Oroande siffror vad gäller ätstörningar

Hanna Bergwall har delat det här inlägget om att tvångsvården av anorektiker har ökat med 300% sedan 2017. 
Det förvånar mig inte, men det får mig att förfasas över åt vilket håll det här håller på att barka hän.
Jag tror inte jag behöver skriva så särskilt mycket om min inställning till pro-anatrenden och vad den gör med människor – man kan alltid läsa ikapp här om man vill – men vill dela ett inlägg jag fick skickat till mig igår av en följare.
Ja, Elsa Hosk är en världsberömd modell men det gör inte bilder som dessa mindre problematiska.

Nästa orosmoment gäller ätstörningsklinken Mandometer och hur de hotas av nedläggning efter att Region Stockholm upptäckt ett utbrett fusk med utbetalningar. 
Det är Veckorevyn och Nya Mitten som står bakom granskningen där de tar upp att kändisar som Isabella Löwengrip och Prinsessan Sofia hyllat kliniken som är en av Sveriges största aktörer inom behandling av ätstörningar.
Isabella har inte gjort betald reklam för kliniken utan hon har fått hjälp där i egenskap av patient så nej, jag tycker inte hon på något vis ska avkrävas en kommentar eller liknande om det som precis uppdagats.

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker den största boven är Bianca ingrosso samt Cassandra Klatzkow. Jag hade verkligen önskat att media gick hårdare på dom gentemot deras ansvar till unga på sociala medier.

      Cassandra Klatzkow??

      Det är ett komplext problem. De är ju psykiskt sjuka individer, ska de bli av med jobben/samarbetena för det? Vet verkligen inte hur man löser problemet. En del av de anser ju inte ens att de har problem, de vill se ut som benrangel och tycker det är snyggt. Man önskar ju att t ex B som har resurser lade in sig på ett behandlingshem men som hon sagt tidigare, jag vet inte om jag vill bli frisk!?

        Fattar f ö inte detta mode med för stora byxor?! Skitfult när det ser ut som brallorna håller på att hasa ner från midjan.

          Inte bara fult, måste vara riktigt obekvämt också

      Det är inte en enskild individs ansvar att stå till svars för kroppstrender.
      Finns mängder med överviktiga kändisar världen över, ska alla dem stå till svars för att andra tar efter osunda vanor? Så ologiskt.

      Alla har ett eget ansvar. Jag måste till exempel inte röka cigaretter bara för att en stor andel svenskar gör det.
      Man har ett eget ansvar.

      Tycker att det är bakvänd logik. Hur kan du klandra en sjuk för att visa upp sin sjukdom? I vilka andra tillstånd hade du gjort det? Influencers ska ta ansvar för vad de förmedlar, javisst, men bara för saker de hr en frisk blick på.

      Lägg skulden där den ska va och gå på klädföretagen istället! Ifrågasätt varför de plåtar för smala modeller och varför de samarbetar med ätstörda influencers.

      Vidare önskar jag att kroppstyper kunde diskuteras på ett mindre laddar sätt. Vissa är smala (vilket varken är bättre eller sämre), andra är fylliga (vilket inte heller är bättre eller sämre) och kroppsform kan förändras genom livet. Vi föds med olika genetiska förutsättningar och kan tyvärr inte påverka det. Ideal är ouppnåeliga, det ligger i ordets natur, därav måste vi ha distans till det och inte tro att vi någonsin ska nå dit. Att kunna avdramatisera och prata om det, hemma och i skolan, tror jag hade hjälpt. Tyvärr är väl hela samhället mer eller mindre ätstört så att begära att en mamma som har bantat hela livet plötsligt ska prata helt neutralt om kroppsform blir väl inte så lätt. Förstår ju att det här är för mycket begärt men det är som sagt mest min önskan.

      Kom igen… Sluta peka ut en person för ett helt samhällsfenomen. Obehagligt kort tankeprocess. Det är så lätt att peka en syndabock, vilket historiskt sett aldrig varit särskilt bra.

    Har själv drabbats av ätstörningar men måste ändå känna att om Elsa nu ser ut såhär så måste hon väl få lägga upp bilder på sig själv som vilken annan människa som helst? Dessa bilder är inte i närheten så triggande som tex Schönbergs bilder med ryggraden. Enligt mig är detta en vanlig (såklart posad) bild av Elsa, det måste väl ändå få vara okej trots att man är smalare än genomsnittet?

      Oj, vad olika man ser saker. Tycker det här är mer triggande än Schönberg. Elsas poserande med att trycka fram nyckelben och höftben extra, samt de där stora byxorna och stora skärpet på höften som lyfter fram hur smal hon är ännu mer. Skulle säga att bilden med vita jeans och bh är så mycket PRO-ana man kan komma.

      Håller med. Här står hon väl faktiskt mest bara rätt upp och ner? Som du säger, inte i närheten av exempelvis Hanna.

      Precis. Man får existera trots att man är smal. Det är ju inga kampanjbilder för pro-ana det handlar om utan en vältränad, smal kvinna.

        Vältränad?

          Ja, här syns en kvinna, möjligen smal men tonad och med muskler. Framhävande muskler, alltså.

          Ja? Man ser ju hennes muskler. Gissar att du aldrig varit smal och vältränad själv eller att du bara är obstinat.

        Okunskap !!Att ha låg fettprocent så att muskler syns genom huden innebär inte att man är vältränad. Den myten måste bort! Som det har förstört för idrottande kvinnor som förväntas se tillräckligt ”vältränade” ut.

          Är ingen myt alls. Man kan vara smal och vältränad samt större och vältränad. Båda typerna och många fler existerar. Återigen så kan man inte bara radera en kroppstyp för att ge mer plats för en annan. DET tänkandet måste bort.

          Sen är hon liksom 30+ och modell, det är ju självklart att hon tränar mycket. Bara för att hon är toned och inte en biff så betyder det inte att hon inte tränar mycket och är vältränad. Blir så less på sån här okunskap från folk som inte förstår att folk kan vara smala och hälsosamma.

      Bilderna på Elsa är verkligen inte problematiska. En smal individ som bara står upp utan att framhäva kotor och höftben.

      Att vara smal är inte synonym med problematisk

      Problemet är inte och har aldrig varit kropparna i sig. Problemet är poserandet som alltid ska vara i vinklar som trollar bort det mesta. Det är sällan jag ser influencers som lägger ut bilder där de bara står rakt upp och ner, för då ser man ju inte tillräckligt slank ut.

        Det här är en fotosession. Modellen styr inte posering då.

    Vad,fasen, att Sverige skulle kidnappa muslimska barn. Står folk upp för detta, i söndags??!

      Apropå influencers? Bloggare?

      Jag förstår inte ens frågan.

      Det handlar väl förståeligt nog en kulturkrock, och sedan överdrivs påståendet av de som vill polarisera och få folks uppslutning genom rädsla.

      Läst om att Ryssland bland annat står bakom liknande propaganda för att smutskasta Sverige. Socialstyrelsen hjälper de barn som behövs ur missförhållanden oavsett religion eller härkomst. Det är kampanjer för att förvilla och skapa rädsla. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/02/regeringen-tar-krafttag-mot-desinformation/

      Fruktansvärt.

    Däremot var IL med i nyhetsmorgon häromdagen och talade sig varm om kliniken. I en av artiklarna kan man läsa att det är en del av deras påverkanskampanj. Mandometers kampanj alltså. De ska ha ha kontaktat redaktionen och sagt att IL vill komma dit och prata och de ska ha betalt IL för hennes medverkan.

      Hon var väl med i Juli senast?

      NEJ IL har INTE varit med i Nyhetsmorgon häromdagen och pratat om Mandometer så det du Ida skriver är inte sant. Hon har pratat om ätstörning och att hon behandlats däremot i Nyhetsmorgon för några månader sedan och hon har berättat i sin blogg om att hon gått hos Mandometer och att hon var nöjd med det och känner sig frisk idag. Vet fler som gått där och varit nöjda. Det är inte ILs fel att Mandometer fått för mycket pengar av regionen.

        ”Isabella Löwengrip var tidigt ute och kritiserade nedläggningsbeslutet. I somras besökte hon TV4:s Nyhetsmorgon och delade med sig av sina egna erfarenheter av ätstörningar och att få behandling på Mandoklinikerna.”

        https://nyamitten.se/2023/10/24/sa-ska-kritiserade-mandometerklinikerna-raddas/

    Där det går att tjäna deg där finns hyenor!

    Kanske inte ska lägga upp såna bilder här då, om de är triggande. Känns att ju mer man pratar om att det är inne att vara smal nu, desto mer späder man på det.

      Ja precis Mia håller med, och när Läckberg säger typ att ”man duger inte om man inte är smal” alltså va? Vem säger det? – det säger hon, och de som säger så spär ju liksom på det då känner folk att de måste vara smala för att duga. Så dumt. Tror också att Lovisa och Biancas alla bilder som fokuserar på kroppen – en supersmal kropp i fokus – säkert bidragit till ökningen.

        Skall det alltså vara helt ok att låta den här rörelsen sprida sig utan att någon reagerar och belyser hur galet det är? Den här 300% av anorexifallsökningen har ju skett det långt innan folk började reagera. Tror du verkligen att anorexihetsen och pro-ana bilder bara skulle dö ner om folk som Camilla mfl. bara var tysta o teg? Ja bilderna är triggande men i detta fallet är det faktisk stor skillnad mot att tyst visa 1 steg från skelettmagra bilder på bilder. Här pratas om problemet och bilderna är i beskrivande syfte. Ja kanske någon missar kontexten och drar på ännu mer i sin anorexi, något som med största sannolikhet hade skett ännu värre om man bara fått visa bilderna oemotsagda, men kanske räddar det 5 personer istället och de inser att det är något galet.

        Så frågan är då skall man bara tiga om problemet i rädsla av att trigga någon till självsvält och låta bilderna göra det fritt i stället eller skall man diskutera problemet som dock innebär att man måste visa exempelbilder för att folk skall förstå problemen?

        Mig veterligen har tigande aldrig hjälpt utan tvärtom är en stor orsak till problemet!

          Kommentaren hamnade egentligen fel. Skulle vara till Mia egentligen men en del av svaret passar till Anonym(01.54) också.

          Men har inte dessa personer insjuknat under eran då kroppsposotivismen hade sin prime?
          Det är ju mycket mer komplext än trender och bilder. Psykisk sjukdom och ohälsa går djupare än så.
          Ngt son definitivt motverkar psykisk ohälsa är fysisk aktivitet och vettig kost (ej massa socker, och högavlönade snabbmat).
          Tänk om vi kunde sprida och prata om hur din kropp mår bra ostf att klanka ner på enskilda människor och sopa fakta under mattan.

            *Högbelönande
            *istf

    OT https://www.hittamaklare.se/jannike.ebbing Bisse har avregistrerat sig som mäklare men skriver fortfarande i din bio på IG att hon är mäklare. 🤔🤔 Hon har sagt länge att ”till våren/hösten kommar jag att mäkla igen” men det blev tvärstopp. Jag undrar när hon går ut med sanning samt ändrar i bion. Att influenca är kanske en bättre satsning?

    Har också märkt hur många modeller är så smala i modetidningar och reklam. Såklart skulle det vara en blandning av olika kroppsformer men tyvärr är det sällan det.

    Ätstörningar uppstår ju inte bara pga smala modeller. Det handlar om att det psykiska måendet försämras generellt bland unga. En stressig skola med höga krav, stökiga lektioner och många vikarier, nedskärningar inom både skola och sjukvård osv. Ångest, desperat behov av kontroll etc är vanliga orsaker till ätstörningar.

      Lägg av.
      Många får detta problem på grund av sina föräldrar som håller på med batningar och pratar om att de måste gå ner i vikt, motionera och tänka på vad de ska äta.
      Det här säger det för sina barn vid matbordet.
      Och hur man ska se ut med kläder och smink!

        Korrigera bantning.

        Vadå lägg av? Att allt fler unga mår sämre är fakta. Att nedskärningar i skola och sjukvård sker är fakta. Att det finns många orsaker till ätstörningar är fakta.

        Lägg av med snack om bantning och det gäller för alla samt allt kring Bianca.
        Haft äs över 15 år och för mig var det en våldtäkt och andra trauman som utlöste anorexi.

        Vadå lägg av? Det är väl klart att ätstörningar kan orsakas av många många olika anledningar utöver smala ideal och pro ana?! Känner själv till en ung person som fick ätstörningar som en konsekvens av dödsångest, som i sin tur utlöstes i samband med kriget i Ukraina… det är inte alltid självklara eller svartvita samband mellan saker och ting.

    Har fått mycket kritik från olika håll för att jag förbjuder min dotter att ha några sociala medier på sin telefon. ”Hon blir utanför” heter det oftast.
    Är glad och tacksam varenda dag att hon hamnar utanför dessa och andra trender som förgiftar hennes hjärna och krossar hennes hjärta.
    De enda som aldrig kritiserar mig för detta beslut är BUMM och BUP. De stöttar det fullt ut.
    Och nej, hon är inte utanför.

      Tänk om fler föräldrar vore som du och vågade säga nej och ta striden! Som vuxen i skolans värld ser man den totala föräldrakapitulationen kring sociala medier och den misär, ja misär, det leder till. Riktigt sorgligt 🙁

      Jag tänker att det beror på hur barnet ifråga är? Mina barn får ha sociala medier men vi har koll, tittar en del tillsammans och pratar mkt – det tycker jag, för mina barn, är det bästa!

      Och varför skulle BUP och BUM kritisera det? Jag jobbar på BUM och vi kritiserar varken föräldrar som tillåter sociala medier och inte heller de som inte tillåter det?!

        Sociala medier har bevisat negativ påverkan på psykisk hälsa, i synnerhet hos unga kvinnor. Oavsett vad det är för typ av barn så är det bättre att utsätta dem för så lite som möjligt av det.

          Ja, det räcker ju med att gå in på random stor flunsas IG och kolla där och de unga tjejerna som skriver där. De dyrkar och ”vill vara sån” och frågar om vilken storlek hen har på sig osv. Det är ingen sund plats att vara på. Det är precis lika farligt som tex. heroin chic modellerna i tidningarna från förr, och man till slut tvingade designers att ha större modeller. Personligen påverkades jag inte ett dugg av hur de såg ut, trots ett modeintresse sket jag fullkomligt i hur de såg ut i kroppen, upplevde heller inte att min omgivning gjorde det. Tror dels det beror på vem man är, hur pass mottaglig & känslig man är osv.och det kan man aldrig veta innan man exponeras för allt, men även givetvis att det är en helt annan tillgänglighet nu och därmed större press. Oavsett, är det en helt sjuk och farlig plats för de riktigt unga tjejerna.

          Håller med. Gick till läkare och psykolog när jag mådde som sämst med min psykiska ohälsa. Alla rådde mig att t o m ta bort Fb för att det inte främjar hälsan om man mår dåligt.

    Jag noterade för ett par månader sedan att H&M har slopat i princip alla bilder på ”större” modeller i sin sektion för Plus size. Tidigare representerades dessa bilder bara av icke normsmala, men nu består 90% av bilderna modeller som en person som drar större än storlek 38 knappast kan finna igenkänning i.

    Dessutom har deras utbud blivit svintråkigt, då allting endast är vitt, svart och grått.

      Jag har märkt det också! Jag är i en period när jag försöker klä mig mer färgglatt (= blå) och det finns svarta, vita, beiga, gråa kläder på H&M. Ibland, om man har tur, finns det i brunt!

        Fem bokstäver. Shein. Bara pinsmala modeller dock men där finns det färg!

          Men köp inte från Shein era korkskallar.

          Men slut nej, hur fan kan man på riktigt handla från Shein 😫

    Vältränad?

      Tycker hon ser otroligt vältränad ut, ligger nog många timmar i gymmet bakom de magrutorna och lårmusklerna. Om man nu ska kommentera kroppar. Sedan lite deff/svält på det så får man fram en tonad kropp. Man behöver inte ha stora muskler för att vara vältränad. Tycker personligen det är snyggare med långa, slanka och funktionella muskler än crossfitstuket…

        Va? Crossfit är ju till stor del just funktionell träning så vad menar du med att du föredrar ”funktionella muskler”? Att kunna dra dig upp i något eller att lyfta något tungt från marken är väl definition av funktion? Man får inte heller ”långa” muskler av att träna på ett speciellt sätt, du kan liksom inte ändra din genetik 🤦‍♀️

          Kanske var ett dåligt exempel med just crossfit, tänker mer hur på man ser ut som ett resultat av träningen. Stora rövar, biceps mm ger ett stelt och klumpigt intryck=icke funktionella muskler om vi pratar smidighet.

          Klart att form av träning spelar roll, kolla på friidrott tex där man direkt kan se vilken sport de utövar beroende på muskeltonus. Men visst, klart genetik spelar in till viss del. Är du kort och satt eller lång och senig påverkar naturligtvis hur du bygger muskler.

            Man kan fortfarande inte träna sig till långa eller korta muskler. De är så långa de är. Stor muskelmassa är inte heller lika med minskad smidighet. De du jämför med är inte ”normal” smidighet, det finns liksom inget syfte med att hoppa som t.ex Duplantis annat än att tävla. Att du tycker någon kroppsform är snyggare än en annan är en annan sak men då är det onödigt att blanda in funktion i det. För det stämmer inte.

              Visst kan man det, bara googla kroppförvandling skådespelare. Sedan är det en annan fråga om det är rimligt eller om man vill lägga den tid och disciplin som krävs. Nu syftar jag på intrycket musklerna ger, rent visuellt. Hur de ser ut inuti kan kirurger och obducenter bättre redogöra för än random killgissare.

              Har aldrig sett någon smidig kroppsbyggare men okej, undantag finns alltid…

          Dina muskler kan förlängas om du stechar dem mkt. Kolla bara på alla atleter som är viga, musklerna ser inte ut som de som tex tränar tungvikt.

        Okunskap! Att ha låg fettprocent innebär inte att man är vältränad. Alla har muskler under underhudsfettet. Myt som förstört för kvinnor under alldeles för lång tid. Särskilt det som idrottar som upplever att de behöver se ”vältränade” ut.

          Men ingen har sagt det? Det som har sagts är att man kan vara smal OCH vältränad. Inte att alla smala är vältränade, träna på din läsförståelse snälla.

    Är det bara jag som tycker bilden på Elsa är problematisk? Visst hon är modell och står bara rakt upp och ner. Men dessa byxor som är alldeles för stora är ju ett sätt att visa hur mager man är. Alla ben som sticker ut. Hon är 100% medveten om exakt hur smal hon är. Om man inte vill bidra till osunda ideal kan man ju ta på sig en tröja iaf, så inte varenda benpipa blir synlig. Stackarn har väl ätstörningar själv men tycker ändå att när man är över 30 borde man ta lite ansvar för alla unga som ser upp till en

    Det största hotet mot svenskars sjukdomar/mående är denna hemska privatisering som gjorts av högerstyre! Vi tittar på när politikernas kompisar får öppna privata vårdcentraler, äldreboende, ätstörningsklinik mm endast för att kriminellt ta skattepengar för egen vinning!! Outbildad personal, vanvård och dom blir rikare! All sjukvård ska vara statlig så ingen vinstdrivande maktlysten ska tjäna pengar( sno skattepengar!) från folket. Samma med skolor det är skandal att folk inte förstår och vaknar upp innan det är försent..

      +1

      Min son gick i idrottsskola. Var mycket bättre ordning och disciplin där än i den kommunala skolan. Däremot bör vi inte ha religösa friskolor där flickor ska gå in i bussen bak och pojkar fram t ex. Finns många exempel.

      Det är väl knappast anledningen till att fler drabbas av ätstörningar.

        Det är ett stort problem när ungdomar( vanligast) inte får hjälp av fysisk utbildad personal. Trycka på en App om din allvarliga sjukdom utan någon kontakt med någon blir du aldrig frisk tvärtom. Samtidigt dras miljoner i skattepengar till privata ägande utan samvete. Fruktansvärt att ingen som helst fysisk vårdkontakt har skett i denna allvarliga sjukdom. Olagligt och allt skett med Irene S (moderaterna) som återigen lurat staten på miljarder med utnyttja sjuka ungdomar. Fruktansvärt och bra att dom blir stämda tyvärr backar regeringen upp dom men vi måste reagera

    När Elsa Hosk var yngre var hon inte i närheten av så där mager. Industrin har väl brutit ner henne med åren och hon har bantat ner sig maximalt. Därför är det problematiskt. Unga modeller (läs barn) utan erfarenhet är billigast att anlita. Därför syns de överallt. Ett barn på 14-18 år är ju också betydligt mindre än vi vuxna. Det är ett omöjligt ideal att sträva efter.

      Hon har ju dock varit gravid och fått ett barn så anorektisk lär hon ju inte va

        Varför kan man inte vara anorektisk bara för att man varit gravid och fått barn?

        Det är vanligt att sluta menstruera vid anorexi men behöver inte vara så. Fullt möjligt att få barn ändå alltså. När jag var tonåring och sjuk räknades alla med BMI under 16,5 som anorektiker. Om det är så numera vet jag inte. Att hon inte är fullt så smal helt av sig själv vet vad däremot.

      Ja det är verkligen skillnad på Elsa nu och för ett par år sedan. Synd som sagt, det påverkar de flesta.

    Anorexia och övriga ätstörningar är hemska sjukdomar som jag inte önskar ens min värsta fiende. Men att börja skambelägga smala människor som ej uppmuntrar till pro ana för andra individers psykiska problem är inte okej. Elsa har all rätt till att existera och synas, att hon skulle vara skyldig samhället att skyla sig på grund av att någon kanske påverkas negativt är absurt. Det är som att förespråka banning av tjocka individer på instagram för att någon triggas till hetsätning. Ätstörningar är komplexa sjukdomar som inte kan härledas till flera orsaker. Det smala idealet kan absolut vara en av dom, men att se en smak individ är ensamt inte anledning nog till att drabbas av allvarlig psykisk problematik likt detta.

    Vi sprider virus runt om oss enbart genom att röra oss. Vissa individer i samhället tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom orsakas av dessa virus. Är det för den sakens skull rimligt att isolera alla inomhus? Tänk tillbaka på hur många som ogillade restriktionerna under pandemin. Klaga gör man när det passar sig, tydligen,

      Synd om Elsa också hamnat i revbensfällan, hon som var så fin.

    Jag förstår som vanligt inte varför ingen också ser individens egna ansvar i det här ? Och om det gäller barn föräldrarnas . Och om man har problem givetvis stöd genom klinik osv.
    Men att lägga skulden på offentliga människor ?
    Det har alltid funnits skeva ideal. i alla tider .
    man kan inte leva genom livet och vid motgångar / problem skylla på i det här fallet diverse influensers / kändisar ?
    Det är lite som när man skyller allt på samhället ? Egna ansvaret då? Var är de ?
    Alla människor kan triggas ? Varje dag utsätts vi för olika triggers. De flesta av oss klarar av att stå emot / inte påverkas ( skadligt mycket iaf )
    Men man kan inte skylla allt på alla andra ?
    Jag är helt övertygad om att tjejer som för exempelvis ätstörningar hade fått dessa oavsett vad Bianca väger ?
    Det är oftast tjejer med någon form av trasighet? Kanske en mamma som bantat , en skev syn på mat hemifrån trauman osv.
    en helt trygg sund person kommer inte påverkas ( på ett skadligt sätt , lite gör vi säkert allihopa men vi blir inte sjuka )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.