Världens värsta reklam – del 2?

Glöm Sandra Beijers ilskna eltandborstande – there is a new sheriff in town i kategorin ”Värsta reklamen någonsin”.
Henrik Wahlström postade det här inlägget på Instagram och nej, det är ingen eftersläpande aprilskämt.
Det är en riktig reklam.

”Har du skickat en oönskad dickpic-appen” startades av två kvinnor – Anuta Sjunghamn och Nadja Hatem – som lämnade Advokatsamfundet i november 2021 för att förverkliga drömmen som bland annat verkar vara att hjälpa män som begått brott genom att skicka oönskade dickpics.

Så här lät det när affärstidningen Realtid publicerade en artikel om appen:

Att ge upp advokattiteln och ge oss in i legaltech var enda sättet för oss för att kunna sänka trösklarna till juridiken och nå ut i stugorna. Sverige har nu äntligen fått tillgång till den första juridiska appen där alla enkelt får tillgång till en jurist, säger medgrundaren Anuta Sjunghamn.

Ja, att det finns en uppsjö av klienter för ändamålet råder det inget tvivel om, men frågan är väl om det här kommer bidra till, eller trivialisera faktumet att det är en kriminell handling att skicka oönskade bilder på sitt kön.
Vad tror ni?

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Herregud.

      Finns folk som försvarar Saddam, Bundy, Breovik, Maxwell och folk som begått brott vi inte ens kan föreställa oss. Allt från tortyr till massmord…har svårt för just advokater av den anledningen. Inte alla såklart men de som verkligen vill vinna mål där gärningsmannen begått hemska brott.

        Du har nog missförstått poängen med att alla har rätt till försvarare. Advokater försvarar liksom inte handlingen i sig, utan klienten.

          Ja, och när jag mördat 39 ungdomar på en ö då kommer jag att älska min advokat MEN jag har fortfarande svårt för dem. Man kan förstå deras yrke utan att se det som hederligt eller människan som en fantastisk människa. Krävs en viss typ av människa att försvara hemskheter ÄVEN om de såklart är samhällsviktiga. 2 tankar osv.

            De försvarar inte hemskheter. De ser till att det blir en rättvis rättegång.

              Men OCH, jag får tycka att de inte är hederliga. Låt mig vara.

                Vill du inte bo i en demokrati? Flytta till Afghanistan, Iran eller vilken annat valfritt land där demokrati och rätt till advokat inte finns. Då kan du lätt bli stenad/ dödad/ fängslad på livstid om du begår ett litet, litet brott eller skriver något fel ord om det styrande eller kanske är otrogen.

                Nej det får du inte eftersom du tänker helt fel.

                  Troll

                    Ja jo, man hoppas ju att anonym är ett troll som tror att försvarsadvokater är det för att de gillar att försvara hemska brott. ??‍♀️

            Du missförstår ju fortfarande. De försvarar inte hemskheter utan de försvarar vårt rättsystem.

            Alla, ja alla, ska vara oskyldiga tills motsatsen bevisas. Att inte ha rätt till ett försvar för vissa brott innebär då att du redan dömts innan rättegången.

            Det finns även fall där en person tar på sig brottet trots att någon annan har begått det. Det är en försvarares uppgift att se till att expempelvis sådana saker inte sker. Rätt person ska dömas för brottet och det ska inte finnas några tvivel.

            Bevis ska värderas opartiskt, något som också en försvarare ska se till att det sker.

            Man ska dömas för rätt brott. Har man begått dråp så ska man inte dömas för mord osv.

            I en rättstat så är försvaret oerhört viktigt. Även när det är vidriga brott som begåtts.

              Men vad är det ni inte fattar, jag förstår deras roll men jag anser att en VISS TYP AV MÄNNISKA ATTRAHERAS TILL ETT SÅDANT YRKE! Precis som att vissa älskar djur och dras till dem så finns det folk som dras till drama, pengar och en känsla av makt.

                Du var helt enkelt dålig på att förklara den ståndpunkten.

                Jag tycker det är jättebra att det finns personer som förklarar lugnt och tydligt hur det ligger till.

                Nu är jag inte försvarsadvokat, men jag tvivlar på att någon väljer den banan för att de älskar att försvara massmördare.

                  Någon gör det säkert. Eller blir sån under karriären. Men och? Jurister/advokater är ju också människor. Alla kan inte vara perfekta. Obs, tror detta är få personer men några finns ju. Som de som gjorde reklamfilm i en rättssal för att få fler gängkunder…. Det känns ju onekligen som en tveksam handling.

                Men nu ser du det väldigt ensidigt. Likväl som att de dras till drama, pengar och makt kunde man se det som att de dras till rättvisa och opartiskhet

              Håller helt med! Försvarsadvokaten har en mycket viktig roll i en rättsstat.

            Du kan inte komma dragandes med ”2 tankar osv” nä du inte har förmågan att tänka en tanke fullt ut. Det du skriver är skrämmande, Anonyma här ovanför förklarar varför.

            .. NÄR du mördat?

      Ser att de hjälper influensers att göra rätt reklammatkering vid samarbeten. Så många potentiella kunder – såväl hatande incels som influensers.

    I like it…. Picasso! Kul att de där två entreprenörerna gör något de brinner för ?

      Juridikens motsvarighet till nätläkare. Fishy, fishy.

    Vad syftar tjänsten till egentligen? Att diskutera sin gärning för att avgöra 1) om det utgör ett brott och i så falll 2) diskutera med en jurist hur de ska agera? Att rådge klienten huruvida denna själv bör anmäla sitt brott (gärning)? Är syftet att hjälpa klienten borde det rimligtvis ingå ett råd att polisanmäla sig själv om det visar sig att ett brott har begåtts, annars utgör väl motsatsen skyddande av brottsling enligt BrB 17:11? Eller är syftet att en eventuell gärningsperson ska få lite pepp och stöd att sluta begå brott, men den uppgiften har väl andra allmänna aktörer? Förstår ingenting. Men det är å andra sidan det som man har google till.

    Fattar ingenting.

      Har googlat nu. I rest my case.

      Med 349:- per kvart så kan man ju hoppas att det helt enkelt är en tjänst för att lura av killar som skickade oönskade dickpics på pengar, och att de drar ut lääääänge på samtalet.. ”Jaha, mm, jag förstår, men för att reda ut det här måste vi gå tillbaka. Berätta allt du vet om fotboll, jag kan verkligen ingenting” ”oj nu måste jag fixa en grej här kommer tillbaks snart, fortsätt prata du! *startar hissmusik i 35 minuter*” ”oj jag missade vad du sa, kan du ta det där från början”

    Haha det är patetiskt men HALLÅ de är advokater, hur kan någon bli förvånad?

      Nix, de är inte advokater, de är bara jurister = helt utan ansvar för sina handlingar.

    Hur trivialiserar de faktumet att det är en kriminell handling menar du?

    Juridisk rådgivning markerar ju snarare att det är ett brott.

      Ordvalet har ju betydelse. Skulle det stå ”har du ofredat någon sexuellt och behöver rådgivning?” så låter det bog i de flestas öron värre och kanske inte något man nappar lika lätt på som ”oönskade dickpics”.

    Att de ”lämnade Advokatsamfundet” säger ju det mesta. Vem som helst, till och med Nisse i Hökarängen, kan kalla sig för jurist.

      Trodde faktiskt att jurist var en skyddad titel, men du har helt rätt, vem som helst kan kalla sig för jurist.

        Då så, idag är dagen jag blev jurist!

        Jag är jurist inom fågellag.

          Jag har specialiserat mig på tyngdlagen.

            Ner med tygndlagen!

      Taskigt påhopp på Nisse ?

      Hur menar du med att det ”säger det mesta”? Du får bara vara med i advokatsamfundet om du arbetar som advokat och är anställd på en advokatbyrå. En advokatbyrå får bara ägas av advokater. Detta innebär alltså att om du exempelvis varit framgångsrik advokat i 20 år men sedan vill ta ett jobb som VD för IKEA (hittar på hej vilt nu) så måste du gå ur advokatsamfundet. Sen kan du söka in igen om du vill sluta på IKEA och börja jobba som advokat igen. Så alltså: Dessa kvinnor var advokater och ville börja driva ett aktiebolag som inte skulle vara en advokatbyrå, alltså behövde de gå ur advokatsamfundet för att kunna göra det. Det säger ingenting om deras eventuella kompetens/inkompetens som advokater.

        De båda kvinnorna ska ju ägna sig åt samma sak som advokater gör. Varför då gå ur förbundet?

          De får inte fortsätta vara advokater om de inte driver det i advokatbyrå-form. En advokat måste tex följa etiska regler för advokater (om jäv, fakturering, sekretess mm), men det är inte de skyldiga att göra nu.
          Som exempel, om en advokatbyrå gjorde reklamen som syns här hade den kunnat ses som oetisk av Advokatsamfundet. De är friare att göra vad de vill som jurister eftersom det inte är en skyddad titel.

            Ja? Det är ju därför de går ur förbundet.

        Med tanke på hur du skriver kan man nästan tro att du är en advokat, nej, jurist menar jag förstås. Som har reklam i tunnelbanan.

          Var det något fel på det jag skrev? Jag ville bara förklara hur det funkar för det verkade som att personen jag svarade ej riktigt förstod det.

    Tycker reklamen är genial i och med QR-koden. Om någon ställer sig upp på tunnelbanan och skannar den där koden så är det ju så nära man kan komma ett erkännande att man både skickat oönskade dickpics och att man tänker med kuken. Är man så pantad behövs det nog mer än 15 minuters samtal…

      Varför tog du kort på den då? I saw you…

    Advokat/jurist-yrket blir bara mer och mer oseriöst. Och så valde de dessutom dickpic. Hade de inte kunnat valt något annat brott typ ”Har du stulit en bil?”. Varför väljer man dickpic?! Aha! Nu fattar jag. För att det är så vanligt och att de ska få så många samtal som möjligt såklart.

      Dra inte in advokater i detta. Finns en anledning till att dessa personer behövde ”lämna Advokatsamfundet”. Dvs de är inte advokater utan jurister, som inte behöver tillämpa samfundets regler om god advokatsed.

        Skrivit samma svar ovan men tycker att det är viktigt att tydliggöra så jag skriver det även här: Du får bara vara med i advokatsamfundet om du arbetar som advokat och är anställd på en advokatbyrå. En advokatbyrå får bara ägas av advokater. Detta innebär alltså att om du exempelvis varit framgångsrik advokat i 20 år men sedan vill ta ett jobb som VD för IKEA (hittar på hej vilt nu) så måste du gå ur advokatsamfundet. Sen kan du söka in igen om du vill sluta på IKEA och börja jobba som advokat igen. Så alltså: Dessa kvinnor var advokater och ville börja driva ett aktiebolag som inte skulle vara en advokatbyrå, alltså behövde de gå ur advokatsamfundet för att kunna göra det. Det säger ingenting om deras eventuella kompetens/inkompetens som advokater.

      Advokat- och juristyrket blir absolut inte mer oseriöst, tvärtom arbetar yrkeskåren kontinuerligt med att stärka förtroendet för kåren (eller kårerna, om man ska vara petig). Däremot arbetar en del oseriösa människor i advokatyrket, som med alla yrken. Advokatsamfundet är dock ganska snabba med att utesluta sådana personer. Vad beträffar jurister är det som ovan nämnt ingen skyddad titel, dvs du behöver inte ens en juristexamen för att kalla dig jurist.

    Ungefär lika vettigt som myndighetspamfletten ”Till dig som är gift med ett barn”?

    Här är någon utan fingertoppskänsla som varit i farten.

    Markerar det här en ny era, där vanligt folk nu börjar ha ”sina jurister”? Alla ska ha juridisk rådgivning för ditten och datten, helt vardagligt smidigt sådär.
    Aja, varför inte, ingenting förvånar mig längre. Själv vill jag helst att tech-världen håller sig så långt ifrån mitt liv som möjligt, så detta blir ett nej för mig.

    Bara pinsamt.

    Better call saul

      Förmodligen ett bättre alternativ iofs.

      ”Don’t drink and drive but if you do, better call Saul”.

      Missa inte säsong sex som rullar nu! Blir sista säsongen.

        Och när den är slut så… Fyfan.
        Breaking bad och Better call Saul har gett mig dom absolut bästa tv-upplevelserna.

          Bosch är rätt bra. Ozark förstås.

        MEd Walter och Jessie :O

      Tänkte precis skriva samma kommentar!

    Anuta Sjunghamn. Låter som en sångpedagog i Ankeborg.

      Okej.. det fick mig att skratta orimligt mycket. 🙂

        Det gläder mig. Vi behöver garva lite mer i dessa tider. 🙂

      Åh Ankeborg❤️

      HAHAH

      Jag trodde det var Anita Schulman felstavat/parodiskt skrivet

    Heterokvinnor är verkligen så himla rädda för penisar. Måste vara en jobbig tillvaro

      Oönskade* penisar

        *sexuella trakasserier

      Ja det är just det vi är, rädda för penisar. Vi tycker inte alls det är äckligt att få en oönskad bild på någons könsorgan.
      Sen är det väl minst lika orätt att skicka en bild på sin vagina till en lesbisk tjej. Har man inte bett om det så ska man fan inte skicka bilder på sina könsorgan. Det är sexuella trakasserier.
      Männen som skickar till minderåriga då är det okej eller Är dom barnen också rädda för penisar?

      Heteromän älskar verkligen sina penisar, måste vara jobbigt att vara i en tillvaro där ingen annan vill dela den kärleken. Kvinnor är inte rädda utan äcklade men det kanske är för jobbig info att ta in när man är så kär i snoppen.

        ???????

        Är ej hetero, vilket är skönt. Verkar som sagt väldigt jobbigt när er hud är så otroligt tunn att en oönskad kukbild kan förstöra era liv. Man kan tuffa till sig.

          Jag tror nog att det är tvärtom, att en oönskad kukbild förstör sändarens liv och ego. Är du gay man så har du inget att komma med för du älskar kukar lika mycket som heteromän.

      Men absolut. Jag ska ta en riktigt inzoomad bild på min fitta och skicka på messenger till radon män i min bekantskapskrets. Och om de reagerar ska jag säga att de är dem som är konstiga som är ”rädda”.

    Tycker en som skickar dickpick är i mer behov av en psykolog samt göra en psykutredning på studs!

    Men hur kan man gå med på att sätta upp detta?? Fattar det inte.

    Hur försvarar man oönskade dickpics?? Jag menar, vad kommer advokaten att ta upp som försvar? Obegripligt.

      Förmodligen får man rådet via facetime att be om ursäkt och hoppas på att det inte leder till rättsliga påföljder. Blir det rättsliga påföljder så får man väl en riktig försvarsadvokat istället.
      Så, facetimejuristens uppgift är lite mer av en fostrande karaktär i dickpics-fallen.

    Jag har sett en annan reklam från samma företag, det står typ ”Har du blivit av med ditt barn?”. Reagerade på samma sätt, om du har det så har du troligtvis begått någon typ av brott/är en extremt olämplig förälder!

    När botten var nådd tog sig dessa två advokater ytterligare ett kliv nedåt.

    Såg också en annan reklam från dessa som var helt absurd, kommer inte ihåg texten exakt men jag reagerade verkligen på hur oseriöst de framstod. Vem skulle lita på juridisk rådgivning av någon som använder sig av liknande reklam?

    Jag ser nog bara att man kan tolka det på ett sätt, om man inte verkligen sitter och letar saker att bli upprörd över, och det är att påminna folk om att det är ett lagbrott att skicka oönskade dick pics.
    Reklam för den egna firman; ”Vi jobbar med juridisk rådgivning!”
    En samhällsnyttig påminnelse till alla som riskerar att komma på tanken att skicka en oönskad dick pic eller ett oönskat fittografi/muttogram till någon annan; ”Skicka inte sådant om du vill slippa problem med lagens långa arm!”.
    Mycket gratis marknadsföring är det ju oavsett i alla fall med tanke på hur det diskuterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.