Ny uppmaning till regeringen vad gäller ”sharenting”

Så här skriver SVT Kultur:

Har barn tillräckligt starkt juridiskt skydd gentemot föräldrar som delar bilder och information om dem i sociala medier? Den frågan vill Institutet för juridik och internet (IJI) och Statens medieråd att regeringen utreder.  Kan Instagrambilder på treåringar som sitter på toaletten räknas som integritetskränkande och utför barn som poserar i sina föräldrars influencerkanaler ett arbete?  Det är exempel på frågor som Institutet för juridik och internet (IJI) och Statens medieråd vill att regeringen ska utreda.


Juristen Adina Schildt Gillion, som skrivit rapporten Juridiken bakom sharenting, säger så här till SVT Kulturs Lydia Farran-Lee om så kallad ”sharenting” (föräldrar som delar innehåll på sina barn på sociala medier):

Om ett barn är mitt uppe i ett ”tantrum” och inte är medveten om vad som händer kanske man – med all välvilja – vill visa hur jobbigt småbarnslivet är. Men man ska tänka på barnet och fundera på om det kan vara ett olaga integritetsintrång.

I Sverige finns i dagsläget inte några vägledande fall om föräldrars sociala medierbruk.
Adina Schildt Gillion menar att fler riktlinjer skulle underlätta, men vill samtidigt understryka att de flesta föräldrar inte vill sina barn illa med sin delning av innehåll på barnen.
Hon vill se att man på regeringsnivå utreder om barn har ett tillräckligt gott skydd för sin integritet och inom arbetsrätten, säger hon.

Kanske att vi kan fråga Jacob Liebermann vad han tycker om det här, han som krigat SÅ för barns rätt till integritet på sociala medier?

 

 

 

 

Bazinga.?

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Däremot helt ok om barnet är mitt uppe i ett farbrorsrum

      Vad menas med farbrorsrum?

        Istället för ”tantrum” så tant-rum, därav farbrosrum.

    Vad menas med ett ”tantrum”??

      Precis vad det låter som, ett rum med tanter, för tanter, av tanter.

      Utbrott/raserianfall. Tantrum är engelska

        Jahaaaa! Men hur svårt är det för en svensk journalist att skriva på svenska???

          Om det är ett citat så ska det återges ordagrant, har jag för mig.

            Jacob har sjunkit så lågt man kan, trodde genuint att han ville skydda sin son! Han skrev väldigt tydligt vad han blivit/blir utsatt för när människor orkar känner igen honom och hur dåligt han mår. Nu hejar han på och utsätter sin son för allt detta fy fan, borde vara höga böter på kränkande av minderåriga

            Nej, citat behöver inte återges ordagrant! I USA fungerar det så har jag för mig men i Sverige har vi mer utrymme att putsa citat lite för att förtydliga. Till exempel genom att översätta 🙂

          Anonym 12:16
          Samma sak med kläder och accessoarer som har en enhörning på sig. Det står ofta ” söt unicorn tröja”
          Varför skriver de inte ”söt enhörnings tröja”?

            Jaaaa! Jag vet!

            Eller ännu hellre enhörningströja

              Hehe?

    Bazinga? Är det här inlägget ett 1 aprilskämt eller vad menas?

      Jag refererar det endast till Sheldon Cooper i The Big Bang Theory hehe.

      Bazinga är väl kanske gentemot Liebermann som starkt kritiserade sin sons exponering i exets (mammans) sociala medier men som nu gladeligen själv är delaktig i exponering av samme son – tillsammans med exet aka mamman till sonen.

    Om barn inte får ha egna sociala medier så borde det vara samma ålder på att publicera bilder på nätet på dom.

    Föräldrar som lägger ut bilder på sina barn när barnen sitter på toaletten, ligger på sjukhus, när de är nakna, sjuka, utsatta, osv, eller berättar om barnen på ett kränkande sätt, det finns föräldrar som kan skriva typ ”Han har fått utslag runt sn-ppen”. De föräldrarna borde förlora vårdnaden av sina barn. Faktiskt så tycker jag så. De är totalt gränslösa, kränkande, förstår inte barnets integritet, förstår inte barnets bästa osv.

      Håller med. Speciellt när de får massiv kritik men fortsätter ändå. Tex My Martens. – Men han är van sedan han va liten. ?

        Nylle
        Liten kommer att bli större.
        Om mamman är så gränslös som hon ör nu, hur kommer hon att bli när han blir tonåring?

          Bra poäng. Får mig även att undra hur dessa barn kommer att bli som blivande vuxna, har vi en kommande generation av överexponerande personer eller kommer de helt och hållet bli isolerade eremiter som inte vill finnas/hittas alls på nätet?

            De kommer att bli som ungdomar blir mest. Precis alla har ”barndomstrauman” och egna problem de behöver reda ut. Alla har på något vis en och annan grej deras föräldrar förstört och varit orsaken för x antal terapitimmar för.
            Vissa har sättet deras föräldrar hanterade konflikter på som sitt största avtryck deras föräldrar gjort. Andra har blivit för hårt drillade i idrotter av föräldrar. Andra har blivit exponerade i sociala medier.

            Majoriteten av oss växer ändå upp och blir fungerande vuxna. Där vi hanterar våra problem själva utan problem. Andra behöver hjälp, och tar också hjälp. Ett fåtal vill inte erkänna för sig själva att de behöver hjälp.
            Och de allra flesta blir precis tvärtom som sina föräldrar.

              Eller så tänker man att mina föräldrar gjorde så gott de kunde under de förutsättningar som fanns. Lärdomen man tar med sig är detta var bra det ska jag föra vidare, detta var inte bra jag ska göra på annat sätt, detta gäller inte längre i vårt samhälle så blir bara konstigt.
              Vilka barndomstrauman skickar du med dina barn, eller kanske du inte ens har barn?

                Ja, det var precis det jag menade med: ”Där vi hanterar våra problem själva utan problem. Andra behöver hjälp, och tar också hjälp. Ett fåtal vill inte erkänna för sig själva att de behöver hjälp.”

                För det är ju faktiskt så att de flesta tänker på det sättet du skriver. En liten, liten del fastnar i tänket ”varför gjorde mina föräldrar såhär mot mig?” och behöver hjälp för att komma vidare.

          Säkert göra sig löjlig över hans tonårsfasoner, filma, fota och skratta. Ropa Liiillemaaan.

            Tänk om han låser in sig på sitt rum under många timmar vad hon ska stå utanför och gapa – Lilleman, mamma har ju gjort smoothie. Hallå gubben är du där? Lilleman, kom hit. NU!

        Och Maggan Graaf?

          Hon verkar ha ”gift” sig…

      De barnen har det säkert bättre hos någon som inte bryr sig om dem 🙂

    Vem är journalist

    Föräldrar i dag fattar inte hur lätt det är för personer som känner åtrå för små och minderåriga barn har lättare att få tag på material i dag.
    Tar man upp det då får man ofta ” jag lägger upp i ett privat album/ jag lägger upp vad jag vill/ jag har rätt att lägga upp vad jag vill utan att behöva tänka på andra.

    För det första, även om det är ett privat album pp INTERNET så kan man få tag på bilden.
    För det andra, det är lätt att vara anonym och dela och att få bilder utan att behöva smuggla eller gömma sig för att få bilder.

      Nu är inte det här en färdigtänkt tanke så förlåt om jag är dum i huvudet. Men, att pedofiler lättare kan få tag på material… om de nöjer sig med lilla Kalles strandbild och inte söker sig vidare till bilder av värre övergrepp så kommer ju egentligen färre barn att fara illa? Alltså missförstå mig rätt, jag önskar att alla pedofiler som på något sätt handlar efter sin störning skulle hamna på en öde ö där de får köra hunger games med varandra. Men av två dåliga alternativ så har ju åtminstone lilla kalle inte mått dåligt av det.

      Eller är det så att normala föräldrar med normala konton inte kan producera material som pedofiler bryr sig om i vilket fall.

        Jag tror inga föräldrar vill att någon pedofil ska kolla på dem oavsett om barnet far illa eller inte, det är därför ( och av tusen andra orsaker) som jag inte delar med mig av bilder på barnen. Förstår faktiskt inte hur man som förälder tänker när man gör det, man vill väl skydda dem så mkt man kan?

          Mia 13:09

          Du anar inte vad för hjärndöda föräldrar det finns… Sett så många som lägger ut bilder på sina barn/bebisar helt nakna så man kunnat se allt för allmänhetens beskådan utan att tänka på konsekvenserna…..

        Anonym 12:47

        Jag förstår hur du tänker och menar.
        Skulle ha varit tydligare med vad för bilder jag menar.
        Tänkte i första hand på bilder när barnen inte har kläder på sig. Typ att de är i badkaret eller på stranden. Lägger folk upp bilder på sina nakenfisar så behöver inte pdfilen gå ner till stranden. Och då behöver inte andra barn utsättas för pdfilen.

        Der finns tyvärr föräldrar som lägger upp väldigt intima bilder på sina barn för att visa tex vattenkoppor, utslag m.m
        Det ger pdfilen en väldigt lätt åtkomst och behöver inte be en annan person om bilder.

        Tror tyvärr inte att peddon nöjer sig med strandbilder av barn utan det föder bara mer begär. Men tanken på att en bild på mitt barn fullt påklädd skulle hamna hos ett gäng peddon som …till bilden av mitt barn äcklar mig.

    Tycker man inte behöver fela nån bild alls på sina eller andras barn. Åk och träffa sin nära och kära istället.

      *dela

    Tänker på Janemarina,eller vad hon hette. Med dottern som fick cancer. Att dela så intima sjukdomsbilder på sitt barn är helt sjukt. Tänk att bli uthängd så privat när man genomgår så svåra stunder i sitt liv. Mamman kunde ha berättat i text sin upplevelse och ha neutrala bilder om hon behövde ventilera och även samla in pengar. Borde vara helt förbjudet att dela barn som är inlagda på sjukhus.

      Rätta mig om jag har fel. Men är det egentligen inte fotoförbud på sjukhus?

        På de avdelningar jag varit så har det varit fotoförbud. Men blir väl för soligt content om man bara skriver om vad som hänt utan tt visa en bild på ett dropp osv.

      Helt hjärndött beteende. Att lämna ut ett barn så pass mycket (i både text och bild) för att man själv behöver ”skriva av sig” typ. Köp ett anteckningsblock?

      Det var faktiskt bland det sjukaste jag sett en influenser dela med sig av på sociala medier. Det borde tamejfan vara snudd på straffbart. Jag mår illa när jag tänker på hur hon hängt ut sin dotter och på ”hejartåget” som följde med. Fyfan…

      Ja det var.. stört! Hon borde ha lagt ner telefonen och istället vara en 100% närvarande förälder istället för att lägga upp bilder på den svårt sjuka lilla dottern i väldigt utelämnande situationer! Tror inte JM är en dålig mamma på något sätt EGENTLIGEN. Men tyvärr går inte hennes ”jag behövde bearbeta och visa upp hur livet kan vara” är en ursäkt nog. Äckligt beteende!

        Kan ju förstå att man behöver ventilera sina tankar och känslor. Men det behöver ju faktiskt inte inbegripa bilder? Och naturligtvis inte heller intima detaljer om barnet i skrift.

    Jag tycker att det nånstans är lite frånstötande också att influencers som blir gravida och får barn nyttjar det och får massa nya följare pga det. Alltså att det är som en ”gångbar” grej som funkar hos folk som vill se gulliga barn och söta klädsamarbeten. Fler samarbeten, fler följare. Jag hade haft mer respekt om de bara fortsatt influenca som vanligt och hållit graviditet/barnet utanför. Tycker man ser den exploateringen även hos flunsor som håller en ”högre nivå” och som borde veta bättre (kan tyckas). Tex amandaaxelsson på insta, som är en lite mindre flunsa men smart

      *amandaxelsson

    Jag tycker att det är väldigt problematiskt att det närmast har blivit norm att exponera sina barn på nätet. Speciellt bland influencers men också bland små bloggare och vanliga föräldrar med öppna konton. Jag hade en pappa när jag växte upp som var ganska så gränslös. Bland annat så skulle han jämt fota mig och min syster. Alltid, alltid var en kamera upptryckt i mitt ansikte. När vi gjorde roliga saker men också vid frukosten, i sängen, när jag var sjuk eller grät. Han tyckte att det var väldigt kul och intressant med oss barn och skulle dokumentera allt. Lite så som föräldrar gör idag. Sån tur är så var jag över tjugo då han började intressera sig för internet och lägga upp bilder där. Men då fick jag stå ut med att han lade upp en massa gamla bilder på mig från barndomen och tonåren och bråka med honom om det. Sedan fick jag själv barn och han fotade dom och lade upp på sina öppna konton och diskussionen var igång igen. För MIG så hade det varit en mardröm om min pappa haft tillgång till internet då jag var liten. Det hade varit omöjligt att radera hans framfart i efterhand.

    Ja tack!
    Har en bekant på fb som lagt ut film på när hennes 4a åring har raseriutbrott, han springer runt och skriker förtvivlat i bara kalsongerna och jag vill bara ge honom en kram. Så filmar föräldrarna!

    Blir så arg!

      Säger du inte åt henne?

      Emotionell försummelse kallas det där föräldraskapet. Stackars lilla barn som ju är helt uppe i en jobbig situation och behöver GUIDNING av sin förälder i såna situationer, istället för att bli förlöjligad vilket han/hon ju blir när föräldern tramsar kring sin telefon. Sorgligt.

    Redan på förskolan pratar vi om kroppsautonomi, stopp min kropp, respektera andras gränser och integritet, källkritik och vad man kan hamna i för situationer på internet.
    Men vårdnadshavarna följer inte alls dessa regler och kränker barnens integritet, samt försätter barnen i situationer de inte kan förstå. Hur ska barnen lära sig att känna efter vad som är okej, när föräldrar inte respekterar barnen?

      På vilket sätt märker ni det på förskolan?

    Vad är det för fel på vissa föräldrar?
    Svag begåvade, empatistörda?
    Barns rätt till integritet är lika stor som för vuxna!

      Det finns så många dåliga föräldrar nu för tiden. Riktigt dåliga till och med. Ser dagligen totalt värdelösa mammor på sociala medier, de har en tendens att samlas i fb grupper som Pink room.

        Nuförtiden? Det har funnits dåliga föräldrar i alla tider, men nuförtiden tar det sig uttryck på andra sätt bara.

    Jag funderar mycket över hur det påverkar barn att från dag ett få en mobilkamera framför nyllet 10ggr per dag. Att föräldrarna sedan delar sina bilder hejdlöst på socialamedia är också helt sjukt. Visst bebisar är jättesöta men någonstans känns det galet hur föräldrarna hela tiden har fokuset på mobilkameran istället för på barnet.
    Jag följer bl a Sandra Beijer och Ellinor Bjurström och någonstans skaver deras exponering av barnen,jag känner mig som en smygtittare på något sätt. Det blir också så uppenbart att barnen påverkas av föräldrarnas fixering vid telefonen ,de vill själva göra samma sak som de vuxna precis så som man själv lekte att man pratade i telefon när man var liten men nu handlar det även om att agera och posera.
    Sättet som Katrin och Bingo använder barnen kräks jag på rent ut sagt. De filmas HELA tiden i sitt dagliga liv oavsett om de är nyvakna,är hos frissan el är omgivna av vuxna som dricker sprit. Mycket reklam och smygreklam är de med på också. Stackars barn. =(

      Håller med om Sandra Beijer. Var och varannan bild är en selfie på henne tagen i en spegel med hennes son tomt stirrandes in i kameran sittandes på hennes höft. Hon klär upp honom i små kläder som säkert är sponsrade och gör samarbeten där han ligger på rygg och stirrar in i kameran. Hon fotar honom i sängen nyvaken och sovandes. Jag blir så äcklad av att hon exponerar honom så i för så många tusen personer.

        Lilla Sandris ville ju inte ens ha barn ? nu florerar han överallt, catching Möney talks

      Är av samma åsikt angående Katrin och Bingos barn. Varför ska Bingo ta med sig Rambo till Marbella när det enda de verkar göra är festa loss med Jullan. Det är drinkar på nån beachclub och på restaurang med vuxenkompisar där Rambo får hänga på. Idag en mycket bakfull Bingo som är trött i mössan. Allt dokumenteras givetis. Julia och hennes kusin festar loss och ser ut som värsta playboy bunnies där de åmar sig och lever livet.

    Barn barn barn. Vad med djur? Dem har inte valt soc med..

      Va?

    Tragiskt med alla influenser som tjänar pengar på sina barn 🙁 bör fasen vara förbjudet att ha samarbeten som inkluderar barn…

    Min vän skrev sitt examensarbete kring detta och kopplade det då även till barnkonventionen. Mycket spännande läsning där det även finns föräldrar i andra länder som blivit dömda för att de helt enkelt delat för personligt kring sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.