Upprörande eller överdriven reaktion?


Bildkälla: Bente Schramm Instagram

Bente gör reklam för merchföretaget ”Utta ljug” och deras tröjor med trycket ”Reet” och ”Mini Reet”.
Ordet ”reet” kan betyda flera olika saker, men i det här fallet ska det vara en förkortning på ordet ”retard” som beskrivs så här:

Under ett av mina tidigare inlägg här inne skrev en person den här kommentaren.
Håller ni med om att det sjukt att sälja och göra reklam för och med sitt barn på det här sättet, eller är det ingenting att lägga energi på?

 

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ärligt talat bryr jag mig inte, blir varken upprörd eller känner något särskilt kring detta.

      Känner samma faktiskt. Classy? Nej. Inget jag vill gå runt med/kalla mitt barn.
      Något att bli upprörd över? Näe, inte det heller.

      Har man trashig bonnestil är väl detta coolt dock

        Varför ska du låta så nedvärderande mot något som är ”bonnigt”? Och alla som like:at.. jag förstår inte?
        Gör någon narr eller skojar med en annan ”klass” så är det ett helvete, men för att detta skulle vara en ”bonnig stil” så är det ok?

          Instämmer. Skulle vilja se den med bonnförakt när alla våra lantbrukare gått i konken. Då blir det inte mycket mat på bordet.

      Lyssnade i morse och HERREGUD vilken otrolig podd! Jag fattar inte att inte den här bloggen tipsat om den förut med tanke på att det verkar finnas ett lika smaskigt avsnitt om Blondinbella… Men mer för oss att upptäcka på egen hand!

        Haha ja, samma här! Såg massa spännandw avsnitt, har en del att ta igen!

          Jag börjar nästan tro att det kanske är för att C ser den som en konkurrent till deras egen podd… Men detta var ju något helt annat! Verkligen välresearcheat, lite som en dokumentär fast en podd. Nu blir det avsnittet om Bella på väg hem från jobbet!

      Lyssnar just nu!!!! Vilka stjärnor de är, research och berättande på en sådan hög nivå! Tips till alla!!

      Ja den var jättebra! De lyckades med att hålla det roligt och underhållande utan att håna eller göra en gossip girl av det, som jag tycker att den här bloggen ofta gör.

    Långsökt, ”kan” betyda? Sekundärkränkt?

      Enligt bente själv är det just detta det betyder

      I det här fallet betyder det detta, eftersom det är Bente själv som skrivit det. Så nej, inte det minsta sekundärkränkt. Är du? 😉

        Syftade faktiskt inte på dig ?

    Bente har alltid haft lite egen humor. Jag vet inte riktigt varför man skulle vilja klä sig eller sitt barn i nåt sånt men allt är ju inte för alla…

    Inget jag hade klätt mina barn i om jag hade några, men inte heller något jag direkt reagerar över. Kan väl tycka att det finns viktigare saker att lägga energi på. Är tämligen säker att tröjorna är framtagna med glimten i ögat.

      Vet dock inte riktigt vad som är glimten i ögat med att dels använda ordet efterbliven som ”en rolig grej”, dels kalla sitt barn för mini-efterbliven? Hade jag sett en bild på mig själv som barn där min mamma kallat mig förståndshandikappad med hjälp av en tröja, hade jag nog inte skrattat jättemycket. Har vi inte kommit längre än så här, att skratta åt ordet ”efterbliven”. Jaja, den där tjejen lever ju upp till vad hon förmedlar på sin tröja, om inte annat.

        Jag fattar det som att man avser trögtänkt snarare än utvecklingsstörd, och därav väljer reet just för att slangen inte ska beblandas med ursprungsbetydelsen av retard. I modernt tal kan ju ordet avse båda. Om det inte är så så håller jag med dig, utvecklingsstörning är inget att skämta om.

    Bara en helt vanlig klassmarkör som signalerar att man är WT.

      Härligt med dömande människor

        Fast håller med. Det är inte att vara dömande, det är bara fakta ärligt talat.

          Bestämmer du det?

            Oj vart du kränkt? Du vet vad man säger, blir man kränkt av vad någon säger så stämmer det.

              Men snälla nån

    Undrar vad PC-principal i South park hade sagt..

    Hon menar ju inte att hennes barn är mindre värt eller något utan helt enkelt något hon finner roligt sedan är det ju inte.

    Visar väl mer hur trevliga och underbara dina läsare är att folk skriver att hon är white trash, så härligt med att acceptera att vi alla är olika med olika förutsättningar i livet..

    Samtidigt så skyddar du tone av någon anledning stängde ner kommentarsfältet på typ 3 röda sekunder? Det gör du ju inte för exempelvis isaBella direkt hur taskiga kommentarer de än är där..

    Jobbar som personlig assistent nej detta är bara så obildat och inte okey alls.

      Reet syftar väl till trögtänkt snarare än utvecklingsstörd? Jag fattar det som att man valt reet just för att det ska vara slang och inte beblandas med ursprungsbetydelsen av retard. Annars håller jag med dig, funkofobi är inte okej.

        Man kan ha personlig assistent av miljoner olika skäl. Man kan vara helt klar i huvudet men en kropp som inte fungerar och såklart tvärtom eller båda. Oavsett är detta smaklöst som hon håller på med.

          Ja absolut, men det sa jag heller inget annat om.

    Nu kanske jag är ute och cyklar helt men när jag googlar får jag fram följande översättning enligt brittisk och australiensisk slang:

    variant spelling of right (adjective).
    ”they’re doing the reet thing” or ”it’s reet” (allright).

      Ja men blir inte mini reet lite konstigt då?

      Du har rätt i en sak i alla fall,

      Du är helt ute och cyklar. Käpprätt åt helvete trots att du hade stödhjulen på….

        Fan vad dryg du är….

          Kan rekommendera dig att skaffa dig ett liv. Friskt beteende du verkar ha…

            Haha, vem ska göra det egentligen…?

        Du känns både bildad och som någon som vet hur man formulerar sig. Har du möjlighet att skicka en länk eller hänvisa en källa där jag kan läsa mer om ordets definition och dess referens?

    R-ordet är i många länder lika illa som N-ordet. Det är inget ord som är i bruk, förutom hos medvetet ignoranta personer utan empati.

    Funkofobi är aldrig roligt. Det kan aldrig bli roligt. Har aldrig varit roligt och kommer inte att bli roligt någon gång i i framtiden heller.

    Fattar inte. Är det cool att kalla sig Reet eller vad? Känns mest pinsamt

    Jävligt onödigt och väldigt konstigt att inte fler reagerar. Så inte ok.

    På nederländska betyder det röv. Lite roligare än retard i alla fall. Röv och mini röv.

      ?

    Samma person som hade reklam med sexleksaker tillsammans med sonen? Riktigt bra förälder.

    Verkligen inte okej. När ska vi släppa funkofobi-humorn egentligen? Har vi inte lärt oss bättre?

    Bente Bente… Hon som tyckte att det var en bra idé att göra reklam för sexleksaker tillsammans med sin ettåring.

    Kanske osmakligt, men om människor som använder sig av ord som: ”idiot/idiotiskt” i vardagsspråket, så hoppas jag att ni inte tycker att detta är offensive. Detsamma gäller ord som: ”damp”, ”M*ngo”, ”CP”, ”dåre” eller ”imbecill”
    Idiot: (förr) svårt psykiskt utvecklingsstörd person, källa: synonymer.se

    Resten får ni googla själva?

      Idiot (och kanske även dåre) går inte att jämföra med resten av orden, då hade vi behövt sluta säga hysterisk också till exempel. Resten av orden är ju ord som använts som skällsord för att det ska vara funkofobiskt. Det är helt annan punch och mening i det.

        Jag har själv två npf diagnoser, jag förstår att det kan uppfattas funkofobiskt. Men de andra orden som tex m*ngo, damp eller cp som skällsord bör också sluta användas om även detta ska vara något att hacka på om du förstår hur jag menar.

    Men alltså vad förväntar ni er från den människan egentligen. Känns väldigt on brand detta.

    Tycker du ställer frågan något fel, dvs om det är ok att göra reklam på det här sättet med sitt barn. Frågan borde vara om det är fel att göra reklam för kläder med funkofobiska budskap. (Spoiler: JA!)
    När personer har svårt att förstå vad funkofobi är kan man be dem byta ut ordet mot kvinna/flicka eller liknande. Tex sätt in ordet kvinnor i meningen: Kvinnor borde inte få rösta.
    Har de fortfarande inte förstått ber man dem sätta in tex svarta i meningen ovan, fortfarande inte.. ta ordet homosexuella. Vid det här laget brukar de flesta fatta, men den stora förändringen kommer nog tyvärr ta en generation eller två. Vi människor är fan tröga med våra fördomar och vår beundran för vår egen person och grupptillhörighet.

    FYI så är också ordet Reet på tyska Vass på svenska.. ? Så det behöver inte ha med ordet Retarded att göra..

    Reet är ett vanligt namn i Estland. Enda jag kan tänka på !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.