Brott och straff med Monas Universum

Jag har tänkt på en sak. Om någon blir dömd till ”fängelse och därefter utvisning”, varför är det så att samhället ska bära kostnaden för tiden i fängelset och s e n utvisa personen … varför utvisar man inte på en gång?!

Det måste ju spara massor av pengar, eller? Sen vet jag ju att vissa länder kan vägra att ta tillbaka personen, eller att personen ifråga löper risk för att bli dödad om han återvänder, men sånt kan man väl ta reda på innan man dömer människan till utvisning. // Monas Universum

Jag har ingen aning om hur resonemanget går kring den här frågan som Monas Universum tar upp, och har inte ens någon egen teori.
Ovanligt, jag vet men så är det ibland.
Däremot är hennes kommentarsfält fullt av olika gissningar av varierande slag, men huruvida någon av dem innehåller svaret lämnar jag åt någon annan att avgöra.

Det här känns som någonting för Viktor den Store att reda ut, visst gör det?

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag killgissar att det kan bli problem med lagarna också. Om man blir dömd för något som är lagligt i landet man blir utvisad till blir det ju skitkonstigt att sitta i fängelse där.

    Tycker att läsarna hade flera bra gissningar, men att bara generalisera och skriva att fängelser ”där” är hårdare är lite konstigt. Det beror ju så klart på vilket land man blir utvisad till.
    Dessutom är ju straffet att bli frihetsberövad, inte att lida i en fängelsehåla och leva på vatten och bröd.

    Varför skulle Viktor veta detta? Uppriktig fråga, är han juridiskt utbildad? Eller är det ett skämt som flög över mig? Har han blivit dömd till utvisning, Fattar inte ?

      Han är kille!! ?

        Aha så då väger gissningen tyngre ?

          I Camillas värld! ?

            ??

              Men jag fattar uppriktigt inte varför han skulle veta. Ge mig en ledtråd i alla fall ??

                Brukar inte han vara hyfsat kunnig på området?

                  Varför kallar du då inte på ThRHmmpan?
                  Expert på allt ju!

      Jag gissar att det är p.g.a. min mycket uppenbara bad guy-aura som skvallrar om ett liv i ständig kriminalitet?

      I övrigt är jag obildad och har inte ens blivit utvisad på fotbollsplanen, trots att jag varit aktiv i 25 år.

      Får jag killgissa (vilket jag gör oavsett om jag får eller ej, för sådan är jag. Jag skiter i alla lagar och regler och bara kör) så är det ju knappast av ekonomiska skäl vi sätter folk i fängelse. Straff utdelas bland annat för att brottsoffret ska få upprättelse, och enklaste sättet att se till att detta efterlevs är att personen avtjänar straffet i Sverige.

        Jag VISSTE att vi kunde lita på dig!

        Hej Viktor, hoppas allt är bra med dig 🙂
        Klokt sagt, as always.

        Det är därför vi har så löjliga straff för allvarliga brott då?
        Läste om en som blivit dömd för flera våldtäkter i Sthlm. 5år.
        En som blev dömd för liknande brott i usa. 50 år eller livstid.
        Straffen i Sverige är ett skämt och ger ingen upprättelse för brottsoffer. De som våltar barn får ofta några månader. Snarare ytterligare övergrepp på offren.

          Ja straffen är för korta. Har en kompis som jobbar i fängelse. Fångarna tycker det är att sitta av tiden som att bo på ett hotell här i Sverige. Utomlands är det hårda bandage som gäller. Och det förtjänar dom.

            Nu generaliserar du. För många är det ett straff, men också en möjlighet till en nystart som är otroligt viktig för vårt samhälle.

          Visst kan det ses på som en upprättelse för brottsoffret, men det är ju också ett straff för att du begått ett brott mot den lagen vi har. Då den svenska kriminalvårdens syfte är just att vårda personen så den kan bli en del av samhället som Sverige som land upprättat, blir det rätt kontraproduktivt med 50 år i fängelset. Du blir institutionaliserad och kommer i princip inte kunna släppas ut igen.

    De blir ju inte ens utvisade oftast.

      Nä precis. Länder som är överrepresenterade vad gäller brott här i Sverige (Somalia, Eritrea, Iran, Irak) kräver i de flesta fall att personen återvänder hem frivilligt, och det gör de nästan aldrig. Så det händer typ inte.

        Döms man för brott som leder till utvisning så borde vi skicka dit dom ändå. Sen får hemlandet lösa det bäst de vill. Låt dem sitta i ett ingenmansland på flygplatsen då. Inte vårt problem.

          Eller hur! Har svårt att tänka mig att USA ba, ”nähä vill de inte bli hemskickade efter straffet? Nä ok då får de stanna här”. Så man undrar ju hur det kan funka så i Sverige ?

          Absolut vårt problem, vi, som alla andra, måste följa FN-konventionens Konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

            Grym, omänsklig behandling. Ja, låter väldigt likt de brott som vi vill ha dom utvisade härifrån för. Men nej, låt oss dalta vidare med grovt kriminella.

              Fast nu är det inte jag som stiftar lagar, det förstår nog du med.

                Det vet jag inte om jag påstod heller.

              Precis. Dom har ju själv vart grymma. Att tex stycka en kvinna och sen få stanna kvar är ju helt galet.

                Vill man inte bli tillbakaskickad till ett grymt land så kan man börja med att inte begå grymma gärningar själv.

        Jag har aldrig förstått varför människor från Afrika befinner sig i Sverige. Det är inga krig i de flesta länder i Afrika, och varför flyttar de inte till något land som är närmare då. Jag träffade en man från Nigeria som varit i Sverige i 3 år. Varför i hela friden befinner han sig i Sverige?! Han hade ingen svensk fru/partner, och han hade inte kommit hit pga jobb heller. Han kunde ingen svenska heller, utan pratade bara engelska. Han hankade sig fram på olika jobb och bodde som inneboende, tillsammans med folk från Pakistan eller Syrien eller vad det var. Det är inget krig i Nigeria, sen finns det ju mängder av andra länder för honom att välja mellan i Afrika isåfall om han vill flytta, Marocko, Egypten, eller vad som helst.

          Men… ska man bara få flytta till länder inom världsdelen man är född i eller vad menar du?

          Jag är all for högre krav på arbete, språkkunskaper osv men med din tanke så bör väl inte svenskar ha någon anledning att flytta utomlands öht då. Här är inte krig. Och ska vi flytta så ska det vara inom Skandinavien då eller?

          Hahaha du skämtar va? Men du trollar väl som vanligt.. bara kan du ju läsa på lite om exempelvis kriminalitet i Nigeria, samt även Boko Harams härjningar, konflikt och brutala övergrepp i Kongo, konflikten i Tigray, svält i flera länder i Västafrika, som bara några exempel på varför människor kanske söker sig till Europa

            Men sverige kan inte ta hela världens problem på sina axlar. Och ösa miljarder till fattiga och nu tryter våra pengar. Det räcker nu.

          Jag vet inte, fråga honom?

          ???
          ?

          Det behöver inte vara krig för att man ska fly från ett land. Du kan t ex vara förföljd av regimen som styr.

          Som alla svenskar som köper hus och flyttar till Thailand, sen umgås de enbart med andra svenskar där. De kan knappast thai efter att ha bott där i något år. Och inte flyr de från krig heller.

      Det är helt sant. Tyvärr är det så att det är endast omkring 25% som faktiskt blir utvisade så det är ett system som absolut inte fungerar.

    Man sitter i fängelse i det land som man har begått brottet i och brutit mot det landets lagar. Att man sedan blir utvisad är en del i straffet.

      Exakt. Sen kan man ansöka om att förflyttas och avtjäna straffet i ett annat land men det godkänns inte alltid.

    Kvaliteten på inlägget hade höjts avsevärt om du själv hade kontaktat en advokat/annan behörig person istället för att bara fortsätta en diskussion från en kommentarsfält.

    Det är ju ganska enkelt att komma fram till åtminstone 3 slutsatser ganska snabbt. Det är svårt att säkerställa att straffet blir genomfört och att det blir konstigt att en person som begått ett brott mot ett lands lagar ska sitta i fängelse i ett land där detta kanske inte ens är ett brott. Ska vi sätta en svensk kvinna i fängelse för att hon varit otrogen i ett land där detta är ett brott? Eller någon som blivit dömd för sina politiska åsikter i ett odemokratiskt land? Jättemärkligt. Och om någon har dömts till ett fängelsestraff i ett land där rättegångarna är, ska vi säga, ganska summariska och inte särskilt rättssäkra, hur hanterar man det då? Mona är ganska snabb med att döma ut folk som korkade (inte särskilt höga studieskulder, vilket är ett ganska intressant uttryck med tanke på att hon själv har 0 i studieskulder) men hon brukar inte tänka särskilt hårt och länge på de saker hon påstår sig ha funderat mycket på. Eller så är hon dummare än vad jag tror. Eller vill bara ha medhåll för inte så genomtänkta idéer.

      Newsflash: hon är dummare än vad du tror.

      Ni som propagerar för utvisning till varje pris hur har ni tänkt er när hemlandet vägrar ta emot utflyttade kriminella personer? Finns flera sådana. Dumpa personen i ett annat land? Släppa ner hen i fallskärm i hemlandet? Bara hen ska ut ur vårt land.

        Vi sätter dom på ett flyg hem och sen vägrar vi att ta emot dom om det kommer på tal att de ska tillbaka. Vad som händer sen kan väl vi skita i lika mycket som landet de nu kommer till.

    Det är för att säkerställa så att de får sitta av sitt straff, och så att de också får rätt straff (efter lagen i det landet). Det sitter ju svenskar i fängelse utomlands, för t ex knarkbrott. I Sverige hade de väl fått något år för det, på sin höjd, men i vissa länder kan man ju få dödsstraffet för knarkbrott. All respekt till de länder som har dödsstraff för knarkbrott, fantastiskt.

      Klart du är för dödsstraff LISA

      Lisa, har du barn? Har du syskon? Om de började bruka droger och sälja, skulle du verkligen tycka bästa lösningen var att döda dem?

      Dessutom får man inte ”något år” för drogrelaterad kriminalitet. Finns de som sitter i många fler år än ”något” för sådant. Så vet du! 🙂

    Vi skulle ju kunna börja med att utvisa de som fått avslag på sina uppehållstillstånd och vistas olagligt i landet. Tänker närmast på han som slängde ner en kvinna i ett gruvhål, han hade fått avslag 2018, men var ändå kvar. Nu vet vi ju inte ens vilka som är här, hur många de är eller hur de försörjer sig.
    Hinten om Viktor den store = hilarious XD

      Flera avslag. Samt försvunnen fru

        Precis så. En fru som ingen letar efter. Så sorgligt.

      Även akilov hade fått avslag något år innan terrordådet. Lyssnade på en dokumentär om Drottninggatan. Där menade någon att å ena sidan så tycker folk att det är kränkande och rasistiskt att polisen gör koller för att kontrollera att personer har papper och vistas i landet lagligt, exempelvis när de kontrollerade i tunnelbanan. Men när de INTE gör detta och exempelvis akilov, gruvmannen osv kan leva vidare i Sverige och sedan begår brott så klagar folk på att polisen/myndigheter inte gjort vad de kunnat för att utvisa dom. Akilov kunde till och med besöka en vän som satt hos Migrationsverket under tiden han var eftersökt pga avslaget uppehållstillstånd utan att något hände. Syftningen blir fel i meningen hur jag än gör men ni förstår säkert.

        Ja det är helt galet.

    Gör ett tillägg till det här inlägget från någon juridiskt kunnig, istället för att vi fortsätter gubbgoogla och killgissa oss vidare och bara blir mer förvirrade. ?

      Behövs inte. Viktor har talat!?

        ?

    För att det svenska straffsystemet bygger på en grund som är både preventivt och reparativt. Rent preventivt skulle det kunna fungera att utvisa en person direkt, men vi kan inte garantera att det fungerar reparativt på området.

    Utöver det så krävs också att brottet som begåtts är ett brott även i mottagarlandet, och att vi har avtal med det land som avses. Många nordiska medborgare avtjänar sitt straff i sitt hemland, just eftersom våra lagar är liknande och avtal finns länderna sinsemellan.

    EU-länder har ett eget ramavtal för detta dessutom, just för att kunna förflytta fångar för avtjänande av straff i sitt eget hemland.

    Men nerkoketterat så kan man säga att det handlar om att vi ska kunna säkerställa att straffet faktiskt avtjänas i den mån vi önskar.

    /Juridiskt lärd.

      Nerkoketterat var ett nytt uttryck, tack för det.

      Jag tycker att juridik är jättespännande och har läst en kurs som hette typ ”EUs politiska och juridiska system”, eller något likande. Det var länge sedan. I ett annat liv ska jag arbeta med juridik. Men iofs, om Lina Axelsson Kihlbom kan vara både jurist, terapeut, lärare, rektor och skolminister under ett arbetsliv så bhöver jag kanske inte vänta till nästa liv.

      Oj, det här blev en meningslös och babblig kommentar. Varsågoda.

        Finns inget som heter nerkoketterat hahaha
        Möjligen menar du nerkokat

    Urk, jag tål inte när människor ger sig in i såna här diskussioner med känslobaserade argument. Att diskutera komplicerade samhällsfrågor med bas i sina känslor visar på låg intelligens.

    Varför frågar hon inte sin BFFkompisadvokst?

    I kommentarsfältet har Mona skrivit att anledningen till att hon lämnade Vid din sida var för att hon inte gillade ledningens sätt att sköta organisationen. Intressant.

      Kan det vara så att det är så många som klagar på Jeanette m.fl., så då måste hon dra sig tillbaka så inte hon får skit.
      Sånt klarar hon inte av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.