer perfekt läge för företaget att få gratis marknadsföring. Det är utnyttjande. De med små konton ”kan ändå inte få betalt” och ”är inte värda någonting” men trots detta är det just på dessa konton som företag som Daniel Wellington, ideal of Sweden mf tjänar storkovan och nomineras till ehandelspriser.

            Fast har man 500 följer är ju inte marknadsföringen värd så otroligt mycket för företaget..? Tycker ärligt det är en generös deal, ”influencern” tjänar på det om hen gillar träning och får testa att göra content. Det är väl knappast att utnyttja ? ok om personen har 100 000 följare, då ska väl en summa medfölja!

              Varför är de 500 personerna inte värda någonting tänker du? Det är ändå 500 personer. Ju fler följare desto lägre värde får varje enskild följare dessutom.

              Och om nu dessa med så få följare inte är värda något – varför vill då företag skicka en massa saker till dem? De är ju inte dumma.

                Varför tror du att Bianca får hundratusentals kronor och mindre mammainfluencers får ett par flaskor twist shake då?

                Hur pass mycket värda dessa följare är beror ju på. Bor alla i en småstad när Nordin wellness inte finns så är de mindre värda, liksom om de flesta bor utomlands. Vad jag kan se ställs det inga krav på typ av konto och följare etc, erbjudandet är riktat mot alla. Eftersom de inte vet hur mycket de kommer få ut av samarbetet så är det såklart mer lönsamt att ge ersättningen i form av gym och produkter. Har man ett konto specifikt inriktat mot träning och anser att de är värda mer så står det ju fritt att kontakta Nordicwellness och erbjuda ett samarbete för pengar istället.

                Handlar inte om att dom 500 personerna inte är värda någonting. Men företag brukar helt enkelt inte jobba med så små konton då det inte är lönsamt. Man kan inte bara skapa en instagram och tro att man automatiskt är en egenföretagare och kan tjäna pengar. Det måste börja någonstans. Och detta var ju ändå ett väldigt bra erbjudande för någon som gillar träning och driver ett mindre instagramkonto som de inte tjänar några pengar på i vanliga fall. Är ju absolut inget utnyttjande om man väljer att gå med på detta. Är ju samma sak när man är med i tävlingar osv, man tycker själv det känns värt att gilla eller lägga upp företaget i sin story för att man faktiskt vill ha priset. Och då vinner man ju dessutom typ aldrig. ? Man får ta sina egna val.

        Nej det är inte typ detta de gör! Läs texten i länken du själv postar. Och nej igen, du kan inte anmäla det här och ska inte kunna göra det heller.

      Men snälla, använd inte ordet slaveri om detta högst frivilliga erbjudande.

      hahahaha andas, Colin Kaepernick 😀

    Skäms lite att det är hos NW jag har mitt gymmedlemskap ?

      Friskis och svettis ftw!

      Inte jag, alla kan klanta sig.

      Dock är det väldigt tröttsamt när man vet vilken typ av folk de kommer välja. Räcker att se på instagram vilka personer som taggar varandra som skulle kunna var aktuella.

        Kanske är det en viss typ av personer som anmäler sig som intresserade också.

      Och jag är så besviken på att NW inte har gym i min stad, då hade jag lätt skaffat gymkort. Vi har STC och det gillar jag inte☹

      Haha nej då. Jag har testat massor olika gym.

      Bl.a. Fitness24, Activa, VV, Friskis & Svettis samt Nordic Wellness (som jag fortfarande tränar på). Sistnämnda klår alla med hästlängder. De har lite högre priser på sina medlemskap, men det är bra för mig då de troligtvis på så sätt kan sålla bort de som snarare köpt medlemskap för att ”hänga”/softa där med vänner (det upplevde jag mycket hos F24) än för att faktiskt träna. Tycker även de brukar ha bra, rena och nya maskiner samt bra utbud av gruppträning. 🙂

    Men så jävla pinsamt av NW. Nu stängde de dessutom av kommentarsfältet på den bilden, lagom till att kritiken började komma in.

      Ganska förståeligt. Nu för tiden räcker det med att en influencer riktar kritik mot något och så triggas hur många som helst till att gå in och kritisera och göra allt de kan för att försöka förstöra ryktet för personen/varumärket. Så de vill väl helt enkelt hinna prata igenom vad som hänt och hur de ska agera innan detta går för långt. Folk beter ju sig som att de gjort något helt fruktansvärt.

        På gott och ont. Ibland är det bra att saker uppmärksammas, som tex barnarbeten och hur slakterierna behandlat kycklingar. Då förtjänar kedjorna att få en grupp med arga människor.

        Men ja ibland behöver folk tagga ner lite. Inte attackera med en gång.

          Ja man kanske ska välja sina strider…

    Jag hade lätt gjort detta om jag haft 500 följare. Är ju ändå ingen som vill samarbeta med så små konton annars. Gillar man träning är ju detta ett riktigt bra erbjudande. Tror inte det är riktat till de större kontona som kan tjäna pengar, de vet nog att de inte kommer nappa.

      Och om man redan är medlem på gymmet så kostar det ju inget ”extra” då man ändå köper kortet. Nu är detta inget för mig men tycker inte att det är såå dåligt om man ändå tränar där. Många lägger ju upp betydligt fler bilder än så från sina träningspass ändå, då kan man lika väl få något för det också?‍♀️

        Precis. Är ju väldigt uppenbart att de inte händer sig till typ bianca, Kenza osv med detta erbjudandet utan faktiskt låter lite mindre konton få vara med. Men nu tror jag tyvärr att denna stora kritiken förstör hela grejen för dom lite mindre kontona. Om de ändrar ersättningen kommer de kräva att man har mycket fler följare än 500.

    Hade hellre fått fritt gymkort hela perioden än massa godis och läsk. Men jag är nog inte målgruppen ?

    ? toka!

    Det är ju upp till var och en att bedöma om man tycker att det är värt. Hade man ändå tänkt köpa produkterna eller liknande så lär ju timpengen bli hyfsad ändå. Det tar ju inte SÅ lång tid att posta inläggen, verkar inte finnas några specifika krav på hur de ska utformas mer än att produkten ska representeras och taggas. Sen får man väl hoppad att folk har koll på att de behöver betala förmånsvärde, inte helt säkert om det är människor som aldrig gjort samarbete tidigare men det är ju upp till dem att kolla upp. Uppenbarligen ser inte företaget ett större värde i små konton än att de har detta att erbjuda – take it or leave it.

      Men precis, det är ju knappast ett heltidsjobb.

      Ja, vad är det här att dreva om inne på deras instagram egentligen?

        Skrattretande! Hur lång tid kan det ta lägga upp lite peppriga inlägg liksom????

          Peppiga kanske det heter..

            Älskar ändå peppriga inlägg – såna vill jag se fler av!

    Man ska vara medlem hos den står det ju först.. är inte det synonymt med att man redan har ett gymkort…?

      Ja?

    Förvånar mig inte!??‍♀️ Jobbar som instruktör för NW och vi har knappt nån ersättning själva. 150 kr före skatt för en klass på 60-75 min oavsett veckodag eller tid. Lägg då till restid till och från klassen, att vi behöver vara där en stund innan för att öppna upp och komma på plats, en stund efter för att svara på frågor från deltagare, tiden det tar för oss att planera och koreografera klassen och musiken etc. Är vi sjuka måste vi själva leta vikarie.
    Nu instruerar ingen av oss klasser för att bli rik utan för att vi brinner för det men bättre arbetsgivare finns det nog ??‍♀️

      Är väl samma på alla jobb att man inte får betalt för själva restiden? Eller för att vara där innan för hinna byta om osv, precis som på andra jobb.

      Skulle du jobba heltid med det skulle du få ut ca. 24k före skatt. Ganska rimligt för en instruktör på ett public gym.

        Vem orkar leda pass 8 timmar om dagen? Och man måste ju förbereda sig också.

        ”ett public gym”

        Public? Vad menar du med public?

      Varför gör du det om det är så dåliga förhållanden? Sluta led pass och gå på passen som vanlig motionär i stället då.

      150kr är ju en ganska normal timlön, iallafall ingenting man blir chockad över

      Välkommen till gymbranschen ? Dessa villkor är inte unika för NW utan alla gymkedjor där man är behovsanställd per pass.

      Glömde du att du också får ett gratis träningskort?

    Är ju inge jättemycket jobb! Många lägger säkert redan upp 2 inlägg/månad så då kan man lika gärna få grejer för det ?‍♀️

      Exakt, jag lägger upp bilder från mitt gym dagligen och taggar dem men betalar 500 kr / mån för medlemskap. Man får väl göra som man vill? Patetiskt att påstå att någon utnyttjas i det här fallet, herregud. Helt vanlig jävla marknadsföring

        Ja precis – helt vanlig jävla marknadsföring där de slipper betala ?

    Jo. Men du slipper betala avgiften under 3 månader

      Skulle svara ”G” ?

    Nu har de tagit bort inlägget!

      Hahahahhahaha

      Vad vill man egentligen uppnå här? Bara hetsa mot något i största allmänhet eller varför är man så mån om att alla ska få skit för exakt allt tills de känner sig tvungna att ta ner ett inlägg?

    Svårt att få en riktigt bra uppfattning när bilen är borta. Har en influenser fått detta erbjudande eller vad? Jag uppfattar det som att de lagt ut ett erbjudande på sin egen Instagram, öppet för alla? Eller? Jag saknar info känner jag.

      Bilden* menar jag givetvis. Inte bilen ?

      Dom hade bilden på sin egen Insta, öppet för alla att ansöka.

      Nej det var bara ett erbjudande de hade upp själva där man kunde ansöka ifall man hade minst 500 följare. De försökte inte att tvinga på någon det. Tråkigt att folk som inte ens var intresserade faktiskt förstörde för de som verkligen ville

        Tack! Jag tränar inte själv där så för mig är det inte aktuellt, men om SATS hade haft samma deal så hade det varit en vinst för mig i alla fall. Jag hade tackat och tagit emot. Tycker inte det låter som en galen deal faktiskt.

          Ja. Friskis har ju länge haft att man får en månad gratis träning på sitt kort om man rekryterar en ny medlem. Lite samma sak egentligen.

    Har så svårt att se vad det är som upprör? Har man ca 500 följare kan man väl knappast hävda att ens instagram är ens heltidssysselsättning, därmed tycker jag inte att ersättningen är något att hetsa upp sig för. Erbjudandet riktar sig uppenbarligen till personer som redan har ett intresse av att träna på NW, som inte livnär sig på skna sociala medier och borde närmast ses som en sidohobby mot symbolisk ersättning.

    Lugna er.

    Nytt inlägg uppe nu. Nu får man även lite pulver och kläder (som också ska förmånsbeskattas så klart, men det nämns ju inget om).

      Nu är du inte heller deras ”influencer” utan ambassadör!!!!!

    Ni som gillar lägga upp bilder och göra reklam utan ersättning är fria att anta erbjudandet. Företag som dessa tjänar på all reklam även från micro influensers, då det inte kostar dem något. Det är rena lurendrejeriet och utnyttjande av dem som tror att de blir större influensers om de antar alla skit erbjudande.

      På vilket sätt är det att utnyttja någon? Erbjudandet är ju som du säger frivilligt. Tycker man inte att det är värt det så anmäler man sig väl inte?

      På vilket sätt blir man lurad när man inte tjänar något alls i vanliga fall på sin instagram? ? klart man själv också vinner något på det, blir ju win-win. Men är man rik/har massor av följare man kan tjäna pengar på så är det så struntar man nog i detta. Precis som en jätterik människa eller en stor influencer kanske inte bryr sig om att vara med i ica maxis tävling där man kan vinna några påsar chips ifall man delar inlägget och taggar en vän.

    Skräll. Jobbade 2 år extra på nordic. Chefer som inte fattar vad chefsrollen innebär, myglande från vdn och 104 spänn i timmen, utöver detta ska du vara tillgänglig dygnet runt bokstavligen ???

    Man ska veta sitt värde. Många som jag som har småkonton bjuder på mycket gratisreklam när vi taggar produkter och företag vi gillar för att vi vill tipsa andra, men det är en helt annan sak när företaget ber om det. Varje följare på nischade konton är värda mycket, så bra inlägg Cam.

    Super-erbjudandet borttaget! ?‍♀️??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.