Bianca Kronlöf och ”mansmånad”

Eftersom November innehåller både den internationella mansdagen och farsdag så tänkte Bianca Kronlöf slå till på att ha en riktigt testosteronstinn mansmånad på Instagram.
I sin bok ”Brev till mannen” skriver komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf brev till män hon mött och hon kommer läsa högt ur den i dagarna som kommer.
Jag har inte själv läst/lyssnat på hennes bok än men den står näst i tur på min lista. Så här presenteras den på nätet:

Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. // Adlibris beskrivning av Bianca Kronlöfs bok

I april 2021 publicerade Bianca Kronlöf tre videos på Instagram, där hon i den första, läser högt ur ett brev, adresserat till komikern Soran Ismail, efter att han fått en helt program av SVT att gråta ut i efter att, som han själv kallar det, blivit ”Metoo:ad”.
En andra video riktade sig mot branschens alla manliga komiker och ett tredje, till komikerbranschen i stort.

Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder, enligt Wikipedia.
Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

  • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
  • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
  • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  • Att belysa diskriminering mot män i socialomsorgen, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
  • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
  • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

Vad tycker ni om Internationella mansdagen och det den ska stå för samt främja?

Tack för tips!

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har inte läst boken, men generellt känner jag att det mesta som skapas i den här genren konsumeras av de redan frälsta. Jag tror tyvärr inte att typ Jackie Arklöv sitter och läser en sån här bok och blir en ny man. Sen tror jag att det är väldigt bra för den yngre generationen som inte riktigt blivit tonåringar än, där tror jag absolut det kan göra förändring att ha många samtal om maskulinitet, feminism osv.

      Den yngre generationen måste definitivt fångas upp så fort som möjligt. Ser så många snubbiga pojkar redan i förskolan.

        Vi kommer få en mer konservativ rörelse i närmaste årtiondena. Eftersom vi valt att den yngre delen av befolkningen (större delen konservativa män) ska vara sammansatt. Ungas val är helt klart åt höger o konservativ. Vilket var ju enkelt att se hur det skulle bli.

          Nej det stämmer inte. Det parti som mest är ute på högstadieskolor och gymaniser är vänter partiet.
          Min familj har blivit avrättade och flytt kommunismen de står för än idag och jag har vänner som kommit till sverige under samma förhållanden tidigare vars tonåringar liksom min tror på vänsterns propaganda. Otroligt skrämmande.
          Vänstern är kommunism, och inte något att eftersträva. Att staten ska äga allt och ha all makt är farligt. De länder idag som är diktaturer är kommunistiska dvs vänster.
          Svenskar är så otroligt naiva. Det är inte högern som är farlig det är vänstern. ni vill ha tillbaka sovjet som Putin? Kommunism vänstern stöttade eller Miltärdiktaturena i Sydamerika, vänstern stöttar aktivt idag?
          Kanske lite Nord Korea också?
          Högern är inte Nazism. Hitler har och hade inget med höger att göra. Hitler var Nazist och det är något annat. Sen att idioter försöker utnyttja högerpartier det är en fråga som är separat men har inget med den faktiska politiken att göra.
          Gå och tänd ett ljus på minneslunden för alla mördade i den kommunistiska och vänster politikens namn istället. Alla som försvunnit.

            Tack för dagens skratt!

              Fräscht att skratta åt kommunismens offer. Säger allt man behöver veta om vänsterfolk.

              Inte konstigt att världen ser ut som den gör när man ser en sån kommentar som din!

              Vidrig kommentar

              Jag tänker du nog får utveckla mer exakt vad du tycker var roligt. Kan se att du fått tio lajks också, de kanske kan hjälpa dig med förklaringen för såna som mig som tycker din kommentar är obegriplig annars?

                Hur får ni det till att hen skrattar åt kommunismens offer och inte det som kommentaren huvudsakligen handlar om, alltså hens sjuka syn på politiken? ?

            Du simplifierar dock vådligt. För det första, vad menar du med ”vänstern”? Vad menar du med ”högern.” Menar du att dagens svenska socialdemokrater (eller bara vänsterpartister?) är stalinister och varför inte nämna militärjuntorna i mellan och sydamerika eller för all del Chile, Spanien och Grekland om vi nu också ska jämställa offer för ”höger” & ”vänster” diktaturer? För det ska vi väl, eller hur?

            För Natzituskland var ju en riktigt höjdarperiod i historien ??‍♀️.

            Förlåt eftersom du har en del bra poänger men din text är ändå ett bra exempel på hyckleri. Om du gör en stor poäng av att nazism inte är höger (vilket det är men extremhöger) kan du inte samtidigt påstå att stalinism och annan extremvänster är vänster.

            Och detta är typisk propaganda från högerhållet att försöks skrämma ”vanligt folk” från en politik som kämpar för rättvisa, jämlikhet och ekonomisk likvärdighet.

    Med tanke på reportage som detta så behövs denna dag mer än någonsin:
    https://www.etc.se/feature/tonaarstjejers-laeckta-nakenbilder-saeljs-i-slutna-naetforum-exponerar-horor

    Läs också om Nude traders, grupper av män som delar bilder och filmer på flickvänner/fruar i sexuella positioner där de är omedvetna om att de blir filmade/fotograferade.

    Kräks snart på män…

      Snart?? Haha jag personligen har sedan länge tappat tron på män.

        De har nog tappat tron på dig också.

          Baam! Vilken burn, där satt den verkligen!

            Nja, var mer en konstaterande observation.

              Observerat var? ?

            Helt ärligt vilken tönt du är

          Nu har ju män visserligen aldrig haft någon tro på kvinnor.

          Det hoppas jag innerligt du ????‍♀️

        Maria: jag försökte vara snäll. ???

          Hahahaha ” I held back ??‍♀️” ?

    Avskaffa alla internationella och nationella dagar för allr från bakverk till kön. Trött på skiten.

      Är väl bara att skita i att uppmärksamma dagen då?

    En riktigt bra bok. borde läsas av alla killar i högstadieålder och uppåt!

    Tycker att det är synd att så många tjejer och killar inte har haft bra manliga förebilder under uppväxten. För mig är mansdagen en dag att uppmärksamma hur det manliga könet mår och råkar ut för.

    Många tjejer ser ner på killar som vågar äppna sig och prata om sina känslor. Killar blir itutade att de inte ska visa känslor. De ska bita ihop och det är fel att söks hjälp och terapi.

    Det finns bra killar, män och pappor där ute men det är tyvärr få som pratar om dem.

      Fast stämmer det verkligen? Att kvinnor ser ner på män som visar känslor eller visar sig sköra? Med risk för att nu begå anekdotisk bevisföring men jag har aldrig upplevt det i någon bekantskapskrets oavsett ålder eller könsfördelning. Och även i kulturen, inom musik och filmhyllas ju ofta skildringar där en krisande man i något avseende visar skörhet. Självklart hyllas machomannen och det idealet också inom musik/film, men det där med att en man som visar känslor per definition avmaskuliniseras känner jag inte igen. Måhända en usel analys men jag upplever att det är andra eller åtminstone fler orsaker bakom den toxiska mansrollen än myten om det värsta en man kan göra är att gråta.

        Grodlår
        Jag jan bara prata om egna erfarenheter av vad jag har sett och hört. Jag hoppas att det är bättre nu än när jag gick i skolan.
        I skolan om en pojke gör sig rejält illa så spelar pojken pajas och låtsas att det inte gör ont.

        Frågan är hur man ska bryta ner matcho och att man bara kan vara stark på ett sätt. Det behövs fler killar i skolan med sunda värderingar. Alla behöver bea och vettiga manliga och kvinnliga förebilder under hela uppväxten.

          Spelar de macho inför tjejerna eller inför de andra killarna? När jag gick skola så var det inte direkt tjejerna som retade killarna och kallade dom för bög för allt och ingenting.

            Anonym 13:28
            Killarna är riktigt elaka mot varandra och ofta är det äta eller ätas. Är en kille lite uanför och ängslig så kan det ses som en svaghet. Killar är buffligare i sättet och mognar mycket senare mentalt.

              Skulle inte säga att det är så idag. Har en dotter med pojkvän på 16 som är helt öppen med att han har ocd äter antidepressiva o mår skit. Ingen av hans vänner dömmer honom. Och då är han cool o spelar i hårdrocksband.
              Dermot åkte en kille ur bandet som just betedde sig illa mot tjejer o var masgrisig. Tror mycket ändrats. Ialf i vissa områden.

                Det är ju bara en anekdot. Något upprätthåller ju machokulturen i alla fall. Bra om din dotters pojkvän inte drabbats av den och vågar söka vård

              Killar ”mognar senare” för att de inte behöver mogna lika snabbt som tjejer. Vi tvingar tjejer att ”mogna snabbt” eftersom de utsätts för patriarkatet.

                Anonym 14:27
                Är biologiska orsaker pga patriarkatet?

        Om jag ska tala för mig själv så har jag faktiskt svårt för vuxna män som är sköra. Alltså ser inte ner på en man som är skör liksom men vill inte vara tillsammans med en sådan man. Vet inte om det är en slags överlevnadsmekanism, att man känner sig tryggare med en stabil man och att det hade varit samma om jag hade varit intresserad av kvinnor. Men det är något med svaga män som gör att jag vill springa åt andra hållet (och har också gjort det när jag insåg att en dejt hade vissa problem). Det jag menar är att man kan säga att man tycker om känsliga och sköra män men i praktiken – gör vi verkligen det? Så ja det finns väl en del att jobba med antar jag.

          Gissar att det sent ute att någon ska läsa detta nu – Men det är ju jättestor skillnad på att vara en svag människa och att kunna prata om sina känslor, och att ha förmåga att visa skörhet inför vissa situationer. När jag pratar om skörhet så menar jag tex att mannen kan uttrycka sorg, istället för att på klassiskt machovis låta det växa inombords tills det kommer ut som ilska. Eller att mannen kan erkänna när han inte kan någonting och behöver hjälp, istället för att tex envisas med att göra allting själv – och fel – så att det blir jobbigare och dyrare för alla inblandade. Man menar ju inte att man vill att mannen ska sätta sig på golvet och gråta när livet blir lite jobbigt – Det förväntar jag mig inte att vuxna kvinnor gör heller.

          Om du menar att du inte skulle vilja leva med en man som kan prata om vad han känner utan föredrar att de är stoiska och håller känslorna inombords – Ja, då tycker jag faktiskt att du är en del av problemet. Att söka sig till en sådan man kan jag inte relatera till.

      Nu lyckas du lägga skulden för toxisk maskulinitet på kvinnor, en riktig klassiker. Rent generellt så är det ju inte kvinnor som ser ner på män som visar känslor och visar sig sköra – Tvärt om uttrycker många kvinnor att vi önskar att männen i våra liv haft närmare till sitt känsloliv. Män däremot upprätthåller den här normen sinsemellan.

        Anonym 13:37
        Är det mig du menar?
        Om det var så du uppfattade mig så ber jag om ursäkt. Det är allas fel att mycket inom det maskulina tänkandet och agerandet är giftigt. Pojkar för höra från sina pappor att pojkar är tuffa, de ska inte gråta m.m för det var det de fick höra när de växte upp. De ser sina äldre bröder göra saker och vill vara som dem. Barn ser mrr och vet mer än vad föräldrarna gör många gånger.

        Frågan är hur vi i samhället fångar upp de unga killarna innan de hamnar på glid. Hur ska vi i samhället göra för att få nolltolerans med att göra andra illa och säga ” han gör så för att han tycker om dig ”?

          Ja allt detta stämmer, men att skriva ”Många tjejer ser ner på killar som vågar öppna sig och prata om sina känslor” är de facto att lägga skulden hos kvinnor, som om det är kvinnor som upprätthåller dessa skandliga, manliga ideal. Ja, det är väldigt sorgligt att det saknas så många bra manliga förebilder. Men det beror inte på att kvinnor ratar vettiga män.

      Stämmer absolut inte det du skriver.

      ”För mig är mansdagen en dag att uppmärksamma hur det manliga könet mår och råkar ut för.”
      Är det inte precis det dagen år till för att uppmärksamma?

        Anonym 13:43
        Tyvärr är det många som inte gör det.

          Ja precis som att kvinnodagen används av många för att gapa om att det borde finnas en mansdag. Tar ju inte bort syftet med dagen för det.

      Nej, de absolut flesta som pratar om att män och pojkar måste bli bättre på att våga prata om hur de mår är kvinnor. Det som behövs är fler män (pappor, manliga förebilder, bröder, kompisar) som också uppmuntrar till detta och själva visar när de vågar vara känsliga.

    Tyvärr får män sämre vård gällande psykisk ohälsa och unga män toppar självmordsstatistiken.

      Japp, den traditionella mansrollen är inte bara dålig för kvinnor, den är dålig för männen själv också

      Men det är ju inte lika viktigt, det är ju omanligt att må dåligt ju… *ironisk*

      Har tyvärr även hört flertalet s.k ”feminister” som talat illa om mäns psykiska ohälsa, att det är rätt åt dem bland annat. ?

        Varför omger du dig med sådana människor då, du som lyckas så bra med att bara omge dig med bra män. Kan du inte lyckas bara omge dig med bra kvinnor också då?

        Vilka feminister har sagt det?

          Extremfeminister.

          Och nej, var bara olyckligt tillfälle jag hamnade i en sån konstellation då jag var på en fest hos en kompis som tydligen är/var vän med flera feminister, kan säga att de blev inte långvariga på festen då det blev väldigt dålig stämning efter deras uttalanden…..

            Visst visst. Vet inte vad för poänger du försöker göra. Vill du påstå att dessa så kallade feminister är representativa för någonting eller vad? Är det på grund av feminister som män inte får den hjälp de behöver när de mår psykiskt dåligt? Och är det på grund av feminister som män också mår dåligt av machostrukturer eller vad menar du?

      Eftersom tadaaa män själva skapat bilden att kvinnor är psykiskt labila bara. Så ni biter er själva i rumpan nu med den könsdiskriminering som finns i samhället och vården

      Får män verkligen sämre vård? Jag har för mig att jag hört det motsatta. Däremot är män sämre på att söka vård när de lider av psykisk ohälsa.

    Förstår inte hur så många kvinnor verkar befinna sig runt så många dåliga män? Har verkligen så många taskigt omdöme?

    Har haft och har flera män runtom mig och har aldrig någonsin varit med om att de eller någon annan man beter sig illa mot mig eller någon jag känner, de har snarare stått upp mot och backat upp om det varit något.

    … Eller så är jag inte lika lättkränkt??‍♀️

      Ja för om DU inte råkat ut för det så kan det ju inte hänt och OM det hänt så är det kvinnans dåliga omdöme eller så är hon lättkränkt!

      Det finns verkligen INGA män som slår, våldtar och mördar kvinnor.
      ALLA män tar hälften av Hushållsarbetet och ser det som självklart.
      INGA män säljer bilder på nakna tjejer och INGA män köper prostituerade.

      Vad skönt T, nu har vi rett ut det! Alla män är änglar och om någon kvinna säger annorlunda så är det hennes fel, eller så är hon lättkränkt eller så ljuger hon.

      Med vänlig hälsning, hon som är alla 3 tydligen: dåligt omdöme o lättkränkt o ljuger.

        Men det är ju skillnad om det handlar om säg 5% eller 90% av männen. Skillnad i hur man ska ta tag i problemen alltså. Om man säger att ”folk dricker för mycket” så spelar det ju roll hur många det gäller. Behöver alla pojkar drillas hela uppväxten eller ska man göra punktinsatser där det behövs eftersom de flesta blir normalfungerande och trevliga i slutändan? För nej, man kan inte prioritera allt hela tiden.

      Taskigt omdöme? Män brukar inte förhandsavisera sig som våldtäktsmän, kvinnomisshandlare, sexköpare eller usla pappor. Kvinnor lärs från tidiga år trams som ”han slår dig för att han gillar dig” (som om det vore gulligare på dagis än 20 år senare i ett hem), eller att han ”bara har svårt att uttrycka sina känslor”, att vi ska rädda trasiga män osv. Fint att sedan lägga skulden för mäns dåliga beteende på kvinnorna. Uppfostra pojkar till bra män och ställ lite krav på dem så de lär sig att bete sig som folk och ta ansvar. ”Boys will be boys” funkar bara så länge vi i samhället tillåter dem att bete sig hur som helst.

        Bra skrivet TH och kommentaren ovanför. Jag har inga problem med att män visar känslor. Måste från hemmet och skolan tas mer upp att vi är jämnlika.

      Säg att du är en pick me girl utan att säga det.

      Du tror våldtäktsmän är smutsiga skummisar som lurar i buskarna och de som slår sin fru alltid har ansiktstatuering och är snaggade va?

      Ah och så lite victimblaming också ?

      Ja du, kvinnorna som har dåligt omdöme? Inte männen som våldtar, slåss, förtrycker, lämar sina familjer ovs?

      bara för att något inte hänt i DITT liv innebär ju inte att det inte sker.

      Dom som du ” känner” har du ingen aning om vad dom gör i det fördolda när du inte är i närheten, är det inte märkligt att de flesta känner någon som blivit utsatt för sexuella övergrepp, misshandel och liknande men ingen känner en som har gjort dessa saker…

    De kvinnor jag träffat, specifikt inom vården har varit totalt saknad av empati. Min gyn är man, min läkare är man, min tandläkare är man. Jag tycker kvinnor kan vara väldigt kalla faktiskt.

      En till pick me girl

        Otroligt misogyn kommentar. En kvinna kan ha en åsikt du inte gillar och hennes uppfattning och erfarenhet är fortfarande lika giltig som din.

          Och min uppfattning är lika giltig som hennes. Även om den går emot din.

      Ok?

      Jaha men dåså. Säger du det så finns det väl inget problem. Förutom kalla emptilösa kvinnor då.

      Visste att man skulle bli irriterad av att läsa kommentarerna till det här inlägget.

        Haha ja. Jag ska dra på en bra serie att kolla på i stället. Orkar inte få högt blodtryck av detta ?

      Och jag gör precis tvärtom. Vill alltid ha kvinnliga läkare (upplever dem som mjukare och noggrannare), föredrar kvinnliga lärare (rättvisare) för att inte tala om kvinnliga hantverkare (noggranna och kommer tamme fan till och med i tid!). Vill ha yrkeskvinnor till allt.

        Samma här. Har än så länge aldrig blivit missnöjd med en tjänst som en kvinna har utfört. Och vården ska vi inte tala om, där besitter kvinnorna långt mer empati och förståelse än männen. I alla fall bland de jag har träffat på.

        Samma här!
        Kvinnliga lärare- empatiska, rättvisa, bra på att förklara.
        Kvinnliga läkare och tandläkare- empatiska mjuka på handen! Framförallt när jag gått till kvinnliga tandläkare har jag blivit förvånas över hur bra de är jämfört med de manliga tandläkarna jag gick till som barn och ungdom.

        Kvinnor ska det vara!

    Jag är så less på att uttrycket ”bli me too-ad” används. Det man egentligen menar är ”han har blivit anklagad/misstänkt/anmäld för sexuella övergrepp”. Känns som om ”bli me too-ad” är någon slags förskönande begrepp eller antyder att kvinnor kommer med anklagelser enbart för att få pengar/kändisskap.

    Samtidigt som jag kan bli så arg och besviken på det så kallade manliga släktet av allehanda skäl så inser jag vilken tur jag har som har växt upp med så fantastiska män i min omgivning. Kanske har det varit då de kommit från familjer med starka kvinnor? Kanske är det det som har gjort de så totalt jämställda. Aldrig någonsin har varken jag eller min syster fått höra eller känna att vi inte inte kan göra precis samma saker som pojkar, aldrig har vi haft några förväntningar på oss att leva upp till en klassisk kvinnoroll, aldrig har jag hört min pappa säga något sexistisk nedvärderande om en kvinna. Och har han tänkt det så har han åtminstone haft vett att inte säga det så att hans döttrar hör.
    Kanske är det oxå därför som jag har dragits till välanpassade och respektfulla män i vuxen ålder.
    Jag vet inte vad jag vill ha sagt, bara att jag nog inte firar min pappa tillräckligt på fars dag.

      Jag tror också att vi generellt har lägre förväntningar på vad som är en bra man jämför med vad som är en bra kvinna.

        Mycket möjligt, men jag vidhåller dock att jag har växt upp i ett jämställt hem och då är jag född tidigt 80-tal. Pappa lagade maten (och gör fortfarande), båda städade och skjutsade till aktiviteter osv. Mina mor och farföräldrar hade liknande upplägg.
        Än idag (då är 35+) vet jag att pappa fixar det mesta utan att jag ens behöver be om det.

        När jag pratar med folk verkar det det lite som att jag har växt upp i en utopi ibland och jag är fullt medveten om att det är få förunnat. Men för oss få så är det ok att uppmärksamma våra fäder på fars dag likväl som vi gör med våra mammor på mors dag.

        Sen är jag fullt medveten om att i princip all djävulskap i den här världen enkelt härleds till män.

          Att laga mat och städa och skjutsa barn är inte att vara fantastisk. Det är att vara en fullt rimlig förälder. Vilket är exakt min poäng. En pappa som gör allt detta är fantastisk. Medan det är lägsta nivå för vad som förväntas av en normal kvinna.

            Håller helt med. Detta argument ser man så ofta, ”min man är så himla bra, han både lagar mat och städar”.. Okej?

              Men vad ska man säga för att folk ska förstå att en man är fantastisk? Ser ofta att det förminskas när någon uttrycker att deras pappa eller bror eller make är underbara. Men vad krävs då? Jag ser min pappa som helt fantastisk. Han är snäll, respektfull, omtänksam, generös, rolig, smart och har alltid ställt upp sin familj. Får jag tycka han är en fantastisk man? Eller är det bara ”ja det där kan man väl förvänta sig av vem som helst” också? Jag håller överlag med om att många hyllar småsaker hos män, typ ”omg otroligt han var föräldraledig i hela 4 månader!”, men samtidigt blir det svårt att FÅ hylla någon om allting ska förminskas.

                Ja det är ju trots allt bara en man, inte en individ 😉

                Jag håller med dig fullt ut. Det är lite trist. Det är ju inte så att vi säger att det inte är män som generellt utgör allehanda problem i världen. Vi råkar bara ha helt normala individer som råkar vara just män i vår närhet och som kanske t o m är smått fantastiska. För sådana individer finns ju. Oavsett kön.

                  Ja detsamma kan ju sägas om kvinnor egentligen! Min mamma var lika fantastisk som min pappa, fast helt ärligt mer kritisk och hård, och där är det fritt fram att hylla henne utan att någon ska flika in en sur kommentar…

                  Men det handlar ju om när och hur man väljer att lyfta dessa fantastiska män, tänker jag. Tycker att man allt som oftast ser kvinnor som ska ge sig in i samtal kring strukturer och kvinnors utsatthet för att berätta att deras män minsann är jättefina. Att lyfta individer och anekdoter i ett samtal som handlar om strukturer tillför liksom ingenting alls, utan derailar bara diskussionen.

                  Med det sagt tycker jag inte det var det ni gjorde här – Och det här inlägget handlar ju inte specifikt om de här struktuerna heller utan om hur man ser på internationella mansdagan. Där tycker jag det är helt rimligt att lyfta att man inser att man är lyckligt lottad att ha individer i sitt liv som är värda att hyllas.

                  Men det händer ofta, och om det är i de sammanhanget ni upplever att ni stöter på att man inte ”får” tycka att en man är en bra person, så kanske det kan bidra till en förklaring. För i de flesta sammanhang är det ju fritt fram att säga snälla saker om sin man.

                Jag undrar alltid om män beskriver sina fruar på det här sättet. Hon är fantastisk, städar, tvättar och lagar mat.

                Sen upplever jag också att det ligger en sådan status i att ha en sån där fantastisk man. Har man inte det så har man valt FEL och får skylla sig själv. Så det blir kvinnans fel tillslut ändå.

            Fast det har jag väl ändå inte sagt, jag har sagt att det var jämställt. Inte nånstans har jag skrivit att de män jag har växt upp med har triumfat kvinnorna. Jag har sagt att jag har växt upp med, i ”arbetsbörda” likställda föräldrar. Inte att min pappa var eller är mer fantastisk än min mamma. Städa och skjutsa var exempel på vanligt förekommande generella saker i ett hushåll, jag hade inte tänkt gå in på detaljnivå.
            Jag pekar ju dessutom ut att det uppenbarligen är ovanligt, speciellt för en äldre generation.

            Det är ok, ni behöver inte tro att just jag har en jämställd far. Jag hade ingen agenda med mitt inlägg, jag var mest glad å mina egna vägnar.

              Förstår dig helt och tror vissa letar fel faktiskt.
              Jag brukar skoja om att jag har ”motsatsen till daddy issues”. Jag söker alltså inte svin för att min pappa var ett svin, utan jag är tvärtom stenhård och söker bara upp de allra mest top notch männen att dejta. Om en kille säger minsta sexistiska skämt, låter för hård, inte är generös eller snäll, då säger jag på direkten NEJ TACK BYE BOY! Och det är tack vare att min pappa behandlat mig så otroligt fint hela livet. Han har liksom satt ribban för de jag dejtat och det är jag så jääääävla glad över! 🙂

                Jag har samma krav på män men det är snarare för att jag vägrar leva med en så slapp man som min egen farsa var.

    9 gånger av 10 så kan inte robotgrejen verifiera utan står bara och snurrar. Sen måste jag ladda om hela sidan, ibland stänga ner fönstret och helt starta om. Oerhört störigt. Är detta problemet bara för mig? Orkar inte skriva varenda kommentar tusen gånger.

    Gervide. Går det att göra något åt allt strul med kommentarer snart?

      Ja, det hoppas jag verkligen! Jag har mailat tekniken. Igen.

    Får inte glömma mustasch-kampen… ytterst viktigt, för det går inte att klumpa ihop med all annan cancer som uppmärksammas i Oktober ?

      Fast det är väl toppen att män organiserar sig för en, för dem, viktig fråga? Det är ju precis det man påpekar att de bör göra i alla sammanhang där det gnälls på att ”bara kvinnofrågor diskuteras”. Bröstcancer uppmärksammas ju enormt mycket, varför inte prostatacancer?

    Fars dag. Inte farsdag. Folk envisas med att särskriva de mest konstiga ord, men skriver ändå ihop detta (och kanelbullens dag, mors dag etc)??

      Skriver folk alltså kanelbullensdag??? Det kan väl ändå inte mer än ett fåtal göra!!?

    Varför är det så svårt för en del att medge att det på gruppnivå finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor? Det är ett konstaterande som inte borde vara det minsta kontroversiellt.

    Om någon får diagnosen dyslexi är det inte så svårt att medge att att den här personen fungerar annorlunda än någon utan dyslexi och erbjuda stöd och anpassningar i t.ex. lärandet för att denne ska få en rimlig chans.

    Jag tycker att feminismen i stort har gjort gott för mänskligheten, jag tycker också att den i viss mån har spårat ur. Att anpassa efter person, i synnerhet för barn, måste vara möjligt. Och för att det inte ska bli allt för resurskrävande krävs att vissa anpassningar görs på gruppnivå. Pojkar har generellt en annan lärstil än flickor. Pojkar kräver i regel mer rörelse för att få utlopp för sin energi.

    Det vi ser nu är en skola och ett samhälle som struktureras för att passa flickor och kvinnor. För att typiskt kvinnliga egenskaper premieras bland annat i akademin och i lärmiljön i skolan. Självklart kommer vi då se en allt större grupp missnöjda män som en motreaktion på detta, deras inneboende egenskaper fick aldrig en chans.

    För att kunna arbeta för jämställdhet på riktigt måste den biologiska faktorn medges och arbetas med. Boys Will be boys är ingen ursäkt, utan en förklaring, och vi behöver bättre strategier än skäll och förminskande av beteendet.

      HAHAHHAHAHAHAHAHHA nej sluta. Du är väl inte seriös?

      Klokt skrivet!

    Jag (kvinna) har verkligen svårt att skapa kvinnliga vänner, samma gällande kollegor. Upplever att kvinnor jag möter är dömande på ett annat sätt och ”granskar” en för att se om man är ok att umgås med. Killar mycket mer nyfikna och öppna. Men kanske har haft otur…

      Eller så är det du som är problemet om du inte funkar med någon kvinna.

      Jag upplever att det är tvärtom för mig haha! Att kvinnorna jag har träffat/träffar inte är så dömande som männen är. Intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.