Höjer influenciskt ägande värdet på saker?

I mitten av februari vann Sandra Beijer budgivningen på en persisk handbroderad kelimmatta som såldes via Stockholms auktionsverk, som en del av deras samarbete med en välgörenhetsorganisation nere i Iran där utsatta kvinnor handbroderar mattor i sina hem.
Sandra skrev då att hon lyckades köpa den till 2000 kr under värderingspriset, vilket var 8000 kr.
Sandra betalades alltså 6000 kr.

I veckan la hon ut den till försäljning på Instastory, och helt plötsligt var priset istället 10 000 kr, alltså 4000 kr över vad Sandra betalade och 2000 kr över mattans nyss värderade pris. 
Betyder prishöjningen att mattans värde stigit med 2000 kr genom det influenciska ägandet, eller är det så enkelt att Sandra vill försöka gå med vinst på mattan, med hopp om att köparen inte sett värderingen av den?

Tack för tips! 

130 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag hoppas att hon skänker de 2000 hon fick betala mindre till välgörenheten om hon lyckas få såld den.

      Varför?

        Hon har väl tillräckligt med pengar? Dessutom är väl mattorna en del av ett välgörenhetsprojekt? Känns fel att göra vinst då.

          Spela roll? Välgörenhetsgrejen fick ju fortfarande 6000 kr. Att hon säljer för mer gör ju inte att välgörenhetsgrejen fick mindre.

            Jag tycker att det spelar roll. Hon köpte uppenbarligen mattan för mindre än hon tyckte den var värd.

              Om du är på Erikshjälpen eller Kupan eller annan välgörenhetsorganisation-loppis, och du hittar en fin tallrik från Gustavsberg som du tycker mycket om och som du vet är ovanlig, och att den kan gå för en femhundra spänn på auktion. Du hoppas att du kan få den för hundra kanske. Om det då står 20kr på prislappen, säger du till i kassan och ber att få betala några hundralappar till, för det ska ju gå till välgörenhet? Eller blir du glad över ett fynd?
              Sen kanske du kommer hem och kommer på att du har en vild kattunge hemma och är rädd att tallriken ska gå sönder, så du tänker att det är lika bra att nån annan får glädjas över tallriken. Säljer du den för samma pangpris du köpte den för?

              Alla vill väl helst betala så lite som möjligt för något även om man tycker den är värd mer? Det är väl självklart att man inte ber om att få betala mer för något som kostade mindre?

              Och vad har Sandras ekonomiska situation med saken att göra? ”Hon har redan mycket pengar” är inget argument mot att få göra vinst på saker man säljer. Det finns en business i att köpa och sälja saker också: Lägenheter, konst, bilar, second hand-prylar, kläder…

            Eh tror du hela beloppet gick till välgörenhet? ??????

    Sen tillkom iofs 25% i provision till auktionsverket.

      Det blir inte 10 000kr

      Japp samt slagavgift .

      Stockholms auktionsverk tar en fast avgift på 150 kr och 15% på försäljningspriset. Var har du fått 25% ifrån?

        25%av priset betalas av köparen, iallafall på Bukovskis. Men det är inget som säljaren tar del av utan auktionsverket

          Men hon köpte den inte påå Bukowskis.

    Tydligen tycker hon det är ok??

    Hmmmm i och med att den av auktionsverket var värderad till 8K så borde hon kanske ha sålt den för det. Rent spel. Av hennes leverne att döma så verkar hon ju inte vara short on cash.

      Fast vadå rent spel? En ev köpare får göra sin egen research. Det är en fri marknad – tillgång och efterfrågan. Och priser på auktionsfirmor och -sajter varierar ganska kraftigt över tid.

      Älskar att folk bara ”hon behöver inte pengarna»

      Som att rika människor blir rika av att ge bort pengar och göra dåliga affärer. Flera av mina vänner som tjänar ca lika mycket som mig förväntar sig att jag ska bjuda på saker eller betala mer (typ vi betalar varannan grej, men dom erbjuder sig aldrig när något är dyrt, köper en drink till mig efter jag har bjudit hela gänget på flera rätters middag osv). Detta för att jag investerar majoriteten av mina pengar varje månad och gör smarta val medan de shoppar, reser och konsumerar ohämmat och inte har något av stort värde kvar när nästa lön kommer. Nu när jag bor i en villa till 10 gånger så mycket som deras lägenhet kostar och har stora summor på banken tycker de att det är rimligt att jag betalar…

      Men betalar hellre det lilla extra när vi umgås än att leva med avsaknad av analytisk förmåga för då är man ju dömd att aldrig komma någonstans ekonomiskt

    Att den levde farligt under bordet, hur kan det vara en överraskning? Ljus matta under matbord känns no-no redan som det är, och en ettåring på det..?

      Fattar inte heller, en snigel hade väl kunnat lista ut det i förväg

    Det tillkommer ofta slagavgift/provision på det klubbade priset

    Man får väl sälja saker för vad man vill. Är ju köparen som avgör om det är värt det.

    Möjligtvis att auktionsverkets värderingen motsvarar handarbetet för broderiet. Men det är inte ens originaldesign på de där mattorna. Om man gräver lite i pinterest ser man att det finns mycket copy+paste design till dessa mattor som tagits från olika konstnärer. Så himla tråkigt.
    Här är originaldesignen till denna matta iallafall: https://www.behance.net/gallery/130784681/Tropical-Bundle/modules/740801735

    Den hade passat jättebra i barnrummet ju

      Bästa stället för en dyr matta är ju barnrum <3

        Faktiskt så är mattan i mitt barns rum i bäst skick av alla vi har hemma ?

          Absolut inte hos oss, full med färg från kritor och pennor ? glad för billiga Ikea-mattor. Tycker inte dyr inredning hör hemma i barnrum, men to each their own

    Som sagt tillkommer det en avgift på 25% när man köper på auktion. Om någon vill betala 10 000 ser jag inte problemet. Det är inget överpris.

      Gör det verkligen det även för köparen? Undrar seriöst. Jag sålde en jättefin stor tavla som gick för typ 27.000 och jag fick drygt 20K. Trodde det var SÅ auktionsverket tog provision.

        Ja de tar från båda parterna

        När jag har köpt tavlor på tex Bukowskis och auctionet har jag betalat en provision på 25% av klubbat pris plus ibland även avgift på ytterligare 5% för ”följerätt” (som går till konstnären).
        Så de tar ut både från säljare och köpare

    Det var tvära kast, hon älskade ju den? Nån hon bryr sig om var inte imponerad I guess. Hade ju funkat jättebra i Didriks rum. Och som sagt, hoppas verkligen hon skänker eventuellt överskott till välgörenhetsorganisationen i fråga, allt annat vore riktigt uselt. Fynda billigt och pengarna går till behövande men sen sälja dyrare och behålla vinsten…?

      Varför ska hon skänka överskottet? Hon köpte mattan och pengarna gick till behövande viket va fint i sig. Vad hon gör med den sen är bara upp till henne. Är ju inte direkt så hon kommer tvinga en utsatt kvinna att köpa tillbaka mattan.

        Dessutom ”att älska något” är inte skäl nog att behålla prylar om man tror det finns risk den blir förstörd/oanvänd. Då är det bättre nån annan får glädje av den.

          Hur kunde denna risk inte uppkomma i hennes hjärna i förväg haha. Ljus matta + matbord + ettåring. Svår ekvation

            Hon kanske ville ha den så mycket att hon försökte blunda för problemen som kan uppstå? Kanske tänkte hon att hon skulle kunna skydda den på något sätt? Men så gick det inte?

        För att det är sunkigt att pruta på något som går till välgörenhet och sen försöka göra en vinst på föremålet en kort tid senare.

        Men alla har inte samma moraliska pass. Nu vet jag iallafall att jag tycker hon är kass. Och då har jag betydligt mindre pengar än henne som utförsäkrad och sen arbetar 25% och ändå prutar jag aldrig på välgörenhet och donerar regelbundet/automatiskt till flera olika ändamål. Men man måste inte donera, men jag reagerar starkt på hennes sätt och kanske har det att göra med att jag satsar så mycket på att hjälpa utsatta i min närhet och längre bort.

          Fast hon prutade inte, hon deltog i en auktion där hon var högsta budgivare, alla andra tyckte alltså att mattan var ännu mindre värd och priset hade blivit ännu lägre om hon inte budat. Och hade säljaren tyckt att 6000 kronor var för lite hade de satt ett högre ”minsta accepterade bud” på auktionen.

          Tycker också det var osmakligt gjort.

            Men mattan har NOLL att göra med utsatta personer!! Hon HAR DONERAT genom att köpa en pryl. Sen i efterhand vill hon sälja, en affär som kommer påverkar utsatta kvinnor NOLL. HUR kan människor bli SÅ upprörda över vad folk väljer att behålla hemma?

            Om du handlar på extrapris hoppas jag verkligen du donerar mellanskillnaden till unicef annars är du en hemsk människa!!!

              Snälla säg att du är en fäään guuurrrl för då kan jag förstå ditt resonemang. Du är förlåten för att du är hjärntvättad. Annars är det fan illa. Du borde oroa dig mer över att inte själv bli lurad än att läxa upp andra.

    Köpare måste ju inte acceptera priset?

    Att en vara har ett värde först betyder heller inte att det har det värdet hela tiden. En vara har exakt det värde någon är beredd att betala för det.

    Det är därför ett pyttehus i Stockholm kan kosta 5 mille medan ett stort hus på landet kostar 1 mille.

    Och ingen tycker det är konstigt att sälja ett hus för mer än man köpte det för, så varför konstigt med en matta?

    Om det bara finns EN enda matta av detta slaget kan man inte heller säga att den är värd X. Vill någon betala 10000 kr är den värd 10000 kr för köparen.

    Enda anledningen att de flesta sänker priset vid begagnat är ju för att få saken såld. Ingen köper ju något begagnat för dyrare om de kan få en ny för billigare.

    Långt inlägg här men Sandra gör inte fel, hon tvingar ingen att köpa.

      Ja det är ett sätt att se på det. Från mitt perspektiv ser det lite annorlunda ut. En priviligerad person fyndar en matta för 2000 kr under värdering. En matta som ingår i ett hjälpprojekt där utsatta kvinnor handbroderad mattorna i sina hem. Den priviligierade kvinnan ändrar sig efter en månad och väljer att då lägga ut mattan 2000 kr över den ursprungliga värderingen.

        Fast en värdering är inte lika med att varan är objektivt värd det, det är bara en uppskattning på vad en köpare kan tänkas betala. Och det var 6000, det var varken ett under eller överpris, det var marknadspriset. Och hade inte Sandra budat hade den förmodligen sålts ännu billigare. Och de utsatta kvinnorna får ju inte mindre pengar av att hon senare säljer vidare mattan för det priset som folk nu är redo att betala.

        Ser inte problemet öht? Den privilegierade personen har ju fortfarande varit den som gav mest till välgörenhetsjippot då ingen bjöd över. Vad gav du?

          Hur är det relevant? Men det är tydligt att du inte fattar vad problemet är här. Somna om tids nog trillar polletten när verkligheten knackar på.

            Vilken verkligen? Verkligen är att sandra donerade 6000kr till välgörenhet vilket är en stor summa. Vad gav du? Som är så duktig på att komma med pekpinnar.

              Haha men Sandra donerade ju inte heller 6k till välgörenhet? Hon köpte en matta för 6k. Och försöker nu göra vinst på 2/3 av den summan.

              Jag håller med alla som tycker att det är osmakligt och nej jag hade inte gjort samma sak själv, jag hade skämts ögonen ur mig för att ens försöka.

              Lägger hon ut den till 8k som var det första värderingspriset (rimligtvis bör det väl sjunkt till 6k när det var vad Sandra betalade) så är det magstarkt att själv välja att trissa upp det till 10k sen. Men hon vet väl att hennes följare är en köpstark skara som går med på vad som helst.

            Det är du som inte fattar men ok ?

              Haha vi säger så. Känns det bättre nu?

        Hon budade. Du kunde ju bjudit över? Någon annan kunde bjudit över? Skulle hon bjuda över sig själv när det tog stopp?

    Fin och rolig matta som med slagavgift och provision landade på slutpriset ca 7500:- för Sandra.
    Hon får naturligtvis sälja den för hur mycket eller lite som helst men själv skulle jag skämmas att begära flera tusen utöver detta. Undrar hur hon motiverar det egentligen?

      Hon vill väl att den ska hamna hos någon som verkligen gillar den och kommer ta hand om den.

        ?

        Kanske vill hon också hälsa på mattan i fortsättningen, därför måste köparen bo i Stockholm ?

      Ja fruktansvärt, samma med de som säljer sina hus mycket dyrare än vad de köpte dem för! Vet folk som lagt på 500 000- 1 000 000 på priset! Hur motiverar de det??

        Exakt samma sak ja…

          Ja. Tillgång och efterfrågan.

        Det är ju överhuvudtaget inte alls jämförbart! En bostadsrätt eller hus följer prisutveckling på den allmänna marknaden med rådande priser samt värdering av mäklare. Dessutom har många gånger betydande förbättringar och investeringar gjorts på bostaden innan den säljs vidare, nytt tak, golv, kök etc.
        Att sälja en matta några veckor efter man köpt den och dra till med ett avsevärt dyrare pris när dessutom alla vet vad den kostande från start är pinsamt och framstår tyvärr som girigt.

          Jag vet flera hus som sålts dyrare utan att ”avsevärda förbättringar” har gjorts och även om så har de pengarna inte varit i närheten av vinsten.

          Även om en mäklare värderar så värderas det efter vad folk kan tänka sig att betala! Lägger de för högt blir det svårt att hitta köpare.
          Även här sätts värdet utifrån vad någon är beredd att betala. Du kan inte säga att du vill ha X för huset om ingen vill betala X.

          Saken är att det ses som självklart att alltid tjäna på att sälja sitt hus och det är enbart därför man tycker det är skillnad på hus och matta.

          Det finns också massa andra prylar som ÖKAR i värde efter åren, samlarobjekt och saker som inte tillverkas längre, och då höjer ingen på ögonbrynen om det säljs dyrare.

          Det handlar om ett tankesätt vi lärt oss, att vissa saker är OK att sälja dyrare och andra saker är bara OK att sälja billigare.

          Men det finns bara EN enda sanning och det är: vilken sak du än säljer, hus, matta, kläder, bil osv är det ENDAST VÄRT DET NÅGON VILL BETALA.

          Så om någon vill betala 10000 för denna matta är det inte fel. Om ingen vill betala får hon sänka priset tills någon tycker det är värt det, eller behålla själv.
          Precis samma som när du säljer ett hus!

            Lång text utan att egentligen bidra med något nytt. Det handlar inte om utbud och efterfrågan i detta fall, det handlar om gammal hederlig girighet.

              Jahapp. Då får du gärna förklara varför utbud och efterfrågan inte gäller för mattor…

                Det finns en tröghet i utbud och efterfrågan. Även för stapelvaror skiftar inte priset så dramatiskt som för Sandras matta som dessutom råkar vara en sällanköpsvara. Och ännu har jag inte ens kommit in på köpprocessen…

                  Om hon hittar en köpare som är villig att betala 10 000 så fanns det ett utbud.

                    Nope.

                      Haha jo det gör det. Det räcker med EN köpare som är villig att betala priset och så är den såld.

                      17.15 utbud och efterfrågan syftar på marknad. En matta som säljs av Beijer är ingen marknad. Ibland blir jag faktiskt lite förvånad över hur uthållig dumhet kan vara.

              Menar du att mattans pris sätts av nån EU kartell eller sovjetisk centralbyrå? Skulle inte tro det.

                EU kartell? Är du på riktigt så korkad? Sovjet? Uppenbarligen är du det.

              Girighet om köpare köper den frivilligt? ?

                De flesta konsumenter är godtrogna och tar inte reda på om priset är rimligt eller inte. Hur lätt som helst för Sandra att sälja till någon av sin lojala fäään guuuurl. Helt övertygad om att mattan redan är såld och ligger i någon lattemorsas hem i Vasastan.

                  Och? Den personen är förhoppningsvis glad över sin fina matta.

                    Ja det får vi verkligen hoppas att hen är.

                  Och?

                  Min dotter ville köpa en tröja på plick, det budades, jag kollade upp, samma pris som helt ny landade den begagnade tröjan på.
                  Köparen har ett ansvar själv.

                  Och har de råd att köpa matta för 10000 utan att kolla upp priset så inga problem??

                  Är det dessutom den enda i sitt slag skiter väl köparen i vad den kostade innan om den vill ha den o tycker det är värt det.

                    Så du lät din dotter köpa en begagnad tröja till nypris?

                      Nej vi köpte den inte.

                      17.51 det trodde jag inte heller och du bevisade min poäng. Din dotter har en förälder som inser det orimliga i att köpa en begagnad tröja till nypris. Tänker faktiskt på alla lättlurade som inte har någon som hejdar dem.

                    19:56 men snälla tror du att någon som vill och kan lägga 10k på en matta är ett lättlurat offer som spenderar sina sista bidragsslantar på Sandras begagnade matta?

          Vad är det för larv? ”Marknad och marknadsvärde” är ju exakt lika tillämpligt på lösöre på auktion som för hus och bostadsrätter. Antingen är du alltid girig när du säljer något dyrare än du köpte det för eller så är du aldrig det…

            Vet du vad girig betyder?

        Ibland blir man faktiskt förvånad på riktigt att folk verkligen kan argumentera så illa.

      Har ni missat konceptet utbud och efterfrågan?

        Har du överhuvudtaget pluggat neken?

        Om mattan är den enda i sitt slag och ens bara 10 pers vill ha den så finns det en jäkligt stark efterfrågan på mattan.

    Det är väl inte märkligt att sälja den dyrare utan det märkliga blir ju om man köper något som går till välgörenhet men att sedan tjäna på det som privatperson. Men vi vet ju inte om hon tänkt skänka överskottet till organisationen.

    Man behöver ju inte ha en matta på golvet utan kan hänga upp den på väggen. Det jag inte förstår varför man måste bo i Stockholm för att köpa den. Den som köper väljer väl själv hur långt man åker eller har jag missat nåt?

      ? Eller hur. ”Måste kunna hämtas” räcker väl?

        Kanske mattan inte vill bo utanför tullarna?

          Då blir den nog rädd och rullar ihop sig!

            Veckans kommentar ?

          Haha men hon menar väl för att den ska hämtas direkt.

            Ja men hon kan väl kanske vänta i 3-4 timmar? Man kanske ändå behöver liiite betänketid för att slänga ut 10 000 kronor?

      Haha tänkte samma. Jag skulle kunnat hämta den snabbt men bor inte i Stockholm så det var ju synd…

    Hon ”älskade” den nog aldrig egentligen. Det var ju en del av ett samarbete, så hon skrev ju bara så. Sen försöker hon att tjäna på det dessutom. Ja det är väl så influenseryrket funkar antar jag. Lita inte på vad de skriver; allt handlar om pengar ?‍♀️

      Tror du på allvar det var ett samarbete? Hon vann en auktion ?

    Varför måste man bo i Stockholm och kunna hämta den? Räcker det inte med att kunna hämta den? ?

      Nej mattan MÅSTE hamna i ett stockholmskt hem. Glöm att ta bilen från Linköping…

      så att hon inte behöver gå så långt för att köpa tillbaka den för 5000kr

      Fast det medför massa krångel om man inte bor i samma stad. Då kanske man bara kan komma på en helg, sen är det kanske krångel med bilen, eller snökaos, sen har köparen fått något annat förhinder. Det är alltid något problem för köpare när man ska sälja något å tex blocket

    Wow vilken matta. För en del så höjer det nog värdet.

      Att den har varit i Sandra beijers ägo?

        Jag tror faktiskt att många har sett den på plats i Sandras hem nu och kan se hur den skulle vara fin hemma hos sig. Sandra stylade den liksom.

    Typiskt influenser. Köp först och tänk efter sen. Alltför många av dem som påverkar är tyvärr shopaholics

      Ja nu var det ju för välgörenhet… men det var inte heller bra. Hur ska ni ha det?

    Man får sätta dom priser man vill ser inget problem!

      Kapitalism är bra när champagnevänstern kapitaliserar ?

        Haha ja så kan det nog vara. Helt fascinerande hur ego och materialistiska och osolidariska dagens vänster blivit. Girighet både premieras och belönas. Har aldrig röstat vänster men känner mig som värsta rödstrumpan.

    Gissningsvis tycker hon mattan är superfin och känner inte det är värt att bli av med den för under 10k? Tror hon skiter i vinsten, det är nog mer vad den är ”värd” för henne. Hon hade ju kunnat rulla ihop den på vinden istället och väntat tills Didrik är äldre men då hade väl folk gått bananas för att hon inte använder en så fin matta

    Jag skulle lagt den i barnrummet om jag var dem.

    Ni som tjatar om att hon måste ge överskottet till välgörenhet- kan ni inte räkna…?

      Hur menar du?

    Tillgång och efterfrågan.
    En grej är värd precis så mycket som en person är villig att betala för den.

    Om hon fått den såld för 10 tusen så är den värd det. Antingen beroende på att tillgången minskat, efterfrågan ökat, eller för att det är en influenser som ägt den innan (även om det är något tveksamt)

      Vilket jäkla tjat om tillgång och efterfrågan. Det handlar om marknader och inte ett enstaka föremål som Sandras matta. Det är skrämmande att se folk bli mer och mer korkade för varje år.

        Men det är ju samma princip. Det är ju du som är korkad?

    Det verkar på kommentarerna här som att få av er handlar på auktion? Om du vinner en auktion med ett bud som ligger 2000 kr under värdering så har du varken prutat 2000 kr eller ”fyndat”. Du har betalat marknadspris. Det har hänt att budgivningen gått helt i taket för att 2-3 budgivare blivit helt kära i något objekt och driver upp priset utöver värderingen. Men då är det kanske också en indikation på att den är efterfrågad på marknaden och auktionshusen använder detta som underlag för framtida värderingar. Både Bukowskis och Auctionet tar 25% slagavgift av köparen. Även avgift för följerätt om det anges för objektet.

    Auctionet har dessutom väldigt varierande fraktpriser då de olika husen verkar använda olika firmor/avtal. Jag köper aldrig objekt från Stockholms Auktionsverk då de ofta har fraktpris på 1000-2000 kr medan Bukowskis tar 800 kr. (Sen ingår du som köpare avtal med fraktfirman men betalar till auktionshuset).

      Men då är väl marknadspriset INTE 10 000? Vad är din poäng.

        Det blir marknadspriset om en köpare är villig att betala 10000 för den.

      Marknadspris är inte samma sak som försäljningspriset för ett objekt. Trodde det bara var killar som killgissade eller så är detta inlägg kapat av killar.

    Köpte en LV Neverfull 2016 för drygt 9000 ny. Sålde den förra året för 15000 på aktion. I butik ny kostade den förra året kring 14000. Skulle jag ha bjudit budaren på 1000 kr för att matcha värdering i butik? Öh, nej!

      Hoppas du donerar de där 5000kr nu!!! Annars är du en hemsk människa!! Som bara tänker på pengar och som vill se kattungar dö!!

      Obs ironisk ?? Folk här inne asså…

      Auktion, inte aktion.

        Wow, förstod du inte vad jag menade?

          Antar att du la av efter nian. Grattis till att du lyckades kränga din LV till ett pucko som inte har koll.

    Sjukt ful matta.

      Men visst är det??

    Jag skulle hänga den på en vägg. Gärna bakom en säng eller en soffa.

    Det är ju inte fel det hon gör. Det är bara lite sådär..aha, sådan är hon-upplevelse på det. ? En annan skulle inte göra så.

    Ja precis. Jag är tydligen väldigt mycket mer vänster än Sandra Beijer i praktiken, vilket är intressant därför jag röstar höger och blev skammad av just Beijer därför.

    Det är sniket helt enkelt. Får mig att se lite annorlunda på Sandra. Att hon är en sniken en.

    Kan iofs tänka mig att det stora intresset för mattan bidrog till att sandra satte priset hon satte för att slippa administrering av den budgivning som eventuellt skulle uppstå.

    Jag tycker @bloggbevakning bör granska den påstådda välgörenhetsorganisationen och återförsäljaren mycarpetab. Hur kommer det sig att mycarpet inte skriver något om välgörenhet och hur hur stor andel som går till de påstådda kvinnorna. Varför har auktionsverket slutat samarbeta med mycarpet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.