Kan man ”av-inbjuda” gäster till en framflyttad fest?

Jag är i en sits som jag undrar om inte fler i detta avlånga land ändå är i. Jag bjöd till en stor fest innan pandemin och fick skjuta upp den år efter år. Nu när jag äntligen ska skrida till verket så har ju mina vänskapsrelationer ändrats. Några av de jag har på gästlistan har inte plockat upp telefonen på tre år för att kolla ”hur är läget” och inte jag heller. Det är ingen skam i det utan det är ju så att relationer ändras och vissa rinner ut i sanden.
Men hur tusan gör man det där snyggt, det vill säga uppdaterar gästlistan till den grupp människor man har en relation till idag trots att några var inbjudna för tre år sedan. // Elaine Eksvärd

Jag hade nog helt enkelt skrotat den tidigare festen, och bjudit in till en helt ny, med en uppdaterad gästlista. 
Om någon i ett senare skede undrar över den där festen som aldrig blev av så är det bara att säga att den till slut ställdes in.
Kalla den för något annat. ”Postpandemipartaj för 40 plus-taggaren” istället för en 40-årsfest.
Ny fest! ????

Obs! Jag tror inte det fungerar så bra för typ ett bröllop. Det går ju liksom inte att ställa in ett bröllop och sen bjuda in till ett nytt – med samma brud och brudgum, men i det här fallet tycker jag absolut det fungerar. ??‍♀️

Hur hade ni gjort? 

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vet inte hur inbjudan gjorts, men säg ett event på FB. Gör bara ett nytt event med rätt människor? De kan ju omöjligen ta illa upp om man ej pratat på TRE ÅR.

    Framför allt hade jag inte ställt frågan öppet på sociala medier – man riskerar ju faktiskt att såra någon. Till exempel de som direkt förstår att det handlar om dem.

      Sårad för att man inte får komma på fest hos någon man inte pratat med på tre år?

        Så många möjligheter att bli lite kränkt!
        Så många jag inte pratat med på ett par år, ska genast snoka reda på antal fester att bli sårad pga utebliven inbjudan!

          Ännu värre än lättkränkta är personer som måste tala om för andra att andra som de inte känner eventuellt kan bli kränkta av personen de inte heller känner

      eller hur, hon har ju ev avinbjudit nu om de sett.

      Känns som att detta är en uppenbar, högst medveten och avsiktlig pik till någon eller några människor förklädd som en ”generell fråga”. ?

        Ja, eftersom man ställer frågan så….lite dramatiskt måste jag nog säga hahah.

    Är ju bara att bjuda till ny fest, varför göra små saker stora?!

    Kommer verkligen folk till en fest som någon de inte pratat med på tre år anordnar?
    Jag hade tackat nej till den festen.

    Tuft att vara Elaines vän där det finns en tidsgräns och passeras den så är vänskapen över.
    Riktig vänskap har inget bäst före datum.

      Fast man kan inte kalla personer man inte pratat något alls med på 3 år för vänner?

        Vänskap kan se olika ut. Ålder spelar också in. 3 år när man är 50 år känns inte som så lång tid jämfört med om du är 15 år.

      Fast jag skulle nog inte heller bjuda någon som jag inte har PRATAT med på 3 ÅR? ? Jag har ett par vänner som jag hörs med bara då och då pga livet kommer emellan, och vi vet var vi har varandra och måste inte prata eller ses varje dag, inte ens varje vecka. Men går det 3 ååår så får man nog se vänskapen som utrunnen va? ?

        Nära vänner har inte någon tidsgräns för mig.
        Men ytligt bekanta, visst där kan jag hålla med.
        Jag ser heller inte varför det är så svårt att bjuda in till en ny fest och exkludera de som man inte ser som sina vänner, vad är problemet?

          Beror väl på, är det någon man jobbade med för tre år sen som man umgicks med då men så flyttade personen och vänskapen rann ut i sanden – 3 års tidsgräns absolut rimligt. Är det någon man väldigt nära barndomsvän som man haft kontakt med från och till – var personen inbjuden för tre år sen så borde man bjuda in igen.

          Men har du på riktigt NÄRA vänner som du inte har pratat med på 3 ÅR Lewis? Tre år utan att kolla läget? Mår dom bra? Jobbar de på samma jobb fortfarande? Har dom flyttat? En NÄRA vän har man väl ändå någon slags kontakt med under 3 år? Alltså ja, alla får ha sin definition av en nära vän men det där känns j-vligt långsökt.

            Nu är det inte du som definierar vad vänskap är

              Nä och därför skrev jag ju också att alla får ha sin definition av vänskap, om du läser ordentligt.

      Verkar inte vara speciellt tufft. Hon skriver ju att varken hon eller dem hör av sig. Tror väl de flesta har någon/några vänner och bekanta som de glider ifrån totalt

    Ja, skicka inbjudan igen till de man vill bjuda. Eller som någon skrev, skapa ett nytt event, ny grupp eller hur man nu bjudit in. Det enda som kanske kan bli lite konstigt är ju om det är just ett bröllop och man skickat ut ett par nya ”Save the date” under tiden och plötsligt inte längre är bjuden och man kanske har ombokat biljetter, köpt present osv. Tre år är dock ganska lång tid.

      Och det måste ju ha varit tänkt att vara en väldigt stor, lite mer opersonlig/ytlig fest om personer som hon själv inte kontaktat på tre år var inbjudna och kanske inget som stått högt på deras priolista ändå. Förmodligen tycker de inte det är konstigt alls att inte bli inbjudna till en fest hos en fd granne, någon man pratade lite med på gymmet, bekants bekant etc.

      Alla fattar väl att en inbjudan inte kan ligga kvar i tre år? Typiskt Elaine.

    Herregud, vilka bekymmer de har med sina fester. Först Löwengrip som inte hittar någon klänning, och nu Elaine som inte vet hur hon skall bära sig åt med gästlistan. Är hon inte 40 år och retorikexpert? Då borde hon väl ha lärt sig att man PRATAR, man kontaktar helt sonika personen och säger det ”Hej! Vi har ju inte haft kontakt på 3 år och vår vänskap har runnit ut i sanden så därför är du inte längre bjuden på min fest”. Svårare än så blir det väl inte? Om personen inte har hört av sig till Elaine på 3 år så tror jag inte att den bryr sig ändå.

      Haha här kör hon det retoriska knepet ”ta det via bloggen”. Välanvänt sen 2007.

      Nej, såna konfrontationer är inte för konflikträdda svenskar.

        Men då är det väl bara att ghosta dem istället då. Ha festen på en annan plats och tid än vad som står i inbjudan och ghosta dem. De verkar ju ändå ha ghostat varandra de här 3 åren.

      Jag hade hellre helt enkelt inte fått någon inbjudan än ett sådant samtal/meddelande. Om det fanns ett datum som hon kommunicerat ut till alla så tycker jag dock att inbjudan står kvar (med tanke på att folk kan ha tagit ledigt, bokat hotell och liknande) av rent hyfs. SÅ jobbigt är det väl inte om ett par personer man glidit ifrån lite nu faktiskt kommer.

    Gud folk så himla krångliga! Varför inte bjuda in de gamla vännerna också? Kan ju va ett ypperligt tillfälle att ta upp vänskapen igen eller annars tackar dom bara nej. Varför ska folk va så svåra hela tiden och typ tyckas va kränkta för att man inte hörts med vissa?!

    Jösses Elaine alltså, kappvändaren och u-svängaren… Antar att Elaine vill bjuda sina nya kändisvänner istället för gamla vanlisvänner Sedan kanske man glömt bort en fest man bjudits till för tre år sedan, fattar inte är väl bara att bjuda in till en ny fest.

    Varför tror många att det gått tre år?! ? Det är två år sen det blev en pandemi. Många influencers som pratat om att det är TRE ÅR sen. Neeeeeej TVÅ ?

      eller hur! blir fan orimligt irriterad.

    Oj och denna människa kommer personal från Försäkringskassan på Gotland att gå på kurs hos i maj, dvs vi skattebetalare betalar hutlöst för att lära sig what

      Det var specifikt. Jobbar du där?

    Ja det kan man givetvis. Vad är det ens för jävla fråga? Och varför är Elaine så korkad att hon ställer den offentligt och varför finns det inte mer intressant innehåll än så här att skriva om?!???

    Jag skulle bjuda från den förra gästlistan ( de som känner sig utpekad tackar kanske nej ) och de ”nya” vännerna. Kanske blir succé och pånyttfödda relationer. För 3 (?) år sedan var de iallafall vänner.

    De senaste TVÅ åren ? har ju många relationer legat på sparlåga i långa perioder pga att man typ skulle hålla sig hemma från alla sociala sammanhang. Så egentligen är det inte konstigt om man hörts mindre, tänker jag!? Om inget annat har hänt så hade jag bjudit in och i bästa fall blir det en nytändning i vänskapen. Tackar de nej så kan båda gå vidare så att säga..

    Hon verkar väldigt speciell denna Elaine. Nyligen var hon snudd på utbränd och klarade absolut inte av att upprätthålla sina relationer. Allt ska ske spontant pga att hon inte klarar av att planera (som som ingen annan vuxen har ett egen schema att förhålla sig till). Hon delade en bild på ett sms där någon ville ses, och SOM det stressade henne! Nu ska ett gäng av-bjudas för att de inte hörts tillräckligt. Så mkt upp-och ner och fram-och tillbaka. Jag hade personligen inte hört av mig till en kompis som uttrycker sig som hon gör i sociala medier om sina vänner. I min vänskapskrets hör man av sig när man kan och vill. Det går i ebb och flod, och vissa har jag inte träffat sedan 2018. Det gör inte vår relation till dåligt, bara att vi båda är i faser i livet där tiden inte går ihop. Men för 10 år sedan sågs vi varje vecka. Frekvens på träffar är liksom irrelevant i sammanhanget, ska man fira jämt så bjuder man in alla man älskar. Man bestraffar inte vissa för att de inte har gett en tillräckligt med tid den senaste tiden. Känns så barnsligt. Speciellt när hon själv verkar otillgänglig och svajig som få.

      Precis, så klokt skrivet. Exakt, man hör av sig när man kan och vill.

      Mellan varven så tröttnar man ju även på varandra. Jag har haft barndomsvänner i 35 år, ibland så hörs vi inte på typ 1 år eftersom vi tröttnar på varandra, men sen så plötsligt är det roligt att umgås igen. Det går i perioder. Det är ingenting konstigt att det blir så. Har aldrig förstått det här med att man ska avsluta relationer bara för att man för tillfället glider ifrån varandra lite. Vem orkar stå ut med samma person regelbundet hela tiden i år efter år efter år? Inte många. Samma med kärlekspartners. Så fort folk glider ifrån varandra lite eller har det lite tråkigt i relationen då ska dom skilja sig/göra slut. Det handlar ju förmodligen bara om att man för tillfället har tröttnat lite på varandra, om dom hade väntat en stund så hade dom säkert haft roligt ihop igen efter ett tag, men istället så gör folk slut och byter partners hela tiden.

        Tror att folk kan värdera tid och hur nära man står lite olika. Jag har tex ’tid tillsammans’ som ett av mina främsta kärleksspråk. Jag bryr mig inte om gåvor och verbala ord men känner mig älskvärd när någon tar sig tid att träffa och prioritera mig.

      Detta lilla utspel handlar om content. Hon skapar ett problem som andra kan relatera till och sympatisera med. Hon blir som vem som helst eller som hon själv uttrycker det, en stora syster på nätet. Jag trodde alla vant sig vid Elaine.

      Man kan oxå se det som ett bra tillfälle att kanske träffa dessa vänner som det annars inte blir av att man ser.
      Är det dock så att det är vänner man inte alls saknar och som man inte vill ha kontakt med mer så är det väl bara bra att det rann ut i sanden.

    Men dom som hon inte pratar med längre vill ju förmodligen inte ens komma?
    Varför skulle jag vilja gå på fest hos någon jag inte umgås med längre.

    Spelar ju heller ingen roll om någon tar illa upp eftersom vänskapen ändå verkar vara över. Ni brainer det här

    Herregud, finns det inte viktigare saker att lägga sitt fokus på?

    Jag blev så glad över att läsa detta. EXAKT detta har vi vårdats över i x antal månader. Vi bjöd in till bröllop 2020. Sen kom pandemin och vi bokade om 2 ggr innan vi ställde in helt fram tills pandemin är över sa vi då. Men nu… efter att insett att livet förändras. Relationer förändras. Inget allvarligt har hänt. Mer som Elaine beskriver. Ingen har tagit upp telefonen och frågat hur respektive har det och det är ok. Sånt är livet. Men vi har inte längre någon önskan att bjuda in igen till bröllopet i sommar då vi skapat nya vänskapsrelationeroch vill bjuda människor vi faktiskt umgås med. Och nej, det går inte bjuda alla till bröllop bara för att inte vara krånglig. Vår lokal är begränsad och givetvis har vi ett tag I budgeten.
    Men även om vi förstår vad vi behöver göra så känns det jobbigt. Ska man kontakta de som inte blir bjudna igen och förklara? Eller ska man sticka huvudet i sanden och hoppas på att de förstår?

      De kanske inte ”förstår ”, men gör det nått då? Om ni ändå inte umgås längre?

      En sak jag inte begriper i det här – det är väl ömsesidigt då. Alltså NI har inte heller ringt upp dom? Och just i sådana tider som dessa kan ju DE ha gått igenom nåt svårt?
      Ni har andra vänner nu och vill bjuda dom. Dom gamla känns inte relevanta längre. Men gör det inte till en skuldfråga och säg att de inte var tillräckligt engagerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.