Isabella Löwengrips underbara inlägg om matlagning

Tolka inte det här inlägget som att jag hånar Isabella, för så är det verkligen inte.
Jag blir på genuint glatt humör när jag läser hennes inlägg med matlagningstips eftersom de inte är skämtsamt skrivna, utan det är Isabella som för första gången verkar ha dykt med huvudet först ner i matlagning och allt som hör därtill.
Älskar det här inlägget och rekommenderar ALLA att läsa det!
Jag fick upp ögonen för det efter att vi i podden pratat om Tramsfrans och hur han uppmärksammade det allra först..

Här kommer ett smakprov från inlägget och Isabellas ”komma över tröskeln-tips:

Lär dig hur man tillagar basvaror så att det sitter i huvudet. Potatis kokar man såhär, ris såhär, pasta såhär och gnocchi såhär.

När det sitter så kan du lägga till det protein som du vill ha – Och lära dig hur man använder stekpannan.

Nu kommer vi till ugnen! Den har jag varit livrädd för. Så många olika grader och så har man ju ingen koll på vad som egentligen händer där inne…

En sak som kan vara klurigt är att veta vilken ordning som man ska göra allt. Jag börjar alltid med kolhydraten.

Jag försöker alltid att göra för mycket mat. Det som blir över fryser jag in med en skriven lapp tejpad  ”Kycklingcurry 5 juli”.

Det här är nästa generations version av kokboken – ”Hjälp, jag har ett kök hemma!” – som jag fick när jag tog studenten. 
Det är den boken som är högst upp i inlägget. 🙂

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men alltså, så superbasic. Är det verkligen nån av hennes följare som tycker det där nyheter/bra tips? Medelåldern på dem borde ändå va ganska hög..
    Lappen på lådorna, herregud… 😄

      Det var ju ett bra tips att skriva datumet på lådan så man vet att det inte är för gammalt för att ätas, även i frysen blir mat för gammal nämligen vilket inte alla vet, håller sig i cirka 3 månader.

    Hon måste skämta.

      Hon skämtade bara hon vet att C kommer skriva om det
      Haha

    Man blir förundrad, bättre sent än aldrig.

    JAG läste hennes inlägg (hela) och jag tyckte det var bra!

    Det som C har saxat verkar rätt fördummande, hela texten var fin. Tycker IL skriver platt annars men detta var helt enkelt bra.

    Det ser definitivt ut som att du hånar, och det gör nog Tramsfransen också i vanlig ordning. Ni har väldig användning av Isabella och hennes blogg. Det var ett bra inlägg av Isabella tycker jag, verkar ha uppskattats av många. Inte alla som är bra på matlagning. Inte så lätt att koka potatis på rätt sätt t.ex så de blir bra dvs veta koktid, hur mycket salt i vatten osv. Jag började inte heller laga mat, mer än att koka pasta typ, förrän jag var över 30. Det är inte första gången Isabella nu dykt ner i matlagning utan det har hon ju gjort ett tag, och hon verkar ganska så duktig på det. Hon kunde ju såklart koka pasta och lite även innan, det gjorde hon ju ibland. Bra tips, och hon understryker ju också att det är tips från en som är nybörjare i köket och att tipsen är just för nybörjare.

      Men tipsen är ju bara att man ska ta reda på hur man tillreder saker?
      Vad kan vara mer givet än att det vore bra??
      Jag skrattade rakt ut när jag läste hennes inlägg, trodde hon skojade faktiskt

        Oj du är lättroad Miranda, härligt att skratta, så bra. Tipsen är lite mer än så, om du läser hela inlägget för här ovan i inlägget är bara en liten del så det blir lite skevt.

    Är det matlagning för barn?

    Jag vill inte låta dryg, men förstår att jag ändå gör det. Om man har svårt för att göra helt enkla saker i köket, har man då även svårigheter med att läsa/tyda andra enkla texter?

    Potatis kan jag fatta är lite svårare, eftersom potatis finns i många sorter och storlekar, men att koka ris och pasta är väl bara att läsa på förpackningen för att uppnå ett ok resultat? Nätet kryllar av enkla recept på vardagsmat, vågar man inte testa om man bränt nånting nångång, eller går man in med inställningen att matlagning är skitsvårt och att man kommer att misslyckas, istället för att systematiskt följa receptet?

      Man behöver dock rätt mycket förkunskaper för att kunna följa recept systematiskt.

        Vad menar du att man måste ha för förkunskaper för att följa ett enklare recept? Om vi tänker att man googlat ”enkel vardagsmat” som ts skrev.

          Alright, jag googlade ”enkel vardagsmat” och första träffen blev detta recept: https://www.koket.se/mitt-kok/tommy-myllymaki/tacopaj-med-creme-fraiche

          Har man inga förkunskaper alls så blir dessa frågor stoppklossar:
          När vet man att man har en ”fin” deg? Vad är en springform? Hur tjockt ska lagret vara? Hur mycket högt ska ”högt på kanterna” vara? Högt utanför formen? När vet man att skalet fått färg? Vilken färg väntar man på? Hur steker man grejer egentligen? Vilken temperatur ska stekpannan vara när man börjar steka? Hur mycket olja ska man använda? Hur små bitar ska chilin vara och vilken kniv är bäst för att hacka den? Vad betyder ”slå upp”? Ska den direkt från stekpannan ner i skalet? Osv osv.

          Även fast de här grejerna är självklara för någon annan så är det faktiskt grejer man behöver viss nivå på förkunskap för.

            Precis. Läste nyligen ett hobbyrecept där det stod att man skulle koka upp och skumma av. Jag har ingen aning om skumma av betyder.

      Jag har dyskalkyli. Recept för mig är hemskt. Jag får inte ihop det alls. Vi hade tex Hello Fresh ett tag, sambon fick laga allt för det blev helt fel i skallen hos mig. Så oavsett recept på nätet så kan inte alla följa. Tyvärr! Vet inte hur många ggr jag känt mig värdelös, men jag får inte ihop det. (Och jag är lärare. Dock inte i matte eller tex hemkunskap 😂)

    Älskade detta! Med tanke på att hon haft personal som gjorde allt åt henne under ett antal år är det inte märkligt att hon ligger efter i köket. Uppfriskande och bra inlägg av henne tycker jag, och framförallt kul att hon börjar känna sig lite mer hemma med att laga mat. Skönt att avdramatisera matlagning lite också, behöver inte krångla till det i onödan.

    Vill inte dra detta kort egentligen men hade varit intressant om en man skrivit dessa tips och sett reaktionerna, är mer okej för en 30+ man att säga att man är kass i köket än en kvinna

      Jag förstår vad du försöker säga men jag tror faktiskt inte en 30+ man hade fått positiva reaktioner. Snarare blivit kallad för mansbebis.

        Tror samma som du.

        Kvinnor och män har ju dock väldigt olika förväntningar på sig och här går hon emot normen vilket är att en kvinna ska kunna föra sig i köket. Att män hyllas för minsta möjliga insats i köket är ju bara ett bevis på vilka låga förväntningar vi har på dem i det sammanhanget.

          Jag tror det här håller på att ändras. Det kommer ju ifrån att kvinnans roll är i köket men många tänker mer jämlikt (tack och lov) idag.

            Absolut men det är ju tack vare att vi har slutat hylla män för minsta möjliga i mångt och mycket och äntligen börjat ha lite högre förväntningar på dem. Så det är ju bara en bra utveckling, men det är ju tack vare att vi har sett på män och kvinnors beteende med hänsyn till könsroller. Så inget konstigt att man kan se samma beteende på olika sätt beroende på om det är en man eller en kvinna som uppvisar det.

              Inser att jag sa emot mig själv där att de både har/inte har förväntningar men tror att det är för att vi som du säger är mitt i ett skifte. Så på vissa sätt finns det kvar, andra inte (vi verkar hålla med varandra i grundsynen på det).

      Nej men sluta. Hon hade personal i typ två år. Max. Alla andra år då? Hon, som ser sig själv som ett maskrosbarn, flyttade hemifrån tidigt och borde rimligen ha lärt sig hantera sitt kök redan då.

      Klart hon vet hur man kokar potatis men något måste hon ju ha som unikum nu!

        Ja hon vet hur man kokar potatis numera något annat skriver hon ju inte MEN hon visste inte det för några år sedan. Inte särskilt konstigt för alla har inte intresse för matlagning. Hon kunde koka pasta även tidigare men inte göra avancerade maträtter förstår du fast det har hon fått intresse för på senare tid, och hon har blivit bra på det, hon marinerar, gör grytor osv. Du vet att det finns mycket färdigmat att köpa va och att många äter sådant, halvfabrikat, och finns restauranger också.

    Hon Nadia från ”Det skaver”… Hur ser hon ut? Varför gör hon sig fulare med flit?

      Varför kallas det alltid att tjejer ”gör sig fula” när man inte försöker göra sig finare än vad naturen ville? Okej, Nadia sminkar sig inte och hon döljer inte sina ringar på magen, men ”gör sig fulare”.. Really?

    Camcam, finns det någon lista med hur många besökare/följare Isabella och våra andra influencers har?
    Åren går och de inbördes placeringarna förändras väl också?

    Kollar om jag fortfarande är i modd.. har inte kunnat kommentera på flera dagar

    Tycker verkligen det inlägget var ett bra inlägg. Hon la det på sin egna nivå, att hon inser hon är nybörjare och att hon inte skäms för det.

    Vad hände med Sandra Bejiers medlemskap på något soho-kontor där hon skulle vara istället för på sitt vanliga?

      Gissningsvis någon form av tidsbegränsat erbjudande / samarbete som nu löpt ut. Tror inte hon är beredd att betala för det medlemskapet.

      Det är inget kontor, bara café/bar/restaurang där man även kan sitta och jobba precis som på ett vanligt café dagtid.

      Har för mig att hon skrev att hon skulle testa å se om det var något för henne eller om hon skulle behålla sitt vanliga kontor. Antar att hon inte kände att det var värt det.

    Kan förstår om man är 18-19 och precis flyttat hemifrån.
    Men en 30+ småbarnsmorsa, jag hade inte ens publicerat inlägget.
    Visst fasen kan det vara klurigt att laga mat ibland men att skriva och sen publicera ett sådant här heliuminlägg…

      Okej och alla som är ordentligt vuxna även 30-+ behöver inte vara jättebra på matlagning, för vissa är det verkligen svårt. För mig inkluderat 🥲 inget jag är stolt över..!

      En stor del av mina vänner 40+ äter i princip bara färdiglagat eller helfabrikat. Jag älskar att laga mat, men uppenbarligen har alla inte det intresset och idag är det både lätt och billigt att klara sig utan att behöva sätta på spisen.

      Jag tycker inlägget var fint! Och uppenbarligen uppskattat av många b

        Vilket är jättekonstigt! Varför är det så uppskattat? Inget egentligen fel på Isabellas inlägg utan hon är ju ärlig med vad hon klarar och att hon är stolt över att hon lärt sig själv, vilket jag tycker hon ska vara! Men att så många är imponerade och är så glada för tipsen fattar jag inte. Helt basic saker?

        Ja, jag började laga ”bra mat” relativt sent (runt 27-års åldern) och det är lätt att man skäms lite för att fråga för man fattar att det här borde jag nog kunna och att iaf jag trodde det var mycket svårare att laga ok mat än vad det faktiskt är. Mitt då-jag hade verkligen uppskattat det inlägget, det är jättebra tips för att komma igång.

      Man undrar ju vad hennes barn har fått äta tidigare om hon precis lärt sig koka potatis och pasta? Eller har hon kommit undan med barnflickor och personlig kock sedan hon skilde sig?

        Fast ingenstans skriver IL att hon precis lärt sig koka pasta, det kunde hon självklart långt tidigare. Hennes barn har nog fått bra mat i form av en pappa som lagat mat, barnflickor, en kock under en tid och så mamman själv också samt restauranger.

    Min syster har precis flyttat hemifrån och är jätteosäker över hur man lagar mat. Jag tycker Isabellas inlägg var jättebra och ska definitivt skicka vidare det till min syster

    Håller med om att detta är ett riktigt bra inlägg från Isabella. Dessutom väldigt befriande att slippa det vanliga contentet, foton av maten från flunsgängets middag på restaurang, drinkarna, bilder på boobs och röv, varvat med diverse samarbeten och pusha sina egna produkter för att avslutas med det obligatoriska fotot av sig själv fotad via spegeln i damrummet.
    Isabella har alltid skilt sig från mängden och gör sin grej. Hon är grymt duktig på att förnya sig själv.

      Ja, jag tror att vi just nu ser den nya Isabella skapas.

        Den nya Isabella hemmafrun från Lidingö. Skulle det vara ett nytt och intressant koncept?

    Jag är ganska ointresserad av matlagning och är rätt dålig på det. Men det grundläggande kan jag ju. Men när jag ska komma på vad jag ska laga tycker jag det är svårt att komma på matträtter. Men när jag googlar tycker jag ofta det är (för mig) krångliga recept med många ingredienser. Jag vill ha enkla recept för vardagen. Någon som har tips?

      Zeinas kitchen har ett ”lättlagat arkiv”. Sök där 😀

    Jag tycker. som 50+ som älskar att laga mat, att hennes inlägg var otroligt befriande. Att våga erkänna att man som 30+ (och framförallt kvinna) våga erkänna att man har kommit över sin okunskap runt matlagning är bra för det finns så mycket tabu runt det. Som både hennes och det här kommentarsfältet vittnar om.

      Tabu kanske är lite överdrivet..

        Det är bara att läsa kommentarerna, en kvinna som inte kan laga mat tycker många är pinsamt

    På tal om matlagning, tipsar om mac.larena på Instagram/TikTok. Småbarnsmamma med inte perfekta matlagningsvideos. Hon använder det hon har hemma, barnen avbryter hela tiden och det känns äkta. Jag följer en del asmr matkonton och trodde inte jag skulle gillar den här typen av matlagning men det är intressant och inspirerande.

    Jag ser en ny kommande Bellabok eftersom hon återigen tror sig ha uppfunnit hjulet.
    Kokbok för Blondiner.
    Läste en vetenskalig artikel häromdagen att mänskligheten blir bara dummare och dummare tack vare all teknik vi har omkring oss och allt skit vi konsumerar på socialamedier.

      Och enligt de studier jag har läst har den genomsnittliga intelligensnivån (utifrån tester) ökat de senaste decennierna. Kallas Flynneffekten.

        Trista nyheter. Flynneffekten har planat ut.

    Det enda jag reagerade på är att hon alltid börjar med kolhydraten. Hmm… gör ni andra också det? Jag börjar alltid med proteinet 😄

      Haha det reagerade jag också på, avskyr ljummen pasta 😁
      Jag börjar alltid med att ta fram allt ur kylen, hacka allt som ska hackas och i vissa fall häller jag också upp alla kryddor som ska i så att det är färdigmåttat (det beror på hur ”stressigt” recept det är).
      När allt det är klart följer jag receptet om jag har ett sånt och bara kastar i grejerna.
      Avskyr när det blir för mycket att göra samtidigt så därför förbereder jag så mycket jag bara kan innan för att inte köttet ska riskera att bli gummi bara för att jag skulle hinna hacka gurkan klart, typ 🤷🏼‍♀️

    Varför inte bara låta ett av barnen läsa baksidan på gnocchipaketet och vips så kan man koka gnocchi. Jag kan förstå att Belsabub blir skrämd av vad som finns i ugnen eftersom det ändrar skepnad ju mer man snurrar på reglaget med de abstrakta nummeriska värdena. Hon trodde väl att man höjer volymen på radion och inte att en av Paulettes lerfiguriner skulle smulas sönder.

    Äsch. Jag är tvåbarnsmamma 30+ och verkligen helt ointresserad av matlagning. Vissa av grejerna i Isabellas inlägg är för avancerade för mig, t ex den där marinaden… herregud. Det finns ju färdigmarinerad kyckling i affären. Nä, det är min man som lagar all mat. Vi träffades när jag var drygt 20 och innan dess levde jag på hämtmat. Om maken inte är hemma steker jag korv/fiskpinnar/blodpudding till barnen, eller köper hämtpizza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.