Isabella Löwengrip om sonens läxmängd

Vi åkte hem på eftermiddagen, Gillis hade väldigt mycket läxor som väntade. Jag vet att vi borde sprida ut läxorna under helgen men nu blev det inte så eftersom vi var borta så vi fick sitta i timmar. Vi tog en paus och åt middag i mellan. Gillis går ju i tvåan och jag tycker att det är rätt mycket läxor varje vecka för att vara i hans ålder. Dessutom hade jag önskat att läxorna kom i början av veckan. Gillis är snabb på matte och duktig på svenska så han håller i ett bra tempo men ändå tar det tid. Ni som har barn i hans ålder kanske känner till Nomp. Idag räknade jag till över 120 matteberäkningar han skulle göra.

Alltså tex 6 gånger 8 etc. Nu börjar han kunna tabellerna utantill och då flyter det ju men innan…. och UTÖVER det så skulle han skriva en A4 sida med en valfri berättelse och plocka ut fem adjektiv, fem substantiv och fem verb. Puh, han klarade det. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip har skrivit ett inlägg om den mängd läxor som hennes son G hade över helgen.
Hon räknade till 120 matteberäkningar, en skrivuppgift med längden av ett A4-papper där han sedan även skulle öva på att plocka ut ord i olika ordklasser.
Jag kan inte minnas att jag hade läxor över helgen när jag gick i tvåan. Det är ju visserligen en halv evighet sedan, men ändå.
Av kommentarerna att döma så verkar de flesta av Isabellas läsare tänka på ungefär samma vis som jag. Många reagerar på mängden läxor och på att han sitter och gör dem på söndagkvällen.
En specifik kommentar kommer från en lärare som uttryckte sig väldigt bra. (Och pedagogiskt, men så är hon också en lärare) 🙂

Jag är själv lärare (årskurs 7-9) och mitt uppdrag är att avgöra/ se till att eleverna uppnår mål.
Jag kan se tydliga skillnader på de elever som haft många läxor under tidigare år jämfört med de som kommer från läxfria skolor. Till de förstas fördel. Att vara matematiklärare när kraven tuffar på och vissa elever inte ens har grunden att bygga vidare på är enormt utmanande. Inte bara för mig som lärare, utan framförallt för eleven.
Jag tror på läxor. Men jag tvivlar på att läxorna Gillis får är från fredag till måndag. Dela upp och ta lite varje dag istället. Annars försvinner motivation och ersätts av frustration.

Min dotter går i årskurs 8, dock inte på den skola jag är lärare i. Hon har enormt mycket läxor/ prov/ inlämningar osv.
Tack och lov har hon gått i en skola där studieteknik byggts upp och hon har fått lära sig ta ansvar för de hemuppgifter hon fått.

Jag tänker att läxläsning är som med städning, eller egentligen med vad som helst. 
Om man inte tränar och övar så kan man ju omöjligt bli bra på det.
Hur ska ett barn som aldrig haft läxor tidigare klara av läxbelastningen som kommer komma, högre upp i årskurserna?


198 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kommentaren från tanten ?‍♀️

      ”Låtsasskola” ?

        En riktig bitterf-a den där tanten.

          Eller inte. Dömer inte så snabbt. Men det är jag.

      Tanten har iofs en poäng. Jag jobbar på gymnasiet och en stor del av eleverna vi får kan inte skriva (behärskar alltså inte stor bokstav och punkt) och har heller inte uthållighet eller läskompetens nog att läsa en sida text. Detta är alltså helt normala svenska elever (inte nyanlända). Detta är ett problem i hela landet. Universiteten och högskolorna larmar också om detta … Detta är alltså på riktigt! Vad är det för skola vi har som resulterar i detta? Hur kommer det se ut om några år? Det är skrämmande på riktigt!

        Men va ?

          Ja, helt riktigt. Vi har skrivskola på uni för att eleverna skriver som krattor.

        Skolan är fullständigt havererad. Gå in på Expressen Debatt som publicerades igår. Står om en skola i Eskilstuna som låter9orna skriva alla prov på sitt hemspråk istället för på svenska…..heeeelt sjuk artikel och sanning.

          Fast det är en helt annan fråga. Skolan ska vara intellektuellt utmanande även för elever som ännu inte kan svenska i tillräckligt hög utsträckning så att att de kan skriva prov på svenska. Genom att kunskaperna utvecklas (alltså att eleven lär sig) och nyttjandet av de språk eleverna redan kan lär de sig svenska mycket fortare. Jag förstår dock att det finns en rädsla i det här.

            Jag tror jag förstår hur du tänker, men när de går i gymnasiet får dom ju inte göra så längre. Resultatet blir då att dom inte kommer vidare. Jag tycker det är sorgligt att dom inte får börja läsa svenska som från vår grundskola årskurs 1, dom skulle antagligen har en väldigt snabb utvecklingskurva i svenska språket. Jag tror på det här med ”mor ror” och ”Far är rar” och läsa barnböcker, det är ju så vi alla har lärt oss skriva och läsa.

        Det kan man väl diskutera utan att som tanten gör skuldlägga de som har sina barn på bra skolor. Blir tantens barns skola bättre av att Bella inte önskar att hennes barn fick läxor en annan dag i veckan? Två tankar nu gott folk. Två tankar.

          Ja, sant. En tredje tanke bara: att det delas ut läxor på en skola behöver nödvändigtvis inte betyda att det är en bra skola. 🙂

        Kan intyga delvis på den. Nu undervisar jag visserligen på ett program med väldigt höga antagningskrav men endel tentor är förfärligt skrivna. Ingen stor bokstav, avsaknad/felanvändning av skiljetecken, bakvänd meningsuppbyggnad etc.

    Låter ju helt sjuk mycket! Glad jag inte har barn! ?

      Det är inte alls som hon skriver vill bara skapa ngt och sen säkert göra reklam för ”Albert”,

      Knappast att läxorna var från fredag till måndag….

        Det skriver hon ju inte heller, det påstår hon inte men man uppfattar det lätt så eftersom de gör läxorna på söndagen men hon skriver inte att de måste göras från fredag till måndag bara att hon önskade läxorna kom tidigare i veckan. Hon har sedan skrivit i inlägget efter att läxorna är från torsdagen till tisdagen och det har väl blivit så att de gjort läxan på söndagen eller börjat med den då men hon skriver att hon ska börja sprida ut den. Själv tycker jag barn ska ha lediga helger och inte så mycket läxor vid så låg ålder, visst kanske leder till bättre studievanor eller så gör det barnen skoltrötta med ångest istället.

        Jag bor utomlands och mitt barn är 7 år och går i tvåan här. Han har minst en läxa varje dag, även på helgen. Mitt barn har npf men jag tycker det fungerar bra att han alltid har läxa, det blir en rutin att göra läxan varje dag. Läxan är alltid till nästa dag, vilket jag också tycker bra då de är för små för att kunna planera (i alla fall min son).

          Jag bor också utomlands och har en sjuåring i tvåan. De får veckoläxor på måndagen, men dessa ska lämnas in på fredagen och dessutom ska de läsa i en bok 20 minuter om dagen. De har nu också lärt sig skrivstil och ska öva på kalligrafi med en reservoarpenna, och får sen ett ”körkort” för reservoarpenna! Men ja, det är berg av läxor, inte alls som det var när jag gick i så låga klasser i Sverige!

            Ursäkta men exakt vad är kalligrafi till nytta för?? Känns bara som någon utfyllnad? O för såpass små barn??

    Fast vänta kommentaren om att skolan aldrig kan kräva att man gör läxorna? Va?

      Klarar eleven det som den ska kunna utan att göra läxor gör det ju ingen skillnad. Att få gå vidare en åk handlar ju om att kunna vissa saker inte att ha gjort X mängd läxor.

      Ja, enligt Skolverket finns inga lagar eller regler om läxor. Så nej, man behöver inte göra läxor.

        Men bryr man sig om sitt barn och dens skolgång och utveckling bör man ju se till att de gör dem…

      Det var en sjuk kommentar, kan inte tro att personen är lärare! ”Ett roligt komplement?” Va? Verkligen inte. Läxor är till för mängdträning, läsläxor är de viktigaste. Man hinner helt enkelt inte lära sig allt i skolan, just det här tragglandet och upprepningen som läsning. Då skulle vi behöva ha längre skoldagar.

    Klart att läxorna inte är över helgen. Det är ju Bella, van att slira på sanningen som berättar.

      Men fast i mitt barns skola får barnen också läxor på fredag som ska vara klara på måndag! Vi har fört som tradition att de görs klara på fredag eftermiddag och sen tar vi helg men ibland lyckas det ju kanske inte!

        Skulle jag aldrig gå med på!

        De ska ha ledigt under helgen!
        Läxor är så j*vla orättvist ”verktyg”, bara ”nyttigt” för barn som har föräldrar som kan och vill hjälpa.

          Ett verktyg för lata lärare… men eftersom alla skolor har det är det bara att bita ihop eftersom det blir tufft längre fram om man inte gör dem.

          De barn som inte kan få hjälp hemma har möjlighet att gå til läxhjälpen som skolan anordnar.

            Svårt att gå på läxhjälp om läxan är fredag-måndag dock..

              Bella har utvecklat det hela. Läxorna är från torsdag till tisdag och det är hon själv som har planerat så illa. Men det ska hon bli bättre på säger hon.

          De flesta föräldrar bör kunna se till att deras barn gör läxorna. om en förälder inte kan detta så bör hen få hjälp i sitt föräldraskap. Kan föräldrarna sedan inte hjälpa till med själva innehållet så kan barnen gå till läxhjälpen som erbjuds på varenda skola.

            Nej. Läxhjälp erbjuds inte på varenda skola.

            Heja dig, Ullis – som förklarar vad föräldrar ”bör”! Tack! Hade ingen aning!

            I verkligheten _kan_ inte alla, eller klarar inte, så barn som kanske redan är i en utsatt situation blir ännu mer stigmatiserade och märkta av läxsystemet.

            Vet du, ibland _bör_ man hålla käften – inte alla som klarar det heller, Ullis!

          Nja, det är väl nyttkgt för alla att öva. Jag fick ingen hjälp av mina föräldrar mer än lugn och ro att sitta själv då. Viktigt att öva på att jobba koncentrerat och strukturerat, förutom syftet med själva läxan som kanske bygger någon viss kunskap.

        Det är inte rekommenderat, troligen ovanligt. Har aldrig varit med om det.
        /Lärare.

      Fast Bella skriver inte att läxorna är över helgen bara att de gör den på söndagen och att hon önskar de kom tidigare i veckan. Läxorna är från torsdag till tisdag har hon skrivit i annat inlägg. Det är ju snarare du Anonym 09:12 som slirar på sanningen och vissa vill hela tiden hävda att Bella gör det men nej detta är nog helt sant. Slirar på sanningen gör andra skribenter by the way….

      Hon är väl dålig på att planera…

    Jag känner lärare som inte ger läxor. De menar på att skolarbetet ska klaras av på skoltid Men så har de disciplin och ordning på lektionerna också.

      Ja det viktigaste är ju ändå att barnen LÄR sig det dom ska.

        Det är ganska debatterat också huruvida läxor är nyttiga eller inte när det kommer till inlärning. Det jag vill minnas var att forskare är överens om att läxor rakt av inte är nyttigt utan läxorna måste vara utformade på ett visst sätt för att det ska vara givande. Minns inte exakt hur dock.

          Snarare är det väl så att forskningen är överens om att man behöver nöta för att lära sig.

            Ja men det är inte lika med hemläxa. ”Nöta” kan man göra på andra sätt och även under skoltid.

              Nej, man hinner inte nöta i skolan. Därav är nötläxor essentiella.

                Det är väl också bra att lära i olika miljöer? Alltså att skrivande inte BARA är begränsat till inom klassrummets fyra väggar. Att annan miljö liksom stimulerar inlärningen i sig.

                Ja men det tar inte bort det faktum att repetionen är det som är viktigt. Inte hemläxan. Sen att det är brist på tid och resurser i skolan för att ge eleverna möjlighet till repetition är en annan sak.

                Ullis här är ett verkligt föredöme!
                Tydligt att hen har nött / nötit / nötat (?) massvis!
                Ett riktigt nöt!

                  🙂 Ja, i motsats till dig då!

                    Ja, precis!
                    Jag gick ut med högsta betyg helt utan nöt!

                Du förstår ju inte. Läxor är inte hjälpsamma, det är repetition (i vissa former) som är det. Sen är läxor ett sätt att ge elever repetitionen när skolan inte har möjlighet att göra det på skoltid. Skulle man ha möjlighet att repetera under skoltid så skulle läxor vara överflödigt. Och vet du vad som också är bra för inlärningen? Avkoppling.

                  Repetition=att nöta. Och jag vet av erfarenhet att det i skolan enbart finns en väldigt begränsad tid till att repetera.

                    Ja men det är vi ju överens om. Jag säger inte emot att det finns begränsade resurser i skolan. Det är ju just därför som uppgifter läggs ut på eleven att göra hemma. Uppgifterna skulle ha samma eller till och med bättre effekt på inlärningen om möjligheten att göra den under lärarledd skoltid fanns. Men eftersom det inte är möjligt så läggs det som läxor att göra hemma. Det man då missar är viktig återhämtning eller att man lägger på extra stress på barnen. Som i sin tur är negativt för inlärningen.

                    Sen är det också beroende på ålder på eleverna hur hjälpsamma läxor är. Även hur läxorna är utformade. Man kan inte säga rakt av att läxor är lika med bra.

                Jag hatar att vara den som säger ”läs på” men här känns det ändå som att du behöver läsa på om vad forskarna säger om hemläxor och dess nytta (eller i många fall icke-nytta) för inlärning.

      Jag har en kollega som var högstadielärare förut, han gav inga läxor för han orkade inte/bedömde inte att det fanns tid för honom att rätta dem oavsett. Uppfattar honom i övrigt som en engagerad person (han har beskrivit att det var en lättnad att gå till ett annat jobb där man inte behöver engagera sig lika mycket pga påverkar inte barns framtid om han är sjuk/borta/missar något t ex) så hoppas/tror att han fick det att funka ändå.

      Tror att det där är ganska vanligt när man kommer upp i åldern också. Har själv tre barn i ålderna 14-19 år och de har i princip aldrig någon läxa längre. Däremot var det ganska drygt när de var yngre, åtminstone i de ämnen som de hade svårt med och/eller inte var motiverade att göra. (Av naturliga skäl, såklart)

    Min 2a-gluttare har ett A4 med mattetal och en läs-stencil med Text på framsidan och 4-5 frågor på baksidan. Hen får dem torsdag och ska lämnas in Tisdagar.

    Innan var det läsläxa enligt ABC-klubben och boken Diamantjakten – och läsa lite varje dag som gällde.

      Hen? Vet du inte könet på ditt barn?

        Frågan är väl varför du är intresserad av att veta könet? A tyckte uppenbarligen inte att det var relevant i sammanhanget.

          Jag är mer intresserad av ordvalet än av könet.

            Personen kanske inte vill sätta ett kön på sitt barn utan låta den få avgöra det själv?

            Varför är det intressant?

              Varför är du intresserad av hundar/växter/geggamojja? Mitt intresse är psykologi, så enkelt är det 🙂

                Så frågan ”Vet du inte könet på ditt barn?” är ställd fullständigt utifrån ditt enorma psykologiintresse?
                Eller är det kanske spykologi som är ditt specialfält?

        Eller så har du inget med det att göra? På vilket sätt är det relevant för dig att veta?

        A tror väl att du kan räkna ut vem hon är om A skriver ut könet på sitt barn. 😉

        Är du medveten om att det finns barn som vill könas som just hen?

    Argument: bra med läxor om du skall studera vidare.
    Argument: jag anser att det är i skolan lärandet skall ske

    Det är inte alla som har hemförhållanden där du har möjlighet att få hjälp med att styra upp läxläsning. Vissa skolor avsätter lektion för att gå igenom t ex glosor som skall ”förhöras” veckan därpå. Samt extra tid (för alla) avsedd för att räkna ikapp matte. De som ligger längre fram får då lite extra svåra uppgifter.
    Det tycker jag är bättre än att fortsätta arbeta hemma.

    De som förespråkar MASSA läxor tycker jag skall spendera en HEL DAG med sitt barn i skolan. Och sen känna efter om det hade orkat fortsätta med skolan hemma.
    Det är lite som om du, när du arbetat 8h skall fortsätta sätta dropp och lägga om sår när du kommer hem, eller svara på kundfrågor i telefon i 1-2 timmar, ja fortsätta arbeta helt enkelt. UTAN betalning….

      1. Man är ju sällan i skolan 8 timmar per dag, skoldagarna är ju kortare än arbetsdagar.
      2. Sluta skriv ”skall” ? det sticker i ögonen och är så gammaldags. Till och med i de flesta juridiska och högtravande texter står det numera skakrav och inte skallkrav.

        ??????????

        Har varit med i skolan en HALV skoldag.
        Har ALDRIG varit så dränerad på så kort tid.

        Så oaktat (det betyder oavsett) om dagen är 4, 6 eller 8h lång, så är det så lång dag som motsvarar heltid för ett barn i en specifik ålder.

        Skall jag skriva något mer till dig eller skall jag göra något konstruktivt nu. Det skall bli något att reflektera över.

      Om vi bortser från läxor – anser du fortfarande att lärandet ska ske i skolan?

    Läxor över helgen, det kan man ha men de ska inte vara färdiga tills på måndagen.
    Helgen ska vara för återhämtning!

    Låter som rätt mycket läxor om jag jämför med mitt barn som går i 2:an.
    DOCK så måste jag säga att läxor är super. Jag gick själv i en skola i en sämre stadsdel i Göteborg fram till årskurs 6 och när jag sedan började i en annan skola kunde jag verkligen ingenting. Hade knappt haft en läxa på hela låg och mellanstadiet (Vi snackar mitten av 90-talet nu) Var en tuff tid med både att lära sig saker och samtidigt vara ny i en klass utan att känna någon.

      Kanske inte var bristen på läxor som var problemet om du inte kunde något utan kvaliteten på själva undervisningen.

    Här får vi hem läxorna på torsdag som ska lämnas in på tisdag. Vill man inte sitta hela kvällen på måndag så blir det ju att göra läxor på helgen.
    Precis som Isabella så hade jag önskat att vi fick läxorna tidigare under veckan.

      Ni har ju torsdag kväll, fredag kväll och måndag kväll att göra det om ni inte vill göra läxor på helgen. Hur mycket läxa är det som tar så mycket tid?

        Fredag kväll räknar i alla fall jag som helg.

        Jag jobbar till kl 20.00 på torsdagar och fredag kväll tror jag nog att de allra flesta precis som jag räknar som helg. Har man dessutom flera barn så är det inte alltid så enkelt som du får det att låta.

          Haha lyxigt att starta helgen på en vardag. Det är ju isåfall ett val för att ha längre ”helg”, men man kan ju inte bestämma att 3 istället för 2 av 7 av veckans kvällar är helg och sen klaga på att man har få kvällar kvar – eller man kan ju uppenbarligen men det är lite tramsigt. Av de 4 du inte räknar som helg har du ju då hälften på dig.

          Att du har fler barn känns inte speciellt relevant i frågan det är ett val och är klart att man får mindre tid till saker inkl. Varje barn när man skaffar fler. Om barnen är så gamla att de klarar av att vara själva kanske de klarar majoriteten av läxorna utan hjälp och kan spara problemen de behöver hjälp med? Om de inte kan vara själva tills du slutar jobba kanske personen som passar de kan hjälpa de med läxan eller att det finns läxhjälp i skolan om ditt jobb nu inte tillåter dig att hjälpa till när det behövs. Visst, vardagen kan vara jobbig att få ihop ibland men det är lite bara att bita ihop och försöka hitta lösningar istället för att klaga över problemen. Torsdag till Tisdag låter inte särskilt krävande.

            Känns som en löjlig diskussion huruvida fredag kväll (obs kväll) är helg eller inte. Jag tror nämligen inte att många vuxna skulle vilja få med sig extra jobb hem för att göra utöver arbetstiden varenda fredag kväll. Även om det är en vardag enligt kalendern.

            Jag hade antagligen också hellre haft läxor tidigare under veckan om jag var i skolåldern. Herregud, det är väl inte så svårt att tänka sig in i. Jag lägger inte ens en tvättid på fredagkväll om jag inte måste.

              Det var inget vidare argument. Jag tror inte någon skulle vilja få arbetsuppgifter hem efter arbetstid någon dag alls varenda vecka. Här måste ju inte läxan göras på fredagen heller, både torsdag och måndag är öppna om man nu inte vill göra det på fredagen eller helgen.

              Reagerade mest på att det känns aningen berättigat att klaga när ”problemen” är självvalda eller personliga – skolan kan ju inte anpassa sig efter varje barns familjesituation. Att någon har fler barn eller jobbar kväll är något familjen får anpassa sig runt, inte skolan. Speciellt när tiden finns men man väljer bort vissa dagar trots att man har andra blockers. Kan man inte pga sitt eget jobb på torsdagen får man väl sno en liten stund på lördagen, eller hitta en annan lösning. Är det verkligen katastrof?

                Jag uppfattade det inte som att ts ställde några krav på att skolorna skulle anpassa sig efter deras familj. Utan bara beskrev hur de hade det med läxor och hur de hade önskat att ha det om de fick önska fritt. Att önska något bättre är ju inte att kräva något.

                Och hemläxor handlar sällan om att eleverna inte hunnit klart med det som skulle hinnas på skoltid utan det är extra uppgifter i syfte att göra utöver skoltiden. Och nej, det skulle jag inte uppskatta om min chef gav med mig hem varenda veckoslut.

                  Men valfri dag mån-tors hade du varit ok med att jobba över och få extra arbetsuppgifter? Poängen med är att jag inte tycker man borde känna sig pressad om man själv väljer att göra 3 dagar till off-limit samtidigt som man pga jobb inte kan andra dagar. Krav eller önskemål kvittar, jag tyckte det lät berättigat att ens klaga eller om du föredrar *uttrycka missnöje över sin situation* när läget var som det var.

                  Vem har sagt att läxan skulle hinnas under skoltid?

                    Nej jag skulle inte uppskatta arbetsuppgifter att göra hemma utöver arbetstid alls. Men var det varenda helg hade jag blivit än mer irriterad. Att barn får med sig extra jobb hem varenda vecka, utöver det som ska göras på ”arbetstid” verkar vi däremot inte alls vilja ifrågasätta. Särskilt när det inte ens finns belägg för att det är hjälpsamt för inlärningen. Jag kan inte svara på vad du tycker är berättigat att klaga på eller kräva. Speciellt inte när jag inte ser varken klagandet eller krävandet.

                    Men du bygger halmgubbar. Ta det som en läxa att läsa på om halmgubbar ikväll, skriv en sammanfattning och egenreflektion på två A4. Tror det kan vara nyttigt för dig i framtida argumentationer.

                      Om vi nu ska dela ut uppgifter så kan både du och TS kan reflektera lite över saker ni hade velat ändra i era liv och försöka hitta lösningar istället för att skriva om och uppmärksamma problemen. Då slipper man önska att saker ska ändra på sig för att passa och skapar bättre förutsättningar helt själv. Livet blir så otroligt mycket bättre då. Inget krav på längd eller dag – detta ska ni göra för er skull❤️

                      Halmgubbe är jag fullt medveten om vad det är, men dessvärre tycker jag att du har fel. Att känna behovet att berätta hur ens egen situation ligger till och säga att man hade önskat att den såg annorlunda ut är hur man än vrider och vänder på det att beklaga sig. Att TS skulle kräva något vet jag inte vad du har fått från (är det en liten halmdocka som växer fram tro? ? Kanske du som har behovet av din egen läxa) men det har jag aldrig påstått att hon har gjort.

                      Åh herregud. För att man skriver en kort kommentar om hur ens egen familj lägger upp läxläsning och hur man skulle önska att den kunde läggas upp i stället så drar du på alla stora växlar alltså. Jag upplevde inte ens saken vara så stor för ts att det kräver någon större fokus i livet.

                      Känns mest som att du försöker leka tuff och kaxig. Vad spelar det dig ens för roll om en helt främmande familj hellre hade fått läxorna någon dag tidigare?! ? du är orimligt provocerad.

                      Hahhaa ?

            Jag tror nog att de allra flesta startar helgen på fredag kväll, eller?

              Ja, efter jobbet är klart. Vill man nu se läxa som jobb får man väl göra läxan först och sen ”ta helg”.

                Fast läxor är inte jobb som eleverna inte hann med på dagtid. Du kan inte jämföra med någon som inte planerat för att hinna klart arbetsuppgifter. Du får jämföra med någon som gör sitt jobb och sen får med EXTRA uppgifter att sitta med hemma på kvällarna. Oavsett om de andra uppgifterna är klar eller inte.

                Sen ser jag väl inte varför det är så provocerande att någon uttrycker vad som hade varit ett bättre upplägg för just deras familj. Du tolkar det som att det innebär att de kräver att skolan ändra på sig för att uppfylla det önskemålet. Halmgubbe kanske söker dig något?!

                  Säger dig något*

                  Det var inte jag som drog upp någon liknelse med arbetsuppgifter det var ”Fredag är helg”-folket. Tycker inte skola kan jämföras med ett arbete överhuvudtaget. Däremot skulle jag tycka lika illa om att få extra arbete måndag som fredag.

                  Läxa kommer dock knappast som en överraskning – som att behöva jobba över eller få extra uppgifter ofta gör (när ni nu vill dra den parallellen). Läxorna ligger samma dagar varje vecka vilket gör att du kan planera ut efter dessa.

            Ingenstans har jag klagat på min/vår situation. Står väldigt tydligt i mitt inlägg att det skulle vara en önskan/önskemål från min sida att få läxorna tidigare under veckan då det hade underlättat för oss.
            Nu är det inte så och vi anpassar oss efter det och löser det på bästa sätt precis som vi alltid har gjort.

              Att skriva om sin situation och önska att den såg annorlunda ut ÄR att uttrycka sitt missnöje/klaga över sin nuvarande situation.

                Nej det är det inte. Släpp det nu, du ser bara pinsam ut när du fäktar om något som inte ens hänt.

            Hur får du ens ulricas kommentarer till ”klagande”? Läs om hennes första kommentar och svaret på din och se om du verkligen tycker det är klag.

              Såhär ser mitt liv ut men jag önskar att det såg ut såhär = utrycker missnöje över hur livet ser ut just nu = klagar.

              Har ni ingen ordförståelse eller känns ordet ”klaga” jobbigt för er? Taskigt? Det är bara ett ord. Shiiiii

                Den som klagar mest här just nu är ju du. Och ironiskt nog så klagar du över att de du tycker klagar (när de inte ens gör det).

                När du bestämt fortsätter hävda att Ulrica klagar så framstår du själv mest bara vara på bråkhumör. Så jag lämnar dig här.

            Är det verkligen ”lyx” att räkna in fredagskvällen som helg? Det trodde jag att alla gjorde.

          Vi tar alltid läxorna på före frukost! 🙂 Det funkar lika bra, om än inte bättre.

    Omöjligt att avgöra då det är storleken på läxan som spelar roll. Hade själv max 10 glosor eller 10:ans gångertabellen kanske i läxa. Det går ju på en 5min med 4 repetitioner.

    Jag tror också på läxor men då hoppas man att föräldrarna kan förklara för barnen om de kör fast.

    Usch din situation lät inte rolig. Hoppas det blev bättre för dig i högstadiet

      Svar till M 9:20

        Tack. Det blev människa av mig med trots det 😉

    Javisst kan det kännas så med brist på rutiner, hon har levt på en räkmacka de senaste åren där andra har gjort en del (kanske stor) del av hennes jobb och nu när verkligheten är ifatt är det jobbigt. Ni som skriver om läxfria skolor hur kommer era barn klara de nationella proven? Eller anser ni att det är skolans ansvar att EN lärare ska hålla koll på 25-30 elever?

      Alltså, din kommentar är inte riktigt logisk. Jag kan visserligen tycka att läxor är helt ok, mest för att jag som förälder får mer inblick i barnets arbete i skolan och kan vara ett stöd. Men det det kan ju inte vara föräldrarnas jobb att stötta i läxor för att en lärare inte hinner med sina 25 elever? Det är skolans ansvar att elever lär sig och hinner med.

      Finns det några som helst bevis på att läxfria skolor har sämre resultat på nationella?

        ???

          Vad? Det är en seriös fråga.

            Och skulle det då bero på att barnen inte har läxor i sig eller på något annat, tex bristande undervisning, låg lärartäthet (som i sin tur kan göra att lärare undviker att ge läxor för att de helt enkelt inte har tid att rätta) osv.

    Är själv lärare i ettan och har en son som går i trean. I ettan får de läxorna på onsdagen och de ska lämnas in på tisdagen veckan därpå. Sonen får läxan på fredagar och ska lämna in den på torsdagar. Ettorna på min skola får ett kapitel läsläxa och ett blad med matteuppgifter varje vecka. Sonen som går i trean på samma skola har också han ett kapitel läsläxa, ett matteblad och ibland även en skrivläxa i No eller So. Jag tycker det känns lagom.

    Ja det är en hård värld vi lever i. Barm måste gör läxorna och vuxna måste jobba. Så skönt om man slapp allt det där för livet är alltför kort och man hinner ju inte med allt det där som är kul och som man får välja själv?

      Fast läxor är ju lite som om du varje dag fick jobba över eller ta med jobb hem, samt över helgen – varje helg. Det är ju inte en varken hållbar eller professionell arbetsmetod, utan tyder på fel arbetsmängd/-typ eller något annat med arbetsplatsen som bör korrigeras.

      Att barn ska ha skolarbete hängande över sig konstant är en märklig och ineffektiv metod.

        Ja det är nog få vuxna som skulle gå med på att sitta med extra jobb på kvällarna varenda helg. Eller ens varenda vardag.

        Svenska barn har långt ifrån en krävande börda i forn av skolarbete. Vi har en fantastisk skola som inte bara är full av matte och lära sig utantill… Utan vi har idrott, slöjd, bild, musik, hemkunskap… Vilka andra länder utanför Norden har det så?
        Skola är inte samma sak som Jobb! Du kan jämföra en arbetsdag med skoldag. Du går i skolan för att lära dig och utvecklas. Det är inte ett jobb.

          Större delen av Europa och Nordamerika har en sådan skola….

            Nej inte som här, att sådana ämnen värderas lika som kärnämnena inför exempelvis gymnasiet.

    Re en av kommentarerna: Nej, det finns inga privatskolor på Lidingö. Isabellas barns skola är helt vanlig gymnasieskola, Södra, som tyvärr blev friskola upp till 9:an för våra skattepengar för några år sedan eftersom moderaterna här gillar sådant. Resultatet: den andra gymnasieskolan, Norra, blev överlastad eftersom det fanns en massa ungdomar i gymnasieåldern. M trodde folk skulle söka till Viktor Rydberg. Men, som alltid med folk som inte är härifrån, insåg de att Norra var finast och om inte det fanns plats där, så iaf gymnasium på Lidingö. Så nu har den skola Isabellas barn går i startat gymnasium. Moppebilarna är så många att parkeringsförbud införts i området.
    Så trött på inflyttade nyrika som inte kan uppföra sig.

      Förlåt, jag är inte från ens i närheten av Lidingö och har inte barn heller så jag kanske missar poängen här. Men vad menar du med att de nyrika inte kan uppföra sig? Jag tolkar det som att de bara väljer skola till sina barn och väljer den de tror är bäst för barnen, någon som väl alla har rätt till (men alla kan ju så klart inte välja en skola i just Lidingö). Eller..?

      Hennes barn går väl ändå inte på gymnasiet? Dom är typ 10 år.

        Du orkade alltså läsa halva första meningen?
        Efter kommatecknet står ”som tyvärr blev friskola upp till 9:an för våra skattepengar för några år sedan” – men du har väl redan ramlat av läsningen av denna kommentar på hela tre rader…

      Varför flyttar du inte till en sossekommun om detta inte passar?

    Jag tror inte på läxor. När man inte har skola/jobb så ska man kunna vara ledig. Tycker det är skillnad om ett barn tillfälligt ligger efter med något ämne/uppgift.

    Jag gick ur grundskolan för 18 år sen men vi hade läxor varje dag. Vi fick ett läxschema varje måndag med vilka uppgifter som skulle vara inne varje dag. Det var förberedelser för arbetslivet sa de. Men jag hade inte accepterar ”läxor” eller arbetsuppgifter som jag förväntas göra på kvällstid.

    Alla de barn som har föräldrar som inte kan eller vill hjälpa till med läxor har en sådan nackdel av att skolan lägger över det på föräldrarna.

    Slopa läxor och låt det finnas tid för elev att själv disponera över där de kan komma ikapp med uppgifter som inte hunnits med under lektionstid.

      EXAKT!
      Lika oprofessionellt som det är med en arbetsplats där det ska göras hemarbete varje dag + helger, är det med en skola där man inte får gjort det som ska göras på skoltid.

      Läxor är ju dessutom inte ”bonustid” för inlärning, utan sker på bekostnad av riktig undervisning då lärare måste lägga tid på att ge, förklara, dela ut läxa samt förhöra, rätta, kontrollera den.

      Om barnen inte tycker matte eller NO är kul så kanske det är för att de inte har Levande Böcker längre med flygande start tredje klass idag.

      Alla mina kompisar spelade hade böcker (man fick de i happy meals) och vi spelade tillsammans.

        VA?
        ”levande böcker”?
        ”flygande start”?
        ”spelade hade böcker (i happy meals)”?

    STOPP STOPP STOPP!

    INGENSTANS skriver Isabella att läxorna är fredag till måndag.
    Hon skriver att DE borde ha spridit ut dem över helgen och hon önskar att de kom i början på veckan.
    De kanske fått läxorna onsdag eller torsdag? Ni MÅSTE lära er att inte läsa in det ni VILL hugga på i alla texter!!

      Va? Vad gapar du om?

        Det var till alla som hojtar om läxmängden över helgen, fredag till måndag. Men det stod ingenstans att Isabella påstod att de var fredag till måndag. Många som är upprörda har läst in egna gissningar och sedan gått bazerkas i kommentarerna och ondgjort sig över läxor över helgen fastän det inte var det!

      PS Ser nu i Isabellas nya inlägg att de mycket riktigt får läxorna torsdag till tisdag.
      KANSKE har Isabella och Odd en överenskommelse att när barnen kommer till den andra föräldern så är det bra om läxorna är gjorda så man inte måste böra sin vecka med ett berg av läxor? Och därför blev det mycket söndag kväll? Vad vet jag? Men läxorna var alltså INTE fredag till måndag.

        Ja, inget annat än gissningar, även från dig, med andra ord. 🙂

          Absolut gissning från mig. Men jag skrev att det var gissningar. 🙂 Det jag opponerar mig mot är när många här inne går i taket utifrån sina gissningar. Vilket de gör dagligdags.

        De byter på onsdagarna så varje förälder ansvarar för läxorna under respektive barnvecka i och med att läxorna ges på torsdagen och redovisas på tisdagen. Det bör alltså inte finnas någon ”läxbalans” från den andra förälderns barnvecka.

          Det framgår av Isabellas blogg att det inte blev läxor gjorda på torsdagen eftersom ”Barnen skulle iväg på fotboll och sedan till varsin vän efter skolan så jag ska inte hämta dom förens (!) halv åtta på respektive ställe”.
          Och sedan var det iväg på ”influencerjobb” mm från fredag till söndag. Klart att det blev stressigt med läxorna när helgens slut närmade sig.
          Som förälder har man ansvar för att skapa förutsättningar för barnens skolarbete även om det innebär att man t ex säger nej till att träffa kompisar och äta middag där på vardagkvällar om det finns ogjorda läxor.

      SToppeLISTOpp!!!
      OcH DU måste lÄra dIG att INte missBRUKA veRSaler!

        Haha ok, jag lovar!

        ”SToppeLISTOpp”

        ???

    Varför baserar hon numer alla beslut kring barnuppfostran på pojkvännen? Varje inlägg innehåller eller inleds med ”jag frågade P”? Superbra att han är involverad men hon får det att låta som att alla beslut är hans?

    Skulle inte förvåna mig alls om Bella har sitt barn på en friskola.
    Friskolor har fler elever, färre lärare och framförallt färre legitimerade lärare. Det är så det gör sin vinst + att de helst inte vill ha barn med diagnoser, eftersom de kräver extra resurser. Små skolgårdar, ingen egen matsal, bibliotek eller gymnastiksal är också vanligt. Eller engelska som huvudspråk, vilket gör att många elever får luckor i svenska språket.
    Eftersom friskolorna ger sämre undervisning på plats, så kompenseras det med en massa läxor istället. Vilket ställer krav på föräldrarna. Belöningen blir sedan för högt ställda betyg. Märks särskilt när de börjar på universitetet när mängden av kunskapsluckor hos eleverna märks tydligt.
    Men politikerna tycker tydligen att privata skolkoncerners (riskkapitalisternas) vinster går före eleverna. Sverige är enda land i världen som tillåter det här systemet.
    Nyligen stängdes två religösa friskolor i Malmö efter påtryckning från Säpo. Eleverna löpte stor risk att radikaliseras. Helt sjukt!

      Precis. Sen tror jag knappast att läxorna enbart gällde helgen.

      Nu far du med osanning. Det stängdes inte alls två skolor i Malmö efter påtryckning från SÄPO. Vidare innehåller din text svepande formuleringar om alla friskolor i Sverige som helt saknar belägg. Helt sjukt att du tror att vi inte har bättre källkritik än så. Har du månne gått i en friskola?

        Men det är ju sant. Det finns statistik på att elever som gått i engelska skolan har sämre kunskaper än elever som gått i vanlig kommunal skola.

      Från läxor till radikalisering på 0,2 sekunder.

        Allt hänger ihop.

      Du kanske menade två friskolorna i uppsala och stockholm?

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z7Kxy4/skolinspektionen-stanger-tva-friskolor

    Som någon skrev längre upp … Snart kommer ett litet samarbete med Albert. Hon är så genomskinlig.

      Precis!
      Hon är sig lik med andra ord.
      Bra att påminna sig ibland, att influensers är inget annat än säljare.

    Hur går det med Bellas egen utbildning? Är hon nöjd med att inte ha avslutat gymnasiet?

      Vad har det med saken att göra?

        Om du inte har något att tillföra är det bättre att du är tyst.

          Man slutar aldrig att förvånas av den oerhört låga nivån här inne alltså.

            ?
            Nu är det här en bloggbevakningssida. Häng någon annanstans om du inte pallar.
            Se det här lite som Ring P1.
            Ordet är fritt typ.

              Börjar bli trött på att det ska vara nivån av en sandlåda bara för att det är bloggbevakning. Och det stämmer att ordet är fritt. Varför det också är lite ironiskt att du ber mig hålla käften och dra när jag uttrycker min åsikt.

                Du är fri att inte läsa här. Men tröttsamt med kommentarer som inte tillför innehållet någonting utan bara klagar. Om alla skrev så fanns här inga inlägg överhuvudtaget att diskutera.

                  Och du är fri att inte svara min ”meningslösa” kommentar om den inte tillför något. Låt den passera då.

      Det tror jag nog. Annars hade hon nog gjort någonting åt det. 🙂

    Appropå friskolor. Engelska skolans ägare har gjort 1 miljard i vinst!
    Politikerna som släppt in dessa riskkapitalister borde dömas för förskingring av statliga medel.

    Ojojoj säger jag, en finlandssvensk kvinna. Här ser nog skolvärlden annorlunda ut men Pisa-resultaten är rätt höga också.
    Här har skolbarnen läxor. Inget ramaskri över det. Är man en elev som har det lätt för sig i skolan får man tilläggsuppgifter eller mera avancerade uppgifter.
    Läxor ger barnen studieteknik bl.a. De som har svårigheter i skolan får hjälp och stöd.
    Det är inte meningen att föräldrarna skall agera lärare utan läxorna skall man göra själv. Kör man fast kanske en del har turen att ha föräldrar som kan hjälpa annars får man den hjälpen av skolan.
    Jag tycker att man nog deltar lite väl mycket med barnen här i kommentarsfältet ? och jag kan undra lite om det inte bottnar lite i föräldrarnas lathet. Faktiskt. Visst skulle livet vara skönt om allt vi borde lära oss i skolan bara flög in i huvudet på oss medan vi har fredagsmys eller åker på skoj på veckoslutet, liksom…
    Vad gäller Bella så är det ju tydligt bevis på dålig planering där man valt skoj framom läxor. Sen kom söndagen och då blev det lite väl mycket för en liten kille.

      *daltar med barnen…osv

      Finlands Pisa-resultat går ju neråt…

        Men bättre än Sveriges PISA-resultat

          Ja, men likväl på nedgång! Jag var på en utbildningsforskningskonferens i Finland och där fick vi höra både det ena och det andra om skolan i Finland. Finlands skola drabbas nog också av det väldfärdsproblem som vi i Sverige har. Den bildning elever tar del av idag är ju den som de tar til sig på sociala medier (för de läser ju inte böcker, i alla fall). Och det de erbjuds på sociala medier styrs ju av algoritmer som kapslar in en i en liten bubbla av nonsens. Detta händer i Finland också.

            Problemet vi har är brist på kompetenta/behöriga lärare vilket leder till större klasser och större svårigheter att ge stödåtgärder. Ja, du har rätt, Pisa-resultaten går neråt men hör ännu till de bättre länderna.

        Finland närmar sig tyvärr Sverige mer och mer i sin syn på barnfostran och skolan, vilket skulle kunna förklara de sjunkande PISA-resultaten.

      en sak som kanske är intressant med PISA-resultaten är ju att man kan se samband mellan resultatet och hur eleverna presterar så bra de kan för att läraren sagt att de ska göra provet. Eleverna vet att dessa prov ärligt talar inte spelar någon roll, vare sig de eller deras lärare kommer någonsin få reda på resultatet. Alltså varför kämpa hårt och göra sitt allra bästa. Elever i länder som Sverige och Tyskland är generellt mindre motiverade inför detta prov än t ex elever i Japan och liknande. Mao till viss del kan man ta PISA-testet med en ordentlig nypa salt.
      Sen rent krasst, klart som sjuttan att det märks att folk knappt läser en bok längre. Lyssna på ljudböcker kommer inte utveckla läsförståelsen. Sen finns det absolut saker att lära från finska skolsystemet, har en kusin som gått lågstadiet i svensk därefter finsk. Hon var liiiite efter. Här var största problemet på massor av sätt kommunaliseringen.

        Ja, håller med. Men likväl är det Pisa-resultaten man talar om när man avser tala om hur bra ett lands skola är.

        Ja jag har också bekanta som är från Finland. Minns att en kompis skröt om att hon hade högsta betyg i engelska men hon kunde inte prata engelska alls! Hur sjutton är det möjligt, tänker man

    Min enda tanke:
    FY FAN vad glad jag är över att vara (frivilligt) barn-/bonusbarnlös ??

      Skratta på du, men vi som vet, vet.

        Vet vad? Att det är jobbigt med läxor? ?

        Så säger alla föräldrar, men jag går inte på era lögner ??

          Den dagen deras snack är övervägande positivt så kan jag tänka mig att tro på dom. Så länge de bara klagar och pratar om hur tufft det är och jobbigt och att de är trötta och att barnen trotsar och att de måste skjutsa hit och dit och hej och hå.. nä då får de påstå vad de vill sen.

            Never gonna happen ?

      Det kände jag redan i förra inlägget där folk diskuterade vad som var godare att spy upp under graviditeten. Tack men nej, jag är inte sugen på att skaffa barn.

        Haha känner också så varje dag när mina kollegor pratar om hur tufft vardagspusslet är

          Ja visst är det skönt att vi lever i en tid och ett land där man kan välja! ❤️

          Då säger man till dom att de inte får klaga, de har ju valt det själv.

    Låter mycket, och dumt att läxorna ges över helgen. Varför inte mån – tors? Eller har de läxor då också?
    Min son, 6 åring, går i senior infants och har ca 4 läxor / dag mån – tors. Läs x antal sidor, nån sida i matteboken, skriv en sida plus diskutera veckans ämne eller gör några uppgifter i skolappen.

    Det är skolans ansvar att se till att eleverna uppnår målen.

      så skönt att kunna säga det. Förklara då exakt hur skolan ska ta ansvar när x antal syskon där åtminstone två av dem inte når målen, barnet i åk 9 riskerar att inte bli godkänd i kärnämnen. Föräldrarna söker ledigt för resa utomlands utanför lov, skolan avslår ansökan. Familjen åker och barnen, som redan har åtgärdsprogram och anpassade studieplaner, får uppdaterade sådana och resurser vid hemkomst men de missar oavsett målen och för barnet i åk 9 väntar närmast att läsa in svenska, engelska, matte innan hen kan börja gymnasiet på riktigt.
      skolan kan absolut inte ha hela ansvaret själv – vi som föräldrar har definitivt ett ansvar i att hjälpa våra barn att nå sina mål.

    Finland har inga läxor alls och de ligger på topp i studieresultat. Barn/ungdomar måste få vila från skolan när de inte är där. Och hur blir det för alla barn som inte har föräldrar som kan eller vill hjälpa med läxorna?

      På topp i världen alltså.

        Vi har nog läxor i Finland. Bott i Finland hela mitt liv och aldrig hört om att inte ha läxor. Säkert finns förstås skolor eller klasser utan läxor. Min dotter, 10 år, har läxor må-fre. Kanske två per dag i snitt. Också prov och förhör som bedöms på skala 6-10. Betyg på höst och vår Med skal 6-10. Brukar dock inte ha läxor över helgen i hennes klass.

          Rättar mig själv: Läxor ti-fre och befömningsskala 4-10!

    Om läxorna tar en timme per dag låter det ju lite väl mycket, man vill ju kunna äta middag tillsammans i lugn och ro, göra andra aktiviteter (organiserade eller ej) och hinna koppla av en stund innan man lägger sig. Barn somnar ju rätt tidigt ändå. Är helt klart för läxor men rimliga mänger såklart, för att få in studievana och nöta lite samt att föräldrarna får inblick i vad barnen lär sig för tillfället.

    En läxa ska endast vara om sånt eleven redan ”kan” och som gicks igenom på skolan veckan innan och fungera som en slags repetition som grundar kunskapen in i hjärnan. Så att man kan gå vidare i inlärningsprocessen. ALLT som är nytt och lite svårt ska tas i skolan där en utbildad lärare kan förklara på flera olika vis. Detta skulle leda till att barnen fick bättre självförtroende. Läxan ska ligga från måndag till fredag. Föräldrarna skulle kunna sitta med sina barn ca 10-15min varje dag efter skolan med den repetitionen. Jag kan lova att alla barn skulle bli lättade, föräldrarna skulle direkt kunna se om barnet behöver mer hjälp inom ämnet.

      Det första stämmer, så är det redan. Den om alla lärare inte gör så, det är synd..

      Exakt!
      Mina föräldrar har t.o.m ringt och skällt på en lärare för att hon gav min bror matteuppgifter i läxa som de inte ens hade gått igenom, han fattade ingenting av uppgifterna. Brorsan fick läxan för att han var klar med veckans matteuppgifter men SKULLE ha läxa. Dessutom från en fredag till måndag.

        Skälla är ju lite väl…

    fd lärare som klivit av och arbetar med annat nu. Min personilga inställning var alltid att en motiverad läxa är en läxa som på något vis får eleven att befästa det de lärt sig, att man tränar, kanske på ett nytt sätt, det man arbetade med på lektionen. Inte ha en läxa bara för läxans skull. Och inte som det blir ibland, ha en läxa för att lärarna av olika anledningar inte hinner med planeringen.

    Däremot så är läsläxa viktigt när de är yngre. Att få igång läsningen ordentligt är verkligen en grundförutsättning för att de ska klara andra ämnen senare, ungefär som matte.

    Såg någon längre upp som var orolig över utvecklingen. Med all rätt. Vissa saker har våra elever blivit bättre på men läsförståelse, grunderna i språket osv har gått käpprätt nedåt. För att inte tala om det där med omprov och att inte lämna in i tid. Livet fungerar inte så när de väl är vuxna. Ganska intressant att se för jag läser in en ekonomikandidat parallellt med jobbet och några av de yngre studenterna håller inte nivå för universitet.

      Speciellt att läsa högt. Ngt som inte är lätt inför klassen men lättare att göra hemma för bara en förälder

    Läxor ska inte vara avgörande för om eleven klarar skolan eller inte, skolarbete ska göras i skolan och resurser ska finnas i skolan för detta (vilket det typ aldrig gör). Att förlägga skolarbete utanför skoltid gör skolan ännu mer ojämlik, det gynnar barn till högutbildade föräldrar och missgynnar barn till föräldrar med lägre utbildningsnivå. Sen ska inte läxfrihet betyda att man missar inlärning, denna ska istället ske på skoltid. Systemet som det (inte) fungerar idag är helt bedrövligt. /Lärare.

      Dock är ju läxor ett tillfälle för repetition

    Vad lycklig jag blir när skolfrågor diskuteras! Tycker att det finns otroligt mycket att vända och vrida på, men det sker alldeles för sällan. Titta gärna på serien där Jesper Rönndahl går igenom den svenska skolans moderna historia. Kanske inte alltid jättekul, men ändå ett bra grepp tycker jag – att försöka baka in humor i eländet. Ingen skulle nämligen orka lyssna på ens första kvarten annars. Men detta funkar!
    https://www.svtplay.se/video/34818843/vem-mordade-skolan/vem-mordade-skolan-torpeden-fran-katrineholm

    Det är ingen skola, det är ett fängelse med våldtäkter, knivbråk, mobbing etc. utgrundat på ett faktablad på 4 sidor… tro f..a..a..n man utbildar barnen som man vill ur egen profetia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.