Trolltyg i Bloggbevakningsskogen

Att kalla någon för ett ”troll” eller säga att någon ”trollar” på nätet är synonymt med någon som beter sig illa på nätet.
En hatare, mobbare, någon som uppviglar och skriver kränkningar och hot, nästintill uteslutande under en anonym flagg.
Då är man kort och gott ett ”nättroll”.

Visste ni att det inte alls är betydelsen bakom uttrycket från början?
Engelskan ”trolling” har inte alls med troll att göra, utan refererar till ett uttryck inom fiske, där ”trolling” innebär att man dra en massa fiskelinor med bete (”troll bait”) bakom båten för att fånga mängder med fisk på en och samma gång med minimal ansträngning.
Översatt till internetspråk – skriva en kommentar, med förhoppningen att det ska leda till en massiv respons.
På amerikansk engelska kan uttrycket referera till ”trawling”, där man använder ett nät istället för krokar.
Syftet är dock detsamma och fortfarande är det inga troll inblandade.

Med det sagt så är jag sekundärkränkt å alla trolls vägnar, som fått stå modell för vad världens alla idioter gör på nätet.
För uttrycket ”nättroll” är nog här för att stanna, oavsett vad de faktiska trollens riksförbund tycker om det.

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, det visste jag.

    Tror de flesta vet det

      Ja, och begreppet används ju härinne för att få igång kommentarsfältet, det har man sett många gånger hehe, en kommentar direkt när inlägget postas med en fråga eller elakheter om någon.

        Ibland tror jag t.o.m att det är teamet bakom bloggen själv som stir the pot.

    Var det inte exakt den betydelsen det hade i Sverige också till en början? Det var i alla fall den betydelsen jag trodde det hade, tills influencers började ropa troll till höger och vänster så fort någon meningsmotståndare dök upp, och ledde till att Aschbergs ”trolljägarna” började sändas och ordet plötsligt gavs en helt annan innebörd även i ”folkmun”. :’)

    Min uppfattning var att det började med att influencers i vissa fall uppfattade att de som inte strök dem medhårs var där för att röra om i grytan, men framförallt att de använde ”skällsordet” som ett verktyg för att invalidera meningsmotståndares åsikter och resonemang genom att insinuera att det inte går att vara av en avvikande åsikt utan att man måste vara ett troll, varpå influencern i fråga inte behöver bemöta kritiken.

    Ja detta är då min personliga tolkning av de tidiga ”trollropen”, baserat på vad jag själv sett i kommentarsfält och blogginlägg, med mera.

      Jag håller inte med varken dig eller Camilla. För mig var troll någon som ville skoja, luras eller sända ut misstankar. Typ skitmånga som trollade på familjeliv, som ljög och hittade på för att skapa en ”rolig” tråd.

        Ja precis , hon har helt fel….

        Är det inte precis det Camilla menar, att skriva något som får uppmärksamhet och genererar engagemang för det egna nöjets skull? Det är i alla fall det jag uppfattar att hon menar, och det är det jag menar att jag alltid uppfattat det betyda.

        Drott andra stycke beskriver min upplevde av hur ”trolla” i svenskan fick ett annat uttryck, och har inget med min egen, initiala uppfattning att göra.

          Mitt* andra stycke beskriver min upplevde av hur ”trolla” i svenskan fick en annan innebörd*, och har inget med min egen, initiala uppfattning att göra.

          Ursäkta, skrev kommentaren i farten under stress med flera tankar tankar i huvudet samtidigt. ?

        Haha, för mig är troll de som finns i skogen och HR svans. Tomtar är snällare och älvor sötare…

        Exakt. Att trolla är att driva. Det är den ursprungliga definitionen och fortfarande den mest vedertagna i datorvärlden. Att troll skulle vara samma som att mobba eller dreva mot någon är en ny definition, och används mest av äldre, mindre datorkunniga generationen.

      Dessa influenser! ? Så otroligt bortskämda och lättkränkta.

      Troll i denna bemärkelse är väl något som har sitt ursprung ur meme-kulturen? Folk som hängde på sajter och drev med folk för att få reaktioner, vilket dubbades med ordet troll ur den nordiska mytologin. Sen har det förvanskats av folk som inte har humor.

      Jag gillar din analys av hur ordet använts och förvrängts av influencers.

    Ja? Det är väl bara boomers som skriver troll till folk de uppfattar som elak
    Den verkliga betydelsen skulle jag säga är vedertagen

      Ja.

      Trodde det var alla känsliga snöflingor födda på 90-talet som skriker troll för minsta lilla avvikande åsikt. Boomers? Vet de ens vad sociala media är?

        De har väl tittat på aschbergs Trolljägarna.

        Åh ja. Facebook är fullt av boomers. De är väl de enda som är kvar där typ?!

          Haha ok har inte facebook.

          På facebook pratas det väl inte särskilt mycket om troll dock?

            Kolla valfritt kommentarsfält där. Gärna under någon nyhetsartikel.

        Får jag gissa, 60-70-talist som skrivitkommentaren?
        Mest äldre generationer som använder uttrycket Snöflinga

        /Millennial

          Nope.

            Aldrig hört en millennial eller senare generationer använda det ordet så jag antar äldre eller riktigt tidig 80-talist.

              Vah har du inte? Själv är jag född på 70 talet, använder inte själv ordet men mina gen z barn och deras kompisar använder det flitigt. Har lärt mig det från dem.

              Det är ju för att det är ni som är snöflingorna.

          Du har rätt att det ofta är 60 och 70-talister som använder det ordet. Ett annat uttjatat ord är curlad som ofta 80-talisterna blir kallade.

        Även äldre skriker troll när de får kritik eller något skrivs som de ogillar, mest äldre skulle jag säga dvs inte bara folk födda på 90-talet.

        När infaller det stadiet är det vid en viss ålder eller utseende eller? Frågar åt en kompis?

      Absolut. Jag skrev en avvikande åsikt i en regional nyhetsartikel och direkt kom en 60plussare och kallade mig för troll hahaha, de har liksom noll koll på hur man använder det.

    Vem likställer troll med alla som beter sig illa? Finns mååååånga som beter sig illa men som för den skull inte är troll. Att trolla är mer uttänkt, manipulaivt, uppmärksamhetssökande.

      Fast samtidigt är det ju att förminska allvarliga kränkningar. Där tex folk hotas till livet. Det är ju ett brott. Och psykisk misshandel är väll också ett brott. Man kan iallafall anmäla det. Alltså idioter som går över gränsen och verkligen vill göra illa. Det är otäckt.

        Va? Det är väl jätteviktigt att sånt inte kallas att trolla utan att begå brott?

          Men det är det jag menar att trolla inte är lika allvarligt som hota någon. Men trollen tycker dom inte begår brott utan det är ju bara trolleri. Fattar du nu.

            Nej. Jag pratar om trollande, inte brott. Är det brott så är det inte trollande. Ingen förminskar någonting.

        Vad skulle vara förminskande?

    Man behöver inte gå till amerikanska engelskans ”trawling”, utan man kan helt enkelt gå till svenskans ”tråla”?

      Tycker att ordet fiska har använts i ungefär den definitionen. Kasta ur ett bete, provokation, och hoppas på att någon nappar.

    Inte för att märka ord, med det står ”Näthät” i rubriken……. (Fast hät kanske är en försvenskad version av hate 😉

    Tråla på svenska.

    Troll är väl inte samma sak som att bete sig illa? Att trolla är absolut att bete sig illa men det är många som beter sig hemskt illa utan att för den delen trolla.

      Att trolla är att lura med bete.

    Du kan väl inte mena mig? 😉 Jag är ju nämligen satt på mod sedan en tid tillbaka. Otroligt ändå att folk tror att man är ett troll bara för att man inte lever som alla andra, inte beter sig som alla andra, inte pratar som alla andra, inte tycker som alla andra, och har humor, delar med sig, osv. Only in Sweden.

      Jag håller med dig. Däremot är jag rätt säker på att normer existerar även utanför Sverige.
      Jag själv har blivit utsatt på flera olika sätt, och ifrågasatt, för att jag försöker ifrågasätta normer och lever litegrand utanför dem. Det är så tråkigt att det alltid är den avvikande som ska ställas mot väggen och inte de skadliga värderingarna som får folk att må dåligt.

      Är det inte bättre att dra den om Bellman istället? Är det verkligen så roligt att dra historier för folk?
      En ärlig fråga, har du ett annat nick som du använder för rimliga inlägg och ett för lisa-inlägg eller kör du enbart på detta?

    Detta kanske inte hör hit, men upprörd som jag känner mig måste jag skriva.

    Följer inte Gunilla Persson, men halkade in på hennes blogg The Gunilla på Tailsweep och ser bilderna som hon har lagt ut på en halvnaken skadad mamma Iris.
    Ursäkta mig, men vad är det för fel på en människa som gör så? Vill Gunilla att hennes dotter lägger ut bilder på en henne den dagen hon är sjuk, behöver vård och inte kan uttrycka sig ?
    Undrar också vilket ansvar utgivare/ägare av Tailsweep har för den text och de bilder som läggs ut?

      Den stackars mamman! Så filmad och utsatt som hon har varit är det otroligt att hon fortfarande lever.

        Håller med er i detta. Och ibland undrar jag helt ärligt hur ofta alla de här olyckorna, utförd av vårdpersonal, är hela sanningen. Jag får lite munchausen by proxy vibbar.

      Men samtidigt visar hon ju en hemsk verklighet. Och då kanske något ändras till det bättre. Tycker inte man ska mörka så förstår gunilla och hon känner ju sin mamma bäst.

      Exakt så. Ibland (oftast) inte riktigt påklädd, man ser blöjor, stora plåster, blåmärken… Har också sett bilderna i bloggen, ja det är en verklighet men vem vill visas upp så? Stackars mamman. Ingen känsla för hennes integritet.

        Min mamma hade velat visa sina skador så alla fick se. Människor är olika.

    Gizmolina uttrycker ofta troll till folk som inte tycker som hon.
    Folk är alltså inte ens elaka utan bara ifrågasätter det hon skriver.

    Ja…. allmänt känt. Vad som borde uppmärksammas är det du gör.

    Människosläktet går utför.

    Köp från hantverkare inte levande reklampelare som tjänar på alla klick.

    Om någon undrar över hur ett riktigt, äkta troll faktiskt ser ut, så titta i John Bauers barnböcker. ? ? ?

      Det kan inte vara äkta troll, de har varken mobil eller dator.

        Nu tänker du på nättroll.

    Jag har alltid tänkt att ett ”nättroll” vill provocera på ett eller annat sätt. Men inte nödvändigtvis genom att vara elak utan bara säga konstiga saker för att väcka reaktioner.

      Ja precis och inte heller nödvändigtvis för att hen tycker så utan mer för att ha lite kul.

    Läser på Flashback att Sandra Beijer inte har gått på Mama-galan fast hon skrev igår att hon skulle gå. Någon som vet något mer vad som ligger bakom?

    Förr betydde ju ”trolla” att man busade eller skojade och drev med folk på internet ?

    Undra vem Elsa Brattströms elaka bordsgranne var igår på Mama-galan.

      Inlägg kommer.

    Japp exakt det som görs härinne för att få igång kommentarsfältet, det har man sett många gånger, i synnerhet på öppet spår och under inlägg om ogillade personer för att kasta skuggor…. En kommentar, i samma sekund som inlägget postas, med en fråga eller dirt och elakheter som kastas på någon….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.