Att vara beroende av läkemedel

Ellinor Bjurström skriver om sin psoriasis och om hur inte gillar att vara beroende av att ta ett läkemedel, samtidigt som hon älskar effekten av den. 
Jag är själv beroende av tre olika mediciner, men tänker inte så mycket mer på det, utan är bara SÅ tacksam att jag till slut fick hjälp att må bra igen.

Ellinor skriver även om riskerna som kan finnas med hennes medicin, och att den kan tappa i effekt efter en tid. Det har jag inte varit med om än, men förstår helt att hon känner sig orolig över det.

Jag hoppas hon hittar en lösning som funkar och känns bra för henne, vad den än blir. ❤️‍?

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför använder du ordet beroende? Beroende är faktiskt en kronisk, förvärvad hjärnsjukdom där ditt belöningssystem blivit ”kidnappat”.

      Och vilket ord tänker du är ett bättre ord att använda?

        Var väl någon som googlat ordet ”beroende” och försökte leka duktig genom att kopiera första bästa beskrivning av ordet ?

      Man kan ju vara beroende på olika sätt – beroende av medicinen för att slippa hudbesvär till exempel!

        Associerade rubriken till att det gällde beroende av beroende av läkemedel som man inte behöver. När man läser texten klarnar det.
        Man kan använda ordet behöver.
        I vilket fall önskar jag Ellinor att hon får den bästa hjälpen. Bra att hon har insikt i vad sjukdom och dess behandling handlar om.

        Utkastad från en affär? Snacka om att jag skulle göra en fet diskrimineringsanmälan !

      Att vara beroende av en medicin för att hålla en sjukdom stången är inte samma sak som att vara knarkare, vilket verkar vara det du är ute efter.
      Men tack för att du upplyser en nykter alkoholist om vad ett beroende innebär. 😉

        Jag som nykter alkoholist och fd missbrukare reagerade faktiskt också på ordet, så det handlar inte om okunskap alltid.
        Sockerberoende är fan lika illa.

          Att skriva alltså! *Kli*

        Att behöva ta en viss medicin eller i behov av en viss medicin kanske är en tydligare formulering… Att vara beroende av någons hjälp, men när man talar om beroende och medicin så kan det lätt misstolkas som ett medicinberoende. ?

          Håller med! Man har ett medicinskt tillstånd som kräver läkemedelsbehandling. Skulle inte säga att jag är beroende av medicin mot pollenallergi bara för att jag behöver ta medicinen på daglig basis för att må bra.

      Jag tycker nog att beroende är rätt ord, beroende av medicin för att inte få symptom på sjukdomar eller krämpor man har. Vi är beroende av mat, luft, vatten och det har inget med att vi förvärvat en hjärnsjukdom.

      Håller med, beroende är mycket negativt laddat, särskilt i den här kontexten. Behöva är ett bättre val. Jag behöver ta ett läkemedel flera gånger varje dag, ett par dagar utan så är jag död. Timmar i värsta fall.

    Har också psoriasis, men upplevde inte att någon medicin hjälpte mig i någon större utsträckning samt att jag var orolig över biverkningarna som Ellinor nämner. Till slut testade jag att utesluta gluten, socker och de flesta mjölkprodukter, äter yoghurt och creme fraiche ibland. Det hjälpte mig verkligen med antiinflammatorisk kost, då det vad jag förstått är en låggradig inflammation. Absolut trist emellanåt, men är verkligen värt det för att äntligen få må bra! Är ju en obalans i kroppen, så det är ju egentligen inte så konstigt att det blir bättre av att ta bort sådant som skapar inflammation. Min ledvärk försvann också för den delen.

      Kan du inte berätta mer praktiskt om den omställningen? Känns personligen som ett stort projekt att komma på vad man kan äta om man utesluter så mkt. Ingen ton, genuint nyfiken då jag själv vill göra förändringar för min hälsa men vet hur svårt det är att få till i vardagen.

        Vad kul att du känner dig nyfiken, önskar att fler var villiga att testa att ändra sin kost! Det är i mitt tycke en väldigt liten förändring, helt utan biverkningar som höjer livskvalitén. Gäller ju inte bara psoriasis, utan många med kroniska sjukdomar vittnar om stora förbättringar efter kostomläggning. 🙂
        Jag håller mig undan glutenfria alternativ till exempelvis bröd och pasta, då det innehåller mycket ”skräp” och stärkelse. Men bönpasta skulle du kunna äta, med till exempel köttfärssås haha. Vet inte om du har några allergier eller är kräsen, men jag skulle säga att förändringen för min del inte var så stor. Äter mycket rotfrukter, broccoli och blomkål i ugn för att jag tycker det är gott. Med valfritt protein, typ en bra korv, nötkött, kyckling eller lax. Gör kall örtsås på turkisk yoghurt. Fröknäcke istället för vanligt bröd, med typ avokado, tomat och skinka. Rent smör fungerar toppen för mig så det lagar jag mat med istället för fröoljor, då det är ganska inflammatoriskt. Olivolja är bra. Fokus är på ren mat skulle jag säga. Äter en del ägg också. Hur äter du nu? Är det mycket husmanskost?

      Jag har med ledvärk men när jag äter antiinflammatoriskt så försvinner det helt. jag äter så antiinflammatoriskt jag kan men har inga förbud så jag äter utanför det antiinflammatoriska en eller ett par gånger i veckan och det fungerar för mig. Pizza och öl ger mig dock värk direkt så det undviker jag i största möjliga mån, men ibland är det värt lite värk för en god öl.

        Håller med! Man får försöka hitta en balans så man kan äta vad man vill ibland, livet blir ju inte så kul annars. Huvudsaken är att man till största del äter antiinflammatoriskt. 🙂

        Åbro har en glutenfri öl som heter 1856, tycker den är jämförbar med vanlig öl i fylligheten. Rekommenderar den!

      För att inte vilseleda här kan det vara bra att vara medveten om och tydliggöra att det inte finns något vetenskapligt stöd för ”antiinflammatorisk kost”: https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2019/02/forskare-efterlyser-granskning-av-bocker-om-kost-och-halsa/

        Det handlar inte om att vilseleda. När mediciner inte ger någon större effekt samt att biverkningarna är jobbiga, så är det väl inget fel med att testa antiinflammatorisk kost som många har blivit hjälpta av? Det finns ingen risk i det då det inte förekommer några biverkningar, haha.

          Det var en bra och intressant artikel.

          Den där artikeln stödjer inte heller ditt påstående. Du har ingen aning om din kosthållning har gjort din sjukdom vilande. Psoriasis kommer – som så många andra autoimmuna sjukdomar – i skov. Du kan helt enkelt vara mellan skov just nu. Man tar inte medicin för att man vill eller inte orkar ✨utesluta socker gluten och mejerier✨, utan för att man måste. Det går inte att äta sig frisk från obotliga sjukdomar. Ni som konstant pratar om det här, är som de män som tror att deras snoppar kan ”bota” feminister. Dvs, riktiga jävla rikspuckon.

            Otroligt att jag och många andra varit fri från skov konstant sedan vi började med antiinflammatorisk kost! Måste bara vara en slump att så fort vi slarvat med kosten hamnat i skov. Tack för din input att vi bara hittar på, samt din totala oförmåga att förstå att kroppen påverkas av vad man stoppar i den ? precis som det finns mediciner som hjälper en, så finns det mat som kan hjälpa en. Det är givetvis inget konstigt att kroppen mår bättre av ren, oprocesserad mat. Förstår inte varför folk blir så upprörda på över det?! ? På tal om att stoppa i, så är jag en kvinna, som precis liksom du stör dig på ”män som tror att snöppen kan bota feminister”. Men det var ju onekligen en mycket märklig koppling du gjorde.

            Här har du lite lektyr ?

            https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

              Hanna. Det är ingen mening att försöka diskutera med folk. Det man får fokusera på är sig själv och sin egna resa. Jag har sedan många år slutat svara människor som ber om hjälp på sociala medier just på grund av andra helt rabiata som lägger sig i. Man blir inte friskfrån en kronisk sjukdom men man kan bli symtomfri vilket är det enda man vill som sjuk.

            Kan du berätta hur artikeln inte stödjer mitt påstående? ? Är intresserad av hur du tänker.

      Rekommenderar att lyssna på podden Paleoteket ??. Den hjälpte mig massor och efter tjugo år med kronisk inflammation gick det inte längre att mäta någon inflammation i min kropp.

    Vad håller Paow på med på instagram just nu?

      Ballar ur!

      Hänger ut sin kille som varit otrogen verkar det som.

      Bilderna hon la ut på sig själv är så hemska. Inte okej någonstans, och jag undrar vem hon är nära i livet som kan hjälpa henne?

        Men är hon fortfarande ihop med den killen? Vad för bilder lägger hon upp? Följer ej..

      Men vad i helvete håller hon på med??

      Kontot är privat, har hon precis stängt det av den här anledningen? Ser mao ingenting.

        Hon lägger upp en snapkonversation mellan Christian och en annan tjej. Samt bilder från när han misshandlade henne.

          Hon behöver help verkligen. Men varför hänga ut honom. Polisanmäl i stället

        Dito. Eller blockad ??‍♀️

      Visar upp den smutsiga sanningen.

      Tjejen som hon hänger ut är känd i Norge… Så det lär nog bli en hel del drama runt detta! ?

      På snapstory la hon upp en video med sitt danska ex för 5h sen, träffar hon honom igen nu också?!

    Min överlevnad beror av om jag äter medicin, så jag är väl beroende. Men skulle ju kunna sluta när jag vill så inte beroende på det viset, som någon pepåkade lite syrligt initialt här ovan.

    Hade GIVETVIS velat vara utan, jag får alltid de ”tråkigaste” biverkningarna garanterat, full valuta för pengarna helt enkelt.

    Hoppas ni får en härlig vecka

      Tror hin menar beroende som i att jag behöver ta för att hålla sin sjukdom i schack typ.

      Hoppas du också får en trevlig vecka. ?

    Jag behöver äta SSRI-preparat varje dag. Är så otroligt lycklig och glad över att dessa finns då de gett mig livet tillbaka.

      Trevligt att höra att du hittat något som funkar och hjälper dig!

    Jag börjar dagen med Atorvastatin (kolesterolsänkande), Losartan (blodtryckssänkande), Metformin och Jardiance (blodsockersänkande) och Duloxetin (antidepressiv). Sex piller (jag tar två Metformin) och en klunk vatten. Sedan är jag redo att ta mig an dagen.

      Metformin och Jardiance tar du för din diabetes väl ?

        Eller?

        Ja det står väl det? Blodsockersänkande.

      Kolla upp tiaminbrist (finns mycket bra på youtube!) Då du tar Metformin. Jätteviktigt att komplettera med det i höga doser.?

    Någon som läst artikeln i Aftonbladet att Jonas Fagerström fått barn igen. Fy fan vilken vidrig och oskön man. Handlar alltid bara om honom och han berömmer aldrig sin sambo. Så synd att han inte kommer ha lika mycket tid för padel och att han inte fick en paus under förlossningen. Äcklas så mycket av den mannen och alla saker som kommer ur den munnen.

      Fast det får man väl tycka? Jag har nyligen fött barn och min sambo tycker det är lite tråkigt att han inte kan utföra sin hobby lika mkt som innan. Vilket jag förstår! Betyder ju inte att han önskar bort sitt barn eller mig för det ?

      Plus. Min sambo sa det också om förlossningen, han var ju vaken hela tiden. Jag fick sova i 2,5h tack vare epidural men han var vaken och fick räkna värktid osv. Förstår inte varför männen/partnern inte får ”gnälla”. Visst han hade inte ont, men det är nog jobbigt att stå bredvid med.

        Jag tycker inte män har gnällrätt om förlossningar för att deras insats i det hela är så minimal i jämförelse med kvinnornas. (OBS undantaget såklart om det händer något traumatiskt, då kan alla behöva ventilera). Så fjuttigt mansbebisbeteende att klaga på att man var trött eller att det tog tid när ens partner satt ett nytt liv till världen med all smärta och ansträngning det innebär.

          Nä alla tycker vi olika 🙂

        Nej dom har inte gnäll rätt. Herregud vila mansbebisar ni har. Lycka till med småbarnsåren om de gnäller redan vid en förlossning.

      Men snälla Sanna – du läser ju med röven. Det var Malin som sa att det kändes som om hon aldrig fick en paus. ????

        Fel av mig. ? Men han är ändå vidrig efter det med Paow och hur han tittade på henne när hon kom ut från provrummet. Lägger aldrig upp några bilder med Malin eller stöttar henne och hennes samarbeten. Det gör Calle med råge.

          Och du tycker att Calle var så fräsch i videon med Paow? Really?

          Har du någonsin övervägt att det kanske är ett gemensamt beslut? Någonting dom själva bestämt?

            Snälla rara gemensamt beslut? Hans sambo hade inte ens råd att gå ut och äta lunch med vänner medan han är ute och reser, bor på hotell, äter gott, köper dyra pryly etc. Han är egoistisk och äcklig. Säkert bara han som står på lägenheten han köpte.

              Men va? Det är väl hans pengar? Du verkar inte vara en sådär jättetrevlig person

                Så bara för att det är hans pengar så kan han inte se till att hans sambo och mamma till barnet har det bra ekonomiskt och kan äta utelunch med vänner medan han lägger tusentals tusentals kronor på sig själv. Är det du Jonas som är här inne och skriver? Skulle inte förvåna mig.

          Tycker också att Jonas verkar va en riktigt självisk människa. Hyllar aldrig sin tjej, publicerar aldrig något på henne, eller stöttar henne i något hon gör. Med tanke på att hon är influencer och försöker få sitt konto att växa har jag svårt att tro att HON beslutat det? Tror bara att han är en människa som är helt uppe i sig själv eller inte verkar va stolt över att han är tsm emd henne? Snälla innan hon var influencer och hade ”vanligt” jobb skrev hon i bloggen att hon ej hade råd att ta en lunch med vänner under mammaledigheten, samtidigt som Jonas brände 100k på klocka och andra dyra inköp till sig själv.

            Baserat på INSTAGRAM? Helt seriöst, ni tror att han inte stöttar henne osv pga det?

            Och man har inte det gott ställt som föräldraledig. Men han har sin lön, sitt sparande, sina pengar – de får han väl göra vad han vill med?

              Men skojar du eller? Så om hon får ut 10k i mammapeng och han har en extremt hög lön, så ska de leva på sina egna pengar? Hon ska betala lika mycket i hyra som han, som sitter hemma och tar hand om deras barn? Då bryr ju inte han sig om henne alls och vill att hon ska ha det bra, man delar väl allt tillsammans när man väljer att skaffa barn. Tycker inte du det?

      Jag uppfattade det som ironi, det han sa angående padel, ett skämt liksom woho.

      Däremot tycker jag också han uttrycker sig konstigt och egocentriskt ibland -minns när Calle(<3) gjorde ett nutidstest på Jonas och ställde frågan ”vilken grupp har invaderat och tagit över makten i Afghanistan?”. Jonas visste inte, vilket man väl inte kan rå för. Men sedan sa han att han tyckte att ”varför ska jag läsa om såna nyheter, det påverkar ju inte alls mig”. Sjukt nonchalant mot alla kvinnor som förlorar alla rättigheter när talibanerna tar över makten. Sjukt nonchalant mot mänskliga rättigheter, demokrati etc. Bara för att du själv inte påverkas liksom.

        Ja jag får väldigt dåliga vibbar av honom. Jag tycker ofta att det blir väldigt tydligt att han inte kan ta in andra perspektiv än hans eget Och att han är väldigt obildad och bortskämd.

        Läste nudist-test först och blev väldigt fundersam över vad det kan vara hahaha

    Var har jag skrivet att Calle inte var det? Jag skrev att Calle lägger upp bilder på Sanna, stöttar henne och hennes karriär, berömmer henne etc sådant gör inte Jonas öht mot Malin. Alla i JLC var vidriga i Paow videon. Har inte skrivit att endast Jonas betedde sig som ett svin. Jonas var värst men allihop med sviniga.

      Lucas har alltid verkat vettig och bra tycker jag, och rolig, men man blev förvånad över videon med Paow.

    Nej, men om det fungerar för många så är det väl jättebra..? Och värt att testa om mediciner inte fungerar så bra, eller om man får jobbiga biverkningar.

    Psoriasis… tror många med allvarliga sjukdomar skulle göra vad som helst för lite psoriasis. Sluta kapitalistera på ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.