På tal om cellprover

Lyssna på Hanna Friberg!
När ni får en kallelse för att ta cellprov – GÅ DIT!!!

Slut på meddelande.

155 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag kan inte förstå dom som inte går och tar cellprov eller mammografi.
    Det är väl bättre att upptäcka i tid OM de skulle vara något fel.

      Håller med. Så idiotiskt att ignorera. Gå dit, det handlar om era liv!

      Har en släkting som aldrig har tagit cellprov. Hon är 35 år. Hon skyller hela tiden på att hon aldrig har tid. Men att gå till frisören eller gå och fixa fransar, naglar eller lasra kroppen det har hon tid för. ?

        Kanske lite andra öppettider och lättare att boka tid på skönhetsrörelser?

          Lägg av

      Jag förstår!

        Jag med för jag gör inte det o har aldrig gjort heller.

    Försöker! Men ”min” mottagning stänger 16 och jag måste ha hjälp både dit och därifrån, min hjälp kan inte förrän till en tid klockan 17. Jag frågade hur de har öppet i sommar (skulle då kunna använda min hjälps semester) och får då bara veta ”vi har sommarstängt” men får aldrig veta NÄR de har stängt.
    Undrar vidare om de möjligen har kvällsöppet någon gång i månaden eller öppet en lördag/söndag för att underlätta för de som inte kan ta ledigt från arbete etc men NEJ öppet 08-16 måndag till torsdag, 08-15 fredagar och stängt för lunch 12-13 varje dag.
    När jag återigen frågar hur ska jag då kunna ta cellprovet så blir min kallelse framflyttad 1 ÅR men det kommer se ut så här då också. Till råga på allt så den internetkod jag fick på kallelsen blir automatiskt inaktiverad om tid avbokas eller som i det här fallet flyttas fram 1 år. Hemprov erbjuds inte i min kommun.

      Du har inte möjlighet att göra cellprovet på annan mottagning som har öppet lite senare? Sen ska du självklart inte behöva vänta 1 år, du kan gå in via 1177.se och boka en tid själv, samt välja mottagning.

        Måste ha hjälp till och från mottagning oavsett vilken mottagning. Har via 1177 kontaktat alla tänkbara mottagningar inkl vårdcentraler men de tar inte, stänger 15 eller 16, har sommarstängt eller så går det inte att boka tid alls via 1177 utan man hänvisar till en central tidsbokning där jag får veta att ”min” mottagning stänger 16.
        Så det är ett totalt moment 22

          Går att få skickat ett hemtest. Användes under pandemin i många regioner. Det postar man sedan bara.

            Gjorde hemtest när jag fick det hemskickat (bor i region Skåne om det är relevant) och det gick superlätt och snabbt. Fick svaret tillbaka jättefort också.

            Som jag skrev så erbjuds inte hemtest i min kommun!

          Har du kollat med privata barnmorskor? De kan ha generösare öppettider ibland.

            Finns inga privata barnmorskor här, finns en privat gynekolog som jag kämpar med att komma fram till men hennes telefontid börjar 08 och 5 minuter senare är alla tider slut eller så är det ingen som svarar (vilket visserligen innebär att de då är upptagna med patienter). Den mottagningen har inte kontakt med 1177, mail eller meddelande på FB så det är telefon som gäller.

              Är det så? Bor du på en väldigt liten ort? Där jag bor finns det horder av privata barnmorskor att gå till. Hmm. Men finns det ingen annan som kan hjälpa dig att ta dig till barnmorskan? Taxi? Kan ju vara värt det när man bara gör cellprov var 3:e år även om det är lite dyrt så klart…

                ja, varför skulle jag hitta på något sådant?
                Bor på landsbygden och ”min” mottagning är i nästa kommun.

                mitt svar till annan person nedan:
                ”Taxi kommer kosta 1200 kr vilket jag inte har råd med
                Har inga vänner, ej heller någon släkt här. (närmsta släkten bor 24 mil härifrån)

                Så nej jag har INGEN som kan hjälpa mig eller ta ledigt utan den som kan hjälpa mig gör det gärna men då först klockan 17 eftersom det är omöjligt för den personen att ta ledigt. I det fallet skulle ”ta ledigt en timme eller 2” innebära att frånvaro 8 timmar då personen måste ta en hel dag eftersom något annat inte går att lösa pga. jobb på annan ort.”

                  Fast jag tror vi som kommenterar försöker hjälpa dig här och inget annat, så du vet…
                  Ja men går det inte så går det väl inte? Har du provat allt utan resultat så blir det svårt för någon annan att hitta en lösning antar jag. Väldigt tråkigt att ditt landsting inte kan erbjuda hemtester, det har varit populärt där jag bor vet jag.

                  Hur gör du när du ska göra andra ärenden?

                  Du kan väl ta buss som vanligt folk om du inte är i behov av att ngn hjälper dig rent fysiskt??
                  Det går buss på landsbygden också.

              Varför ringer du 8.05 om telefontiden är från 8.00?

          Taxi ?
          Nån vän som skjutsar?

          Nån måste du väl ha som kan ta ledigt en timme eller 2 från jobbet och skjutsa dig.

            Taxi kommer kosta 1200 kr vilket jag inte har råd med
            Har inga vänner, ej heller någon släkt här. (närmsta släkten bor 24 mil härifrån)

            Så nej jag har INGEN som kan hjälpa mig eller ta ledigt utan den som kan hjälpa mig gör det gärna men då först klockan 17 eftersom det är omöjligt för den personen att ta ledigt. I det fallet skulle ”ta ledigt en timme eller 2” innebära att frånvaro 8 timmar då personen måste ta en hel del eftersom något annat inte går att lösa pga. jobb på annan ort.

            varför fokuserar så många på mig och inte att mottagningen inte underlättar för samhällets kvinnor genom att någon gång ibland ha öppet till säg 17.30, en lördag varannan var tredje månad etc.

              Vart bor du?

              Du kan få hjälp av diakon i din kommun. Jag har fått hjälp med skjuts till läkare mm.

                Bra förslag! Hör av dig till en kyrka. Särskilt Svenska Kyrkan har engagerade diakoner och ibland även grupper av volontärer som kan hjälpa till.

                Orkar du ta kontakt med dem eller vill du att någon av oss här kollar så att de kan hjälpa till?
                Jag kan ringa runt o sen mejla dig om du låter Camcam vidarebefordra din mejladress.

                (Den jag använder här är fejk, om du säger ok till den lösningen kan jag använda en riktig som hon kan mejla mig på. Om det också är ok för Camcam alltså)

              För att normalt sätt så får man anpassa sig efter de tiderna som finns. Man löser det med jobbet, man får gratis buss/tåg-biljett till besöket ink ledsagare om det behövs. Vi menar inte att anklaga dig, men vi försöker att hitta en lösning utifrån de förutsättningar som finns i nuläget.

                Har inte något jobb, är sjukpensionär så den som måste lösa det med jobbet är min hjälp som endast kan från kl 17.00 och framåt.
                Är inte berättigad ledsagare eller gratis tåg/bussbiljett och för din information finns det inte några tåg mellan min by och till orten jag ska göra cellprov i. Buss skulle ta totalt inkl väntetid 9 timmar från att jag lämnar min ytterdörr tills jag är hemma igen, något jag inte orkar pga mina sjukdomar och skador. (hjälpen kör med bil)

                hade det inte varit sommarstängt (när det nu är) så hade det varit hur enkelt som helst att lösa alt. om man hade haft kvällsöppet någon gång men nix.

                  Blir fan tårögd! Åh vad jag skulle vilja hjälpa dig!

                  Vilken kommun bor du i?
                  Finns säkert någon här som kommer att ställa upp och hjälpa dig

                  Du borde väl vara berättigad till sjukresa och då få åka taxi till ett specialpris? I min region är det 100 kronor/enkelresa. Har du kollat upp det?

                    I Stockholm kan man inte få ersättning för resa till allmänna och valfria hälsoundersökningar, till exempel mammografi, gynekologisk hälsokontroll, mödravård och barnhälsovård.
                    Nu verkar TS bo mitt ute i ingenstans så vad Stockholms region har bestämt kanske inte är så relevant i det här fallet. Så vi tar Västernorrland som annat exempel och de säger såhär: När du besöker vården för en hälsokontroll ersätts inte resan. Detta innebär att när du får en kallelse till aortascreening, mammografi, gynekologisk hälsokontroll, friskintyg, vaccination, mödra- eller barnhälsovård och egenträning så kan du inte söka ersättning.

                      Oj! Jag bor i Kalmar Region och vi får alltid med buss- och tågkuponger när vi får en kallelse. Kupongerna gäller även om man behöver färdtjänst. Blir det ett akut ärende ansöker man enkelt om reseersättning. Tråkigt att det kan variera så mycket!

                  Först kan du ju ta reda på när det faktiskt är sommarstängt. Du tar ju för givet att det är det de dagar din vän är ledig. Kontakta kyrkan och be om hjälp. Lägg ut på facebook och se om någon kan tänka sig att hjälpa dig. Annars får du väl ta en sjukresa?

                  https://www.1177.se/sa-fungerar-varden/sjukresor-och-fardtjanst/sjukresor/

                  Eller helt enkelt spara ihop till taxi. Låter lite konstigt att tycka att en mottagning ska ha extra öppet helg bara för ens egen skull…

                    Jag orkar inte mer så blir sista svaret:

                    Är inte berättigad sjukresa
                    Och nej jag tar verkligen inte för givet att det är sommarstängt de dagar min vän är ledig, det enda jag får veta av mottagningen precis som jag redan skrivit ett antal gånger är ”det är sommarstängt”. Men när jag frågar mellan vilka datum eller vilka veckor det är stängt upprepas svaret att det är sommarstängt så det är tydligen väldigt svårt att få svar på, kanske du som svarar med tanke på din snorkighet?!

                    Lägg ut på facebook förutsätter att man har facebook vilket jag inte har, ser ingen nytta till det då jag varken har vänner, kollegor eller någon direkt kontakt med släkt.
                    Att spara 1200 kr till en taxiresa skulle ta mig 2 år, man är inte direkt fet på sjukpension om du nu trodde det och nej jag anser inte att mottagningen ska ha extra öppet för MIN skulle utan för ALLA OSS KVINNORS SKULL!! Det är garanterat fler som har svårt att komma ifrån en viss tid men betydligt lättare en annan tid.

                    Här sätter jag punkt då övervägande av er läsare bevisat varför man aldrig någonsin ska öppa sig i denna bloggs kommentarfält 🙁

                      Ganska omöjligt att hjälpa någon med din attityd dock. Man får ju försöka lösa saker efter de förutsättningar som finns. Självklart kan mottagningen svara på under vilken tid de har stängt under sommaren. Man undrar ju hur du har ställt frågan. Varför är du inte berättigad till sjukresa om du är så dålig så du inte kan ta dig till mottagningen på annat sätt än med hjälp av vän? Eller är det bara ekonomiskt? Du borde kunna få hjälp även med det. Kontakta socialen och förklara läget, de kanske kan hjälpa dig så du får pengar till resa? Eller som sagt, kontakta kyrkan.

                      Fast ärligt talat Anonym. Ingen av de som har svarat dig har varit otrevliga. Alla har försökt hjälpa dig men jag upplever dig som extremt trångsynt som inte ens vill hitta lösningar. Att skaffa ett fb konto för att be om hjälp i den lokala fb gruppen är väl värt det om någon vänlig själ kan hjälpa dig? Eller kontakta kyrkan. Ändra ditt tanke sätt och attityd så ska du se att det finns hjälp att få om du är villig att ta emot den.

                      Frågar ännu en gång, vilken kommun bor du i?
                      För kan lova att någon här kommer ställa upp och hjälpa dig.

                      KONTAKTA DIAKON!
                      De hjälper till och med de som inte vill bli hjälpta, så det är inte hopplöst i ditt fall heller

                      Anonym, flera här har erbjudit olika typer av hjälp (kanske någon som kan skjutsa, någon kan kolla upp diakoner, öppettider osv) men de väljer du att inte svara utan bara vända allt till att det är omöjligt. Se i stället all den hjälp du faktiskt erbjuds här. Tycker att väldigt många verkar vilja få det att lösa sig för dig.

                      Jag kan skjutsa dig om du bor i Sörmland!

                      Den enda som är snorkig här är du själv.
                      Alla försöker hjälpa dig men du bara fräser.
                      Hur kan du ens bo där tänker jag, då du uppenbarligen behöver hjälp med allt och alla utom en bor hur långt bort som helst?

                      Jag förstår dig helt och hållet. Det är så trist att så många verkar tro att alla har släkt och vänner som kan hjälpa en. Att man verkligen inte gör allt man kan själv för att klara sig och ta sig iväg dit man behöver, att alla inte kan få färdtjänst etc.

                      Jag bor nu bra där det går buss ofta, men ibland har jag behövt åka bil. Den enda jag känt med bil och som kunnat ställa upp för mig var min pappa som tyvärr är död nu så jag har ingen. Jag har ingen kontakt med släkten i närheten där jag bor och resten av min familj bor ca 90 mil från mig.

                      Jag vet dessutom av erfarenhet att på många ställen så går det buss endast två gånger om dagen, en morgon och en sen eftermiddag alt på kvällen. Alla har det inte så bra att det går buss var 10e minut ca.

                      Fast flera här har ju frågat var hon bor för att eventuellt kunna ställa upp, gett tips om diakon osv. Så de absolut flesta förstår ju visst och försöker hjälpa utifrån situationen hon beskriver.

                      Fast vi försöker ju hjälpa dig?
                      Det är jag som erbjöd mig att ringa runt till kyrkor för att be om hjälp ifall du inte orkade. På vilket sätt är det fel att vi vill hjälpa dig ut ur din knipa?
                      Vi kan inte ändra hur nuläget är, vi kan åtgärda framtiden genom våra gemensamma insatser.
                      Ta emot hjälpen. Det är inte fel.

                  Som sagt, diakon kan hjälpa dig. Kontakta diakon i din kommun så kommer de kunna hjälpa dig.

                  Ja nu finns iaf diakon. Men om du inte vill ha hjälp så är det ju kört.

                  Om du är så sjuk så du inte kan åka kommunala färdmedel är du visst berättigad ledsagare samt färdtjänst. Färdtjänst beviljas från serviceresors handläggare om du har ett läkarutlåtande. SÅ sjuk som du beskriver att du är bör det inte vara några problem.

                  Ett råd i all välmening, men m du är så sjuk, så du inte kan åka kommunalt, inte har råd med taxi och är beroende av en annan som inte är din släkting och bor så långt ut på landet som du gör, överväg att flytta till en mindre tätort eller närmare släkten. Tänker att om du är så sjuk går du väl på regelbundna kontroller där det finns sjukvård?
                  Om inte ås har du läkarintyg och borde få färdtjänst.

                    Finns massa med äldre pensionärer som knappt kan gå som inte får färdtjänst. Så är verkligheten

                  Men hur gör du med vårdbesök för dina skador och sjukdomar? Låter som att du borde vara berättigad att få sjuktransport eller färdtjänst om du inte har möjlighet att ta dig fram själv utan ledsagare.

              Kan din släkt kanske hjälpa dig med taxipengar?

          Om du MSÅTE ha hjälp kan du vända dig till kommunens funktionshinderenhet och få en ledsagare.
          Underlättar för dig och för din anhörige.

          Ja tyvärr visar det hur vården fungerar.

      I skåne skickar de väl nu bara ut hemtest? Alltså att alla får göra testen hemma själv, de bokar inte längre in att man kommer till en mottagning och gör cellprovet, det sa dem till mig när jag var förra året eftersom jag egentligen borde fått hem ett test, men fick göra på plats för jag bokat om min kallelse året innan.

        I Stockholm skickar dom ut ett hemtest om man inte hade HPV/cellförändringar på det senaste testet man tagit.

      Ursäkta, men det verkar som om du har svårt att ta till dig den hjälp och försök som många skriver om.
      Skulle vara märkligt att du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig. Förutom den som kan efter kl 17.
      Men ser man bara problem så är allt negativt.

        Exakt, känns som att personen väljer att se det negativa.

      Du börjar med att skriva att du försöker, till och med med ett utropstecken framför.
      Men vad har du försökt med egentligen, om du är helt ärlig mot dig själv?
      Det man kan se i dina svar är att du ringt ett telefonsamtal (eller skickat ett mail) till din mottagning och bett dem ha extraöppet för din skull. Vilken du inte tyckte var en orimlig fråga.
      Annars har du ju bara kommit med massor av undanflykter till varför du inte kan ta dig dit för egen maskin.

      Sorry, not sorry, men i alla fall jag blir provocerad av din attityd där precis allt är ett hinder och du ger sken av att inte göra några som helst kraftansträngningar åt saken. Dessutom avfärda alla tips du får och på det kalla personer som enbart vill hjälpa dig för snorkiga.
      Jag kan förstå att det är väldigt nedbrytande att inte ha möjlighet att bidra någonting till samhället och inte kunna se någon större mening med att gå upp på morgonen. Men då ser man till att man till att man kommer därifrån. Har man inte energin till det så ser man till att skaffa sig det. Det finns väldigt många professionella psykiatrer, psykologer och terapeuter som kan hjälpa en med att ändra sitt synsätt, få energi och hitta en mening och en plats i samhället igen.

        Herregud! Du vet inte mycket du.

          Well, jag kan garantera att jag krossar dig i TP.
          Eller vad menar du?

            Håller med till 100%
            Ts kan alltså inte
            Få skjuts av vän/familj
            Åka taxi
            Få färdtjänst
            Åka buss
            Få reda på öppetider
            Skaffa Facebook
            Ta emot erbjudandet om hjälp här
            Beställa hem självtest

            Tror vi alla blir lite trollade här.

              Fast förlåt men läs mellan raderna? Personen är sjukpensionär och lider uppenbarligen svårt psykiskt av det. Ni är nu en himla massa personer som försökt hjälpa personen men det är uppenbarligen inte av intresse. Då är det dags att backa istället för att slänga ur sig hur jobbigt det måste vara att inte bidra till samhället? Riktigt taskig människosyn lär man ha om man slänger sig med sådana uttryck.

        Men sluta slå ner på någon som försöker få hjälp. Vilken äcklig stil. Skäms!.

          ”Försöker få hjälp”? Jo men tjena, på vilket sätt då?

      Region Östergötland har ju att man kan ta provet själv hemma och skicka in. Kan du inte kolla upp om den möjligheten finns för dig?

      Dynamic code säljer hemtest för HPV för 495kr, vet inte hur bra de är eller så men kanske kan vara ett alternativ. Billigare än taxi iaf. Bor med ungefär samma förutsättningar som du och nej för er som trodde det så går det inte bussar överallt på landsbygden 😉 och jag bor inte ens särskilt långt ut. Närtrafik kanske kan vara ett alternativ om det finns?

        Tror nog dom flesta vet om att kollektivtrafiken inte finns överallt. Men den här personen vill inte ha sitt problem löst. Hon har fått en mängd olika alternativ men vill inte försöka något av dom. Som jag skrev så finns diakoner och de kan hjälpa i fall som dessa att skjutsa.

    Så viktigt! Livmoderhalscancer går att förebygga. WHO har uppskattat att 90 % av alla fall av livmoderhalscancer kan helt undvikas genom HPV-vaccin, regelbunden screening och behandling. Det går alltså att nästan helt och hållet utrota livmoderhalscancer! Det är också den första cancerformen som WHOs medlemsstater enats om att utrota som ett folkhälsoproblem. Tänk om vi om 30 år kan prata om livmoderhalscancer som endast en sjukdom från förr!

    Länkar:
    https://www.who.int/publications/i/item/9789240014107

    https://www.who.int/health-topics/cervical-cancer#tab=tab_1

      Det där vaccinet undrar jag hur mycket de vet om egentligen. Intressant att livmoderhalscancer ÖKAR i Sverige. Källa: https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2019/10/livmoderhalscancer-fortsatter-att-oka/
      ”Vi ser tydliga ökningar även för andra HPV-orsakade cancerformer, i synnerhet orofarynxcancer, samt en ökning av antalet lätta cellförändringar.” Så cellförändringar och HPV-orsakad cancer ökar men ändå ska vaccinet utrota cancer orsakad av HPV? Verkar gå sådär bra.

        Men hur många av oss är det som tar vaccinet? Och menar du att det är den vaccinerade gruppen det ökar bland?

          Det har väl prackats på en stor andel flickor sedan 2006? Jag blev erbjuden när mitt landsting hade köpt in för många doser som skulle bli gamla, så även vi som legat runt och var över 20 kunde då få det. Tackade dock nej med tanke på hur lite bevis de har att det faktiskt gör nytta (skyddar ej mot alla HPV-stammar) och har aldrig haft cellförändringar så… 🙂

            Och jag som tog vaccin har inte heller haft cellförändringar

            Desinformation. När det första vaccinet kom gällde det endast ett fåtal hpv, varje gång vaccinet har förnyats har det tillkommit hpv som det ska skydda emot. Vaccinet som ges idag ger ett bra skydd mot att utveckla livmodercancer.
            Kan intyga att vi är många kvinnor som inte varit riktigt lika lyckligt lottade som du som önskar att vi kunnat ta de där sprutorna. Att inte ta ett välbeprövat vaccin för att minska risken för att man får cancer är faktiskt ganska sjukt i mina ögon.

              Det är skillnad på desinformation och misinformation.

              Anta inte att folk medvetet ger falsk information.

            ”Prackats på” ?! Jag hade heller aldrig haft cellförändringar innan det förra året upptäcktes att jag hade fullt utvecklad livmoderhalscancer i samband med att jag blev gravid. Åh vad jag önskar att jag blivit ”påprackad” vaccinet! Nu sitter jag här tack och lov med en son men utan livmoder och kan inte få fler barn. Så se till att testa er och ta vaccinet!

          Det har väl varit diskussioner om att det bara tar en bråkdel av alla HPV-virus och att dess nettoeffekt har ifrågasatts.

        Har du läst artikeln?

        ”Ökningen av livmoderhalscancer sker trots att flera av registrets kvalitetsindikatorer förbättrats. Täckningsgraden av gynekologisk cellprovtagning har ökat med 3 procent till 79 procent 2018. Målet är 85 procent. Men en del regioner använder fortfarande en lägre övre åldersgräns för screening än den nationella rekommendationen (70 år), vilket är en förklaring till att målet inte nås.

        Ökningen innebär inte att preventionsprogrammet skulle sakna effekt, skriver man i rapporten:

        »Mycket tyder på att det skett en ökning av bakgrundsrisken så att det numera är svårare att uppnå fullt skydd.”

        Så innan du börjar insinuera att vaccinet skulle sakna effekt kanske du bör läsa artikeln alternativt fundera över din läsförståelse. Är du dessutom konspirationsteoretiker så häng inte här när du i stället kan avreagera dig med likasinnade på typ flashback eller i slutna faceookgrupper.

          Mitt problem med vaccinet är att de hojtar om att det skyddar mot cancer men egentligen är det för tidigt att ha bevis för att det hjälper mot det med tanke på att vaccinet använts i bara 15 år. Så ja att livmoderhalscancer ökar medan man vaccinerar fler och fler låter inte bra för mig. Men visst, det riktiga svaret på hur bra vaccinet är lär man inte veta förrän om många år.
          Camilla har bett läsarna att inte ha politiska diskussioner, så du kan ju låta henne bestämma reglerna istället för att skicka iväg folk till andra forum för att det inte passar dig att någon har en annan åsikt och teori än vad du har. 🙂

            Eftersom att 99% av all cervixcancer (livmoderhalscancer) orsakas av HPV-virus och då i synnerhet HPV virus 16 och 18 som vaccinet täcker så är det ganska givet att vaccinet faktiskt skyddar mot cancer. Alltså så länge du är skyddad mot HPV är risken minimal att utveckla livmoderhalscancer. Förstår hur du tänker att det inte går ihop att fler och fler utvecklar livmoderhalscancer. Vilket i i sig är ca 200 fall sedan 2008. Men då måste man också se i vilken grupp är det cancern ökar. Bland de vaccinerade eller inte? Man har då kunnat se att det är ffa i den äldre åldersgruppen de har ökat, alltså de som inte har blivit erbjudna vaccination. Detta är iaf vad jag lärt mig under vårens gynekologikurs på läkarprogrammet 🙂

              Tack, Isabelle. 🙂 Jag hoppas så klart vaccinet hjälper och vi kan utrota den cancerformen i längden. Har bara känt mig lite skeptisk när de så tidigt har sagt att de vet att så är fallet när det inte hunnit gå särskilt lång tid från att de första större grupperna vaccinerades. I alla fall glad vi erbjuds cellprov här och hoppas att alla oavsett vaccinstatus fortsätter gå på sina besök!

                Fast nu har ju forskare följt 1,7 miljoner kvinnor i 11 år och resultatet visar att man löper betydligt mindre risk att drabbas av livmoderhalscancer om man vaccinerar sig. Dags att sluta vara skeptisk med andra ord.

                  Jag är skeptisk pga mina erfarenheter. Tog vaccinet och fick därefter cellförändringar. Efter att inte ha haft det på cellprovet innan. Fick göra kryobehandling där de fick bort förändringarna tack och lov men känner inte att vaccinet gör varken till eller från. I så fall mera från då det ju finns forskning på att om man har Hpv när man tar det kan vaccinet aktivera viruset och trigga cellförändringar.

                    Och du känner att det är mer tillförlitligt att utgå en personlig anekdot framför ett helt forskningsläge som klart och tydligt säger att vaccinet betydligt minskar risken för livmoderhalscancer? Att minska risken betyder inte att risken är noll och som jag skrivit tidigare skyddade de tidigare vacin emot ett mindre antal hpv-virus.
                    Cellförändringar kan ligga vilande så det är absolut inte något konstigt att du fick det trots att tidigare cellprov varit negativa, det händer väldigt många. Vad gäller dina andra påståenden får du gärna länka den forskningen.

              Det är bland kvinnor som inte tar cellprov som livmoderhalscancer ökar, det beror också på att vi får hit kvinnor från andra länder där man inte kan eller vill göra dessa test.
              Flyktinginvandringen till Sverige har varit ganska stor de senaste åren, det är en stor bidragande orsak till dessa ökningar.

                Detta är intressant ?

            Gillar inte ordet hojta. Varför skulle de hojta? Samma sak med pracka på. Din attityd syns i ditt språkbruk.

    Rosanna spoilar om lisas bröllop i podden, lyssna när hon bjöd in bingo för han ”passade in” ..

      Come again? Va? Så många frågor här nu?

        Förstår inte vad du menar, Come Again?

      Spoilar? Hur kan man spoila saker om ett bröllop som redan varit?

        Om hur sponsrat bröllopet var, om hur kändisar bjöds in utan att de hade någon relation osv. Det är och spoila vännen min.

          Då är det nog du som inte vet vad ordet spoila betyder, avslöja är nog ordet du söker 🙂

    Jag går alltid när jag blir kallad till mammografi och cellprov, ibland behöver jag byta tid från den jag blivit kallad till. Men jag blev riktigt förvånad när de berättade att många bara struntar i att komma! Detta är så viktigt – och kostnadsfritt!

      Äntligen kostnadsfritt! I Skåne kostade det 200 kr fram till för 2-3 år sedan.

    Helt galet att inte alla kommuner erbjuder hemtest för cellprov nu när det ändå finns tillgängligt.

      Inte kommunen, regionen styr vårdfrågor.

    Nästan första gången någonsin som en flunsa kommer med något vettigt! Bravo ändå ???

    Alltså fy fan, säger jag!
    Fy fan för den svenska vården och fy fan för vissa av er som kommenterar här(ni som försöker hitta lösningar behöver inte ta åt er och bli kränkta)! Jag är visserligen inte förvånad, då jag själv är svårt kroniskt sjuk, utan någon som helst hjälp av samhället och har upplevt liknande vidriga attityd och ifrågasättande av folk som TS får ta emot här. ?

      Fast när folk försöker hjälpa och svaren bara blir att det går inte då undrar man ju om vederbörande vill ha hjälp eller bara skriver för att ha något att göra.

        Klassisk rättshaverist

          Ni visar åter igen er vidriga människosyn!

      Ja ni verkar ju ha samma typ av attityd.

      Vilka kommentarer mer specifikt tycker du visar på en vidrig attityd mot ts?

      11:28 håller med. Om man inte vill hjälpa personen har man fan ingen rätt att nedvärdera henne. Fruktansvärt elakt.

        Vilka kommentarer pratar ni ens om?

        Människa vill ju inte ta emot hjälp och tips utan bara avfärdar allt som om det inte går.
        Finge man veta var hon bor så skulle det lättare gå att få till hjälp till henne.

    Kan inte någon som INTE går på sina cellprov berätta varför? ☀️ Är det för att man är rädd att det ska göra ont, man tycker det är läskigt att visa upp sitt underliv för en främling?

      Jag kan erkänna.
      Mitt provkit ligger i väskan och har väntat på att bli använd och tillbakaskickad sedan januari.
      Varför?
      För att jag inte har prioriterat det, glömt bort det, kan inte ta det under mens. Det har varit mycket annat i livet som hänt med flytt, renovering, lägenhetsförsäljningar osv. Det har varit mycket på jobbet, där jag inte kommit mig för att ta det på jobbtoaletten. Hemma har jag kraschat i soffan.
      Jag ska ta det, snart. Det har aldrig varit så nära som nu på att bli använt.

        Man kan visst ta under mensen, det står tom att man SKA göra det även om man har mens 🙂

          Det står ju alltid att man ska boka om tiden ifall man har mens? Är det andra regler för hemtest eller är det för barnmorskans trevnad?

            Vet inte ??‍♀️ Men i hemtestet stod det iaf så. Jag gjorde det under typ sista dagen, såg inte så trevligt ut men skickade in det enligt instruktion ?

          Jasså, i min kallelse står det att man inte kan ta under mens.

        Lovar att ditt liv blir ändå rörigare om du får reda på att du har cellförändringar….

        Och snart är det för gammalt 😉 du bör nog skynda dig och ta det innan det är för gammalt

          Är det bäst föredatum på sånt??

            Jag dubbelkollade, bäst före juli 2023. Så jag har låååång tid på mig 😀

        Men du har tid att surfa på nätet. Ganska dåliga ursäkter om du frågar mig. Dock är du en självbestämmande människa och gör dina egna val.

        Hälsningar fr en som har gått på alla cellprovstagningar och hade cellförändringar i mer än fem år, koniserad tre gånger innan läkaren bestämde sig för att ta bort livmodern. Även den hade cellförändringar.

      Förstår inte heller. Visst, det är kanske inget man längtar till men det är nog betydligt mer läskigt/obehagligt/jobbigt att få cancer..

      Jag går inte dit. Inte till ett vanligt gynbesök heller. Det beror på att jag har varit utsatt för sexuella övergrepp av min bror samt en familjehemspappa i barndomen. Skulle hellre dö än att lägga mig i stolen. Gick till gynekolog förr och fick nästan panikångest varje gång så vägrar numera.

        Känner med dig, men beställ hemtest. Du skulle nog bli mer bitter om du fick cancer och kunde sluppit det.
        Förstå mig rätt, jag hade liksom tänkt ” Inte nog med att de jävlades i mitt liv, så jag inte fixade gå och undersöka mig i tid, nu fick jag den här skiten med”.

          Ja, det kan jag göra. Tack för tipset!

        Be om självtest som du kan göra hemma. Fler regioner borde införa den möjjligheten.

        Jag har gått till en specialmottagning för våldsutsatta för att ta cellprov, när jag ringde för att boka om tiden sa jag att jag inte pallade av att gå och då skicka de mig dit. Kanske finns liknande på din ort? De var verkligen jätteduktiga och varsamma där, kände mig helt trygg.

      Jag skulle tagit prov i höstas, men fick två kroniska sjukdomar då och har haft fullt upp med läkarbesök och behandling flera gånger i veckan och däremellan sängliggande mycket. Har dock såklart planer på att ta nu när det lugnat ner sig lite, har brevet där jag ser det varje dag!
      Men jag kanske räknas som en av dem?

        Så märkligt att du inte är mera rädd om dig då du har andra sjukdomar.

      Jag gick inte på mitt första cellprov när jag var 23, utan gjorde det när jag var 26. För mig berodde det på ”gynfobi”. Jag var på en gynundersökning när jag var 20 och det var fruktansvärt. De var stressade på mottagningen, hårdhänta och jag kände mig rätt så traumatiserad när jag gick därifrån. Tror även ett sexuellt övergrepp från när jag var 20 har gjort mig rädd för gyn… Men jag är superglad att jag gick när kallelsen kom när jag var 27. Jag var väldigt nervös men då vann min rädsla för cancer. Tyvärr var inte det cellprovet en positiv upplevelse, väldigt hårdhänt barnmorska som lät sin student göra provet (det gick inte) trots att jag grät och var spänd som en fiolsträng. 🙁 Dock vill jag säga att efter det så har jag hittat en vinnande taktik och det är att boka in en tid till en barnmorska jag litar på. Då har hon gott om tid på sig och allting känns mycket lugnare. Inte ett dugg smärtsamt eller jobbigt då. 🙂 Så jag uppmanar alla oroliga/rädda att ta tag i sin rädsla och försöka skapa goda förutsättningar för en bra upplevelse. Leta efter en sympatisk och lugn barnmorska, gå inte bara till första bästa eller på drop-in

      Jag går inte längre. Fick svar för ett tag sedan att jag inte bar på viruset, och så länge jag inte heller utsätter mig för det så finns det ingen anledning att gå dit. Ändras detta så börjar jag såklart igen.

        Fast livmoderhalscancer kan du ju få ändå.

          Fast det är viruset de kollar efter.

            Och det är jätteovanligt att få den typen av cancer utan att bära på viruset.

        Hpv virus kan vara vilande i kroppen så bäst att tänka om..

          Då ska man ha utsatt sig för det först också.

            Man lär ha utsatt sig för samlag om man överhuvudtaget går och tar ett cellprov. Har man haft samlag en enda gång kan man alltid få cellförändringar oavsett om tidigare prov varit negativa.

      Jag har låtit bli vissa kallelser för att det gör fruktansvärt ont (pga endometrios) plus att jag har ptsd efter sexuellt våld vilket oftast gör att jag mår väldigt dåligt före, under och efter.

      Traumatiska upplevelser i ungdomen har gjort att jag är genuint rädd för gynekologer och barnmorskor. Jag vill aldrig någonsin igen behöva känna mig så utelämnad och förminskad som jag gjorde då. Hade en riktig satmara till barnmorska som var psykiskt elak, och en sadist till gynekolog som gjorde mig fysiskt illa.

      Jag hade/har cellförändringar men slutade gå på uppföljningsundersökningarna efter ett par gånger då det gjorde så fruktansvärt ont med biopsierna och läkarna aldrig trodde på mig när jag sa hur ont det gjorde. Har gått ett antal år sedan jag sist var där, försöker ta mod till mig att gå igen men den smärtan…

        Ring och prata med mottagningen om hur du känner. Jag gick igenom en traumatisk biopsi som ledde till jobbiga muskelminnen och att jag får en fruktansvärd huggande kramp så fort jag sätter mig i en gynstol. Jag får lugnande innan varje gyn nu och de avsätter längre tid för att ta det lugnt och prata innan. Det har hjälpt mycket för mig i alla fall även om jag fortfarande har ångest inför varje cellprov.

      För att jag inte gillar sjukhus o läkare. Min kropp mitt val eller hur?

        Som cancerpatient kan jag lova att du får tillbringa betydligt mer tid på sjukhuset än vart tredje år. Självklart är det ditt val om du vill chansa på att få cancer eller ej.

    Förundras över personen i detta kommentarsfält som fått så mycket hjälp och tips men sätter på sig offerkoftan och verkligen inte kan gå på provet ??‍♀️

      Att hon inte skulle få någon hjälp på något vis tycker jag låter otroligt.

    Jag har precis flyttat till region Skåne och fick hem ett självtagnings-kit. Är det verkligen ett cellprov? Är inte det ett test för att se om man har hpv?

      Det tycks vara ett HPV-test:

      ” Det är viktigt att testa sig regelbundet för HPV eftersom det ger ett starkt skydd mot livmoderhalscancer. Upptäcks HPV tidigt innebär det att eventuella cellförändringar kan behandlas i ett tidigt skede. ”

      (Citat från 1177 angående självtesten)

    Jag kom iväg för första gången i slutet av förra året. Jag är 38 år. Har alltid tyckt att det är så viktigt att komma iväg när man får kallelsen, men för mig har det förr satt stop först på grund av social fobi och allmänt psykisk ohälsa i flera år som gjorde att jag knappt ens klarade av att gå ut med sopor (pojkvännen jag hade då hjälpte mig med att handla och gå ut med soporna). Sen har jag haft svårt för att prata i telefon (hänger ihop med sociala fobin) och jag har behövt ringa och boka in en tid då jag fick kallelsen. Nu sist jag fick en kallelse var det redan en tid bokad för mig vilket gjort det mycket lättare för mig och jag kom iväg. Jag mår bättre nu och sociala fobin visar sig bara ibland och ytterst sällan. Jag blev faktiskt stolt över mig själv att jag äntligen klarade av att komma iväg.

      Wow, så bra jobbat! Du ska vara grymt stolt över dig själv! ❤️? (Hade själv social fobi för många år sen).

    När jag var yngre slarvade jag med att gå, men numer går jag på alla kallelser. När man är yngre tänker man (iaf gjorde jag det) ju lite omoget och lite av ”det där händer inte mig” el jag gör det nästa gång ist. Men just HPV (fick jag lära mig när jag var lite äldre, inte så välinformerat kring detta när jag var yngre tyvärr) är ju ngt som drabbar yngre och därför väldigt viktigt att gå även vid ung ålder. Förundras dock över de som säger att det gör ont, för jag har aldrig känt ngt öht, mer smärtfri kontroll får man ju leta efter. Dock har jag stor förståelse för känslan av utelämnad i en gynstol, det är blottande hur man än vrider & vänder på det, men är ju gjort på ett kick, så gå och testa er, ni som ev tvekar eller ”strutsar”!

      Du kan inte utgå från dig själv enbart. För mig har cellprovet gjort direkt ont de gånger jag haft en hårdhänt barnmorska och när jag spänt mig (för att de haft för bråttom m.m.). Jag har även blött 2-3 dagar efteråt (inte mycket men ändå) då jag har ganska känslig slemhinna där. Menar inte att skrämma någon att cellprovet gör jätteont, men för vissa gör det ont i någon sekund, det är bara sanningen helt enkelt.

    Jag är snart 30 och har aldrig gjort ett cellprov, har aldrig förstått allvaret förrän nu. Men är samtidigt livrädd för att besöka barnmorska och gynekolog efter ett par hemska händelser i ungdomen. Någon som vet om man kan göra hemtest privat? (Min kommun erbjuder inte det).

    Men man får ingen kallelse. Dom skyller på Corona och skickar hem ett prov att man ska ta det själv.

      Inte i min region. Jag blev kallad och var på cellprov för två veckor sedan.

      I min region blir man kallad fortfarande. Fick brevet för bara någon månad sen.

    Ni som skriver att ni känner er ”utelämnade” när ni ligger i gynekologstolen – det hoppas jag att ni inte blir, för då skulle ni ju inte få ta provet över huvud taget. Att ni kan känna er ”utlämnade”, det kan jag däremot förstå. Det kan kännas ”utlämnande” att blotta sig så.
    Hälsningar språk-är-viktigt

    För er alla som skriver att ni inte går när ni får kallelser, snälla gör det! Eller be om att få ett hemtest skickat till er om ni får möjlighet.
    Jag gick på alla mina kallelser och fick till och med gå oftare på grund av små förändringar. Ändå fick jag livmoderhalscancer för två år sedan, 34 år gammal. Efter behandlingen är jag nu steril, hamnat i klimakteriet och har massa andra biverkningar. Men jag lever!!!

    Så snälla, gå när ni blir kallade och var rädda om er!

    GÅ PÅ ERA CELLPROVTAGNINGAR!!!!
    jag hade SVÅRA cellförändringar när jag som 23-åring gick och testade mig, har fått ta bort dom i två omgångar – som gick hur smidigt som helst, och nu är cellförändringarna borta. det gör himla mycket ondare att sätta in en spiral och vet att man även kan bli sövd vid borttagningen.

    Ett påpekande dock: Visst är det så att många cellförändringar läker ut av sig själva, det gäller dessutom i hela kroppen där början till sjukliga delningar stoppas av kroppen själv, on the fly, så att säga. Men att påstå att påvisade cellförändringar i cervix är ofarliga är ändå att att gå för långt, de är alltid en alarmsignal.

    Det är förstås självklart att man ska gå på sina cellprovtagningar. Men man ska också vara noga med att använda kondom om man inte vet om partnern är smittad med HPV samt som ung vaccinera sig så att vi får stopp på den här smittspridningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.