Ida Nordfors får kritik för sina nedstämda inlägg

Influencern Ida Nordfors, känd från bland annat Bachelor, har postat ett inlägg om en del av den respons hon fått på några av sina publiceringar, där humöret kanske inte varit på topp alla gånger.
Kritiken låter så här:

Du verkar verkligen int må bra, du gråter och är nere jämt. Stackars Sebastian, du måste söka proffesionell hjälp, så tråkigt att följa dig nu, man blir så deppig nästan på allt du lägger ut varje dag.

I feel your pain. But do you have to post pic where you crying. ABSOLUTELY NOT!

Herregud, skärp di, du är en fin ung frisk tjej med tak över huvudet så va glad istället. Du är ju ständigt ledsen och bekymrad, sluta tyck synd om dig själv.

Bara måste ta kort på mig själv och söka uppmärksamhet för allt. Narcissist?

Imagine seeking attention on social media using a dead relativt.

Null sympati fra meg.

Visst är det som en enda stor och varm styrkekram?
Jag kan också kritisera postade gråtbilder, men att trivialisera och vifta bort någons dåliga mående med att de har ”tak över huvudet” är inte okej.
Personer som skriver sådana kommentarer kan inte veta mycket, varken om livet, psykisk ohälsa, sorg eller ….tja…empati.
Att ha det bra ställt är inte en garanti för att inte drabbas av psykisk ohälsa. Gudars skymning, det är så dumt att jag knappt kan formulera mig i text.

Som tur väl är så får Ida mycket stöd i kommentarsfältet av sin partner, vänner, kollegor och följare.

 

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk är rädda för känslor. Har gått igenom bröstcancer och enda man fick höra var ”kämpa på” ”du är så stark”. Ja absolut vissa dagar men svag och nedstämd och helt slut andra dagar och det är helt okey!!

      Verkligen. Livrädda för allt som inte är glatt och kul. Förstår själv inte vad som är så farligt.

      ”styrkekram” ? .

        Jag hatar ordet ”Styrkekram”, fy fan vad det kryper i mig varje gång jag ser det. ?

          Marena.. Det stavas ju *styrkekjam* lägg till *handhjärta* också…. ?

          Känns sarkastiskt verkligen

      Eller hur. Det är ett konstant känslomässigt strutsande, som att det är fult att ge uttryck för ledsenhet, sorg osv. Sen detta att, om någon ofrivilligt går igenom något svårt, säga ”du är så stark”…eller ännu värre: ”du är så stark, det hade jag aldrig klarat, jag hade gått under”, som om personen ifråga som har det svårt har ett val? Om man har svårt att veta hur man skall bemöta någon i kris eller svårigheter, säg bara tex. ”jag finns här”, ”vad kan jag göra för att underlätta rent praktiskt för dig” osv, och dra för bövelen inte in dig själv och hur du själv ev. hade mått eller reagerat.

        Orka bli kränkt över folk som menar väl.

          Handlar nog inte om att känna sig kränkt. En gång är ingen gång men när det i huvudsak är det ENDA man får höra när man går igenom något riktigt tufft blir det rätt.. skrattretande? Precis som Ansi skriver – man har ju inte något val? Mer sällan får man höra ”hur orkar du?”, ”hur går det för dig?”, ”hur mår du egentligen?”, ”behöver du hjälp med något?”, ”kan jag göra något som underlättar för dig?” Osv. Ett simpelt ”jag förstår att det måste vara jobbigt” kan man också komma väldigt långt med.

            Jo men om man utgår från att folk menar väl så behöver man inte bli upprörd över att de använder sådana uttryck. Var glad att de säger något. De menar ju återigen väl.

              Den typen av människor som säger så säger allt som oftast inget mer. När man är mitt i en sorg är det ganska irrelevant huruvida någon annan inte hade orkat det du MÅSTE ta dig igenom. Likväl att säga fel vid ”beklagar sorgen” – det sker ju främst i anslutning till att en person avlidit. Om någon berättar ”min mamma har dött” och jag svarar ”oj, det skulle jag aldrig klara av” eller ”jag skulle dö om min mamma dog!” är ganska så… empatilöst, faktiskt. Det handlar direkt om mig, jag kan inte ta in att någon berättar att dennes mamma har avlidit. Istället lägger jag fokus på hur JAG skulle må i den situationen. Om jag verkligen känner empati frågar jag ju givetvis hurdant det går för den personen. Om det väcker känslor och tankar hos mig kan jag prata om det med någon annan person.

            Jag menar, beklaga sorgen är likadant. Man ska inte beklaga sorgen, man ska beklaga förlusten. Men man kan antingen välja att irritera sig på det, ställa till med en scen eller bara utgå från att personen menade väl och ta det som en välmenande gest. Jag lovar att sista alternativet gör bäst för dig själv i längden. Men visst, ta alla strider du känner för.

        15:47 håller med dej. ?

        Jag läste om en mamma som förlorat sitt barn och att det var så många som sa ”Jag hade aldrig orkat”, det fick henne att må ännu sämre för det fick henne att känna sig som en dålig mamma, som att hon inte borde orka om hon älskade barnet.
        Visst väljer man själv hur man tar emot det folk kommenterar, men är man mitt i en sorg är det inte så jävla lätt och ingenting som bör förväntas av en.

          Det hände mig hela tiden när jag förlorade min pappa, förstod att alla menade väl men ville bara skrika ”jag orkar inte heller!!” rakt ut, men jag hade inget val!

        Ha, tror du på riktigt att nån orkar ”bli kränkt” när i tex.djup sorg? Jösses, utgår från att du antingen inte varit där själv, eller helt enkelt förstår. Om man tex.som relativt ung drabbas av att ens förälder dör, tror du då att någon som säger, ”hade det varit min mamma hade jag aldrig klarat det, vad stark du är” eller ”jag hade aldrig klarat av att få cancer, vad stark du är” enbart menar väl?! De kanske givetvis känner empati, men först och främst går de till sig själva och sina egna känslor, rädslor & fasa (vilket är helt normal, men inget man högt bör delge en människa som är i djup sorg) DET är inte att mena väl i den bemärkelsen att vara stöttande i min bok.

          Oj. Chilla lite.

          Ja givetvis menar de bara väl. Prova utgå från det nästa gång så ska du se att det lättar lite.

            Men intention är inte alltid allt. Man bör väl också fundera på hur det man säger kan tolkas av andra och ta lite ansvar för hur man uttrycker sig. Sedan behöver man ju inte skälla ut den som säger något olämpligt utan att tänka sig för, men irriterad måste man få bli.

              Ja du får bli lika irriterad för det som vad någon annan får bli irriterad över att du tar illa upp av det.

                Men varför bli irriterad över det? Om en person redan går igenom något jobbigt, är det inte läge att visa empati och försökte förstå den människan i stället? Det kan man ju lära sig något av, vem vill inte lära sig och bli bättre på att bemöta människor i kris?

            Pröva att tänka lite utanför din egna box och utgå från att människor i sorg varken orkar eller vill höra nåt om dig, hur starka de är och att du inte skulle palla om du råkade ut för vad de råkat ut för. Finns där, laga middagar, krama om och spara på de plumpa orden, så skall du se att det uppskattas desto mer.

              Man får ju se det som ömsesidigt också på något sätt. Världen stannar för den i sorg, men världen kan ju inte stanna för alla runt omkring. Min pappa dog när jag var tonåring och det var förstås fruktansvärt, vissa av mina vänner hanterade det fantastiskt och gjorde allt rätt, vissa gjorde och sa saker som kanske inte hjälpte mig i stunden. Och jag hade och har fortfarande också svårt för just ”du är så stark som orkar”, det verkar många vara överens om att det inte är vad man vill höra.

              Men med det sagt så skulle jag aldrig hålla det emot någon att de inte visste percis vad de skulle säga och göra för att hjälpa mig. Jag valde kanske att umgås lite mindre just då med de som sade klumpiga saker, men anser inte att de på något sätt är sämre vänner för att hantera en person i sorg inte var deras starkaste sida.

    Hennes instagram handlar om psykisk ohälsa, sorg, HSP och det är hon tydlig med. Det står på sidan.
    Märkligare är ju de influenser och bloggare som utger sig för att vara positiva och ”feel-good” men mest bara skryter, är nedlåtande, gnäller, är överkänsliga för kritik, missuppfattar med flit, läxar upp följare, tjatar om sina krämpor och sjukdomar.

    Har lite blandade känslor kring detta ämne .. Det är 2023, vi HAR lärt oss att folk mår skit. Det är långt ifrån tabu , och snarare en självklarhet att må dåligt. Man reagerar mer när någon talar om lycka, än om sorg/ olycka/depp

      Ja och folk bygger hela konton kring sorg, ångest, trauma osv och det brukar locka många följare också.

      Håller med helt, det är inte alls tabu på sociala medier för precis ALLA pratar ju om psykisk ohälsa?

    Nej men behöver inte posta för att normalisera att må piss! Det gör vi alla! Det är endast uppmärksamhetssökande

      Exakt så – att må piss är normalt, och det vet människor.

        Fast många kan inte bemöta människor i kris. En varm kram hjälper en hel del.

          Men folk är ju olika? Varför ska man gå och bli arg på hur folk inte är som man vill att de ska vara?

      Finns ju grader i helvetet även om alla mår piss. Efter min utmattning, eller i samband med kanske, fick jag sån ocd så hela mitt liv styrdes av det. Tog mig 4-5 timmar av kollande av dörrar, fönster, spis samt handtvättning (man blev smutsig av handduken efteråt så fastnade hela tiden i en loop) innan jag kunde lämna hemmet samt lägga mig på kvällarna. Lite ot, men att alla skulle förstå hur man mår bara för att alla mår dåligt känns bara konstigt att påstå.

        Hur är det relevant till Ida?

          Relevant till kommentaren jag svarade på. Dessutom skrev jag redan i min kommentar att det var lite ot, men du kanske missade det.

        Ja, det är en enorm skillnad på att må dåligt och att vara psykisk sjuk. Söndagsångest mot GAD, nedstämdhet mot depression, ”jag måste kliva på A-brunnar” mot OCD. Det går inte ens att jämföra, och jag tror inte man kan förstå psykisk ohälsa om an inte själv varit drabbad. Därmed sagt kan alla må dåligt, och det ska aldrig förminskas. Det är ju lite som att jag inte skulle få ha ont när jag sparkar i tån för att det finns människor med neuropatisk smärta.

          Ja, menar inte att förminska någon. Men tycker att kommentaren som tycker att man inte får prata om att man mår dåligt förminskar henne. Kanske är det hennes sätt att bearbeta saker, att utåt förmedla hur hon mår.

      Jacqueline – Tycker du nångång att influncers gör något bra? ?

        Nix väldigt sällan. Tycker det är en helt absurd samtidsgrej. Skulle helst se att dom inte existerade

    Folk som inte gör annat än och grinar på Instagram osv är så otroligt tråkiga och löjliga…
    Jag avskyr cry babys….
    Får mig att tänka tillbaka på skoltiden, det fanns ju minst 1 i varje klass som började grina för ingenting… ?

    Se Elin Kjos där… Hon var dödligt sjuk, men fokuserade på här och nu. Kärlek och mod..
    Visst en och en annan ledsen bild, men i överlag en positiv Instagram..

      Eller så gör folk som de vill, och du väljer att följa dem du gillar och skiter i resten.

        Så vad tycker du att vi ska diskutera under det här inlägget då?

      Vem orkar/vill följa en människa som bara är negativ och gråter hela tiden? Genuin fråga.

        Det undrar jag också.

    Behöver vi verkligen prata mer om hur vi mår för att öka medvetenhet och bla bla?! Känns som att det typ är det enda det pratas om. Ångest, diagnoser, ofrivillig barnlöshet, sorg osv.

      Gå i terapi min vän. Tror du kan behöva det.

        Det gör jag. Gör dock inte content av det som så många andra.

        Gå i terapi för vad? Att man tycker att ett ämne redan pratas mycket om?

        Varför ska man behöva gå i terapi för att man tycker livet blir trevligare med positiva människor än negativa. Man MÅSTE inte tala om för hela världen och visa bild på att, ”jag är så här ledsen nu, titta så mina tårar rinner”.

      Det absolut bästa om mannar nedstämd eller ledsen är ju att lägga ner telefonj-veln och träffa en vän, gå ut i friska luften eller göra något annat analogt. Inte friskt sitta och ta selfies när man bölar för att sedan redigera och lägga ut, snacka om att gotta sig i sin egen misär.

    Varför ska det behöva handla om uppmärksamhetssökande och normalisering av psykisk ohälsa? Kan man inte bara få vara örlig med hur man mår utan ifrågasättande? Självklart finns det dom som har det värre, men den innebär inte att alla utom den som har det värst måste må toppen. Visst finns många som drar på sig offerkoftan är förstorar upp småsaker enbart för att få uppmärksamhet, och det klarar jag inte av. Men dåligt måste man få må, över både mindre och större saker.

      Japp. Men du behöver inte ta en selfie när du grinar och lägga upp den. As simple as that.

        Nej det håller jag med om, det var just därför jag nämnde offerkoftan. Orkar man ta upp mobilen och ta selfies så mår man inte så dåligt utan förstorar upp situationen. Men här har ju flera personer rakt av klagat på att hon ens nämner att hon mår dåligt

          Men behöver vår redan sjuka samtid mer normaliserande av detta? Det är ju liksom en av människans grund känsla , att vara ledsen. Alla är det under livet. Det är liksom inget tabu det är så mänskligt det bara kan bli. Ja känner det finns annat som kanske behöver läggas fokus på.

            Fast nu skrev ju jag uttryckligen att kan inte bara få må dåligt utan att det ska klassas som normalisering av psykisk ohälsa. Sedan ska psykisk ohälsa absolut inte vara tabubelagt, men det ska inte behöa stå mellan att alltid må bra eller att alltid fokusera på ohälsa.

        Varför får hon inte göra det om hon vill det? Ingen BEHÖVER lägga upp något alls på Instagram.

          Exakt! En selfie, etc, är ju också för uppmärksamhet.

    Bara för att man ”har allt” så betyder det ju inte automatiskt att man inte kan må dåligt.
    Det är okej att må dåligt också, det gör alla mer eller mindre i livet, bra att folk pratar om det oavsett vem det är.

    Känns inte så aktuellt att bygga sitt varumärke kring att normalisera att vara ledsen och gråta 2023. Vi alla vet väl och kan väl det by now? Eller hör det till deras nya strategi att vara inte vara perfekt, autentisk och personlig för att det ska funka bland följarna som det gjort för så många andra? Lite snark på den faktiskt

    Är mer trött på kommentaren som Ellens att alla som kommenterar negativt mår såååå dåligt själva. Att man inte kan störa sig på folk om man mår bra?

      Ungefär lika tröttsamt som att alla som kritiserar någon per automatik är avundsjuka.

        Ja, det eller bitterkortet. Klassiker.

      Kanske mer; man kan absolut störa sig men hur bra mår man egentligen om man har ett behov att kommentera det och vilja trycka till någon? Såvida personen i fråga inte specifikt efterfrågat den typen av kommentarer/åsikter, då är det ju en annan femma.

        Klart man får ha en åsikt på ett blogginlägg.

          Människorna som kommenterat i exemplen har dock skrivit till Ida personligen, via hennes stories på IG och under hennes bilder. Finns absolut ingen (god) anledning att göra det.

        Exakt!

      Det kommer säkert ifrån att man hela skoltiden fått höra att det är syyyyynd om mobbare. Han kan ju inte må bra om han måste slå dig blodig varje rast? Tänk på att han har det jobbigt hemma! Tog dina klasskompisar dina kläder i omklädningsrummet nu igen? Det är för att dom är osäkra! Kanske kan du vänta med att duscha till dom gått? Bara tre år kvar, sen blir det bättre!

      Om man mår genuint bra i sig själv och är i balans och harmoni som människa så har man inget behov av att kommentera negativt eller se ner på andra människor då det inte finns i ens intresse. De flesta har saker och människor som de stör sig på, men man kan fortfarande välja att inte agera på det för då välkomnar man negativ energi och släpper in det i sig själv och mår ännu sämre. Medan människor som väljer att inte agera på det de blir störda av är mer harmoniska i sig själva. Det bästa om man vill må bra är att aktivt välja att inte agera på det man störs av utan att låta det passera.

    Vad jag tror Ida behöver är ett jobb som inte är relaterat till sociala medier eller som ”influenser”. Rutiner är vad hon verka behöva, ett jobb som skapar stimulans. Jag förstår att många influenser mår skit eftersom de är sina ”egna” arbetsgivare men jag tror verkligen inte det passar alla. Jag kan hålla med att allt Ida uppdaterar om är om att hon mår dåligt, men om hennes konto ska handlande just detta kommer hon aldrig att bli bra.

    Oj, varför får hon inte välja att dela med sig av vad hon vill från sitt liv.

    Juste press att få på sig, att andra liksom förminskar hennes liv och kräver att hon endast ska redovisa positiva saker.

    Så om det ibland inte är något bra att visa, ska hon då göra som alla andra vi klagar på, visa en falsk fasad??

    Jag tycker om Ida. Jättebra att dela sina känslor med andra änn att bara visa en perfekt fasad. Vi ska stötta varandra och vi är alla bara människor. Livet är som en bergodalbana. ❤

    att må dåligt är inte reserverat till en viss sorts människor.

    Vissa verkar anse, att de som har mycket pengar och/eller kropp samt utseende som anses ”bättre” än normen ABSOLUT inte kan må dåligt och gud förbjude om de skulle våga påstå det.

    Mycket märklig inställning

    Ot. Har Bianca gjort BBL? Ser suspekt ut på hennes sista bild på insta. ?

      Fult oavsett

      Självklart! Om man tittar på senaste avsnittet av wahlgrens så har hon absolut NOLL rumpa. Den är plattare än en pannkaka. Så antingen BBL eller retuschering.
      Pinsamt och tragiskt på samtidigt.

        Ja, dessutom förmedlar hon ett sjukt ideal. Superskinny med fejkbröst och rumpa. ☹️

          Att hon får hålla på helt okritiserat är för mig sjukt! Hon borde inte få varken mer tv-tid eller uppmärksamhet. Hon står för så sjuka ideal ( bokstavligen) spyr upp all mat och köper en rumpa!?????

            Såg just en bild i Aftonbladet på B idag. Hon ser ut som en helt annan människa. Visst hon har blivit äldre, men det är inte det, utan, dels givetvis alla lager smink, i nivå med After dark, men mest alla fillers, injektioner mm, ansiktet är helt ommöblerat. Jag tycker personligen inte det är fördelaktigt alls.

            Hålla på med vad?

              Användas som modell, vara programledare osv osv. Det normaliserar det hela som hon håller på med när hon hyllas till höger å vänster

        På vilket sätt tror du den här typen av kommentarer hjälper? Helt ärligt, konstigt att folk tappar det och gör farliga operationer när folk sitter och säger att någons rumpa är plattare än en pannkaka.

        Du är en lika stor del av problemet som Bianca.

          Eller så söker Bianca bara hjälp hos en terapeut och börjar träna. Som man ska. Hon är farlig och ska inte daltas med.

      Du hann före ! Var tvungen att zooma in facet för att se om det var hon.

      Har kollat bakåt i hennes flöde och tycker att det är svårt att se när den skulle gjorts i så fall. Bilden du hänvisar till ser onekligen suspekt ut men det finns äldre bilder där det ändå ser ut som att hon har lite rumpa.

        Samtliga är retuscherade. Går man förbi henne live ser man det ( vilket jag har gjort flertalet gånger )

          Aha, tack!

      Exonph har precis hintat om just den bilden o skrivit ”inte bbl men fillers”

    Jag tycker hon verkar känna mycket press och tycker det är konstigt att hon bara jobbar med att samarbeta med massa olika företag. Blir väl en stress. O detta väldigt snabbt efter att hon var med i bachelor.

    Folk klarar verkligen inte av när människor mår dåligt. Så jäkla nonchalant.

      Det gör folk. Folk klarar inte av töntiga influensers som tar en gråt selfie å lägger upp ?

    Livet som offentlig kvinna: var glad, men inte för mycket. Men visa att du också kan vara ledsen, men inte för mycket.

      Precis, var lagom av allt så är det ”rätt”, stick inte ut på något sätt ??‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.