Sterilt?

Den här personen pluggar till läkare och har för vana att dokumentera allting hon gör i egenskap av det. Här ovan kan man se henne inne i en operationssalen där hon är full gång med att öva på en faktisk patient.
Ni ät flera som diskuterat det här i kommentarsfältet, och jag kan inte annat än hålla med.
Tror ni att läkarstudenten bett om tillåtelse av patienten innan hon filmar, fotar och lägger upp alltsammans på sitt öppna Instagramkonto.
Man ser visserligen inte patientens ansikte, men det spelar mindre roll, eller vad tycker ni?

Och att ha med sig en mobiltelefon i en operationssal? 
Hur sterilt känns det egentligen?
Så här skrev SvD 2017 om bakteriehärden som är allas våra mobiltelefoner.

Tack, men nej tack till mobiltelefoner i operationssalen!

162 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad gäller patientens integritet tycker jag inte det har någon betydelse, hen är ju avidentifierad men känns smaklöst och pinsamt självförhärligande med ”mina fingrar som varit i någons aorta” osv. Som patient vill man väl helst att de på op har fokus på en själv istället för instagram.

      Fast jag hade tyckt det varit oerhört kränkande att se mina inälvor upplagda på instagram, som en person i maktposition tagit på mig när jag varit medvetslös…

        Håller med! Genomgick en stor operation för 1.5 år sen och hade inte velat det även om det inte syns mitt ansikte. Och vad gör en mobil i en steril miljö som en operationsal?

      Känner en läkarstudent som skulle kunna göra detta. Tyvärr dras en del grandiosa, självupptagna personligheter till detta yrke. För 50 år sedan var det statusen bland släkt och vänner som attraherade, nu är det insta-fame. Äckligt.

        Blir även irriterad på läkare och poliser som twittrar snusförnuftigt och självgott om allt möjligt. Det handlar inte om er och era känslor. Gör era jobb!

          Googlade den här personen nu och hon har alltså åkt fast för att köpa facitsvar på högskoleprovet. Hon får säkert inte plugga i sverige efter det? Så då blir hon läkare i polen istället och använder patienter som content. En moralens riktstjärna med andra ord

            Spara hennes namn. Står hennes namn någon gång när du söker vård så är det bara att vända på klacken.

      Jag hade inte velat fotograferas av en läkarstudent utan ett adekvat syfte när jag ligger nedsövd.

        Jag vill inte fotograferas under operation, alls! Det är en extremt utsatt situation där man endast kan lita på att sjukpersonalen vet om det och beter sig professionellt och medmänskligt. Speciellt utsatt om man ”lånar ut” sin kropp att användas som exempel för en massa studenter. Extremt tråkigt att se det förtroendet missbrukas såhär.

        Nej det håller jag helt med dig om. Och patientens integritet tycker jag är en fråga här utan att för den skull vara relaterad just till publicering av operationsbordet, då är jag mer bekymrad över övriga bilder och bildtexter även om patienten inte syns där.

      Jag jobbar som läkare och det här får mig att vilja skicka in en anmälan till IVO direkt. Patienter ligger nakna och utlämnade i våra operationssalar och eventuella bilder/filmer som blir tagna i utbildningssyfte (obs förekommer typ aldrig) skal aldrig nå ut utanför kontrollerade sammanhang. Detta är ju uppenbart för egen användning. En patient som ger över sin kropp til vården ska inte behöva agera statist hos en självupptagen influencer som ska exponera varje situation. I Sverige kan man bli utkastad från läkarlinjen för mindre. Patientsäkerhet är heligt.

        Tack för sådana som dig. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

          Jag lovar dig att den här inställningen har 99.99% av alla läkare. Jag har aldrig sett det här förekomma förut, att folk lägger upp video och bild från operationsbordet på sin instagram. Och jag känner och följer hundratals läkare

          Hon är nog ganska unik och antagligen inte lämplig för sitt yrke

            Verkligen inte lämplig.

        Hej jag jobbar på op som sköterska och har även undervisat studenter i steriltvätt och hur man steg för steg klär sig. Jag får rysningar i att se detta, bryter framförallt mot hur man gör steril proceduren men även barriär vård men sen det etiska att lägga upp bilder på patienten. Levande eller död eller vad som kvittar här!

          Läkare här också. Blir helt matt!

          Narkos här blir helt matt. Skulle aldrig fota inne i en op sal

        Jobbar också som läkare och håller med till 100%. Bilden är inte tagen i utbildningssyfte utan till en influencer för bekräftelse/status. Blir illa till mods.

          Men tar man bilder i utbildningssyfte utan att fråga först?

            Nej, aldrig.

            Har aldrig varit med om det och då har jag studerat utomlands. Då har man frågat och det har varit utbildande bilder, hennes bilder är inte utbildande. Har aldrig varit med om det nu när jag jobbar i Sverige med, här finns sjukhusfotograf vid behov för att t.ex följa upp läkning av stora sår och då ber jag patienten om samtycke som också får signa ett papper. Skulle självklart aldrig använda det till privata sociala medier…

              Ska tilläggas att då har jag själv aldrig tagit bilder i utbildande syfte utan sett t.ex operationsbilder under föreläsningar tagna av läkare eller sjukhusfotograf. T.ex resultatsbilder efter en tid av brännskadebehandling. Hennes bilder är inte i utbildande syfte.

            Jag har en rätt allvarlig allergi mot insektsbett och mina myggbett kan se rätt sjuka ut. Har vid två tillfällen varit tvungen att åka till akuten för att få starkare medicin och de har då frågat mig om de får fotografera i utbildningssyfte eftersom det är en sån tydlig reaktion och tydligen mer än ”vanligt”. Helt okej med mig – en gång på benet och en på armen så mitt ansikte var inte med i bild. Hade de dock fotat utan att be om lov eller när jag varit sövd hade jag känt mig kränkt. Även om det bara hade varit armen. 🙁

        Snälla gör det! Jag känner denna personen lite, hon kom inte in på läkarlinjen i Sverige så pappa köpte en plats på programmet i Polen så där läser hon nu och ser att hon lägger ut sånt här på insta väldigt ofta.

          Måste skratta, det här har jag sett i bekantskapskretsen – läkarbarn som curlats så att de tror att allt ska glida fram friktionsfritt eller fått en tråkig uppsättning gener. När de inte själva kommer in på läkarprogrammet fixar mamma eller pappa en plats på en östeuropeisk läkarutbildning. Men inte ens då brukar det fungera….

        Är väl bara att skicka in en anmälan då till IVO?

        Om du nu är läkare och ser allvarligt på detta så behöver du väl inte ens fundera på saken?

        Är väl bara att skicka in en anmälan då till IVO?

        Om du nu ser allvarligt på detta så behöver du väl inte ens fundera på saken?

        Tack, kollega. Kan bara hålla med och om Bloggbevakning har personuppgifter här, inlägget verkar ju vara borttaget, föreslår jag att Camilla som driver sajten gör just en anmälan. Eller handlade det här inte om Sverige?

        Oerhört olämpligt hur som helst och denna person bör aldrig få jobba som läkare!

        Inte bara det!!!!! Varenda jävla pinal i en operationssal ska vara S T E R I L!!!!!!!!!!!!

        Dessutom är det förbjudet att fotografera en patient i en operationssal om denne inte gett sitt TILLSTÅND, o det ska vara skriftligt!!!

        Jurist

          Jobbar på operation. Allt inne i en operationssal är inte sterilt, men vi är duktiga på att inte ”osterila” oss på osterila saker när vi rör oss i miljön. Man får ha mobil på sig på operation, själv använder jag den ofta för tex dosberäkningar, slagningar i FASS och andra webbaserade kunskapsstöd. Många gånger använder jag den i farten när jag är på väg nånstans. Att ta bort mobilen skulle vara patientosäkert. Men det är SJÄLVKLART fotoförbud överallt där det vistas patienter.

            Bra du sa det här. Jag är diabetiker och har bara min mobil som mätare, har opererats 2 gånger (ej narkos) och båda gångerna har min osterila mobil varit med för blodsockerövervakning.

      Jag ska faktiskt operera mig imorgon bitti. Det ska skäras bort hemorrojder ur röven. Hade inte vart helt bekväm med en bild på mitt rövhål på Instagram. Även om man inte kunde se att det tillhörde mig. Förhoppningsvis kan denna läkarstudent fatta vart gränsen går.

        På en lördag??

          Inget konstigt, en hel del operationer har skett på helger efter pandemin för att beta av långa vårdköer…

          Du vet att sjukhus är öppna även på helger och att operationer utförs även då?

          Precis som J skrev. Och som det står på kallelsen: ”eftersom vi har långa operationsköer opererar vi nu även vissa lördagar”
          Tack! Jag hoppas också det ska gå bra.

        Hoppas det går fint!

        Åh skulle också behöva en sån op. Hur gick du till väga för att få det? Privatklinik eller via fd landstinget, regionvården eller vad det heter nu för tiden? ?

          Jag börja tjata på vårdcentralen för 12 år sedan, men dom tyckte att om det bara var lite svullet ibland så gör man inget, fick ingen tid. Spola fram tills för två år sedan så bytte jag till en privat vårdcentral. Åkte dit och visa min bakdel där det forsa blod ur. Dom såg lite chockade ut ? fick en remiss till sjukhus, tog typ strax under ett år att få komma dit. Solklart fall tyckte dom. OP ett halvår senare. Fascinerande hur något kirurger tycker är ett sånt uppenbart problem och måste åtgärdas samtidigt som vårdcentralen vägrar ta emot en för att ens titta ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

      Patienten på bilden är dock identifierbar. Den har två väldigt ovanliga ärr i kombination. Enligt lagen måste man ta hänsyn till ovanliga ärr, leverfläckar osv.

      Så solklart lagbrott. Hon verkar också ha fått kritik/blivit ifrågasatt i kommentarfältet men väljer att inte plocka ned bilderna.

      Hon tror hon är Greys Anatomy ???
      Gud så jäkla stört? Hur är det ens möjligt?

    Känns som att fokus borde ligga på något annat än att ta bilder till Instagram. Patienten, tex.

      Exakt. Fokusera på att vara närvarande och bli en bra läkare.
      Det är denna typ av läkare patienter bör slippa

    Är hon en influencer?

      Ja och vän till Bianca som skriker Heja under inlägget! Idioter

      Hon försöker väl svarare bli en influencer nu med lite stöd från sin nya vän Bianca

    Må så vara att bilderna är tagna i utbildningssyfte och att det därmed är okej att fota sett till integritet. Men det är knappast okej att sedan dela bilderna öppet för hela världen att se, och det är knappast något jag tror att patienten gett samtycke till i samband med samtycket att vara ”studiematerial”.

    Än värre är dock att det sterila fältet bryts när en mobiltelefon tas med in i operationssalen. Hon utsätter patienten för direkt livsfara eftersom risken för sepsis ökar markant. Fullständigt oacceptabelt och som läkarstudent bör man veta bättre. Det är inte heller etiskt försvarbart att utsätta patienten för integritetsintrång och fara enbart för sin egen utbildnings skull. Nu verkar hon tyvärr inte studera i Sverige, men jag hoppas att svenska myndigheter i framtiden tar detta i beaktande innan legitimation ges. Jag hade då inte velat lägga mitt liv i händerna på någon som utsätter mig för livshotande risk i syfte att få bra content till instagram.

    Studerar själv en medicinsk utbildning och vi får inte ens ha mobil med oss in i sterila rum när vi blandar fejkcytostatika. Här pratar vi en riktig, livs levande patient.

      Fast nej? Sååå låg nivå har väl inte svensk sjukvård att man använder studenternas mobiltelefoner om man vill fota i utbildningssyfte…

        Hon studerar ju dock inte i Sverige.

          I vilket land använder man privata mobiler i det syftet? En operation under narkos kostar pengar, sjukhuset lär ha råd med en kamera…

          Eh lika stor risk vilket land man än är i för pat?

        Fast det påstod väl inte ts, tvärtom.

          ”Må så vara att bilderna är tagna i utbildningssyfte”

            Vad jag menar är att patienten någonstans godkänt att vara utbildningsmaterial och därmed kanske godkänd att bli fotograferad. Det vet jag såklart inte, men det är ju tänkbart. Då har man ju dock godkänt att bli fotograferad i utbildningssyfte. Inte att bli exponerad på instagram och samtidigt bli utsatt för risk i och med att en icke-steril mobil förs in i operationssalen. Tjejen har kliver långt över gränsen såväl etiskt som säkerhetsmässigt.

            Med andra ord: Patienten kanske har godkänt att bli fotograferad. Men då ska det vara under säkra former (inte med en skitig privat mobilkamera) och enbart i utbildningssyfte för privat bruk. Har patienten inte tydligt godkänt fotografering så ska ingen fotografering alls ske. Förlåt om det blev otydligt.

      En fråga, varför blandar ni cytostatika i ”sterila rum”? ?

        Steril extemporetillverkning

      Jobbar med aseptisk tillverkning (renrum) och får ha mobil i lokalen men den slussas in enligt särskild procedur och spritas noggrant. Så just den delen är nog inte så konstig, etiken är del väl si och så med, om inte patienten gett samtycke.

        Dock är det ju skillnad på aseptiskt arbete och sterilt arbete, även om båda dessa är höga hygienstandarder. Har själv arbetat aseptiskt och då var mobil okej, dock var det ju inte bara att dra fram en skitig mobil och vifta runt med som ingenting. Om du arbetar med detta tänker jag dock inte säga emot dig, du har säkert bättre koll än mig som endast stött på sterilt arbete under utbildning och endast en begränsad mängd aseptiskt arbete i arbetslivet. I fallet med operationen känns det dock helt absurt att man skulle få dra fram mobilen och hänga över en uppskuren patient för att ta kort. Än mer orimligt att man sedan skulle få publicera bilderna på instagram.

    Nästan alla i operationssalen har i alla fall jobbtelefoner med, men såklart tar ju inte de som tvättat och klätt sig sterilt i telefonerna eller allt annat som inte är sterila instrument som används till operationen. Finns alltid en eller flera människor i rummet som inte är sterila och som till exempel dokumenterar vid datorn, svarar i telefonsamtal etc. Det är ju inte som att telefonerna sprutar ut bakterier i rummet av sig själva. Men allt förutsatt att de som opererar faktiskt håller sig sterila såklart! Och angående integritet så hoppas jag verkligen hon frågat patienten om tillåtelse.

    Hela OP salen är inte ett sterilt fält utan det är alltid flera personer inne på salen som inte är sterilklädda (t.ex anestesipersonalen). Mobiltelefoner förekommer alltid i princip (jourtelefoner osv), men inte innanför det sterila fältet :). Hennes beteende är dock en helt annan fråga..

      Fast nej håller inte med. Anestesi behöver hålla sig ren som är på rummet, även som bakass är man ren även om man inte är steril dessutom håller man sig utanför sterilt område. Har aldrig sett mobiler på någon op jag varit på oavsett avdelning eller ingrepp. Och det här är fotat både under att hon klär sig och är nära inne på op.
      Sånt lägger man bort innan, det är så extremt märkligt att fota i denna situation.
      Majoriteten operationer behöver inte jourtelefoner, det är i akuta och då är det person i bakgrunden som är långt från patienten som har en sådan.

        Narkosen är ju de smutsigaste av allihopa på
        Op. Är du go eller. Vi håller på med munnen saliv och grejer, knappast sterilt eller ens rent

          Det kommer ju från patientens mun. Gör jag antar att personalen på anestesi inte står och dreglar över sina patienter.

            Du sa ju att vi var rena. Det är smutsigt jobb på anestesin. Jobbar du ens inom operation? Vi tar samtal ect på rummet inte så att vi narkos steriltvättar oss när
            Vi ska söva någon, vi har förkläde och handskar. Det är ett litet fällt som operationssköterskor har som sterilt och det är runt patienten. Mot narkosen drar man upp ett stort skynke för att hålla oss borta från området man opererar för vi vi skulle lätt kunna orsaka världens infektion med våra saker vi har runtomkring oss.

              Fält*

              Det låter inte som att du jobbar inom vården alls och gör du det blir jag oroad.

                För jag säger hur det är på operation? Jag har jobbat inom narkosen i över 8 år. Vad är du för lekmannaman? På dig låter det som att munnen är steril och att jag står sterilkkädd när jag söver. Nej de gör jag inte jag har förkläde handskar och mössa ibland munskydd. Operation börjar inte med sin steriltvätt eller sterilklädning förrens vi är klara då vi kan smutsa ner operationsområdet, jag är
                Ingen operationssköterska
                Men du verkar ju va professor inom området så berätta du gärna hur vi arbetar inom operation.

        Men oj jag jobbar på op och läkarnas mobiltelefon/jourtelefon är alltid med in på salen. Dom som opererar måste ändå vara tillgänglig och den som är osteril på sal svarar alltid åt dom. Det är endast dom som står i såret dvs kirurgerna och operationssköterskan som är steril i en opsal.

          Eller hur fattar inte de som säger att man inte har mobilerna på opsal…. De finns ju flera personal som är osteria
          Som kan svara inte så att bakterier och virus smittar genom ett telefonsamtal ?

          Dom som opererar måste ändå vara tillgängliga. Sluta hitta på saker.

            Nej dom behöver inte vara tillgängliga för att ta privata samtal. Detta handlar om den privata mobilen. Jobbmobilen är en annan sak. Men använder du jobbmobilen för att ta bilder till dig privata ig är du helt rökt.

          Jourmobilen är alltid med inne på op! Förhoppningsvis kommer man ihåg att lägga ur den och sökarna ur fickan innan man står sterilklädd i såret, annars får op-usk gräva i ens fickor under sterilrocken när det ringer.. Hehe. Privata telefoner stannar i fickan men är alltid med inne på sal. Om någon speciell op eller fynd kan man behöva ta bilder men då kan osteril person hjälpa till med detta.

            Nej du är uppenbarligen inte leg läkare gör då hade du haft koll.

    Fruktansvärt!!!
    Hur dåligt omdöme kan hon ha! Uppenbarligen har hon inte tillfrågat patienten ifråga. Man kan inte rättfärdiga det på grund av utbildning och anonymitet. Helt sjukt!!!

    Läser de inte etik på läkarutbildningen längre? Tycker studenterna ifråga kan återkomma med ett foto från den kursen istället.

      När jag hade praktik på ssk-utbildningen var jag på IVA en dag för att askultera. En äldre kvinna behövde ett mindre drän i bröstkorgen som skulle sättas inne i IVA-salen och jag skulle få titta på. Hon var nedsövd. Jag, kirurgen, två läkarkandidater och en till läkare var med.
      Först blottade de hennes bröst och innan kirurgen började kom de på att de skulle filma allt i utbildningssyfte. Patientens ansikte syntes aldrig med brösten filmades och på hur läkarna pratade med varandra var det tydligt att patienten inte tillfrågats om detta. Önskar att jag hade haft mer mod och sagt något men kände mig i sånt underläge som askulterande ssk-student.

        Det är olagligt

      I Polen? Nej.
      När man avslutar utbildningen till läkare i Polen så svär man dessutom en läkared, där ett lovord är att man ska göra allt i sin makt för att motverka abort.

        Det är väl en form av etik.

    Ett sådant här inlägg är ju bara baserat på dina spekulationer..? Det är klart att telefoner förekommer inom en operationssal. Allt är inte sterilt, utan det finns sterila zoner och det finns alltid personal som är ”smutsig”. Det är dessutom någon annan som tar en bild på henne när hon står och opererar, inte hon själv. Patienten syns inte, och du vet dessutom inte om samtycke saknas. Undrar mest vad du vill få ut av ett sådant här inlägg…

      Alla läkare har ett extremt medvetet förhållande till hur de hanterar all form för patientinformation. Man ska inte lägga upp bilder på patienter enbart för underhållning även om patienten har samtyckt till att man tar bilden, då det kan påverka tilliten till vården. De flesta hade nog inte velat vara med på bild i denna setting. Tvivlar på att patienten samtyckte till att hamna på en influencers instagram? Även om de sa att det var ok att bilden togs. När det kommer till patientsamtycke måste man vara extremt noggrann.

        Jag är sjuksköterska och har fotograferat inom yrket (på uppdrag av sjukhuset). Det krävs ett skriftligt samtycke från patienten (och ok från sjukhuset). Varför lyfta det i detta inlägg när man inte ens vet om det införskaffats eller inte?

        Det jag tycker man kan fokusera på är alla privatpersoner (och influensers) som är patienter på sjukhus där fotoförbud föreligger men ändå lägger upp bilder på sig själva. Det är generellt fotoförbud på de flesta sjukhus vilket gör att du inte ens får lägga upp en bild på dig själv. Det borde uppmärksammas…

          Hon har lagt upp liknande grejer så många gånger nu att man ganska tryggt kan anta att hon inte har införskaffat skriftliga samtycken från alla. Följ henne en stund så ska du se att det här inte är första patienten som blottas.

          Speciellt när det är i Polen. Där bryr man sig inte så mycket om patienternas integritet. Det verkar ju således passa henne bra att plugga där.

          Fast nej. Du kan öht inte jämföra en patient som tar bilder på sig själv på ett sjukhus och lägger ut på Instagram och därigenom bryter mot ett generellt fotoförbud mot om en läkare, ssk eller annan vårdpersonal gör det. Du är i tjänst och har en maktposition gentemot patienten som har ett behov av att få tro att du är professionell. Om patienten själv gör det på sitt eget fejs drabbar ingen fattig men du ska vara där för hens skull, det är därför du får lön.

            Jag jämförde inte. Var menat som en helt annan aspekt. (Sorry om det blev otydligt!)

        Vem postade detta?

      ”Tror ni att läkarstudenten bett om tillåtelse av patienten innan hon filmar, fotar och lägger upp alltsammans på sitt öppna Instagramkonto.”

      Det får man väl ändå ta för givet att hon har gjort?

      Håller med här, hur vet vi att INTE samtycke och godkännande förekommit INNAN detta publiceras? Vet också av erfarenhet från både utbildning, forskning och vården att detta förekommer även med säkra zoner. Så vad baseras detta inlägg på?

        Men Hanna, om pat hade godkänt, då hade hon väl skrivit det, förstår du väl ? Eftersom det saknas kan man lugnt utgå ifrån att hon bara tyckte det var en ”kul grej”.
        Jag hade stämt henne direkt. Och vunnit enkelt.

          Hon skriver som svar på en kommentar att hon fått tillstånd att filma i utbildningssyfte, vilket i mina ögon inte är samma som att lägga upp det på insta till allmän beskådan.

        Jag är läkare. Jag kan inte föreställa mig att gå in till en patient innan operationen med ett samtyckeschema för att kunna lägga upp bilder under deras operation på min privata instagram? Fy fan så pinsamt haha. Nej det blir bara absurt att föreställa sig! De här bilderna är nästan garanterat tagna utan samtycke eller med bristfälligt samtycke där patienten inte fått information om ändamålet

          Eller hur? Att som läkare/läkarstudent be en patient om samtycke att nedsövd blir fotad o utlagd på Instagram ät ju i sig helt vansinnigt omdömeslöst.

        Bilderna är inte bara nästan garanterat tagna utan tillstånd utan garanterat finns inget tillstånd. Ursäkta att jag är nedlåtande men skruva på skallen och tänk efter lite.

      Tröttsamt med människor som killgissar. Nej du har ingen privat mobil in på operationssalen och inte på dig heller när du jobbar. Arbetsgivaren har dessutom rätt att förbjuda sina anställda att ta med sig sin privata telefon och behöver inte ens motivera varför. Om medarbetaren skiter i det upprepade gånger så kan det leda till avsked. Hela operationssalen är en ren yta med olika zoner avses var man placera sådant som används ex instrument eller vävnad som avlägsnats.
      När man filmar på operationen så görs det i en speciell sal där teamet filmar igenom glas. Det hon gör är helt oacceptabelt och din inställning är bara tröttsam.

        Tack!!! Försökt få fram detta nu ovan men tydligen finns en bunt läkare o ssk i sverige också som tycker detta är ok???
        Vi lägger av våra mobiler på ljudlöst innan jobb, exakt som du säger har aldrig hört om annat som är okej.

        Killgissar inte. Det kanske är olika på olika sjukhus, men där jag jobbar har folk definitivt sina privata mobiltelefoner i fickan. De som står i såret lägger jobbtelefon och mobiltelefon på en bricka, och så får någon som är steril svara om det plingar. Jag jobbar på narkosen (a.k.a. den smutsiga sidan!), och brukar ha min på vibrationsläge. Använder den då och då för att kolla upp barndoser, ovanliga interaktioner etc. Man kan inte gå med FASS eller PM-luntor i fickan. 😉

    På grund av att patientsäkerheten är så viktig lärde vi oss på studierna att man till och med var tvungen att be om tillåtelse för att ta bilder på patienters mikroskopiska vävnader som är helt omöjligt att knyta upp mot en person.

    Det hon gör är antagligen olagligt eftersom Polen är med i EU.

    Det är antagligen någon osteril som tar bilderna, men det tar inte bort den etiska aspekten. Hon skämmer ju ut sig om hon vill jobba i Sverige sen, ingen vill väl behandlas av någon som inte respekterar patienters integritet

      Vad har det med EU att göra? Tänker du på GDPR? Det skyddar enbart om du kan koppla det till en fysiskt identifierbar person. Vilket man inte kan här.

        Och du tycker att det ärret som visas på magen inte gör patienten identifierbar? Hur många i Szczecin tror du har ett sådan ärr? Det svänger på ett ganska karaktäristiskt sätt. Sånt tänker man kanske inte på men som läkare måste man tänka på att
        1. Hon har sagt att det är en aortaoperation/operation som involverar aortan
        2. Hon lägger ut bilder där hud och ärr är synliga
        3. Antagligen inte den vanligaste operationen
        4. Folk som känner patienten kan utifrån tidspunkt och all ovanstående information antagligen lätt identifiera patienten

        Alltså har hon inte uppfyllt kriterierna för en anonymisering av patienten, och hon bryter antagligen mot både EU-lag och lokal lag.

        En lätt regel är att patienten inte ska kunna förstå att det var dom. Då har man avidentifierat tillräckligt bra, allt annat är olagligt.

    Totalt omdömeslöst och empatistört beteende. Läkare ligger i toppen över vilka yrken som psykopater/sociopater/narcisster dras till. På plats 1 är VD, sen kommer läkare, advokat, polis osv. Jag har träffat många läkare i mitt liv och de flesta är skumma på något sätt. Väldigt självupptagna, grandiosa, märkliga, konstiga personligheter. Vissa läkare njuter av att plåga märker man tydligt.

      Min övertygelse är att inom denna grupp, läkare, där finns en kraftig överrepresentation av högfungerande autister. Svårt att förstå andra, ser bara allt i sitt egna perspektiv, lätt att såra andra, väldigt besatt i sina mallar, uppfattas som narcissistisk men väldigt väldigt smarta såklart.

        Wow – spännande att ni drar såna slutsatser. Jag är läkarstudent och imponeras varje dag över hur otroligt empatiska, intelligenta och ”normala” de flesta av mina kursare är.
        Jag kan bara tala för läkarprogrammet i Sverige men här är det väldigt stort fokus på etik, patienters rättigheter och våra skyldigheter som läkare.

    Fruktansvärt att såna idioter får jobba med människor!! ?

    Nu verkar det som att hon har tagit bort dom värsta bilderna

      Ja, så måste det vara. Ser inte något ”hemskt” i flödet?

    Det hon gör är olagligt. Finns grund för att stämma, mycket enkelt. Och eftersom du lagt upp det här och säkerligen har polska(svenska alltså) läsare så lär det spridas snabbt. Fullkomligt avskyvärt omdömeslöst beteende, en person som inte borde arbeta i vården. Och som inte hade betyg så det räckte för att komma in på utbildning här i Sverige. Helt klart inte den skarpaste kniven. Hoppas även att många i vården som läser här så att hon får svårt med at/st här i Sverige.

    Jag som patient fick i efterhand godkänna bilder som togs utan min vetskap, som läkaren ville använda i utbildningssyfte. Bilderna togs under mitt akuta kejsarsnitt med akut sjukt barn (jag var ju vaken då, men fick ingen fråga om det var okej att fotografera.) fick skriva på papper om godkännande i efterhand men var ju traumatiserad just då. Känner mig utnyttjad och dåligt behandlad vid ett så utsatt läge.

      Varför skrev du på?

        Mitt barn var allvarligt sjukt och låg på IVA. Det fanns annat jag prioriterade just då och blev överrumplad av att läkaren kom till mitt rum och bad om tillåtelse. Tankarna kom senare om hur fel det kändes och att det inte va nåt jag ville.

    Vi som jobbar i vården kan förstå av hennes bilder att dem inte är tagna i utbildningssyfte, de är inte utbildande utan i influencer/status-syfte.

    Så man måste alltså numera, innan operation,kolla att man inte hamnar i nåns instagram? Vart är vår värld på väg, allt för likes. Vad är det som gör att en del inte har normal respekt och gränsdragning. Får uthängda släktbråk att blekna i jämförelse.

      Det här är nog om det var i Sverige en fråga om att bryta mot etiska regler, patientsäkerhet och en hel massa annat man om man jobbar i vården lyder under.

    Jag undrar mest över om de opererar med glasväggar eller om det är en cool backdrop som ska se ut som natur. Det var coolt

    Hon har säkert bett patienten om samtycke.

    Det kryllar av telefoner i op-salarna.

    Fyfan. Finns väl en anledning att hon inte platsar på ett svenskt universitet utan måste plugga utomlands. Btw. Är sjuksköterska sedan många år. Ofta STOR skillnad på läk utbildad i Sverige och på de utbildade i random land i Europa. Efter att ha utbildads i dessa länders sjukhus kan hon ju vara ganska säker på att ha MRSA.

      Haha ja precis vad jag också tänkte.

      Det där är jag så nojig över, mrsa. Haft flera patienter med det och blir nojig. Samtigt får man bita ihop för man ska behandla alla lika. Men jag känner obehag (får man säga det ens)

        Det är ju absolut inget problem att ha MRSA-patienter så länge du inte har sår på händerna och spritar dig ordentligt 🙂 Påminn dig själv och dina kollegor om Basala hygienrutiner så är det lugnt. Långt hår uppsatt ovan axlar, förkläde och sprit så är det lugnt.

      Läkare här, utbildad utomlands. Du borde verkligen tänka till en extra gång innan du skriver så idiotiska saker. Tragiskt att människor som dig jobbar inom vården.

        Håller med Maria

        Utveckla gärna varför det är tragiskt? Finns väl hur mycket fakta som helst att mrb är bra mycket mer utbrett i Europa och övriga världen än i Norden. Inte för inte att alla inneliggande patienter nyligen utomlandsvårdade utanför Norden ska testas/screenas för mrb? Orkar inte leta studier för din skull, det får du göra själv, men exempelvis 1177 har en bra informationssida om detta. Vi ligger så långt i framkant här när det gäller att minska smittspridning, du behöver inte åka långt för att läkarna ex ska stå och göra per rektum på sina patienter med sina privata kläder och en långärmad doktorrock över, usch.

        Jag tror faktiskt inte för en sekund att du är läkare överhuvudtaget. Så lägg bara av.

      Med den ignoranta kommentaren betvivlar jag starkt på att du är ssk.

        Tycker nog ignoransen ligger hos dig. Denna person som inlägget handlar om har en hel del i bagaget och det är helt tydligt att hon är bered att gå över lik bokstavligt talat för att ta sig dit. I Sverige har vi sk spärrade utbildningar läkare och jurist är två av dem. Antal platser hålls låg så att det krävs högsta betyg för att komma in. För vissa yrken är det farligt att göra avkall på kunskap och förmåga att lära. Någon som försöker fuska sig in på en utbildning åker fast och sedan köper sig en utbildning är oseriös. Det skulle dessutom inte förvåna mig om hon även är helt utestängd från all akademisk utbildning i Sverige för de det väldigt allvarligt på fusk.

          Men hur funkar det då om hon läser sin utbildning i Polen som hon betalat sig till? Får hon vara läkare i Sverige sen då? För det är ju isåfall sjukt, då kan ju alla plugga utomlands som inte har betygen.

            1. En liten detalj är ju att man också måste klara utbildningen. Ens gymnasiebetyg säger knappast allt om vad man uppnår akademiskt eller yrkesmässigt. 2. Svenskar som studerar utomlands / utlandsfödda läkare som flyttar hit bidrar till fler läkare i Sverige vilket gynnar sjukvården. Skulle det vara ”sjukt”?

    Känns väldigt tveksamt! Jag jobbar i en butik på en avdelning där vi jobbar med öppna livsmedel och reagerar dagligen på hur folk håller på med sina telefoner för att sen fortsätta jobba utan att tvätta händerna. Vi får inte ens ha mobilerna på arbetstid men det struntar alla i

      Du verkar ju själv inte bry dig om mobilerna eftersom du inte tar det vidare.

    Helt oacceptabelt! Hade anmält och tagit detta vidare till rätten om det var jag som låg där. Fyfan

    Idiotin har inga gränser . Hon är nog ingen person som varit med om känslorna som uppstår som patient när man genomgår en operation. Jag vet känslan av att genomgå en omfattande operation, och denna operation innefattar hjärtat så även den är säkert omfattade. Som patient är man naken, utlämnad och har oftast en stor oro inför en sådan operation. Att en av mina läkare skulle tagit bilder/filmer för att lägga ut på insta hade fan gjort mig galen. När jag genomgått operation så har jag fått skriva på papper ifall jag godkänner att ”mitt material” får användas i utbildningssyfte. Så glad att jag efter att under hela mitt liv behövt gå regelbundet till läkare, alltid mött av så fina och respektfulla läkare som värnat om min integritet.

    En gång la hon upp på story en film på en öppen hjärtoperation, hon filmade ovanfrån ner på ”öppningen”. Tänk om hon skulle tappa telefonen rätt ner :))

      Stalker varning på dig ‼️‼️‼️‼️

        Skärp dig, det här är en person som har en öppen profil som lägger upp mycket olämpliga bilder och videor.

          Skärp dig själv! Hon ÄR en stalker‼️‼️‼️

            Så om man följer öppna konton då är man en stalker? Är du lite dum eller?

    Tillägg att hon köpt sin utbildning och inte kommit in på betyg.

      Tanken på att denna person kommer vara verksam som läkare i framtiden är så skrämmande. Om hon tänker sig bli legitimerad i Sverige, hoppas jag verkligen Socialstyrelsen gör en ordentlig kontroll av både utbildning och lämplighet.

        Finns hur många som helst såna läkare i Sverige. Många med icke svenskklingande namn har studerat utomlands.

        Nej. Ingen kontroll. Du kan gå på en skitutbildning i Rumänien där det inte krävs några förkunskaper. De kräver inga förkunskaper men du måste klara kurserna. Du kan i vissa fall betala mutor för att bli godkänd. Tack EU.

      Kan bekräfta detta till 100%, det är så sjukt att det fungerar så på riktigt.

    Och att hon har nagellack i videon innan dessa bilder, i operationssalen.

    Det här är bara sjukt, respektlöst, hur får det gå till så här? Det är ju fan ett övergrepp. Såg en dokumentär hur de filmar utan om lov, tex Tunnelbanan.

    Du hänger alltså ut en helt OKÄND tjej som har strax under 3000 följare! Bara för att några av dina icke så BI vänliga läsare snokar/stalkar på IG. Om hon inte varit vän med henne så hade ingen haft någon aning om vem personen i fråga är. Inte nog med att du startar drev mot influensers nu får även deras vänner ta skit. Man blir ju fan mörkrädd. Må karma bita dig i arslet!

      Helt okänd är man väl inte om man är Biancas nya bff

      Läkare måste tåla att ta offentlig kritik. Läkare blir uthängda i media hela tiden när de bryter mot lag och etiska regler. Det är ett yrke med maktutövande över andra människor, och det medföljer ett stort ansvar. Hon har missbrukat den makten, och måste kunna stå till svars. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer på aftonbladet härnäst. Det är som sagt inte ovanligt när läkare bryter mot lagen.

      Hon är inte helt okänd i ”kretsarna” dock? Bästis med Chloe Shutterman (stavas det så?) sedan forever och nu Bianca, bara att hon själv kanske inte är en influenser direkt.

      Verkar som detta inlägg samlat läkarkåren och bottenskrapet.

    Det förekommer absolut mobiler i operationssalar. Och troligen förkommer det ganska ofta att man tar bilder på saker för att kanske visa en kollega efter operation eller liknande. Däremot är dem som håller i mobilen inte sterila och får därför inte röra någonting. Bilderna får heller inte använda i utbildningssyfte utan tillåtelse och får absolut inte postat öppet på olika sociala medier utan tillåtelse. Tycker att posta detta på sin instagram är ganska sjukt…

      Jag fattar faktiskt inte vad folk får ut av att skriva sånna här kommentarer. Och jag undrar hur många som tror att det är sant.

        Jag har en vän som arbetar på op. Har fått se en och annan bild och då arbetar jag inte ens i vård. Så jo, det händer.

        Obs, säger inte att min vän gör rätt.

          Är det en privat mobil?

    1. Ja, hon har 100% bett om lov.
    2. Inne på en op-sal finns det ett sterilt område och ett o-sterilt. Så helt okej att fota inne på op-salen.

      ??????har ingen upplyst dig om att hitta på och ljuga är samma sak.

    Vem är HON som skulle skrivit ut om ett godkännande funnits menar du? Camilla eller läkaren? Och varför antar du isåfall Fungus, att ett godkännande ej finns? Jag kollade bara inlägget som bloggbevakningen delat här, bara för att det ej skrivits ut så tar jag för givet att man följer etiska regler som läkare. Men tydligen inte då enligt dig. Jag vet inte vem denna läkare är sen innan men finns det tveksamheter kring hennes agerande så….fine. Då borde jag gjort bättre research.

      Hon är läkarstudent, inte läkare.

    Ver någon vilket universitet hon pluggar på utomlands? Vill skicka detta till hennes institution och se vad det tycker om detta. Detta otroligt olämpligt.

      Szczecin

      På FB står det Pomeranian Medical University.

    Man hade inte vågat säga nej till att bli filmad ifall hon skulle bli sur och sen ”misslyckas ” med OP och man är död eller har men resten av livet?‍♀️
    Fyy för en sådan personlighet där hennes instagram skryt går före patientens integritet.

      Hon assisterar ju bara. Självklart är det inte hon som opererar, hon är student.

    Helt sjukt. Jag är läkare och har aldrig någonsin bevittnat någonting ens i närheten av detta. Jag pluggade i Sverige och minns att vi under min utbildning hade nåt fall där studenter hade fotograferat varandra (alltså ingen patient) när de var på nån avdelning eller nåt och även det togs väldigt allvarligt på (minns inte vilken följd det fick dock). Vi fick inte fotografera på sjukhuset överhuvudtaget eftersom risken finns att någonting som rör en patient kan komma med på bild (någon som står på någon white board i bakgrunden, något papper på ett skrivbord…). Kan sätta en årslön på att man blivit avstängd om man fotat en patient i en op-sal.

    Hej! Klistrar in texten jag skrev på ÖS där detta framkom första gången;

    ”Hej!
    Jag studerar själv på PUM där denna tjej också gör (om jag uppfattat det korrekt).
    Det är absolut absolut inte okej vad hon gjort och hon bryter isf mot kontraktet alla studenter fick signera ett kontrakt om alla TYDLIGA regler som framgick när studenter har anatomi lektioner i bårhuset.
    Det kontraktet innefattade både teoretiska lektionen och praktiska lektionen på anatomin.
    Annars får man inte gå anatomi kursen (som är obligatoriskt) och även inte gå vidare till nästa termin.

    Vi MÅSTE signera det kontraktet där vi intygar på heder och samvete att inga elektroniska apparater är med på lektionen (de skall vara i omklädningsrummet med resterande tillhörigheter), vi försäkrar på heder och samvete att respektera preparaten som vi får äran att träna våra kunskaper på, för det vetenskapliga syftet.
    Vi måste behandla alla preparat med allra största försiktighet och respekt.
    Att fotografera eller filma bryter mot kontraktet, kommer vidare rapporteras till Dean’s office, Medicine (detta kontrakt är skapad av Dean’s office vill jag tillägga) som kommer vidta rejäla åtgärder.

    Handlar inte bara om kontraktsbrott, det handlar om hur osmakligt och respektlös man är mot preparaten som en gång varit livs levande människor med individuella livshistorier.

    Jag hade definitivt anmält det (till dig som hade printscreen) till Dean’s addmission office, Medicine: ep@pum.edu.pl

    Jag har ju inte läst kommentarerna ovan. Men när jag såg detta…alltså, jag är läkare och man får absolut INTE filma på sjukhus. Och inte patienter, eller ens personalen. Inte vi i vilket fall. Och det är av den anledningen KS tidigare tackat nej till reality tv på akuten. Vilket Ackis gått med på…men fått kritik för. Fattar inte hur hon kommit undan med detta….Sjukhus får man ju inte befinna sig på om man ej har ett ärende t.ex för det kan ju röja ev sekretess. Och att filma där och visa för obehöriga tycker jag borde falla under sekretessbrott…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.