Hur fungerar Instagrams anmälningsfunktion egentligen?

Igår postade jag det här inlägget på Instagram där jag visade att det faktiskt går att anmäla, både enskilda inlägg och hela konton, för ätstörningar. 
Tyvärr blev min glädje ganska kortvarig när vittnesmål började ramla in om att det inte händer någonting, oavsett hur skadliga konton eller bilder än må vara.
Ett exempel är influencern Eugenia Cooney – vars konto är så fruktansvärt och grafiskt på samma gång att jag inte kommer dela någonting från henne förutom hennes namn, och att hon har 680 000 följare på sitt konto. Den som vill ta reda på mer om detta kan göra det, men jag vill varna för att hon är så otroligt, otroligt sjuk i anorexia att det inte finns någon ”Trigger Warning” som är stor nog för att omfatta hennes konto. Att hon ens lever är ett under. Så sjuk i anorexi är hon.

Jag har fått veta att människor anmält hennes konto till Instagram och Meta hur länge som helst, men att de inte gör någonting alls åt saken. 
Jag har gett mig FAN på att få en kommentar från Meta vad gäller detta, men det verkar ungefär lika svårt som att få ett ätstört konto borttaget, men jag ger inte upp!
Detta sker samtidigt som Stina Wollters svartvita foton av lite hud med skuggor av persienner anmäls och tas bort stup i kvarten av plattformen.
Den skenheligheten som Meta bjuder på här är snudd på imponerande!

Eugenia Cooneys konto är en extrem ytterlighet på sociala medier och ska inte bli någon måttstock för vad som är okej eller inte att publicera, influera till eller tjäna pengar på, men det tänker jag att de allra flesta av er förstår.
Det är inte när det gått så HÄR långt som det är läge att reagera, utan långt, långt tidigare. Det jag kritiserar är en skrämmande trend, som vissa influencers mer än gärna verkar vilja sprida och medverka till, och det är dags att sätta ner foten för vad våra barn och unga utsätts för och påverkas av på bland annat Instagram.

Igen – ska du söka upp Eugenia Cooney konto, kom ihåg det här:

När vi ändå är inne på det här fruktansvärda ämnet som anorexi är, så vill jag även ta upp den här influencern – Zhanna Samsonova – och faktumet att media försöker få det till att hon skulle dött av att äta en helvegetarisk kost – eller ”vegankost” som det kallas i deras artiklar. Det är överhuvudtaget inte sant och Paula på Vardagsrasismen förklarar hur det ligger till i inlägget här under.

 

130 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Helt galet med Eugenia men man kan ju inte förbjuda en väldigt sjuk människa att ha sociala medier.

      Kan man inte det? Pinterest till exempel blockar pro ana-innehåll

        Så du menar att ingen med psykisk sjukdom ska få ha Instagram?

          Tycker du även att man ska kunna lägga ut bilder där man skär sig själv?

            Eh..skrev jag det någonstans? Självklart ska alla bilder med självskadebeteende förbjudas men man kan inte förbjuda folk med diagnoser från att ha ig.

              Nej, därför frågade jag. Tänkte bara var du drog din gräns för när psykisk ohälsa inte ska få plats på sociala medier.

                Just därför ligger ett stort ansvar på tex Instagram som inte en verkar reagera.

              Jag skulle absolut säga att hennes bilder visar självskadande.

              Fast att svälta sig så man ser ut som ett skelett med hud är väl ett självskadebeteende? Hade hon lagt upp om sin resa om att bli frisk hade det varit en sak men hon förnekar ju sjukdomen och uttrycker att hon mår jättebra och är frisk. Samt gillar kommentarer från unga som skriver att de vill se ut som henne.

              Man behöver inte posta pro ana-innehåll bara för att man lider av sjukdomen anorexi. Att välja att posta den typen av innehåll istf t ex sina stickningar, husdjur, blommor, skivsamlande eller familj får ändå ses som högst aktivt. Det borde absolut förbjudas.

              Anorexia och bulimi ÄR ett självskadebeteende 🤦‍♀️

          Tänker att det beror lite på vad innehållet är? Vet inte vem Eugina är men skillnad på att vara sjuk och posta om ens kamp för att bli frisk, sitt liv i det stora hela och att posta sådant som uppmanar till ätstörningar och självskadebeteende.

          Men orka. Det handlar inte om att sjuka personer inte ska få inneha konton, utan om att själva inläggen inte ska marknadsföra livsfarliga aktiviteter.

          Haha var skrev jag det menar du, Anonym 10:01? Extra komiskt sett till vad du skriver 10:22…

          Här är det så illa att hon troligtvis inte kommer leva länge till.

      Hon kan ha sociala medier. Jag är inte sjuk någonstans och är en helt normal människa men de foton jag lägger upp är sällan på mig själv.
      Denna tjej/kvinna lägger upp bilder på sig själv enbart för sin extremt smala kropp för att hyllas.
      Det är problemet. Inte att hon är sjuk och har sociala medier. Utan för att hon har sociala medier för att ”promota” sin sjukdom som om den är positiv.

        Det är så sjukdom funkar. För den personen är det positivt.

          Ja och då bör ju ägaren till den sociala medien stiga in och sätta gränser för vad som är ok att publicera.

    Påminner om föräldrarna som levde på ”luft och kärlek” som också blev kallade veganer i media när deras dotter blev svårt sjuk av svält (och att hon av föräldrarna nekades adekvat vård i tid).

      Ja det var så otroligt onödigt! ”Veganföräldrsena” jo men tjena.

      Åh den podd-dokumentären är så hemsk… fruktansvärda föräldrar! Ännu värre att de fick barnet tillbaka sen 😫 Hur människor kan bli sådär EXTREMT besatta av kost och vad de stoppar i sin mun är ofattbart… Hur de kan känna att det är fel att vara mätt?? De behöver hjälp och det är tidigt i stadiet, det kan som sagt gå ut över barn.

        Ja man undrar ju hur det blir för det barnet. Även om hon får mat så hon överlever nu lär de ju inte ha ett normalt avslappnat förhållande till att äta.

        De har inte vårdnaden längre. Pappan är med i Family United.

      Förstår vad ni menar men tycker också man behöver kunna prata om att vegansk livssl ibland används för att dölja och fint paketera rena ätstörningar. Man kan vara medveten om den risken även som vegan.

      Och nej det är vegansimen såklart inte ensam om, utan samma problem finns kring många dieter/ livsstilar.

        Ja men där har ju media ett stort ansvar kring hur de rapporterar. Att säga att hon dog pga vegansk kost är rent felaktigt. Att enbart dricka vatten är också veganskt liksom. Att inte äta något alls är veganskt.

      De var ju veganer. Sluta ursäkta en farlig diet!

    Jag har dålig koll på eugenia men har hon inga i sin närhet som kan hjälpa henne? Obs förstå mig rätt, ingen kan tvinga henne att bli frisk men att lägga ut så mycket på sociala medier som hon gör är allt annat än bra.

      Hennes gamla vänner skickade henne till en ätstörningsklinik. Hon blev bättre och var med i en dokumentär med shane dawson. Det verkade ha triggat henne och hon gick tillbaka värre än någon sin. Hennes mamma brukar säga att hon äter och mår jättebra. Att hon ibland följer med på läkarbesök då läkaren bekräftar att hon mår toppen.

        Usch va sjukt att hennes mamma inte hjälper henne

          Antagligen medberoende.

      Hon kommer ha extremt svårt att bli frisk. Då hon verkar älska att bli smalare. I sina lives brukar hon ställa sig upp och lyfta stora lådor eller bara stå upp ett tag så man ser hela kroppen. I en ätstörning brukar man vilja dölja sin kropp men hon har lix kommit förbi det och vill visa upp så mycket av vissa kroppsdelar. (Ätstörda blir ofta fixerade vid vissa delar av sin kropp)
      Hon verkar bo med sin mamma och mamman har alltid diskuterats flitigt i olika forum då folk tycker att mamman matar ätstörningen.

        Jag kollade hennes insta och jag förstår faktiskt inte hur människan ens kan stå och gå. På riktigt. Det finns ingen plats i den där kroppen för organ och inte en enda muskel, det är ju bara ett skelett med lite hud på? Hon är garanterat död inom kort, och att föräldrarna ens ställer upp och tar bilder på henne att lägga ut på instagram borde vara kriminellt. Tvångsmata henne.

          Samtidigt har hon sett ungefär lika smal ut sen 2011 när hon öppnade kontot så kroppen har orkar väldigt länge. Helt otroligt.

            Tänkte också på det, märkligt att kroppen kan överleva så länge när den ser ut sån.

            Inte sant. Hon har nog brottats med sin anorexi i 10-15 år men hennes vikt blev betydligt lägre efter 2011. Riktigt illa innan hon fick behandling och fick upp lite . Och nu är hon tyvärr tillbaks på riktigt illa…

        Hon får gåvor av folk som fetischerar anorexi i utbyte mot att hon lyfter stora saker och visar sig utmärglad i sina videos. Hon tjänar multum på att göra sina videos, och får uppmärksamheten hon så gärna vill ha. Hon kommer aldrig tillfriskna.

    Varför ens sprida namnet på henne? Så många som inte känner till henne sedan tidigare kommer nu att gå in och titta. Samma poäng hade kunnat göras utan att nämna henne vid namn. Cam, snälla tänk till här och ta bort namnet. Du ger henne bara mer trafik.

      Just i det fallet är det bara ett avskräckande exempel, jag gick in, tittade, mådde dåligt och kommer aldrig söka upp henne igen.

      De 600 000 som följer henne är freaks med nån slags fetisch eller lika sjuka själva. Sorgligt men jag har svårt att se hur hennes utseende uppmuntrar någon till anorexi.. förhoppningsvis ger hon motsatt effekt till 99.9 % av alla som ser henne.

      Bianca är mer triggande eftersom hon promotar en ätstörning via en snygg, sexig och plastikopererad kropp samt låtsas äta.

        Om du tror att hon bara är avskräckande så ska du vara glad. För någon med en aktiv ätstörning kan det absolut vara triggande.

          Jag försöker förstå men det är svårt, men du har rätt. Usch ❤️

          Det är

          Det är ju därför det är typ en miljon triggar varningar i inlägget? Om man är ätstörd och blir triggad så har man blivit varnad, sen får man ta sitt eget ansvar och inte läsa vidare.

            Ja men det var ett svar på att hon skulle vara avskräckande och ha motsatt effekt. Det funkar it e så.

      När min ätstörning var aktiv kunde jag se bilder på henne och vilja bli lika smal. Det är triggande. Det är därför man inte pratar så mycket om ätstörning i skolan för man vet att några kommer bli ”inspirerade” att gå ner i vikt. Alla dessa före och efter bilder på folk med ätstörning, brukade jag titta på och beundra före bilden. För det är så sjukdomen beter sig

        Min ätstörning har varit under kontroll i över ett år nu, men jag märkte direkt jag gick in på hennes konto hur tankarna gick igång. Nu är jag medveten och kan stänga ner och få mig på rätt tankar igen men man är så snabbt tillbaka i fel spår om man släpper sargen en sekund.

          Någon som vill förklara om det går, hur man kan triggas igång av någon som ser ut som henne? Jag förstår att man kan triggas av smala människor som är vackra och attraktiva och att man då kan börja jämföra sig själv och vilja bli smalare.. men att se någon som ser ut som ett läskigt skelett? Jag vill verkligen förstå hur det kan få någon att vilja sluta äta. Obs ingen fördom jag är genuint nyfiken och villig att lära mig!

            Jag tror det finns en föreställning av att e är ett skräckexempel för hon är så extrem. När jag hade en aktiv ätstörning zoomade jag in på vissa delar av kroppen. Tittade jag i spegel såg jag direkt vissa kroppsdelar. När jag tittde på henne så zoomade jag in på samma sätt. Så jag såg inte helheten. Sen är de lite som en person som tränar och kollar på extrema bodybuilders kanske de inte vill se ut exakt så men de har det som en inspiration.
            Jag såg på e att jag kunde bli smalare, att det gick. Jag fick en fix idé kring kroppen.

            Jag utvecklade en ätstörning pga barndomstrauma. Jag ville de första åren aldrig se ut som en känd smal person. Utan det handlade om att kunna kontrollera något i en värld utan kontroll. Men sen blir allt bara förvirrande och jag kunde se pro ana bilder jag ville se ut som. När det egentligen aldrig handlade om utseende.

            När man är i svält blir kroppen automatiskt besatt av mat. Eftersom kroppen då ska förstå att vi måste äta, det är en överlevnads funktion Så kroppen skapar massa tankar (som blandad med ideal, influenser, samhället, tidigare erfarenhet) som kanske är helt orimliga för en person som aldrig vart i svält att förstå.

            Jag skriver TW här innan mitt svar.

            Det är väldigt svårt att förklara för det är inte helt rationellt för mig själv heller. Men för mig handlade det aldrig om att bli smal = bli snygg och vacker. För mig handlade det mer om att jag fick närmast en euforisk känsla av att se vågen visa minus, så pass att jag vägde mig flera gånger om dagen. Jag kände samma eufori när magen kurrade för då kände jag att jag hade kontroll över min kropp på något vis. Jag fick ångest av att äta, ibland kunde jag inte ens dricka te med mjölk i pga ångesten som kom med det. Då kände jag mig misslyckad och kompenserade det med att köra ett hårt träningspass. Allra bäst var det om någon annan gav beröm kopplat till min kost eller träning. Då gick lyckoruset i taket och det drev mig att göra ännu lite mer och vara ännu lite bättre (i mina ögon).

            Att då se dessa bilder, jag känner hur mina tankar kring att gå ner i vikt kommer tillbaka. Nu är den mer diffus än förrut men att jag liksom ”saknar” den där lyckan när vågen visade minus 3 kilo efter en magsjuka.
            Men kan givetvis vara annorlunda för någon annan.

              Jättebra skrivet! förstår exakt hur du menar!

    Absolut kan jag notera att influenserna inte dog för att hon var vegan MEN veganer är överrepresenterade på ätstörningskliniker. Många ätstörda dras till veganism, då det är väldigt restriktivt från början och tar bort många saker som ätstörda generellt är rädda för.

      Ja många som arbetar på ätstörningskliniker menar att ätstörda gärna är veganer då det anses mer ok att plocka bort saker ur sin kost då, utan att bli ifrågasatt. Men som du säger, det är inte veganismen i sig som är farlig utan ätstörningen. Att äta veganskt (på ett sunt sätt) dödar inte.

      Då har det ju egentligen ingenting med veganer att göra utan snarare att en del ätstörda blir veganer för att slippa äta en del saker, har alltså inget med veganism i grunden att göra. Precis som att många helt plötsligt inte kan äta gluten, de betyder inte att glutenintoleranta är överrepresenterade för ätstörda.

        Eller att de börjar träna maniskt samtidigt. Det betyder ju inte heller att träning är skadligt och dödar en.

        Tyvärr ses ju många av de knep ätstörda tar till som hälsosamma i en början och hejas på. Jag minns när jag var som mest ätstörd, har aldrig fått så mycket beröm för min karaktär när jag drack ett glas vatten i stället för att ta fika på jobbet, när jag tränade både innan och efter arbetet, osv. ”Guuud vad du är duktig!” Men så var jag överviktig samtidigt som jag var ätstörd så min viktminskning sågs enbart som positiv av exakt alla.

          Jag upplever det snarare tvärtom. Mina vänner ger mig inte längre komplimanger (för mitt utseende) eftersom det är så laddat att säga något fint till en person som gått ner i vikt (har gått ner ca 15kg). Däremot mår jag toppen och är stolt över min ”nya kropp”. Detta har inget med ätstörningar att göra, vill bara inflika att inte alla som går ner i vikt/tränar mer får höra positiva saker…

            Låter sunt tycker jag. Det vore så mycket bättre om vi slutade fokusera på hur en kropp ser ut och fokusera mer på vad den kan göra, hur vi mår och beter oss. Oavsett vad alla ”men övervikt ÄR ju ohälsosamt” tror så finns det ohälsa bland smala människor också och hur en kropp ser ut är inte den bästa indikatorn på hälsa, särskilt inte när alla kroppar ska se ut som om alla föddes med samma kroppsform. Tycker att folk som är så måna om andras hälsa ska börja fråga alla normalviktigt om de röker, snusar, dricker alkohol, kanske inte tränar tillräckligt mycket, kanske de tränar FÖR mycket, sover för lite, om de verkligen äter 500g frukt och grönt varje dag osv. Sen kan de ge oombedda råd om hur de borde leva istället. Och då har vi ändå inte kommit in på psykisk ohälsa, som ju verkligen inte behöver synas. Tyvärr är det ju så att om du går ner i vikt och får en massa positiv feedback så triggar det att gå ner ännu mer, och rätt vad det är så ligger du i gränslandet för ätstörning. Jag uppmuntrar alltså alla att leva så hälsosamt de vill, däremot måste vi verkligen inse att smal inte är synonym med hälsosam. Och hur hälsosamt man än lever så kan gener, miljö och ren otur göra att man drabbas av sjukdom ändå.

        Jag skulle tro att många blir veganer på ett hälsosamt sätt för att sedan spåra ut i en ätstörning. Så dagens veganism kan absolut vara farlig för vissa. Obs obs alla veganer är inte ätstörda. Hela veganism rörelsen är ganska fokuserad på mat och att ta bort olika typer av icke etisk mat eller mat som inte är bra för miljön. Så många fastnar i dåliga spiraler då de tar bort mer och mer samtidigt som de inspirerar sina umgängen osv. När kroppen sen går ner i vikt och blir lite för smal börjar kroppen automatiskt att fokusera extra mycket på mat oxh man blir besatt av tankar kring mat.

          Det finns tre anledningar till varför en del väljer att bli veganer. Hälsa, miljö och etiska skäl. De flesta blir det av alla tre skäl. Jag har inte hört talas om att veganer utvecklat ätstörningar men däremot att ätstörda blivit veganer. Raw food vegans är en utveckling av veganism som inte hänger ihop med den ursprungliga veganismen då den är farlig, faktiskt livshotande. Raw food innebär att du inte tillagar något som du äter. Vi har som art tillagat vår mat sedan urminnes tid. Anledningen är att vårt matsmältningssystem är för kort och inte klarar av att bryta ner tillräckligt med föda att ge oss den näring vi behöver.
          Jag är inte själv vegan men kan ha långa perioder av att bara äta växtbaserat. Jag märker inte av vikten eftersom jag fortfarande äter socker. Den stora skillnaden märker jag av på magen. I början kan magen bli bubblig men efter någon vecka mår magen jätte bra. Mycket bättre än när jag äter blandkost igen.

            Du har inte hört talas om att veganer som utvecklar en ätstörning utan bara att ätstörda blir veganer. Okej. Så riktiga veganer är skyddade mot ätstörningar?

              Vilka tror du att det finns flest av och är de man syftar på när man säger att veganer är överrepresenterade på kliniker?

                Men vi kan ju inte dela upp folk i kategorierna icke ”äkta” vegan och ”äkta” vegan. Jag tror att veganism kan absolut vara farlig och lätt bli ätstörd. Det betyder inte att jag vill göra det olagligt. Men det vore bra med lite självinsikt och analys.

                  Klart man kan dela upp, en grupp är veganer av tex etiska skäl. En annan grupp använder veganismen för att dölja sin ätstörning. Sen kan givetvis någon i den första gruppen utveckla en ätstörning. Precis som att någon som äter kött kan göra det.

              Hm jag skrev att jag inte hört talas om att veganer utvecklat ätstörningar men att ätstörda blir veganer. Jag känner inte alla veganer och ätstörda i världen så det är min personliga erfarenhet jag pratar om och inget annat.

              Men anledningen varför man blir vegan spelar ju där väldigt stor roll. Om anledningen är hälsa, där tror jag absolut det kan finnas en viss/större risk att det ligger en ätstörning och puttrar eller att man kommer utveckla en ätstörning.

              Men om ens anledning är 100% etisk så är det förmodligen ingen större risk jämfört med någon som inte är vegan. För då handlar inte valet om att utesluta saker pga ens egen kropp, utan att man har etiska problem med det.

          Jag skulle säga att veganrörelsen om man nu vill kalla den det (mestadels är väl ändå ett personligt val?) är främst fokuserad på djur, men visst det finns olika grenar inom allt.
          Det som kan upplevas ha stort fokus på mat är nog mest att man blir själaglad när man exempelvis går ut och äter och det serveras riktigt bra vegansk mat på menyn. Vi är många som har nöjt oss mest pommes och grönsallad genom året på resturanger. Idag är läget ett annat och utbudet har växt ordentligt vilket väldigt uppskattat.
          Sedan är det kul att kunna äta mjukglass, snickerstårtor, våfflor, burgare och annat som traditionellt är kött- eller mejeribaserat för att man kanske inte har valt bort det pga hälsoskäl utan för att man inte vill bidra till djurindustrin.
          I mina kanaler handlar det mest om att få fram goda smaker och att man hyllar att Ben & Jerry’s kommer med en ny smak i vegansk tappning etc. Inte att man tar bort fett, protein och kolhydrater, snarare tvärtom.
          Raw food är väldigt snävt (även om vi alla kan må bra av det oxå emellanåt) och det känns som att det är det folk tänker på när det pratar om veganer. Mina grillchips är en bit från raw food…

      Nu känner jag att det blev viktigt att skilja på begreppen. Veganer äter vegetarisk kost OCH väljer bort allt från djurriket i övrigt. Som skinnkläder, dunkuddar, yllekläder. Också produkter som tagits fram genom djurförsök går bort, likaså djurparker.
      Veganism är en filosofi och ett sätt att leva som strävar efter att exkludera, så långt som möjligt, alla former av exploatering av och grymhet mot djur för mat, kläder eller något annat syfte.
      Det är ett filosofiskt motstånd mot idén om att människor är överlägsna djur och att människan har rätt att diskriminera djur till följd av deras arttillhörighet.

      Vegetarisk kost inkluderar egentligen ingenting från djurriket. Lakto-ovo-vegetarisk kost inkluderar ägg/mjölkprodukter.

      Om man äter växtbaserat, men struttar runt i läderskor och sover på en dunkudde är man ingen vegan. Så är man ”bara” vegetarian.

    OT: Ross har börjat följa 30 nya personer… bara tjejer… Bianca bla….

      Och Molly och Rebecka har avföljt varandra så Rebecka och Noggiz tog Ross parti. Får se hur länge Molly och Hanna S följer varandra

      Sitter du och kollar upp sånt? Varför?

    Suck! Stackars veganer som äter bra kost, men blir ihopblandade med dårar som lever ’på luft’ eller ’en frukt’ eller ’chips o cola’. En ’äkta vegan’ har koll på b12 o annat, de har ofta bättre värden än ’svenne banan’ som äter kött å tror att allt finns där, vilket är lögn. Önskar jag hade karaktär nog att hålla mig vegan, för alla kroppsliga krämpor har försvunnit på 48 Tim när jag ändrat kost, men TYVÄRR är jag svag för ’normal skitkost’ o faller tbx…men mirakel kan ju ske…för övrigt är ’pro ana’ fruktansvärt, lider m alla anhöriga som maktlöst går se på när deras nära o kära försvinner in i detta o tynar bort…

      Men är det verkligen så svart eller vitt? Hälsosam vegan vs rött kött ätare. Världen är bäl mer komplex än så. Jag är inte vegan men det betyder inte att jag sitter och äter en massa kött konstant?

        Jag tycker inte att det är så svart eller vitt. Att vara köttätare är inte synonymt med att vara ohälsosam på samma sätt som att vara vegan inte heller innebär att man bara äter en massa skit. Däremot kräver det lite mer eftertanke när man är vegan så man får i sig allt man behöver då det är lättare att få brister.

          Ja och därför har veganer oftare (inte alltid) mer koll på att de får i sig allt de behöver. Eftersom de vet att deras kost är begränsad.

            Du tror inte det fokuset på kost kan skapa ett ätstört beteende?

              De som utvecklar en ätstörning av att ha koll på att de får i sig b12 hade antagligen fått en ätstörning på animalisk kost också.

                fast set ör ju bara inte att hålla koll på b12. Utan det ständiga fokuset på får i sig alla näringsämnen, restaurangbesök, umgås med vänner kring mat, granska innehållsförteckningar osv

                Veganer behöver mer tillskott än B12 för att få i sig vad de behöver.

        Sorry, borde varit tydligare. Menade att de flesta tror att de får i sig rätt mängd b12 bara genom att äta kött o annat animaliskt, men det stämmer inte längre pga hur våra djur föds upp. Så alla borde kolla upp b12, som är livsviktigt att få i sig.

        Ps/ nej, allt är kanske inte svart eller vitt men de flesta äter för mycket ’odlat kött’ som triggar inflamationer mm oavsett om man trycker i sig eller bara äter ibland. Önskar jag kunde hålla mig t viltkött, men jag äter tyvärr ’skitkött’ precis som de flesta andra

      Svenne banan äter inte mest kött, utan mest kolisar med processade animalier som tillbehör. En carnivore däremot får all sin näring från djurriket och jo, animalier innehåller allt du behöver. Det gör inte vegetabilier.

    Undra om det var hennes konto jag råkade hitta för ett par år sedan, då fanns ett försvarsinlägg upplagt om varför hon inte skulle få ha ett offentligt konto, hon hade rätt att synas lika mycket som någon annan och det fanns inget fel med hennes innehåll.. Och större delen av kommentarsfältet var oroade för hennes välbefinnande och försökte mest hjälpa.. Hemskt 😟

      Gick in på hennes konto nu och det är många som skriver oroande kommentarer men det är också många som försvarar henne vilket är helt sinnessjukt

    Bianca har definitivt gröna linser. Melerade ögon som hennes kan se gröna ut i direkt solljus, men om man ser hennes story när hon har solhatt inomhus så ser man att det är fake. Från mörkbruna till ljusgröna I SKUGGA INOMHUS. Kan hon sluta ljuga bara?

      Tror faktiskt hon inte kan sluta med de😂

    Får nog sätta en TW!

    Har på senaste börjat känna av den här hetsen och sociala medier liksom hejar på den hela tiden. Jag har börjat få matångest och har sedan sommarens start börjat räkna kalorier i precis allt jag äter… om jag lyfter upp armarna ser jag revbenen. Det sjuka är att man börjar tycka det ser bra ut. Önskar att jag inte var så mottaglig för vad andra tycker men herregud vad lättpåverkad man är om man haft komplex över kroppen även innan sociala medier fanns.. jag är 25 och visst kan jag ta bort alla sociala medier jag har, men samtidigt känner man sig galet utanför.

    Jag tycker det är bra att detta problematiseras, dock kanske nämnandet av namn på influencers inte gör det bättre.

      Stoppa det direkt och rädda dig själv. Det är helvetet på jorden och inte värt det en enda sekund.

      Håller med, försök få hjälp direkt för det kommer inte kännas bra länge till. I början är det kanske en kick att gå ner i vikt MEN du kommer sen bara vilja fortsätta mer och mer, utan att bli nöjd, och du kommer må minst lika dåligt. I slutändan har du bara missat massa härliga tillfällen med socialt umgänge och god mat. Inte värt det alls.

    Jag jobbar hos en familj där mamman tränar som en galning varje eviga dag, lägger minst 2-3 timmar på det varje dag och äter knappt något. Bara skinn och ben och pyttelite muskler på den kroppen. 😩

    Trött på ordet hälshets! Handlar det om hälsa så är det inget hets med det utan det du gör och äter får dig att må bra på både lång och kort sikt (klart der känns som man ska dö under ngn löprunda men känslan efter är underbar).

    Exempel som tas upp är exempel på psykisk sjukdom. Det kan ta dig uttryck på massa olika sätt.

    När kommer Kajjan, Vardagsrasimen och Bloggbevakning lyfta ett exempel där någon dött pga annan ätstörning/psykisk sjukdom där personen ätit ihjäl sig på snabbmat? Nä, det passar inte in i varumärket. Det ska hetsas åt ”rätt håll”.

    Tänk om mänskligheten bara kunde ta till sig fakta om vad våra kroppar och knoppar mår bra av. Näringsmässigt och sätt att leva. Nä, det ska ojas och göra karriär på att problematisera in i absurdum.

    (Åh nej, jag menar inte att anorexia är bra om någon tolkar inlägget så.)

      Vem uppmuntras eller hetsas att äta ihjäl sig på samma sätt? Så fort en tjockis tittar åt mat på sociala medier så gapas det om ohälsa.

        Nej, så fort man tränar och väljer att äta nyttigt så gastas det om att man har en ätstörning.

      För att det inte påverkar andra när någon äter sig tjock. Hur många unga tjejer tror du tittar på Stina Wollter eller lizzo och tänker att de också vill bli så där tjocka, så tar de tre gräddbullar till frukost kommande vecka?!

        Det uppmuntras till att skita i allt vad som är nyttigt och bara äta det du känner för. Träning funkar inte, att äta bra mat är en myt för all mat är bra. Typ så! Och alla är snygga, som om det skulle spela någon roll.

          Igen, hur många unga tjejer tror du vräker i sig fet mat för att Stina Wollter säger att du duger som du är?

            Varför skulle de inte påverkas av framgångsrika influencers med det budskapet men påverkas extremt av andra? Klart det påverkar unga vad de läser på SoMe. Särskilt när det ofta är långa texter med citat från forskning och anekdoter hur bra de mår när de äter exakt vad som faller dem in.

              Jag känner faktiskt inte för att fortsätta den här diskussionen under ett inlägg om pro-ana.

              Du kan oroa dig bäst du vill, jag lovar att deras konton inte skapar dröser av ungdomar som siktar mot fetma. Jag lovar att deras konton inte får en enda ung tjej att sträva mot att bli det. Smalnormen är för stark för det.

              Men som sagt, inte en lämplig diskussion under detta inlägg och det är sorgligt att du inte förstår varför.

                Det är inte lämpligt att lyfta fram en enskild persons kropp och diskutera en ryggrad.

                Det är inte lämpligt att påstå att all mat är nyttig och att träning är överskattat.

                Om vi ser oss omkring bland den svenska befolkningen så ökar fetma, övervikt och psykisk ohälsa.
                Även köer för hjälp med anorexi ökar. Även om vissa personer mår fint med övervikt så kommer det på det stora hela orsaka ökade sjukdomar.
                Hur får vi folk att må bra på riktigt? Det passar att diskutera under vilket inlägg som helst.

      Så till och med i ett sånt här inlägg så kommer kommentaren ”men tjocka då”! Herregud det är verkligen som att hälla vatten på en gås!

        Man upphör aldrig att förvånas alltså.

        Folk som inte får i sig tillräckligt med näring blir korkade.

    Det är en kvinna i kommentarsfältet på Bloggbevaknings Instagram som försvarar Lovisa och hon tycker alla ska få lägga upp vilka bilder dom vill.

    Gick in på kvinnans konto, och hon ska för det första bota sin egen cancer, inte ta hjälp av sjukvården.

    För det andra så ser hennes diet ut precis som den ryska influenserns! Bara frukt och inget vatten. Sjukt ju!

      Hon är begränsad nu.

    Oj,den där Eugenia ser ju ut som en levande död,helt absurt. Har anmält kontot och tycker att alla de som pallar att se eländet också ska gå in där och anmäla
    So Me suger verkligen då det ger möjlighet att sprida sinnesjuka saker som man får uppmärksamhet för =(

      Läste du ens inlägget? Alla hennes konton har blivit massanmälda i flera år. (Hon är/var en hyfsat stor youtuber)

    Ja det hela blir ju väldigt snedvridet när man ”skyller på” att personer i fråga är veganer. Det är inte speciellt svårt att gå upp i vikt när man är vegan, finns hur mycket ”skräpmat” som helst. Folk glömmer lixom att väldigt mycket ”råkar” vara veganskt såsom mycket godis, chips, köpekakor, flingor, bröd osv osv. Framförallt i Sverige finns det ju hur många ”substitut” som helst dessutom, man behöver inte välja bort nånting bara ”välja om”. Det beror väl lite på syftet med sitt val att vara vegan. De som håller i hela livet har oftast gjort sitt val av etiska skäl. Jag själv skulle inte äta från djurvärlden om jag så fick betalt för det, men inte sitter jag och enbart knaprar broccoli och morötter för det. Det är som med allt annat i livet, balans är det som funkar i längden, oavsett kosthållning.

    Hursom så är det tragiskt med svåra ätstörningar åt alla håll och mycket problematiskt att det är sådan enkel tillgång och stor spridning i o m sociala medier.

    Anmälde Vorges ryggradsbild till Insta men fick till svar att det inte strider mot Instagrams policy lr vad dom nu nämner det som. Ja, som vanligt då om det inte handlar om kvinnliga bröstvårtor.

      Du menar kvinnliga bröstvårtor eller bröst som antingen inte är tillräckligt sexualiserade (det är ju alltid ok enligt instagrams, antagligen manliga, granskare), eller som används till det de är gjorda för dvs amning (äckligt ju, enligt instagrams, antagligen manliga, granskare). Ser du bara tillräckligt k*t ut och är tillräckligt snygg så får du gärna visa din nakna kropp på instagram. Tjock, ”ful” och/eller visar nakna delar av kroppen i sitt naturliga sammanhang som kvinna = ajabaja

    Men måste du uppmärksamma ätstörda bloggare hela tiden. Låt dom falla i glömska, nya småkids kan säkert triggas av att det skrivs om dessa, visste inte ens vem denna Cooney var ens..

      Nej! Låt oss blunda för hur överdjävligt det kan gå och vad det finns för exempel på just det. Fattar du inte att det ÄR obekvämt att prata om detta fenomen ?!?! Och vi är några som VILL göra det för alla unga tjejers skull! Kom inte hit om du vill vara struts! Hej då!

        En sjukdom är inget fenomen!

        Gör något mer konkret för dessa sjuka ätstörda individer isf. Tror inte de blir hjälpta av att du enbart pratar om dom..

    Oj visste inte vem E v, gick in på hennes konto och oj, vad säger hennes familj tro?

      Det är hennes mamma som filmar…

    OT men nu söker Sandhra lägenhet på insta… är det slut med Calle?

      Jag har faktiskt antagit det sen länge. En person jag känner privat filmade på story när det var ett grabbgäng runt ett bord, drack o greja, ca 10 år yngre. Varpå Sandra kommer in i rummet och ska ”dansa” lite sådär för killarna men får halvt panik när hon ser att någon filmar och försöker täcka kameran, antar att hon inte ville att det skulle synas på IG att hon var med massa killar.

        En sådan reaktion hade hon nog kunnat få med eller utan pojkvän

      Inte för att det kanske betyder nåt men de följer inte varann längre på tex insta.

    Tycker det är många ur det äldre gardet (de som började som bloggare och nu är småbarnsföräldrar ni vet, typ SB och EB) som har liknande manér. Inte fullt ut ryggkotor, men midjorna och eventuella mellanrum mellan ben accentueras enormt. Avföljt dem alla för det var otroligt triggande. Jag är själv småbarnsförälder som numera har ett sunt förhållande till kroppen, mat och träning men det tog ett jäkla arbete att komma dit. Och det är skört! Den uppenbara, tydligt uppvisade viktnedgången hos vissa är inte oproblematisk.
    Som sagt, jag avföljde. Vet att mitt beteende kring kosten och kroppen kommer påverka mina barn så jag klamrar för glatta livet fast vid det friska.

    Eugenia kommer att dö inom fem år. Är helt övertygad om det. Hon har varit svårt sjuk i nu 10+ år. Kroppen orkar inte hur länge som helst.

      Fortsätter hon så här max ett år om inte tidigare. Fruktansvärd sjukdom.

    HUUUUUR kan hon ha 20.000 likes på sina bilder??? Huuuuur kan folk uppmuntra och gilla hennes bilder? Hon kommer ju dö vilken dag som helst. Jävla idiotier det finns därute!!

    Detta med ätstörningar är inget skämt. Min bästa vän dog i sviterna av anorexi för två år sedan. Hon blev inte ens 30 år. Det är den dödligaste av alla psykiska sjukdomar. Det finns inte ord för hur tragiskt och sorgligt det är att se en människa sakta men säkert ta sitt liv framför en.

    Vi har tyvärr normaliserat ätstörningar och önskan om att se ut som vissa influensers/personer som uppenbart är ohälsosamma och sjuka är mycket större än det att faktiskt förstå konsekvenserna av att göra det. Jag själv har blockat så många på både insta och TikTok då jag triggas enormt. Att jag triggas är dock mitt eget ansvar och inte andras. Men för att jag inte ska dras djupare ner så blockar jag alla som triggar mitt eget ätstörda beteende.

    Det är positivt att se hur många som ändå har orken att driva kampen, precis som mot rasism eller allas rätt till sin Kärlek. Jag kommer alltid önska att vanliga människor stod bakom vad som är min kamp, men det kommer aldrig hända.

    Det är riktigt skrämmande läsa vad svält gör med en kropp. Och hur svårt det är att bli frisk. Så många unga och redan smala tjejer som bantar ner sig till skelett, det är så tragiskt.

    Och superkommentatorn @bellavalkyria som avstår all form av behandling för sin livmoderhalscancer och istället ska bota sig själv med bär och frukt- som tur är har hon bara 6000 följare på IG!

    Skulle sånt få större spridning vore det ju katastrof!

      Hon dricker inte vatten heller, precis som ryska influensern som dog av svält. Så uppenbart ätstörd.

      Åh herregud… Vet hon inte att Miss Dalarna redan provat det där? Och är DÖD?

      Hon verkar ju helt…ja inte frisk! Jag har sett henne bland kommentarerna på IG och att sedan läsa detta om att hon ska bota sig med frukt (!) mot livmoderhalscancer 😱 Finner inga ord! Sen inte dricka vatten men ska börja juicea när hon får råd med en juicer. Sorgligt!

    Det är definitivt en trend bland influencers att banta ner sig till skinn och ben. Tyvärr hakar ju även kvinnor i 40-års åldern på. Amanda S, Sandra B, Elsa B är ytterligare några som är så smala att det är sjukligt och gärna lägger upp Pro-Anna bilder. Sandra B har alltid varit smal men inte så tunn som hon nu är. Samtidigt påstår de att de äter pasta och godis varje dag, inte en jävla chans.

    Jag har sagt samma sak i tidigare kommentarsfält om denna ”smalhets”. Jag menar inte att jag har rätt, men min tro är att det inte spelar någon som helst roll och vi gapar till META att stänga konton alt. skrika till influnecers att sluts vara ätstörda.

    Det är noll och ingen poäng.

    Försök istället att själv vara en förebild för unga människor i din närhet. Tänk på hur DU pratar om din kropp och andras.

    Självklart är det inget ”vaccin” mot ätstörning, men jag tippar att det är otroligt mycket mer effektivt än att gapa om att influensers ”har dåligt inflytande”.

    Det, i sak, är inte fel men snälla förstår detta;

    DE BRYR SIG INTE!

    Sjukdom eller dåligt självförtroende till trots sp gör de ett AKTIVT val att både se ut och leva som de gör.

    Hur mycket vi än gormar så finns inget vi kan göra åt det.

    Gå till dig själv istället och ge dig sjutton på att göra det DU kan för att vara en fin förebild.

    Så viktig diskussion.
    Jag har vart lite överviktig hela mitt liv enligt BMI och samtliga skolsjuksköterskor men nu i efterhand inser jag att jag absolut inte var så stor. Jag var frisk och aktiv, åt nyttigt och varierat, kanske gillade pasta för mycket och kunde gå ner 5 kilo men det var liksom inte farligt på något sätt. Inte värt att lägga all min fokus på.

    Istället gjorde vuxna (framförallt skolsjukvården) det till sitt jobb att konstant påminna mig om detta, vilket gjorde att jag hade 0 självförtroende. Media hjälpte inte heller. Var en sån som bytte om på toaletten, inte vågade duscha med andra, aldrig hade barbent eller kortärmat, aldrig badade på sommaren, missade gympalektioner som innebar simning, etc.

    Vill bara påminna om att jag inte var så stor. Som 15 åring hade jag storlek M. Dvs inte smal, men fullt frisk, pigg, stark, uthållig, snabb etc. Gick på ridning, och tennis och cyklade mycket och promenerade mycket.

    Såklart utvecklade jag en ätstörning. Det fanns en tanke om att smalhet skulle lösa precis allt, och reaktionerna på min viktnedgång bekräftade detta. Inte en enda kompis sa något, hade otroligt bra vänner som älskade mig oavsett. Men vuxna… Oj vad de hejade på mig. ”Du är så fin nu”, ”vad du är duktig” ”du är så nyttig”. Ingen ifrågesatte hur jag gick ner i vikt för i vårt samhälle är smal =hälsosam, trots att jag spydde upp all den ubernyttiga veganska maten jag åt (typ kål och tofu och bananer), tappade hår, svimmade, hostade blod. Många tror inte att man är sjuk förens man ser ut som just Eugenia.

    Har tagit lång tid att bli frisk och få ett bra förhållningssätt till mat och motion. Jag känner mig idag rätt frisk. Men gång på gång hör man kommentarer, framförallt från den generationen som var vuxen när jag var barn, som är extremt triggande. 50-70 talisterna är fan besatta av vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.