Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

455 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har så extremt mycket problem med katastroftankar just nu. Tänker konstant på olyckor och sjukdomar som kan drabba mig och personer i min närhet. Det börjar verkligen gå ut över hela min vardag, kan knappt sova och kan inte koncentrera mig på mina studier.

    Är det någon som har något tips på vad jag kan göra/hur jag kan tänka när de är som värst och dessa tankar styr hela tillvaron?

    Tänker att jag behöver kontakta vc för att kunna gå i kbt eller prata med en psykolog, och har inte råd med någon privat tyvärr 🙁

      Bra att du funderar på att ta hjälp. Vänd dig till vc och förklara hur du har det och att du behöver prata med någon som kan hjälpa. Lycka till!

      Vet inte om det är hjälpsamt utan en terapeut men du kan googla ”KBT sork” och kolla exempelbilder och gå igenom dom. Men som sagt, kanske inte är hjälpsamt om man ej gjort förr.
      Annars har det personligen fungerat ganska bra för mig att stanna kvar i känslan och låta tankarna gå igenom allt jag är rädd för, det har underlättat efteråt har jag tyckt. Och det är allt från cancer till brand, men att låta tankarna få snurra fritt tills det är ”över” brukar hjälpa mig. Då sätter jag mig in i situationen och accepterar sedan att det inte är något jag kan påverka.

      Annars kan du ju vända dig till teamtilia eller jourhavande människa för lite stöd bara ❤️
      Hoppas det löser sig och att du får några hjälpsamma tips!

      Du skriver att du studerar – kontakta studenthälsan på universitetet/högskolan!

      De kan vägleda dig så att du får rätt vård och medan du står i kö för kbt/psykolog via vårdcentralen så kan du prata av dig hos studenthälsan. De kan hjälpa dig med din studiesituation då din psykiska ohälsa påverkar studierna.

      Jag hoppas att du får hjälp snarast, du är ett steg på rätt väg i och med att du ventilerar om det. Ta hand om dig!

      Oj, missade att du skrivit att du funderade på att kontakta vc. Det är väldigt klokt för det är klart att du ska få hjälp!

      Mindler kan kanske funka annars?

      Läs boken ”ingen panik”. Hjälpte mig att inse att oron kom från panikångest och hur jag skulle hantera den.

      Vilka bra tips ni kommer med, tack! ❤

      Var bor du? I Uppsala finns det psykologbehandling och kbt via Uppsala universitet, de psykologer som är på termin 8 och 9 tillsammans med en av deras lärare. Det är mycket mindre kötid! Det var min läkare som rådde mig då det är galet långa väntetider på vårdcentralen.

        Psykologstudenter*

    Sveriges mästerkock;
    Hejja Jimmy !!?

      Heja Adaaaaam!

        Jag och min sambo bettar om vem som ska bjuda den andra på finmiddag varje säsong. I år blev finalen sjukt spännande då båda våra var i final ?

    Opopulära åsikter! Hit me

      Apotekets personal är orimligt långsamma. Helt obegripligt att det kan ta sån tid att hämta ut receptbelagd medicin

        Skulle snarare säga att det är en populär åsikt, att apoteksfolk är långsamma. Vi är dessutom en yrkesgrupp som det är helt accepterat att vara grymt oförskämd mot, om jag berättade för dig hur apotekskunder beter sig ibland skulle dina öron krulla sig, jag lovar.

          Frågar genuint: Vad ÄR det som tar sån extremt lång tid? Jag har, faktiskt, aldrig varit otrevlig mot Apotekspersonal pga långsamma (ärligt talat mest för att jag inte är en konflikt person ?) men undrar alltid när jag ska hämta ut recept. Även när det är väldigt lite folk så tar det extremt lång tid från att de ser receptet på datorn, till att jag har det i min hand!

          (Förlåt om jag låter otrevlig nu, undrar verkligen genuint)

            Det finns en hel massa saker som ska kontrolleras på receptet, att det är till rätt person, är rätt dos, läkarens behörighet, interaktioner mellan olika läkemedel osv och sen ska man utföra ett antal kontroller för att säkerställa att det är rätt medicin, att det inte är piratkopia, och att läkemedlet har hållbarhet som är tillräcklig. Plus då att man ska säkerställa att personen kan använda sin medicin rätt. En snabb farmaceut kanske klarar att expediera 20 receptrader i timmen eller så.

              Oj, hade ingen aning om att det var så mycket! Tack för svar! ?

              Fast det kollas väl innan ni stoppar in medicinen i lådorna, eller packar man bara in det direkt efter leverans.

              Uppskattar er noggrannhet, känns tryggt! ? I det yrket finns det såklart inte samma rum för ”mänskliga misstag” som inom många andra yrken, vilket naturligtvis tillslut händer om personalen inte verkligen koncentrerar sig och dubbelkollar var enskild uthämtning.

              Stopp stopp, piratkopierad medicin? Hur hamnar den era lådor från första början?

          Haha va, hur kommer det sig? Fattar verkligen inte varför man är otrevlig mot apotekspersonal, eller någon personal ens. Har heller inget emot att de är långsamma, fast jag upplever dem inte särskilt långsamma ändå faktiskt, tänker bara att de gör väl sitt jobb.

            Tja, det är lättare att ta ut sin frustration på apoteket än hos doktorn?

              Jag tycker inte att det tar lång tid. Dessutom är personalen både hjälpsamma och trevliga på det apotek som jag går till.

            Man kan väl anta att folk som hämtar ut receptbelagd medicin inte mår bra ??‍♀️

              Men precis! Det allra första apotekarierna ser är ju huruvida man hämtar ut till sig själv. Sen tar det en jäkla tid, och jag har inte problem med tiden de är afk, men sen när de ska stå i kassan. och humma och titta upp på mig och ner på burken tre gånger, och sen ska de ”bara kolla” och det värsta är när jag måste motivera varför jag ska hämta medicinen (har man inte isådana fall redan haft den diskussionen med sin läkare??!!). Och – kan de inte förmoda, baserat på vad det är för preparat, att de inte ska försätta mig i den situationen just nu!?

          Jobbat i telefonsupport för ett apotek och kan bara instämma. Sjukt otrevliga personer som ringde. Men samtidigt består ju största kundgruppen av personer som har diverse problem. Största utskällningen fick jag av en herre som blev förbannad att han inte kunde hämta ut Cyanid. Sicket stolpskott.
          Även personer med expeditionsintervall på sina recept var inte att leka med….

        Jag beställer all medicin så jag bara hämtar ut i påse. Superskönt! Och jag ser pris/varianter på medicinen osv på hemsidan/appen.

        Dock aldrig upplevt seg personal, supertrevliga och ”normal-snabba” ? Och jag hänger på apoteket oooofta. Tyvärr

          Det är ju för att du hämtar i påse. Då har receptet redan expedierats innan det har packats. Det är alltså färdigt för utlämning. Precis som hämta paket på Ica.

        Förutom alla kontroller någon annan kommentator skrev så är majoriteten av våra kunder äldre människor med minst 10 mediciner som måste kontrolleras. Det tar tid. Gråter inombords varje gång en person kommer fram med 10st A4 sidor och säger ”jag ska ha ALLT på min medicinlista!” och när man går igenom listan så ska de visst inte ha allt ändå ?.

        Oavsett hur mycket vi har att göra så kommer det inte anställas mer personal hur mycket vi än sliter. Det dras ner på personal men vi förväntas kunna dela på oss och göra tusen saker samtidigt. Vi hör sucken och fotstampandet när det är lång kötid men jag lovar att vi jobbar så snabbt vi kan!

        Vill också påminna om att vi på apoteket också är människor. Har tappat räkningen hur ofta jag får skäll. Nej, det är inte mitt fel att dina recept är slut. Nej, det är inte mitt jobb att hålla koll på alla dina mediciner hemma. Nej, det är inte mitt fel att dr har skrivit att du inte får hämta dina mediciner förrän om en månad. Nej, det är inte mitt fel att dr glömt att lägga in ditt recept. Nej, det är inte mitt fel att det är tillverkningsproblem med ditt läkemedel. Nej, det är inte mitt fel att din högkostnad har gått ut!

        ??

      Älskar banankaka/bananbröd men förstår inte detta påfund med att man ska lägga en lång bananskiva upptill som någon sorts dekoration. Tycker det ser vidrigt ut. Smakar väl knappast gott med en tjock klump mosig banan när man äter en i övrigt god skiva. Det ser ju inte ens vackert ut, den får ju gräslig färg och konsistens som uppvärmd. Det har blivit någon sorts självklarhet i
      alla recept och instabilder att man ska lägga en eller två jäkla banankorvar på toppen, dessutom slöseri på banan. Släng på lite valnötter eller chokladbitar istället om du har problem med att göra en slät klassisk kaka!

        Inte tänkt på det men håller helt och hpllet med! Älskar också bananbröd men inte fan vill man bita in i en stor, varm, mosig bananbit för det. Fult är det också.

        Men lägg av vad sugen jag blev på banankaka nu! Ska göra imorgon, med hackade valnötter och chokladknappar, sen äta den i extra tjock skivor med knaprigt jordnötssmör på! ?

        Bästa jag läst!!

      Detta är det tråkigaste i bbs kommentarsfält

      Tycker att män som visar upp dyra bilar, klockor, märkeskläder och stora muskler är oattraktiva. Känns som att de behöver kompensera för dålig självkänsla eller liten k*k.

        Haha, instämmer!

        Penisförlängare som min mormor säger ??

      Personer som återkommande sprutar in fillers i läpparna och gör naglarna, men inte har körkort eller äger sin bostad. De är nog ganska dumma, brukar jag tänka.

        Du menar banken äger din bostad ??

          Så svårt är det inte att spara ihop eller amortera så man åtminstone äger hälften av sin bostad. Absolut det beror på vilken stad men i en mellanstor stad.

            Tänk om dom har kapitalet i värdepapper, och avkastningen räcker till både taxi, fillers och bostadshyra för resten av livet… Egenskapad trissvinst for life?

            Lite skämt/provokation såklart. Ville bara belysa att det inte alltid är det smartaste att” äga” sin bostad… ?

        Ju större läppar desto färre hjärnceller. Lustigt nog brukar det i princip alltid vara så. Jobbar på sin höjd i någon matbutik, annars sjukskriven pga psykisk ohälsa, och den mest använda appen i sin telefon är klarna.

        Varför låter alla med större mängd fillers i läpparna som dom är konstant täppta i näsan och smaskar när dom äter? Och är ni själv medvetna om detta?

        Så du menar att om man har råd att fixa naglarna så har man råd att köpa en lägenhet för typ 5 miljoner?
        Du är jättesmart du.

      Tycker det ska införas obs-klasser eller liknande igen. Elever med olika diagnoser ska inte vara i vanliga klasser.

        Till alla med fillers? 🙂

      Om alla människor gjorde ADHD-utredningar så skulle alla människor ha det. Vissa mer än andra såklart.

        Ursäkta men hur kan det här vara en ”åsikt”? ? Det stämmer ju verkligen inte. Vet du ens hur utredningar går till?

          Vet du själv det?

          Jag kan prata ur egen erfarenhet att en del NPF-utredningar går oerhört oseriöst till. Min läkare tycktes bestämma sig för vad resultatet skulle vara efter två minuter och tolkade sedan alla svar därefter. Mycket av det som står i utredningen är rena felaktigheter. Och det finns många andra som gått igenom utredningar som delar dessa åsikter. Särskilt om den (för övrigt välrenomerade) läkare som hacde huvudansvaret.

        Min opopulära åsikt är att 1+1 är lika med 3!

        Många som inte får diagnos efter utredning dock. Är typ fyra grundkriterier som ska checkas i för att få diagnos. Man kan ha tre av fyra, uppvisa problematik men inte få diagnos.

          Vilka är dessa fyra kriterier? Och hur uppvisas de/inte uppvisas? Du verkar ha koll så vill höra med dig, kommer genomgå en utredning nämligen. 🙂

      Alla som har barn tätt älskar att nämna det i tid och otid. Blir som en tävling i vem som lyckats få till barn nr 2 (eller 3,4,5) snabbast vinner.
      Tycker synd om äldsta barnet om det är under 2 år när den får syskon.

        Ja så jävla löjligt med alla mammor som ska skryta med att de har ”pseudotvillingar”. NEJ du har inte tvillingar, du har bara barn tätt.
        Sen tycker jag det är trashigt att ha barn med kort mellanrum, typ folk som blir gravida bara någon månad efter att de fött barn. Verkar så slarvigt att ha oskyddat samlag bara veckor efter en förlossning, som att man saknar respekt för sin kropp och inte kan låta den återta sig ifred.

          Oj haha! Jag skaffade barn med 2 års mellanrum och det är ju inte pga slarv utan för att:
          1. Man är redan inne i bubblan så det kan vara skönt att passa på innan man vänjer sig vid sovmorgon och tystnad.
          2. Barnen kan underhålla varandra och leka, lite svårare om den ena är i skolåldern.
          3. Kroppen är ändå trött, bara att pumpa ut nästa och ta tag i hälsan sen
          4. Man är van vid en sämre ekonomi.
          5. Jag längtade efter en bebis till.
          6. Man har allt man behöver framme
          (skötbord, spjälsäng osv).
          7. De växer upp samtidigt och när den yngste är i skolåldern då kan man pusta ut och börja få ordning på sina hobbys, lite svårt om man ska skaffa en nyfödd igen.

          Osv

            Två års mellanrum är normalt. Jag skrev att det är trashigt med folk som blir gravida någon eller några månader efter förlossningen.

              Blev gravid efter 9 månader så jag kände mig attackerad 🙁

                Blir du gravid efter 9 månader så borde det vara 1,5 år mellan dina barn.

              Du låter lite bitter Millan ? det finns massa fördelar med att ha ca 1-2 år mellan sig och sitt syskon! Önskar att jag varit så nära i ålder med min syster när jag växte upp.

          Jag skaffade barn tätt, men har aldrig talat om pseudotvillingar. Håller med om att det är löjligt. Har 16 månader mellan första och andra barnet och sen 17 månader till trean. Jag tycker ändå inte att det är särskilt snabbt för det innebär ju att man blir gravid 7 resp. 8 månader efter födseln.

          Jag hade ungefär samma anledningar som Anonym har listat… typ att det är lika bra att köra på när man ändå är inne i det. Jag skulle aldrig orka ”börja om” med en ny bebis när man börjat återgå till det normala efter den innan. Lika bra att ha det lite kämpigare några år.

          Nej dom säger inte att dom har tvillingar, dom säger att dom har just pseudotvillingar, som det faktiskt heter om det är mindre än 18 månader mellan barnen. Slarvigt? Många vill ha barn tätt. Du verkar ha en ganska märklig inställning.

        Håller med om detta!!

        Min gynläkare fick två syskon på ett år. Blev gravid direkt efter födsel i januari och födde igen senare samma år. Blev iaf jag impad av.

          haha samma med mybabydolls ju – hon fick nr 9 i februari 2020 och nr 10 i december samma år

          Hon fick 2 barn.

      Unpopular opinion: räkor är så oförskämt äckligt. Jag menar, lukten. Smaken. Konsistensen. ALLT som räkor vidrör blir till oätlig materia.

      Jag ser det överallt. Räkor på mackan, räkor på smörgåstårtan, räkor på pizzan, hell, släng på ett lass räkor på våfflan och pannkakan.  Vad i hela friden är det frågan om? Det är ju obotligt skitvidrigt?! Jävlar i min lilla låda, säg att jag inte är den enda räkhataren där ute.

      End of rant.

        Ja. AVSKYR räkor. BLÄ!

          Jag ÄLSKAR räkor! ?

      De som pysslar med pole dancing/strip aerobic och påstår att det är för att träna ljuger. Egentligen vill de bara verka sensuella och sexiga.

        Ja och de tror att alla andra tycker att de är så sexiga också.

      Filler/botox utseendet börjar bli så… mainstream och därmed inte originellt eller ”wow” längre. Vi är inte snygga längre. Naturliga RENA ansikten är så vackra. Ångrar mina ingrepp..

        Ja, men det är ju en populär åsikt.

    Fotoalbum!!

    Vill beställa ett fotoalbum i present, max 20 sidor och jag vill kunna lägga till text under bilderna. Vilken sida är bäst? Vad är era erfarenheter kring fotoalbum? Något att tänka på?

      Jag gillar önskefoto. Kanske lite krångligt att lägga in alla bilder och spara (fattar inte helt och är säkert trög, så det ligger snarare hos mig än önskefoto ?) Men har iallafall fått fotoböckerna precis som jag vill ha dom, man kan lägga till text och välja i princip fritt hur man vill ha bilderna. Väldigt uppskattade som presenter av släktingar och vänner ?

      Hej! Jag beställde hem ett fotoalbum från ”Once Upon”
      Är helt blown away över hur bra kvalite det blev på bilderna (enbart mobilbilder) men även kvaliten på hela albumet. Alla jag visat för har också varit så positiva och imponerade över hur de kan vara så fin kvalite. Rekommenderar verkligen detta! Man gör albumet som man vill i appen, sen bara att beställa hem ?

      Du menar fotobok antar jag ? eller för mig är album till för framkallade bilder man sätter in. Jag har gjort fotobok på smartphoto senast i julas, tyckte att de var bra. Även gjort på Fujifilm fast det var 10 år sen

      Photohome är överlägset i kvalitet.
      Jag har provat flera företag tidigare.

        Tack alla!!

    Tips på bra serier av hög kvalitet?

      The Wire

        +1 på den. Jag lägger till Vita huset (The West Wing), Brideshead Revisited och Örnen från Danmark.

      Succession, Bridgerton, Bron, Broadchurch och OITB ?

        Du verkar ha god smak, så måste fråga vad OITB står för? Orange is the new black eller något annat?

      Är ju väldigt subjektivt antar jag och beror på vad för typ av genrer du gillar. Men Mad men är i mitt tycke av extremt hög kvalitet.

      Som sidnot, serier av hög kvalitet har jag märkt inte gör sig lika bra för att sträckkolla på. Inte för att man inte vill bara se nästa och nästa och nästa avsnitt, men för de är strukturerade på ett sätt att man liksom behöver smälta vad som hände lite och fundera på det för att få ut så mycket som möjligt. Och tittar man avsnitt efter avsnitt i sträck så börjar man också missa massor med intressant och betydande detaljer då de brukar vara så rika på det.

      Du vet säkert redan dom vanliga .
      Men någon som håller otrolig kvalitet och spänning är Mindhunter på Netflix . Även chernobyl på Netflix är mycket väl gjord (är en av dom vanliga kanske, men ändå)

        Jaaaa Mindhunter! Enda serien jag sett flera gånger om.

        Vill se chernobyl men vet inte om jag vågar.

      Six Feet Under, Mad Men och Downton Abbey ?

      The Queen’s Gambit. Vargen kommer på SVT Play.

      Yellowstone!!!!! ???

        Sett 1883 också? Sååååå bra!

      Bron, Mare of Easttown

      Handmaids tale

      Yellowstone

      The Leftovers. Bästa jag sett!

      Lost!

      The queens gambit, Money Heist, Peaky Blinders, Dark, Bron.

      Gillar typ inga av de ”stora” serierna men älskade Euphoria.
      Andra bra serier på HBO: killing eve, the undoing, your honor, I may destroy you

      På netflix måste man se Chefs table om man missat den, plus har minsta intresse i mat!

      Gentleman Jack, Years and Years, It’s a Sin, White Lotus, My Brilliant Friend, Station Eleven, The Sinner; Babylon Berlin

      Vår tid är nu! Det bästa jag sett

    Lite märklig fråga men hittar inget bra forum för den. Vad är din inställning till din fiffifrisyr? Helrakat, helt orakat eller ett mellanting? Spelar det roll beroende på om du är singel eller i en relation? ?

      Den enda man ska sköta sin ”fiffifrisyr” för är sig själv. Så nej, det spelar ingen roll, jag har alltid samma.

      Provade att raka bort allt men det kändes mest stickigt och kliade.

      Singel sedan 7 år, helrakad sedan 20 år.

    Jag har extrem tandvårdsfobi och har undvikit att gått till tandläkare på nästan 10 år, trots att det verkligen behövts och behövs. Så på rädslan ligger också ett tjockt lager skam över statusen på mina tänder och att det är 100% självförvållat. Men tog idag första steget och ringde en mottagning och berättade om det och ska få komma på en första enkel undersökning för att se behandlingsbehovet på tänderna och sen förmodligen KBT och behandling. Känner mig så fruktansvärt nervös/rädd över besöket så jag gråtit och darrat lite sen jag ringde, men samtidigt glad att jag äntligen tagit tag i det. Vet att andra skrivit om liknande problem här innana, jag gjorde det med för flera månader sedan och fick jättebra peppning. Hoppas någon annan rädd person kanske kan känna att de vågar också!

      Brs jobbat att du tagit första steget! Var ärlig med dem hur du känner och upplever så att du upplever att du kontroll över situationen?

      Vad modigt av dig! Hoppas du är riktigt stolt över dig själv 🙂

      ♥️♥️♥️Du är inte ensam. Har inte varit hos tandläkaren på 14 år. Det värsta nu är inte själva tandläkarskräcken, utan skammen över att man inte har tagit hand om sig själv. En enorm skam. Har flera förstörda tänder som har gått sönder.

        När jag bokade min tid skrev jag att jag varit deprimerad och att tandvården fått stryka på foten och att jag var nervös över att få skäll.

        Jag fick en suuuupergullig tandhygienist som tog allt i min takt, visade och förklarade allt. Hon skällde verkligen inte och gav mig bra tips kring hur andra deppiga gör.

        Våga höra av dig. Dom är jättegulliga!

        snälla gå, för din egen skull. Det kan bli så himla jobbigt och dessutom stor risk att du får värk. Kom ihåg att hela kroppen hänger ihop, infektioner och inflammationer vid/från tänder kan orsak besvär på andra delar av kroppen!
        https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/hjartinfarkt/mer-lasning/tandlossning-farligt-for-hjartat/

        Var inte orolig för att tandläkaren skall döma dej, vi är där för att hjälpa och det är där vårt fokus ligger.

      Bra jobbat, nu är första och svåraste steget taget! ? Eftersom du berättat om din rädsla kommer du med all säkerhet att få en behandlare som är van vid att hantera patienter med tandvårdsrädsla och tar allt i din takt. Berätta gärna för tandläkaren eller tandsköterskan vad som skulle kunna underlätta för dig under besöket såsom att sätta på radion på någon särskild kanal eller att de berättar för dig vad de gör i munnen för varje steg. På Folktandvården träffar jag flera patienter med liknande problematik varje vecka och i princip varje gång säger de själva efteråt att de hade kommit tidigare att de visste hur bra det skulle gå. ❤️

      Jag vill även tillägga att vi är vana vid att träffa patienter med stora behandlingsbehov och det är ingenting vi dömer patienten för, tvärtom är vi glada att ni tagit steget att kontakta med tandvården. Förstår dock att det är svårt att tänka så, man är alltid hårdast mot sig själv och jag exempelvis själv tycka det är ångestladdat att gå till frisören och jag känner att det var lite länge sedan och det syns på håret.

      Åh jag lider med dig! Skulle inte säga att jag har tandvårdsskräck men tycker absolut det är väldigt jobbigt och obehagligt. Kan dela med mig av en fin upplevelse med en bra tandläkare som kanske kan lugna dig.

      Var svårt deprimerad för ett par år sedan och var livrädd för vad tandläkaren skulle säga och hur illa det skulle vara med munhälsan. Jag hade verkligen slarvat med mina tänder och inte alls tagit hand om dem på det sätt man ”ska”… Vissa dagar borstade jag inte alls, tandtråd använde jag aldrig och det var ganska mycket socker och sura drycker. Vågade inte säga någonting om min depression till en början, men vid frågan om mediciner sa jag att jag tog antidepressiva, och tandläkaren var verkligen SÅ förstående och go när han hörde det. Vi pratade om depression och hade verkligen ett fint samtal. Han försäkrade mig om att det är vanligt att munhälsa blir lågprioriterat vid depression och att det inte är något att skämmas för. Han sa till och med att det, om det känns övermäktigt och svårt, är bättre att borsta en gång om dagen än ingen alls om det är så mycket ork man har.

      Har efter det träffat en annan tandläkare som även han var jättesnäll. Inte dömande på något vis. Gav goda råd utan att köra över och förstod min känsla av obehag för att gå till tandläkaren, så vi tog det helt i min takt. Så skönt!

      Hoppas allt går bra för dig och att du får träffa en fin tandläkare❤️

      Heja dig! Så bra jobbat! Mvh tandläkare som kanske peppade dig sist ?

      Fy fan vad duktig du är!! Bra jobbat! Alltså blir stolt över dig även att jag inte känner dig! ❤️ Heja dig! ?

      För många år sen inför en borttagning av visdomstand fick jag lugnande medel. Stesolid 10mg till natten före och 10mg på morgonen en eller två timmar före ingreppet. Jag var skiträdd före, men det gick väldigt bra. Var hur cool som helst, brukade kunna bli både arg, ledsen och panikslagen.

        Idag är det inte lika vanligt att ge Stesolid men många tandvårdsrädda har stor hjälp av Midazolam, vilket är ett flytande lugnande medel som ges cirka 30 minuter innan behandlingen.

      Är i samma sits som du. Är så imponerad av att du vågat ta tag i det, starkt jobbat! Jag önskar att jag en dag vågar göra samma sak.

      Jag är inte rädd för att gå till tandläkaren eller tandhygienisten men har såå svårt för när de tar bort tandsten så min tandhygienist bedövar mig, har jag mycket tar de en sida i taget, uppdelat på två besök så jag kan slappna av när de jobbar.

      Alltså snälla vad skönt det var att läsa detta! Har inte vart hos tandläkaren sedan 2012-13 någon gång och har känt sån fruktansvärd skam. Vågar inte öppna munnen och kolla mig i spegeln med rädsla för fördärv som är självförvållat. Men ska nog våga boka en tid ändå. Nu när jag vet att jag inte är ensam ?

    Ska jag måla min köksvägg?! Har färgen Koala hemma. Väggen är idag grå-rosa-beige. Fin! Men lite less tror jag

      Gör det om du känner för det. I värsta fall får du måla om igen. 🙂

      Hur svårt är det egentligen att måla om själv? Det är så många månaders väntetid hos målerierna här och jag vill bara ha det gjort innan semestern.

        Det är inte svårt, speciellt inte om det är en redan målad vägg. Tapet går också bra att måla över men kan vara lite mer underjobb beroende på skick. Det kommer bli jättefint! Och så blir man nöjd när man har gjort det själv.

          Tack för pepp! ? Är lite orolig för spacklingen och hur man gör runt elementen bara.

            Jag hade inte gjort det själv, inte i ett kök. Man kan absolut måla och fixa hemma utan att betala målare, men när det kommer till rum man vistas så mycket i så betalar jag hellre någon än riskerar att det blir fel – absolut om du inte är van vid att måla

              Men alltså att måla om en vägg är ju verkligen inte raketforskning… Hur dåligt eller ”fel” kan det bli? Vem som helst kan måla om en vägg, jag lovar. Googla lite på förarbete och sen KÖR du bara.

              Haha men vadå fel, hur svårt är det att måla en vägg

              Äh klart man kan måla en vägg. Är ju inte byte av våtrumstapet vi pratar om.
              Måla på du.

        Inte ett dugg svårt. Kör!

        Jag (ts) målade över min tapet! ? Blir alltid chockad när folk vill använda målare, det är ju så enkelt ? Plus jag tycker det är kul! På med musik eller podd o bara köra ? Tejpa allt väl – lister, uttag osv. Måla kanterna först sen själva väggen ?

        Älskar Koala! Har den överallt men blir olika ljus i alla rum, så häftigt! Och billig ??

          Håller helt med dig. Förutom det där med tejpandet då. Man ska helst undvika tejp. Finns bättre sätt. Men annars så är du spot on ?

      Do it! Kanske en ljust blekgrön färg?

        Så fint! Men har redan Koala hemma ? Greige typ, superfin! ?

      För övrigt är Koala jättefin, särskilt blandad med lite vitt så jag säger kör!

        Ja köket är liksom vitt m svarta bänkskivor. Hade koala, målade om till denna dova rosa. Men bytte gardiner och kände att den är helt fel nu ?

          Vi här också vitt här hemma och nu med vårljuset blir man helt bländad! Kanske blir lite koala här hemma också, måste ha in lite varmare toner. Någon tipsade om att blanda lite grått i också så att den inte blir fööör varm, vilket nog skulle passa oss som har en del möbler i lite kallare grå.

            Hmm ja det beror nog på ljuset. I mitt sovrum utan solljus är det mörkt, vardagsrummet bländar nästan en ? Köket är mittemellan haha.. Men tipsar absolut om Koala ?

            Vi har koala i sovrummet i vår stuga och jag tycker snarare den känns kall än varm. Kanske för att vi målade den över grå färg.

      Profstips:

      1. Tejpa inte lister, uttag osv. Ta av eller lossa dem lite om det går. Måla in lite bakom. Sätt fast igen. Proffsigt resultat, mindre arbete.

      2. Sparmåla med pensel runt fönster, mot tak etc. Tejpa inte. Blir bättre & tar mindre tid med bara pensel. Ladda upp med två bra fönsterpenslar om du är lite ovan målare (ostadig på handen tex) , en med borsten skurna i vinkel och en med runt borsthuvud med spets. Ha också en vanlig pensel till hands, gärna lite bredare, så du lätt kan måla iaf 10 cm ut, innan du rollar väggen.

      3. Om du är högerhänt, måla från höger till vänster. Detta så du kan sätta vänsterhanden mot omålad vägg som stöd (ibland är det till väldigt stor hjälp). Om du är vänsterhänt, gör du såklart tvärt om.

      4. Måla alltid uppifrån och ned. Det droppar/stänker/rinner ibland vilket man fixar till automatiskt om man målar uppifrån och ned. Att gå tillbaka och ”fixa” redan målad yta är onödigt dubbelarbete.

      Lycka till och ha kul ??

    Vem har ni resp. er partner som frikort?

      Min kollega hoppas jag! ?

      Jag har min chef som frikort

      Beckham
      Han har någon instamodell

      Vi har inte diskuterat det men skulle Harry Styles ragga på mig skulle jag inte säga nej.

      Henry Cavill ❤️

        Bara han är i Geraldkaraktären. Han skulle få göra alllllt haha (förutom baken).

      Vi båda har nog Benjamin Ingrosso

      Han har Zara Larsson lr ebba busch
      Jag har måns zelmerlöw haha

    Falkenbergs bästa hotell?? Vid vattnet!

      Strandbaden ?

      Det finns bara två hotell vid vattnet (iallafall som jag känner till, är uppvuxen i Falkenberg). Strandbaden är mitt självklara val, och glöm inte besöka deras retreat!!!

    Nötallergiker! Jag vill höra om det finns någon nötallergiker här, som fått en allergisk chock via luften och inte via intag ?

      Det är konstaterat att luftburen nötallergi inte existerar. Det kan dock ändå trigga allergiker på grund av psykiska orsaker.

        Källa på det ?

          Det är bara att googla! Men jag gör väl det åt dig då 😉

          ”Även andra forskare har försökt framkalla allergiska reaktioner från jordnötter via luften, men än så länge har ingen lyckats. Det finns inte heller något beskrivet fall av svår reaktion eller dödsfall till följd av jordnötter via luften.”

          ”– Om man har upplevt en svår allergisk reaktion från att ha fått i sig jordnötter via maten och senare känner den distinkta doften av jordnötter så kan man få en reaktion i kroppen. Immunförsvaret kan aktiveras och spela en ett spratt. Men det är inte en allergisk reaktion och det är inga svåra symtom som uppstår på det sättet, säger Caroline Nilsson. ”

          https://ki.se/forskning/ingen-fara-for-jordnotter-i-luften

        Konstigt. Jag behöver bara komma in i ett rum där det finns en skål med jordnötter för att jag ska känna av det. Får visserligen bara röda rinnande ögon och lätt klåda…?

          Tror det är för att du vet att det är nötter, och då som ovan skrev så triggas det psykiskt

            Det är bs!

          Jamen nu fick du ju äntligen veta att det bara är inbillning, problemet löst ?

            Symptomen är inte inbillning. Man kan få symptom, men de triggas av att man VET att det finns jordnötter där och att hjärnan minns hur en allergisk reaktion känns.

              Jordnötsprotein skiljer sig från övriga nötprotein vid allergi, skulle inte förvåna mig om den är mer ”flyktig”.

          Ja men det stämmer! Allvarlig luftburen nötallergi finns inte/är psykosomatiskt. Men mildare symtom som klåda kan man få. Dock inte andningssvårigheter.
          Finns även ett bra poddavsnitt med hon läkaren Emma frank (eller liknande) som handlar om detta. Då intervjuar de ngn som jobbar med att utföra tester / forska på detta

        Öhhh, en gång åt jag jordnötssmör (en keto diet) och satte mig intill min jordnötsallergiska klasskamrat. Hon blev helt andfådd och undrade ”vem har ätit jordnötter” samtidigt som hon flåsade. Skämdes ihjäl och ”gick på toa”. Sen satte jag mig längst bak. Det var då jag insåg hur allvarligt det var och har alltid respekterat allergier sedan dess.

          För att hon kände lukten och blev ”triggad”. Finns forskning på detta!

            Ja, det stämmer. Trodde du menade att de bara hittar på! Då förstår jag.

            Jag har en kollega som kom in i köket en gång och fick symptom och fick lämna. Då var det någon som hade nån sallad med nötter. Kollegan kan omöjligt ha känt lukten av nötter, var det något den bara fick för sig då?

              Jovisst kan hon det. Du blandar nog ihop medveten tänkande med ”tänkande” i allmänhet. Den mesta hjärnaktiviteten är omedveten. Detta gäller även insamling och bearbetning av omvärldsdata. Det är en väldigt liten del av det dina sinnen uppfattar som du är medveten om. Det mesta ”vet” man långt innan man själv vet att man vet det. Låter kanske flummigt men det finns väldigt mycket otvetydigt forskningsdata på detta. Är absolut inget flum alltså, utan väl belagda fakta.

        Fast det där är skitsnack. Det visade sig att en liten procent faktiskt fick problem. Och de har inte testat alla allergiker. Såna där tester är farliga för folk som inte fattar utan gärna berättar för andra hur allergiker reagerar.
        Jag får problem av jordnötslukt. Inte så att jag måste ta medicin, men nog känner jag av det i halsen och på kroppen. Jag tål inte klor heller, men det kanske var psykiskt när jag var under året och svimmade och kippade efter andan inne på badhuset? Det är ju lätt det sätter sig psykiskt på små barn.. Eller inte.

          Har klor genomgått en liknande studie? Eller hur menar du med jämförelsen?

    En grej jag tänkt på: Hur gör man med fängeseintagna i de krigsdrabbade områdrna i Ukraina nu? Hur får de mat? Eller släpper de dem? Personal kan väl knappast kunna åka dit eller ens åka hem?

      Jag vet att man släppt ut fångar för att delta i strider, vet inte om det gäller alla.

        https://www.etc.se/utrikes/zelenskyj-slaepper-ut-ukrainska-faangar-foer-strid

        Låst artikel men då vet jag att jag iaf ibte har drömt ihop något.

          Presidenten sa tidigare att de skulle släppa ut alla som ville strida för Ukraina. Så du har inte drömt.

    SPÖKTIMMEN

    Nån som vill diskutera? Jag gillade fram tills för några år sen. Oerhört mkt reklam och tjat om patreon (men visst, köper det), men främst att deras analyser och åsikter är så jäkla grunda! Vet att det varit flera avsnitt när de gång på gång upprepar hur viktigt det är att lyfta fram något och det är därför de pratar om det, men det enda de säger gång på gång är att det ”är sjukt hemskt” och ”vi måste prata om det”. Inget typ ”den här organisationen kan ni stödja för att motverka xxxxx” eller annat än påståenden om att nåt är hemskt. Jag undrar om de helt enkelt börjat rikta in sig på en yngre publik?

    En annan grej. Ska inte nämna vem av dem – men det kan man nog lista ut – hur egocentrerad är inte den ena tjejens insta?? Selfie på selfie på selfie och sen dumma frågor till följarna för att öka interaktionen på kontot. Du är utbildad journalist, du är smart, vad håller du på med? Det känns som hon försöker bli influencer.

    Nån som vet om det fortfarande går lika bra för podden eller om den dalar?

      Inte kollat någons Instagram, men…jag tål inte deras podd längre.
      För mycket samarbeten och nog för att många säkert gör så (jag följer inte så många), men de hade samarbete med nån matkasse, och sen hade de samarbete med en annan. Trodde att man som influencer(?) ändå ville försöka vara liiiite trovärdiga, men det kanske man inte vill??‍♀️

      Sen stör jag mig på något som jag inte vet om de säger längre, men som de sa förr iaf ”vi är journalisterna som…”, precis som att göra det de gör som seriös media. Det kanske gick hem hos vissa, men jag som bara lyssnar på poddar som nöje och tidsfördriv tyckte det lät jättetöntigt.

      Tycker även det är jäkligt irriterande med allt gnäll på män.

      Lyssnar dock på de avsnitt som väl brukar heta Lyssnarberättelser och Stalkers.

        Man kan alltså inte vara nöjd med olika matkassar..? 😀

      Håller med, men jag har nästan alltid svårt med folk som ska skrika ut sina PK-åsikter. Wow du tycker exakt likadant som majoriteten av människor inom åsiktskorridoren, clapclapclap, så edgy och modigt att du vågar uttrycka dina åsikter.

      Lyssnar fortfarande, snabnspolar genom reklam. Tycker flera avsnitt är snodda direkt av Typ Kendall Rae, MrBallen .m.m, tusen ggr bättre content enligt mig.

      Håller med.. tycker de va bättre i början… och håller även med om den enas Instagram… vad händer ??? Lite synd…

        Haha vad är det för fel med ”munnen halvt öppen”-posen? Haha. Alltid kul med kvinnor som minsann hatar patriarkatet men som ändå måste framhäva sig som otroligt sensuella och s*xiga!

      Lyssnar inte heller på dom längre. Sätter de framhäver sig själva på, att de är så bra och yadayada, nej tack. Följer fortfarande deras Facebook-sida och kan inte låta bli att le lite åt hur besatta vuxna människor är av dem och podden. Dessutom poddar de bara om tråkiga ämnen nuförtiden enligt mig, som kidnappningar och stalkers.

      Håller med. Får också känslan att de vinklar vissa fall lite för att det ska verka mer intressant? Men det är som sagt bara en känsla.

      För att slippa få kommentaren ”HEJ LINN eller HEJ JENNY” så vill jag bara säga att jag inte heter något av de namnen, haha.

      Att det är mycket reklam är väl ändå inte så konstigt, det är ju en kommersiell podd och då krävs reklam för att man ska kunna leva på den, tycker jag inte är särskilt konstigt alls. Lyssnar på flertalet poddar som har reklam i sig och det går ju att spola över? Hur enkelt som helst.

      Och sen fattar jag inte riktigt hur så många av er kan störa er på ett Instagramkonto? Det är ju knappast någon som tvingar er att följa eller titta där ens?

      Och enligt poddtoppen ligger de trea så det går nog fortfarande bra för podden. Det är min favorit bland alla poddar jag lyssnar på och jag har än så länge inte börjat störa mig på deras podd 🙂

      Jag lyssnar för att det är bästa sömnmedicinen. Brukar ta ca 10 kvällar att komma igenom ett avsnitt.

    Hur går man vidare efter att en lång (8år) relation tar slut? Tankar som att man aldrig kommer att hitta någon som accepterar en som man är igen? Att hitta ett nytt syfte igen och att hitta sig själv.
    Känns som att jag står och trampar och inte kommer framåt. Jag gjorde slut för att min intuition sa att det var det enda rätta, men nu står jag här vilsen och allt står still. Alla minnen som finns kvar, och framtiden känns bara blurrig.

      Det är okej att inte veta. Man tar en dag i taget bara. En stund i taget tom. Vad vill jag göra nu? Vad känns bäst? Kaffe eller te? Film eller prommis? Gråta eller dansa? En sak i taget. Livet kommer utkristalisera sig självt om du bara släpper det och fokuserar på att välja det som känns bäst/gör bäst just nu, ett ögonblick i taget. Har du ett större yttre önskemål för ditt liv? Ny man (hur ska han vara), ny färdighet, barn, en särskild plats du vill bo på? Har du ett större inre önskemål? Tex ” jag vill ha riktigt bra självkänsla, mycket självmedkänsla, ta saker mer med en klackspark, skämmas mindre, känna mig glad och bekväm ensam/bland folk osv. Du fattar nog galoppen. Välj ett eller ett par av dessa yttre/inre önskemål som känns verkligt betydelsefulla, som du tror skulle göra att du känner dig verkligt glad, lugn eller dyl, skriv upp dom. Sätt dem på synlig plats eller ta fram ofta (tex varje morgon vid frukost eller dyl). Titta på dom, känn hur det skulle kännas att vara där, att leva med dessa önskemål uppfyllda. Fastna inte, en stund räcker. Du behöver inte göra en stor plan (eller någon plan alls). Du behöver bara då och då känna efter, vad vill jag, och hur känns det att ha det jag vill ha? Sedan lever du ditt liv, en stund i taget, ett beslut i taget. Det gör större skillnad än jag kan beskriva i ord ?

    Ni som haft ett ”krävande” första barn, hur var det för er när ni fick andra barnet? Vår förstfödda hade kolik, tog inte napp, vägrade åka vagn första halvåret, hatade att åka bil, tog inte flaska… Allt var liksom en kamp första halvåret, vi kände oss så överrumplade över hur tufft det var att ha en bebis. Hon har alltid varit väldigt aktiv, kräver mycket närhet och har starka känslor. Hon har aldrig varit en sån där nöjd bebis som ba ligger och chillar med en leksak på golvet. Nu är jag gravid med ett syskon beräknat till sommaren, det blir 2 års åldersskillnad. Det var planerat då vi ville ha tätt emellan barnen, och vår dotter är ju idag en helt fantastisk liten person om än med stark vilja och stor personlighet. Men nu tänker jag mycket på hur det faktiskt kommer att bli när lillasyskonet kommer. Jag vill ju tro att vi är mer rustade denna gång, för att vi vet hur det är att ha en krävande bebis… (Jag förväntar mig såklart det ”värsta” även om jag hoppas på en nöjdare bebis denna gång). Men skulle ändå vara intressant att höra hur det varit för andra som känner igen sig i beskrivningen av vår förstfödda? Var ni proffs efter en tuff första bebistid eller blev allt ännu värre andra gången? Hehe… Skräckblandad förtjusning inför sommaren.

      Första var kolikbebis och allmänt… intensiv unge, bebis nr 2 var en dröm. Nöjd, sov bra, gled bara med i allt, helt ljuvlig. Så glad att ha ”den jobbiga” först och ”den lätta” sen istället för tvärtom. Nu är äldsta världens härligaste unge så allt sånt löser sig ju ändå med tiden

      Hade också en krävande första bebis. Men nr 2 så så enkel. Han bara hänger på och är glad hela tiden 🙂 jag och mannen var i chock att det kunde vara så lätt att ha bebis!

      Du beskriver min tvåa. Min första var superenkel och sen kom tvåan och levde i sjal/sele första 6mån. Tvåan har extra starka känslor och får ofta utbrott. Av de jag känner så har jag inte hört nån som har två krävande barn så förhoppningsvis blir din tvåa lugn och nöjd ?

        Haha åh, vilka betryggande svar! Tack! Jag tänker också att blivande storasyster tar så mycket plats att lillasyskonet kanske mer ”anpassar sig” automatiskt efter vad som gäller haha… Men visst vore det skönt med en lite nöjdare bebis denna gång! Så många i vår närhet som vi sneglat avundsjukt på när de lagt sina bebisar på en filt och de bara legat där och jollrat… Samtidigt som vi gjort djupa squats och spelat white noise-ljud med vår unge i bärsjalen ?

      Min första bebis var väldigt krävande och jag mådde dåligt första året för att jag tvivlade så mycket på mig själv och var så trött. Min andra bebis kom flera år sedan och har varit helt underbart nöjd från start. Känns verkligen som en revansch och en tröst att äntligen kunna njuta av bebistiden ♥️

    Ni som har jobb där man ibland måste ta obekväma beslut som gör folk arga, hur hanterar ni det?

      Ber en bön ?

      Tänker att det är tur att jag får lön för mödan ?

      Lägger fram argument till varför beslutet togs?‍♀️
      Sen kan man inte alltid göra alla nöjda, men så länge som anledningarna/argumenten finns där brukar det räcka?

      Typ som sjuksköterskan på 112 som tagit beslut som lett till att 3 pers har dött!

        Usch, som tur är är det inte beslut på liv och död för min del…

      Måste ju följa arbetsmetodsanvisningen och kan ju då formulera mitt beslut. Fått massa gråt-skrik-hot samtal genom åren, nån som kände massa inom media som skulle skriva om mina beslut med namn och bild osv, men inget att klaga då lagen är på min sida…

      Ofta i mitt jobb. Men då brukar jag vara otillgänglig på telefon, vänta tills personen ringer upp mig och lämnar ett meddelande. Sätter mig någonstans bekvämt, laddar mentalt och ringer tillbaka när jag själv är redo och förklarar sakligt att så här är det och är du inte nöjd med beslutet kan du begära omprövning. Jag har ju dock alltid två parter så oftast i dom lägena så är den andra parten glad/nöjd. Fokuserar då på hur jag hjälpt den personen och barn. Men jag har även fått diverse hot osv och det är ju mindre kul men allt sånt rapporteras och arkiveras av vår säkerhetsexpert på jobbet samt en utvärdering på personen typ om den har en kriminell bakgrund/ mentala sjukdomar eller likande som höjer hotbilden.

      Är jurist, jobbar i domstol. Jag gör mitt jobb helt enkelt, noggrant och rätt. Det ligger hårt arbete bakom besluten/domarna jag skriver. Alltid är det väl någon som blir arg, men jag bryr mig i regel inte. Rätt är rätt, ungefär. Att folk blir upprörda på mig specifikt tar jag inte personligt. Fast det händer så klart någon gång ibland att jag kan bli illa berörd av att människor är i svåra sitsar.

      Oj det gör jag dagligen, jobbar som domare. Man vänjer sig. Jag tänker att det är ju mitt jobb. Är de missnöjda får de överklaga

      Förklara varför beslutet togs och lyssna samt bekräfta att du hör den argas åsikter. Behåll lugnet.

    Gah! Vi har väntat väntat väntat på att marknaden ska svalna ner så vi kan köpa hus. Under denna tid har marknaden bara gått uppåt. Vi själva ”klev ur marknaden” genom att vi förra året sålde vår lägenhet i och med flytt till vår nuvarande stad. Med anledning av detta så behöver vi köpa något i år om vill använda oss av hela vinsten.

    Så till sist hittade vi ett hus som vi hade råd med, helt klart trivsamt men med rätt rejäla renoveringsbehov närmaste åren. Vi slog till och nu pågår besiktning, vi har till och med imorgon på oss att hoppa av köpet. Inget har framkommit i besiktningen som vi inte räknat med sedan innan.

    Men! Sedan vi skrev under så har det kommit flera rapporter om höjda räntor vilket ju talar för att marknaden nu kommer falla. Är så rädd för att vi köper när marknaden är på topp & om några månader kommer få se mycket finare hus mycket billigare än vad vi köpte vårt hus för.

    Hur skulle ni ha tänkt?

      Det har talats om höjda räntor i år och ingen vet med säkerhet vad som kommer ske.

      Därför är mitt enda råd: Radera hemnet-appen om ni fullföljer köpet!

        Räntorna går redan nu upp ganska kraftigt, vi kommer att få dubbel ränta ser det ut som när lånen ska omsättas i sommar, så kan absolut bli lite ändrad marknad.

      Ekonomiskt råd jag fått: spekulera aldrig i ditt boende. Det går inte att timea någon marknad.

      ”Time in the market is more important than timing the market.”

    Ni som har aktier – återinvesterar ni utdelningarna? Jag valde att göra det i år, köpte bankaktier för 150,000 idag.

      Japp, ska återinvestera mina 180kr

      Återinvesterar alltid. När jag nått målet kommer jag inte göra det längre (att bara öka kapitalet för sakens skull känns ju helt meningslöst) men tills dess, återinvestering all the way ?

      Litar inte på marknaden alls just nu, har sålt allt. Blir kul att skatta nästa år.

        Vart har du pengarna istället?

          Betalade av bolånet (eller en del).
          Vet att jag hade kunnat tjäna massa pengar på marknaden men nä, kände bara att jag betalar hellre av ett lån än att riskera att förlora en massa pengar. Förhoppningsvis så har jag fel för er skull men så tråkig är jag.
          Köpte också investeringsguld för 50k.

            Alltså, jag sparar på lång sikt, bara lång sikt. Så fluktuationer hit eller dit i perioder spelar ingen roll för mig. Brukar dock passa på att köpa i lågkonjunktur så det är win win ? Dessutom är min portfölj så pass diversifierad att kraschar den, då har hela världsmarknaden kraschat, och då är mitt portföljvärde mitt minsta problem ? Hoppas din strategi blir en win ?

              Det är just det jag oroar mig över, att hela världsmarknaden kraschar. För allas skull vill jag ha fel.
              Bra att du tänker långsiktig! Investeringar är inte en get rich quick-scheme som vissa verkar tro.

                Nu kommer en hel uppsats. You’ve been warned ?

                Om hela världsmarknaden kraschar, då är situationen likställd med världskrig. I ett sådant lägger spelar det ingen roll vart du har pengarna, för dom tillgångarna är inte realiserbara (aktier, fastigheter, pengar på banken osv). Det enda du kan handla med i krig är fysiska råvaror (kaffe, ris, bensin osv) samt saker (dunkar, filtar, batterier och vad folk nu vill ha) och allt sker via direkt byteshandel eller informella bytesmarknader. Guld i små valörer kan gå att använda, men inte om det är aktivt krig där man är (folk skiter i guld när dom svälter). Däremot är guld bra om man ska ta sig från en krigszon till säkerhet och ha med sig kapital som kan användas på slutdestinationen. Men det förutsätter att slutdestinationen är relativt stabil, med en fungerande marknad för åtminstone varor. Och är den det har hela världsmarknaden inte kraschat ?

                  Gud vad jag låter hemsk men ja, det är exakt det scenariot jag ser framför mig. Guldet är för att kunna ”röra på mig” till säkrare plats. Ska köpa ännu mer.

                  Jag HAR fel (hoppas jag) men det känns ändå som det rätta att göra just nu. Sälja, försöka säga hejdå till alla lån (vilket är dumt då de antagligen avskrivs) och samla på mig guld. Räknar ändå inte med att överleva ett världskrig men betalar hellre av lån än att allt försvinner i tomma intet.

                    Åh hjärtat, jag lider med dig. Det måste vara förfärligt att känna så. Skickar kärlek och känslor av hopp så gott jag kan ?Jag skulle strunta i lånen om jag var du. Du är inte skyldig bankerna något alls, dom tjänar gott om stålar ändå, och är de sista som faller i händelse av krig (dom har inte sitt kapital ”på banken” så att säga). Guld kan jag förstå att du vill köpa. Det borde jag också ha lite mer av. Men i övrigt, lev livet så glatt du kan nu, och fortsätt spara för framtiden. Till och med i krig finns bolag det går bra för (vapen & ammunition, stål, kol, olja osv). Och vart tänker du att du ska fly till? Australien? Ok, köp aktier där då, i tråkiga enkla bolag (mat, egenproducerad energi osv) eller i bolag som gynnas av krig. Ge inte upp dit långsiktiga sparande för att vara schysst mot banken bara. Ta hand om dig själv först. Det vinner alla på. Även banken ???

    Toner, eller ansiktsvatten som det också heter, använder ni det och tycker ni isf det gör er hud bättre? Måste man ha ansiktskräm efteråt?

      Jag använder två olika. Tycker att det funkar jättebra. En vanlig ansiktskräm efteråt är bra för att ”stänga in” fukten. Behöver inte vara något dyrt eller fancy.

      Jag är jättedålig på hudvård men sen jag såg någon influencer tvätta av huden med nån toner/ansiktsvatten/vad det nu heter och gjorde samma även om jag inte hade haft smink på mig etc, och jäklar vad man blir smutsig under en dag ändå! Så brukar ta sånt tills padsen inte är smutsiga längre och min hy blev faktiskt bättre!

      Bästa sånt vatten jag haft är en från tee tree från The body shop, tagit en kräm efteråt (från skin treat för min del) och fick fin hy faktiskt.?

        Tack för tips!

        Bianca tipsade om sitt eget märke (skräll…) och att hennes hy blivit såå mkt bättre. Hennes ord ska man väl iofs ta med ett stort lass med salt men började ändå fundera på om man skulle testa. Märke spelar mig mindre roll.

      Jag använder det när jag är för lat för att tvätta ansiktet på kvällen. Vissa dagar tar jag bara en nonwoven-kompress och 3-i-1-toner. Blir som att rengöra med en våtservett ungefär. Huden är samma lika oavsett men det är bekvämt ?

      Japp, använder Acos blå flaska morgon ochkväll. Det enda i ansiktsväg jag använder faktiskt

      Ja, det hjälper ansiktskrämen att återfukta och verka. 🙂 Använder en från Klairs.

      Jag använder inte ansiktskräm alls. Över 50 år och inga rynkor.

        Bra gener och/eller gott leverne? En annan måste ligga i annars kollapsar min hy i rosacea eller torrhet.

          Min mormor är 89 och förutom skrattrynkor vid ögonen är hon helt slät i ansiktet. Inga rynkor alls. Men, hon är rätt tjock. Det fyller ut. Vi har generellt tur med generna i vår familj. Alla har bra hy och ser ca 10-15 år yngre ut än vi är. Men mormor skulle lätt kunna passera för 65-70 så det hjälper nog att ha lite extra hull i ansiktet ?

            Jag har hull överallt ? Även hyn är fet så jag är naturligt uppsmord ?

          Jag lever inte hälsosamt, men varken röker eller dricker alkohol. Gillar inte att vara i solen. Sminkar mig inte. Tyvärr har jag hormonella pigmentfläckar, men de har jag accepterat efter att inget hjälpt. Äter ofta onyttigt och sover oregelbundet.

    Jag har extremt hög sjukfrånvaro på jobbet och nu har cheferna kallat till möte. Har jag mina vanliga tre månaders uppsägningstid om jag blir avskedad pga frånvaron?

    Jag ska givetvis dubbelkolla med facket, men grubblar mycket över detta så tänkte att någon kanske hade svar redan nu 🙂

      Man blir inte avskedad det första som händer vid hög frånvaro. Mötet brukar handla om anledningen till sjukfrånvaron samt om det t.ex finns behov av insatser från arbetsgivaren för att minska frånvaron. Vad som händer sen beror som sagt på anledningen till frånvaron.

      Det brukar vara att man får en rehabutredning. Dom vill kolla om man ser mönster i frånvaron. Tex måndagssjuka – behöver du nyktra till och återhämta dig efter helgen? Har man fler än 5 sjuktillfällen under ett år startar många en sån utredning. Jag som hade mänga skov av min tarmsjukdom innan bra behandling blev kallad till möte, dom fick ett läkarintyg och så var det inget mer med det.

      Jobbade på ett storföretag för 10 år sedan, var tvungen att skriva på ett papper då jag hade haft typ 6 st sjukfrånvarotillfällen på 6 månader. Pappret innebar att samtliga framtida sjukfrånvaro skulle ha läkarintyg.
      Skriv inte på sådan skit, ha med fackrepresentant.

        Men arbetsgivaren har ju rätt att få in sjukintyg ifall man är sjuk? ? Annars skulle väl alla ringa in och säga att man är sjuk utan intyg.. eller missuppfattade jag nåt?

          Googla första dags-intyg 🙂

          Men i vanliga fall lämnar man ju inte sjukintyg om man är sjuk högst fem arbetsdagar i sträck. Vore ju jättejobbigt vid förkylningar.

      Tack gänget. Min ångest triggas direkt igång och jag tänker att jag kommer bli utskälld, uppsagd och svartmålad i hela kommunen, aldrig mer få jobb och svälta ihjäl.
      Jag vet, himla rimligt av mig.

        Arbetsgivaren har ett stort ansvar för personal som är sjukskriven – så förmodligen vill de ha ett möte för att se hur de kan hjälpa dig/göra en plan etc. Det kommer gå bra!

      De kallar det ”välmåendesamtal” hos oss. Chefen vill se så allt är bra, varför man har mkt frånvaro tex. Jag har haft ett sånt, men jag har en kronisk sjukdom så de vet varför. Dock aldrig haft rehab-samtal trots sjukskrivning. Men du behöver nog inte oroa dig, de vill veta att du trivs och att det inte är pga jobbet ???

      Din frånvaro är absolut inget skäl för uppsägning! Det är snarare så att arbetsgivaren har skyldighet att reda ut om de kan hjälpa dig minska frånvaron på något sätt. Du har själv ett stort ansvar i att ta hand om din hälsa, gå på ev läkarbesök osv för att minska frånvaron.

      Förstår att det känns jobbigt och som en attack men det är det inte om din arbetsgivare är normal.

      Du har rätt att ta med någon, tex från facket, om du vill.

      Får jag fråga vad frånvaron beror på? Du behöver såklart inte svara 🙂

        Tack!

        Jag är så frustrerad över situationen, för jag trivs på jobbet, lever ett väldigt hälsosamt liv med motion, utevistelse, bra mat, rikligt med sömn, ingen tobak, alkohol, droger eller skräpmat. Jag mediterar och gör yoga, för att hålla koll på stressnivåerna, äter varierat och hemlagat, plus extra vitamintillskott.

        Trots detta är jag sjuk jättejätteofta. Rejäla förkylningar med halsont, massor med snor, feber, påverkad andning osv. Halsfluss. Influensa. Corona.
        Jag är faktiskt hemma med just monsterförkylning just nu. Har varit sjuk i sju dagar och först nu börjar det ge med sig lite.
        Jag har bett min vårdcentral ta prover eller nåt, men dom säger bara ”du jobbar med barn, man får räkna med att vara sjuk”.

        Jo, men kanske inte typ sju infektioner på tre månader?

          Jag har samma som du, jobbar också med barn. Inte riktigt så många tillfällen men många. Mig tog de prover på, visade dock inget. Har minskat min frånvaro nu, började skölja näsan morgon och kväll vid förkylningstider och använda kortisonnässpray när jag var lite förkyld för att förhindra att det blev värre eller utvecklades till bihåleinflammation. Men tycker de borde utreda dig.

            Tack för tipsen, ska testa det. Är SÅÅÅ trött på att vara sjuk. Det påverkar ju inte bara jobbet och ekonomin, utan även mina träningsmål, mina relationer, min kropp(så klart) min psykiska hälsa osv.
            Känns liksom extra jobbigt när jag tycker att jag gör allt ”rätt”, så vet inte vad jag ska göra för att det ska bli bättre.

              Förstår det! Kände likadant. Sånt kan bero på olika vitaminbrister så de borde ta prover, om du vill kan du fråga jobbet om att få gå till er företagshälsovård om ni har. Man kan även ha väldigt trånga gångar till bihålorna som ställer till det, det kan kan man kolla hos en näsa-öron-halsspecialist.

      Är det här första mötet du blivit kallad till?

      Hade 6 sjuktillfällen på ett år och fick gå på möte med chefen. Han lyfte då deras ansvar kring personalens mående, fick svara på frågor om mina alkoholvanor osv. Sistnämnda var lite lustigt pga var gravid vilket han visste om. Men brukar vara någon form av standardfrågor på första mötet samt info om uppföljning om man har fortsatt många sjuktillfällen ?

    Till dig som frågade om IBT häromdagen – gör det inte om det känns fel. Man kan uppmuntra barnet till utveckling på andra sätt, tex Sonrise (sök på Youtube) eller bara genom vanligt förnuft och medkänsla. IBT är mer av dressyr än utveckling.

    Sa ÄÄÄÄÄNTLIGEN upp mig idag ????

      Kan vara sådan skön känsla!

      Grattis! Hoppas du dricker bubbel nu.

      Grattis! Har du nytt jobb?

        Japp, påskrivet och klart ??

      Åh, så glad för din skull. Bästa känslan! Nu börjar livet! ??????

      Grattis. Bästa känslan. Njut, bara njuuut ?

      Åååå vad skönt!! längtar tills dagen jag kan säga upp mig, blir troligen i augusti men det känns sååå långt bort haha ??

    Volymshampoo!
    Vilket är det absolut bästa? Vilka knep har ni för att håret inte ska hänga helt slinko? ??‍♀️

      Kerastase density

    Smink ni inte kan vara utan? Får bara välja 1

      Concealer under ögonen! Inte hittat den perfekta ännu, men snvänder en från Lumene nu och den funkar.

      Lumenes CC-cream

        Håller med, bästa!!

        Ja! Älskar ?

      Mascara. Använder inte dagligen, men det är det som gör att jag ser levande ut.

      Grön primer för att dämpa rodnaden. Allt annat är för att det är kul och spexigt, men primern känner jag är ”nödvändig”.

        Har du något tips? Tycker de gröna jag testat inte hjälpt så bra.

      Lösögonfransar

      Solpuder!

    Haha Julia Fs stories om Gubbe. Håller med!
    Avhumanisering av de äldre och en tjänst för att göra det ännu enklare att skita i sin familj?

      Alltså.. Vet du hur många äldre som betett sig som skit mot sina anhöriga i yngre dar? Arbetat på olika boenden, många ggr där man tyckt det är hemskt att X aldrig får besök och Y aldrig får brev eller samtal.

      Sen får man veta att det varit alkoholproblem, misshandel osv. Helt ärligt, jag skulle inte besöka min mamma heller om hon misshandlat mig eller tittat på medans pappa misshandlat/förgripit sig på mig.

      Man kan inte lägga det på anhöriga.

        Vet du hur många som INTE betett sig som skit men ändå blir övergivna av familjen?

        Ni som alltid drar narcissist/misshandlare/våldtäktsman-kortet måste väl förstå att det är en absolut minoritet?

          I Sverige bryter vi för minsta lilla, man måste sätta sitt eget mående först!

          Tyvärr ingen minoritet, framförallt förr. Självklart finns det de som varit och är snälla. Men många har betett sig som skit på olika vis. Men visst tro du att alla gamlingar är söta och snälla ?

          Handlar inte bara om misshandel/övergrepp osv. Mkt alkohol, mkt psykisk misshandel – eller bara riktigt otrevliga människor. Man måste inte älska sina anhöriga. Tack o lov.

            Du menar alltså på allvar att majoriteten av befolkningen är narcissister/barnmisshandlare/incestpedofiler/alkoholister? Tillåt mig att TVIVLA.

              Säkert inte, men ändå ganska rimligt om en överrepresentation av sådana finns just i gruppen gamlingar som inte får besök av sina barn.

        Det är ju lätt för Julia, som har sina morföräldrar i samma stad, att pipa över för en fika. Alla kanske inte har turen att bo på samma ort eller ens i samma land som sina äldre och då är det ju jättebra att någon kan hjälpa till med det praktiska.

        De flesta har haft bra eller iaf värdiga relationer till sina föräldrar.

      Alltså hon har ju inte fel. Men de erbjuder också tjänsten gratis till ensamma äldre utan familj via någon slags företagssamarbeten. Alla har ju inte barn och tänk hur många som isolerat sig under pandemin ?

    ? Jag skrev om min hund i ett öppet spår förra veckan där jag frågade om juverknölar. Igår var vi hos veterinären och fick bekräftat att det är juvertumörer (2) som vår tjej har. En är som en ärta och en ännu lite mindre. Veterinären sa att de inte kändes maligna men att man aldrig vet förrän efter operation. Hon fick röntga lungorna eftersom de inte opererar om de ser något malignt där. Veterinären kollade snabbt på bilderna och sa att det såg bra ut men att han ville att hans chef skulle kolla på dem med. Idag skulle vi fått svar på detta plus proverna men ingen har ringt. Jag har ringt och påmint men de hade stor frånvaro på kliniken så veterinären gjorde två jobb samtidigt sa receptionisten. Så det blev inget besked… Mår så fruktansvärt dåligt över detta ?

    Vet någon här hur vanligt det är att så små knölar har hunnit skicka metastaser? Och vad har vi att vänta oss framöver avseende operation och prognos? Vår hund är vårt allt så hjärtat går sönder av oro… Skulle fan ta en kula för den lilla skrutten ?

      Vi har haft två katter som fick det. Det låter hemskt – men hade jag vetat idag hur sjukt fort det kan gå åt det sämre så hade jag låtit tjejerna somna in betydligt tidigare ?❤️ Skulle inte hålla på med operationer och smärtstillande, undersökningar osv osv för deras skull. Tyvärr ?

        Fast va? Vi vet ju inte om de är godartade eller elakartade? Är de goda kan hon leva i många år till. Självklart kommer vi göra alla undersökningar som krävs!

          Ni gör såklart vad ni vill! Jag talade bara ur min erfarenhet. Hoppas allt går bra ??

        Upptäckte en knöl på min 12-åriga katt som visade sig vara en juvertumör. Var malignt men nivå 1 på en skala av 3 aggressiv. Två operationer med några veckors mellanrum där båda sidor av juver togs bort, såklart påfrestande under återhämtningen men det var ett år sedan och hon mår fortfarande bra. ☺️

      Min systers hund hade juvertumörer i höstas, den ena nästan lika stor som en tennisboll. Ena knölen var grad 3 och den andra ofarlig. Hon hade någon typ av påverkan på levern också. Hon är 10 år och opererades för detta i höstas. Hon var inte riktigt sig själv de två första veckorna efter operationen men efter det blev det sakta bättre och nu är hon sitt vanliga spralliga jag!

      Hoppas ni får svar snart och att allt går bra med eran vovve. Ens hund är verkligen lika mycket familj som oss andra ❤

        Åh vad härligt att det gått bra ❤️ Grad 3 låter allvarligt men underbart att höra att hon trots detta mår så bra! Är hon ”friskförklarad”?

          Jag har haft tre tikar som har haft maligna juvertumörer. Alla blev opererade. Usch vilken ångest. I vilket fall, alla tre återhämtade sig och ingen av dom dog av cancer.

            Fy vilken pärs du har gått igenom och med flera hundar dessutom ? Det du skriver ger mig hopp dock! Vet sa att 50% av knölarna är maligna så det känns skönt att veta att det finns en chans ändå även om det skulle vara så i vårt fall med.

          Ja, det var en oerhörd lättnad! Med tanke på att hon är rätt gammal.

          Hon kommer att gå på uppföljningar regelbundet framöver för att se att det inte kommer tillbaka. Hittills har det gått bra men vet inte om hon kan räknas som friskförklarad än ?

      Hej, vår hund gick bort från cancer i juverna för 6 månader sen. En mellanstor hund på 13,5 år, så hon fick ett långt och väldigt lyckligt liv ändå. Hon var verkligen min, och hela familjens, lilla själsfrände ? Vår hund hade symtom i flera månader innan och pga hennes ålder och historia av skendräktighet tog veterinärerna inte riktigt oss på allvar, så det var liksom för sent när den typ 5:e veterinären väl diagnostisera henne. Det var absolut inte tal om någon operation. Det jag kan säga är att hennes tumör var rätt mycket större än en ärta, och det faktum att dem nämner operation är ett väldigt bra tecken! Så baserat på mina erfarenheter låter det som goda utsikter. Krama din hund en extra gång ikväll, saknar min egna ”lilla” skrutt så mycket att det gör ont. Kram!

        Åh jag beklagar ? Förstår att sorgen är stor! Men 13 fina år är väl värda att firas!
        Jag hoppas du har rätt. Det enda som kan stå ivägen för en operation är om hon fått någon metastas på lungorna. Veterinären sa att de alltid röntgar det innan operation för att inte utsätta hunden för onödig narkos och smärta om det ändå inte finns något hopp för bot. Så är röntgen bara grön så ska de små kulorna ut.
        Det ska jag, hon ligger här bredvid mig i soffan och sover gott på mitt lår. Lilla älsklingen, min bästaste vän i hela världen ❤️

          Då håller jag alla tummar och tår för att röntgenplåtarna inte visar några metastater! Haha det brukade jag också viska till min hund när jag snusade henne på huvudet, att hon var ”favorit i hela världen”. ? Uppdatera gärna NÄR (*försöker manifestera goda nyheter haha*) ni får grönt ljus för operation.

            Tack snälla du! Vilken fin person du verkar vara på flera sätt ❤️

              Åh, tack så mycket! ❤️ Vet vilket virvelvind av känslor ni/du befinner er i just, så tänkte att lite lugnande ord grundade på mina egna erfarenheter var på sin plats. Ha en fortsatt fin kväll!

          ”Min favorit i hela världen” ska det såklart stå.

      Vet att det inte är samma men vill ändå dela med mig av det vi gick igenom med min hunds knöl. Det dök upp en knöl i hennes ljumske som visade sig vara en elakartad tumör, men efter några operationer var allt helt borta. Cancern hade inte spridit sig och operationerna gick jättebra! Det här var kanske tre, fyra år sen och idag mår hon toppen.
      Jag tänker att veterinären bara ville dubbelkolla med chefen för att vara helt, helt säker, och i bästa fall ringde dom ju inte för att det inte var det mest akuta samtalet dom behövde ta idag. Även om det såklart känns fruktansvärt för dig! ❤️❤️❤️
      Håller tummarna stenhårt för er, det är det värsta som finns när ens djur inte är helt hundra friska ❤️

        Får seriöst tårar i ögonen… Tack snälla du för din kommentar! Den lugnade mig ❤️❤️❤️

    Haha Jul ia Fs stories om Gubbe. Håller med. Avhum anisering av de äldre och en tjänst som gör det ännu enklare att ski ta i sin familj ?

    Letar efter en snygg handväska i skinn, helst crossbody. Gärna i någon färg men brun/tan går också bra. Har kollat in t ex Wera och Saddler, tänker mig max 2000 kr. Några tips?

      Sandlund/Hossain

      Kolla tradera, du får en 5000-väska för 2000kr.

      Såg svinsnygga inne på scorett idaaag???

    Räntan är på väg upp. Klarar ni 5%? Klarar ni 10%? (Mitt första bostadslån var på 12%.)

      Skulle klara 10% men det vore inte så roligt.

      På den tiden som räntan var 12% var också skattereduktionen 100% (mot dagens 30%), vilket såklart möjliggjorde den där 12%-räntan ? Men 4-5%, med 0% i skattereduktion, är en hälsosam långsiktig räntenivå. Dessvärre är de flesta så inmålade i sitt räntehörn (1-1.5% efter skattereduktion) att vägen till ett hälsosammare ränteläget endast kan nås via bostadsmarknadskrasch/lågkonjunktur. Sorgligt är bara förnamnet ?

        Skojar du? Fick man dra av HELA räntan?

        Wtf mina äldre kollegor tar alltid upp att när de var unga och köpte hus så kostade förvisso husen bara några hundratusen men de hade minsann 15-20 % ränta!! Men att det var 100 % avdrag på räntan nämner de aldrig. Jag och min man har precis lyckats komma in på marknaden och köpt vårt första hus, vi är 32 och 38… mina äldre kollegor va typ 22 när de kunde köpa hus. Känns himla orättvist och som att vi fått skjuta på livet och bara jobba och spara många år. Nu kraschar väl säkert marknaden också när vi väl lyckats ta oss in. Happy life.

          Det är så tydligt att vi blivit slavar under räntan! Känns nästan medvetet.

            Jag tycker att vi är mer slavar under själva lånen som är ENORMA, bostadspriser är upptrissade hittepåpriser som möjliggörs av att man kan ta så stora lån.

          Ja. Gick från 100% ränteavdrag till 0%. Blev total bostadsmarknadkrasch och lågkonjunktur (början av 90-talet). Gjordes en jättestor skattereform samtidigt som är historisk i sitt slag, inte bara i Sverige utan i världen. Dessvärre har den blivit helt urholkad av populistiska röstfiskande politiker sedan dess. Ränteavdraget återinfört (visserligen ”bara” 30 % då) , momsen diversifierades, fastighetsskatten fimpades osv osv. Massa dumheter som förstör den ekonomiska stabiliteten och har lett till uppblåsta värden (vilket ju tillslut leder till krasch ?) men som är superpoppis hos lättlurade väljare. Inte väljarnas fel såklart. Bara risigt av politiker att spela på folks kunskapsluckor för att tillskanska sig makt. Men men, där är vi nu…?

        Vad är meningen med att ha 100% avdragbar ränta? ?

          Vad är meningen med att ha 30% avdragbar ränta? Är dåligt på alla sätt med ränteavdrag. Gör att folk lånar mer än vad de annars skulle, bjuder högre på bostäder, marknaden blir uppblåst osv osv. Finns inget som är bra med det för ett lands ekonomi. Inte heller för individer (ränteavdrag nollas av upplåsta bostadspriser). Bankerna tjänar såklart på det (större utlåning= större intäkter) men det är inte statens uppgift att göda privatäda banker. Desvärre är ränteavdrag bara ett billigt trick att fiska röster med för politikerna, precis som slopad fastighetsskatt. Men det låter bra för den okunniga och folk ”köper”, så politikerna kan inte låta bli… ?

      Kan inte så mycket om sånt här, så vad betyder det att styrräntan höjs från noll som det är idag? Alltså säg att jag har 1,5% ränta på mitt lån idag, vad har jag då om ett år?

        Styrränta är en ränta centralbanker använder vid kortsiktig utlåning till bankerna. Den påverkar oftast (men inte alltid) den ränta som bankerna tar av sina kunder. Om styrröntor ökar ökar oftast bankernas utlåningsränta. Desvärre finns fler faktorer som påverkar din räntenivå så det går inte att förutse exakt vad du kommer att betala om styrräntan går upp med si och så mycket. Huvudregeln är dock att om styrräntan går upp, höjer banken räntan på utlåning. Men det är som sagt inte alltid och höjningen är heller inte alltid direkt. Fördröjningar är inte ovanliga. Önskar jag kunde ge dig ett enklare svar men det går tyvärr inte ?

      Hade behöver betala ca 42000 i månaden med 10%-ränta ? det hade gått men hade inte varit kul

        Ouch! ? Tur då att det inte kommer att ske. Men 3-4% är nog inte en orimlig prediktion…

    Vad är det för puckon till aktivister som förhindrar trafik att köra runt om i Stockholm? Jävla påhitt. Media skriver inget om det?

      Jo men det har skrivits ganska mycket om det? Senast var det väl Jan Emanuel som tog saken i egna händer och släpade bort folk…

      Jodå, det har väl ändå pågått ett tag?
      Om det är detta du menar, ett exempel:
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wOjAM4/jan-emanuel-johansson-slapade-bort-klimataktivister-i-centrala-stockholm

    Investering i aktier, hur gör man? Vad ska man tänka på? Känns som det är ett så stort ämne och jag är verkligen ej duktig på sånt här. Någon som kan ge några tips för en nybörjare.

      Avanza är jättelätt, begripligt och har många tips för nybörjare 🙂

      Grattis till ett bra beslut ? Här kommer tipsen ?

      1. Öppna ett ISK-konto. Ha aldrig pengar där. För bara över pengar inför ett köp och handla direkt. Köpsaldot på ISK ska i normalfallet vara 0kr (eller nära 0 iaf).

      2. Diversifiera!!! Dvs ha stor blandning av olika ting i din portfölj. Enklaste sättet att skapa blandning är att köpa fonder eller att köpa aktier i investmentbolag. Minst tre olika men helst kanske fem. Ju fler desto bättre. Diversifiering sprider risk. Om du köper fonder, tänk på avgiften. Låg avgift är bättre. Fondförvaltare är inte värda pengarna! De slår aldrig index konsekvent över tid. Robothandlade fonder duger utmärkt. Om du väljer aktier, snegla lite på direktavkastningen. Den är ju också en del av värdeutvecklingen men syns inte i grafen ?

      3. Köp stora stabila företag eller breda fonder och spara på lång sikt (minst 3-5år). Håll inte på att köpa och sälja vid upp och nedgångar. Man vinner inte på det i längden. Tvärt om. Helst ska man köpa och inte kolla igen förrän man nått sitt sparmål och ska sälja för att använda pengarna till något annat.

      4. Det är roligare att köpa aktier som kostar 5kr st än 500kr styck. Akta dig för den psykologiska fällan. Välj stabila aktier och undvik nishade bolag till att börja med. Investmentbolag är det bästa att börja med. Förutsatt att du inte själv vill plocka ihop ett par tre bolag i ca 15 olika brancher förstås.

      5. Återinvestera direktavkadtningen tills du nåt ditt sparmål.

      Det var allt. Aktiesparande är kul ? Enjoy ?

    Har sparat på mig lite pengar och funderar nu på hur jag ska fortsätta spara det bäst/investera det jag har. Nu ligger det på ett vanligt sparkonto och det blir ju ingen tillväxt. Kan dock inte mycket om fonder/aktier så känner mig lite velig. Hur gör ni, vad ska man välja? Jag kan ha en ganska lång sparhorisont, 10 år är inget problem.

      Swisha in på mitt konto. Jag lovar att ta väl hand om dom ?

      Jag har en del på Savelend och en del på Kameo, förutom börsen och Klarna sparkonto med ränta.

      Svarade en som frågade om aktiesparande ovan ? Börsen är det enda rätta för långsiktigt sparande sett till risk, avkastning och ens tillgång till kapitalet. Man behöver heller inte veta så mkt. Det verkar svårare än det är. Hejjar på dig ?/Nationalekonomen

    Jag läser om Fia Ståhls och Tareq Taylors förhållande och kan inte låta blir att bli så ledsen för Tareqs före detta. 🙁

      Varför? Vad har hänt ☺️

      Och att hon dessutom behöver se det. De hade ju inte behövt visa upp det iallafall.

        Ska man inte kunna vara tillsammans officiellt för man varit tillsammans med någon annan tidigare?

      Äsch, hon har gått vidare.

    Alltså vad mysigt Paris Hilton verka så härlig! Åh vilken vacker klänning hon hade då hon gifte sig ?

    Ännu en hej jag är sinnesjukt attraherad av min kollega…

    Jag känner spänning i hela mig när han ser mig, när jag ser honom, när han är i närheten. MEN HUR VET JAG ATT DET INTE BARA ÄR HOS MIG!?

    Jag orkar inte mer. Jag slutar på detta jobb snart och kommer antagligen aldrig se honom något mer efter detta och det gör fan ont. Att veta att denna människa existerar men att jag aldrig kommer få vara nära honom?

    Hur kan jag ha såna känslor till en människa jag knappt känner? Jag tror egentligen att han också känner NÅGOT, men vad? Aldrig känt mig så osäker i hela mitt liv som med vart jag har honom. Dessutom är han verkligen av och på, ena stunden frågar han om vi ska åka och käka lunch tillsammans, till att ställa in till att inte ens titta på mig dagen efter…

    Hjälp ??

      Om du ändå ska sluta snart är det väl ”bara” att lägga in en stöt! Kör hårt. Skiter det sig slipper du i alla fall se honom varje dag efteråt ? Så hade jag resonerat

    Har ni läst Flashback tråden ”skvaller om familjen foliehatt” ?
    I den framkommer det att killen i familjen tidigare åtalats för kvinnomisshandel vid ett flertal tillfällen.
    På sidan 2 i Flashback tråden kan man hitta länk till domarna i det 23e inlägget.
    Ganska obegripligt och obehagligt enligt min mening. Speciellt med tanke på den holistiska livsstil han försöker leva nu. Vad tror ni, kan folk ändras? Eller en gång kvinnomisshandlare alltid kvinnomisshandlare?
    Moa och Mell verkar härliga i alla fall. Vore ju bra att höra en förklaring från killen.

      Får väldigt märkliga vibbar av deras videos och tiktok. Ofta refereras till sex, när deras publik är barn, osv. Allt verkar lite… vilset.

    Tips på 40-års present till sambo? Helt öppet! Budget ca 10 000 kr. Gärna något man kan göra tillsammans.

      Gå på en tantra-sex-kurs ihop.

      Köp en sjukt porrig outfit, en strap-on och ta in på hotell en kväll. Lämna inte rummet

      Ät massor med gåslever

      Avsmakningsmeny med fullt vinpaket på Gastrologik.

        Hellre Franzén!

          Iofs då räcker inte 10k ??

      Weekend i nån kul storstad, Berlin, Helsingfors eller någon stad i Baltikum kanske?

        Berlin suger….

    Jag håller på att planera en möhippa för min lillasyster. Har ni några tips på lekar och annat vore det jättetacksamt! Gärna något roligt sätt att dela in oss som deltar i två lag också ?

    Ska inte björnbär vara söta? Köpte frysta från Garant på Willys och de här smakar inte gott. Minns inte när jag åt björnbär sist. De kanske inta var söta då heller ?

      De kanske inte var tillräckligt mogna? Tycker alltid att alla bör man köper i butik är mycket surare än de man plockar själv.

        Kollade på ursprungsland. Serbien. Så får testa svenska eller hålla till godo med blåbär från ”min” skog här hemma.

          Björnbär eller blåbär, hur var det nu?

            Björnbär, men hittar jag inga godare än de här plockar jag blåbär om några månader ?

      Köpte blåbär på hemköp, de smakade kemiskt??? Frös ned dem, ingen ville äta. Har märkt att bär och jordgubbar inte smakar något längre. Kanske kan prova ekologiska? Vet att de lite dyrare som kommer i kartong är godare än de billiga.

        Ja, jag får kosta på mig dyrare bär nästa gång.

        Färska jordgubbar så här års är inte i säsong och smakar inget av den anledningen. Svenska är generellt alltid godare jämfört med spanska/belgiska som ofta finns så här års, då de får mogna länge i solljus.

      Frysta bär är generellt surare än färska. Björnbär är inte särskilt söta färska heller, inte vilda i alla fall.

    Jag som är så otroligt nyfiken i en strut är ju så nyfiken på vilka som skriver här inne.

    Kvinna/man?
    Ålder?
    Partner/singel?
    Yrke/studier/annat?
    Det galnaste som du har gjort i livet?
    Den bästa känslan som du har upplevt?
    Vad står högst upp på din bucket list?
    Ditt livs värsta misstag?
    Den bästa lärdomen som någon gett dig, vem sa det, och vad sa personen?
    Meningen med livet?

      Kvinna/man?
      -kvinna
      Ålder?
      -29
      Partner/singel?
      -singel
      Yrke/studier/annat?
      -jobbar
      Det galnaste som du har gjort i livet?
      -jag är så tråkig att jag nog inte gjort något galet. Däremot det senaste mest spontana var att åka till Borås (2h bilfärd) en lördagskväll för att spela kubb. Don’t ask…som sagt, inte galet, bara lite random och spontant eftersom jag var där runt 22 och åkte hem 01. Spelade liksom BARA kubb.
      Den bästa känslan som du har upplevt?
      -finns nog många men en känsla jag älskar är den när jag får sitta på min strand på ett ställe på kusten och se på solnedgången. Jag, ensam. Älskar det, och jag kommer inte ta med någon dit förrän jag hittat en partner. Vänner får inte följa med, det är MIN plats.
      Vad står högst upp på din bucket list?
      -har inget just nu som jag verkligen vill göra, men vill åka till santorini
      Ditt livs värsta misstag?
      -hoppade av plugget och har därför ännu ingen eftergymnasial utbildning…
      Den bästa lärdomen som någon gett dig, vem sa det, och vad sa personen?
      -min pappa är det klokaste som finns. Han skickade en låt en gång och sa ”hade jag kunnat skriva texter hade det här varit vad jag ville säga till dig”. Det känns lite för personligt för att säga vilken låt dock, och jag kan inte lyssna på den idag.❤️
      Meningen med livet?
      -det är fan att må bra. Må så bra man kan, få känna lycka!

      Kvinna, 30, i förhållande. Studier, sista terminen.

      Galnaste jag gjort? Eh… typ inget haha. Är harig som fan och ganska feg generellt. Bästa känslan: besvarad kärlek, tentor jag pluggat hårt inför och klarat.

      Meningen med livet är vänner och familj. Vårda våra relationer, de är mer värda än slla pengar i världen. Bästa lärdomen: det löser sig!

      Känns spontant som att det skulle vara lätt för folk att identifiera bekanta som hänger här inne om man lämnade alla de där uppgifterna helt sanningsenligt

        Äsch, vad gör det då? Jag skriver inte något här som jag inte kan stå för eller skulle kunna berätta för folk jag känner. 🙂 Hejhej alla som tror att de vet vem jag är och isåfall känner mig!

      Kvinna
      35
      Gift
      Kock
      Tagit kokain på en fest med okända människor
      När jag höll min dotter för första gången ❤️
      Vill resa runt i Nya Zeeland i minst en månad!
      Mitt största misstag är att ha slösat bort så många år på att må dåligt istället för att söka hjälp tidigare.
      Lärdom… kommer inte på något på rak arm.
      Meningen med livet: Att hitta en vardag man trivs med och människor att dela den med

      Kvinna/man?
      Kvinna

      Ålder?
      28, blir 29 i år ?

      Partner/singel?
      Partner sedan 5 år tillbaka.

      Yrke/studier/annat?
      Pluggar till socionom.

      Det galnaste som du har gjort i livet?
      Svår fråga. Åkt karusell hög? Ung och dum ?

      Den bästa känslan som du har upplevt?
      Jag var väldigt sjukt i ätstörningar och depression när jag var i 17-årsåldern och mina föräldrar tvärvände plötsligt och var okej med att skaffa hund. Jag fick stå som ägare men det var inte förrän flera år efter jag fick veta/förstod att dom köpte hunden för min skull. Jag har aldrig känt mig så älskad som då. Både mina föräldrar och jag är övertygade om att den vovven är anledningen till att jag lever idag. ?

      Vad står högst upp på din bucket list?
      Bosätta mig i en stuga i skogen nära vattnet. Ha sommarstuge-feeling året om.

      Ditt livs värsta misstag?
      Att sluta med mina mediciner. Förhoppningsvis gör jag det aldrig igen.

      Den bästa lärdomen som någon gett dig, vem sa det, och vad sa personen?
      Finns många saker men mycket har jag fått genom terapi. Att jag inte är mina tankar, att vara ledsen och deprimerad betyder inte automatiskt att man är svag osv.

      Meningen med livet?
      Meningen med livet är att hitta sin egen mening med livet (ni som läst Kierkegaard förstår).

      Kvinna/man?
      -Kvinna
      Ålder?
      -20
      Partner/singel?
      -Sambo
      Yrke/studier/annat/
      -Pluggar egentligen företagsekonomi men har tagit en paus och jobbar bara denna termin
      Det galnaste som du har gjort i livet?
      Flyttade spontant till andra sidan jorden (typ) utan konkreta planer
      Den bästa känslan som du har upplevt?
      -Kärleken till min sambo.
      -att få gå på en strand någonstans exotiskt efter att man gått runt i snö och mörker en längre period.
      Vad står högst upp på din bucket list?
      -Att komma in på Law school i usa! Ska söka när jag är klar med min kandidat.
      Ditt livs värsta misstag?
      -Att jag tog ett jobb som kört slut mig mentalt vilket gjort att jag fått pausa mina studier denna termin, ingen katastrof men ångrar mig verkligen. Önskar att jag aldrig tagit det här jobbet det har gett mig så mycket mental men.
      -att jag ghosta en vän som inte förtjänade det, mår skit över det nu i efterhand…

      Den bästa lärdomen som någon gett dig, vem sa det, och vad sa personen?
      – Är man inte lycklig så är det inte värt mödan, det gäller jobb, studier, relationer, typ allt. Har ofta gjort saker ”för att man ska” eller för att det verkar rätt, men senaste året har jag verkligen satt min egna lycka och välbefinnande i centrum.
      Meningen med livet?
      -Att få känna att jag haft någon positiv påverkan på vår planet, än hur litet det skulle kunna vara.
      -Sen vill jag verkligen få barn och få uppleva den kärleken.

      Kvinna/man?
      ——-Kvinna
      Ålder?
      —————— 37
      Partner/singel?
      ———Partner
      Yrke/studier/annat?
      ——Undersköterska
      Det galnaste som du har gjort i livet?
      —-Bygga hus själv från grunden utan att kunna något
      Den bästa känslan som du har upplevt? ———Känslan av att tycka om någon så mycket att det bubblar i kroppen
      Vad står högst upp på din bucket list?
      ——- Road trip i Nordamerika (dock långt bort pga vill inte flyga).
      Ditt livs värsta misstag?
      ——-värsta och värsta, men önskar att jag testat antidepressiva tidigare iaf
      Den bästa lärdomen som någon gett dig, vem sa det, och vad sa personen?
      ——- Vilhelm Moberg i boken Din stund på jorden och citatet: ”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! […] Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!”.
      Meningen med livet
      ——- att trivas i sin vardag och att ha kapacitet att följa sin instinkt.

      Kvinna
      41
      Partner
      Är utbildad möbelsnickare, nationalekonom & statistiker men
      just nu är jag ledig. Ska vara det minst ett år tror jag, kanske längre. Rehabbar ft efter knä-Op. Fyller annars min tid med kreativa projekt (snickrar, dansar, lär mig ett nytt språk, bygger campervan osv).

      Tycker själv inte jag gör några galna ting. Andra tycker tvärt om som det verkar… Litet glapp mellan hur jag uppfattar mig själv och hur andra uppfattar mig (minst sagt) ?‍♀️

      Bästa känslan är kärlek. Riktigt djup äkta kärlek full av medkänsla och välvilja . Sådan som känns som en värme som sprider sig djupt infrån magen och som ger ett mjukt energigivande pirr i hela kroppen ?

      Ingen bucket list. Lever exakt det liv jag vill leva. Allt jag vill göra gör jag bara ?

      Värsta misstagen är alla de gånger man sårat folk genom att vara kall/vass/syrlig osv pga sprött/hotat ego. Visste verkligen inte bättre då men usch vilket jäkla slöseri ?

      På frågan ”Varför gör folk saker dom vet inte är bra för en” svarade Echart Tolle ”Dom har inte lidit tillräckligt”. Brilliant i sin enkelhet och kan appliceras på hela livet ?

      Meningen med livet är livet självt. Finns ingen speciell mening mao. Men det betyder inte att man inte kan leva ett meningsfullt liv. Om man gör det som är bra för en själv och bra för andra, inte skadar sig själv eller skadar andra, och är uppmärksam på det som sker/man gör i ögonblicket, då dyker meningsfulla ögonblick upp av sig själva. Dessa blir länkar i en kedja och kedjan blir till ett meningsfullt liv ? Funkar utmärkt för mig iaf ?

    Bad om att få gå till gymmet ikväll, mest för egentiden.
    Sambon ska bara åka iväg och fixa en grej och jag har nattat båda barnen.
    Under tiden vaknar båda barnen som är små.
    Så jag lyckas få den minsta att somna om.
    Under tiden jag byter om springer 3 åring upp och smäller i dörrarna
    Då ställer sig min sambo och diskar. Fast jag säger till han att sonen är uppe och springer.
    Den minsta vaknar av det så jag får ta henne och sambon får ta sonen. När han kommer ner säger han ” har inte du gått än?”
    Jag börjar byta om igen och dottern vaknar till, då sitter han kvar i soffan istället för att ta henne.
    Så nu är klockan för mycket för att gå till gymmet (jag kan inte somna om jag tränar för sen) och disken ligger kvar i diskon odiskad.
    Känner mig så ledsen! Mest för att min egentid försvann helt.
    Han har varit iväg och kom hem igår.

    Behövde skriva av mig.

      Jag lever i en exakt samma situation som du. Förutom att min man itne kan natta våra barn, i alla fall inte den minsta. Så jag är helt låst från läggning, och på dagen också för är hemma med båda.
      Har inga tips utan känner verkligen med dig. Speciell meningen ”BAD om att få…”
      ❤️

        Bara skönt att få läsa att man inte är ensam!
        Sonen vill bara bli nattad av mig, han står och skriker ”mamma” tills jag kommer upp. Jag har inte hjärta att tvinga han bli nattad av sin pappa utan då tar jag han hellre, för tryggheten
        ❤️❤️

          Fast barn gör sådär, men om du alltid låter barnet bestämma kommer du vara väldigt låst väldigt länge. Ni är ju två föräldrar, då måste man turas om ibland.
          Trygghet, ja själv föredrar jag att barnen lär sig känna trygghet med båda oss föräldrar, det är inte precis trygghet att stå och skrika bara för att mamma inte är med.

      Tråkigt med en partner som inte är en partner.

      Lider med dig. Man känner sig så ensam och övergiven. Var i en liknande situation förra veckan (och många gånger innan dess) och tänkte bara ”hade varit bättre om jag var ensamstående, då vet jag att det inte finns någon att förlita sig på”. Slutade med att jag grät mig till sömns för att allt kändes så hopplöst och ensamt.
      Sen släpper det och man går vidare. Det brukar kännas skönt att bara få vara ledsen. Om dina är en snäll person så vet du ju att han inte menar något illa och han gör säkert en massa annat som gör honom till en viktig del av ditt liv.
      Man får trösta sig med att de växer upp även om det känns som en evighet.
      Tycker att du ska få ta ledigt imorgon istället!

        Blir helt förskräckt över vad låga förväntningar många verkar ha på förhållanden. Nog för att allt inte kan vara perfekt, men att återkommande känna hopplöshet och ensamhet och gråta sig till sömns? Det är ju jättehemskt!

          Det handlar mer om att partnern kanske har andra styrkor. Min man (den du svarade) har försörja mig/oss i flera år, betalat av alla min skulder, han köper med presenter/mat/gottis flera gånger i månaden, kör runt mig överallt, bjuder på alla resor, masserar mig varje dag typ, låter mig aldrig bära tungt, stöttar mig i allt osv.
          Han är även den som handlar, dammsuger och sköter tvätten. Jag har barnen, maten och disken.
          Han försöker verkligen men jag har mer erfarenhet av barnen och förstår vad de vill/vad som ska göras. Om jag säger ”nu får du göra si och så” då gör han det, han saknar bara den naturlig instinkten till att komma på det själv.

            Oavsett vilka styrkor partnern har tycker jag det låter hemskt att må så dåligt i ett förhållande.

              Det är ju så att vara kvinna. Man är extra känslig några dagar i månaden. Ibland vill man bara må dåligt, det är ju inte hans fel att jag inte kan kommunicera när jag är hög på hormoner.
              Som sagt, det är kortvariga känslor som går över när man vaknat.
              Mår man dåligt varje dag då ska man nog lämna.

            Dela upp ”handling, disk och tvätt” etc mellan sig är en sak. Men ”barnen” tycker inte jag kan vara en sådan ”syssla” som ska in i den fördelningen. En kanske arbetar dagtid och en är hemma med barnen dagtid. En kanske diskar och den andra tvättar. Men ”barnen” utanför arbetstid är något båda ska dela på enligt min uppfattning. Det är en jäkla skillnad på att hela tiden ha hand om småbarn jämfört med att slänga på en tvättmaskin nån gång i veckan eller köpa med sig choklad från Ica påväg hem från jobbet. All gör såklart som de vill men jag själv har svårt att förstå hur kvinnor kan acceptera att papporna tar så lite ansvar hemma bara för att de kanske tjänar pengarna.

      Varför måste du be om att få gå till gymmet medan det verkar vara självklart att han ska åka iväg? Din partner får skärpa till sig!

      Nästa gång så ta på träningskläderna direkt efter middagen och säg att kl 19 så åker jag och gymmar och så gör du det oavsett vad. Han är ju lika mycket deras förälder som du och kan lösa det

      Fast det är ju bara att säga till honom att ”barnet ränner runt, jag går och tränar nu så lägg henne”.
      Det är ju jättekonstigt att du som sagt att du ska gymma stannar med barnet istället för att säga till pappan ”nu går jag”.

        Jag sa till när jag jag bytte om och gjorde mig klar för att gå att sonen var uppe och sprang och smällde i dörrarna, vilket resulterade i att dottern vaknade för han inte tog det direkt när jag sa till.
        Kände inte för att komma hem till två vakna barn och spendera hela kvällen/ halva natten uppe med dem. Han hade aldrig rett ut att natta om två samtidigt när den ena behöver matas och tyst och den andra behöver läsa för.
        Hade han bara lyssnat och tagit sonen när jag sa tilll han så hade jag kunnat gå till gymmet.

          Men du klarar ju av att natta två? Då kan ju han också få träna på det så att han klarar det. Annars tycker jag faktiskt att du bör se din egen roll i det. Om några kvällar blir kaos med stökiga barn så, ja, sånt händer, eller kanske visar det sig att barnen skärper sig när de är med pappa? Om du inte låter barnen vänja sig vid att vara med pappa så gör du din egen värld rätt snäv.

            Asså detta är inget som händer varje kväll, utan bara ikväll.
            Jag var ledsen för jag missade en chans till egentid.
            Men tack för du fick mig att känna mig som än sämre person.

              Ja varsågod! Du gnäller alltså över en enda kväll när du inte kom iväg och tränade kl 19 med två småbarn hemma, och du försöker skuldbelägga den som påpekar att du kanske borde låta pappan ta barnen. Offerkofta är sällan klädsamt.

                Men gud vilken onödig kommentar. Kan hon inte bara få skriva av sig och vara lite ”gnällig” om hon nu var besviken/trött/nere just ikväll? När folk direkt då ska skriva ”varför gör du inte bara x och y? Det är väl klart att z!” När de som skriver faktiskt inte vet mer än några anonyma rader i ÖS kan ju bli lite provocerande, särskilt om hon nu redan kände sig nere? ”Offerkofta är sällan klädsamt”. Så töntigt att skriva så.

      Sätt ord på vad du tänker så han får höra det.
      ”Kan du ta en paus i diskandet och ta hand om barnet som väsnas så tar jag den andra?”
      ”Nu får du stiga upp ur soffan och ta hand om barnet! Jag kommer inte iväg om de inte somnar och kan inte göra allt själv!”
      Och sen sätter du ord på besvikelsen: ”det var tråkigt att jag inte hann till gymmet, hade verkligen sett fram emot det. Du var ju ute pö xxx, jag hade verkligen velat passa på att yyy”.
      Alla uppfattat tyvärr inte vad som sker, hur tiden går eller vad de borde göra för att hjälpa till. Ord och kommunikation behövs. I all vänlighet förstås – inte anklagande utan bara konstruktivt och liksom neutralt.

    Ska flytta till lägenhet med mina två småbarn på 1,5 och 3 år.
    Hur gör man med balkongsäkerhet? finns det något jag behöver tänka på?

      Barnsäkra balkongdörren ?

        Hur?
        Undrar också pga vill gärna ha balkongdörren lite öppen så katterna kan ta sig ut (och för att vädra). Har kattnät men det sitter inte asbra så är ändå orolig för 1-åringen.
        Katterna har dock bott på balkongen många sommarhalvår utan att det varit ngn risk.
        Men har en orimlig rädsla för att mitt barn ska klättra upp i nätet och att det ska lossna så han ramlar ut typ. Så hade hemskt gärna barnsäkrat dörren men fattar inte hur du menar.

          Barnlås så att dörren inte kan öppnas av barn. Finns olika anordningar att köpa och montera på dörren, Ikea brukar ha massor.

          Det finns barnlås som tillåter att dörren står lite på glänt. Vi har som typ en liten vajer med en knopp på, som sitter bredvid dörren. På dörren sitter en liten grej som man kan sätta fast vajerproppen i. Detta gör att dörren kan vara öppen några centimeter, men den går inte att trycka upp.

      Inte ha bord, stolar eller bänkar vid räcket som de kan klättra på! Större möbler mot husväggen är säkrast

      Sätt en barngrind (trappgrind) i dörröppningen. Då kan du ha öppet men barnen kommer inte ut.

    Har världens bästa föräldrar.❤️

    Hur i hela friden kan jag visa det? De protesterar i princip mot allt som kostar pengar, ”du ska inte lägga pengar på oss”. Måste få visa det på något sätt, hur? Det står still.?

      Fotoalbum kanske?

        Idén är bra, osäker på hur mycket bilder jag har på/med dem bara. Vi är inte så foto-iga och är vi det är det mest när vi äter? men hittar jag tillräckligt med bilder är det absolut ett bra alternativ?

      Ett fotoalbum med massa fina minne och en fin text där du beskriver hur mycket dom betyder för dig

        Ingen dum idé, har nog tyvärr väldigt lite bilder på dem. Men absolut något att fundera på, se om jag kan skrapa ihop något innehåll för ett fotoalbum?

      Åhh vad jag önskar att mina barn ska älska mig så. Ska ge dem all kärlek jag kan.

      Jag hade skämt bort dem med en hemlagad middag, en god bakelse, presenter från förr (du vet, när man fotar om en gammal bild med samma kläder, pose, bakgrund men i modern tid), pyjamas med initialer osv. En weekend om du har råd?

        Åh, det gör du nog redan ska du se❤️

        Middag är nog det enda här som de inte hade protesterat mot, haha. Middag och maxade påskägg till påsk kanske.
        Har länge velat ge dem en natt på Gothia Towers då de vet att jag tycker det är ett bra hotell och därför har velat prova själva, men vet också att de aldrig någonsin hade accepterat en så ”dyr” present.
        Fotoidén är bra, men kräver lite planering så det kanske får komma senare. Tack!?

          Men va ni verkar mysiga!!!!!! Hoppas de lever ett långt och lyckligt liv 🙂

          Äsch då! De hade älskat Gothia Towers jag lovar! Klart de inte vill att deras dotter (eller son) ska skämma bort dem men de kommer uppskatta det till fullo ❤️ Min mamma lider av en svår kronisk sjukdom men jag försöker glädja henne med blommor varje vecka. Hon blir arg men jag gör det ändå haha

          Kan du bjuda dem på en överraskning? Säg inte vad det är utan bara vi är borta så och så länge och packa detta. Och så är överraskningen Gothia Towers. Det är nämligen svårare att protestera när man väl är där. 🙂

    Blev av med min telefon på tunnelbanan i helgen, oklart om den tappades eller blev stulen. Hade fullt utrymme i icloud så alla mina bilder är borta. Kan nån be till alla gudar som finns att nån lämnat in den till hittegods eller polisen? Känns så jävla deppigt 🙁

      Är det inte bara logga in på iCloud med ny mobil så får du tillgång till dina bilder?

        Icloud var ju fullt, så bilderna hade inte laddats upp.

    Aahh är det ens möjligt att få bort bekymmersrynkan utan botox?

      Finns väl någon ny metod där de bränner en så att det blir små bryna prickar? Kolla let’s deal. Verkar funka!

    Kvinna, 33, ingenjör inom kärnkraft.
    Det galnaste jag gjort…typ inget. Är väldigt tråkig och nördig men en gång örfilade jag en tjej som drygade sig mot en handikappad mamma.
    Bästa känslan var att få min bebis i famnen.
    Just nu vill jag bara resa, spelar ingen roll vart.
    Mitt värsta misstag…kan säga att det är förlåtet men jag klantade mig (inte otrohet osv) grovt.
    Den bästa lärdomen är att vi går igenom livet ensamma och att man ska utgå ifrån det. Hat man tur så hittar man vänner, partner och får fina barn men utgå från att du är ensam (sa en äldre herre).
    Meningen med livet är Gud, tacksamhet, tålamod och kärlek. Sen dör vi och då måste man ha förberett inför Dagen med stort D.

      Är du muslim?

        Yes!

    God kväll! Vad vet vi om Andrea Hegard egentligen?

      Norsk. Umgicks med Lindsay Lohan ett tag

      Vill vara kompis med henne

    *Kvinna
    *37
    *Sambo
    *Jobbar i butik
    *Vandrat 100 mil av Pacific Crest Trail.
    *Sinnesstämningen jag hamnar i när jag är ensam vid havet/i skogen/uppe bland bergen. Känner mig som den sista människan på jorden och bara försvinner.
    *Åka tillbaka till USA och vandra resterande 300 mil av Pacific Crest Trail.
    *Byte av gymnasielinje första året. Slösade bort hela mina gymnasieår på ett skitprogram jag hatade och som jag inte fick med mig ett skit ifrån.
    *Min viktigaste lärdom är ett citat från filmen Revolutionary road där Kate Winslets karaktär säger ” If being crazy means living life as if it matters, then I don’t mind being completely insane.” Tänker ofta på det för att våga göra sådant som man inte ”ska”. Typ åka och vandra 100 mil i Kalifornien.
    *Leva sitt eget liv utan normer, regler, ramar och fyrkantiga lådor. Vad det sen innebär är ju upp till en själv.

    Är det någon mer än jag som kan blanda ihop bra sex med kärlek?
    Ibland känner jag mig lixom betuttad efteråt när sexet vart riktigt bra… förstår att jag inte är kär eller är det attraktion som spökar?

      Jag tycker snarare det är normalt att förknippa sex med kärlek. Absolut att nuförtiden ska det vara så fysiskt och man ska ha sex för sin egen njutning osv, men egentligen tror jag de flesta skulle tycka om att känna förälskelse och kärlek vid sex.

        Känner aldrig kärlek vid sex, aldrig upplevt att jag ”älskar med” min man. Det är liksom inte en körleksgrej för mig.

      Absolut. Hade grymt sex med kanske den snyggaste killen som dessutom var jättemysig och kysstes som en gud. Det fanns just då inga fel på honom och sen kände jag mig jättekär bara vid tanken på honom?

    Andra som har växt upp med en npf-diagnos, känner att diagnosen har stjälpt mer än hjälpt, och tagit bort diagnosen eller vill ta bort den?

    Hej. Jag har ett problem…förlåt nu låter jag väl som ett rövhål…men jag har för mycket vänner. Jag tycker så mycket om dem allihop men jag har konstant dåligt samvete över att jag inte hinner träffas lika mycket som de vill. Eller ens jag vill. Jag har också ett stort behov av att vara ensam och bara ligga hemma i sängen med min katt och vara med min partner. Jag känner att det är orättvist mot mina vänner som är superhärliga snälla goa människor. Jag vet bara inte hur jag ska hinna? Det ger mig en jättestor stress. Förlåt om jag låter otacksam.

    Ps. Förlåt min dåliga svenska det är mitt andraspråk.

      Åh det kunde vart jag som skrev detta. Har samma problem, men ingen lösning tyvärr..

      Men oj. Vad är din hemlighet? Önskar att jag hade ditt problem ?

      Ge några du inte hinner med till mig?? jag vill gärna ha lite fler hahah

      Du får väl träffa flera samtidigt?!

        Älskar när mina vänner lär känna mina andra vänner och man kan umgås ihop. Skulle jag bara träffa en och en skulle jag inte göra annat haha. Roligare att ses i grupp också!

      Kan du inte bara berätta detta för alla dina vänner? Att du verkligen uppskattar deras vänskap och vill bevara den men att du vill lägga lite tid på privat relation och dig själv för att inte känna dig utbränd. Jag skulle verkligen förstå en god vän som uttryckte något sådant.

    Hej du med kronisk bihåleinflammation i förra öppet spår, jag hoppas du ser den här kommentaren som jag lämnade då, postar den igen:

    Jag läste det här på ett flyg igår och kunde inte svara innan. Jag led av en kroniskt bihåleinflammation i nästan fem år. Den försvann bara tillfälligt med antibiotika men kom tillbaka lika fort när kuren var över. Jag träffade en old school läkare av en slump som sa att modern medicin brukar bota sjukdomen så pass fort så läkare har inte lärt sig hur man gör när det inte funkar. Hon bokade in en tid med mig, hon satt i Södra Kungstornet i Stockholm men jag minns inte hennes namn. Jag fick lokalbedövning i näsan och sen körde hon igenom ett tunt metallrör anknutet till en spolningsslang. Hon spolade igenom mina bihålor med saltvattenlösning (tror jag) från insidan, alternerat vid flera olika tillfällen, till dess att inget slem kom ut över huvud taget. Det gjorde inte ont under tiden men efter att lokalbedövningen hade släppt kände jag av att någon hade varit i näsan. Helt totalt värt det och jag är helt frisk utan återfall sen dess. Jag önskar att du kan se det här meddelandet – Cam kan du på något vis uppmärksamma det här meddelandet?

      Min mamma har kronisk bihåleinflammation, ska skicka ditt tips till henne! Har du namn på behandlingen?
      Tack för ett supertips!

        Jag har ägnat en stund åt att googla men hittar inget namn på behandlingen. Jag hittade däremot namnet på läkaren som behandlade mig och jag såg att Kungstornets Läkarmottagning är specialiserad inom öron näsa hals. Här är i vart fall läkarens namn, sök numret på hitta så kan ni säkert komma i kontakt med henne och fråga närmare och behandlingen och mer om hon har någon kollega i länet som gör samma. Jag minns att hon kände till alla läkare som hade undersökt mig och var väldigt påläst inom ämnet.

        Kungstornets Läkarmottagning Aktiebolag
        c/o ELS-MARI BIRGITTA RÖSTE

          Men tack fina främling!

            Så glad om jag kan hjälpa någon. Det var helt vidriga år med smak- och luktbortfall, konstant snuva och nästäppa, och ibland luktade till och med infektionen (så äckligt).

            För tusen år sen på tunnelbanan läste jag en dikt som lät ungefär ”en hungrande främling mindre är en broder mer”, byt ut hungrande mot snorig och broder mot syster ?

              Haha! I feel ya!! Mamma lider oerhört!

      Jag har också spolat bihålorna pga upprepade inflammationer. Och en gång för att det hade bildats någon typ av vakuum i ena bihålan så att det kändes som att ”väggarna” klistrats samman. Tyckte inte det var obehagligt, vätskan var ljummen, och hade inte ont efteråt. Det hjälpte. Rekommenderar att gå till en öron näsa hals läkare, kanske helst privatpraktiserande, för att få hjälp.

    Har Bianca massa köpta följare eller hur är hennes alla kommentarer så konstiga och alla på engelska på nyaste inlägget på Instagram?

      Det är bots. Finns massor av dem just nu på instagram. Halv nakna tjejer som har länk i deras profil för att sprida virus om nån klickar på det..

    Hej. Jag har ett problem…förlåt nu låter jag väl som ett rövhål…men jag har för mycket vänner. Jag tycker så mycket om dem allihop men jag har konstant dåligt samvete över att jag inte hinner träffas lika mycket som de vill. Eller ens jag vill. Jag har också ett stort behov av att vara ensam och bara ligga hemma i sängen med min katt och vara med min partner. Jag känner att det är orättvist mot mina vänner som är superhärliga snälla goa människor. Jag vet bara inte hur jag ska hinna? Det ger mig en jättestor stress. Förlåt om jag låter otacksam.

    Ps. Förlåt min dåliga svenska det är mitt andraspråk

      Gör vad som känns bäst för dig. Jag har också jätte behov av ensamhet. Jag är viktigast. Sen får man helt enkelt gallra och umgås med dem man vill och orkar med.

    Jag letar efter cerise linneskjorta men hittar inte. Någon som har tips?

      Kolla lindex. Har en stark känsla av att jag sett ngt sånt där

    Nu har Fayme också upprepat liknande inlägg som Lady Dahmer om viktnedgång som inte var ” medveten”. Hon verkar gå i hennes spår, både inredning i hemmet, vänner och nu det här.

      Hon är ung och påverkbar.

        Ja, tydligen. Blir lite trist bara, kom på något eget liksom. Dessutom ångrade hon att hon var med i ” unga mammor” pga att hon exponerade barnen så mkt, men hon fortsätter ändå med det på insta. Jag gillar henne som person och det räcker gott med att hon är sin egen person.

      Alltså Katrin och Bingos insta, de stackars barnen har alltid en jävla mobilkamera upptryckt i ansiktet. Vad de än gör, måste vara jättejobbigt!

        Oj, hamnade fel…

      Ja för någon vecka sedan la Fayme upp att hon ”alltid hatat sina bröst” sisådär några veckor efter LD gjort sin bröstförminskning….

        Det blir väl op för Fayme med då snart!

    Bästa hotellfrullen i Malmö?! Ska boka en natt sta vecka med sonen på 10 år så får gärna vara familjenvänligt men frukosten är viktigast ?

      Scandic kanske låter som ett tråkigt tips men hör här: Under många år reste jag väldigt mycket i mitt jobb och sov på hotel i snitt 3-4 nätter/vecka. Fanns det ett Scandic valde jag alltid Scandic, även framför betydligt mer fancy alternativ. Varför? Frukosten!!! Finns såklart nischade hotel med bättre frulle än Scandic men nivån på Scandic-frullen var alltid så hög, och så jämn, vilken Scandic man än bodde på, att jag konsekvent valde Scandic tillslut. Även 5-stjärniga hotell var inte alltid bättre avs frullen så Scandic fick det bli ?

      Elite!!! Så bra. De har en omelettkock ??? och allt annat du kan tänka dig.

    Fick barn i februari och är därför med i en mammagrupp på Facebook. Något som jag dock stör mig på är hur lättvindigt vissa skaffar barn. Till exempel med män de har känt i några månader. Planerar barn fast står helt utan inkomst, fortsätter skaffa barn fast redo att lämna förhållandet eller klagar på hur dåligt förhållandet är.
    Varför anser sig så många ha rätten till att få barn men inte kan se barnets rätt till en trygg och stabil uppväxt? Säger inte att ovan situationer alltid leder till skit men varför vill
    man inte stå på en stadig grund innan man skaffar barn?

      Jaadu, undrar samma… Ser dessa barn i skolan sen, stackars…

      Dessa människor tror nog att det enda som finns och spelar någon roll i livet är barn. Tror inte heller att de ser framför sig barnen växa upp som en egen individ.

    Är det någon som fått jobb som nyexad och gravid? Blir Klar med studier i januari och vill börja försöka i höst, men känner mig rädd för hur det då ska bli med jobb. Men vill inte vänta för länge med att skaffa barn..

      Har inte riktigt samma situation, tar examen i juni och föder barn i juli. Har varit tjänstledig under plugget men kommer söka nytt jobb under föräldraledigheten. Men säkerställ bara att du på något sätt säkrar din SGI, är tyvärr inte tillräckligt insatt för att ge råd om hur, men rekommenderar verkligen (!!!) att kolla upp det. Plus att många företag har förmåner kring föräldralön (upptoppning till en viss procent tex) men som kräver att du arbetat i ett år vilket kan vara smart att kolla upp och planera för! Spontant tänker jag att det aldrig är ett perfekt läge att skaffa barn, och ibland kan det ta längre tid än vad man vill, så kör på bara så löser sig allt under tiden!❤️

    Någon som följer dumpen.se ? Vad tycker ni om Patriks och Saras arbete ?

    Någon mer som tror att det har hänt något mellan Hanna och tanbyklara nu?? Klara har inte delat något efter allt med Hannas kille eller om hennes glassbud (som alla andra gjort) och inga kommentarer på varandras bilder osv.

    Dagens fundering, jag förstår verkligen inte varför vissa influensers ska envisas med att ha löshår, speciellt nät det verkligen syns att det är löshår och det är en helt annan nyans på det än sitt egna hår? Ser man inte själv att det syns? Vissa syns det ju inte på eftersom deras egna hår är ganska långt redan, men tänker på de som har kort hår och väljer att ha löshår.

    Hade det vart jag så hade jag mycket hellre sytt fast en riktigt snygg peruk och låtit mitt egna hår vara och växa ut, finns ju hur mycket fina peruker att välja mellan, de flesta kändisar och influensers utomlands ändrar ju frisyrer hela tiden med hjälp av wiggs. Hade jag haft råd Hade jag gärna gjort det själv då jag är ganska tunnhårig ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.