Tänk till – Saker du aldrig vågat fråga någon som har HIV

Jag tycker att kontot ”Tänk till” på Youtube är helt fantastiskt. 
Jag har skrivit om det förr och kommer skriva om det igen.

I förrgår kom det upp en video ”Saker du aldrig vågat fråga någon som har HIV”, som lärde mig en hel del.
Bland annat så framkommer det att en person med HIV, som har välinställd behandling, har så pass låga nivåer av viruset, att de inte går att mäta. Således kan smittan inte heller spridas, och pga det så har kravet på att, skydda sig med kondom och informera om att man har HIV innan sex tagits bort.
Nu säger ju båda de medverkande i den här videon att de gör det ändå, men att kravet tagits bort visar ändå på hur framgångsrik den här behandlingen är.

Ur okunskap föds fördomar, och fördomar kan bli till sanningar, om man inte är försiktig.
Därför tycker jag att det här kontot är så himla bra och kommer fortsätta lyfta fram det lite då och då.

 

128 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ett favoritkonto på Instagram. Har lärt mig så mycket genom att titta på deras klipp. Har fått mycket förståelse och kunskap för sånt jag kanske inte ens reflekterat över tidigare. Rekommenderar verkligen, speciellt till er som har lite större barn, kanske kan ni titta tillsammans? Kommer absolut göra det med min dotter en dag ☺️

      Ah smart! Min unge är 12 så jag ska absolut titta tillsammans med henne!

    Det där vet väl de flesta? Det räcker ju med att läsa en artikel om hiv eller en intervju med någon som har hiv så nämns det alltid att behandlingen gör att man inte smittar etc.
    Till exempel Andreas Lundstedt berättar ju ofta om sin hiv och hur det är att leva med hiv.

      Nej det tror jag inte att de flesta vet. Så ofta skrivs det inte om hiv/aids rent medicinskt i vanlig media längre. Kanske i kändisintervjuer men då ska man ju också vara intresserad av att läsa om den kändisen för att snappa upp informationen om sjukdomen (visste inte ens att Andreas Lundstedt har hiv).

        Bra gjort att ha missat det ändå

          (Och nej, jag är inte själv särskilt intresserad av honom som kändis eller person)

          Han är ju inte direkt jätteaktuell längre. Tror nog många yngre personer inte ens vet vem han är ??‍♀️ Så det är inte jättekonstigt att ha missat det.

            Jag är 40 så inte direkt ung i sammanhanget. Jag är stolt över att jag vet vem han är, men generellt har jag dålig koll på kändisars sjukdomar. Det är inte intressant helt enkelt så informationen sveper väl bara förbi mig.

            Jag har dock koll på hiv och vilka fantastiska framsteg man gjort. Det tycker jag är superintressant, men förstår att alla inte gör det.

      En ung person är kanske mer benägen att titta på ett youtubeklipp med andra unga personer än att läsa en intervju med Andreas Lundstedt. I både ditt och det här exemplet så kommer ju kunskapen från konsumtion av media.

      Kanske att unga vet, men väldigt många äldre vet inte. Vi som växte upp på 80-talet fick lära oss att hiv är en dödsdom och att det typ smittar genom att sitta bredvid någon som har det på bussen..
      Jonas Gardells bok/tv serie Torka aldrig tårar utan handskar beskriver det ganska bra.
      Många fördomar om bögar och hiv cementerades under den tiden och vi blev så hjärntvättade med att hiv smittar lätt och är dödligt.
      Så jättebra att sånt här tas upp!

        Sorgligt att inte hänga med i utvecklingen och skylla på åldern ?

          Men vad är ditt problem hahahah

          Sluta dryga. Har du vaknat på helt fel sida eller? ? (till anonym 12.02 alltså)

        Som sen 70-talist kan jag instämma i att på 80-talet och (i alla fall början av) 90-talet, beskrevs sex utan kondom som att automatiskt få hiv och därmed dö. HIV-skräcken var liksom en verklig sak och den kanske är svår att förstå idag. Tidigare hade kanske risken för oönskad graviditet varit det värsta med oskyddat sex, men i mina tonår var narrativet att ligger man med någon utan kondom kommer man dö.

      Vet inte ens vem Andreas Lundstedt är

    Wow, fantastiskt vetenskapen kommit så långt med behandling. HIV var ju en dödsdom på 80 talet. Har dock hört man provade ut behandling på prostituerade kvinnor i Afrika som fick fruktansvärda biverkningar. Skulle vilja någon gjorde en dokumentär om det om det inte redan finns.

      Behandlingen har ju biverkningar. Det kommer man inte ifrån, sedan kan det vara värre för en del och lättare för andra men det är ju inte som att man bara tar några piller varje dag och inte alls märker det.

        Tror nog att poängen är att man testade på prostituerade kvinnor i Afrika…

          Men å andra sidan hade jag nog väldigt gärna (oavsett prostituerad eller ej) velat vara försökskanin för eventuellt fungerande behandling mot en dödlig sjukdom, om vi antar att dessa kvinnor hade HIV.

          Så frågan är egentligen om det verkligen är så dåligt? Kanske dessa kvinnor överlevde en sjukdom som annars alltid tidigare varit en dödsdom.

            Om det var frivilligt ja! Så mycket av all medicin och läkarkonsten är testat på utsatta människor mot deras vilja. James Marion Sims är ett bra exempel på en person som tidigare hyllats för att ha gjort mycket för gynekologin, men slavarna han band fast för att utföra experiment på har det länge inte varit någon som tänk på.

          Det var väl inte helt fel? De hade ju knappast haft råd med vård eller mediciner utanför en studie.

            För helvete! Afrikaner är inte laboratoriemöss åt vita européer och amerikaner! Varför tror du inte medicinerna testades här?

              Som att man inte gör läkemedelsstudier i Europa? Men vad gäller hiv finns det ett större underlag för studier i Afrika.

              För att det finns så många fler smittade i Afrika?

    Ibland slår det mig hur övertygad samtiden kan vara kring ett begrepp/företeelse
    Backa bandet och se hur samhället bemötte de som var smittade för 10-20 år sedan.

    Jag undrar vad som kommer vara nästa grej, nästa sak som vi om 10 år kommer tänka ”a men hur kunde vi göra/tycka Såååå”

    Människan är alltid så övertygad om att ”här och nu” är vi så långt vi kan- emotionellt, moraliskt, tekniskt och så vidare.
    Vilket säkerligen är fullt normalt, det var otänkbart med telefoner utan sladd (alltså inte svårt att förstå utan
    OTÄNKBART) för inte så länge sedan – och nu är det bara helt normalt.

    Ja, ja fredag i morgon… gött

      Tror vi kommer ha en helt annan uppfattning om covid och dagens vaccin och åtgärder om säg tio år. Det är väl ett typexempel på något som är helt nytt, vi vet väldigt lite, medicinen har inte hunnit så långt men många har idag oerhört starka åsikter ändå.

        Absolut tror jag också, men det är trots allt något vi vet nu är tänkbart kommer ändra vår uppfattning.

        MEN jag menar alla saker vi dagligen bara tar för givet, att så här gör man, säger man, tänker man.

        Som telefonen jag nämnde, tror INGEN (i alla fall inte jag när jag snurrade på snurrskivan på den fasta) fantiserade över kommande tider när vi kunde tala i en telefon VAR SOM HELST.
        Det fanns liksom inte ens som alternativ att tänka.

          Jo det fanns sci-fi som målade upp ungefär dagens samhälle redan på 50-talet.

          Verkligen. Fast jag tror inte många är så medvetna om att covid är nytt och att vårt tänk kommer att förändras. Tänker på det ibland när jag läser här: de flesta är antingen ”vaccinera dig din vidriga anti vaxxer, alla måste vaccinera sig för att FHM har sagt så och då är ingen annan teori möjlig” eller ”vägra covidvaccin under alla omständigheter.” I alla tider har människor haft svårt att reflektera 🙂

            Hur menar du? Tror de flesta av oss har reflekterat över vaccinet men i slutändan måste man ju göra ett val…

              Man får ju hoppas att det är så men det är ju verkligen inte tonläget i debatten.

      Jag tror inte man kommer proppa barn fulla med hormoner för att de ska få byta kön så fort som möjligt i framtiden.

        Det gör man ju inte nu heller.

          Se Uppdrag granskning ”transbarnen”. De har behandlat barn med stopphormoner utan grund i vetenskap och flera har drabbats av biverkningar. Otroligt oansvarigt. Och händer inte enbart i Sverige.

            Och de är BARN! I vilka andra avseenden låter man BARN bestämma behandlingar som oåterkalleligen påverkar deras liv för all framtid?

            Men detta är en större diskussion…..

              Det tror jag man gör i ganska många behandlingar, exempelvis cancerbehandlingar. När barnet inte vill prova en strålningsomgång till så respekterar man det även om det är förenat med livsfara. Barn har självbestämmanderätt precis som vuxna. Man jobbar med att försöka motivera snarare än tvång.

                Vet du att det är så eller sitter du bara och gissar? Skulle gärna vilja se en källa på att barn får ta den typen av beslut

                  Vem skulle annars besluta? Om barnet tycker sig ha fått fel kön så är det barnet som beslutar att det vill ”byta”, med vuxnas utförande. Vilket är fullständigt bisarrt. Barn har inte den mognaden och det förståndet att fatta ett sådant beslut. Ett barn som känner sig vilset, i sin kropp och sin sociala norm, ska få annan hjälp. Inte oåterkalleliga kirurgiska ingrepp. Läs på om de-trans, där så många vuxna ifrågasätter hur de tilläts genomgå allt detta som unga tonåringar, omogna beslut då de inte fick annan ”hjälp” än den från den transvård som erbjuder hormon/kirurgisk behandling. Medan den hjälp de hade behövt fanns på ett helt annat plan, men nu är det för sent. Skadan är redan skedd.

                    Ursäkta, men vet du vad du talar om? Självklart finns det barn/ungdomar som är fullt kapabla att i samråd med vuxna fatta sådana beslut. Att utmåla alla som söker sig till transvården som känslomässigt störda individer som inte förstår sitt eget bästa är en nidbild. Sedan är det förstås inte alla som behöver den vård som idag erbjuds utan som skulle må bättre av andra vårdmetoder, men att tro att alla som får könsbekräftande vård redan i tonåren kommer att må dåligt av den och ångra är överdrivet åt andra hållet.

                      Jag tror absolut att det finns människor, unga som äldre, som inte kan identifiera sig med det könsuttryck samhället givit dem sedan födseln och som kanske skulle må bättre om de slapp och istället sällade sig till det andra könet. Men jag menar personligen att det inte är könet som är problemet utan normerna, förväntningarna och allt det andra som förknippas med respektive kön. Och att några verkligen inte kan leva i den sfären. Men de är fortfarande inte födda i fel kropp, de har fötts in i ett samhälle där de inte vill leva i sin tilldelade kategori.

                      Ja exakt. Det är ju såklart inte kroppen det är fel på, utan att personen upplever att kroppen på något vis innebär att man måste vara på ett visst sätt.

                      Nej det är inte så enkelt att det är könsrollsföreställnibgarna som ensamma orsakar könsdysfori. Har ni ens samtalat med någon transperson och verkligen lyssnat på vad de berättar?

                      Det handlar om den egna inre identiteten och att man inte får ihop den med sin egen kropp. Även om personen skulle bo helt ensam på en ö och aldrig behöva utsättas för andras könsrollsförväntningar skulle könsdysforin finnas där för många.

                      Det finns många hobbypsykologer där ute som tror att de vet hur man ska göra för att ”fixa problemet”, men det är mycket mer komplext och det är orsaken till att det överhuvudtaget finns transvård.

                  Det finns inget tydligt regelverk för vad barn får bestämma och inte vad gäller sin vård eftersom det beror på flera olika faktorer, men barn har rätt till inflytande över och delaktighet i sin vård. Självklart är även vårdnadshavare inblandade men ingen skulle nog tvinga en 14-åring att genomgå en tredje cellgiftsbehandling tex om hen mått väldigt dåligt av de två första och utsikterna att lyckas inte är särskilt goda.

                  Och om vi ser på betydligt mindre allvarliga fall som jag har personlig erfarenhet av så ges inte ADHD-medicin till tonåringar som inte själva vill ha den, oavsett hur mycket de skulle behöva den. Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och medicinering så länge man inte är LPT-ad. Sedan kan ju barnet utsättas för vissa påtryckningar/övertalningar främst av vårdnadshavare, men tvångsmedicinering är inte ett alternativ om barnet inte tvångsvårdas.

                  https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/lagar-och-bestammelser/barns-och-vardnadshavares-rattigheter-i-varden/

        Jag tror detta kommer att bli ett av de stora misstagen i vår historia.

          Det tror jag med.

    Ja och att läsa en artikel om Andreas Lundstedt i ”Vänt i häcken” är ju sannerligen baserat på vetenskap och långvarig beprövad erfarenhet.
    Förlåt, men kommentaren var bara så….dum.

      Va? Ursäkta men behandlingen Andreas får är ju också baserad på vetenskap och erfarenhet. Varför skulle hans vittnesmål vara mindre värt än personerna i videon?

        Han kan ju fortfarande bara uttala sig om sig själv. Om han basunerar ut i en intervju att han kan ligga fritt eftersom han inte smittar längre är det ju ingen information om hur vanligt det är eller att forskningen kommit så pass långt. Man ska dessutom vara intresserad av honom för att läsa intervjun och dessutom så världsfrånvänd att man tror på det som skrivs.

          Men de två i den här videon svarar ju också bara för sig själva, eller hur!?

          Personerna i videon är ju inte heller några forskare och kan också bara berätta om sig själva? Detta gäller ju alla som är ansikten utåt för en sjukdom.

          https://ki.se/forskning/andreas-lundstedt-jag-har-blivit-van-med-mitt-hiv

          Som du ser använder Karolinska Institutet Andreas som frontfigur i information om hiv, det kan väl tolkas som att han sköter sin behandling väl och anses vara representativ för patientgruppen.

            Mmmm Karolinska, blir lite sugen på en operation av luftstrupen…

            Skämt åt sido, anser Andreas har högre trovärdighet än Karolinska…
            ??

              Vet du hur Karolinska är rankat internationellt?

              Det är ett av världens bästa sjukhus. Skandaler i all ära, men Karolinska som instutions trovärdighet måste väl ändå anses vara relativt hög?

                Jag vet
                Och jag raljerande lite.

    Superbra video! Det där med förmodar bland barnmorskor är så sant, när jag var typ 18 var jag på ungdomsmottagningen och ville testa mig mot allt möjligt inkl hiv och då frågade hon likadant ”om jag har haft sex med någon utomlands” varpå jag svarade nej och jag fick aldrig testa mig! helt sjukt att dom är så outbildade!! det handlar inte om var jag hade sex utan var & med vem personen jag hade sex med har haft sex?? och innan det? och innan det.. hur tror dom det sprids egentligen!

      Samma här! Nuförtiden får jag testa mig mot allt lättare, men för fem-tio år sen fick man verkligen tjata för att få HIV-testa sig. Hur fan vet de vem jag legat med, vem är mer eller mindre sannolikt att få HIV? Knarkare enbart?

      Fast det ÄR otroligt liten risk att en vanlig svensk ung tjej har fått HIV. Riskfaktorer är sådant som att man har haft sex med personer utomlands (i länder där viruset är vanligare än här), att man haft an*lsex, att man säljer sex eller ligger med prostituerade m.m. Klart att man först ser över vilka risker patienten har utsatts för innan man beställer in varenda provtagning som finns? Precis som att man inte kan klampa in på sjukhuset och ba ”jag har haft ont i magen i några dagar, jag önskar en CT buk, gastroskopi, koloskopi och en MR helst idag tack!”… Vårdgivaren ser över riskerna och tar prover eller undersöker därefter, inget konstigt.

        Men du vet ju aldrig vilka de du har haft sex med har legat med. Jag kanske har legat med män som haft sex med andra män, köpt sex utomlands, osv. Säger ju väldigt lite om risken att bara se på vem jag har legat med. Risken slutar ju inte där.

          [Borttagen kommentar]

            [Borttagen kommentar]

          Men är du en kvinna som har ”vanligt heterosex” med en man så är risken att viruset överförs otroligt liten. Oavsett om den mannen har HIV efter att ha legat med 200 prostituerade män. Därav att viruset fanns oftare hos män som ligger med män när det började härja på 80-talet, de männen hade an*lsex där det är vanligare med små sprickor så att kroppsvätskor och blod kan blandas på ett annat sätt än vid vaginalt sex.

            Nu har väl förvisso en hel del heteropar också analsex.

              Därav att Hudmottagningen/Ungdomsmottagningen också ska fråga sådant. Man gör en riskbedömning utifrån flera frågor, precis som när man beslutar om provtagning vad gäller andra symtom också.

                Det frågade de inte mig. De frågade bara om jag haft sex utomlands eller injicerat med kanyl. Sen om de jag legat med har gjort det och vad gör sex vi hade frågades inget om. Och vilka andra någon legat med kan jag omöjligt veta.

                På 80 talet hade frågan varit relevant men inte idag herregud. Heterosexuella gick om homosexuella vg smittspridning jag minns inte när men det är länge sedan (alltså decennium)

            Men hallå? Viruset började i homokretsar men efter ett tag så ökade den mest just bland heterosexuella kvinnor. Detta iom att kvinnor vid vaginala samlag exponerar mer slemhinna än män. Detta är verkligen inte okänd information.

              Du har fel, det är fakta att HIV smittar lättare vid oskyddat analsex än vaginalt sex.

                Javisst. Det är också faktum att smittspridningen ökade mest hos heterosexuella kvinnor efter ett tag pga just vaginala samlag. De är helt enkelt något vanligare än anala hos kvinnor och i jämförelse heterosexuella kvinnor och män under ett vaginalt samlag exponerar kvinnor mer slemhinna. På samma sätt som hon (eller en man) gör vid ett analt samlag.

              Ja du har fel.

        jo men det handlar ju mer om att man kan omöjligt bedöma risker när det kommer till sex för alla har ju sex med alla! det handlar inte om hur många man haft sex med, man kan ha haft sex en gång men med ”fel” person. precis som med corona tex, som att man bara skulle testa eller vaccinera vissa som rör sig i större grupper eller bio, konserter osv med folkmassor och se det som att det är större risk. det räcker med en enda person för att bli smittad precis som vid könssjukdomar

          Men man kan fortfarande bedöma risk? Haft sex i utlandet= större risk, haft sex i Sverige= mindre risk. Sen finns det såklart alltid en risk om man är sexuellt aktiv, men man bedömer hur stor den är. Du verkar inte riktigt förstå hur riskanalyser fungerar. Sen kan jag hålla med om att man kan testa en orolig patient ändå, även om risken bedöms som liten.

            jag förstår din poäng och jag förstår att man bedömer risker. men jag tycker riskbedömning är totalt orelevant i en fråga om könssjukdomar. ja, rent statistiskt säger risken att tjejen som legat runt när hon backpackade har större chans att vara drabbad än tjejen som bara förlorade oskulden till sin pojkvän, absolut det köper jag. men jag tycker inte att det säger någonting för den pojkvännen i fråga kanske låg runt när han backpackade? könssjukdomar handlar aldrig om vem du har legat med utan vilka den personen du har legat med har legat med!! den frågan ställer dom aldrig, om man vet om ens sexpartner har legat med någon utomlands. den barnmorskan i mitt fall var liksom tvärsäker på att jag inte hade hiv enbart utifrån att jag inte haft sex utomlands

              Tips: om du vill HIV-testas snabbt och smidigt, gå och donera blod! 🙂

                nu vill jag inte det haha men tack för tips, två flugor! ??

      Jag testade mig för hiv två ggr på ungdomsmottagningen (18-20 år sen) och bemöttes aldrig så.
      Jag hade haft oskyddat sex de gångerna och testades både för klamydia och hiv. De tog min rädsla på allvar när jag bad om att få testa.
      Samma med en vän till mig, de nekade aldrig såna tester här.

      Samma upplevelse – ”jaha det är en svensk kille? Då behöver du inte oroa dig.” Men fick ett test tillslut.

    Tycker ni verkligen att folk som knu*lat till sig, sent ut sagt, en sjukdom ska få medicin sedan kostnadsfritt som kostar oss skattebetalare 10 000 / månad för varje smittad person? Vakna för f*n! Det är så sjukt så det finns inte! (Jag vet att du kommer ta bort denna kommentaren )

      Ja det tycker jag att de ska få.

        Jag tycker absolut att de ska få det. Precis som rökare som dragit på sig KOL ska få den hjälp de behöver. Idrottare som får frakturer och knäskador. Missbrukare som drar på sig endokardit med jämna mellanrum. Allihopa ska få den vård de behöver, varje gång. Om det finns något jag älskar med Sverige så är det den grundtanken.

      HIV betyder inte att du har legat runt med allt och alla. Du kan ha oskyddat sex med en ny pojkvän/flickvän och få det på den vägen.

      Bara lägg ner.

      Menar du att vi alla ska praktisera celibat? Och sedan endast ha sex med en person som kan bevisa att de är HIV-negativa?

        Testa använd kondom?
        Eller testa er när ni hittar en seriös partner.

        Läste polisen varnade för sexfester främst bland homosexuella där droger flödade (var tydligen nåt nytt och populärt?) och att som alla vet försvinner förståndet med droger. Att man utsätter sig för otroliga risker. Vem skulle tänka på skydd i ett sånt läge?

          Oj vad min kommentar såg okänslig ut. Menade bara att man inte behöver leva i celibat. Utan det finns bra skydd, dvs kondom.

          Jag har haft oskyddat sex flera ggr och det ångrar jag mig otroligt mycket för. Fick grava cellförändringar som behövde opereras bort. Pga oskyddat sex.
          Så finns all anledning att vara försiktig och använda kondom.

            Även om man testar sig när man går in i en ny relation så kan du inte veta med säkerhet att han inte ligger med andra.

              Så är det ju. Men hur många testar sig då när de skaffar en ny partner?

              Jag är absolut inte ts. Tycker bara att folk tar så lätt på skydd idag.

                Rätt så vanligt bland mina vänner i alla fall när det kommer till tex klamydia. Speciellt nu när man kan beställa hem gratis tester. Sen skulle kanske fler testa sig för hiv om man fick. Problemet där är väl snarare att man inte får av vården och du kan inte göra ett test hemma.

                  Ja klamydia. Men vad hindrar folk att testa sig för hiv då? Den som haft flera olika partners kan ju göra ett test.

                  (Sen testas man som gravid också)

      Men va??? Det är väl självklart. Den man ligger med är ju inte alltid ärlig. Ska det gälla alla könssjukdomar också då eller? Min sviniga ex ljög om att han hade testat sig men gav mig sedan klamydia. Ska jag inte få behandling för det för att jag har ”kn u llat mig till en sjukdom?” ????? Dummaste jag hört.

      Ska vi ta och granska dig för att få reda på vilken vård du inte är berättigad till enligt dig själv?

      Men ingen människa är perfekt! Det finns alla möjliga sjukdomar man får av livsstilsrelaterade orsaker. Extremsport, rökning, missbruk, oaktsam bilkörning, fetma, ätstörning, alltså allt möjligt kan ju orsaka ett sjukvårdsbehov? Nästan ingen skulle få rätt till vård om enbart de ”perfekta” kunde få det.

      Var drar du gränsen, när ska man få vård och när ska man inte få vård? Ska sjukvården villkora sina behandlingar med att sjukdomen/skadan/åkomman absolut inte får att berott på patienten själv? Tråkigt om du hamnar i en trafikolycka, du valde ju själv att sätta dig i en bil och åka ut på vägarna. Skattebetalare ska inte behöva stå för dina operationer!

      Självklart ska alla få den vård som man behöver. Du förväntar dig säkerligen också vård utan att bli ifrågasatt. Hiv kan man få på andra sätt än att ha haft sex. Men menar du att man bär någon skuld och ska behöva dö (nekas vård) för att man har fått hiv genom sex?

      Jag lovar dig att du inte kommer neka vård eller bekosta vården själv om du skulle hamna i samma situation ?

      och vem ska betala för dig när du får cancer? du kanske inte har *** dig till dig den sjukdomen men varför ska skattebetalarna stå för din vård? du får väl skylla dig själv att du gick och fick cancer?

        I de allra flesta fall är inte Cancer något man åsamkat sig själv pga oförsiktighet/vårdslöshet. Det var en riktigt dum kommentar ?

          Du, som verkar sitta på alla svar här idag:
          Hur tänker du att man ska göra vid exempelvis lugncancer?
          Vissa har åsamkat sig den via rökning och vissa får det utan att någonsin ha rökt en enda cigarett. Hur tänker du att man ska sortera där? Vilka ska betala för sina egna cancerbehandlingar? Hur länge tänker du att man måste man ha rökt för att inte få sin behandling subventionerad av staten?

            tack ❤️

      Alltså, det är typ mest en slump att det inte är jag som har fått HIV. Antagligen du också. Jag kan erkänna att det har hänt att jag har haft oskyddat sex. Inget jag brukar göra men när man är 30 har det absolut hänt ett par gånger i ens (mitt) liv. Tycker inte vi ska döma dessa då. Vi är alla människor och det är mänskligt att ha sex.

      Varför skrev du den då, om du riskerar att få den raderad och hamna på moddlistan?

        Du borde ist fråga dig själv varför yttrandefriheten ej gäller på din pk-blogg.

          För att Bloggbevakning inte är en statlig institution och/eller en myndighet och varken kan anklagas för censur eller brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Inte heller är detta en statligt finansierad media, vilket gör att det därför således är jag som bestämmer vad jag vill och inte vill ha för kommentarer i mitt kommentarsfält, här på min PK-blogg.

          Starta en egen icke-PK-blogg om du stör dig så mycket på den här då?

      När jag läser eller hör kommentarer som innehåller ett upprört ”vakna!” så blundar jag lugnt och går vidare med mitt liv.

      På riktigt. HIV är ett virus. På vilket sätt menar du att det skulle vara skillnad få ett virus genom att knulla, andas, äta mat eller handkontakt. Vill du ta bort behandling för covid, hepatit och influensa också? Eller är det det faktum att folk ligger som stör dig? Då kan vi väl ta bort mödravården också, inte sant?

      Tror du typ 3 pers i sverige betalar skatt eller?

      Självklart tycker jag det. Dessutom kan man ju haft sex en gång med en person som inte visste/inte berättade att hen var HIV-positiv. På vilket sätt är det då personens eget fel?

      Håller faktiskt med.

      Du får gärna avstå vård om du skulle bli sjuk för min del. Avstå från att skaffa barn också. Välden har inget behov av dina gener.

    Det är bra med upplysning, men det är mindre bra när man läser att unga tänker för lättvindigt på det med hiv. Det var ju verkligen som ni skriver en dödsdom tidigare. Och hiv har ju börjat spridas mer igen de senaste åren (ja i och med att vi är så blandade i Sverige så kommer ju sjukdomar hit med folk från andra länder, tex syfilis som typ var utrotad i Sverige). Och att människor är lite väl våghalsiga av sig.

    Det är trots bra prognoser idag ingen sjukdom man bör ta lätt på. Så hoppas att folk skyddar sig ändå.
    Min kusins farbror dog i aids. Han blev alldeles för sjuk för bromsmedicinerna som fanns då så de hann inte stoppa utvecklingen.

    Bra video! Trodde sånt här var allmänt känt nuförtiden men uppenbarligen är det inte det och då är det ju super att informationen sprids på alla sätt det går.

    @Camilla: Du kan skala bort väldigt många av dina kommatecken. Då blir det bättre flyt i texten och lite snyggare. Tips! 🙂

      Typiskt…
      Tidigare handlade mycket av kritiken om avsaknaden av kommatecken. Can’t catch a break!
      😉

        Och byt inte rad utan att ha ett nytt stycke ?

    ”Numera sker spridningen av hiv i vissa riskgrupper- främst bland drogmissbrukare, sexarbetare och män som har sex med män. Men spridningen fortsätter även till viss del som tidigare genom oskyddat sex. Det beror fortfarande på tabu, stigma och bristande kunskap om hur viruset sprids”

    Sydafrika har det absolut största antalet människor som lever med hiv (6,8 miljoner) och aids. Varje år inträffar 140 000 dödsfall i landet.

    Isabella Löwengrip och Paul har covid så nu blir resan till Schweiz inställd

      De som har varit så försiktiga! Jag fattar ingenting!

    Det är fortfarande vansinnigt att män som har sex med män inte får lämna blod om de inte låter bli att ha sex med män under sex månader. Alltså även om de är i en fast relation. Går ju framåt att de får lämna blod överhuvudtaget, men även detta grundar ju sig i fördomar om att de skulle vara smittade med HIV.

      Det är en väldigt konstig regel. Känns som att den finns enbart för att fortsätta att stoppa dem, lär ju inte vara många som känner att det är värt att avstå i 6 månader enbart för att få lämna blod. Och testar de inte fet blod de får in så att det inte är sjukt?

        Det blod såklart, inte fet…

    ”Jag kollade mest upp mig för att jag hade haft oskyddat sex som man ju har” nej om man använder hjärnan har man inte det.

      Hjärnan är inte fullt utvecklad när man är ung. Sämre konsekvenstänk osv. Jag hade ofta oskyddat sex när jag var 17-22 år men nu som 30-åring skulle jag aldrig ha det.

        Ingen ursäkt. Man har väl sexualkunskap i skolan?

        Men alltså va, använder du kondom alltid? I min vänkrets (vi är 23-26 år) använder folk aldrig kondom i princip. Tror det är ovanligt. Använder du även kondom i fast relation?

        Samma här! Skulle aldrig i mitt liv ha oskyddat nu men som ung vuxen skyddade jag mig sällan..

      Men är du trög? Människor är INTE perfekta robotar! Vi gör misstag på alla möjliga sätt och vis. Titta på hur många som har eller har haft klamydia så ser du att väldigt många uppenbarligen har slarvat med skyddet, och det är ju synd, men samtidigt är det bara att acceptera att människor felar.

        Men ”slarvat med skyddet”. Jag HATAR att ligga med kondom (är kvinna). Skyddar mig ju mot graviditet men det är väl ändå inte så att standard är kondom och ligger man utan ”felar” man? Jag har inte använt kondom sen jag var 16..

    Det är en väldigt bra serie. Jag tyckte avsnittet om att vara blind var jättebra, känner ingen blind men är ju nyfiken på hur det är. Brukar också kolla på sbsk ( special books by special kids) tror jag att det heter, också väldigt intressant. Man får möta många olika personer och lär sig väldigt mycket om dem och deras diagnoser.

    Wow så bra att du posta denna video Camilla! Gud vad jag fick lära mig, okunskap är verkligen det värsta och den slog hål på alla myter och fördomar man har. En väldigt viktig och informativ video!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.