Hård kritik på Instagram mot Louis Vuittons nya kollektion – anklagas för att likna ryska krigssymbol

Den svenska stjärnan Alicia Vikander syns just nu i reklam för Louis Vuittons nya kollektion ”The Volt” som företaget beskriver så här:

A grafic Fine Jewelery Collection where the iconic LV initials come together, split apart and intertwine in a myriad of combinations to become a metaphor for movement and a symbol of energy.

Bildkälla: Louis Vuitton Instagram

Det är dock inte vad mottagarna av den här reklamen ser. 
De ser bokstaven Z – den bokstav som Ryssland just nu använder sig av i sin krigspropaganda.
Kommentarsfälten under de olika inläggen ser ungefär likadana ut, med tusentals arga kommentarer.
Jag har valt ut ett par stycken som väl representerar hur tongångarna går:

Det verkar inte spela någon som helst roll att inget av smyckena eller symbolerna föreställer bokstaven Z, eller var menad att föreställa bokstaven Z. 
Det spelar kanske ingen roll?
Vad avsikten är, och vad resultatet blir, hur det uppfattas av mottagarna alltså?
Jag tänker exempelvis på Locum, och om hur de fick lära sig det här den hårda vägen med sitt julbrev från 1991 där de bytte ut bokstaven O i Locum till ett hjärta.
Tanken var så god, men det enda mottagarna läste var ”I love Cum.” (”Jag älskar sperma” på svenska).
Då spelar det inte så stor roll vad som avsågs med hjärtat, eller hur?

Är det samma sak här?
Louis Vuitton avsåg att göra en kollektion där de leker med bokstäverna L och V, men resultatet blev en kollektion av bokstaven ”Z” som just nu används som rysk krigspropaganda?

Företaget har inte bemött den här kritiken, men har tidigare postat ett inlägg där de meddelar att de lider med Ukraina och det ukrainska folket och att de omedelbart kommer donera 1 miljon euros till sin partner Unicef, samt att de kommer frigöra mer pengar i bolaget för att fortsätta stödja det krigsdrabbade landet och dess folk.

I början av mars meddelade företaget att de planerade att stänga samtliga butiker i Ryssland ”med tanke på de rådande omständigheterna i regionen”, enligt en talesperson för New York Times.
Hen adderade att Louis Vuitton kommer att fortsätta betala ut löner och förmåner till de 3 500 anställda i landet som arbetat på de omkring 120 butiker som finns i landet.

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Sunt förnuft has left the building.

      Sunt förnuft är så sällsynt att det har blivit en superkraft.

        hahaha du har så rätt ?

      Grejen är ju att deras volt kollektion inte är ny. Den har funnits ett bra tag nu. Så jag skulle vilja säga att de har rejält med otur att deras smycken liknar det som Ryssland använder som propaganda.

      Hur kan med att kalla det ”rådande omständigheter”!!! ? Ryssland har invaderat Ukraina. Så det heter ”på grund av den ryska invasionen av Ukraina”. Och vilken stolle som helst hade agerat omedelbart.

    Att folk orkar.

    Alltså, man får inte vara hur oinformerad som helst. Särskillt inte som ett multinationellt företag med gott om resurser för omvärldsbevakning. Gör om gör rätt helt enkelt. Finns ju massa exempel på sånt här. Honda Fitta heter tex Honda Jazz i Europa. Man bytte namn, med allt rebrandingarbete det innebar, när man kom på blundern. Goda avsikter räcker inte alltid. Ibland får man göra om och göra rätt. Varför skulle LV vara ett undantag?

    Vem som helst med god syn ser att det är ett L och ett V.
    Absolut ingenting att bli upprörd över och det är ju knappast så att smycket/smyckena designades samma dag Putin deklarerade krig.

      Hur ska man göra med Zebror?
      De börjar på Z! Huu de måste vara spioner från början!

      Det är farligt när folk bara ser saker svart eller vitt.
      En design till färdig produkt tar väl ett par månader? De kanske gjorde designen redan i November/December.
      J

        designen har funnits i flera år, detta är ett nytt släpp med uppdaterade färger osv 🙂

        Ja det här är ju verkligen exempel att man ser det man vill se. Och jag tänkte aldrig på Ryssland. Men vi människor är olika.

      Problemet är väl att timingen blev fel. Det kan tolkas som någonting annat varför PR människor vanligtvis håller koll på dessa saker inför publiceringar.

        Med tanke på kommentarer ovan som hävdar att kollektionen inte är ny så handlar det knappast om timing. Helt…. absurt hur lätt kränkta folk är och det tycks som att en ganska stor andel på internet bara letar efter saker att starta drev om.

    Jag såg en bra sammanfattning någonstans i ett kommentarsfält idag: i skolan lärde vi oss om stenålderns och renässansens tid, idag lever vi i moralpanikens tid.

    The Volt har dock funnits i några år nu så det är inte ”nytt” i samband med kriget.

    för övrigt, ska vi ta bort Z från alla tangentbort och alfabet eller vadå?

      Fats hade du gått med en tröja i Sverige med ett Z på för ett år sedan så hade folk tolkat det på ett helt annat sätt idag, allt handlar ju om sammanhanget och jag skulle verkligen inte göra det NU, bära en tröja med ett stort Z på alltså, även om det bara är en bokstav.

        fast nä, bara för att en bokstav eller symbol eller en färg används av någon till något negativt behöver det ju inte associeras med det för alltid sen. tror snarare det är sååå viktigt nu att inte se till så att t.ex detta Z nu inte blir något alla får panik över. ge inte indirekt makt till immateriella saker!

          Se bara hur det gick för svastikan.

            Svastikan finns ju dock inte med i det vardagliga skriftspråket för oss som främst möter svenska och engelska i text dagligen.

        Håller med dig E, hade dessutom detta hänt för några veckor sedan när betydligt fler var oroliga för kriget hade det här kommentarsfältet sett annorlunda ut.

    De designades ju knappast på dessa veckor kriget varat så självklart är de inte tänkta att representera Z. Med det sagt hade jag faktiskt inte velat bära dessa smycken just nu, just för att man liksom hajar till och reagerar på ett obehagligt sätt.

      folk resonerar så otroligt konstigt, jag förstår inte?!?!?

      Jag undrar hur vi i Sverige hade fixat ett krig här hos oss när det tydligen räcker med att vi ser en smyckesdesign som med lite illvilja går att fultolka som en bokstav och då ”hajar till” och ”reagerar på ett obehagligt sätt”…

        Lätta tider skapar svaga människor.
        Vi har, tack Gud bör tilläggas, inte sett krig, misär, elände, tragedi och fattigdom på…någonsin.
        Då blir plötsligt bagateller uppblåsta.
        Vi bråkar om ett armband med vad som liknar en bokstav och tycker att vi är såååå bra som ”vägrar stötta kriget” medan folk stöttar med pengar, tid, energi och sina liv.

    Exempel: Svastikan är en urgammal symbol som förekommit i kulturer i alla världsdelar utom Australien, och bland mycket annat symboliserat solen eller lycka. MEN, vi använder den inte i design riktad till allmänheten idag, för att den också symboliserar massa annan skit efter att nassarna började använda symbolen som sin egen på 20-talet.

    LV har trampat i klaveret här. Man ska inte behöva anstränga sig för att inte se krig och elände i ett smycke el. dyl. Tidpunkten för lansering är verkligen under all kritik. Det är ovärdigt ett multinationellt bolag att ha så dålig koll. Lanseringsdatum, design etc görs om last minute hela tiden, för att synka med ändrat världsläge. Det är liksom inget ovanligt. Att ändå välja att släppa detta nu är bara… Ja, vad säger man ?

      Kanske spelar de ignoranta men hoppas sälja till ryssar?

      varför ändra designen när man ser klart och tydligt att det inte ens är ett Z? det är ett litet hack emellan där bokstäverna L och V möts. sluta vara så b*jsnödig.

        Det spelar liksom ingen roll när det krävs ansträngning för att se. Jag bryr mig inte personligen (inte om svastikor heller hos dem som använder dom som solsymbol). Men ur ett varumärkes- och goodwill perspektivär det ju under all kritik. Hade jag varit aktieägare hade jag varit pissed! Om jag inte var Putin då, eller någon av hans sympatisörer. Tack och lov håller jag mig kategoriskt undan LVMH-aktier och detta bekräftar verkligen att jag gör rätt. Otroligt kasst att utsätta bolaget på det här viset. Amatörmässigt är bara förnamnet.

          ”krävs ansträngning för att se”… är du blind?
          lvmh aktien gick upp 2% idag så 🙂

            Jag har bara långsiktiga positioner, och försöker äga sådant som bygger samhällsvärde. Men men, alla är olika där ?

            Och du tror att aktiekursen endast baseras på det här smycket?

            Ja, det krävs ansträngning för att se. Det lilla mellanrummet syns inte på håll och att det ena skulle vara ett L är inte tydligt om man inte vet det. Det ser ut som två V eller ett Z.

              Knappast. LVMH är ett rätt stort holdingbolag med mååånga varumärken i sin portfölj. Hela huset LV är en rätt liten del av hela kakan, så deras smyckesdel är nog bara en plutt. Men förlorad goodwill kostar. Och det är klantigt/nonchigt gjort vilket naggar förtroendet lite i kanten. För mig alltså. Och kanske några till. Du får såklart tycka annorlunda om det passar dig bättre. Har ingen åsikt där ?

              Äsh. Trode svaret var till mig. Nu ser jag att det var till den jag svarade ??‍♀️ Klantigt. F’låt.

                Ingen fara ?
                Tyckte ändå att din förklaring var relevant och bra till Rebecka!

        Du fattar att vad du tycker är rätt ointressant och att aktiekursen gick upp idag betyder inte ett dugg. Det är amatörmässigt av LV att inte ha bättre omvärldsbevakning. De borde skjutit upp lanseringen av smycket för att rädda försäljningssiffror. Det de nu gör är att bränna bra pengar. Det finns så många exempel där företag lanserat mycket mindre kontroversiella produkter där det gått fel.

          Jag hoppas verkligen att inte alltför många människor är så jävla lätt kränkta som somliga härinne är. Fokusera på vad som är viktigt istället, d.v.s. kriget – inte en sketen symbol.

    Haha! I♥️cum är ju fantastiskt! Bland det roligaste jag vet! Så fel det kan bli, undrar hur det kändes att ha kommit på idén som sen blev så humoristiskt. ??

      Kan ju dock varit medvetet för att skapa uppmärksamhet och rubriker ? Känns konstigt att ingen av dom som sett det iförväg skulle märkt det

    Snark.

      Ser ett Z eller två v som sitter ihop. Något L ser jag inte ens så

        Skulle vara en egen kommentar inte ett svar ?

      Tur att du inte skrev Zzzz!!!!

        vet inte varför men de va lite kult 🙂

    Orka.

    Samtidigt i Ukraina flyr folk för sitt liv… Men visst, en del kanske tycker att de bidrar genom att klaga på ett smycke från Louis Vuitton som inte ens representerar ett Z. Alla måste vi lägga energi på något… synd att alla inte lägger sin energi på vettiga saker som faktiskt spelar roll.

      Håller helt med dig. Är fan upprörande hur vissa människor lägger krut och energi på fullständigt irrelevanta saker. Logga ur internet och gör något vettigt istället.

    Älskar folk som hoppas att deras lilla vrede över tramsiga saker kommer välta omkull världsföretag ❤️

    Jag undrar hur vi i Sverige hade fixat ett krig här hos oss när det tydligen räcker med att vi ser en smyckesdesign som med lite illvilja går att fultolka som en bokstav och då ”hajar till” och ”reagerar på ett obehagligt sätt”…

      Vi hade inte klarat oss en dag. Vi hade bara suckat och krävt att det skulle sluta och krävt att Mathem skulle fortsätta köra ut mat till oss. Jag menar, tänk alla influencers, hur skulle de ha klara ett krig? De hade fått fullkomlig panik. Sen hade folk vägrat att ge sig ut och kriga. Inte en människa hade ställt sig ute på gatorna och krigat, förutom de som måste. Eller jo, influencerna hade förmodligen ställt sig ute på gatorna i en snygg militär-outfit med stora vapen på sin kropp. Sverige hade varit SÅ körda om det hade blivit krig här.

      Haha, vi talar om ett folk som säger ”men varför begår folk brott, det är ju olagligt!”. Och ”jag tänker visst ta med min hund till skyddsrummet, allergiker får stanna hemma”.
      Där har vi alla svar vi behöver för att kunna förutspå reaktioner till krig.

      75% procent av alla vuxna svenskar hade gömt sig hemma och samtidigt på alla möjliga och omöjliga sätt talat om för alla andra vad de verkligen borde göra. Eller inte göra.

        Svenskar är historielösa. Lättkränkta. Besserwisser.

          Messerschmitts heter det väl?

    Bara jag som undrar över Caias nya bronzers och vilket sjukt dålig shade range de har??

    OT men Biancas stories på engelska är så jäkla roliga. Idag har hon hittat ett ”weinerbread”. Tankarna förs direkt till pappa Rudolf!

      Mer logiskt att säga ”weinerbread” (förmodligen menande ”wienerbread”) än danish som det egentligen heter på engelska.
      Är det kanske svenskan som placerar bakverket i fel land eller är det Danmark som tar åt sig äran?

        Spröda bakverk finns väl lite överallt så båda är säkert korrekt. ”Pastry” funkar ju också på engelska om man inte vill in och röra i det.

          För att röra till det lite extra så kan man även säga Vienna bread på engelska.
          På room service menyer brukar det stå viennoiseries som innefattar croissants, brioches, pains au chocolat osv.

        Degen kommer från Österrike men fick sin nuvarande form i Danmark, mha invandrade österrikiska bagare. Så tja… ?‍♀️

    Vänta bara. Snart kräver svenska UAOMNK-maffian att bokstaven Z försvinner från alfabetet.

    UteslutAllaOrdMedNegativKoppling.

    Hur blir det med alla Zorro-filmer?
    Det lär finnas ett 40-tal titlar totalt.
    Blir de sanktionerade nu?

    Z verkar ju inte ens finnas i det kyrilliska alfabetet?!? https://www.wikiwand.com/sv/Kyrilliska_alfabetet

      Z lär stå för zapad (väst) motsvarande ryskans запад
      Bokstaven z i latinska alfabetet motsvaras av tre bokstäver i kyrilliska alfabetet: зет

      Vad har det med saken att göra menar du?

        The Letter “V” represents the Russian Marines

        The Letter “Z” represents units in the Eastern Military District

        The Letter “Z” in a square represents the Southern Military District (Crimea)

        The Letter “O” represents units from Belarus

        The Letter “X” represents the forces of Ramzan Kadyrov, the Putin installed warlord of Russia’s Chechnya region.

        The Letter “A” represents Russian Special Forces(SSO) like Spetznaz in its various operational units.

          Jaha? Hur är det du skriver relevant? Och vad spelar det för roll att Z inte finns i det kyrilliska alfabetet?

    Kollektionen finns på LVs Instagram 1/10 2021. Fattar att det kanske är knepigt att lägga upp reklamkampanjen just nu men kollektionen som sådan är ju bara märklig att klaga på.

    Blir så uppgiven över att folk går igång på detta. Önskar att var och en kunde engagera sig i en frivillig försvarsorganisation samt se över sin egen hemberedskap. Istället för att ägna sig åt att rasa över sådana här helt ovidkommande saker.

    Jag fattar inte, hur kollas Z samman med de ryssland gör emot Ukraina?

    Som Jämtlänning där var och vartannat företag heter något med Z och/eller har Z som logotyp (Z borr, hotell Zäta, Z trafikskola, Länstrafiken E) så känns detta lite .. långsökt?

      Måste betyda att vi måste lägga ner Jämtland ???

    Jag köpte ett par new balance sneakers till sonen. Maken reagerade på att det stora N:t såg ut som ett Z. Letar man ser man symboler överallt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.