Isabella Löwengrip om det förändrade New York

Nu kommer ni att tycka att jag är schizofren eller dömande på få grunder men jag måste ändå få ur mig det här. Det har hänt något med NYC. Jag har försökt att se det underbara som jag alltid har gjort när jag varit här men det är inte samma stad efter Covid. Jag landade i det igår. Staden är stökigare, mer hemlösa och betydligt fler missbrukare på gatan. Det spelar ingen roll hur ”fina områdena” är , överallt går det runt människor som blivit psykiskt sjuka efter droger eller personer som halvt nakna letar efter mat i soptunnor. Det är som en dystopi. Eller ja, inte så illa men det är skillnad.
[…]

För mig har alltid NYC varit en trygg plats, jag har hellre strosat runt här än gått i Humlegårdsparken på natten. Priserna stiger också här snabbt så det blir omöjligt för människor som är fattiga efter Covid att komma ikapp. Jag älskar NYC men inte hur stämningen är just nu. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip is back at the crime scene – in the Big Apple, Nevjårk, New York, NYC – och reagerar över hur staden förändrats sedan hon var där förra gången, vilket även var före pandemin. 
Hon kallar det för en dystopi, men inser samtidigt att hon riskerar att uppfattas som schizofren eller dömande.
I kommentarsfältet finns det vissa som håller med henne, och som skriver att det inte bara är NYC som försämrats av pandemin, utan att det gäller de flesta amerikanska storstäder och även Kalifornien.
Andra menar att det mer har med Isabella att göra, att hon är mer närvarande, mindre manisk och kanske inte lika uppfylld av ett specifikt mål – exempelvis som att bli världens mäktigaste kvinna – utan mer uppmärksam på sånt som händer runtomkring henne den här gången.
Eller så är det en kombination.

Jag upplever att LA förändrats varje gång jag kommer dit, men även Stockholm förändras ju.
Levande städer är dynamiska, och inte alltid till det bättre.
Man ser det nog bara inte lika tydligt om man lever I det, snarare än om man kommer som tillfällig besökare.
Säg en stad som inte förändrats de senaste 10 åren?

142 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Absolut, städer förändras men de amerikanska storstäderna har inte klarat av pandemin särskilt bra. Skillnaden är enorm och det rapporteras det om även i amerikanska nyheter.

      Givetvis har NYC drabbats extremt hårt av pandemin. Och i dess spår inflationen som gör allt dyrare. Sverige har ju kommit bra ur pandemin, mer en fråga om hur hårt Rysslands invasion i Ukraina kommer drabba oss med stigande priser.

      Här i kommentarsfältet talas det bara om fattigdom som en följd av pandemin. Men folk har ju blivit sjukare också. Av covid, herregud. Postcovid har så många ansikten. Barnet som fick diabetes, bentrombosen och leverproblemen hos grannen, näthinneavlossningen hos kompisen, den egna sömnlösheten sen månader tillbaka och den torra torra huden, en bekant med psykos … fröken som opererades för struma …
      Det syns snabbare i metropoler med dålig sjukvård, men det syns på marknaden runt hörnet med om man är uppmärksam.
      Och inget tjafs nu. Har en kompis som fått ett svårt utbrott av artrit av vaccinet också. Japp. Likförbaskat är corona en lömsk skitsjukdom.

    Det gäller inte bara storstäder. I till exempel Eskilstuna finns ett område som kallas lilla Mogadishu. Av en anledning.

      Tror du förväxlar Eskilstuna med Borlänge, för det är ju där lilla mogadishu finns

        Finns väl ett tjugotal städer med såna områden numer

          Ja typ alla skånska städer har ett vad som i folkmun kallas ”lilla rosengård” så det är säkert inget unikt för Eskilstuna.
          Heck till och med malmö har numera ett ”rosengård by the sea” i Limhamns sjöstad

          (För er som inte vet rosengård är en segregerade stadsdel i Malmö. Med hög kriminalitet och invandrartätt)

            Jag flyttade från Malmö för 10 år sen och har knappt varit där sen dess. Brukade inte Limhamn vara ett fint och tryggt område? Vad är nya Limhamn då?

              Det byggs nya hyresrätter som ingen har råd med förutom förutom de som står längst från bostads (och arbeta) marknaden. De flesta helt nybyggda områden verkar drabbas på samma sätt, vidden av det beror på hur många dyra hyreslägenheter som byggts. Jag är all for att folk får någonstans att bo men bostadsmarknaden är verkligen trasig.

      Vilket område då?

      Skulle hellre bo där än i stadsdelen Snopptorp. Eskilstuna, hur tänkte ni?

        Snopptorp. Sexdrega. Fittja. Ryckepungvägen. Röven.

        Vad finns det mer?

      Och rinkeby kallas lilla Mogadishu och södertälje kallas för Syriantälje. Alla platser med mycket personer från en etnicitet/område får smeknam.

        Fyfan vad det har gått ut för för Sverige.

          Vad menar du? Eller handlar det mer om den betydelsen du själv välet att lägga in. Har du aldrig hört talas om China Town eller Little Italy?

            Lite skillnad. Stackars lilla vänstermänniska.

              Tack förkvällens garv. Var helt säker på att jag skulle få mig en omgång av PK maffian. Och så dyker ett högertroll upp bland skuggorna och tar i från de lurviga tårna. Ibland är en kommentar bara en kommentar.

              Vad är det för skillnad? Alltså på riktigt nyfiken? Kanske att lilla Mogadishu(I Eskilstuna eller Borlänge) är ett hippt ställe om 20 år? områden som little China och little Italy var just områden med många invandrare från vissa delar av världen samlades. Så egentligen ingen större skillnad tänker jag.

        Slöddertälje

      Intressant inlägg detta. Jag har aldrig varit i NY men alltid haft i bakhuvet att resa dit i framtiden, när jag läser detta känner jag mig tveksam. Jag bor i Gbg och har sett en tydlig ökning bland mer labila personer ute på gatorna (även där jag bor vilket är ett tryggt ställe). Har aldrig stött på så mycket utåtagerande typer utomhus sen ett år tillbaka. Kanske är det bara här men jag vet inte…

    Verkligen tragiskt att det blivit så, visst har det funnits hemlösa och missbrukare innan också men pandemin har ju ökat på fattigdomen där över, sorgligt. Det är aldrig kul att behöva se sånt, det är bara sorgligt. Sedan gör ju kriget inte saker och ting bättre, det påverkar också. Hemskt.

    Det är ju fakta att allt fler är hemlösa och fattiga i USA. Medelklassen ”dör ut” och de fattiga blir fattigare och de rika blir rikare. Så inte konstigt om hon märker skillnad.

      Gäller att rösta rätt!! Så sjukvård, skola, sociala nätverk fungerar i välfärden

    USA har aldrig klarat av att hjälpa sina fattiga utan föst undan en del dom i kåkstäder som omvärlden inte ser.
    Det är klart att pandemin förvärrat livet för många även där? Där går det fort att hamna på gatan och har du en gång hamnat på gatan där så dör du där.

    Även om jag älskar USA och bott där så är jag enormt lycklig över att bo i Sverige igen. Det är två helt olika världar och vi ska skatta oss lyckliga som bor och lever här.

    USA är verkligen inte the land of the free, det är en enda stor ömtålig fasad.

      Nu är det citykärnorna som krackelerar

      Som flera härinne redan skriver: ta inte i så ni spricker. Kolla på CNNs reportage om svenskt gängvåld så får ni kanske en bild av hur amerikaner ser på oss…

        Vi är absolut inte bäst men gängvåld är ju USA inte utan direkt.
        Snacka om att kasta Sten i glashus, vad ska vi jämföra mer? Skolskjutningar? Fattigdom och hemlöshet? Missbruk?

        Vi är också på väg ner i en mörk avgrund men vi har hållt oss flytande en lite stund längre än USA.

          Så för att Sverige hållt sig flytande längre är det viktigaste..?

        Det som tas upp av media är snarare att bilden av Sverige som ett fredligt land håller på att förändras. Men ska man jämföra utvecklingen i Sverige med USA måste man ta hänsyn till att det finns stora strukturella och politiska skillnader mellan länderna. I Sverige kan vi fortfarande göra något i USA måste man genomföra stora politiska reformer som inte verkar vara möjliga pga hur makten är fördelad.

        Amerikanska städer är fortfarande väldigt mycket farligare än svenska. De är verkligen inga förebilder när det kommer till skjutningar. Så

      Det är bara naivt att tro att Sverige inte går samma öde till mötes. Vi vill tro att vårt älskade trygga Sverige är som förr men vi bygger också kåkstäder och separata samhällen där lagen inte ens gäller. Kvinnor kommer till Sverige och lär sig inte språket, får inte lämna hemmet eller skaffa jobb eller utbildning utan går hemma som ägodelar. Staten har inte ens koll längre. Jag är säker på att det är en tidsfråga innan vi ser fler och fler hemlösa i städerna med, vi har inte råd att ta hand om alla våra fattiga heller.

        Fortfarande är Sverige bättre att bo i än USA.
        Vi är inte utan problem men jag bor hellre här än i USA. De problem du tar upp finns ju i USA också.

          USA idag är vår framtid så som det ser ut nu i Sverige, vi är bara i inledningsfasen än.

            För att de ska kunna ske krävs grundlagsändringar som är helt i strid med EU. Du gör en dålig jämförelse. Däremot borde det vara en varningsklocka att vi i Sverige har det näst högsta våldskapitalet.

              Ja vi får väl se hur många som har flytt storstäderna om 20 år, bara att se på Hemnet att flytten redan har börjat. Västerås är ett typexempel, vid sidan av tex Eskilstuna. Men det byggs för fullt så nya lär flytta in i städerna och utflytten maskeras i statistiken.

                Jag har flyttat från gbg och tycker det är en hemsk stad idag jämfört med hur det var för 15 år sen och längre tillbaks. Visst fanns det problem men som det är nu… saknar det inte en sekund utan trivs mycket bra ute på landet i tryggheten! Här klarar jag mig dessutom bra även om det blir krig/kris på ett eller annat vis

                  Har samma upplevelse. Ska flytta utanför Gbg och alla säger ”ska du flytta ÄNNU längre bort från centrum nu?” Ja! För det är bara otryggt i centrum

            Historiskt har NYC haft stora problem med kriminalitet men de gjorde ett krafttag och lyckades vända skutan. De har under många år varit ett föredöme att man kan förändra och få ordning på problemen. Men nu verkar de vara tillbaka där man var tidigt 90-tal.
            Jag har en vän som bor i NYC. Hon och hennes man har bra jobb men det är tufft att få ihop ekomin. För att hålla samma livsstil som tidigare med bil, mat etc krävs det nu 80 000kr månaden. Då snackar vi inget överflöd på något sätt. Flygbiljetterna till Sverige är avbokade, de har inte råd att åka även om de inte varit hemma på besök innan före Covid.

            En matkasse idag jämfört med för ett år sedan är nu dubbelt så dyr. En liter mjölk ligger på ca 55kr. Inflationen knäcker folk. Hon beskriver det som att folk har slutat att bry sig man verken sminkar sig eller använder BH.

            Tacksam att man bor i Sverige. Vårt samhälle är trots allt mer rustade för att reda ut det ekonomiska kriser.

            Allt handlar om överlevnad.

              NYC har verkligen inte kommit tillbaks på samma sätt, men ingen bryr sig/sminkar sig stämmer verkligen inte. Vet inte var din kompis bor men tom i Park Slope är folk sommarfina överallt just nu.

        Skillnad mellan USA och Sverige är att vi faktiskt i grunden har en maktstruktur som gör att vi kan göra något åt våra problem. Vi har under de senaste åren genomfört felaktiga politiska beslut som gynnat redan etablerade grupper i samhället på bekostnad av svaga grupper. Sedan behöver våra kommuner steppa upp och det kanske är dags att avskaffa eller iallafall begränsa kommunernas självbestämmande rätt och ställa högre krav på hur de använder invånarnas skattepengar och öka kraven på transparens när det kommer till hur de används.

          Ja. Fattar inte att folk kan gå på socialbidrag (heter nåt annat nuförtiden) utan krav på prestation. Finns så många uppgifter i varje kommun som inte blir ordentligt gjorda. Allt från att städa i parker eller att hålla ordning på skolelever på rasterna. Ge dem en sopborste och skicka ut dem att städa våra gator och torg om de ska ha bidrag

    Mytomani är väl annars än sjukdom som ligger närmare fru Löwengrip än Schizofreni. ur ett historiskt perspektiv?

      Sluta spekulera om potentiella sjukdomar.

        Det är Isabella Löwengrip som tar upp och nämner sjukdomar i sina texter. (Även om hon gärna projicerar det som vad andra kan komma att tycka) Men visst håller med om att det är tveksamt, men samtidigt bör det kunna besvaras.

        Är inte just isabella ganska duktigt på att spekulera i potentiella sjukdomar?

          Den enda som verkar vara riktigt bra på det om jag ska vara helt ärlig är du själv…

            På vilket sätt spekulerar jag?
            Är det inte Bellan som spekulerar om vad andra kan komma att tycka?
            Dvs spekulativitet by proxy, genom att addera andra som ombud

          Men vilka tröttsamma kommentarer du skriver viska, suck.

            Vill du att jag inte skriver något?

          Jag tror inte du ska tolka hennes inlägg som att hon misstänker att hon lider av schizofreni.

            Nej men hon leker spekulativt med begreppet. Och hur bra är väl det?

            Hur bra är det att hävda att andra kanske skulle spekulera om något för hennes räkning när det fortfarande är hon som säger vem som kanske spekulerar om vad. Det är fortfarande spekulation by proxy. Eller?

              Håller med!
              Bella slänger sig gärna med diverse diagnoser som hon förklarar sina beteenden med. Nästa vecka är det något annat som kommer fram och man blir lika förvånad varje gång av hennes analyser. Antingen ljuger hon som en häst travar eller så har hon multipla personligheter?

                Hon började skriva att hon var manisk efter att den diagnosen nämnts som ett förslag i hennes Fl-shb-ckstråd. Så den är nog också ett hittepå, som allt annat.

              Haha spekulation by proxy. Du är rolig du.

            Tycker inte det är lämpligt att använda termen som något skämtsamt. Dessutom är det i sammanhanget en klassisk skadlig missuppfattning som tas upp vilket varken är upplyftande eller hjälpsamt för de som faktiskt är schizofrena. Som vuxna människor med egna psyken att rå om kan vi väl åtminstone lära oss att ha lite respekt inför andras svårigheter.

    Jag var i LA våren 2017 och igen hösten 2019 och det var sådan otrolig skillnad bara mellan de två åren. Jag tror säkert att pandemin har gjort sitt till med fler arbetslösa men det verkar som att USA har varit i en nedåtgående spiral länge.

      Genuint nyfiken, vilka förändringar upplevde du?

    Nybro har inte förändrats de senaste 10 åren.. 😉

    Var i nyc hösten 2019, ca 6 månader före pandemin. Märkte förändringar redan då. USA är ett land i stor förändring med stora problem som idag känns nästan oövervinnerliga att hantera. Absolut att storstäder förändrad men förändringen just nu sker överallt. Utslagningen av de svagaste har ökat och gruppen svaga bara växer. Landet styrs av starka lobbygrupper, det är bara att se hur skolskjutningen i Texas görs till politik för att främja ännu liberalare syn på vapen. Frågan är vart USA är på väg,

      Fast man kan ju säga samma om Sverige (vilket inte ska ses som ett försvar av USA). Vi har mest skjutvapenvåld i Europa och har försetts med resevarning från flera eu länder. Vem hade trott nåt sånt på 90 talet?

        Absolut har andelen illegala skjutvapen av alla de slag ökat. Men den stora skillnaden mellan Sverige och USA ligger i att det i USA är en grundlagsskyddad rättighet att bära vapen. Vi ska jämföra oss med övriga eu länder där vi ligger risigt till. Den stora förändringen skedde på 90 talet i och med järnridåns fall när kriminella nätverk från Balkan etablerade sig i Sverige. Fortfarande finns inte vapen i samma mängder. En stor andel illegala vapen är ombyggda startpistoler som är livsfarliga att använda. Sedan finns en del andra oroväckande signaler i Sverige som nedmonteringen av välfärden i Sverige med privatiseringar av både sjukvård och skola som skapar segregation och andra problem.

        OJ detta hade jag missat! Vilka EU-länder är det som varnar för resor till Sveriga pga skjutvapenvåld?

          Inga.

            Nej jag misstänkte det, men tänkte att personen måste ha någon källa att hänvisa till… Sysslar man inte med organiserad kriminalitet måste risken att bli skjuten vara försvinnande liten när man besöker Sverige.

          Det stämmer inte. Däremot har Sverige sedan 2003 seglat upp till 2a plats från 18e i eu som landet med flest dödsskjutningar per 1 miljon invånare. Eu ligger på 1,6 medan vi i Sverige ligger på 4. Detta är ett problem i sig och nu är det upp till myndigheterna att bromsa denna trend.

            Det utgör ingen risk för turister. Tyvärr till allra största delen för skötsamma människor i utsatta stadsdelar. Men att jämföra med NYC är en helt annan sak. Vi har väldigt få psykiskt sjuka och drogberoende som bor på gatorna mitt i centrum av en gigantisk storstad. Vi har inte samma taskiga sociala skyddsnät om du blir sjuk. Osv o s v.

              Det har jag inte heller påstår. Får nog hitta på ett nick och slippa bli förväxlad bland alla anonyma. Dock håller jag inte riktigt med om bilden av antal hemlösa och psykiskt sjuka. Reser mycket med tåg i jobbet och tar ofta morgon tåg. Antalet hemlösa som sover på centralen har ökat markant.

        USA har och Sverige visar absolut båda skrämmande utveckling, men det är väldigt olika länder med olika förutsättningar och olika problematik. Förstår inte riktigt poängen med att jämföra på det viset, det är ju varken samma orsaker till problemen eller samma potentiella lösningar.

    Usa är nog inget skoj land att vara fattig i! Vi har det förjävla bra här!!

      Vet inte om alla i Järva och Husby osv håller helt med dig.

      Inget land är kul att vara fattig i. Även här kan vi inte ta hand om våra fattiga. Alla hemlösa pensionärer som sitter på pendeltågen i Stockholm, och försöker sova och vara trygga, gör det väldigt svårt att blunda för problemen. Så fruktansvärt ledsamt!

      Vi har fan förstört allt.

        Håller med.. jag är medelklass men blir bara fattigare och fattigare, jag lyckas aldrig få ett fast jobb och lönen ökar inte medan hyra och utgifter skenar. Då kan jag inte ens tänka mig hur andra har det. Känns som livet är till för de som har det gått ställt, jäklar så trevligt de ser ut att ha det med renoveringar, resor och shopping.

          Gott*

          Samma här. Eller fast jobb har jag men lönen räcker inte alls till som den gjorde förr.
          Vår medelklass är inte välmående längre, om vi nu ska dela upp folk i klass.

          Precis allt är dyrare, svårare och sämre.

            Det här är helt enkelt nte sant: svensk medelklass har inte fått det dåligt eller är på väg bort. Tvärt om;

            Det finns hur mycket statistik som helst, googla typ hushåll och inkomster, men läs t ex här (från 2021):

            ”En familj med två barn och där de vuxna har medelinkomster har i år drygt 27 700 kronor kvar efter alla nödvändiga utgifter är betalda. År 2001 hade detta tänkta typhushåll runt 9 400 kronor kvar.”

            Sen dess har utgifterna för bensin, el och mat ökat vilket såklart minskar marginalerna. Men, det är fortfarande helt sjukt hur god ekonomi vanliga medelklasshushåll haft om man jämför med bara för ett par decennier sen. Vi är så vana att ha så mycket pengar och drar på oss så mycket utgifter som vi plötsligt börjar anse som ”nödvändiga” att vi blir helt perplexa första gången vi är med om att ugifter blir högre.

            Maten exempelvis har sen många decennier blivit en allt mindre del av våra utgifter. Från 50 % till 30 % till 15 %. När det då stiger får vi panik men glömmer att det är från låga nivåer.

            Inbilla er inte att det läge som råder nu är någon sorts misär eller ett undantag. Då kommer framtiden bli sur för er.

              Nej men kom inte här och kasta fakta och siffror i ansiktet på oss som vill argumentera med anekdotisk bevisföring! Oförskämt är vad det är!

              Jag tror att många vant sig vid en helt ny livsstil. Det anses liksom som en helt normal utgift att varje månad göra naglarna på salong. 2001 var det en lyx för rika människor.

                Instämmer helt. Vi har blivit helt galna i att konsumera allt möjligt skit och bränna pengar på oväsentligheter.

                Detta! Och utlandsresor, man måste göra MINST en varje år även om man egentligen inte har råd. Medan förr var det en lyx att kunna åka iväg och kanske något en familj i medelklassen gjorde var femte år.

          Dom höjer matvaror varje vecka. Vi borde protestera!

            Ökade priset beror på dels kriget i Ukraina dels på klimatkrisen. Svälten vet man redan kommer att öka i stora delar av världen och den överflöd vi är vana vid i väst kommer att reduceras.

              Överflöd äsch. Och affärer skyller på kriget. Ändå finns det dom som höjer mycket mer änn andra. Och det går folk på.

                Tror du verkligen att bristen i mathyllan på Ica och Coop är ett påhittat problem för att ha en anledning att öka priset på mat?

                ökade bräslekostnader gör att priset ökar på allt

    Denna förändring har varit markant i USA de senaste tio åren, men blev väl än värre under pandemin

    Sydsvenskan publicerade en bra artikel idag om hur klassklyftorna ökat i Malmö och hur allt fler inte har råd med mat. Så det är inte bara ett problem i NY…

      Jag har nog tidigare varit ganska naiv, men har nu jobbat i Malmö några år. Det är så mycket där som är helt uppochner. Så klar finns jättemycket bra också, världen är ju inte svartvit.

    Atlantis har inte förändrats så mycket de senaste 10 åren.

    Jag tror säkert att antalet fattiga kan ha ökat sen hon var där sist men jag tror inte att hon såg de som redan fanns där eftersom hon var i sin egen lilla maniska framgångsbubbla och bara befann sig på lyxiga hotell och besökte dyra butiker. Nu strosar ju hon och Paul runt på gatorna på ett helt annat sätt än vad hon gjorde då. Kan bara skratta åt hur blond hon är när hon inte ens vet vad en vattenpost är för något utan kallar dem för vattenrör.

      Jag misstänker också att hon var för upptagen förr med att leka Kim K/girl boss/Carrie Bradshaw för att lägga märke till vanligt folk så att säga.

      Jag var i NYC för två veckor sedan och fick precis samma intryck som henne.

      Jag har hört flera som varit i USA efter pandemin att det har. livet så mycket värre där och människor lider verkligen. Så nej, det handlar inte bara om IL

    Schizofreni, kanske den mest missuppfattade psykiska sjukdomen av alla. När en vet vad det faktiskt betyder att vara schizofren/ha schizofreni blir meningen som Isabella skriver goddag yxskaft. Du är psykotisk? Du hör röster i huvudet? Du hallucinerar? Du har vanföreställningar? Nja.

      Ja jag som har en schizofren mamma tänkte på det. Är hon psykotisk eller hör röster? Tror hon att hon hallucinerar dessa hemlösa eller att hon är i en konspiration där de hemlös är ute efter henne? Förstår inte vad hon menar att vi ska tro att hon är schizofren bara för att hon gör en iakttagelse?

    Tur att hon kan åka till Upper East Side och shoppa på Ralph Lauren så att hon slipper se eländet.

    Följer en influenser som bor i New York och bott där i +10 år och hon har beskrivit det på liknande vis. Att det inte är samma New York nå mer efter pandemin.

      Det är väl egentligen inte så konstigt med tanke på hur hårt drabbat New York var. Och även att vi som haft snälla restriktioner i Sverige inte riktigt fattar hur hårda man hade i många delar av t ex USA.

    USA har alltid varit ett ”shithole country”, men det är klart att det blivit ännu värre. Har aldrig förstått storheten med USA. Ytligt, utseende och pengar och makt är allt, extrema mängder fattiga, hemlösa osv överallt, ren misär överallt, folk äter till och med ihjäl sig. Rena skitlandet.

      Helt med dig. Hatar USA och hur alla tror att det är det bästa världen har att erbjuda.

        Och ändå plockar Svenskar glatt upp allt som kommer därifrån. Vi sväljer konsumtionshetsen med hull och hår. Vi beundrar det glittriga och innehållslösa. Tycker du att detta hyckleri är klädsamt?

          jag undviker allt som är från USA, märken osv.

      Kan komma på rätt många länder som är skitländer och mycket värre än USA. Tycker dock att USA har många inbyggda fel i sin maktstruktur som gör att landet har hamnat i fritt fall. Vi får se vad som händer de kommande åren. Tyvärr tror jag att det kommer att bli mycket värre där innan det kan bli bättre. Problemet är att USAs ekonomi kommer att få stor påverkan på resten av världen.

    Såg en stor förändring i Stockholm när jag åkte dit för en månad sedan. Har inte varit dit på 2 år. Så tragiskt att se den psykiska ohälsan bland människor som bara irrar runt, utan mål. Var också till Barcelona nu i juni för 5:e gången. Så stor skillnad mot tidigare. Jag blir genuint ledsen att se alla människor som behöver hjälp.

    Sök på Philadelphia Kensington på Youtube.

    Det är så fruktansvärt, såg ett klipp på Twitter förra året, och jag trodde på riktigt att det var ett fakeklipp.

    Dom tar någon ny drog landning som kallas zombie-drug.

    https://m.youtube.com/watch?v=YB6gwOBClwE

    Där är ett klipp. Tog bara en random länk.

      Drogblandning

      Tragiskt att se inspelningen.
      Jag var i USA 2014 för första (och sista) gången. Jag fyllde år o vi valde Fort Lauderdale för att fira detta.
      Jag blev på riktigt typ deprimerad av den resan för jag upplevde inte alls USA såsom många målade upp detta faaaaantastiska land med alla trevliga människor. Jag kände en enorm hopplöshet inför mänsklighetens framtid när så många människor lever i den enorma konsumtionshysteri och framtidsförakt som det kändes att stora delar av den Amerikanska befolkningen gjorde.
      Hur ska vi i vår lilla del av världen kunna göra skillnad när detta stora land gör såna ofantliga övergrepp på vår planet? Usch blir deprimerad på nytt när jag tänker tlllbaka på den upplevelsen ?

    OT: såg ni janniDs reklam för Kenzas the every? hon fick tom lcokigt hår

      Var ju en annan tjej som gick från otvättat platt hår till nytvättat, lockat och stylat hår. Borde väl vara lika falsk marknadsföring som brun utan sol i olika ljus eller Photoshopat ljus.

    Med tanke på hur lite de får i lön och att deras priser stiger så är det inte konstigt. De kan ha tre jobb men riskerar fortfarande att svälta. Om en person stiger i rang på sitt jobb då går de säga nej.
    I en del stater som ger ut gratis mat till barn med fattiga föräldrar måste tjäna en viss summa. Det gäller även olika bidrag som dras in m.m

    Man tycker att det logiska är att gå upp i rang och få löneförhöjning men det i sin tur innebär att ee måste snåla mer. Den nya lönen täcker inte det som de får i bidrag och barnen riskerar att gå och svälta. Tror att en del i sjukvården ingår med och jag förstår att man inte vill riskera den.
    En ambulans kostar flera tusen och en påse dropp går på ungefär 800 svenska kronor sist jag kollade.

    Även medelklassen måste gå till matbanker även om båda föräldrarna jobbar. Såg ett reportage för ett par år sedan där ett par aldrig trodde att de skulle behöva gå till en matbank då de båda har bra jobb.

      Förstår ca ingenting av det du försöker få fram.

        Läs lite böcker så kanske du övar upp dig

        Folk som har väldigt låg lön kan få olika bidrag beroende på vart man bor. Har man barn så kan de äta gratis i skolan tack vare ett bidrag.
        Man måste tjäna upp/ under en viss summa för att kunna få det bidraget.

        Ett exempel du tjänar 90 kronor.
        För att dina barn dka få äta gratis i skolan då måste du tjäna under 100 kronor.

        Skulle du på ditt jobb få en befodran och istället tjäna 150 kronor så försvinner bidraget för att barnen ska kunna äta gratis. Har du otur så kan andra bidrag så som hyra, sjuk bidrag tas bort helt. Det betyder att du förlorar mer pengar om du hoppar på att gå befordran. Det blir dyrare att leva och barnen riskerar att bara få ett mål om dagen om de inte kan äta i skolan.

        Dagens medelklass i USA måste gå till en matbank för att få mat. Om två vuxna har ett varsit välbetalt jobb så måste de ändå gå till kyrkan eller en matbank för att få mat. Hyra, taxer på hus, inflation m.m äter upp ekonomin.

        Många kan ha upp till tre olika jobb och ändå kämpa för sin överlevnad. Jobben som de har ger dem så låg lön att de måste ha flera jobb för att få det att gå ihop.

          https://youtu.be/-ptHavHrDuE
          Hon förklarar det jag skrev.

        Bidrag är en fattigdomsfälla där du måste ligga under existensminimum, som redan är lågt i USA för att få bidrag i form av matkuponger.

    Ja, blåa stater har förändrats till det sämre och många röda går som tåget…

      Inte sant öht? Lika illa överallt!

      Jag antar att du med blå menar demokratiska stater och med röda menar republikanska? Då är du fel ute. De stora republikanska högsätena är också de fattigaste staterna med låg utbildningsnivå och nedsmutsande industri. Det finns flera studier som visar att om man delade upp USA i två länder skulle de demokratiska staterna klara sig bra och antagligen växa och de republikanska skulle det gå utför med.

    Jag får inte ihop samtiden. I Sverige pratar man hela tiden om kriget i Ukraina, inflation, höjd ränta, ökade matpriser, klimatkrisen, pandemin, svältkatastrof som annalkas, flyktingströmmar, gängkriminalitet, gängvåld och segregation inom Sveriges gränser, ökade klassklyftor, nedrustning av välfärden. Läser man nyheterna är det rena dystopin. Ändå är typ standarden bland mina medelklassvänner med medelinkomster att åka utomlands flera gånger om året, ha flera miljoner kr i bostadslån, sommarhus, leasa nya bilar för flera tusen kr i månaden, renovera kök, badrum, ta lån till nya möbler, bygga pool, ordna påkostade bröllop och möhippor, göra botox, fillers, naglar, löshår, fransar, operationer, ny garderob varje säsong, dyra hobbies som fiske och jakt, gymkort, medlemsskap i Netflix och tusen andra saker, städerska, matkasse, beställa mat från Foodora, dyra nya cyklar och prylar, minst tusen leksaker till barnen som måste skänkas bort eller kastas i säckar.

      Har verkligen noterat en enorm ökning i levnadsstandard i Sverige (nu utflyttar med besöker såklart) och visst gäller det väl inte bara Sverige men medelklassen har det verkligen bra. De skillnader i utgifter pga inflation hittills gör nog inte större skillnad för den typiske medelklasspersonen just nu och det finns säkert några kostnader man kan dra in på om man behöver, utan att det märks. Problem lär det bli först om folk börjar dra i bromsen allt mer, konsumtionen minskar och det blir bred arbetslöshet samtidigt som räntorna fortsätter öka så att det faktiskt blir kännbart, liksom övriga kostnader. Men konstigt vore det ju om folk med medellönen inte hade någon marginal efter många fantastiska år, rent ekonomiskt.

      Dom får det kanske inte lika roligt med alla lån när räntorna stiger och amorteringar krävs?

      Grattis du har precis beskrivit de aningslösa. En utdöende art som tagit över Vasastan och Kungsholmen. De försöker även ta över Östermalm men de gammelrika håller emot. De vet inte ännu att de är utdöende men tids nog kommer kallduschen. Att kalla dem medelklass är ett hån mot den riktiga medelklassen. Detta är en grupp som vuxit fram i kölvattnet av privatiseringar och IT boomen. De är ofta välutbildade men inte särskilt intellektuella och saknar både hyfs och allmänbildning. De är själva curlade och för detta vidare till sina barn. Som det mesta har allt ett slut och just denna grupp verkar helt ha missat klimatkrisen och det osäkra geopolitiska läget i Europa. Räntorna är på väg upp och maten blir dyrare. Vi är bara i början. Företag har redan börjat se över sin kostym. Klarna reducerar personalstyrkan med 10%. Ännu gallras den billigare arbetskraften ut men det är en tidsfråga innan de överbetalda cheferna får stryka på foten. Det är bara att göra maten. Skenande räntor och matpriser och den ena blir av med jobbet. Ja det är liksom kört då.

        Fast jag håller inte med om att det är en liten del av medelklassen. Vanligt folk gör naglar och fransar på salong, åker utomlands, anlitar städhjälp, köper hämtmat och har dyra gymkort. De tjänar inga miljoner men behöver inte snåla, nu blir de nödvändiga utgifterna dyrare och de behöver kanske för första gången tänka efter innan de drar kortet och det svider.

          Jag raljerade nog en smula. Tänker inte på den traditionella medelklassen som absolut unnar sig nagelvård, spa och lite annan lyx. Däremot har andelen medelklass minskat mest i väst enligt en färsk OECD rapport.

      Men verkligen, folk betalar 5000 för ett besök hos frisören och men gråter över att matkostnaderna ökat med 500kr

      Jag klarar inte av priviligierade människor i Sverige. Min syster och hennes man tjänar båda väldigt bra. De klagar på den höga skatten. De har en underbar och vacker lägenhet, äter ute typ hela tiden, reser titt som tätt och lever ett helt underbar liv rent ekonomiskt. Jag är för samtal kring vad som beskattas och hur skatten används, men jag fattar fan inte vad folk har för mål i livet. Om målet är att bli en miljonär/miljardär och leva riktigt överflödigt lyxliv a’la American Housewives osv har jag fan noll respekt för det målet. Fyfan vad tomt att ha som mål att bli snuskigt rik. Ha ökade klyftor och inte uppskatta möjligheten de har fått enbart genom turen att ha fötts i Sverige.

    De blev väl knappast bättre i USA med fåren Trump till president.
    Sen brukar väl iof Bella missa det mesta när hon är på sina resor, då hon bor på lyxhotell och äter på hotellets restaurang. Hon verkar skita fullständigt i andra länders kulturer osv. Helt i sin egen lilla egobubbla.

    Kolla in Peter Santenello på youtube om ni vill se vardagen för olika människor i Usa.. Noll filter, han filmar det han ser och får tillåtelse till samt pratar/intervjuar med dom personer som vill vara med. Lika intressant som beklagligt.

    San Francisco 1 Year Later (Still As Bad?)
    https://www.youtube.com/watch?v=nJNdloJyeok

    HUR gamla är ni?

    HERREGUD hela VÄRLDEN är förändrad pga denna världspandemi!!!!
    Åk till Indien, Bangeladesh, Iran, Irak, Nordafrika m.fl om ni aldrig sett fattiga underutvecklade länder förut!!!!!!

    Fattigdom finns även i s.k ”Rika länder”, vilken planet har ni naiva världsfrånvarande människor befunnit er på de senaste 10 åren??

    Oerhört beklämd över er okunnighet!

      Ja jag fattar inte hur naiva folk är. IL uttrycker sig på betydligt lägre nivå än min 15-åring som jag nyss pluggade till samhällskunskaps-tenta med. Min tonåring är mer nyanserad och ödmjuk inför världen och generaliserar inte sina egna upplevelser till att gälla allt och alla. Typ idag såg jag en läskig knarkare så knarkandet har ökat i vår stad. Och använd inte ordet schizofreni när du inte vet vad det är, DU bidrar till stigmata kring psykisk ohälsa.

      Måste fråga dig samma sak. De senaste 10 åren? Är du 20 och har precis läst din första kurs på universitetet?

      Haha vem pratar du med?

    Schizofreni är en allvarlig psykisk sjukdom som inte innebär multipla personligheter vilket folk verkar tro. Blir så arg när det används som något uttryck som man bara slänger in lite där man tycker det passar! Läs på om sjukdomen, tycker det känns hemskt när någon som själv fått en psykiatrisk diagnos är så fruktansvärt dåligt insatt.

    Isabella åker till NY för att fota samarbeten, kunderna uppskattar miljöer utomlands tydligen. Ändå får vi se klänningarna på en asfalterad gata, ljudet är superdåligt och flera av klänningarna är skrynkliga. Känns som att hon mest vill ha en gratis semester att dra av på företaget.

      Spot on

    Känner mer för de amarikaner som inte får tillgång till psykiatrisk vård och Beroende vård än för stackars Isabella, eller alla ni andra som skriver att ”det är inte kul att se sånt”. Opioidepedemin i USA är en katastrof i kombination med hur lite sociala och medicinska insatser som görs från staten. Det babblas om svensk segregation i kommentarerna, men det är helt ovidkommande tycker jag. Det är inte samma sak som att människor med psykisk sjukdom och beroende lever på gatan. Tack och lov har vi so far en (förvisso ofta haltande) psyk och beroendevård i Sverige. Lider man av svår schizofreni (riktig alltså, inte det Isabella använder för att beskriva en känsla) så är man tack och lov inte utlämnad till gatan utan kan få både hjälp i sjukvården och i kommunen med tex stödboende eller boendestöd.

      ??

    Det är inte Bellas ord i bloggen sen en lång tillbaka, det är inte alls hennes uttryck, reflektioner eller språkval i texterna. Tror det är alltiallon/assistenten Paul som gör detta i hennes ställe eller en spökskrivare

      Jag tycker hela tiden man ser att det är hon med kassa meningsuppbyggnader och grammatik. Hon pendlar hela tiden mellan olika versioner av sig själv.

    Jag bor här i NYC och ja det har ändrats så mycket och allt till det sämre. Våld och kriminalitet har ökat något så ofantligt. Man är konstant rädd och kollar sig om vart man än går, oavsett tid på dygnet. Aldrig att jag åker subway längre.
    Avråder alla nära och kära att åka hit.

    Skulle gissa på att det gäller alla städer mer eller mindre ärligt talat.

    Har bott i Japan i 10 år och Tōkyō är inte detsamma längre. Den staden hade alltid, vad ska man säga, en spänning över sig att, när knegarna slutar det är då staden vaknar till liv. Numera med covid och dess efterdyningar så upplever iaf jag det som att många har ompriorerat deras privata tid till andra saker så det är inte den staden jag så länge bott i. Med det sagt så betyder det väl inte att den har försämrats men vibbarna är helt klart inte samma…. Eller! Så kommer man bara ihåg fel. Allt är likadant men man minns det bara annorlunda. ”Den gamla goda tiden” så att säga

    Vet inte om jag överreagerar men det stör mig något helt otroligt att hon beter sig som att hon bott i USA i hela sitt liv. Hon försöker låta som en New Yorker men hon bodde ju aldrig där

    Jag såg en filmsnutt från USA där några kriminella bara gå in i en sminkbutik med sopsäckar och bara plockar ihop saker och går därifrån. Ingen stoppade den för personalen har fått order att inte göra något för de blir skjutna om de försöker. Helt sjukt de har i princip gett upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.