Kvicksand och Svarta Madame

Moa DeBruin har listat fyra saker som hon var rädd för som barn, och jag kan omedelbart skriva under på i alla fall två av dem. 
Svarta Madame och kvicksand.
Jag minns fortfarande hur man ska göra för att klara sig om man hamnar i kvicksand, men jag har ingen aning om hur jag fått reda på detta, eller när?
Jag bara VET hur man ska göra, och vem vet? Den kunskapen kanske kommer in ”handy” one of these days? Man ska aldrig säga aldrig…

Moa skriver att hon var livrädd för tvestjärtar, Björnloka, kvicksand och Svarta Madame. För den som inte vet så var Svarta Madame en lek vi lekte på skoltoaletterna, där man i mörkret skulle ropa ”Svarta Madame, Svarta Madame kom fram” tre gånger och så skulle hon uppenbara sig i spegeln.

Här kan du se videos på hur man undkommer kvicksand.
You are welcome. 🙂

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag var livrädd för tvestjärtar för ryktet gick att de kröp in i ens öron och bildade bo där. Idag när jag tar upp det är det alltid någon jävel som ska sägs ”Joo men det KAN faktiskt hända” så jag vägrar prata tvestjärtar mer nu… 😛

      EXAKT vad jag också var livrädd för! De kunde krypa in i öronen, bygga bo och lägga en massa ägg. Kryper i mig när jag tänker på det..

      Samma här. Var livrädd för tvestjärtar som liten och tycker fortfarande de är äckliga även trots att jag vet att de inte kryper in i öronen.

    Hur skulle en liten tvestjärt kunna nypa av ett finger?

      Barn kan få för sig allt möjligt ??‍♀️

      Det kanske är en stor tvesjärt med stora nypor ?

      Tror i usa dom tror att säger man Candy man några gånger kommer han synas i spegeln. Hua ?

    Vi lekte ofta Svarta Madame och Anden i Glaset haha. Tyckte jag var superkul! Men var rädd för A-brunnar och K-brunnar och det är jag fortfarande. Hoppar över alla ?

      Jag undvek också A-brunnar men k-brunnar skulle man gå på, det betydde tur har jag för mig.

      Varför är du rädd för k-brunnar? De är ju bra. Det är A-brunnar man ska undvika.

        Jag vet faktiskt inte men gör det automatiskt haha

          A-brunnar är bara farliga om du inte går på ett minst motsvarande antal K-brunnar. Råkar man gå på en A ska man alltså snabbt som attan ta sig till en K, för de tar ut varandra. Och överlag ska man se till att gå på så många K som möjligt! Man kan såklart rent tekniskt sett gå på så många K redan på förhand att man inte behöver bry sig om att man råkar snubbla över en A, men skulle aldrig ta risken att ”inte bry mig”. ?

            Jag vet inte ens vad K-brunnar gör men jag har levt 36 år utan att trampa på en i alla fall hahaha

      Samma! Det började som en lek som blev en tvångstanke som vuxen hahah.
      A- brunnar är otur och K – brunnar är bra för det betyder kärlek

        Haha, jag har bott utomlands hela i över 25 år, men undviker A-brunnar och ser till att jag går på k-brunnar när jag är hemma och hälsar på!

        Jag råkade lära min hund som jag hade som barn att undvika brunnar för det fanns endast a-brunnar på de promenadstråk som mina föräldrar tillät ?
        Upptäckte det när vi flyttade hemifrån och det fanns K-brunnar på nya stället. Måste ha undvikit alla brunnar som bara den tidigare för hon ville inte låta mig gå på ngt som liknade en brunn❤️

    Man lär sig ngt nytt varje dag. På min tid var svarte madam typ som ryska posten. Ex tjejerna gömde sig i ett mörkt klassrum och killarna skulle hitta ngn i mörkret att krama/pussa/kyssa. Kanske inte så korrekt idag men i mellanstadiet på 80-talet var det klassfestens höjdpunkt (när man visste i vilket hörn hon stod ?). Trevlig helg!

      Men blä

        Men lägg av, var inte så jävla känslig.

        Måste vi stå till svars för lekar som fanns när vi var barn?
        Det är ju inte som att Per säger att han leker det nu ?

      Det lekte vi också! Men vi kallade det krabban eller någon liknande (?). Också mitten av 80-talet när man gick på mellanstadiet. Sååå pirrigt och man hoppades bara att killen man gillade skulle hitta en ☺️

    Minns att jag såg ett tv-program som gick sent en kväll på UR eller SVT. Där pratade dom om kvicksand och att det fanns i termometrar. Efter det vågade jag inte sitta nära fönstret i köket, där termometern var. Oerhört rimligt!

      Hahaha jag syftade på kvicksilver. Aahhh jag behöver semester ?

        Jag blev så fascinerad av din kommentar och undrade vad fasen det där var för experiment ?

    Som barn var jag rädd för detta:

    Källaren
    Att mina föräldrar skulle skilja sig
    Att det skulle bli krig
    Att dinosaurier skulle komma tillbaka
    Fula gubbar
    Höjder
    Döden
    Spöken
    Häxor
    Fladdermusen i Basil mus
    Styvmammor

      jag var livrädd för skeletettet i greveholm. Trodde han bodde i vårt badrum och satt alltid bakom mig på toaletten hhahah

      Haha igenkänning på precis alla punkter.

      samma här! var också mycket rädd för att jag skulle få mjältbrand i ett kuvert med posten.

      ’Att dinosaurier skulle komma tillbaka’ Haha det var det gulligste jag hört.

      Jag hade en återkommande mardröm som barn att dinosaurierna kom tillbaka ?

    Som barn var jag, naturligtvis bortsett för mördare under sängen och bakom dörren, fullkomligt livrädd att det skulle komma upp en hand ur toaletten och dra ner mej i avloppet varje gång jag satt mig på toastolen för att kissa. Helt ologiskt men i mitt barnasinne fullt rimligt 🙂

      Haha, det tror jag än idag när jag går på utedass och bajamajor ?

        JAG MED

    Efter att ha sett Arkiv X en gång som liten var jag livrädd för att det skulle komma upp ett slemmigt monster ur avloppet i duschen ? Någon som kommer ihåg det avsnittet?

      Ja, vagt? Nu när du säger det.

    Jag var rädd för minor. Läste en bok av Henning Mankell där en tjej klev på en mina. Och det var inte när hon trampade på den utan först när hon lyfte foten som minan smällde. Och jag vill minnas att det beskrevs i boken att hon förstod att hon stod på en mina. Tanken slog mig orimligt ofta att marken under mig kunde explodera när jag lyfte foten i ett steg.

      Eldens hemlighet heter den boken.

      Den läser de fortfarande i skolan.

        Japp, har precis läst den med mina femmor som alltid. De flesta brukar tycka om den väldigt mkt ??

        Ja precis, den var det. Fantastisk bok!!

        Åh jag älskade den som barn! Tror den är en bok att tacka för att jag började älska böcker och slukade typ 3 stycken i veckan fram till jag var i övre tonåren. 🙂

      Usch jag med! Läste den boken i mellanstadiet och det följde med mig hela vägen in i vuxenlivet. Så hemskt och sorgligt

    Att mina föräldrar skulle skilja sig
    Tjuvar och mördare när jag var ensam hemma
    Vilda djur, typ lo och varg i skogen
    Äldre barn

    Mina småbröder brände sig rejält på björnloka när vi var små och fick armarna fulla med brännblåsor. Jag blev otroligt svartsjuk på uppmärksamheten de fick och tog björnloka, bröt av stjälkarna och gnuggade mina armar i hopp om samma resultat. Hände inte ett skit 🙁

    Var orimligt rädd för kvick sand, troll i skogen, råka peta pinnar i naveln samt bazookas 🙂 Haha alltså, fantasin man hade som barn ändå? Otrolig!

    Just det, skrek också av rädsla varje gång Kenny Bräck (?) dök upp i tv-rutan när jag var liten. Fortfarande oklart varför.

      Nyfiken, vad trodde du skulle hända om bgn petade på en navel med en pinne?

        Min mamma sa att alltid (detta kan ha sagts en gång också) innan vi skulle ut och leka att man absolut inte fick peta pinnar i naveln för då kunde man dö :))

      Jag trodde Kenny Bräck var den som tillverlade risbräck när jag var liten.

    Råkade kolla på Carrie i tioårsåldern.
    Det gick bra ända fram till slutet när en tjej går på kyrkogården och den där handen kommer upp och tar tag i hennes ankel.
    Jag fick en chock, slutade andas en lång stund och blev blå i ansiktet innan jag bröt ihop och grät otröstligt.
    Var rädd i flera år för att gå förbi trånga utrymmen och liknande där en död hand skulle kunna komma fram och ta tag i mig.

    Hade en tavla i vardagsrummet jag var orimligt rädd för. En obehaglig kvinna jag tänkte skulle hoppa ur tavlan. Mitt sovrum var på andra sidan huset så när jag skulle till mamma och pappas sovrum sprang jag mitt allra fortaste genom vardagsrummet och höll andan. Nådde inte upp till lampknappen heller. Tavlan hänger idag hos min farbror, tycker fortfarande den är lika jävla obehaglig.

      Min mamma hade såna Tavlor och när hon hörde att jag var rädd sa hon att de spökade?!
      Nyss sålt en tavla med en kvinna på för jag är gravid och vill inte ge mitt barn samma men som jag fick ? (obs tror inte att den spökar)

        Men vad elakt sagt!

    Jag blev nypt av en tvesjärt på låret när jag satt i sandlådan när jag var liten. Den smärtan minns jag än idag och svullnaden å rodnaden som kom. Usch och fy.

    Man skulle stå och stirra in i spegeln och samtidigt mantra ”Svarta madame, Svarta madame kom fram” tre gånger, sedan släcka ljuset för att få Svarta madame att dyka upp.

    Det som händer när man gör detta är ju att man under en kort tid ser en reverterad bild av sig själv, men sådant har man ju ingen koll på som barn – varpå man tror att det är någonslags övernaturligt väsen man ser.

    Jag var också rädd för mjältbrand när jag var liten (någon ovanför skrev samma). Undrar varför? Jag är född slutet på 80-talet. Var det något man hörde vuxna prata om? Eller var fick man det ifrån?

    Var även livrädd för stridsflygplan. Kom det ett på himlen gömde jag mig alltid i panik. Och när jag var liten flög dom jätteofta, nu hör man dom aldrig 😮

      Kan det vara året efter 9/11 som gjort det?
      Har för mig att det skickades brev med mjältbrand till olika ställen i USA då. Kanske du hörde ngt om det?

    Jag var rädd för kylskåp som barn. mormor och morfar hade ett som surrade högt. Det fick stängas av när jag skulle sova där (sov i kökssoffa i deras ”uthyrningsdel”). Det lyste grön och röd lampa också, svinläskig. Var rädd för alla kylskåp på natten men särskilt det.

    Jag var livrädd för speglar som barn efter ett program på sommarlovsmorgon där en familj tar in på typ ett b&b. Sakta men säkert blir de tröttare och äldre. Sen finner de flera gravstenar i trädgården. Det visar sig att ägarinnan höll sig ung genom att suga ur gästernas kraft genom speglarna…
    Min farmor var noga med sitt hår och på toaletten hade hon en spegel på vardera sida så hon kunde de frisören. Var extremt rädd för de där speglarna.
    Tack för den sommarlovsmorgon!?

      *så hon kunde se frisyren….

    Jag var rädd för att trampa på ett bo med jordgetingar, typ i skogen. Så skulle det komma en gigantisk svärm och sticka mig. Jag var även rädd för bröstcancer när brösten ömmande började växa i mellanstadiet och ”bråck på pulsådern” (fråga mig inte varför men trodde typ att handledens ådror skulle gå sönder?!). Var rädd för fullgubbar och knarkare, för stora killar som gick i klasserna över. Anden i glaset var jag också rädd för, speciellt om någon frågade ”förbjudna” frågor om anden eller döden. Körde förstås på ändå…

    Kvicksandscenen i never ending story nar pojkens hast drunkar i sanden…. Usch far rysningar! Jag sag Roald Dahls Haxorna-filmen for tidigt och kollade alltid efter lila skimmer vuxna damers ogon…

    De där mörkare partierna i skogen, oftast med gran och tall, som man skulle gå igenom.
    Var helt säker på att trolltyg bodde där..

    Jag var rädd för Ica i rutan. Usch. Och för barn med skalpell (såg djyrkorkogården)

      Alltså den scenen… Var det fler än jag som sov på madrassen direkt på golvet? ?

    Trodde att morfar låg begravd i mammas brudkista som stod i hallen, var livrädd för att öppna den.

    Jag gick på dagis när jag såg originalet av Huset som gud glömde. Efter det var jag rädd att taklampor skulle börja svaja av sig själva. Övrigt hade jag tydligen också bestämt att Dracula bodde i stadens rådhus, så det var otäckt när det var mörkt ute. Jag gallskrek mig till att få se serien V med mitt storasyskon och efter det var jag rädd att mammas ansikte skulle börja tappa hud och deformeras och visa upp något annat där under.

    Jag va livrädd för rotvältor.. ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.