Vanja Wikström och NFT


Kryptovaluta och elektroniskt ägande är någonting jag är helt ointresserad av för egen del, men har försökt sätta mig in i det eftersom influencern Vanja Wikström sysslar med detta och eftersom ni är många som efterfrågat ett inlägg i ämnet.
Vanja har nämligen varit med och startat upp ett företag där hon säljer digital konst.
Företaget heter ”World of Alidia” där köpet är inträdesbiljetten till en speciell ”klubb” för kvinnliga ”change makers” som både finns på nätet och i fysik form.
Valutan man handlar med kallas Non-fungible token, NFT, och är en särskild typ av kryptoteknik som bland annat används som ägarbevis vid just försäljning av digital konst.

När du investerar pengar i Vanjas företag så köper du alltså äganderätten till någon av dessa digitala bilder som jag skärmdumpat här från WoAs Instagramkonto. 

Det verkar alltså vara som en liten exklusiv damklubb där medlemsavgiften är att man köper digitala rättigheter till dessa bilder på damer, men för att göra det så behöver du skapa upp en kryptoplånbok att stoppa in en specifik kryptovaluta i.
Kryptovalutor är virtuella valutor som drivs oberoende av banker och statliga myndigheter.

Om jag förstår Vanja rätt så handlar detta mer om deras exklusiva kvinnoklubb, snarare än att man ska investera pengar i konst. Bilderna man köper känns mest som ett fastgupp man måste ta sig förbi för att få vara med i deras klubb.
Antingen är du med.
Eller så får du stå utanför.

Vad som sker i denna klubb vet jag inte, men jag känner mig än så länge inte det minsta frestad att ta reda på det heller.

I den här videon förklarar Vanja lite termer mm om någon är intresserad.


Ps. Om jag missat något eller missförstått något så får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.

Ps2. Ingen har väl missat att det börjat publiceras 21-inlägg igen på de vardagar då det inte är något Öppet Spår?

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bilderna är ju bara genererade på olika kombinationer av bakgrund och textur. Den första är speciell, men alla andra är ju varianter på den första.

      Dessutom är de fula.

    Läste häromdagen att värdet och intresset för NFTs har rasat.

      ”Värdet” finns bara så länge någon är beredd att betala. Tror det här kommer vara lika ”hett” som videokassetter när nästa ekonomiska kris slår till.

      Nu har de ju också plötsligt skjutit upp hela lanseringen. Oväntat!

      Ja Beter är ett förklätt pyramidspel. Det finns inget värde och man äger inte upphovsrätten till någonting utan du äger en tiken som hänvisar till en hyperlänk. Lycka till att ta upphovsrättsfrågan till en domstol, upphovsmakaren kommer alltid vinna.

        Är olika med olika NFTer om man äger copyright eller inte. Finns bl.a. reglerat i något som heter smart contract (en del av tekniken bakom NFTer). Huruvida det ingår copyright eller inte för en viss NFT, går att ta reda på på förhand. 🙂

    Kul med 21-inlägg! Det gillar vi.

    Såg en jättebra film på Youtube som förklarade nfts väldigt bra (tror den hette The problem with nfts), och det är en ännu större scam än vad man först tror. Du köper tex inte alls äganderätt till en bild. Du köper en plats i en digital kö, och din nft symboliserar din plats i kön. Men du äger noll och ingenting. Det känns som en marknad för folk som har mycket pengar och lite personlighet, eller folk som vill tvätta pengar helt enkelt ?‍♀️

      Njae, det beror ju på vilken nft man köper. Alla funkar ju olika – du kan ju tex köpa en racing horse som du äger och tävlar med, eller basketkort (som på gamla goda tiden fast nu digitalt). Det finns dock helt klart scams, man får vara lite påläst, men också dumt att se på alla ur det perspektivet.

    Fattar tyvärr inte ett jota av det där, och känner mig med ens ca 100 år gammal. Ska det i slutänden generera pengar? Är tanken att man ska bli rik på det?

      Äga för att äga. Typ. Många motiverar det med att köpa något i verkligheten, att du kan välja om du vill ge bort din NFT, slänga den eller låta den skräpa i ett hörn. Men värdet på den går att diskutera, finns det ett värde om den inte egentligen är eftertraktad?

      Man kan sälja sin NFT på andrahandsmarknaden, är projektet poppis finns chans att tjäna pengar (tänk som en aktie). Men i de allra flesta NFT-projekt går värdet ner efter att det skapats, åtminstone för tillfället, så det är hög risk för de som går in i detta.

      Vanja och Niklas däremot tjänar många miljoner redan dag 1 när bilderna ”släpps”. Varje NFT kostar runt 3000 kr och de skapar 10 000 st… You do the maths. Sen är det såklart inte säkert att alla säljs, och en del går till konstnären etc, men en hel del cash lär de dra in.

        Förstår inte varför någon skulle göra detta? Förutom den som skapar NFTn då…
        Det skulle ju ge dom jättemkt men köparna potentiellt ingenting!?

        Köper jag en aktie köper jag ju en del av ett företag. Vet inte mkt om NFT och Bitcoin men känns som ett sätt att enkelt lura av folk pengar å själv inte göra ett piss. Fattar inte hur Vanja kan göra detta?

          Kan man ju undra ? Nä, men Vanja säljer utöver konstverket in ett helt koncept med nätverkande plus fysisk hub för konserter, yoga, kontorsplatser etc. Men det finns ju inget som tvingar dem att driva detta. De kan väl bara lägga ner precis när de vill, om jag inte missförstått det legala.

          Jag tycker det blir så konstigt när det bara är grundarna som är garanterade cash, men hon kör stenhårt på att sälja med känslan av ”vi gör detta tillsammans allihop”.

          Får byta nick då en annan Lisa också kommenterar ?

      Det är ungefär som aktier men man handlar bilder/videos istället för olika kryptovalutor som tex Ethereum, som sen kan säljas för att få ut rena pengar. Många anser att detta används för pengatvätt och att NFT bara är ett pyramidspel som kryptobros blir rika på.

      Dessutom är det superdåligt för miljön då servrarna som lagrar allt drar så jäkla mkt el.

    Nej nej äter nej, gå inte på denna skit!

      ”äter nej” särskilt viktigt med ätandet! ?

    Fattar ingenting av det där.

    Förstår verkligen inte hur detta går ihop med Upphovsrättslagens bestämmelser om ideell och ekonomisk upphovsrätt. Någon juridiskt skolad som kan förklara detta?

      Det är ett missförstånd att man äger rätten till bilden på den nft man köper. Bilden är bara en symbol som du kan få använda som tex profilbild, men du äger den inte.
      Men, självklart är det möjligt att avsäga sig upphovsrätt, sälja upphovsrätt osv om det skulle vara aktuellt.

        Nej, det är inte möjligt att avsäga sig upphovsrätten. Den som skapar ett verk har upphovsrätten automatiskt. Det är däremot möjligt att förhandla kring användandet av verket.

    I sin podd säger de typ: ”se det inte som att du prackar på dina vänner någonting, se det som att du ger dem en fantastisk möjlighet!!!”. Pyramidspelsvarning. Man ska alltså värva in vänner, eller förlåt, ge vännerna en ”fantastisk möjlighet”.

    Rekommenderar coffeezilla på youtube, där kan man se hur många andra influencers scammat sina följare på pengar via NFT:s.

    Tycker också detta är pinkwashing så det förslår.

      Håller med! Läste även kommentarerna på hennes blogg på inläggen. Känns så påhittade och fake från början till slut.

        Exakt min känsla angående kommentarerna!

          Särskilt kommentarerna till senaste inlägget om att de skjutit upp ”minten”. Det måste vara Niklas som fejkskriver för att hajpa upp intresset.

        Exakt min känsla angående kommentarerna!

      Vad är det för podd? Vill lyssna

      Har nu lyssnat på Dom kallar oss Krypto där Vanja gästar. Förlåt men hon låter så nyfrälst. Förstår att man är taggad när man hittat ett sätt att potentiellt få in 30miljoner men har man ingen verklighetskoppling? Har man inget samvete? Låter som en blandning av We Work, Theranos, Ana Delvey och MLM (all scams)

      Hur funkar detta juridiskt? Man får ju inte ge finansiella råd och vid köp av nft har man väl inga rättigheter alls utan blir man blåst är det typ ”vårdslöshet” precis som med nigeriabrev?

      Hon säger att fonder är mossiga men när jag går in och köper fonder gör jag det i min bank. Jag kan se ratings och vad fonden består av osv Fondförvaltaren är UTBILDAD och har en stor erkänd bank i ryggen. Hur kan hon ens jämföra med det?
      Nft är ju ren spekulation precis som att köpa konst eller antikviteter. Med skillnad att här får du egentligen ingenting och det går inte direkt att förutse värdet då du just inte har fått nånting.

        Camilla – du måste ju luska mer i detta! Please!

          Ja det önskar jag också! Vore intressant om du kunde prata med nån expert på ämnet??

          Nån nämnde pinkwashing å det får jag hålla med om. Gillar generellt inte när man säljer saker med hjälp av ”girl power” & ”sister hood”.
          Vanja är dessutom hela tiden ansiktet utåt (youtube, podd) å hon pratar om kvinnor kvinnor kvinnor. Att dom är owned by women, created by women osv men det är ju inte sant. Niklas är ju drivande och han har fått med Vanja på spåret enligt hennes egna ord.

            Detta står på deras site;
            ”Our CEO Vanja Wikström is a well known entrepreneur and highly experienced business woman with many successful business launches to her name.”

            Jag har gillat vanjas youtube å blogg å tycker hon är jättegullig men snälla. Detta låter som en beskrivning av nån i Dragons Den. Om man tycker att detta stämmer så kan ju varenda influencer å småföretagare beskrivas på samma sätt. Vore så klädsamt med lite SJÄLVINSIKT

          Ja, snälla forska mer i detta!

    Redan när Isabella skrev om det blev jag fundersam. För det är ju inte direkt miljövänligt: https://www.svt.se/kultur/nft-nft-konst-miljo-miljopaverkan-miljo-miljobov-klimat-energi-gunnar-harrius-kryptokonst-krypto-kryptovaluta-ethereum

    För er som inte har råd eller som inte vill köpa NFT.s så kan ni få dem gratis på NFT bay. ?

    https://thenftbay.org/

    Verkar båg lång väg.

    Ot
    Vem är Katrin Z med på semester, där hon luftar sina lurviga?
    Bingo och Julia är iaf hemma och viker tvätt.

    Det här känns som något man ska hålla sig ifrån.

    Är tyvärr inte ett dugg förvånad över att just hin fallit för detta…

      Utveckla gärna! Hon har ju haft lite små-business+podd med josefin dahlberg innan och nu har hon en träningsapp som verkar gå bra. Iofs bara enligt det hon lägger upp så det har jag egentligen ingen aning om… men de verkar ju ha det bra ekonomiskt trots att mannen inte kunnat jobba på flera år.

        Ja, do tell!

        Ekonomiskt kan du enkelt kolla allabolag

        Träningskonceptet har omsatt 500 000, det har hon tillsammans med en pt så inte så mkt där men samtidigt inte mkt jobb heller så helt ok för ett litet företag man driver lite med lillfingret (dom tar nog ej ut pengar där)

        Youtube har jättelåga intäkter och där verkar de återinvestera allt så inga pengar där

        Hennes personliga varumärke är det som paret är anställda i å det drar in ca1,7 mil/år och har förvånandsvärt nog stått på nästan samma varje år(kanske är det mama där hon bloggat som har jämn ersättning å att Vanja inte gör mkt mer än det)andra brukar ju omsätta mer å mer för varje år.

        Dom bor i en hyresrätt, har väl inga flashiga vanor vad jag ser, inte dyra kläder, ingen bil, inte så mkt resor utan dom lever nog väldigt normalt för en medelklass-svensk

    Efter att ha läst den här artikeln så är jag övertygad om att NFT är lurendrejeri:
    https://help.superrare.com/en/articles/3581021-if-anyone-can-download-the-art-file-why-would-i-buy-the-nft

    Vem som helst kan se och ladda ner konstverket. Du äger inte konsten men metadatan ?

    Var inte hennes man Niklas sjuk i ME nyss?

      Hennes förklaring är att han intresserar sig för krypto osv när han vilar under dagarna och så har det utvecklats till en gemensam företagsidé

      Han är fortfarande sjuk, jo. Men han har blivit bättre på sistone, så han kan vara delaktig

    Får sjukt dåliga vibbar av detta. Först fått massor av sympatier för sjuk man och kämpigt med barn, sedan kränga järnet på något som verkar vara luft. Hon hypar det verkligen på sin blogg, ex att ALLA vill investera stora summor, att jag förstår om folk går på det. Så oklart varför hon ska hålla på med detta? Alltid tyckt hon verkat så vettig innan.

      Ja jag är också förvånad, framför allt på sättet det trycks ner i halsen på läsarna. Hon skrev ett inlägg för ett tag sen om att det här är det roligaste hon gjort och att hon därför inte kan låta bli att blogga om det. Fine. Men det görs på ett så oförblommerat reklamigt sätt att åtminstone jag drar öronen åt mig. Misstänker också att många av de lyriska kommentarerna på nft-inläggen är fejkade och att det är Niklas som skrivit dem.

        Kolla på twitter. Alla konton som hyllar dem är nystartade och gör inget annat än att hylla dem. Inga andra tweets. Känns skumt

          Det kan ifs vara för att de hade en tävling på twitter, där man vinner en NFT. Då har väl folk signat upp för att ha chans att vinna.

          Det är tjejerna som är aktiva i ”discorden” som skapat twitterkonton för att hänga med i NFT-världen ?

            Förlåt med tugget i den där discorden är sorgligt eller precis samma snack som i vilken trist tråd på familjeliv som helst

        Jag läste också hennes NTF inlägg i början och tyckte att kommentarerna var lite väl positiva. Det var inte en enda kritisk fråga, vad jag kunde se. Inte någon som verkade se liknelsen med pyramidspel, känns väldigt oseriöst. Såg att hon hade en 3-timmars föreläsning inför några influensers.
        Hur långsiktigt är det här projektet kan man fråga sig.

          Har varit många kritiska frågor på bloggen (i kommentarerna)? T.ex här https://vanjawikstrom.motherhood.se/world-of-alidia/svar-pa-era-fragor-2-hur-investerar-man-vad-ar-riskerna-vilket-ansvar-har-jag-niklas-med-mera/ – obs ladda fler kommentarer än de som syns automatiskt, mer kritiskt om man öppnar upp alla kommentarer. Där tas bl.a pyramidspel upp.

      Håller med dig, dock tycker jag att det första om hennes mans sjukdom var onödigt skrivet. Hon har skrivit om det i bloggen eftersom de behövde tips på vad han kunde ha för sjukdom, vad so mhjälpt andra, och för att belysa den så den får mer forskning. Lite osympatiskt av dig att säga att hon gör det för att få sympati. Däremot är jag besviken på hennes nya satsning på NFT, det är så himla.. konstigt

        Konstigt att man kan bli frisk över en natt när man hitta något att tjäna pengar på.

      Testar att kommentera igen, hamnade i modd.

      Håller med dig, är också förvånad över hur hon trycker ner sitt projekt i halsen på sina läsare – på ett så otroligt reklamigt sätt. Misstänker dessutom att många av de lyriska kommentarerna på nft-inläggen är skrivna av Niklas.

      Det handlar ju om att dra in pengar till extremt välbehövd ME-forskning/uppmärksamhet etc., så tanken är supergod, förståelig och uppskattad här (för mig som också har ME). Heja heja!

        Hmm, av de första 30 miljonerna planerar de att ge 0 kr. Sen 5% av andrahandsförsäljningar. Som man inte ens vet om det blir några. Ledsen men de använder din sjukdom för att tjäna pengar

          Va – är det sant?? Så mycket som hon pratat om att stor del av pengarna ska gå till ME-forskning ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

          Aj då, det var synd i så fall, tack för infon! Dock så pass desperat efter ME-uppmärksamhet att jag faktiskt nöjer mig med det i nuläget :’)

    Livrädd för allt sånt här, tänker bara på Nigeria-breven

    Varför skulle man vilja äga bilder på en kvinna med sjuklig fetma. Hatar när folk glorifierar extrem fetma. Hade det varit konst med sjukligt smal/anorektisk hade alla reagerat med avsky.

      Men herre…

      Haha det är konst

      Eh nej så ser all nutida konst om ”kvinnokroppen” ut? Det är ben och kotor all over ju.

    Paris Hilton har också sålt NFTs har jag för mig.

    Det här är ett pyramidspel, ingen kommer att tjäna pengar på det förutom de i toppen. Retoriken hon använder på bloggen ger otroligt dåliga vibbar. Det verkar som att Niklas blev besatt av detta först och drog med sig henne. Att hon kallar det ett jämställdhetsprojekt (!) ger så dålig eftersmak.

      Ja fy tusan för alla som ska försöka tjäna pengar på kvinnor genom att sälja feminism. Lägg ägg.

        Får också dålig känsla av det här.. Hon skriver ofta att det är så viktigt och bra att det är kvinnor som, förhoppningsvis, kommer dominera inom NFT-världen. Men varför är det det? Man får liksom bara ett att men inget varför.

    Det känns exakt som pyramidspel eller MLM, eller i allafall verkar det skumt.

    Varan är inte egentlig huvudfokus utan ett sätt att värva folk.

    Men jag får inte riktigt ihop det, det skiljer sig lite från de traditionella MLM företagen.

    Känner mig så kluven kring detta. Dels sätter Vanja och Niklas hela sitt rykte och ärbarhet på spel om det skulle bli fiasko och de lockat folk att köpa något som visar sig vara värdelöst. Verkar ju dumt att vilja sabba så för sig själv. Och vissa nuvarande NFT’s är ju värda mångmiljonbelopp men såldes för lite pengar till att börja med.
    Å andra sidan tjänar V och N 30 miljoner om de lyckas sälja alla NFT’s, och då skiter man kanske i sitt rykte…

    Tycker också det är konstigt att lova att WoA-klubben kommer finnas ”för all framtid”, hur man kan veta det? Det kanske är en helt annan teknik om tjugo år, och en kontorshub kan ju inte leva kvar för alltid?

      Den frågan (om hur länge huben kan leva, t.ex. om projektet går dåligt ekonomiskt) har det också frågats om i kommentarerna, har för mig i samma inlägg som jag länkade till innan. https://vanjawikstrom.motherhood.se/world-of-alidia/svar-pa-era-fragor-2-hur-investerar-man-vad-ar-riskerna-vilket-ansvar-har-jag-niklas-med-mera/ Men ladda fler kommentarer än de som syns först.

      Menar alltså att läsarna har frågat det i kommentarer till inlägget – det tas inte upp som fråga i blogginläggstexten.

      Jag tänker att det inte behöver vara en klassisk ”pump and dump”-scam. Det kan ju bara vara så att de säljer hälften, drar in 15 Mkr, inser att de inte kan slutföra projektet och är såååååå ledsna över att ”Sverige inte var redo för detta”.

      De har fått in pengar men deras rykte är knappast förstört för all framtid. Det blir det ju bara om de lägger ner allt dagen efter lansering.

    Om det är en så himla bra investering, varför behåller hon inte alla 10 000 själv?

    Vad innebär klubben? Är det Vanja själv som är ordförande och ska ge andra business-kvinnor tips och råd? Eller vad är poängen?

      Det är lite vagt tycker jag… det ska vara föreläsningar, konserter, ”nätverkande”, man ska få presenter och man ska ha en fysisk plats där man kan jobba/hänga fattar jag det som.

    Bra att lyfta det här! Bakom den där tunna jämställdhetsfernissan som de försöker måla NFT:s med finns bara hyperkapitalism och ”the commodification of every aspect of life”, som det uttrycktes någonstans. Det är klart att influencers som lever på att göra reklam tycker att massproducerade bilder är ”konstens framtid”. Ingen skillnad på Pokémon-kort och Picasso i deras värld.

    En allvarligare detalj är att ökad användning av kryptovaluta underlättar penningtvätt, skatteflykt och gör de rikaste ännu rikare. Men det är klart, sen när välfärdssystemet är rejält urholkat så kan förstås de lyckliga jeppar som blivit rika på kryptovaluta sätta sig i sina exklusiva klubbflottar och segla iväg från de fattiga fånar som missade ”mintningsdagen”.

    Den här filmen är lång men väldigt välgjord, lärorik och faktiskt rolig. Har många visningar trots torrt innehåll, säger något. Komiskt hur mycket som stämmer överens med Vanjas reklamkampanj. En hel del sekttänk inom NFT-världen, verkar det som. Läs kommentarerna under filmen om ni inte orkar se hela filmen!

    https://youtu.be/YQ_xWvX1n9g

    Och förlåt men hur cringe och tom är inte hela ”girl boss vibes ????” -retoriken/estetiken som genomsyrar reklamen. VARI består denna bossighet? Ingen tydlig produkt, ingen kompetens, inget värde som tillförs överhuvdtaget, utan ett gäng bossiga brudar som köper digitala bokmärken och medlemskap i en exklusiv klubb med drömmen om att senare göra vinst på bokmärkena? Just DU är en sån girl boss som pga din otroliga girlbossighet kommer… bossa ut alla ickebossiga girls? I jämställdhetens namn förstås! För girlbossandet pågår faktiskt i ett rum där det tidigare mest suttit män!!!

    Och förresten förresten kom ihåg att snart, snart, snart kommer tekniken som minimerar den stora klimatpåverkan som kryptovalutor har! Snart, bara runt hörnet. Var luugn, slappna av, allt kommer bli så bra så, det finns absolut INGA brister i det här konceptet. Det är bara det absolut mest fantastiska omvälvande banbrytande projekt som lanserats i hela Skandinavien på flera decennier. Var alldeles lugn!

      Haha mic drop! Hur är det girlbossigt att tömma sina besparingar i någon annans fickor? Har inte fattat det än men jag är säkert bara avundsjuk.

      Just att det inte finns några problem med projektet aaaalls någonsin är en sån röd flagg. Marknaden droppar 92 procent och lanseringen skjuts på obestämd framtid, det presenteras som ”en spännande nyhet”.

      Men jag gissar att det snart kommer svar på tal till oss. En mix av det glättiga MLM-iga med mycket emojis och mysig ton ? och det girlbossigt kaxiga ”det är lätt att bli rädd för sånt som är nytt och avundsjuk på de som vågar”.

    Som ett av mina barn lärde mig – klassiskt fall av försök till FUSK (framgång utan särskild kompetens)

    Det som stör mig kring Wanja är att hon iaf i början sa att hon skulle skänka pengar till ME-forskningen från intäkterna av detta pyramidspel. Det lockade fattiga, sjuka som ville stötta en god sak. Frågan är om hon skänkt några pengar än? Känns oseriöst!

    Blir det någon uppföljning på detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.