Isabella Löwengrip om tro

Jag tror inte på Gud alls. Jag tror inte att det finns något runt om oss som vi inte kan förklara. Jag är av den tråkiga sorten som bara tror att det skedde ett big bang för 14 miljarder år sedan utan något syfte. Och utifrån det har tid och rum skapats. Evolutionsteorin leder oss sedan fram till var vi är idag:  En ärftlig egenskap, som ger en förbättrad chans till överlevnad och förökning. Den vinnar-egenskapen kommer sedan att bli vanligare i nästa generation.

Utöver det finns liksom inget lull lull/kraft/etc enligt mig. // Isabella Löwengrip

Isabella har varit på konfirmation för ett av Pauls syskonbarn, och passar på att skriva lite om sin tro, eller bristen på en. 
Svenskar är ett ganska så ”o-troende” folk jämför med exempelvis USA där var och varannan person har ”sin” kyrka som de går till, men jag tycker precis som Isabella att det är ett intressant ämne, trots att jag personligen blev rätt mätt på allt vad organiserad religion heter efter att ha sett vad som skedde med personer jag en gång kände i Knutby.
Tack, men nej tack!

Isabella skriver att hon inte tror på Gud alls, samtidigt som hon beskriver att hon som barn var rädd för att Gud skulle vara arg på henne för att hon inte trodde på honom, hur nu en Gud som inte finns kan vara arg, men det är ju ingenting annat än barns härliga logik. 🙂
I ett senare inlägg tackar hon för alla kommentarer som kommit in under det här inlägget – det är uppåt 80 stycken – och för att de allra flesta höll en god ton, oavsett vart man står i frågan:

Tack för att ni delade med er av er tro i förra inlägget. Det var så fint att läsa. Det var så få negativa kommentarer och ”påhopp” vilket jag blev glad över. Tro är väl bland det mest privata/känsliga som finns så man har liksom inte rätt att ifrågasätta det hos en person, eller ställa personen till svars. Alla tolkar ju sin religon/gud på olika sätt.

Som jag skrev tror jag inte på gud. Men däremot kan jag inte bestämma mig för vad jag tror händer efter livet. // Isabella Löwengrip

Jag vet inte heller vad jag tror händer efter döden, men aldrig känner jag mig så nära min pappa som i svampskogen. 
Hur tänker du?

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag är extremt o-troende. Men det är få saker jag tycker om så mycket som dokumentärer om religösa sekter!

      Eller hur? Sektdokumentärer är SÅ spännande!

      Jag är dock troende. Tror att många ateister väldigt lättvindigt bestämmer sig för att inte tro. Många tag sig inte tid att faktiskt läsa bibeln, söka inåt eller uppsöka en församling. Många är arga på religion p g a de krig och konflikter den kan orsaka. Dock är det ju människor som orsakar allt detta, inte religionen i sig.

      Att tro på en trygg, förlåtande, icke-dömande, god Gud ger livet en så mycket större mening. För mig känns det helt främmande att en slump ska ha skapat t ex allt det vackra i naturen och människor med all komplexitet.

        Men det är ju människor som styrs av religionen när de gör onda saker, religon påhittad av andra människor.
        I sverige har vi bränt häxor tack vare religion

          På grund av.Inget att tacka för.

        Men det är mer logiskt att en gud tog ett revben från adam och skapade eva och världen på 7 dar?
        Okej

          Fel.
          Sex dagar, för sjunde dagen vilade han.

          Fridens liljor 🙏🏼

          Du kan ju signa upp dig på den andra skapelseberättelsen annars. Den är dessutom lite mer jämställd.

        Det skulle säkert ge mig en större mening också men jag kan ju inte tro på nåt jag inte tror på bara för det.

        Sen tycker jag du för lättvindigt lägger hela ansvaret på ”människan” istället för religionen. Så gör de religiösa alltid.

        Jag förstår inte vad man ska ha Gud till, hen gör ju ingenting som är bra.

          Många anser att Gud ”gör” någonting bra genom att berika människors liv med trygghet, kärlek och ett inneboende syfte. Även gemenskapen som tillkommer, att förenas i något större.

            Det är ju människor som gör allt jobb. ”Han” gör inget, visar sig aldrig

              Ja, det är ju precis det som står i bibeln eftersom människan har en fri vilja. Man säger att Gud har gett oss det ansvaret.

                Vilket ”ansvar” eller uppgift har Gud då?

                  Det är komplexa frågor som bäst besvaras genom att du själv läser bibeln och skapar dig en egen uppfattning. Men svenska kyrkan skriver exempelvis att Gud har gett oss planeten och livet, sen är det upp till människan själv att förvalta sitt eget liv. Man talar inte riktigt om ansvar och uppgift.

                    Jag har en egen uppfattning. Söndagsskolan bet inte på mig, jag gick ur kyrkan så fort jag fyllde 18.

                      Jag gillar denna, med Stephen Fry:
                      https://www.youtube.com/watch?v=-suvkwNYSQo

            Så allt dåligt som religion medför beror på människan och allt bra är tack vare Gud. Ok.

              Nä, nu missförstår du? Gud ger människan frihet att både älska och hata.

              ”Människan har ett uppdrag att efter bästa förstånd och förmåga förvalta sitt liv, både i stort som i smått.”

                Och Guds uppdrag?

                Men gud gör inget som vi kan sätta fingret på att ”DET DÄR var gud”. Så otroligt luddiga resonemang, gett frihet att älska och hata? Vadå varför skulle det komma ifrån någon gud just? Vilken av de 6000 påhittade gudarna i så fall?

                  Precis, det är det som är själva grejen med tro. Det är just en TRO och ingenting konkret du kan sätta fingret på, utan någonting du känner. Därav komplexiteten.

                    Och därför bättre vi lägger vår energi på annat. Så många konflikter vi sluppit.

                      Ja, vi lägger idag vår energi på ytligheter, masskonsumtion och förstörelse av planeten istället för titta inåt och söka efter en tro.

                      Som ”rust” säger i klippet ovan. Organiserad religion är bara ett sätt att komma undan med olika typer vidrigheter i det dolda, eller att kunna driva en egen agenda/få makt med att gud säger si och så.

                      Kvinnoförtrycket i Islam, alla sexövergrepp på barn inom katolska kyrkan (och fler församlingar) , häxprocesser, hur man försökte skylla dåtida pesten på judar
                      Religion har verkligen varit härligt..

              Uhm, ja? 😅 Det är poängen, Gud är god, människan väljer att göra ondska och lever i den fallna världen vi valde.

        Jag vill väldigt gärna vara troende och har läst bibeln flera gånger, gått i kyrkan och bibelgrupper, lyssnat inåt, varit sökande i många år. Trots det har jag varken blivit troende eller funnen. Jag vet inte riktigt varför. Men man kan ju inte tvinga fram en tro som inte finns.

          Är det hjärtat eller hjärnan som inte vill?

          Guds existens går att logiskt härleda från simpla och uppenbara saker (typ att det existerar minst två olika saker i universum)

          Är det hjärtat så vet jag inte mer fake it ’til you make it. Att leva på ett sätt får dig att bli sådan tillslut. (Nu antar jag att du här känner att du logiskt tror på Gud men inte kan känna det i hjärtat). Däremot kanske du är på fel spår (fel kyrka/tro).

          Nu säger jag det i varje kommentar, men du känns ju också genuin och fin, så jag hoppas du ser detta.

          Joina kristna servern Guldkorset på Discord. Vi hjälper dig med frågor. Om inte annat kanske vi kan prata :).

          Själv konverterade jag till katolicismen för typ 3 år sen, har aldrig varit så lycklig! Jag är hemma <3.

        Fast eh nej? Tro man inte så tror man inte, det är en känsla/vetskap man har, varför ska man försöka förändra den? Då kan ju samma gälla för dig – försök att hitta sätt att inte tro.
        Fint att tro hjälper dig men för andra är det annat som får dem att må bra, det behöver man ingen gud för.

        Det är jätteintressant att du tycker man ska söka inåt, läsa bibeln eller besöka en kyrka. Som ateist är man ju inte en kristen utan tro, man har ju ingen religion. Som ateist är jag ju inte mer kristen än hindu. Och om man skulle börja försöka tro – det finns ju så många gudar och religioner att välja på! Vilken är mest sympatisk? Minst konstig? Mest logisk? Minst misogyn? Att det är kristendom som gäller i Sverige är ju bara en geografisk och historisk slump. Hade kunnat vara vilken annan religion som helst, och då hade du tyckt att man skulle söka inåt, besöka ett tempel eller läsa Torah istället. Vilken religion som är förhärskande, och hur tolkningarna av den ser ut, är helt slumpartat.

        Som (jag kommer inte ihåg vem sa): Om vi utplånade alla religioner, och all vetenskap och började från början igen – då skulle vi så småningom – inom vetenskapen – komma fram till samma grejer igen, men religionerna skulle se helt annorlunda ut.

      Har du tips på någon bra dokumentär om sekter? 🙂

        Jag kapar tråden här och tipsar om The Vow på HBO. Otroligt bra!

        Keep sweet: Pray and obay tyckte jag var bra. Hade aldrig hört talas om det vad jag kan minnas så var spännande och fascinerande.

        Fyra avsnitt så perfekt att fastna framför tvn en kväll och se alla:)

          Finns på Netflix

        Finns flera på Netflix! Men även den på SVT om Jehovas. Är inte rasist nånstans, men Jehovas tycker jag är otäckt på sååå många sätt. Har en vän som är inom JV. Usch vill bara rädda henne.

          Vad heter den om jehovas på SVT?

    Camilla, kan inte du berätta mer om din tid i församlingen? Sjukt intressant!

    Jag själv växte upp som troende (laestadian), gick ur när jag var 15 år. Idag tror jag på mitt eget sätt, t.ex. att själen lever vidare och så, men vill inte sätta någon etikett på det 😊

      Kan inte du berätta mer Sofia? Är du uppifrån. På morfars sida var dom laestadianer men inte insatt i hur det fungerar.

        Jag är född och uppvuxen i Dalarna och tillhörde grenen gammallaestadianism. I norr är det vanligare att tillhöra öst- eller västlaestadianismen. Det är fritt fram att fråga vad du vill 😊

          Aha 🙂 Jag har egentligen många frågor då jag knappt vet något om religionen. Hur skulle du snabbt beskriva det?

          Det jag fick höra var att det var väldigt strängt och man inte hade varken gardiner eller tv men nu var ju också detta för väldigt länge sen 🙂

            Det är en gren av kristendomen men med lite strängare regler.

            Det där med gardiner hör inte till gammallaestadianismen, vi hade både gardiner, mattor och glaslucka på tvättmaskinen 😅 Trots namnet så är nog gammallaestadianerna minst strikta av de tre grenarna.

            Min familj hade tv men endast till att spela tv-spel och att se på de filmer som var okej. Av någon anledning var det inte fel att se på Astrid Lindgren till exempel så jag såg mycket sånt och tecknat när jag var liten 😊

              Andra ”regler” vi levde efter var: inte lyssna på musik förutom barnsånger, psalmer och typ Astrid Lindgren, inget smink, inga tatueringar eller piercingar (öronen inkluderat), inte dansa och inte färga håret eller använda nagellack typ 😊 och inte se på de flesta tv-program.

      Jag växte upp i en lestadiansk familj i Sverige och var mycket i Dalarna till jag blev 15 år, då jag valde min egen väg och lycklig med att få levt ett fantastiskt liv som jag valde för 40 år sedan

        Vad fint! Då har vi säkert varit på samma ställen 😊

    Jag är inte religiös men skulle absolut kalla mig andlig, vilket är en väldigt viktig tro för mig.

      Ah haft inget till övers för henne tidigare men här är hon iaf spot on. Skönt med folk som vågar ”stå upp” mot religion, allt förtryck det skapat
      Varför måste vi tro på fantasier? Fattar inte

        Skönt med folk som Isabella som kan diskutera andras tro respektfullt, till skillnad från många andra.

          Det var faktiskt fint tyckte jag med. Kul att dela med sig bland kommentarerna och att hon läste det.

        Nej det måste man väl inte. Men om det ger någon ro, välmående eller något annat positivt av att tro på något, låt dom.

    Låt människor ha sin tro i fred. Så trist när ateister ska se ner på troende, du kan ändå inte förklara allt med vetenskap så högst rimligt att tro.

      Ju mer vi kan förklara med hjälp av vetenskap, desto mindre utrymme behövs det för tro. Vetenskapen går framåt och vad vi inte kan förklara idag kan vi kanske göra om 100år. Det är iofs någon slags tro det också, antar jag.

        Ha gärna i åtanke att vetenskapen inte alltid ”går framåt”. Vi är egentligen inte smartare eller mer vetande än tidigare befolkning. Var ödmjuk för att nuvarande vetenskap inte alltid är korrekt, precis som sådant man tidigare varit säker på visat sig vara fel.

          Nu vet inte jag hur du definerar ”smartare” eller ”tidigare befolkning” men det är rätt vågat att påstå att vi inte smartare eller mer vetande än tidigare. Sen har jag svårt att se relevansen, har religion lett framåt tycker du?

            Well sedan 90-talet har intelligensen sjunkit 0,23 IQ-poäng per år.

            Vi förstör vår planet i dagsläget, vet inte om det är särskilt smart. Och ja, religion har lett framåt genom att ge människor hopp, tröst och kärlek och därmed sett till att folk orkat leva vidare. Sen var exempelvis Darwin rätt smart och vetande, och han var inte ateist utan ödmjuk om än vacklande i sin tro om en Gud.

              Religion har också skapat krig, död och förödelse. Att vi förstör vår planet har väl inte med vetenskap att göra.

                Vi hade inte ens vetat hur mycket vi förstörde den om det inte vore för vetenskap. Religion är bara ett satans elände i det stora hela

                Men du hävdar ju att vi är smartare och mer vetande än någonsin, och att religion bara är ett elände som leder till negativa konsekvenser. Så mot denna bakgrund – hur kommer det sig att vi i dagsläget förstör vår planet?

                  Industrialism, kapitalism. Troende i blå stater i USA skiter ju i miljön, så det har ju absolut inget med avsaknaden av tro att göra. Haha

                    Och industrialism och kapitalism har bara uppstått helt utan vetenskap menar du?

          Vetenskap är produktion av ny kunskap med systematiska metoder, de systematiska metoderna har visat sig fungera väldigt bra och det finns inget fält där kunskapsläget stått helt still eller backat. Vi har samma hjärnor som tidigare generationer men vi har samlat på oss mer vetande, kommande generationer kommer veta ännu mer än oss med hjälp av de metoderna. Så tycker inte det är missvisande att säga att vetenskapen går framåt även om den mer korrekta formuleringen kanske är att vetenskapen gör att vi kommer veta mer och mer om världen. Det betyder såklart inte att vi inte har fel om en del saker, att en del studier är usla osv men sammantaget så fungerar vetenskap för att öka kunskapsläget.

            Exakt.

          Exakt. Det är som om vi nu tror oss vara ”on top of the world”, vetenskapligt, men i själva verket vet vi ju inte så mkt mer eller är smartare. Är f.ö mer imponerad av tex. greken som upptäckte elektricitet på 16-talet, under rådande förutsättningar än det som uppfinns idag, med de tillgångar vi har. Blir alltid konfunderad när någon är bergfast ateist. Hur kan man veta så säkert? Är man tex lika säker på att det inte finns liv bortom oss i rymden, eftersom det inte heller går att bevisa? Är inte själv direkt religiös, men har svårt att ta in att allt detta vi lever i, kom till av en slump. Man behöver ju nödvändigtvis inte tro på en gud, för att ha en tro som leder bortom oss tänker jag.

      Varför måste vuxna människor ha snuttefiltar?
      Och sen kan de begå alla möjliga hemska brott som förlåts av gud ändå om du bara tror. Vilket bs alltihop är

      Kommer alla barn till himlen oxå el vid vilken ålder kan man först dömas för sin icketro? Hur sorterar denna gud? Allt är bara ologiskt som f-n

        Världen och livet är ologiskt helt enkelt. Att big bang inträffade helt slumpmässigt och att människor med ett medvetande existerar är också ologiskt. Livet och existensen kan liksom inte förklaras med rationell logik oavsett tro/avsaknad av tro.

          Nä så lätt att aldrig ha några svar atr komma undan med. Hur är det med handikappade, djur? El folk som gjort onda saker men haft ett jävligt liv och aldrig ”lärt” sig tro? Är det helvetet som väntar ändå? Det är ju det religiösa hotar med hela tiden.

          Nja att någon stordator sitter och räknar ut våra öden är mer logiskt. Big bang nn är logiskt. Fakta. Bevis. Forskning. Utvecling.

            Nu blandar du nog ihop fundamentalism med tro. Man kan vara troende men också förstå sig på biologi och naturvetenskap med tillhörande avvikelser så som handikapp som du tar upp.

            Jag känner en handfull som jobbar med forskning och utveckling och som är religiösa. Till skillnad mot för vad många tror så är det inte två saker som automatiskt utesluter varandra.

              Ja och lite skoj också att Lemaître som la grunden till Big Bang-teorin och upptäckte universums expansion (men inte fick cred för det senare för att han publicerade det i en liten journal på franska som typ ingen läste så alla gav äran till Hubble) var kristen katolsk präst. Det går absolut att vara religiös och forskare.

                Precis!

          🎯

      Det är inte orimligt att tro på att det finns en gud/gudar, men det är ganska orimligt att tro att guden är GOD och ALLSMÄKTIG

      Är gud god, varför finns det så mycket hemskt i världen som drabbar folk?
      Att säga ”folket fick en egen vilja” är ju bara en bortförklaring, för om guden också är allsmäktig så hade den kunnat ingripa om den ville och ställa saker till rätta.

      Så om det finns en gud så är denne inte god, eller inte allsmäktig. God men kan inget göra eller allsmäktig och skiter i folket.

      Ser inte ner på någon troende men det blir jäkligt knasigt ibland. Som vid stora olyckor där många dör och nån överlevande säger: ”Gud räddade mig!”
      I motsats till att guden lät de andra dö alltså..?

        Allt kan inte förklaras med Gud bara för att man är troende. Det är nog få troende som menar att folk dör i olyckor pga guds vilja.

          Nja det där stämmer ju inte. I speciellt USA handar allt om ”gods plan”. Gud vet exakt hur länge du får leva, enligt dem.

            ”Enligt dem” – 332 miljoner människor alltså? Väldigt generaliserande…

          Om guds vilja var att just man själv överlevde, var det då inte gudens vilja att de andra dog?
          Varför räddade gud vissa men inte andra?

        Jag läste om en liten treårig flicka som lämnades ensam hemma av sin mamma under en vecka och långsamt plågades till döds av svält och törst.

        Ett klockrent bevis på att inga gudar finns öht

          Du tror att det vi har funderat över i tusentals år bevisas så simpelt? Bra självförtroende 👍

          ”Orsaken till att Gud hittills inte har visat sin allmakt på det sättet hör samman med Guds kärlek till människorna. Så länge som vi har en fri vilja måste Gud tillåta att det onda finns. Ansvaret är vårt. När vi frågar varför Gud tillåter allt ont som sker, kan vi ofta lika väl fråga oss själva varför vi tillåter allt ont som sker. Mycket av det som sker kan vi inte skylla på Gud. Gud har gett oss den här blåa planeten att leva på och vi har fått ansvaret att vara medskapare med ansvar för varandra och naturen som omger oss.”

            Lol. Han gör inget efter sin sk skapelse Bekväm typ

            15:42 fint o bra skrivet och jag håller med.
            Och vill tillägga att oavsett vilken tro man har är vi alla människor och har ansvar för hur vi behandlar andra och våra gärningar.

            Det där citatet som religiösa alltid använder är så sjukt tröttsamt och gör att diskussioner med dem är helt meningslösa. Vad är det som är bra med Gud egentligen?

            Det finns ju dessutom många olika religioner, hur vet ni vilken som är ”rätt”?

              Det kanske kommer en dag i ditt liv då du tycker att vända dej till Gud är toppen. Livet är en resa.

              Det är en bra fråga (om vilken religion som har sanningen)! Man måste ärligt titta på de olika religionerna, se på vår historia, prata med folk av de olika religionerna och försöka hitta rätt, även be om guidning led ett öppet hjärta. Men allt det är inte helt enkelt antar jag.

              // Konverterat till katolska kyrkan

        Jo det är orimligt. Lika orimligt som att tro på tomten faktiskt.

          Men en slumpmässig explosion som gör att just du får leva på en planet i universum och kan sitta och kommentera på en dator är däremot ”rimligt”?

            Om jag måste jämföra så tveklöst ja.

            Att man får leva beror ju på att 2 människor har legat med varann

            Nej men något det finns åtminstone några belägg för till skillnad från Måns gud

      Jag tänker att det inte finns någon motsättning eftersom tro och vetenskap svarar på två olika frågor. Vetenskapen försöker hitta svar på HUR allt skapades, tron söker svaret på VARFÖR.

      Den springande punkten här är just ”tro”.
      Du får tro vad du vill men var beredd på att bli ifrågasatt.

      Skulle jag säga att jag är Asatroende och det är Thor som är orsaken till åska så får jag nog vara beredd på att bli både ifrågasatt och även skrattat åt.
      På samma sätt tycker jag att alla djupt religiösa typer är personer man bör hålla på visst avstånd då dom lever efter en tro och inte verkligheten.

        Ja det är ju bara att de största religionerna har miljarder anhängare. Man kan ju egentligen hävda va fan som helst, lika mycket bevis som de andra. Jag tror på en ananas

      Jag tycker att det är lika viktigt att ateister får uttrycka sin icketro på samma sätt att troende ska få uttrycka det dom tror på. Bara för att man har en gen övertygelse så behöver det inte betyda att man ser ned eller tycker andra sidan har fel. Det tyckte jag Isabella lyckades föra fram på ett fint och respektfullt sätt. Fin diskussion av de flesta i kommentarerna ❤️

        Det tycker jag också. Problemet är ofta hur många (ej alla!) ateister dumförklarar troende (fanns nån kommentar här om att tro på tomten/påskharen osv). Det blir väldigt svårt att föra riktiga samtal med en sådan ingång tyvärr.

          Jag är ateist och tycker till 100% att folk som tror på gud (vilken gud de nu än tror på) är lite dummare än de som inte tror på gud 🙈🙈 tycker inte att det går att föra en vettig diskussion med en troende människa. Går ju bara att läsa i kommentarerna ovan om hur totalt hjärndöda visa troende är kring sin religion.

          Kan tillägga att jag var utbytesstudent i USA ett år när jag fortfarande var påverkningsbar och hamnade i bibelbältet. Jag åkte till USA öppen för religion och lämnade 100% ateist 😂

            Men detta säger ju mer om dig än om de miljarder människor som tror på en Gud.

              Mycket möjligt! Jag säger inte att folk som tror på gud är onda eller elaka dock. Utan bara lite dummare. Tycker det är extremt naivt att tro att saker och ting händer pga en gud. Nej ditt liv ser ut som det gör pga diverse olika anledningar, gener, uppfostran, tur i livet etc etc, men att lägga sådant i ”guds händer” är bara naivt.

              Hur kan folk tro att gud finns när all misär i världen finns? Varför vill en god gud att små barn ska dö i cancer? Varför tillåter en gud att människor dör i svält? Varför tillåter en gud att människor utfärdar krig i guds namn? Jo för att gud finns inte. Gud är ett påfund för att ge tröst och trygghet för människor. Vilket såklart är helt okej, men för mig är dessa människor lite dummare. Man vågar inte ifrågasätta och kritisera. Man är följare. Men återigen så säger jag inte att det är elaka människor.

      Vaddå, vad kan inte förklaras med vetenskap? Och varför skulle det ersättas med religion (som är ologiskt)?

    Jag tror inte men är med i svenska kyrkan. Jag vet inte om det är oetiskt eller inte, men hade gärna begravts i kyrkan i min hemort, och skulle kunna tänka mig att gifta mig där också. Men det beror kanske på att kyrkan i min hembygd är ett nostalgiskt minnesmärke för mig snarare än något religiöst (och den är väldigt vacker).

      Verkligen inte oetiskt! Du stöttar ju dem. Jag är inte direkt troende men med då jag tycker att dem gör mycket bra, t.ex stöttar människor i sorg och jobbar med klimatfrågor.

      Som troende (i Svenska kyrkan) tycker jag det är fint att du väljer att vara med ändå. Kyrkan är så mycket mer än själva tron och gudstjänster. De gör så mycket för andra, både lokalt och ute i världen. Mycket för hemlösa, ordnar matkassar, besöker äldreboende, ordnar fika/lunch för ensamma som söker gemenskap, finns där för sorgesamtal och krissamtal vid dödsfall och olyckor. Själva kyrkorna är även ett kulturarv som som (troende som icke troende) besöker av olika anledningar, och mycket av skatten man betalar till Svenska kyrkan går till att restaurera byggnaderna. Så troende eller inte, för många betyder kyrkan mycket.

        Staten ger pengar till Svenska kyrkan för att bevara deras fastigheter, 2018 fick de 460 miljoner. Pengar som dras från din skatt oavsett om du är med i kyrkan eller inte. Svenska kyrkan har dessutom tillgångar på ca 2 miljarder (2021).

          Precis. Kyrkoantikvarisk ersättning kallas det. Och summan är faktiskt väldigt liten i förhållande till vad det kostar att underhålla och renovera gamla byggnader, många (över 1000 st totalt) är medeltida. De kräver oerhört mycket underhåll. Långt ifrån alla församlingar som söker detta bidrag blir beviljade, och får alltså betala ur egen ficka. Men det går alltså till att bevara kyrkobyggnaderna, som betyder väldigt mycket för många människor och i svenskt kulturarv.

            Kan förresten tillägga att de år församlingar har turen att få lite bidrag till detta så går det att satsa mer på verksamhet. Det är inte roligt att behöva välja mellan att lägga om ett skiffertak eller kunna starta upp nya barngrupper.

            Jag tycker det är helt rimligt att bevara kulturarvet. Jag vet inte hur Svenska kyrkan fördelar sina pengar men om de har tillgångar värda 2 miljarder borde det inte svida alltför mycket att betala ur egen ficka. Jag vet att mycket är låsta tillgångar, skog och mark, men det är ändå 2 MILJARDER.

              Rättar mig själv. Svenska kyrkans tillgångar 2018 var 74,3 miljarder kronor. Har svårt att se varför de inte skulle kunna betala själva om de får avslag på statligt bidrag.

              74,3 miljarder kronor.

                Det finns mer aktuella siffror än från 2018. Men som sagt, det fungerar inte som du tror. Svenska kyrkan är inte en enda ekonomisk enhet, och pengar kan inte fördelas mellan stift, församling och nationellt.

                  Nä och det är ju väldigt synd när de har pengar att de inte kan fördela dem på ett vettigt sätt.

                    Men majoriteten av alla dessa miljarder är antingen låsta (och ägs inte av kyrkan men förvaltas, om man ska vara petig) och kan alltså inte användas. Andra delen används ju redan till verksamhet, personal och fastigheter, och det går i princip jämnt ut. Så ska man trolla fram pengar eller?

                Det är nästan 17 000 byggnader som ska underhållas. Du kan läsa om ekonomin på svenska kyrkans faktablad:
                https://www.svenskakyrkan.se/filer/c2792d6f-a281-49d0-8336-3c382f78fd22.pdf

                Pengarna går till bland annat:
                kyrkans öppna förskola där små barn och deras föräldrar kan mötas
                gemenskapsträffar för äldre
                arbete för människor i utsatta situationer
                ett rikt musikliv med körer och musiker
                underhållet av våra kyrkobyggnader.

                  Exakt. Dessutom skulle jag säga att nästan alla pastorat nuförtiden försöker dra ner på antalet byggnader (sälja, stänga osv) för att minska den utgiftsposten. Ett jättestort och svårt arbete men som behöver göras för att verksamhet inte ska behöva läggas ner.

                  Öppna förskolan är den största anledningen att jag är kvar. Jag nyttjade den flitigt med alla mina fyra barn och vet hur viktig den är även för en icke troende

                Men då måste man sälja kyrkor och församlingshem för att kunna använda sig av de pengarna. Att man har en förmögenhet men inte så stor möjlighet att kapitalisera på den hjälper inte när man behöver renovera.

                Sen har allmänheten mycket känslor när kyrkan vill/behöver kapitalisera på sina byggnader. Som i den förorten där jag bor så vill man riva församlingshemmet i stället för att renovera och sedan bygga bostäder på platsen. Det är ett sabla ramaskri bland de boende och plötsligt så är den byggnaden, som mycket få besöker, den viktigaste i området

              Fast församlingarna har inte tillgång till detta, det är på olika nivåer. Det som betalas av medlemsavgiften (förr kyrkoskatten) går till församlingen och där bekostas all verksamhet (grupper för barn, ungdomar, äldre osv), löner för alla anställda, men också allt som rör fastigheter. Stiften är på en annan nivå men de betalar inget till församlingarna på detta sättet. Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/filer/c2792d6f-a281-49d0-8336-3c382f78fd22.pdf

                Jag tar helst ingen information direkt från svenska kyrkan men om det stämmer borde församlingarna göra uppror.

                  Varför gör du inte det? Självklart har Svenska kyrkan revisorer utifrån. Och vad tycker du att man borde göra uppror mot? Läs gärna på mer om hur organisationen fungerar och var tillgångarna finns innan du blir upprörd.

                    Om Svenska kyrkan har tillgångar på över 70 miljarder är det väl inte orimligt att tycka att de kunde fördela dem bättre.

                      Men det är som sagt inte tillgångar som går att använda på det sättet. Du förenklar något som är ganska komplicerat.

                      Men tillgångar ger inga pengar, pengarna behövs för att bevara de här tillgångarna

                      Så om du äger ett hus som är värt 4 miljoner och behöver lägga om taket på det, kan du då ta pengarna till renoveringen från de 4 miljonerna? Nej just det.

      Jag är också med i kyrkan trots icke-troende. Är med för att jag inte orkar gå ut. Varje år deklarationen kommer och jag ser vad kyrkan kostar mig tänker jag ”nä nu jävlar ska jag gå ur” men glömmer alltid bort. Tycker kyrkan gör vissa bra saker men också mycket skit.

        Skulle vara intressant att veta vad för ”skit” Svenska kyrkan gör. Vill du förklara?

        Gå ur den nu då så slipper du tänka på det mer…

      Jag själv skulle känna mig något hycklande om jag vigdes i kyrkan utan att tro på ett enda ord som sades under vigseln. Min personliga åsikt är att religion inte ska tas på så lätt. För prästen är det viktigt och då ska inte jag stå där för att lokalen är vacker. Men det är min åsikt och andra gör som dom vill.

        Och om det inte framgår så är jag inte med i kyrkan alltså.

      Är super-ateist men med i svenska kyrkan. De är mycket bra samt progressiva

        (dock ej döpt eller gift eller så)

        Vad är det för bra saker? Alltså, jag ska inte övertyga dig att gå ur. Enbart nyfiken eftersom du är superateist.

          Hjälper folk i nöd. Min kompis som hade det svårt ett tag som ensamstående mamma, t.ex. Erbjuder stöd på alla möjliga sätt, gratis.

    Intressant!
    Jag hade absolut varit övertygad om att Isabella skulle säga sig vara djup troende.

      Men varför skulle hon vara det??

        Säga sig vara!

    Jag tror inte på någon av de större religioner som finns men jag tror absolut på någon skapare. Det ska ju tydligen vara statistiskt mer troligt att vi lever i en simulation än att vi inte gör det.

    Evolutionsteorin tror jag dock absolut stämmer, vare sig vi har en skapare eller om allt bara började efter smällen.

      Att folk ens drar upp evolutionen när tro diskuteras? Evolutionsteorin är liksom bekräftad, har inget med tro att göra.

        Alla tror ju inte den ändå tyvärr..

      Tror inte vi lever i en simulation, dvs i någons dator? Och då skulle programmeraren vara vårt universums skapare väl?

      Vem skapade skaparen?

        Precis – om där finns en hägre makt/skapare … har denne då liksom bara funnits alltid .. eller blev denne också skapad av någon? Osv osv. Lätt då att säga att ”Gud” är evig på nåt vis, dvs alltid funnits. Vad är ”alltid”? Är det beroende av ”tid”?

        Jag tror bara att vi människor inte har tillräckligt med intelligens för att förstå och kunna räkna ut saker i den storleksordningen. Vi är för begränsade förståndsmässigt.

          *Högre, inte hägre…

          Om det INTE finns en högre makt utan allt förklaras av big bang…har universum då alltid funnits? Vad fanns innan? Hur förklaras universums expansion och vad finns utanför gränserna?

            Tycker du en högre makt förklarar allting? Innan big bang, materian, fanns inget.

              Och hur kan ingenting finnas? Ett absolut tomrum kan inte förklaras, det är den mest komplicerade gåtan som finns. Men du har löst problemet?

                Allt är väl mer logiskt än vad religionerna påstår herregud. Ligger ju sekler av forskning bakom utan förutfattade meningar

                  Dock står det i Bibeln att i början fanns bara tomhet. Så helt fel ute var den inte ändå 😁

          Bra frågor som jag tyvärr inte är den bästa att svara på.

          Men ja Gud har alltid funnits, han finns utanför tid, alltså tidlös, oberoende av tid. Han är skaparen och blev inte skapad.

          Jag vet att jag tjatar, vill någon ha bra svar finns en person på Guldkorset (Discord) som säkert kan göra ett försök, som lade ner mycket tid på att försöka förstå och hitta sanningen.

    Var inte Isabella rätt inne på igen om attraktion/the secret tidigare? Är något visst religiöst eller åtminstone andligt i det.

    För mig är det lite motsägelsefullt att vara så helt säker på att allt bara är big bang och evolution och utan ett högre syfte men samtidigt inte känna sig säker på vad som händer efter döden? Bara tanken på en själ eller liknande som kan leva vidare på något annat sätt än i andra människors minne och känsloliv förutsätter ju liksom lite av det IL beskriver som ”lull-lull” i det som kommer först i inlägget ovan.

    Lägger till att detta inte är någon kritik eller nåt, bara egna reflektioner kring det hon skriver 🙂 jag är själv inte troende men önskar kanske att det finns något större/högre eller liknande och därmed någonstans jag kommer ta vägen sen och någonstans min älskade mamma är nu, men det känns samtidigt lite naivt och just önsketänkande att tänka så (för min egen del alltså) när jag samtidigt ser mig som icketroende och vetenskapsorienterad.

      Varför det? Big bang är ju en framforskad trolig teori, medan ingen seriös vetenskapsman skulle spekulera om vad som händer efter döden eftersom ingen har en jäkla aning. Man gissar inte, man utgår utifrån troliga teorier och forskningsresultat.

        Finns absolut forskning kring vad som händer efter döden. att de inte har kunnat bevisa något betyder inte att det inte forskas på seriöst.

          Det forskas, man spekulerar inte. Som jag sa.

    Ej troende, men ser religion som ett socialt verktyg för människan att samarbeta, på gott och ont. Varför vi samarbetar spelar mindre roll, det viktiga är att samarbeta.

    OT Pappapappadotter är ute och reser igen med sina döttrar. Bara i år har dom varit utomlands FEM gånger med sina döttrar. Helt vansinnigt. Sen har dom även varit utomlands själva också utan barn. Då vi endast är i augusti så blir det säkert 2-3 resor till med döttrarna utomlands.

      Vad är problemet?
      Avundsjuk?

        Miljön troligen?

          Exakt! Miljön. Att man lär sina flickor att åka utomlands 7-8 per år är fullt ok när det är klimatkris.

    Jag tror på mig själv och min egen förmåga.

      Dagens religion: individualismen.

    Jag skulle vilja påstå att ett sekulariserat samhälle lever farligt som tex Sverige idag. Sen urminnes tider har människan samlats kring en gemensam tro. Tron/religionen har hållit ihop civilisationer och skapat trygghet och gemenskap. Tron har absolut även söndrat och splittrat men känner man ingen grupptillhörighet el kan samlas och stå upp för något viktigt tillsammans så kan man inte heller hålla ihop något . Tro kan även vara en politisk åskådning där man strävar mot ett gemensamt mål. Att säga sig inte tro dvs vara kristen är vanligt idag fast vårt lands värderingar och lagstiftning bygger på den kristna tron. Därför är Islam så farligt för vi svenskar är så naiva och ser inte konsekvenserna av vår toleranta hållning gentemot dess spridning. Muslimernas inflytande och utbredning över jordklotet är skrämmande. Varsågoda att tycka att jag är islamofob för det är jag men det finns en agenda för den religionen som jag tycker är skrämmande.

      Absolut, avsaknaden av tro har också lett till en stor utspridning av hopplöshet och meningslöshet. Detta ger ett stort fokus på innehållslösa saker som yta och konsumtion. Undrar varför depressioner ökat lavinartat samtidigt som tron minskat….

      Ja det är inte många år kvar tills Sverige är muslimskt. Känns skitkul, verkligen. Speciellt när man köpt ett rövdyrt hus som sjunkit i värde så kan inte sälja det och fly landet. Måste isåfall fly nånstans dit banken inte hittar oss i och med att vi skulle sälja med miljonförlust.

        Håller med. Då flyttar jag fan till Karibien och njuter.

      Också islamofob här👋 En religion som skrämmer skiten ur mig.

    Jag tycker det här är jättespännande! Vet inte själv vad jag tror om någonting egentligen, så svårt. Min hjärna, som tänker hela tiden, orkar inte gå in i alltför djupa tankar.

    När jag höll på att dö så kändes det som att det var ett ljus ovanför/framför mig och jag ville bara sväva upp dit. Var så irriterande att läkare bände upp mina ögon och rörde på mig.
    Svårt att veta vad det var, kan ju bara ha varit lampan som spelade min hjärna ett spratt. Kändes bara så märkligt.

    I min värld är det lika galet att vara en av de som står och gapar på gatan att gud FINNS, som att vara en av dem som säger att gud INTE FINNS. Ingen av sidorna kan ju veta helt säkert. Själv är jag öppen för det mesta.

    När det kommer till döden så tänker jag mig att det finns ett kollektivt medvetande – ett hav. Och alla på vår planet är droppar. När vi dör så går droppen, det individuella medvetandet man har, tillbaka till det stora havet, det kollektiva medvetandet. Samtidigt så avdunstar vatten upp från havet, och blir på så sätt ”nya” droppar. Eller medvetanden, om man så vill. Och när de dör, så regnar de tillbaka till havet igen. Ett evigt kretslopp.

    Jag tror inte att jag, Cindy, studerande sjuksköterska, svensk/norsk medborgare, med alla mina andra lager jag bär i detta livet, kommer att återfödas. Utan de skalen försvinner nog sekunden jag går bort, tillbaka till det kollektiva medvetandet. Om ”jag” reinkarneras blir det kanske som en ny droppe, men som nu blandats med många andra droppar i havet. Jag är du, och du är jag.

    För mig skulle detta förklara varför vissa barn föds med talanger vid ung ålder. Mozart började komponera symfonier redan vid 4 års ålder. Kanske att en del av honom var musikalisk i sitt förra liv? Finns också många historier från barn som kan minnas deras tidigare liv. Som sagt, är intresserad och öppen för det mesta. Kan också vara att vi lever i en simulation.

    Är SÅ trött när jag skriver det här eftersom klockan är tolv på natten här i Australien, så hoppas min text blev någorlunda förståelig 😂

      Men liksom ingen kan ju helt säkert veta att påskharen inte finns heller. Varför är inte det en debatt mellan vuxna på samma sätt? Finns exakt lika mycket bevis för påskharen som gud. Plus vilken gud? Vilka kan claima den rätta?

        Konstig jämförelse. Du ser alltså inte skillnad på en antik historia från tusentals år gamla skrifter (tänker inte bibeln nu, utan texter som är mycket äldre än så) om att det kanske finns krafter i vår värld, och att denna historia genom tiderna yttrats på olika sätt genom alla kulturer, kontra, påskharen som är en ganska modern och medvetet påhittad figur för ett visst syfte?

    Jag är superateist och anser att religion är en stor orsak till allt ont i världen. Förstår inte hur man kan tro på att det finns en gud!

      Jag är troende och anser att människan är en stor orsak till allt ont i världen. Förstår inte hur man kan skylla det på enbart religion.

        Det gjorde hen inte heller. Stor orsak är samma sak som enda orsak.

        Religion är människor. Inget annat

          Och onda människor existerar ju trots deras avsaknad av tro och religion…

            Som min sambo brukar säga. Ja onda människor finns. Men religion får annars vanliga (?) människor att utföra onda handlingar i Guds namn

              Är det verkligen så? Att vanliga männsikor blir onda av religion… Kan det inte vara tvärtom, att redan onda människor använder religion i sina egna onda syften?

                Religion kan ge makt – makt gör människor korrupta…

              Haha ser framför mig hur tant Agda går från högmässan kl 11 nysmidda terrorplaner som diskuterades fram under kyrkkaffet 😆

        Men det är ju människan som uppfunnit alla gudar,religioner,skapelseberättelser,heliga böcker.Människan är ansvarig för att religion existerar. Troende människor är ju oftast det för att de blivit indoktrinerade sen födseln av föräldrar,kulturen,samhället och i vissa fall lever i ett land med religös regim som förbjuder icketro.
        Religion föder självgodhet och intolerans,där ur maktbegär och krig.
        Religion är människans värsta uppfinning någonsin.

      För att människor skyller på gud. Åh nej jag dödar dig i Guds namn. Åh jag har sex med barn för gud vill det. Äsch jag stenar dig till döds för gud vill det, står i bibeln! Allah säger att jag får slå min fru så jag gör det. Men nej det är självklart inte religionernas fel, bara människorna som tror på alla dessa heliga skrifter och dess budskap 🤮🤮

        Tror nog att dessa människor skulle hittat något annat att skylla på för att göra dessa handlingar om inte religionen fanns.

          Tror inte jag. Många känner sig blint tvungna att ”lyda skriften”

    Det här för mig in på tankarna om svenska kyrkans medlemsskaps vara eller icke vara.

    Om man inte är troende, och aldrig satt sin fot inne i en kyrka efter att man blev döpt. Varför ska man fortsätta att vara med? Eller varför skulle man gå ur?

      Jag hörde från en bekant varför den valde att inte gå ur fastän personen inte satt sin fot i kyrkan på många år, och det var när han förstod hur mycket kyrkan gjorde för alla ensamma som behövde stöd och hjälp när ingen annan fanns, inte ens det ”vanliga” samhället alla gånger. Med gemenskap, en matkasse osv. Så man kan ju vara med för att stötta allt gott som görs också.

        Jo så är det ju. Man kan se det som välgörenhet.

        Men vill man att det ska vara obligatoriskt att en viss procent på lönen ska dras av varje år?
        Å andra sidan så är väl kyrkan en rätt bra ”välgörenhetsorganisation” om man jämför med t.ex röda korset osv?

          Klart man kan ifrågasätta det (är väl en rest från när det var en kyrkoskatt). Men det är väl ganska demokratiskt kan jag tycka, att de som tjänar mycket också betalar mer än de som tjänar mindre.

          Röda Korset är också en otroligt bra organisation.

        Japp är själv med trots ateist, ej döpt eller gift. Ser vad de gör för människor i nöd

          Men hur? Man blir med genom dopet 😅

            Så är det nu ja. Men är man född innan 1996 blev man automatiskt medlem i samband med födseln 😉

    Jag tror att när vi dör så är vi borta, vi läggs i jorden och så är det det. Tron eller önskan om något efter döden handlar mer om önskan att fortsätta på något sätt, än att det är realistiskt.

    De handlingar du gör i livet kommer fortsätta som minnen hos de levande, utan inblandning av någon gud…

      Är det mer realistiskt att tro att allt tar slut? Hur uppstod medvetandet och var tar det vägen när kroppen läggs i jorden?

        Det tar slut. Kroppen och medvetandet.

          Ja jag har då ingen lust att ligga under jorden och vara medveten om det. 🤯

          Det var ett kort svar. Under alla år som man forskat på medvetandet har man inte kommit fram till en förklaring, eftersom medvetandet inte passar in i våra vetenskapliga förklaringsmodeller.

            Nej; det stämmer inte. Så länge vi inte nått hela vägen fram med att förklara medvetande så finns det såklart flera olika teorier på bordet men de flesta som forskar på det tror på en fysikalisk förklaring, helt enkelt att medvetande är något som uppstår när våra många miljarder nervceller fyrar av hit och dit, det är inget som går emot fysiken och inget som inte ryms i en vetenskaplig förklaringsmodell. Att vi inte har en färdig förklaring är för att hjärnan är så oerhört komplex, inte för att det finns en själ.

              Teorier ja. Vissa utgår från att studera hjärnan och andra från introspektion. Men vi letar fortfarande efter en giltig förklaring…

                Nej, det finns giltiga förklaringar på bordet, det vi saknar är helt enkelt tillräckligt avancerad teknik/metoder för att testa de förklaringarna. Instrumenten vi har idag för att simulera en hjärna eller t ex avläsa exakt vad som pågår därinne är för svaga eller trubbiga. Vi kommer att komma dit, kanske med AI men rätt få, nästan ingen seriös tror på någon magisk förklaring, dualism eller något gudomligt utanför våra vetenskapliga ramar.

                  Jo, en stark teori är exempelvis substance dualism där man tänker att medvetandet är icke-fysiskt och kan leva vidare utanför kroppen, och således utanför hjärnan. Många teorier av seriösa forskare närmar sig både kosmos och tro.

                    Det är ingen stark teori, de flesta anser att den dog på 40-talet och bland de ledande forskarna finns det ingen som har den förklaringen som ledande hypotes. Sen visst, så länge vi inte bevisat något är det fritt fram att tro vad man vill men det finns mer eller mindre troliga förklaringar, som är mer eller mindre i linje med hur vi vet att fysik och biologi fungerar.

                      Du verkar inte uppdaterad inom ämnet.

                      Teorierna som utgår från hjärnan som du pratar om tillhör det man kallar det ”enkla” problemet, men de senaste 20 åren har fokus inom medvetandeforskningen istället varit på det man kallar ”det svåra problemet”. Där forskar man inom filosofi eller neurovetenskap.

                      Det verkar snarare som att du missuppfattat det svåra problemet? Det svåra problemet handlar om att förklara hur och varför fysiska processer i hjärnan ger upphov till våra subjektiva upplevelser och medvetande. Det är alltså inget i det svåra problemet som kräver något mer än vår hjärna som en själ eller en ”substans”. Och när jag säger biologi eller fysik så menar jag alltså inte att det är biologer eller fysiker som sköter forskningen utan att de ledande teorierna är de som inte krockar med vad vi vet om biologi och fysik.

        Ja, för för det finns inga bevis för Gud, himmel eller helvete, och vi flesta är så pass skolade att vi vet och förstår det.
        Så om maniska tro på något och insistera på att andra bör tro det också – Bevisa det.

          *om man ska

          Man kan logiskt härleda Guds existens från simpla antaganden så som att det existerar mer än två saker i universum.

          Det är rätt avancerat och jag fick kämpa för att hänga med, men det går att förstå, däremot har väl inte jag någon chans att förklara det 😅.

          Finns en bok: Five proofs of the existence of God av Edward Feser

          Eller så kan jag kanske hänvisa till någon som kan förklara om någon vill vara öppen, men jag vill nog inte spendera dennes tid om det är för döva öron ☺️.

        Ja det är en realistisk och vetenskaplig hållning. Medvetande är ju signaler i hjärnan, enkelt uttryckt. När vi dör ”stängs det av”.

    Jag är ateist men ser absolut inte ner på troende. Att faktiskt kunna tänka att allt har en mening och att allt inte tar slut vid döden avundas jag, för det är två saker som lätt ger mig ångest. Däremot tycker jag att det är fruktansvärt tragiskt att vi inte kan respektera varandras tro, och att religion ur den aspekten för krig och sådant med sig.

    Hallå, ni som är bra på Bibeln! Anna Book har en frågestund på instagram och på frågan ”Vilket är ditt favorit bibelord?” svarar hon: ”Guds kärlek är outtömlig och allomfattande. Gud älskar varje människa på jorden. Han förväntar sig att du också ska göra det -även när det är svårt” men hon skriver inte var i Bibeln det står. Någon som vet? (vågar inte fråga henne pga anledning) Har såklart googlat men endast lett mig till svenska kyrkan i LAs fb 😄

      Det är verkligen inte ett citat från Bibeln. Låter som något hon antingen har hittat på själv eller läst någon annanstans.

        Jag misstänkte det, alltså att hon kopierat det från Svenska Kyrkan i LAs facebook och bara utgått ifrån att det är bibelord 😂 Ville fråga var i Bibeln det står men då skulle jag nog bli blockad.

          Hon kanske tror att det står i Bibeln… Inte så lätt att ha koll på allt som står (och inte) står där, om man ska vara snäll 🙂

            Det gör hon nog. Och ja, jag ska vara snäll.

    Alla religioner kan inte har rätt i att just deras är den rätta.
    Men alla kan ha fel.

    Religion är orsaken till så mycket krig, död och lidande genom historien.
    Så personligen är jag en stolt ateist.

      Finns mycket annat som orsakat krig och elände i världen förutom religion…

        Det gör det inte mindre sant

          Visst. Men det är bara välja att belysa en del av sanningen.

            Visst, men inläggets ämne är just religion, inte t.ex. kapitalism eller diktaturer.

              Så inläggets ämne ska få styra vad som är sant och inte?

                Fast det var ju inget osant som sades? Du höll ju med till och med.

                Personen du (?) svarade på skrev ”Religion är orsaken till så mycket krig, död och lidande genom historien.”. Du påpekade att det finns mycket annat som orsakat det också, varpå personen höll med dig men att det inte gör det mindre sant att religion är orsaken till mycket sådant. Du håller med, men klagar då på att det bara är att belysa en del av sanningen.

                Därav min poäng – att inläggets ämne handlar ju just om religion, så knappast konstigt att personen fokuserade på religion och inte annat. Blir lite whataboutism.

      ”Hur skulle man kunna veta att ingen religion kan se hela sanningen, om man inte själv besitter en bättre och fullkomligare
      kunskap om den andliga verkligheten – något som man precis har förklarat att ingen av religionerna besitter?”

      Så vad är det för kunskap du besitter?

      Suck! Om ni hade en aning om ekonomisk historia skulle ni då kunna häva ur er dessa tvärsäkra påståenden om att religion bidragit till så mycket krig etc. Nej! Att man sedan sagt sig kriga i religionens namn när det i själva verket rört sig om politisk och ekonomisk makt är en annan sak.

        Har hört att landområden är något av det vanligaste man krigar om, vet ej om det är sant? Och att man sedan (ibland) använder religiösa texter som förstärkning för sin egen sida.

          Ja men hur som så används religion ofta som förevändning och det är illa nog

            Jo men det är inte orsaken, som många vill få det att framstå som.

              Det kan det ju verkligen visst vara. Står t.ex i Koranen att muslimer har en skyldighet att expandera islam

          Mark är ofta lika med naturresurser som är lika med pengar som alltid är lika med makt.

    Jag är inte troende men önskar att jag var det. Då hade jag åtminstone haft någon trygg att luta mig mot när livet känns extra tungt. Avundas troende ibland.

      Kika in på Guldkorset (Discord) och prata med andra kristna i Sverige, vem vet du kanske kan finna Gud. Det finns folk där med mycket kunskap som kan svara på frågor.

      (Länk i min nick, måste verifiera att man inte är robot och sen går det att joina).

    ”That which be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.”
    – Hitchen’s razor

    hur många gudar finns det runt om i världen?
    Finns det någon gud så har hen en väldigt lång semester enligt mig.
    Men förstår att det kan vara väldigt tryggt och känna en härlig gemenskap med likasinnande, precis som det är i en fungerande verksamhet som det är i fotboll, tennis, mulle osv.

    Kan inte du berätta mer Sofia? Är du uppifrån. På morfars sida var dom laestadianer men inte insatt i hur det fungerar.

    Thomas Ledin kan nu skriva ”Existentiella Isabella”. Belsabubs banala funderingar om tro och högre makter är på en nioårings nivå. Belsabub och Paulette verkar göra blogg av ungarnas frågor om världsmysterierna under veckans sponsmiddag. På sin höjd har väl katamaranparet kanske undrat hur det kommer sig att världen ser ut som den gör. Däremot har Belsabub inte en cell som kan processa någon större fundering än att hon själv kanske är något annat. Eller som hon själv sade i sin bikt ”this is my flipside”; ”Maybe this is not for real”.

    Är katolik, konverterade för 3 år sen. Innan dess var jag rätt otroende och innan dess ganska emot religion. Men konfirmerad i svensk kyrkan när jag var yngre.

    Kortfattat så blev jag övertygad av de Gudsbevis som finns.

    Det finns en Discordserver för kristna och de som är intresserade av kristendomen! Det kan vara ensamt ibland.

    Googla ”Discord Guldkorset”. Eller följ länken i nicken.

    Välkomna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.