SVT Sport och Aron Andersson kritiseras för uttalande

Aron Andersson var SVTs kommentator under paralympics invigning och gjorde ett plumpt uttalande som både uppmärksammats och kritiserats, bland annat på Instagram. 

Apropå krig som vi pratat om innan den här sändningen…
Krig är bra för rekrytering till paralympiska idrotter, för det skapar många funktionsnedsatta.
Se, många av de i den amerikanska truppen har amputation på olika sätt, en inte helt ovanlig biverkning av krig.

SVT Sport har lämnat den här förklaringen till uttalandet, som enligt dem är taget ur sitt sammanhang, och i och med det låter illa:

Aron Andersson har i skrivande stund inte bemött kritiken, utan har istället postat det här inlägget där han offentliggör att han samlat in hela 371 369 kr till krigets offer i Ukraina under sitt Vasalopp.

Pengarna skänks till UNHCR vilket betyder att Akelius foundation dubblar summan.

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Förmågan att uppfatta ironi minskar allt mer. Allt fler vill bli aktivt bli kränkta för att få sina 15 sekunder av uppmärksamhet. Suck.

      Det här är inte ironi på något sätt. Du vet ju inte vad ironi är. Läs igen.

        Tror att det är du, Jessica, som inte förstår vad ironi är och behöver läsa igen alternativt se hela uttalandet då detta som skrivet är taget ur sitt sammanhang ?

          Precis. Taget ur sitt sammanhang så hur menar du att det är ironi?

            För att något kan vara ironi även när det är 15 sekunder ur ett längre uttalande? ?

            Han sitter själv i rullstol, så jag finner det rätt kul att folk som har två fungerande ben blir så satans kränkta över att någon – i rullstol – skojar/uttalar sig om en sport för de – i rullstol -.

          Han har uttalat sig i media och säger det var ett konstaterande av faktum. Dvs. inte ironi.

    Oj, blev helt fel men tycker vi kan släppa det och gå vidare eftersom det är rätt självklart att han inte tycker att vi ska kriga mer för att få fler paralympiska idrottare.

    Han förklarade ju att det är 15 sekunder av ett långt klipp som är taget ur sitt sammanhang. Filmfabriken vill bara skapa drama.

      Han bemöter kritien i Aftonbladets intervju och förklarar vad han menade: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/9KV9Jq/svt-s-aron-anderson-om-utspelet-krig-ar-bra-for-rekrytering

        Och han har ju en poäng även om det lösryckta citatet självklart låter illa.

    Oavsett, inte jättebra uttalande. Klumpigt. Varför ens vara ironisk i detta läge?

      Det är väl just i sånna här lägen humor behövs som mest – att kunna ”skämta om eländet” hjälper många att bearbeta. Tycker man inte det är kul kan man låta det passera. Orkar inte att allt som sägs i det offentliga rummet ska vara anpassat till alla och falla alla i smaken. Tror alla skulle må bättre av att sluta hänga upp sig på sånt här och bara lära sig att släppa saker.

    Lite klumpigt kanske, ja, men samtidigt har han ju rätt i att just amputationer är väl väldigt vanligt efter krig. Sen tror jag alla tänkande människor fattar att han inte tycker att krig i sig är bra? Snacka om att göra en höna av en fjäder.

    Jag förstod ironin. Han har ju rätt i att krig gör att många blir funktionsnedsatta.

    Kan tänka mig att det är många fd soldater som blivit av med sina lemmar i USAs trupp.

    Alla fattar ju vad han menar, men som i tidens anda, väljer några att dra det till sin yttersta spets och sedan känna sig ytterst kränkta ❄️

    Så löjligt!

    Alla fattar väl vad han menar, men folk måste vetkligen hitta fel i ALLT!
    Att kunna skämta om svåra saker gör ju att många lyckas ta sig över svåra saker.
    Dessutom började folk gnälla om att han beter sig illa mot funktionsnedsatta men hallå, han sitter själv i rullstol! Heter det inte tolkningsföreträde längre, det där kära ordet som många slänger sig med.

      Bara för att man exempelvis är funktionsnedsatt betyder det ju inte att man per automatik tycker likadant som andra med samma funktionsnedsättning. Man har absolut mer tolkningsföreträde jämfört med majoriteten om man tillhör en viss grupp/minoritet, men samtidigt är företrädet inte absolut.

        Nu raljerade jag ju över de som skriker tolkningsföreträde i alla andra fall men som i detta läge kritiserar Aron.

        Jag ogillar ordet tolkningsföreträde då jag anser att alla har rätt till sin egen åsikt.

      På vilket sätt har han tolkningsföreträde? Folk är ju inte upprörda över vad han säger om funktionshindrade, det handlar om hur han uttrycker sig om krig som något positivt samtidigt som vi aldrig varit så nära ett tredje världskrig. Sist jag kollade har inte Aaron upplevt krig på något sätt.

    Han har väl tolkningsföreträde? ?

    OT, men vet inte om ni har läst Emilia Wahlunds story på instagram. Hon och Marcelo har inte gjort slut, hon hade bara pms. Okej…

    Är det inte helt sjukt att Aron Andersson ”får” samla in pengar till UNHCR, när Carina Bergfeldt inte ”fick” samla in pengar för barnen i Afganistan? https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Ory5Rb/svt-medarbetares-harda-kritik-mot-carina-bergfeldts-afghanistan-insamling

      Det där är faktiskt intressant, skulle gärna höra en kommentar från SVT.

        Tror det handlar om att Carina är anställd av SVT och har dem som främsta arbetsgivare. Därför måste hon vara 100 procent objektiv/opartisk/opolitisk.

        Aron är väl anlitad som typ kommentator, dvs har ej SVT som främsta arbetsgivare.

          Jaha okej, ja det makes sense. Tack 🙂

    Den här typen av kränkthet är dränerande för alla. Ugh.

    Man blir så glad när man går in på kommentarerna och majoriteten är så vettiga och bra. ☺️?

      Eller hur??

    Men det var ju helt taget ur sitt sammanhang? Var absolut inte så han menade. Så konstigt hur personer ska hitta fel i allt.

    Kan inte låta bli att undra hur kommentarerna hade sett ut om en kvinna sagt det.

    WOKE-kulturen i sitt esse. Det han sa är ju sant – på ett fasansfullt men verkligt sätt.

    Snacka om att göra ett helt hönshus av den minsta lilla fjädern.

    Kikade på My Marten hemsida för ”Strong Mamas”. För det första, nästa omöjlig att hitta om man inte går via hennes Instagram. Googla Strong Mamas och se hur många träffar som dyker upp innan hennes sida…

    För det andra, hur oproffsigt ser det inte ut när hon under ”klientresultat” har tre bilder i olika vinklar på samma tjej samt en bild på sig själv före och efter operationen….

      Och de olika omdömen som hon menar att ”klienter” har skrivit haha så fejk – tvillingmamma 36, Johanna 44 osv men inte den där ”Sandra” vars omdöme My tidigare publicerat återkommande, skumt – Uppenbart egenskrivna omdömen. Och ”intygen” ser skumma ut också, och inget intyg att hon är kostrådgivare vilket hon påstått och varför har hon inte visat dessa intyg från början kan man undra – troligtvis fejkade. Fortfarande en del stavfel och priser var inget man kunde se direkt. Vadå lansering, för att hon gjort om hemsidan men hon lanserade ju detta för flera månader sedan. Hon lockade med att de första som signar upp får träningskläder MEN det handlade väl om att få presentkort med 15% rabatt. Hon försöker locka och vilseleder i vanlig ordning.

      Reagerade också på ”klientresultaten”. Vi är rätt många som undrar om det verkligen funnits så många klienter som hon vill göra sken av. My skyller på att hennes klienter inte vill vara med på bild och visst, det är givetvis en möjlig förklaring. Men, under dessa sex bilder på hemsidan ligger också sex olika kundomdömen. Lätt att missuppfatta som att varje omdöme hör till varsin före-och-efter-bild. Men icke! Förutom att flera bilder visar samma klient ur olika vinklar visar My dåligt omdöme genom att blanda in två bilder på sig själv mitt i alltihopa. Skulle dessutom inte förvåna mig om dessa två bilder visar på det omvända, alltså nu-och-då. Hon föregår liksom inte med det bästa exemplet själv…

        My har ju dessutom opererat sin mage platt, hon har gjort fettsugningar. Bilderna på henne själv är båda flera år gamla, hon har gått upp och ned i flera år, hon har viktpendlat i minst fem år nu med diverse nystarter, kostscheman, pulver osv…

        Och förresten NEJ det har inte funnits så många klienter som hon vill göra sken av, inte alls hundratals som hon påstår, kanske en två eller tre bara och definitivt inga hundratals. My överdriver, fejkar och manipulerar, och hon vilseleder.

      Men att den inte kommer upp direkt när man googlar har väl att göra med Googles algoritmer, ny site som behöver bygga upp sin relevans.

      Annars tycker jag hon verkar köra på, hade gärna sett priserna lite tidigare. Föredrog också designen på den tidigare siten men bra att hon uppdaterat bilderna så hon faktiskt ser ut som hon gör nu.

    Tror att de flesta reagerat med ”Ja, det där kanske var lite tokigt sagt”, och det uppfattar tidningarna som ”Ramarskri!!! Folk RASAR mot Aron som HYLLADE krig på bästa sändningstid!!!!” när de själva vet att det inte var så

      Japp. Verkar vara ok för Jacob när han också tjänar pengar på det

      När pengar kommer in i bilden är det alltid enkelt att ändra sig.

    Ja, det känns som att ’filmfabriken’ gör sitt absolut bästa för att missförstå. Det känns också som att de sitt yttersta för att klippa klippet så att andra ska få ännu lättare att missförstå och tolka fel.

    Det finns en speciell typ av människa till allt.

    Det kommer tyvärr inte att fungera. I den branschen är rykte allting, eftersom det redan finns en miljon träningsprofiler. Och det krävs ju att man själv är vältränad och hälsosam om man ska sälja på andra det. En frisör måste ha snyggt hår själv. En polis måste vara ostraffad själv. En ekonom måste ha ordnad ekonomi själv. En nagelteknolog måste ha välskötta naglar själv. Och så vidare. Ska man jobba som personlig tränare måste man ju naturligtvis ha en vältränad kropp själv. Annars så får man ju såklart inga kunder. Och det har ju inte hon. Förstår inte hur hon tänker.

      Oj, det hamnade fel, sorry! Det skulle varit under kommentaren om My.

      Tycker ändå lite synd om henne på något sätt, hon vill ju så gärna jobba med det här men så blir det så fel. Sen är det ju en väldigt tuff bransch också. Självklart sitter ens kompetens inte i ens kroppshydda men när det handlar om att motivera och coacha andra så krävs ju en metod som funkar. Och att det ska kunna funka även om man är sjuk (ok, sämre resultat men man ska ju inte behöva starta från noll igen med 20+ kilo om man inte varit extremt sjuk då) har en dålig period mentalt etc. Är maten man ska äta så pass tråkig eller krånglig att man inte ens kan följa det själv kan man ju inte förutsätta att andra ska göra det heller. Tror hon behöver hitta en lite mer unik nisch, lite mer standardiserat och billigare program så hon får in kunder och omdömen.

    Herregud. Det kommer aldrig att bli bättre. Oavsett vilka hemskheter som händer runt om i världen så sitter ett gäng surhökar och letar efter några ord som någon slängt ur sig som de kan klanka ner på. Och gärna förstöra så mycket som möjligt för personen, som i många fall utan något elakt eller ont uppsåt råkat yttrat något som kan tolkas negativt. Har ni verkligen inte något mer meningsfullt i era liv att sysselsätta er med?

      95% i det här kommentatorsfälet är inte surhökar utan fattar vad Aron menar.

        Japp – jag syftade mer på övriga kommentarer på sociala medier angående hans yttrande.

    Han menar inte ”krig är bra för” utan ”krig leder till”. Vilket man förstår om man gör hela uttalandet

    Oavsett att det är taget ur sitt sammanhang och att det han påstår är sant…. Så jaha och?! Så jävla olämpligt att ens uttrycka sig kring detta när det just är ett krig som pågår i vår närhet och därför påverkar de allra flesta väldigt mycket. I det här fallet borde han bitit sig i tungan och hållit tyst bara. Säkert inte illa ment men klantighet och dålig timing fick precis ett ansikte. #readtheroom ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Ja, jag håller med. Även om han inte menade så som han sa det, det förstår vi ju. Så tycker jag att man måste kunna ställa nått basic krav på en kommentator på SVT. Han uttryckte sig plumpt, han har fått befogad kritik för det. Nu går vi vidare.

    Helt klart fel tid, plats och utrymme att ta diskussionen på. Klantigt helt enkelt! Men de flesta som varit en del av paraidrotten har någongång pratat om att krig föder fler paraidrottare. Är det bra för människorna och individerna? Självklart inte! Skapar det fler paraidrottare och gynnar parasporten? Ja. Krass verklighet.

    Är dock en diskussion jag aldrig skulle påbörja med en ny människa så varför ens kommentera det i sändning där folk halvlyssnar mitt i ett krig är över mitt förstånd…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.