Vad kostar det att leva?

Cecilia Blomdahl har gjort en video om vad det kostar henne att leva och bo på Svalbard.
Hennes totala kostnad ligger på runt 20 000 nok/månad vilket är 21 600 sek/månad, medan hennes sambo har en lägre kostnad då han har en lägre lön.
Helt ärligt så trodde jag det skulle vara mer, med tanke på att det kostade paret 6000 nok att fylla upp sin kyl med mat. 

Hon är superorganiserad och har ett Löwengripskt excelark till familjens ekonomi. 
Har ni det?
Jag önskar att jag var mer sådan.
Det får kanske bli mitt försenade nyårslöfte?
Att ha fler excelark, särskilt till ekonomin. 🙂

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Självklart excelark! Livet blir så mycket lättare då ?

      Eller hur! Det gör det bästisen roligt att betala räkningar. ?

        nästan roligt skulle det vara.

      Hur ser era excelark ut? Känner mig inspirerad att göra något liknande?

        Mitt är ganska enkelt, tre olika flikar: ”sammanställning”, ”inkomster” och ”utgifter/kostnader”. Så det som ligger under de två sista flikarna sammanställs i den första fliken där man kan se översiktligt hur mycket fasta kostnader vi har och sammanlagda inkomsten. 🙂

        Under ”inkomster” är våra löner efter skatt.
        Under ”utgifter/kostnader” finns alla våra fasta kostnader, om de betalas med e-faktura/kort/autogiro samt summan då. Sedan finns det en uträkning om vad vi respektive ska betala till spar-, mat- och räkningskonto, även hur mycket pengar det finns kvar varje månad.

          Hur gör du formeln i Excel för att sammanställa data från blad 2 och 3 på blad 1? Hjälp mottages tacksamt ?

            Onödigt komplicerat med tre olika ark. Räcker med ett. Lägg inkomsterna högst upp och summera de radens i en kolumn. Likadant gör du med utgifterna.
            Sedan lägger du till en summering längst ner.

      Varför? Alltså varför behövs det?

        För att det är skönt att hålla koll på sina pengar känner jag. Älskar mina excelark som är kopplade till min privatekonomi. Har blivit väldigt medveten om vad jag handlar, sparar osv genom att använda mig av dessa. Blir lugn av att veta att jag har koll på ekonomin och att jag har byggt upp konton som kan hålla mig flytande om jag skulle bli av med jobbet, sjukskriven osv.

          Banken har ju appar som sorterar utgifter annars? Jag gillar också att ha koll men får utslag av Excel ?

            Det funkar ju om allt betalas genom bankens konton och kort och om endast mina kostnader bokförs, men vi använder oss till exempel av kreditkort för alla våra köp för att samla bonus och jag betalar den fakturan varje månad, men det är ju inte som att det endast är mina kostnader. Dessutom dras boendekostnader, bredband, hemförsäkring osv från mina konton men vi delar på kostnaderna. I SEB’s app kan man inte justera summan på dragningar som gjorts så mina månatliga utgifter stämmer inte alls när jag kollar där. Skulle se ut som att jag har kostnader på 40k i månaden och min sambo typ 10k (endast hans nöjen) om jag gick på de sifforna, vilket blir oerhört missvisande.

            Ha,ha samma här!

    Jag har ett Excelark till mina odlingar i år, känner mig chockerande organiserad. 😀

    Klart man har ett excellark över sin ekonomi! Så konstigt med folk som inte har koll på sina pengar och vad de går till.

      Tycker inte alls att det är konstigt. Pengar är ångestfyllt för många människor så förstår att det kan vara jobbigt att se det svart på vitt.

        Om det är ångestfyllt är det väl en ännu större anledning att skaffa sig koll? Man måste ju inte ha just excell, men det är en del i ansvaret som vuxen att ha koll på sin ekonomi.

          Klart att man ska ha koll på sin ekonomi till en viss grad. Men att ha excellark där man går igenom varenda inköp tycker jag låter som ett otroligt trist liv. Vi sparar det vi ska när lönen kommer. Sedan håller vi koll på utgifterna och planerar i huvudet hur månaden ser ut. Denna månaden väntar exempelvis en skidresa som vi använder sparade pengar till. I slutet av månaden har vi oftast kvar lite pengar som åker in på tullkontor och används till något roligt månaden efter. Vi sparar minst 15% av våra löner varje månad. Exakt vad resten av varje krona går till har vi inte stenkoll på men det är ingenting vi hade fått ut något av att ha. Det finns mellanting mellan excellark och att vara kandidat till lyxfällan och jag tror nog att det är fler människor som befinner sig i mitten av den skalan, så konstigt är det nog faktiskt inte ?

      ”Så konstigt med folk som inte är som mig”..

        Nej huamej, uschiamej, nej hualialej
        För allt är bara synd och flärd i våran lilla värld
        Om bara alla var som jag då skulle allt bli bra
        Men ingen annan är som jag och ingenting är bra – Usch!

          Måste bara spåra ut med originaltexten på Norska xD

          Å huffamei å huffamei,
          jeg er så sint så fy!!
          For alt er bare tøys og tull
          i Kardemomme by!
          Hvis bare alle var som jeg –
          så ville alt bli bra.
          Men ingen andre er som meg –
          å langt i langt ifra.
          HUFF!

          älskar Tante Sofie <3

      Finns andra sätt att hålla koll på ekonomin än att lägga upp stora excelark

        Måste excellarket vara stort? Penna och papper funkar lika bra men det är enklare med formler i just excell.

          ??‍♀️

      Mitt mål på den ekonomiska fronten är att slippa ha koll på ekonomin ?
      (Och då behövs ju lite marginaler..)

      Men vet du inte vad dina pengar går till om du inte har excel

      Eller så kollar man i sin bankapp under ”ekonomi” där allt är uppstaplat i kategorier och visar exakt var du lagt dina pengar och behöver inte hålla på med excel.
      Men det är dock konstigt att man inte har koll eller tittar när bankerna gjort det så sjukt enkelt och simpelt för en att ha stenkoll.

        Vilken bank har du? Mitt Skandia funkar verkligen inte så 🙁

          Åh är det sant? Då blir det ju svårt tyvärr. Jag har handelsbanken och där kan jag verkligen se allt, kollade för ett tag sedan hur mycket jag la på shopping på ett år. Sedan hur mycket jag la på tex Lyko det året. Fick mig verkligen en tankeställare 😐

          Både nordea och Swedbank har de funktionerna iaf.

        Det funkar ju om allt betalas genom bankens konton och kort och om endast mina kostnader bokförs, men vi använder oss till exempel av kreditkort för alla våra köp för att samla bonus och jag betalar den fakturan varje månad, men det är ju inte som att det endast är mina kostnader. Dessutom dras boendekostnader, bredband, hemförsäkring osv från mina konton men vi delar på kostnaderna. I SEB’s app kan man inte justera summan på dragningar som gjorts så mina månatliga utgifter stämmer inte alls när jag kollar där. Skulle se ut som att jag har kostnader på 40k i månaden och min sambo typ 10k (endast hans nöjen) om jag gick på de sifforna, vilket blir oerhört missvisande.

      Nu har jag också ett excelark- MEN skulle inte behövt det egentligen då jag vet att jag per månad betalar 5700 kr i huslån(ränta+ammortering), ca 2k i El, ~5k på mat, ~5k på mobil,Netflix,försäkringar,sophämtning osv.
      Det innebär att jag vet vilken summa jag måste avsätta varje månad till kontot där alla räkningar dras från, och har en stående överföring från lönekontot till detta.

      Men även innan jag hade så bra koll på mina utgifter så funkade det. Varje månad när lönen kom betalade jag alla räkningar och la undan en slant. Sen busade jag upp resten under månadens gång. Det behövs det ju förfan inget Excelark för ?

        ”Busade upp resten” – underbart uttryck! <3

      Excel = stenåldern. Finns mängder av bra appar och tjänster med betydligt bättre möjligheter att se trender och statistik.

        Tacksam för lite tips på appar. Vore smidigare än excelarket jag har inne i min hjärna.

          De flesta banker har tjänster i sin app som sammanställer ditt sparande, räkningar och kortköp i olika kategorier.
          Swedbank kallar det kostnadskollen

            Jovisst men man kan ju flera banker och då fungerar det inte.

              Sen ett par år tillbaka kan du fylla i konton hos andra banker och se dem på samma ställe efter att ha godkänt avtal. Det går bland annat hos SEB, Avanza…

                Det går dock inte att justera summan på dragningar som gjorts på SEB, så det förutsätter ju att om man är sambo så dras kostnader för båda från ett gemensamt konto. Vi har det inte så utan jag betalar räkningarna från mitt konto, vilket gör att jag enligt SEB har utgifter på typ 40k i månaden och min sambo 10k. Så nej, bankens appar funkar inte för detta.

                Nja, jag har SEB och det går inte att fylla i vissa banker där jag tex har lite fonder och aktier. Det är bara några som dom lagt in.
                Och ja, i SEB appen kan man se utgifter och så men jag skulle vilja ha en mer genomtänkt app 🙂 så tänkte bara ifall nån hade lite tips.

                  Jag ska förklara hur jag menar 🙂 Jag vill kunna lägga in särskilda staplar för kostnaden för min häst, min hund, mina ödlor, veterinärkostnader, frisörbesök osv osv

          Du behöver inga appar 🙂 Har du bankappen så brukar det finnas super bra budgetstaplar där

        Excel ❤️ säg någon app som kan göra någon funktion som Excel INTE kan?

      Man kan ha koll ändå. Är ju typ samma inkomster och utgifter varje månad och pengarna räcker och blir över.

      Så alternativen är excelark eller ingen koll?
      Du tror inte man har koll utan excelark?

      Jag har stenkoll på min ekonomi, vet exakt vad jag har i räkningar, maten varierar lite men inte extremt, vet vad jag handlar övrigt för och hur mycket jag sparar. Jag behöver inget excelark till detta.

      Min farfar var ett stort fan av excelark. Analoga excelark alltså, i ett block, på papper. Han behövde det egentligen inte eftersom han kunde minnas vad ALLT kostade som han hade köpt på deras första semesterresa till Bulgarien 50 år tidigare.

      Hur som helst blev jag själv lite inspirerad av min farfars ekonomiska snålhetsvansinne när jag skulle ut och backpacka. För att säkerställa att pengarna skulle räcka i ett halvår tänkte jag under de första tre månaderna skriva ned alla utgifter för att få ett hum om hur mycket jag gjorde av med. För att göra farfar stolt tog jag det till sin absoluta gräns genom att skriva ned varenda vietnamesisk Dong jag gjorde av med. En tusenlapp här, en miljon där. Bara siffror i långa rader.

      När tre månader hade gått hade jag ett oerhört imponerande ark. Jag visste nu att jag skulle ha pengar så det räckte, men mitt ark var så mäktigt att jag bestämde mig för att fortsätta skriva ned varje krona jag gjorde av med, bara för att kunna visa farfar hur duktig jag varit när jag väl kom hem.

      Jag var så oerhört stolt när jag halade fram blocket för att visa farfar. Han tittade på det i några sekunder och utbrast sedan irriterat:

      ”Men du har ju inte skrivit ned VAD du köpt?!”

      Har inte skrivit ned en utgift på papper sedan dess. Det sköter min bank åt mig…

        Nämen, vilken modern vaken du hqr! Min använder excel.

      Haha din attityd!

      Jag har inget excelark men har koll ändå. Jag har alltid lyckats spara och har stenkoll på både investeringar, inkomster och utgifter men har noll behov av att skriva upp min mathandling eller netflixabonnemang i ett excelark.

      Jag har järnkoll på min ekonomi utan excel. Jag vet vad jag tjänar och jag vet vad jag har för fasta utgifter jag vet vad jag har att röra mig med utöver det varje månad. Inte jättesvårt att hålla koll på utan excel

      Man kan väl ha koll utan att ha nitisk ordning? Jag betalar allt som ska betalas, sparar och sen vet jag ju vad pengarna som är kvar på kontot ska gå till. Sen om de är 6000kr på mat en månad och 4500kr på mat den andra känns rätt ointressant i långa loppet!

    Jag har inget excelark men har koll ändå. Jag vet vad som kommer in från våra två inkomster och jag betalar räkningarna och maten samt tankar bilarna (?) så jag vet vad som går ut. Mat, bensin och elräkningen har ökat drastiskt under hösten så då vet jag också vad det första jag kan dra ner på är om det behövs. Har redan avslutat några streamimgtjänster som stod och tickade pengar men vi aldrig använde.
    Har olika konton dit sparpengar går, semester, hus (buffertkonto till vårt gamla hus), bil (sparar till en ny) osv.

    Visserligen inget excelark men kör med en budgetmall från budgetfröken. Funkar bra det med! Blev ett ”måste” när jag började plugga ?

    Ingen som reagerar på Sweet but psycho avsnitt ”Nu ska det snacks konspirationsteorier ”. J pappa är vaccinmoståndare och snackar skumma saker om deras teorier . Han har delat massa skumma saker på sin insta som familjen gillar. Riktig foliehatt

      Kan inte förstå att jag typ brukade gilla Josephine, det senaste har jag bara fått såna dåliga vibbar av henne.

        Sant

      Jag tycker att konspirationsteorier är spännande och gillade verkligen avsnittet! Det betyder inte att jag tror att allt är sant! Det visar ju sig dock gång på gång att saker ofta inte är som stater och myndighetspersoner utger det för att vara så jag tror absolut att det finns vissa konspirationsteorier som egentligen är Sanna eller delvis sanna. Att vara foliehatt anser jag vara något bra, det betyder att man är öppen för nya idéer (vilket leder ett samhälle framåt) och att man även inser att vi faktiskt inte vet någonting om någonting. Jag har ju inte sett jorden från rymden så den kan ju faktiskt vara platt, men jag utgår ifrån att den är rund.

      Varför har C tagit bort min kommentar här? Var inget osakligt ?

    Lite hum om vart pengarna går varje månad har man väl. Samt en buffert för oförutsedda utgifter.
    Förstår inte folk som när lön kommer handlar och lägger pengarna på allt utom det viktigaste, de fasta utgifterna man har.

    Bor i Umeå och har 900 000 kronor över varje månad.

    / Kan ha inspirerats av IL

      ??????

    Inget excelark eller annan uppställning över ekonomin, eller något annat för den delen. Såg att någon här uppe skrev att det var konstigt att inte hålla koll på sina utgifter och vad pengarna går till, som att det måste göras olika tabeller för att man ska kunna ha koll på det.

    Jag, precis som väldigt många andra tror jag, betalar alla räkningar (som ju till ofta är ca samma summa varje månad) direkt när lönen kommer in och för sen över till spar (som i sin tur automatiskt för viss del till fonder). Jag har också en automatisk överföring till Ica-konto som är avsett för mat, handlar dock en del på känsla = räcker inte alltid och då tar jag bara mitt vanliga kort och bryr mig inte mer om det. Och pengarna som är kvar på vanliga kontot använder jag till det jag nu känner för den månaden, dvs exempelvis nöjen och kläder.

    Förstår såklart att vissa lever precis på marginalerna och måste ha stenkoll på allting för att det ska gå ihop men förstår verkligen inte varför man annars skulle vilja ha allt nedskrivet in i minsta detalj? Rimligtvis kan man ju ha ett hum om sitt spenderande ändå och samtidigt kunna leva lite istället för att fundera på exakta kronor

    Nä.

    Har excelblad just nu, men letar med ljus och lykta efter en budgetapp som fungerar på både Iphone och Android. Skulle vara nice om jag och sambon kunde ha koll på vår gemensamma budget på ett smidigare sätt. Tips mottages tacksamt!

      Jag och min sambo delar på vanliga Notes-anteckning i iPhone. Vi har en för budget (man kan göra tabeller och strukturera upp men får räkna manuellt med miniräknaren), vi har också en som matlista. Man delar som via iMessage bara och sen kan båda hitta dem bland sina Notes ?

    Åh det är hon jobbiga som alltid busringer folk. Verkar sjukt omogen

      .. aa det är hon.

    Excelark? Nej? Har allt i anteckningar på telefonen där det står pengar in och pengar ut.

      Tomatoe, tomato – poängen är väl att du också är team föra budget & räkna varje månad

    Jag behöver inga ark eller staplar. Det första jag gör när pengarna kommer in är att betala el och hyra, samt föra över matpengar till icakortet. Sen är pengarna slut.
    Plättlätt.

    Man kan ju skriva ner sina omkostnader i exempelvis anteckningarna på telefonen också. Alternativen måste ju inte vara excelark eller ekonomiskt haveri.

    Jag absolut hatar excel men har stenkoll på min ekonomi. Har flera olika konton som används till olika saker, så det är lätt att ha koll på vad som går till vad. Har t ex ett konto enbart för räkningar där det alltid ligger extra pengar så att jag klarar mig om en månadslön skulle utebli (för över lite mer än vad jag räknar med ska gå åt varje månad), ett konto till hunden så att hon har eget sparande in case of veterinärbesök (tar också av de pengarna till hennes mat) och ett konto som är till enbart för sparande, som blir kontantinsatsen för mitt nästa boende. Är snål med mina utgifter och tänker alltid en extra gång innan jag köper något, men har inte heller särskilt mycket behov utöver mat och kläder som funkar i olika väder. Iofs är jag medvetet snål för att jag sparat så drastiskt till min kontantinsats, men tycker jag har det rätt bra ändå.

    Skulle aldrig använda ett ark. Lägger in alla räkningar månader i förväg och har därmed stenkoll på de flesta utgifterna. Det jag inte har koll på är sjukvårdskostnader och medicinkostnader innan jag kommer upp i högkostnadsskydd. Är sjukvårdspatient så det kan bli olika från månad till månad. Vissa månader kommer jag upp i högkostnadsskyddet direkt, andra inte.

    Oj vad dyrt, jag lever på drygt en fjärdedel av det

    Har gjort flera försök till excell-ark, men jag glömmer bort efter typ en vecka att uppdatera det, känner att vi har rätt bra koll ändå på hur mycket som går åt!

    På tal om Löwengrip hade det varit intressant med ett inlägg om hennes medverkan i Malou igår. Speciellt dina tankar kring snacket om hennes siffror kontra att hon blev inlagd en månad och självmordsbenägen.

    Jag och sambon har ett excelark. Varje månad sen 2015. Väldigt detaljerat ? Men bra att ha statistik ?

    Så otroligt dyrt för att bo på en plats som inte ens har träd.

    Har skött vår ekonomi i excel sedan 2012! Där har jag bra koll att vi fått alla räkningar som vi förväntar oss, vi ser inkomst, barnbidrag mm och sedan vad vi har kvar att spendera när allt är betalt. Alla borde ha ett excelblad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.