Hållbara samarbeten?

Det är ju alltid trevligt när människor man ibland jobbar med – och som har ena foten inne i influencervärlden – gör reklam för saker som faktiskt är toppen, snarare än motsatsen så man slipper sura miner när man ses nästa gång. 🙂
Det här är ett sådant samarbete.
Amilia Stapelfeldt – självutnämnd polfluencer – gör reklam för Blocket och lyfter fram fördelar med att handla begagnat.
Jag själv ÄLSKAR det och har handlat på Blocket, Tradera, Marketplace och Auctionet när vi flyttade till ett större boende.

Amilia lyfter fram sina rottingstolar som köpts på second hand. 
Att rotting är trendigt är kanske ingen hemlighet vid det här laget, så kanske borde jag ge den här stolen en mer framskjutande plats i vår inredning? Den ingick nämligen i köpet och stod nere i det som tidigare användes som hobbyrum, där den fortfarande står alldeles alena.

Håller ni med om att reklam för Blocket är ett av de mer hållbara samarbeten som görs av influencers?
Näst efter lyxresor till Dubai då. 😉

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det som är tråkigt med Tradera är att frakten blir så himla dyr, så ffa kläder blir ju i slutändan dyra för att vara second hand. Har också funderat på miljöaspekten iom att varje enskilt plagg måste transporteras runt i Sverige..

      Säga är ju om man kan köpa flera grejer av samma säljare. Men kanske mer möjligt när man köper barnkläder

        *bästa

    De som arbetar med miljön och uppsatta mål anser INTE att begagnat är = hållbart.

    Nästa steg där fokus ligger nu är att INTE konsumera mer, det vill säga inte köpa saker nytt eller då begagnat.

    Ett exempel på något som är hållbart att byta, lämna in saker och få andras saker.
    Då cirkulerar varor istället för att nyproduceras. Detta sker på vissa ställen genom t ex klädbytardagar.

    (så argumentet att köpa begagnat är liksom förbi, vi måste komma åt kärnfrågan där nyproduktion med all dess miljöpåverkan är det stora problemet)

      …och ja, jag vet att många kommer tycka att ”bättre köpa begagnat än nytt”.
      Men nej, det stämmer inte. Tänk på att begagnad marknaden bygger på konsumtion den också.

      Det som gäller nu är att tänka om, att bara konsumera saker du verkligen verkligen behöver och sen försöka hitta nya lösningar för annat.

      Ett annat exempel är såkallade bytardagar. Där du tar med saker barnen vuxit ur eller tappat intresse för, och byter med andra.
      Många idrottsutrustningar har längre hållbarhet än en säsong.

      Att istället för att köpa en ny eller begagnad bil dela bil tillsammans med andra.
      Att dela en papperstidning med flera hushåll

      Ja, finns massa tankar kring hur man kan dra ner konsumtionen och då nyproduktionen.

        Sant sant. Men ett bra första steg är väl ändå att fler köper begagnat vilket bromsar nyproduktionen till viss del. Förhoppningsvis (förlåt) går några bolag omkull och därmed försvinner några aktörer från marknaden vilket påverkar nyproduktionen mer. Bollen måste liksom komma i rullning, att tro att folk helt plötsligt ska sluta konsumera tror jag är fruktansvärt naivt.

          Fast nästa tänk ÄR faktiskt att bromsa konsumtionen både vad gäller begagnat och nytt.

          Jag vet, det låter konstigt, men så länge folk köper nytt i parti och minut så göder man begagnat marknaden och den i sin tur göder slit och släng marknaden.

          Så ÄVEN om man anser begagnat som bättre, så är nästa steg att använda det man har till max, alternativt kanske byta med andra. Försöka konsumera färre saker oavsett.

            Med tanke på hur det genomsnittliga badrumsskåpet ser ut hos den kvinnliga befolkningen när det gäller att ha onödiga produkter (typ, den här krämen är framtagen för mitt vänstra ögonbryn) så känner jag min konsumtion av onödiga saker är ganska låg.

              Den där attityden tar oss ingenstans.

              ”Men vad spelar det för roll om jag sopsorterar när grannen kör dieselbil??!”

                Onödig konsumtion skrev jag.

                  Ja?

                    En bil behöver jag för att ta mig till jobbet, så ser inte det som onödig konsumtion.

                      Jag talar inte om din bil utan om din attityd.

                      Men ja, rättfärdiga din egen konsumtion med att ”kvinnor har skåpen fulla av krämer” om det gör ditt samvete lite renare.

            Nu frågar jag av ren nyfikenhet och vilja att förstå bättre 🙂

            Jag köper t ex mina barns cyklar och skidutrustning begagnat. Hur blir det mindre hållbart att jag betalar pengar till någon än att jag skulle få det gratis? Är det något i den ekonomiska transaktionen som gör det mindre hållbart?

        givetvis MÅSTE man ju köpa saker också 🙂 hur ska man annars kunna byta med någon sen, men att välja med omsorg och välja bort slit och släng varor är en bra början på en bra fortsättning sen.

          Jag som har så svårt med att hålla mig från impulsköp får så dåligt samvete när jag läser sånt här. Vet att jag är en del i slit & släng-systemet när de gäller kläder men kan verkligen inte hålla mig. Går flera tusen kronor i månaden på diverse kläder och andra småköp. Och tyvärr vet jag att jag är långt ifrån ensam om detta i min generation. Är väldigt lätt att falla dit i någon slags konsumtionshets när man klickar på en knapp på internet och inte ens behöver betala varan på ett bra tag. Frågan är, hur slutar man? Har ni några tips?

            Börja smått. Hoppa över köp varannan gång. Eller en vecka/månad. Bara låt bli. Börja för lista på hur mycket du köper och för hur stora summor.

            Det handlar om ett beroende, som tyvärr inte är lätt att komma ur. Visst kan man göra så att man skriver upp vad man köpt, sätter en budget osv. men i slutändan är det ändå professionell hjälp som behövs.

            Jag känner igen mig, är själv där. Jag köper saker jämt på Klarnas månadsfaktura, d.v.s. skjuter upp betalningen, glömmer vad jag köpt och får en chock när fakturan kommer. Jag belönings- och tröstshoppar. Klarat provet? Värt ett besök på Sephora! Dålig dag? Värt ett besök på Sephora! Ett helvete att ta sig ur men jag kämpar. En stor grej för mig var för ett par dagar sen när jag gick in i en butik och ÄLSKADE en klänning. Jag ville verkligen ha den men jag gick därifrån och tänkte ”tänk på det några timmar, ta inget förhastat beslut”. Och faktiskt, i slutet av dagen ville jag inte ha klänningen. Det var stort för mig.

            Har inga tips men bor på något vis glad att du ändå säger det. Annars får jag lär bilden här inne av att alla lever så perfekt och gör noll avtryck på klimatet.

              Blir*

            Först måste man komma fram till varför man känner ett behov av att handla nya saker hela tiden, vad för typ av hål fyller sakerna. Är det något man kan jobba med själv eller behöver man hjälp av vården för det?
            Det praktiska man kan göra är väl att stänga av sig från företag som klarna och försöka komma till insikt att köpa kläder och annat krafs är inget man gör på delbetalning utan ska bara gälla stora inköp som bil osv.

            Minska exponeringen för frestelser. Blocka sajterna, radera apparna, gå inte och strökolla i butiker. Ta hand om det du redan har: spara bara grejerna du verkligen gillar, se till att de är hela och rena, sy upp den där fållen du tänkt fixa, håll skorna rena och välvårdade. Förvara grejerna luftigt och fint så att de känns som i en lyxig butik och inte ligger inknölade i ett skåp. Sätt köpregel: Skriv upp köpen du vill göra och vänta minst en vecka och se sen om du fortfarande verkligen vill ha grejen.

            Jag älskar https://www.theminimalists.com/rulebook/, de har även en podd/Youtube

        Fast hur vet du att jag inte både säljer och köper begagnat? Blir typ samma sak som att byta med andra. Beror ju också på var man bor vilket utbud som finns av både begagnat och att kunna dela saker med andra

      reduce reuse recycle

      Det finns en anledning till att reducera är först. Dra ner, sluta konsumera.

      Helt rätt!
      Såg t ex en influencer som hade ”bloppis” nu och tyckte att hon var så himla miljövänlig när hon sålde massor av kläder och prylar som hon knappt använt. Hon borde fundera över varför hon köpte grejorna från början.

      Du argumenterar ungefär lika bra som min lövräfsa. Att kläder cirkulerar med eller utan pengar som mellanhand bidrar väl lika mycket till nyproduktion?

      Däremot håller jag med att klädbyte inte nödvändigtvis borde ses som hållbart. Både Ingrosso, som köper ett ton kläder använder dem en gång och sen säljer vidare, samt Södermalms-tjejen, som köper hennes kläder och sliter ut dem på ett år, kan väl inte anses vara woke.

      Det bästa är väl se till att det nyproducerade vi köper är slitstarkt, reparerbart och inte fult, så att de håller länge och har nåt återförsäljningsvärde om man sen vill byta.

        Reduce reuse recycle

        I den ordningen.

        Låt poletten sakta ramla ner.

    Skaver lite när hon samtidigt har skor för typ tio loppor.

      Hade det varit bättre om hon satt där i ett par plastskiva för 150 kr som går sönder på en kvart?

        Inte riktigt så. Men pratar man hållbarhet och konsumtion så sitter det inte helt rätt.

          Du menar att dessa skor för tio loppor håller sämre och köps oftare än plastskorna för 150 kr?

          Är dyra skor sämre ur ett hållbarhetsperspektiv än ett par billiga skor?

          Va?

        Jag tänker att man vårdar, lagar och tar hand och intenderar att spara på ett par skor för 10k mer än något billigt. Att man har dem i år, eller säljer vidare. Kanske. Svårt att förstå din poäng oavsett.

    Soffa och sängmadrasser är två saker jag aldrig skulle köpa begagnat, känns allt för ofräscht.

    Begagnade kläder kan man åtminstone tvätta innan användning.

      Håller med. Dock sålt båda delar begagnat så marknaden finns absolut!

      Håller med dig i säng och soffa frågan, då får det vara överlåtelse inom familjen i så fall!
      (fast som yngre sket jag i vilket…. är nog en generationsfråga kanske)

      Har tyvärr svårt med textilier över lag begagnat om jag inte känner den som haft det innan. Likaså trä. Livrädd för vägglöss och sånt (vet att de ska dö om man tvättar i hög värme men vill ändå inte ha in skiten i mitt hem)

        Vägglöss är min mardrömm, så helt ärligt är det så gott som 0 möbler som köps begagnat .
        Däremot köps mycket teknikprodukter begagnat, även cyklar och bilar (om en bil nu klassas som hållbart ?).

          Ja precis. Jag köper en del porslin och grytor begagnat! Har aldrig ägt en bil av nyare modell heller än?

    Självutnämnd utrikespolitisk expert är hon snarare, men tummen upp för att hon gör reklam för detta och inte typ Nakd antar jag.

    Sofia Dalén brukar göra samarbete med Tradera

      Älskar att hon ”stänger kundtjänst” med. Ibland vill man ju veta var saker är ifrån, men att hon inte vill bidra till att folk ska shoppa – dessutom samma plagg. Gillar det!

    Älskar Bauhaus stolar! ?

    Utan konsumtion stannar världsekonomin. Det som behövs är stopp på masskonsumtion, detta eviga köpande av lågprisskit. Handla kläder som tillverkas i Europa, färre köp pga dyrare men vettigare ur alla aspekter – jobbare får vettig lön, säkra arbetsvillkor, bra miljölagar i EU etc. Jag ser t ex Arkivet, Sellpy m fl, folk köper begagnat som galningar men samtidigt också nytillverkat.Konsumtionen av skräp ökar – så nollsummespel för miljön.

    Tone Sekelius ny programledare för ”Paradise Hotell”

      Inlägg tidsinställt. ?

    Önskar att man kunde lagstadga tillverkning av tex teknik. Det som tillverkas SKA hålla 20-30år. Det SKA gå att laga och enkelt ersätta reservdelar.

    Va fan, min mamma har kvar sin elvisp som hon köpte innan jag föddes, alltså för över 40 år sedan. Hon hade samma brödrost i 20 år och en mängd andra köksprylar i nästan lika lång tid.

    Det går ju uppenbarligen att tillverka prylar som håller, precis som kläder.

    Men visst, hur fan lagstadgar man det?

      Ja gammal teknik gjordes ju för att hålla länge. Idag känns det inte så

      Önskar det samma från bilar. Men nej, dom ska bli mer och mer avancerade så att mer kan gå sönder, helt omöjliga att mecka med själv, svindyra att lämna på verkstad för att fixa enkla fel… Byte av en glödlampa kräver återställning av mjukvaran osv.
      Jag fattar inte hur och varför mänskligheten måste dra allting så här långt in i absurdum. Det kan inte vara miljövänligt, användarvänligt, eller ens ekonomiskt försvarbart att datorisera exakt allt. Varken bilar eller elvispar behöver vara så komplicerade egentligen.

        Säg det till konsumenten! Kylskåp med kamera i som i en app kan visa vad du har där i. Folk är besatta av onödiga prylar.

          Ja, jag förstår det inte. Är folk så dumma att dom inte fattar att avancerad teknologi inte bara är kostsamt att köpa utan även kostsamt att äga? Har folk så mycket pengar att röra sig med att dom inte bryr sig?

            Tror svaret stavas: krediter.

      Jag tänkte på det senast igår. När jag var liten fanns det tevereparatörer som levde på att laga folks tv när de gick sönder. Vem lagar ens en tv idag?? Går det ens?

      Tänker samma fast angående mjukvara. Min gamla windows xp hade fungerat fint om det inte vore för att säkerhetsuppdateringarna fasades ut.

      Kontorsarbetare får ständigt nya datorer med nya operativsystemet för att köra senaste microsoft word 2022 eller 365 som det heter idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.