Samir Badran fälls av RO i sin nya roll som mäklare

[…]
Bildkälla: Utdrag ur ROs dokumentation

Samir Badran använder sitt Instagramkonto med 542 000 följare för att sälja lägenheter i egenskap av mäklare på Unik Fastighetsförmedling, samtidigt som han blandar in helt privata uppdateringar, så anmälde jag ett av hans inlägg till Reklamombudsmannen, för att se vad de kommer fram till.
Samir reklamidentifierar så klart inga av sina mäklarrelaterade inlägg, trots att man så klart vet mycket väl att han borde göra det.
När en influencer anmäls och fälls av RO – Mårten Schultz har opponerat mot uttrycket ”fälls” men det är vad RO själv använder, så i brist på bättre alternativ så gör även jag det – så fälls även uppdragsgivaren, i det här fallet Unik Fastighetsförmedling.
Samma sak gäller i Patent och Marknadsdomstolen – skulle Samir fällas där så skulle även Unik fällas – vilket gör att det borde ligga i Unik Fastighetsförmedlings intresse att Samir följer marknadsföringslagen när han gör reklam för sin nya arbetsgivare.
En fällning av RO är en smäll på fingrarna, men i Patent och Marknadsdomstolen kan det bli desto mer kostsamt, och det är inte direkt positivt för ett företag att fällas där.

Varken Samir eller Unik Fastighetsförmedling tog möjligheten att yttra sig till RO, vilket säger en hel del, särskilt om företaget.
Jag vet inte varför, men kanske är det så att de just nu gynnas så mycket av Samirs smygreklam för sina 542 000 följare att de väljer att se mellan fingrarna vad gäller detta?
Jag har tidigare kontaktat Adam Farhoumand som är VD och delägare på företaget och den som tog Samir under sina vingar.
Jag förklarade problematiken för honom och bad om en kommentar.
Han svarade aldrig på mailet, och i samma veva bestämde jag mig istället för att ta reda på vad ROs utslag skulle bli, och det blev exakt det jag spått.
Givetvis kan Samir inte hålla på så här.

Det kan alltid vara lite känsligt att publicera andra personers mail, så vida de inte är avidentifierade eller högst relevanta, men i det här fallet svarade Adam ju aldrig och jag tänker att det är helt okej att publicera det mail jag själv skrev till honom den 25 mars 2022, eller hur?


Hej Adam,
Hoppas allt är bra med dig.
Jag undrar om du skulle vilja kommentera en sak som gäller Samir Badran och en situation som uppkommit nu när han arbetar som mäklare.
Han använder – som du säkert är medveten om – sitt privata Instagramkonto (545 K följare) till att marknadsföra lägenheter han vill sälja i egenskap av mäklare, blandat med rent redaktionellt innehåll.
Eftersom dessa inlägg blandas med rent redaktionellt innehåll så bryter de med största sannolikhet mot marknadsföringslagen då den kräver att alla dessa inlägg tydligt markeras som reklam.
Allt det här känner Samir väl till eftersom han fällts av Reklamombudsmannen tidigare, vilket han inte tog emot så väl.
Det är anledningen till att jag ställer frågan direkt till dig, snarare än till honom, då han även skickat liknande formuleringar till mig och nog inte skulle ta emot en förfrågan som den här så särskilt väl.
Saken är ju den att om Reklamombudsmannen fäller Samirs inlägg så fälls även Unik Fastighetsförmedling eftersom det är för er han arbetar och gör reklam för.
Skulle Konsumentverket stämma Samir i Patent och Marknadsdomstolen för brott mot marknadsföringslagen så stäms även Unik Fastighetsförmedling, återigen eftersom det är för er han arbetar och gör reklam för.
Utifrån de domar som kommit från PMD gällande reklam på sociala medier så kan en stämning bli en ganska kostsam historia, sett till de juridiska kostnaderna alena.
Varje enskilt inlägg med bristande reklamidentifiering blir en egen stämning.
Det är bara på Unik Fastighetsförmedlings egna Instagramkonto som inläggen inte behöver reklamidentifieras.
Här kan du läsa en vägledning från Konsumentverket om du vill göra en faktakoll på innehållet i mitt mail. https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/produkter-och-tjanster/reklam-och-marknadsforing/vagledning-marknadsforing-sociala-medier-konsumentverket.pdf
Här kan du läsa en sammanfattning av domen från PMD vs Katrin Zytomierska och Clean Eating där några av stämningarna gällde just detta.

Jag undrar alltså om du till det här och om du skulle vilja lämna en kommentar på innehållet i det här mailet?

Bästa hälsningar,
CamillaCamilla Gervide
Skribent
www.bloggbevakning.se
(Nyheter24)
Jag fick som sagt inget svar, och Samir har fortsatt att pumpa ut mängder av likadana inlägg. 
Här är fyra inlägg från gårdagens Instastory.

ROs beslut var enhälligt.


Jag sökte Samir Badran för en kommentar med följande mail:

Hej Samir,

Hoppas allt är bra med dig.

Jag undrar om du skulle vilja kommentera ROs beslut som jag bifogar i mailet?

Bästa hälsningar,Camilla

Camilla Gervide

Skribent

Så här lyder Samirs svar:

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Haha jag ÄLSKAR Samir!! ?????

      Jobbigt att bli klar mäklare precis när marknaden stendör.

      Är du fjälla? Samir är en helt värdelös mäklare och kommer misslyckas fatalt i sitt fattiga liv.

        Jimmy du låter väldigt lycklig.. märks att ditt liv måste vara väldigt bra..

    Skit i det! Jag vill ju veta allt om att Paow och Alex gjort slut. Tycker nästan synd om henne. ?

      Har dom?!?! Trodde det var skvaller

          ”- Han åkte ju på det här bröllopet där jag inte var medbjuden efter vad jag skrivit om Danmark. Och han ringde inte på fyra dagar. Sen gjorde han slut, säger hon till tidningen och tillägger:
          – Jag tror att han har träffat någon annan. Men jag blev inte så sårad, men lite ledsen. Det känns ganska skönt, ”It is what it is”.”

      Nä vad trist. Jag gillade det paret.

        Stod i Aftonbladet att han gjort slut?

        Men de gillade inte varann.

      Tycker faktiskt synd om henne. För en gångsskull hade hon träffat en kille som verkade ha koll på läget och ha en annan status än henne, men sen platsar hon inte i hans umgänge och får ett samtal där man gör slut.

      Hoppas verkligen hon samlar sig, går på terapi för alla års trauma och kommer ur sitt destruktiva liv. Det hoppas jag genuint för hennes skull.

      Relationer tar ju slut hela tiden, är inget förvånande speciellt inte med paow som hatt många kortare relationer fattar inte varför vissa tycker hon är så
      Intressant att hon dras upp när ämnet inte ens handlar om henne lol

    Vilket udda svar från honom!
    Inser han inte att det han säger innebär att han själv är dömd pga sin egen karma?
    Liksom konstigt försök till clapback

      Haha ja han fattar inte ens att han dissar sig själv

      Ser det mer som ett ”hot”.

        Hur menar du då?

          Hen menar kanske att det är bloggbevakning som ska drabbas av karma, enligt Samir.

      Folks som säger karma ofta utesluter alltid sig själva.

        Och har helt missförstått vad karma är

          Ännu roligare när muslimer använder en världsvy från hinduism.

            Det gör väl hela Sverige? Tycker du det är lika kul när kristna, judar, sekulariserade och ateister pratar om karma eller varför är det extra skoj om en muslim skulle göra det…?

              Därför hinduer och muslimer konstant ligger i luven med varandra i regioner där de är grannar, på ett helt annat sätt än i sekulära västvärlden.

                På ett helt annat sätt än den sekulära västvärlden? Räknar du då bort muslimer och hinduer som befinner sig just i den sekulära västvärlden? Varför då? Sen undrar jag såklart vad du tänker om Israel/ Palestina konflikten? Eller kanske Turkiet vs Armenien? Eller varför inte krigen i fd Jugoslavien? Eller Irland vs Storbritannien om vi nu håller oss inom en enda kristen religion…? Vill höra mer om folkmordet i Rwanda också när jag ändå är igång.

                  Jag lovar att jag kommer uttrycka komedi nästa gång en grupp religiösa använder ett uttryck från en annan grupp religiösa ärkefiender. Promise :- )

        Orden ”ofta” och ”alltid” lät konstigt i denna mening

    Dessie gör väl samma sak.

    Ot hur kan Paow snacka med expressen det första hon gör??

      Var läser du det? Ge mig länk! ?

        Jag såg på Aftonbladet

          21-inlägget kommer handla om Paows uppbrott.

            Tack gode gud!!

      Nej nyheter24 ju!

        Enligt exonph så har han träffat en annan. Hon behöver all press hon kan få. Rädsla för att bli orelevant när hon inte är med i ph eller liknande. Men som vanligt är det alltid killen som betett sig fel, aldrig hon som gjort fel

          Om någon är otrogen så är det väl rätt så uppenbart vem som har gjort fel.

        Om hon tror att han ska ta tillbaka henne när han har nyktrat till, varför ge en intervju? Kan inte hennes mamma ha koll på hennes mobil innan hon tar fler överilade beslut.

      Hon vill ha till ett snyftreportage.

        De kanske planerat detta för lite uppmärksamhet och Cash? ?

      Pengar såklart.

    Så omoget svar, skulle aldrig anlita honom utifrån det – inger inte förtroende alls.

      Lägenheten får spridning på hans konto. Inte mig emot.

    Uppenbarligen Har han träffat en annan enligt exonph

    Men vadå. Jag har en vän som äger en Ica-butik. Hon lägger hela tiden ut på sitt privata konto vad de har för erbjudanden i butiken, tävlingar osv. Får hon inte heller göra det?

      Nej, det räknas som reklam.

        Ja, så hon får men ska märka ut tydligt o efter reglerna att det är just reklam. Väl?

          Ja, precis.

        Aha. Gäller det även om man äger ett företag och delar inlägg som det företaget lägger ut på företagets konto?

          Samma sak där.

            så himla stelbent lagstiftning

              Så kan det säkert vara… 🙂

              Det tycker jag inte. I denna djungeln när man får reklam ofrivilligt nedtryckt i halsen dagligen så är det inte mer än rätt att man tydligt blir informerad om vad som faktiskt är reklam.

            Det var det Universum inte fattade.

            Hur funkar det när tex ikea eller Hm som har instagram konton, lägger upp och delar saker på sitt konto? De har ju inte reklammärkt men det är ju reklam.

              Men, det är ju deras företags konto och inte privata HM eller Ikea.

              Om HM ägare skulle lägga ut inlägg för HM på sitt privata konto så är det reklam.

    Förlåt men lite oskönt kan jag tycka av dig att försöka förstöra / sätta käppar o hjulet på hans nya karriär ? Alltså vem bryr sig.
    Ägarna till lägenheterna är nog riktigt glada för så bra spridd och marknadsföring …

      Men gud vad tröttsamma du och dina gelikar är. När ska ni fatta att Camilla arbetar med att bevaka, granska och uppdatera kring influencers och ”bloggare”?

      Samir förstör sin egen karriär. Inte Camilla.

      ”alltså vem bryr sig”.. skärp dig! vill han inte ha ”käppar i hjulet” kan han ju göra rätt och lagligt från början!!

      Skjut inte budbäraren är en gammal och bra sed att ta till sig?

        This is sparta!

          Kul nog tänkte jag faktiskt ” förutom i Sparta” när jag skrev min kommentar.

      och han vill väl ses som en seriös och proffesionell mäklare, eller?

        Han ska visst vara ”total renoverad”.

      Är dock tveksam till att majoriteten av Samirs följare har råd med en 3:a på Valhallavägen..

      Sköter han sitt jobb ordentligt och följer marknadsföringslagen så kan ingen klaga, sköter man sig inte så får man skylla sig själv.

      Varför inte bara markera inläggen med att det är reklam? Det är ju han själv som qätter käppar i hjulet. Inte bara för sig själv utan också för firman

    Tänk att ha som jobb att leta med ljus och lykta vad andra gör för fel. Tro fan inte det är nyttigt i längden för ens inre mående.

      man behöver nog inte leta speciellt länge :’)

        Du är alltid snabb till Camillas försvar. Hoppas du får en guldstjärna av henne.

          ⭐️⭐️⭐️

            Nu kan rebecka sova gott i natt

            ??⬆️

          Och somliga är ju jävligt snabba på att hoppa på henne också.

      Ja måste vara skitjobbigt att vara typ polis som ”bara letar fel”.

        Jämför du bloggbevakning med att vara polis? haha

          Nä läs igen. Du skrev att ett yrke där man ”letar fel” är onyttigt för ens mående. Måste vara samma för poliser då?

            det var inte jag som skrev det. och jag tycker att du tar den här bloggen på lite väl stort allvar om du tycker att du gör en rimlig jämförelse.

              Det är ingen jämförelse ?‍♀️

                Jo det är precis det.
                Ta sista ordet nu också, något säger mig att du vill ha det.

      M: så du tycker inte att vi ska granska och blotta oegentligheter som sker? ?

      Det är precis det alla journalister gör + uppdrag granskning , kalla fakta ! Hur många ggr har en granskade journalister avslöjat mygel tex inom vården ? Bedragare ,? Om inte de hade funnits så hade Sveriges befolkning gått omkring som en hög nollor medans bedragare och annat skit fått härja fritt eller saker tystnads ner för företag , landsting och kommuner , politiker … enbart för att rädda deras skinn ! Utan dessa granskningar hade många människor blivit förda bakom ljuset . Vi ska vara glad att människor bevakar och avslöjar massa skit !!!

        Absolut. Men man kanske inte ska jämföra mygel inom vården med en icke markerad reklambild 🙂

          Det var ju på allvar någon som tyckte att Camilla skulle få guldspaden för hennes inlägg om bellas siffror. Det roar mig än idag när jag tänker på det.

            Men gud, det var väl ett skämt ändå?

              Jag minns i alla fall en som var helt seriös.

          Tycker du. Jag som jobbar med digital marknadsföring tycker det är jättebra att det uppmärksammas så att branschen steg för steg blir mer seriös.

        Ja reklamgranskningen är ju bra men att tex håna kvinnor som poserar med brun utan sol bara för att håna kan väl knappast räknas som granskande journalistik? Känns mer som kvinnohat.

          När har det skett?

    Men typ alla mäklare jag känner håller ju på så? Då borde en jääävla massa bli anmälda

      Förutsätter att någon bryr sig och orkar anmäla.

        Jo menade att det borde anmälas eftersom alla gör fel då

          men VEM ska anmäla? Du? Jag? Någon annan?
          Jag bryr mig i alla fall inte nog mycket för att anmäla. Och verkar inte som att mång andra heller gör det.

      Många följare kanske inte känner till denna lag?

        Nej jag har inte hört om den så troligtvis inte

        Knappast för samirs följare är 15 åriga tonårs tjejer !!! Kan inte vara långa vuxna som tycker han är så speciellt cool ? Förflutet i PH säger väl det mesta ?

          Nu hör han väl iof till de fåtal som lyckats göra sin pH medverkan till nåt positivt, han utnyttjade exponeringen och tjänade på det. Det är väl samir och några till som lyckats med det.

          Men alla mäklare har väl inte bara 15åriga följare?

        Fast helt ärligt, vem bryr sig egentligen? Mig gör det ingen större skillnad om förfarandet är okej eller inte och så tror jag de flesta tänker? Det handlar om en lägenhet och en mäklarfirma som gör reklam för den, det drabbar liksom ingen. Eller inget de flesta blir direkt upprörda över?

          De enda som blir upprörda är paragrafryttarna. Rätt ska vara rätt!

          Jag håller med men grejen med det tänket är att det blir korrumperat tillslut. Antingen följer man reglerna eller så ändrar man reglerna.

            Men det finns väl många regler som ingen bryr sig om att man bryter mot. De flesta av oss går tex mot rött någon gång.

            Jag håller mer men utan att bli direkt emotionell om nån gör fel på det här sättet 🙂 sen får man väl också ha lite förståelse för att mäklare inte känner till regelverket om reklam på sociala medier.

              Fast den här mäklaren har blivit varnad men fortsätter ändå och ger attityd? DET är ju ändå otroligt barnsligt?

              Uh… han är ju, förutom mäklare också en sorts influencer? Skulle inte han veta vad som gäller? I praktiken skiter jag också i vad han gör, men det är ändock provocerande att somliga använder sina stora plattformar enbart för att gagna sig själva. Oavsett vad det handlar om.

                Det är väl därför han lyfts fam här? För att han är influenser också.

    Tycker det är toppen att du gör såna här granskningar.

    Det är mycket bra att du satt ned foten för det felaktiga beteendet från Samir sida.

      Själva sakfrågan är bra beskriven av Camilla. MEN, tycker det ser konstigt ut att kräva att mäklarfirman ska svara henne och instruera att de inte tar saken på allvar för att de inte gör det- de har såklart ingen skyldighet lämna kommentarer till bloggbevakning. Samma gäller egentligen samir även om han svarar, man kan fråga men inte skriva ner folk för att de inte tycker bloggbevakning är rätt forum lämna kommentarer på.

        Och de är inte skyldiga att svara och ge kommentar till RO heller. Jag skulle verkligen inte svara bloggbevakning jag heller.

          Nej, det är helt upp till var och en, men jag måste ställa frågan innan publicering när det gäller den här typen av inlägg. ?

            Och det är bra att du ställer frågan! Men du vill inte uppfattas som ”hämndlysten” eller ”hotfull” om du inte får svar, gör du så kommer ingen någonsin att svara dig (som är lite seriös)

    Tycker inte att det är så mycket att oja över, han får göra rätt nästa gång. Och säljarna lär vara glada åt exponeringen.

    Svara: Yes Karma Is a Bitch!

    Alltså fattar inte. Om han Skulle skriva reklam på bilden det är inte som att någon i chock bara ”vaaa jag trodde att Samir rekommenderade denna lägenhet i egenskap av privatperson och att han ska hålla i en visning inte som mäklare utan som privatperson pga
    *insett lämplig anledning*..” den reklammarkeringen skulle liksom inte kosta Samir någonting.

    Jag stör ihjäl mig på Cecilia Blankens som 100% struntar i att markera när hon varje dag gör olika reklam för sitt företag på sin insta.
    Jag kan inte förstå varför???

    Tycker RO borde kunna ta ut böter. Skulle vara bra för statskassan och avskräckande.

      Typ om jag lämnar in en bok på biblioteket får jag 20kr i förseningsavgift. Gör jag då mer fel än de som fälls av RO?

        Självreglering! Används i ett flertal branscher och är ett komplement till lagstiftning. Används främst i fall där man behöver ta snabba beslut i fall och kunna göra ändringar snabbt för att följa förändringar i branschen.

        Ni som tycker att man borde lagstifta i stället och utdöma böter osv, vet ni ens hur självreglering fungerar?

    Hänger inte med, vem är Mårten Schultz som tycker något?

    Och i övrigt så är det ju uppenbart att regelverket behöver uppdateras. Självklart fattar alla att Samirs följare att han inte visar en lägenhet som privatperson. Han är ju dessutom öppen med att han är mäklare på instagramprofilen.

    Måste vara jobbigt att ha som kall att anmäla folk… Camilla är ju inte journalist, och hennes Mail till Samirs chef är väl ändå rätt töntigt? Varför skulle han ge en kommentar till henne? Det har han ingen skyldighet till, inte heller Samir behöver svara. Men Camilla tror att hon är Janne Josefsson eller liknande, och verkar må som bäst när hon kan göra dagen sur för någon. Synd att hon inte begriper själv att hon är en patetisk parodi och inte en grävande journalist.

      Varför blir du upprörd över att någon annans fel blir uppmärksammat? Det finns en marknadsföringslag, ska den inte gälla för alla menar du? Det är väl inte så svårt att reklammärka det som är reklam på ett instagramkonto? Är det en seriös mäklarfirma så följer de lagen, så enkelt är det. Det är liksom inga berg som ska flyttas utan det ska läggas till ett ord. Och nej, Samir behöver inte svara på ett mail men han kunde också svara vuxet med ett tack för upplysningen istället för att larva sig. Ger inte så pålitligt intryck som affärsman men affärerna kanske inte går så bra heller? Tycker att det är bra att felaktigheter uppmärksammas så att det går rätt till, vi vill nog inte leva i ett land med sluttande ordning.

    Jag fattar inte, för att det ska vara reklam måste han väl få betalt för att lägga ut det? vilket han troligen inte får.

    Och jag som privat person får ju tex dela att min kusin säljer sitt hus, eller att en butik har ett väldigt bra erbjudande.
    Jag får ju även dela kampanjer från min arbetsplats som jag tycker är bra tex.
    Så varför får inte han? är det pga att han är mäklaren till objekten och får % beroende på vad det säljs för? får han då dela kollegors objekt på sin sida eftersom han inte tjänar pengar på dem?

      Om han får lägenheten såld pga att han har haft den ute på sin IG så får han ju provision = betalning

        får han då dela kollegors objekt på sin sida eftersom han inte tjänar pengar på dem?

    en annan sak jag funderar över… bor inte Samir o Julia ihop? Han är ju fortfarande skriven hos mamma och pappa i Linköping där han bott sedan 2014, Julia bor i Stockholm sedan 10 veckor men bodde på samma adress som Samir från september förra året. Hon har flyttat i princip en gång om året senaste tiden mellan Stockholm och Linköping

    Men så vitt jag vet har de bott ihop ett bra tag…i Stockholm???

      Kolla senaste avsnittet av ”Här bor jag” så ser du att dom bor ihop i Vasastan. Att han inte är skriven där han bor är ju oxå ett ”brott” i sig.

        Jo, jag menar det….jag vet ju att de är sambos, hon verkar inte vara skriven på den adressen heller för hon har flyttat fram och tillbaka de senaste åren och ingen av de adresserna hon stått på är i vasastan. ”Här bor jag” är ju inte inspelat nu utan för ett bra tag sedan dessutom och då var hon också skriven i Linköping hos hans föräldrar så det vette tusan vad de håller på med

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.