Hälsovin?

Det kom ett dm.

Jag googlade ”Hälsovin” och det verkar vara någonting som flera vin benämnt som, så jag antar att man får det. Malin Eklund är i alla fall inte först med det.
Om det är ett lämpligt sätt att benämna alkohol, det är nog individuellt beroende på vem du frågar.
Anledningen till att det här vinet är ett ”hälsovin” är pga att det är sockerfritt, lågkalori och veganskt. Det kan man sån klart tycka är bättre för hälsan, än ett sockrigt vin mm, men vinet innehåller ju fortfarande alkohol.
Så här skriver Folkhälsomyndigheten om alkohol:

Alkohol är en av de främsta riskfaktorer för sjukdom och tidig död som går att förebygga. Konsumtion av alkohol kan dessutom orsaka skador och sociala problem för både den som dricker och för andra. Tillsammans leder medicinska och sociala skador som orsakas av alkohol till stora kostnader för samhället.

Så ”hälsovin”? 
Jag vette fan alltså…
Jag får nästan ”health washing-vibbar” av det här.

Vad tycker ni?

101 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, jag är ingen somalier, men rent spontant är det väl bättre än annat? Om man bortser från alkoholen vill säga.

    Jag tänker att man gör ett aktivt val när man dricker alkohol, det innebär vissa saker för sin hälsa. Vilken man leva asketiskt så får man hoppa över allt det som anses vara det lilla extra.

    Glöm inte heller att alla vill ha sin USP, sin marknadsföring och sälja.

      Dagens roligaste autocorrect ?

      Jag håller helt med dig. Man är olika, men mitt liv går inte ut på att maximera och optimera varenda litet steg. Sen hur ett sockerfritt vin smakar kan jag inte uttala mig om, men skulle absolut kunna tänka mig att ge det en chans.

      ?????

      Oj, trodde verkligen att det skulle bli en jätterasistisk kommentar efter halva första meningen, haha.

      Enligt Systembolaget har de flesta rödviner hos dem en sockerhalt under 0,3 gram per 100 ml, samma som detta ”hälsovin”. Det är dessutom förbjudet inom EU att tillsätta socker i vin så ”hälsovinets” marknadsföring om inget tillsatt socker är därmed meningslös. Likaså att det är veganskt, innebär bara att det inte filtrerats med äggvita lr kasein. Däremot har ”hälsovinet” tillsatt sulfit, något de flesta vinälskare möjligen tycker är fel. Och så att det kostar 59 kronor, billigt i fler än en aspekt.
      0,3 gram socker per 100 ml motsvarar en dryg halv tesked socker per liter – så för att sockret ska bli problemet med intaget av vinet bör man hålla sig på typ Depardieus konsumtion. Han påstår sig kolka 12-14 flaskor vin per dag.

        KOLKA!! Var längesedan jag hörde någon annan än jag använda det ordet! ?

      Hahahha läste första meningen och bara men va??? ?

      Sommelier här ??
      För att göra vin behöver man jäst + socker = vin. Jästen äter sockret och vin skapas. Vin kan vara helt utjäst, alltså torr vin = ingen restsötma och inget socker finns kvar i den slutgiltiga produkten. Men oavsett ”skinny wine” eller ”hälsovin” så är alkohol det som är farligt, inte socker eller sulfiter eller andra tillsatser.

      Kan ha fel men tror det stavas sommelier men uttalas somalier?

        Det uttalas även sommelier.

    Haha okej i så fall är väl light cigg = hälsocigaretter då?

      100% health washing. Inget fel med att säga ”sockerfritt vin”, det är väl jättebra och det är nog mer än nog för att locka en stor (hälsomedveten och ätstörd) kundkrets. Men att dra det så långt som till att marknadsföra det som ”hälsovin” får det ju att låta som att det finns dokumenterade hälsofördelar med att dricka det (i förhållande till att låta bli, inte i jämförelse med att dricka annat vin).

      Visst, sockerfria cigaretter! Hälsan själv!

      Alkohol är ett gift. Det är själva definitionen av alkohol.

    Ja alltså benämningen ”hälsovin” känns inte det på gränsen för vad som är tillåtet? Konsumentverket skriver tex ”Förskönande beskrivningar av alkohol eller dess smak, som exempelvis innehåller värdeomdömen, anspelningar på högtider/årstider eller särskilda stämningar bör normalt undvikas.”
    Läge att dra ett mail till ”alkoholombudsmannen”..?

    Nästa steg är att saluföra ekologiskt och närproducerat kokain! 😀

      Fairtrade-koks! Garanterat fritt från gängkrig.

        Låter som en fantastisk idé! ?

      För den miljövänlige kokainisten ? Kokain som inte orsakat skogsskövling i Amazonas!

        Nu odlas ju inte kokablad i regnskogen precis och ar ofta valdigt ekologiskt odlat sa fram till den punkten skulle man ju kunna marknadsfora det, sen kommer den dar lite jobbigare biten nar sjalva kokainet ska framstallas och man behover peroxid och bensin, men det gar nog att komma runt med typ ”70% ekologiska ravaror”. Narproducerat blir ju lite svarare om man inte rakar bo i Peru, Bolivia eller Colombia da, jag bor hyfsat nara Perus storsta kokaodling sa jag skulle kunna fa narproducerat om jag ville…men det vill jag inte, nojer mig med att dricka koka-te de gangerna jag ska ut pa vandring pa over 5000 m o h (det ar inte speciellt gott, men det hjalper lite mot huvudvarken och andfaddheten).

          Men snark

    Anders Melldén har skrivit en krönika för SVD om detta; ”Allt fler mousserande viner görs dock helt utan sockertillsats. Då skrivs ”zero dosage” eller ”brut nature” på etiketten. Vinet får fortfarande ha tre gram restsocker från jäsningen men oftast är det mindre. Ett sånt vin lanserar poddaren nu i Sverige och det är inget nytt, över 450 bubbel i samma kategori hittar jag på bolagets hemsida. Det som är nytt är marknadsföringen, enklare att förstå än krångliga franska termer.”

    Vi måste sluta tramsa nu!

    Nya studier visar att så lite som 4 standardglas alkohol per vecka kan leda till hjärnskador och bland annat öka risken för demens etc längre fram i livet. Hälsosamt, don’t think so!

      Men du vet, det är sockret som är den riktiga fienden. Socker = kokain, heroin eller vad nu sockerhetsarna brukar likna det vid. Myyycket bättre med ett kallt glas rosé i solnedgången, så chict och instagramvänligt.

      nYA sTuDieR

      Det är farligt att leva.

      I studien står det dock 1-2 enheter per dag:
      ”…show that the negative associations between alcohol intake and brain macrostructure and microstructure are already apparent in individuals consuming an average of only one to two daily alcohol units, and become stronger as alcohol intake increases.”

    Kanske inte hälsosamt men vuxna människor får göra som dom vill ??‍♀️
    Jag tyckte det lät gott ?

    Har försökt lyssna på Malin och Jennys blogg några gånger. Det var outhärdligt. De är på två helt olika planeter intellektuellt.

    Malin är mognadsmässigt som en 14-årig osäker tjej som har svårt att tänka intressanta och intelligenta tankar. Det är dessutom häpnadsväckande att hon och Sigge har bott i USA under många år och att hennes engelska fortfarande är så undermålig. Svenskan också för den delen.

    Det är också skrattretande att hon började på juristprogrammet och hoppade av. Det är dock tydligt varför hon inte klarade utbildningen. Hon förstår inte ens att benämningen ”hälsovin” kan tolkas som ett glorifierande av alkohol ur ett reklamperspektiv. I ett samhälle där ”hälsa” och ”hälso” är likamed något positivt kan hennes reklamartikel inte anses utgöra något annat en ett brott.

      Känner exakt samma! Det känns som jag lyssnar på fjortisar med noll allmänbildning, vilket då gör att det är outhärdligt att lyssna på.
      Tror Jennie skulle kunna göra sig i ett annat sammanhang, men här är det enbart pinsamt!

      ja hon låter rätt korkad jag orkade inte heller med deras podd…

      Hon verkar ju ha tagit paus från podden nu.

      Hon har ju uppenbarligen kommit in så det säger väl någonting? 🙂

        Camilla Läckberg hade väl 5,0? Säger väl allt.

        Vi såg ju alla hur mycket bildning hon har i På spåret.

        Det säger i princip bara att hon hade snälla gymnasielärare eller att intagningspoängen var låga det år hon sökte in.

        Att hon fick avsluta studierna säger mer.

      Jag var väldigt nyfiken och hade höga förväntningar efter att ha hört Sigge berätta om sin fru. Efter att ha hört de avsnitt av Keeping Up där hon är med blev jag bara mer och mer… förvånad? Väldigt ytlig och intetsägande person, lååååångt ifrån de reflektioner och analyser hennes man levererar. Jennie Hammar har äntligen fått en poddpartner som matchar henne: Johanna Norén är lika kul och smart som hon själv.
      Podden är riktigt lyssningsvärd sedan Malin slutade.

    Rödtjutet kostar 59 spänn, har skruvkork och är därmed i alla fall bra för ekonomin. Och 13% alkoholhalt ger även billig fylla. Rena Spanienpriset.
    Komiskt att kalla det hälsovin.

    Hälsovin måste väl ändå vara så nära man kan komma definitionen av en oxymoron som möjligt?

    ”all natural”? Till skillnad från alla onaturliga viner gjorda på plastdruvor?

      Gud jag sprutade kaffe på mobilen när jag lästa detta. Såg framför mig dom där dekorationsfruktfaten med frigolitbananer o plastdruvor. Min kompis mamma hade det i en skål på vardagsrumsbordet o jag va sååå avundsjuk på dessa ”verklighetstrogna” frukter som man INTE fick leka med. Så lockande.
      Tack för begravt minne!

    Enda sättet att få till ett hälsosamt vin är att ta bort all alkohol. Och då finns andra drycker som är godare än just alkoholfritt vin. Att lura i nån att mindre socker i vin gör det mer hälsosamt är bara hål i huvudet.

    Om man dricker så mycket vin att man behöver ett sockerfritt då kanske man dricker vin för ofta?

      Fast man behöver väl inte dricka vin ofta för att vilja ha ett sockerfritt? Kan finnas många anledningar till att man hellre väljer ett sockerfritt vin

      Varför skulle det vara så? Allt behöver inte va ett problem för alla. Ja dricker två till maten nästan varje dag ?

        Flaskor??? Isåfall ett litet problem 😉

        Då har du ett problem haha

          Men snälla ?? TVÅ GLAS! Smh

      jag dricker Cola Zero kanske en gång i månaden, måste jag alltså byta ut den mot vanliga Cola?

        Cola Zero är ju mycket godare än vanlig socker-Cola! Fräschare i smaken (tycker jag, alltså).

    Alkohol är fan djävulens piss.

    Mer lugnt, jag förstår inte att folk fortfarande dricker alkohol.
    Såna dumheter skiten kan leda till – varför riskera.

      Jag förstår inte. Vad riskerar gemene man med alkohol?

        Skojar du nu eller..?

        Du har bland annat en högre risk att drabbas av cancer även vid väldigt lågt intag av alkohol. Det pågår just nu en informationskampanj om detta

        https://www.alkoholochcancer.se/vad-sger-forskningen

          Äsch! Allt ger cancer ju ? Kommer trava på med två glas rödvin till maten ändå ☺️

            Din fråga var vad gemene man riskerar med att dricka alkohol och jag svarade.

            Jag dricker för övrigt alkohol jag med men man får som med allt annat i livet göra en avvägning om det är värt det.

      För det är gött

    På vilket sätt är ett ”vanligt” vin icke veganskt? Genuin fråga ? Känns spontant som när de skriver ”glutenfria havregryn” på förpackningar ?

      Att det har trampats av samma barnfötter, som de som syr Pernilla Wahlgrens Ullaredkläder?

      Det är något med filtreringen av vinet som kan vara icke- veganskt, om jag minns rätt.

      Och ang glutenfria havregryn så är de separerade från veteroduktionen helt. Vanliga havregryn körs nära eller i samma maskiner, produktion som andra gluten-säd. Men ja jag håller med, det känns ologiskt när man ser det i hyllan.

        Ah där ser man. Tack för svar ?

          Filtreras med fiskblåsa.

      Tydligen tillsätts äggvita ibland för att göra vinet mindre strävt och klarare.

    Vad det än kallas så längtar jag efter varma sommarkvällar med ett glas vitt i solnedgången. Nom, nom! LIFE!

    Är nästan avundsjuk på alla som tycker vin är gott. Det ser så mysigt ut med ett glas vin. Synd att alkohol smakar helvete bara. 😛

      Jag kör med alkoholfritt rosé sommaren igenom! Godare än med alkohol tycker jag, förutom att det är billigare och man kan köra hem sen.

        åh kan inte du tipsa om nåt bra alkoholfritt rosé?

          Jag är ingen som har ”koll” på viner, men jag köper oftast Black Tower alkoholfritt Rosé, brukar finnas på systemet och i vissa större Ica-butiker. Det billigaste som brukar finnas typ överallt är Carl Jung, men den är inte god.

      Drinkar kan ju vara hur goda som helst! Särskilt cubanska! ?

    Aha det är ett hälsotillskott det här vinet. Hur mycket ska man dricka för att få full effekt?

      Du känner när du har ”full” effekt, precis efter salongs och lite innan minneslucka.

      Per 100g innehåller vin någon enstaka procent av DRI för vitaminer och mineraler. Så typ 10 liter skulle jag säga. Tyvärr lär man dränkas i vin på kuppen, men det är ju åtminstone hälsosamt.

    För sakfrågans skull.. ett vin med låg sockerhalt brukar väl ändå kallas för ett torrt vin?? Dvs de försöker delvis ändra namn på ett redan myntat begrepp?

    De flesta vin är hälsovin i små mängder och i gott sällskap, eller för sig själv i skön stämning en fredag t.ex. Det gör en ofta gott att dricka ett glas ibland och det är också hälsa.

    Har en vän som dricker i snitt 1-1,5 flaskor vin varje kväll, är sjukt oroad över den konsumtionen. Hen hävdar bestämt att hälsan är under kontroll pga att hen äter hälsosamt iallafall ???

      Skrämmer den hälsosamma maten iväg den toxiska acetaldehyden mån tro?

    Vill diskutera SB’s senaste inlägg! Är det ironi eller sanning?

      Hon grät när hon testade positivt för graviditet ändå väljer hon att behålla barnet? Jag tycker synd om alla inblandade i det här och vissa saker borde hon kanske lyfta med andra och inte Internet…

        HareGudrun! Är det så farligt att gråta då?
        Är väl inget konstigt med lite känslor om man står där med positivt grav-test?
        Så om man blir känslosam / osäker / överväldigad / rädd när man får veta att man är gravid så borde man inte behålla barnet?
        Grattis till att vara Jeanette som alltid har rätt / Jeanette – fördömande på internet / Jeanette utan vett / Jeanette som tänker snett / Jeanette-tryck-ner-andra-tills-du-blir-svett

          Lols vad du är påhittig, älskart!

      Vilken SB? Sa… Be… ?

        Ja

      Vad är det att diskutera?
      Att inte ALLA föräldrar – läs kvinnor, män tillåts ju att fortsätta vara personer med andra intressen än BARNET även som föräldrar – älskar ALLT man ca måste ställa upp på som förälder?
      Får man inte drömma om att slappa i en hängmatta i all evighet amen, medan man förväntas förundras över ännu en pinne / sten / boll / hund / brandbil / myra i gryningen?

      PS: passa på att anmäla alla i kommentarsfältet hos SB som känner igen sig i texten till soc också…. FRUKTANSVÄRDA morsor som drömmer om att sitta i lugn och ro och dricka vin i stället för att peta på manet och kasta boll sjutifjortontusen gånger!
      (tips: detta var ironi, för dig som verkar ha svårt att utläsa sånt)

      Jag tror både och. Hon har ju lyft den känslan oräkneliga gånger tidigare, men nu spetsat till det för att provocera och driva med sina ”haters”.

      Jag gillar mycket med SBs blogg, men för mig skaver hennes inställning till föräldraskapet. Bilden av inställningen hon ger genom bloggen alltså, jag känner inte henne.

      Hon verkar vara väldigt närvarande som förälder och älska sitt barn, tror inte alls att det går någon nöd på honom.
      MEN, att hela tiden framhålla hur otroligt skönt det är att komma bort, iväg, att det är där, i bortavaron som livet är typ; det sitter inte bra hos mig.

      Jag gillar också att hänga på barer me vänner, sitta och diskutera allt och ingenting i timmar. Men sen kryper jag ner bredvid mina barn och det känns lika härligt det. Jag vill inte alltid vara ifrån mina barn och känner att jag lever lika mycket när jag är tillsammans med dem. Även om det är helt otroligt jävla trist att kolla på samma Disney-filmsnutt för 30e gången på en morgon finns det andra saker i föräldraskapet som är helt fantastiska. Men jag hör /läser aldrig SB lyfta de sakerna, längtan efter barnet. Bara suget bort. Och tycker det är lite sorgligt, även om jag fattar att bloggen inte nödvändigtvis speglar verkligheten.

        Vad ni håller på. Hon är författare. Att testa och vrida och vända på ord för att klä känslor och ögonblick är hennes jobb. Det behöver inte vara ”sant” som i den enda sanningen, men en skärva av sanningen, också det som skaver. Dessutom bra mycket mer intressant att läsa än era ”älskar att krypa ner bredvid mina gulligullibarn”, det finns dessutom ingenting i det hon skriver som skulle visa på att hon INTE ”älskar att krypa ner bredvid sitt barn” (som hon fö övrigt omtalar som prinsen).

        ”Hon är en bra förälder MEN!”
        Alltså ge er. Vill ni verkligen värna om barn som lider är det nog inte här ni ska leta.

          Nu har ju du uppenbarligen inte läst vad jag skrivit ordentligt. Vem skriver om barn som lider?

          När hennes inlägg andas livslust och glädje handlar det nästan alltid om barnfria situationer (nya kläder, barnfria kvällar, vara på restauranger, ett nytt gott vin, vara på väg ut osv). Väldigt, väldigt sällan den känslan lyser igenom när hon pratar om barnet/vara hemma med familjen.

          Det betyder inte att hon inte känner så, men jag ställer mig lite frågande till varför det är den bilden hon vill ge av sig själv.

            Olycklig: https://www.instagram.com/p/Cq-tOaNImbT/
            Anknytningssvårigheter: https://www.instagram.com/p/CqFem07M1F6/
            Brist på livslust: https://www.instagram.com/p/CpsFMBbMMOe/
            Suget bort från barnet: https://www.instagram.com/p/Co7Bc24MxGJ/
            Tristessen: https://www.instagram.com/p/CkK5jChMmDG/

            Igen, av allt som händer i världen är det detta du ”ställer dig lite frågande till”?
            Släpp det. Och ”bilden hon vill ge av sig själv” – uppenbart mer ”bilden det ger i din lilla fyrkantiga hjärna”.

              Haha, du är för rolig! Vem orkar?! ?

            Varför vill Pernilla Wahlgren med familj ge en bild av att vara fullkomligt korkad?

            Men hon är kanske så närvarande och hett lycklig när hon är med sitt barn att hon faktiskt blir trött och behöver andra upplevelser för att få göra något annat än att vara med sitt barn.

            Att hon skriver mest om sin längtan att göra ditten och datten kanske beror på att hon inte vill skriva så mycket om sin inre känsla med barnet.

            Ja jag vet inte, vet inte vems det är så jag vet verkligen inte. Inte ett dugg vet jag. Men vill bara skriva ner min tanke.

        Jag håller med, bra formulerat! Det mesta som skrivs om familjelivet/föräldraskapet är neutralt eller negativt färgat. Medan det som beskrivs med glädje är egentiden/den barnfria tiden. Det är klart att läsaren får en bild då av att hon inte trivs med det förstnämnda. Kanske det är en depression i grunden.

          Kanske är det ett konstnärskap i grunden.
          Där det är det som skaver som är intressant. (ref ca alla konstnärers samlade verk)
          Det är väl ca samma med det hon skriver om kärlek och relationer, hon är uppenbart intresserad av de små sprickorna i tillvaron. Som för övrigt är mycket mer intressant att läsa än gullegosmyset ni verkar kräva av ”en lycklig mamma”TM.

            Det hon skriver mest om är ju inte det som skaver, utan ✨egentiden✨. Ingenstans skriver jag eller Anonym om att man måste älska allt med föräldraskapet eller aldrig efter att sett sitt barn första gången någonsin se tillbaka på tiden före som något annat än tomt, så varför blir du så provocerad att du hittar på halmgubbar?

            Det hon skriver just nu är inte så nyanserat, det är det många reagerar på.

              Och många som känner igen sig.
              Varför blir du så provocerad av det? Det du skriver är inte så nyanserat.
              Antingen bryr man sig om andras föräldraskap för att man misstänker att någon far illa, och då gör man något åt det.
              Eller så bryr man sig inte.

    Kan man kalla rent kokain som hälsoknark? Eller weed för hälsocig? Naturligt, vegan och no carbs? ?‍♀️

      Om du odlar opiumvallmon i din egen trädgård utan besprutning så får du ekologiskt och lokalproducerat morfin. Glöm inte att klimatkompensera leveransen.

    Glukos är vår primära energikälla då det driver kroppens celler, samt är hjärnans enda energikälla (bortsett från ketonkroppar). Etanol bidrar med precis noll hälsoeffekter men metaboliseras till acetaldehyd i kroppen, vilket är en toxisk substans och därmed kan skada kroppen id större upprepad exponering. Med andra ord, det är inte sockret som är hälsoproblemet i ett vin.

    Om jag blandar lean på sockerfri läsk, blir det ett hälsolean då?

      Vad är lean?

    Jag har alltså inte skrivit något om att hon är vare sig olycklig, har anknytningsproblem, brist på livslust osv det har du själv hittat på och nu försvarar henne mot ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.