Kan man friskriva sig från förtal mm?

Nessa på Exonphspoilerse:
Har fått lära mig en sak idag. Tydligen ska man skriva ”ryktet säger att de & de har hänt” så är det inget jag riktigt bekräftar förstår ni? Kör vi?

Nessa som driver Instagramkontot Exonphspoilerse postade det här inlägget förra veckan, där hon menar att hon fått lära sig att  uttrycket ”ryktet säger…” friskriver henne från allt ansvar vad gäller innehållet i de inlägg hon publicerar. Alltså att hon skulle kunna skriva exakt vad som helst, utan att någonsin kunna anmälas för förtal, integritetskränkning mm får det hon skrivit.

Jag tyckte det lät konstigt och vände mig till Mårten Schultz – professor i civilrätt, och som arbetar som forskare och lärare vid Stockholms Universitet – om detta var korrekt.
han svarade så här:

Du har helt rätt, förbehåll av det här slaget gör inte i sig att man undgår ansvar…” // Mårten Schultz

Han skriver även att uppgiften av sexuell karaktär (lämna det där, kära läsare) som @exonphspoilerse spred om en influencer och hennes unga anställda skulle kunna vara olaga integritetsintrång, vilket faller under allmänt åtal. 

”Allmänt åtal” betyder att du som utsatt inte behöver driva stämningen/åtalet själv, om en åklagare finner tillräcklig grund för att gå vidare med anmälan.
Förtal faller normalt under ”enskilt åtal”, vilket innebär att du som brottsutsatt får driva din egen process, med vissa undantag.

 

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men du spred väl samma rykten på din Instagram? Hur ser du på det?

      Och något som inte många vet, att sprida och dela information kan också vara förtal. Man behöver alltså inte vara förstahandskälla.

      Nej, det gjorde jag verkligen inte. Jag kritiserade Bianca och att hon inte gick ut och kommenterade/dementerade ryktet i egenskap av chef med en anställd i beroendeställning till henne.

        Ok, jag följer inte exontheph och har ändå fått veta allt kring detta skvaller, via den här bloggen och dess instagramkonto. Jag menar inte att du inte får skriva vad du känner för, undrade mest hur du ställde dig kring det.

        Varför skulle hon kommentera/dementera ett RYKTE? För att DU tycker/vill att hon ska göra det eller är det hennes skyldighet att göra det?

          För att det är jävligt synd om hennes anställde, oavsett om ryktet är sant eller ej.

            Hon bryr sig inte.

          Vad ligger till grund för dessa rykten?

    Men SNÄLLA Cam sluta säga A men inte B och sen förbjuda någon annan från att säga B. Den enda informationen man vill ha nu är ju det du (för andra gången) teasar om. Om du ska rapportera om det här förtalet kan du likt andra medier i andra sammanhang även rapportera om vad det är som hänt (utan att för den delen medverka till förtal).

      Är du också korkad?

        Nej, tackar som frågar you small dick energy.

        Se själva hur riksmedier rapporterar om förtal i samband med Virtanen/Wallin. Ingen av oss går runt och funderar på vad det egentligen var som Cissi Wallin berättade om Virtanen? We all know. För media rapporterade inte om det som i att ”hon sa en sak och ni får under inga som helst omständigheter kommentera vad det var” utan man kan rapportera om förtal utan att för den saken medverka till det. Inte så som Nessa verkar resonera, såklart.

          c är ju minst lika korkad som drar i gång spekulationer ännu en gång. Dessutom hade hon kunnat dra ett exempel utan att nämna några namn.

    Är hon så korkad på riktigt eller spelar hon bara dum?

      Tror hon tror att det funkar som i usa. Där kan man säga ” allegedly” och komma undan förtal

        I usa så kan du inte dömas för förtal om det du spridit är sant. Bara påhittade falska uppgifter leder till ett brott. I Sverige kan även sanna uppgifter utgöra förtal.

    Jag fattar ingenting – vad handlar detta om??

      Sex mellan chef och anställd, dvs person i beroendeställning.

    För att tjejen som är mycket yngre även är anställd, blir ju en maktposition mellan arbetsgivare och anställda.

      Precis, det handlar ju inte om handlingen i sig. Men att det är en mycket yngre anställd, således i beroendeställning, det är ju det som är anvärkningsvärt.

      Aha ok, inte tänkt på det på det sättet.

    Snälla sluta blanda skärmdumpar av Instagraminlägg med exakt samma text i blogginläggen. Skriv bara texten och hänvisa till Instagram istället.

      Dessutom rätt fantasilöst att först göra ett inlägg på ig och dagen efter samma inlägg på bloggen.

      Jag tycker det är bra. Ibland är texten så himla liten och på rörig bakgrund att det är svårt att läsa på skärmdumpen. Sen är det väl även bra för de som syntolkar (heter det så?) inlägg här.

      Camilla har blivit ombedd att göra detta av de som inte ser så bra och de som inte har instagram. Läs inte du inte pallar. Jag tycker det att fint att alla kan vara med även om jag inte behöver det.

        Men då är det väl bättre att bara skriva av texten då?

          Men scrolla och läs bara ena texten

    Alltså stories som ser ut såhär: ………………… nej tack

    Hoppas allt förtal på nätet försvinner med hjälp av AI som granskar. Det behövs inte ens en lag, bara massans behov för att göra det ekonomiskt fördelaktigt.

      Jag hoppas inte det, visst vore det fint om allt förtal försvann men AI är inte en perfekt opartisk granskare, det är rättsosäkert, öppnar för censur utan möjlighet till insyn plus att vi är inte i närheten av att ha en AI som skulle kunna sköta det ens på ett hyfsat sätt.

    Jag tycker Nessa verkar vara en såååå dömande och inskränkt person. I synnerhet mot andra kvinnor. Det finns liksom en översittande slut-shaming-underton i så mycket hon skriver. Kanske är det ”gossip girl-jag kommer aldrig bli en av dom”-komplexet.

    ” lämna det där, kära läsare” funkar ju jättebra 🙄😂

    Haha det är ju inte bara hon som gör så. Det gör ju tidningen Hänt extra också.

      Googla ”hänt extra fällda” 🙂

    Fast hon har väl inte namngett någon, det är det ju du som gör här. Fler har nog läst om det här än hos denna Nessa. Det där med regler runt förtal verkar ju ändras titt som tätt – förut var det väl att man inte fick namnge någon, sedan är det tydligen att man inte får kunna härleda någon till något osv. Märkligt, vad är det som gäller egentligen. Tänk då alla blogginlägg som varit på denna sida med rykten och div. anklagelser mot olika personer. Tror inte man ska gräva en grop åt andra om man riskerar att falla i den själv.

      Vet du hur många följare Nessa har på Instagram? Och jo, hon namngav alla inblandade, vad gäller detta men även annat om otroheter mm.

        Spelar det någon roll om det ändå kommer fram här, tänker jag?

          Rättsligt? Oh ja..

            Vadå oh ja? Utveckla gärna!

              Att det är skillnad på att hon som förstahandskälla sprider uppgifter om namngivna människor, och att jag sitter och raderar kommentarer om detta så fort jag ser dem? Resten kan du googla dig till. 🙂

                Spelar ingen roll om det är första andra eller tredje hand. Och dessutom namngav du personen du också. Men ser att du ändrat nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.