Barn och bordsskick

Jag har drillat mina barn i vett och etikett så de blev ett prov när vi satte oss ner vid bordet. Servetten ska direktner i knät.
Brödtallriken är den till vänster (lätt att ha bordsgrannens). Inga armbågar på bordet. Tar man en paus när man äter ska besticken ligga klockan tjugo i fyra etc. Skär man kött så ska armbågarna hållas inåt kroppen och när man är klar med servetten läggs den till höger om tallriken. // Isabella Löwengrip

Isabella drillar sina barn i bordsskick efter att själv inte fått lära sig det förrän hon kom in i ”företagsvärlden” och började gå på mycket middagar. 
Hur viktigt tycker ni det är och är det någonting barnen bör lära sig på hemkunskapen eller liknande, eller är det föräldrarnas ansvar?
Vad Katrin Zytomierska skulle svara vet jag, men jag frågar er andra. 🙂

I Isabellas kommentarsfält är det spridda skurar:

240 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Lära sig bordsskick är bra. Roligast på Isabellas blog är ändå Katt-Eva (med en rottweiler) som sitter och läxar upp alla som inte tycker som hon.

      He he, tror du Elliott (hennes hund) äter med kniv och gaffel samt lägger besticken 20 i 4 el vad det var efter hans portion av Frolic😀

        Hunden har både vett och etikett och hör sen! 😂

      Är det samma Katt-Eva som blev polisanmäld av Magdalena Graaf, sen dess är hon som bortblåst hos Magdalena.

        Ja, det är samma. Galen tant😉

          Hon är verkligen underhållande att läsa, vilket humör😳 Men hon är lenare i truten på Isabellas blogg. Där försvarar hon hela tiden, på Maggans var det blandat, där fick sig M utskällningar emellanåt. Antar hon blev blockad där i samband med polisanmälningarna🤔

        Japp, samma toktant.

      Borde läras ut mer i hemmen.

      Arbetar i skolan. De flesta barn tar inte ens kniv. De spetsar maten på gaffeln och gnager. Vissa använder fingrarna och drar av fiskens panering och stoppar i munnen. Grönsakerna hoppar de över. De äter sällan upp det som
      de har tagit. (6-7-åringar)

      Jag har arbetat i skolans världens 25 år. Det har blivit sämre med åren.

      En tanke är att de äter framför tv/ipad i hemmen.

        Sjukaste jag hört! 😳

          Vissa barn har inte ens lärt sig äta med bestick när de börjar i förskoleklass.

            Låter som de får för mycket amerikansk mat 🍔 . Eller öht fast food som äts med händerna.

              Eller kommer från andra kulturer och där föräldrarna inte förstår att man måste ta seden dit man kommer.

        Ta upp det på nästa föräldramöte. Det är ju knappast er uppgift att lära eleverna att äta med bestick.

    Lika viktigt som vanligt hyfs. Många vuxna har tyvärr inget dera.

      Ingetdera* 😅

      Fast jag känner att vad spelar det för roll egentligen var besticken ligger så länge man inte tuggar med öppen mun/pratar med mat i munnen och så? Hur många bryr sig för att man genuint bryr sig och inte för att man tror att alla andra bryr sig bara.

        09.21
        Du säger mot dig själv-asså bondregler är’viktiga’ men inte dom kungliga!!!
        Haha

          Kommer nog äta med fler bönder än kungar i mitt liv så ja.

          Och det handlar ju mer om att inte vara direkt äcklig och inte om i vilket väderstreck man lägger servetten, sånt som egentligen inte har betydelse.

            Räcker väl med att man går på en finare restaurang så är det uppskattat att kunna basic vett och etikett.

              Men hur kan egentligen basic vett och etikett vara att veta vilken av alla 15 gafflar man ska äta med. Det är liksom ett icke-problem egentligen.

                15 gafflar?

                Var väl på nivån servett i knät, hur man lägger besticken på tallriken och inga armbågar på bordet?! Och besticken kan vara fler än en gaffel, och då är det bra att även veta vilken man ska börja med.

                  Vad händer om man äter med fel då? Får man inte vara med då

                    Kommer du i jeans och tshirt till ett bröllop med klädkod mörk kostym också?

                      Nja det är ju inte jämförbart heller. Om jag dyker upp på bröllop i kostym men nån tycker att jag har fel kostym, det är ju mer samma sak som att en gaffel ändå är en gaffel. Den har samma funktion oavsett.

                      Men det handlade ju inte bara om rätt gaffel. Inlägget handlade om att tex inte ha armbågarna på bordet, lägga servetten i knät, osv osv. Inte bara vilken gaffel du ska äta med när.

                      Poängen var att du inte kommer att bli utslängd med jeans och T-shirt men folk kommer nog tycka att du borde veta bättre.

                    Nej du kan väl äta med händerna om du vill. Handlar väl mest om att kunna föra sig i olika sociala tillställningar. Vet inte varför det ska ses som något löjligt.

                      Tycker bara att det känns så bajsnödigt. Är man där för att umgås eller varför är man där. Om 60 år är vi förmodligen döda allihopa ändå, slappna av lite.

                      Ingen kommer tvinga dig att lägga servetten i knät, så du kan nog fortsätta vara avslappnad. Själv ser jag faktiskt inte något negativt med att kunna anpassa sig efter flera olika typer av sociala tillställningar. Det är en ganska bra egenskap tycker jag.

                      Är du på ett traditionellt indiskt, etiopiska eller marockanskt bröllop finns säkert många gäster som äter med händerna. Med det är klart, de utgör väl bara drygt 2 miljarder av världens befolkning eller så. Klart den svenska överklassen är de enda som vet hur man ”för sig”, resten av oss är ociviliserade vildar.

                      Ja, men vem säger att det är fel att äta med händerna på den typen av tillställning då? Jag har också ätit med händerna när jag har varit på middag med vänner från andra kulturer.

                      Och jag förstår bara inte poängen med regler som fyller noll funktion.

                      Millan, det är ju exakt det det handlar om, att kunna ta seden (etiketten) dit man kommer. Min man äter mycket av maten med händerna (kulturellt) men inte äter han med händerna när han tex är på representationsmiddag med jobbet och de går på en fin restaurant.

                      Precis som att jag äter min mat med sked hemma, men går jag på finare bröllop så äter jag med kniv och gaffel.

                      Det handlar inte om att ett är rätt och ett annat fel utan om att kunna anpassa sig efter den rådande etiketten. Oavsett om den är Nobelmiddag eller etiopiskt bröllop.

                      Vet inte varför den autocorrectade restaurang

                    Jo du får vara med även om du äter med fel bestick, det enda som händer är att du får svårt att äta hyfsat eftersom besticken är anpassade till den rätt som serveras. Lite jobbigt att ha förrättskniven kvar när du ska hugga in på en kötträtt.

                    Man blir nog inte utslängd. Men ärligt, förstår du inte hur det kan kännas jobbigt om man plötsligt hamnar på en finare middag, kanske vill man göra ett gott intryck, är det inte skönt då att även bordsskick utöver ”rapa inte vid matbordet” är något som liksom sitter i ryggmärgen? Sen behöver man inte äta så varje dag men jobbigt om man som tex 20-åring måste läsa på och sen undra om man beter sig ”rätt”, sen kanske det inte spelar någon roll och ärligt – skulle du råka rapa på Nobelmiddagen så får du nog fortfarande vara med men det lämnar ju inget gott intryck direkt.

                    Risken är rätt överväldigande att du inte blir bjuden på liknande tillställningar av folk som noterar dig på den festen. Det är få som vill ha en barbar som inte vet hur man beter sig på sådana fester.

                    Men om jag tolkar dig rätt så är det nog ingenting du gråter över, utan snarare ser som en chans istället. Skönt att slippa sådana fester för dig?

                      Kanske ändå är skillnad på en barbar som sliter sönder köttstycken och talar högt och att man lägger besticken kvart över tre istället för tjugo över fyra. Kanske är det man anser är lite överdrivet att börja skrika om hyfs och fason

                  Har inte alla lärt sig vilka bestick efter de såg Titanic? ☺️ Utifrån och in!

                  (Och snälla Camilla varför hamnar ALLT i mod?)

                    Och Pretty Woman👍

                Men det handlar om att förbereda sina barn för allt möjligt de kan ställas inför som vuxna. Tex att hamna på en middag där det förekommer 15 gafflar.
                Många tänker att de inte behöver lära sig något för att de just nu inte har någon nytta av det.

                Men tänk så skönt att ställs inför något nytt och känna att man ändå har lite koll för att någon tog sig tiden att lära sig just det. All kunskap är faktiskt bra kunskap.

                  Och i värsta fall lärde man sig något man inte behövde använda sig av.

              Fast basic vett är väl just att inte tugga med öppen mun, inte armbåga bordsgrannen osv. Har svårt att tro att någon på restaurang blir provocerad av att jag lägger besticken på fel klockslag eller lägger servetten på fel sida av tallriken.

              Basic vett ja. Men övriga regler kommer du att överleva utan även på finare restauranger. Tex kommer ingen och snatchar din tallrik före du är klar eller låter den stå kvar en hel sittning bara för att du inte har lagt besticken korrekt.

                Allt handlar väl inte om ren överlevnad?

                  Du kommer inte excellera i restaurangbesök bara för att du vet vilka bestick som används till vad om du tror det.

            Vett och etikett gillas inte av just dom som inte har vett och etikett.

        Åh alltså, jag är så med på att inte prata med mat i munnen. Men om man bara är två stycken är det ju typ oundvikligt? Är det ”mycket” mat i munnen man menar? För jag känner ingen som inte pratar med mat i munnen, givetvis inga mängder men om man hela tiden ska vänta på att tugga klart så blir konversationen väldigt konstig, har tänkt på det de gånger man ätit mammas mat och hon gjort nån seg köttbit typ.

        Och är det bara lite mat har jag inte ont av det, värre då med de som lassar in mängder och börjar prata.

          Det är väl självklart att det tuggas klart och sväljs innan man fortsätter att prata?

            Ja. Jag säger ju det också. Men är man bara två är det jätteofta som man ”behöver” prata innan man är klar. Självklart INTE med hamsterkinder men det händer så ofta. Ser alla göra det. Och ja jag brukar tänka på det.

              Då tar du nog för stora tuggor.

              Bara 2? Den du äter med vill väl inte se maten i din mun när du tuggar? Så otrevligt och ouppfostrat.

      Jag håller med. Jag är glad över att jag tidigt har fått lära mig saker som bordsskick, städning, mecka med bilen, hur man tilltalar främlingar, inte peka på någon osv. All kunskap jag fick som liten eller tonåring hjälper mig att vara tryggare och sjystare som vuxen.

      Jag ser många vuxna som inte ens vet hur man tillkallar serveringspersonal på ett hyfsat sätt. Eller hur dom hittar rätt när de ska ringa en myndighet. Eller ens att man håller upp dörren för person även bakom en som ska in i samma byggnad.

      Även allmänbildningen och ordförrådet är viktiga men idag låter även vuxna som tonåringar i både skrift och tal.
      Det går inte att diskutera något utan att få trams till svar. ”Du är så jävla pk”. ”Men alltså ni feminister är bara föööör mycket”. ” blev du kränkt nu gumman”. Och så vidare 🙄

        Jag saknar Magdalena Ribbing

          Jag med, är det det HÄR vi fått istället??

    Detta inlägg kallar mig fattigt wt på ca 14 olika språk. Vad är ens en brödtallrik och vart ska servetten sa vi?

      Servetten slänger man på bordsherren som har suttit och tafsat sedan kl 20 i 4😉

      Servetten ska alltid läggas i knät direkt när man sätter sig ner. Så jävla äckligt med folk som torkar sig runt munnen och lägger servetten på bordet sen!!

        Vilket trams. Man sitter väl inte och grisar hur mycket som helst och det man torkar av vänder man ju inåt i servetten sedan. Snobberi🙄

          ”Snobberi” för att du inte vet hur man beter sig.

      Var.

    Saknar ribbing ❤️

      Ja ❤️ hon kändes som allas mormor man alltid kunde få svar av på sånt här.

        Framförallt sa hon alltid att det allra mest oartiga är att påtala att andra gör fel. Själv tänker jag; lär dig vett och etikettsregler så vet du om och när du väljer att bryta dem.

      Exakt vad jag kände! Hon var så himla traditionellt artig, vettig och en normbrytare på samma gång

    Vad är det vi är provocerade över nu?

      Personligen är jag lite provocerad över vädret idag.

      Jag är förbannad för att det är nyårsafton just när jag är sjuk! Nån borde ta ansvar och avgå, eller i alla fall ge mig ett bidrag eller liknande.

        Du får ringa Heta linjen för lite sällis 😉Krya.

    Ser inga fel alls med att lära sig detta i tidig ålder, det fick jag med göra. Mamma dukade med flera bestick för att man skulle lära sig med vilka man äter etc och hur man dukar.

      Får jag fråga vilken samhällsklass du växte upp i? För jag har aldrig i mitt 32-åriga medelsvenssonliv ens hamnat i situationen att behöva välja mellan olika bestick.

        Jag är en annan men jag växte upp med en ensamstående mamma som jobbade som undersköterska. Vi var absolut inte någon finare klass, bodde i radhus i en liten ort i Norrbotten. Fick lära mig sådant hemifrån och idag är jag tacksam för det. Händer inte alls ofta men när det händer är jag glad att jag inte sitter där som Julia Roberts i pretty Woman.

          Och nu när jag tänker efter så fick vi även lära oss på hemkunskapen.

            Men jag har för mig att man lärde sig att när man hade ätit klart lade man besticken över tallriken som ett V, dvs handtagen ihop. Så har jag alltid gjort och servitriserna har fattat galoppen. 20 i 4 liksom, har aldrig hört. Vet inte varför jag skriver eg, verkar ha blivit blockad🤔

              Aldrig hört att de ska ligga i ett v. Och aldrig sett någon göra så heller när de är klara.

                Hur gör du då när du ätit färdigt?

                  När man ätit klart lägger man ihop besticken åt höger på tallriken (så att de pekar på kl.16.20 on tallriken vore en urtavla.)

              Handtagen? Heter det inte skaften? Eller vad heter det egentligen. Knivbladet, skedbladet och gaffeltänderna heter de andra delarna. Tror jag.

                Gaffla lagom. Ska be Isabella ha kurs med mig. Knivudden? Skedar gör jag i sängen😉

              Vet inte riktigt hur du menar men om du ätit färdigt lägger du båda besticken tillsammans på vänster sida av tallriken.

                Nej, till höger (tjugo över fyra om det vore en urtavla).

          Samma för mig. Växte upp med en ensamstående mamma som arbetade inom industri och hon var noga med att lära mig och mina syskon vett och etikett.

        Inte överklass iaf. Men alla kalas där det bjöds på middag hemma var och är såna, hos mormor och morfar är det alltid så. Ibland om man går på någon viss restaurang. Så det händer.

        Jag växte upp i en fattig arbetarfamilj. Har ändå hamnat i sådana situationer.
        Det började någonstans när studentskivorna blev aktuella. Men sedan fortsatte det när jag pluggade på universitetet. För att sedan hamna i dem i arbetslivet. Det är julbord, andra företagsmiddagar och konferenser. Större fester, bröllop, en och annan disputationsmiddag etc. i privata sammanhang.

        Nästan imponerande att aldrig ha varit på en middag med fler bestick än en gaffel och kniv.

          Ja vad ska jag säga, är allergisk mot allt så vågar inte äta på restaurang. Kanske därför 🤷‍♀️ sedan har jag ett jobb där vi inte ens bjuds på julbord så hamnar liksom aldrig i situationen.

            Du verkar inte vara så trevligt heller så su blir kanske inte bjuden på så mycket heller så ditt problem är nog redan löst.

              😅 för detta var en nödvändig och trevlig kommentar.

              Vad var det för fel på deras (Anonym 10:18) kommentar??

          Haha men samma här. Har jobbat i restaurang många år i mitt liv och besökt många restauranger (typ alla södra Sveriges stjärnkrogar bla) inte en enda gång kan jag minnas mig att jag hamnat på en middag där jag behöver välja rätt bestick. Kan fatta om man går på sittningar tex, men på en finare restaurang får man rätt bestick till rätt rätt.

            Besticken ligger dukat på bordet. Ska du inte ha förrätt så plockar de undan de besticken. Aldrig varit med om en fin restaurang där besticken kommer ut med maten.

              ”Ska man inte ha förrätt” säger ganska mycket om vilken typ av restaurang det är och den har i vart fall ingen stjärna. Förmodligen inte en restaurang i mellanskiktet heller.

            Håller med om att de flesta avsmakningsmenyer tar fram nya bestick till varje servering. Men på vanlig a la carte brukar förrätt/varmrätt ligga framme.

              Ska man vara noga så är ju inte som att alla förrätter/varmrätter äts med samma typ av bestick. Men på en sittning fungerar det givetvis väl. Beställer alla gäster fritt är det en annan sak.

        Har du aldrig ätit på restaurang eller dukat för att det ska ätas flera rätter än en?

          Visst, Gyllene Uttern kanske dukar så till en middag. En modern restaurang langar inte upp tio olika bestick per kuvert före service.

            Har du aldrig bokat avsmakningsmeny eller gått till en restaurang som har som standard att servera 4-5 rätter?

              Jo, går i princip uteslutande på restauranger som serverar fler rätter/fast meny. Det är inte uppdukat för hela menyn när jag kommer.

                Okej. Då går vi väl till olika ställen

                  En tvåstjärnig restaurang dukade tex upp kniv, gaffel och sked till en av rätterna för att ”såsen var så god att de ville äta den med sked” och de tänkte att gästerna ville göra detsamma.

      Varför måste man kunna? Är det verkligen så farligt att fråga personen bredvid ifall man känner sig osäker på vilka bestick man ska använda? Har en ingifta släkting ifrån en ”fin familj” som jag varit på middag hos flers gånger. Deras familj har helt andra regler för hur en middag ska se ut jämfört med min familj. Men då är det ju bara att härma hur de gör eller fråga rakt ut om det är något, det är väl inget pinsamt? Jag skäms ju inte över att jag är född vanlig medelsvensson utan brödfat eller olika bestick vid matbordet. 😉

        Men då lär du dig ju. Antingen lär du dig som barn eller så lär du dig som vuxen. En del tycker att det är bra att kunna från barnsben. Som med mycket annat man lär sig som barn men som man lika bra skulle kunna lära sig som vuxen.

        För att inte alla hamnar på ens första finare middagar med sin nära familj. Kan lika bra vara så att du hade hamnat på en affärsmiddag. Då kan det vara lite jobbigare att fråga eller göra helfel. Men ja, är man på middag hos en nära vän eller familj så är det givetvis inte lika illa att fråga.

        Nu senast hamnade jag på en representationsmiddag med jobbet. Hamnade bredvid VD’n som bordsherre. Hade inte känt mig bekväm alls att varken kunna basic regler eller fråga honom om hur jag ska bete mig. Det är sådant som man förväntas kunna liksom.
        Till skillnad från en middag med familj, där är man förhoppningsvis lite mer bekväm att fråga svågern.

          Oj, hade inte alls skämts över att fråga någon annan om vilka bestick mam ska använda. Hade jag haft kungen som bordsgranne hade jag ändå frågat honom ifall jag kände mig osäker på vilka bestick jag skulle använda till vilket ändamål. Vad är det som är pinsamt? Både kungen, vd:n, adelsmannen eller affärskollegan är såklart medvetna om att inte alla har samma bakgrund och kan samma saker. Vad är det att skämmas för?

            Din bordsgranne kanske vill ha andra samtal än att sitta och lära dig hur man äter?

            Sen får man säga vad man vill men det säger något om en person som inte kan enkel vett och etikett. Precis som att man inte sitter med keps på en arbetsintervju på banken osv. Kepsen i sig är det inget fel på men det talar om att du inte kan sociala koder eller att du kan representera företaget. Omdöme osv.

            Håller med 100 %. Var en ödmjuk person så reder sig resten.

              Eller så är man en ödmjuk person med grundläggande kunskap om bordsskick. Förstår inte varför det ena skulle behöva utesluta det andra.

                Men vad som räknas som grundläggande bordsskick verkar ju vara lite olika med. Hjälper heller inte att klara hela middagen korrekt och sen nysa i handen vänd mot sin bordsgranne som jag råkat ut för😂

              Det är väl egentligen inte speciellt ödmjukt att tvinga sin bordsgranne att bli oavlönad lärare i vett och etikett? Istället för att låta personen ha trevligt och kunna prata om roligare saker och umgås med folk som vet hur man beter sig.

                Agreed! Man bör inte tvinga sin bordsgranne svara på en enkel fråga om vart puderrummet hittas eller andra övermäktiga frågor.

                  Det handlar så klart inte om övermäktiga frågor, men känns det inte fånigt att du inte klarar dig vid en middag utan att fråga hur man gör?

                Hahaha men herregud😂 hoppas man inte får dig till granne vid den här tjusiga middagen, du verkar kul! ”Oavlönad lärare” för att någon kanske frågar vilken gaffel som ska användas. Tar tre sekunder, sedan kan man ju prata om annat

            Kungen kan man väl inte säga haft vett och etikett alltid😉

          Samtidigt känns det ju lite märkligt att du från ingenstans skulle hamnat på en representationsmiddag utan att någonstans innan ha lärt dig eller snappat upp något från annat sammanhang innan som inte var just barndomen? Jag har absolut inget emot att man lär sig hur man för sig i finare sammanhang som barn, men på vissa här låter det som man annars kommer direkt från grottan in på en middag på 1800-talet för högadeln.

        Man måste inte kunna. Men man behöver inte bli upprörd (som en del blev på IL) över att man vill lära sina barn något som man själv tycker är onödigt.

        Jag förstår inte varför man viftar bort kunskap bara för att man tror att man aldrig kommer behöva det.

        Varför är det bättre att lära sig det i vuxen ålder än som barn? Är man en bättre och mer ödmjuk person om man lär sig det som 30åring i stället för som 7åring?

      Min pappa med men han var iof överklass när han växte upp i Stockholm. Men när jag bodde med honom var vi en enkel familj ute på landet i en småländsk by. Inga armbågar på bordet. Inte äta med öppen mun. Kan alla etikett regler med bestik. Har tjänat mig väl i livet.

    Kommentaren ”Bordsskick är något man lär sig hemifrån och inget man behöver plugga.”

    NEJ. Jag har varit på många mingelevent och jobbmiddagar genom åren och förvånas varje gång över vuxna människors bordsskick. Representerar du ett företag är bordsskick och sunt förnuft väldigt bra att kunna och inget av det är något som är självklart att du har fått med dig hemifrån.

    Det är en björntjänst att inte lära barnen hur en beter sig i sociala sammanhang. Med vänner och familj är en sak, men i en situation där du ska representera andra än dig själv behöver du kunna de sociala koderna. Finns inget som är negativt med att lära barn hur de ska bete sig (och samtidigt såklart lära dem ödmjukhet och förståelse för att inte alla har fått samma stöttning kring det i livet.)

      Jag tror verkligen att alla föräldrar gör så gott de kan när de uppfostrar sina barn. Men vi kommer alla ifrån olika bakgrund och kultur och hur man ”ska” beter sig skiljer sig åt. Har en kollega ifrån ett annat land som alltid åt sin matlåda med händerna och ett bröd som sked för det var så han var uppvuxen. Skulle han behöva skämmas för att hans mamma inte lärt honom använda skaldjursbestick? Om jag åkte till hans land Skulle jag då behöva skämmas om jag frågade efter en gaffel?

        Du ser absolut inte någon skillnad i det?

          Nej det gör jag inte. Alla människor kommer från olika kultur och bakgrund. Man lär sig väl utifrån den kontext man är uppvuxen i? Varför ska något bordsskick vara mer rätt eller fel än något annat? Jobbar inom vården och träffar därmed kollegor ifrån väldigt olika bakgrund, dvs outbildade vårdbiträdet och överläkaren. Och de allra flesta äter mat helt vanligt utan anmärkning. 😉

            Men ingen säger att någon kultur är bättre eller sämre. Och hur man äter i lunchrummet är en sak, hur man äter på Nobelmiddagen är en annan.

            Jag jobbar också med människor från olika kulturer (universitet). Ändå kan alla följa både klädkod och vett och etikett när det är akademisk högtid. Konstigt va?!

              Jag tycker faktiskt att man ska ta seden dit man kommer och i just Sverige äter vi med bestick, även i lunchrummet.

                Det är väl helt beroende på vilken mat vi pratar om. Spagetti och köttfärssås – kniv/gaffel/sked?! Får man suga upp sista soppan med bröd? Och om jag äter sushi med händerna, hade du flippat då?

                  Sushi ska faktiskt ätas med händerna.

                    Äter man inte de med pinnar? Så äckligt med sushi🤮

                Nja, det beror ju på vilken mat du äter. Är fullt accepterat att äta en hamburgare med händerna i lunchrummet till exempel. Precis som det är helt okej att doppa sitt bröd i en soppa eller använda brödet till en gryta som sked

      Jag vill dra det ett steg länge och påstå att man stämplar sina barn till att inte komma längre än en själv om man inte vill lära dom allt man kan och lite till.
      Bara för att man själv är fattig, obildad, har ett slitsamt och lågavlönat jobb så innebär väl det inte att man inte vill peppa och förbereda sina barn till att få ett bättre liv?

      Jag har en kriminell pappa som saknat all vad heter vett och etikett eller ens en normal uppfostran. Men han har ändå ett stort hjärta och han vill att hans barn skulle lyckas i livet. Så han lärde oss att göra det motsatta av vad han alltid gjort. Han lärde oss att stå upp för orättvisor, hjälpa de som är i nöd. Hur viktigt det är med respekt, ödmjukhet, att kämpa för det man vill ha, att följa regler och framförallt, att utbilda oss. Att vara vetgiriga.

      Bara för att han aldrig kommer ha nytta av bordsskick eller att följa regler, så förstod han ju ändå att han kunde ge oss bättre förutsättningar än vad han själv fick.

        Håller absolut med dig ❤️

        Jag tycker att det är viktigt att lära barn att människor som dömer dig utifrån ditt bordsskick (så länge det inte är på nivån att man äter som en grottmänniska) inte är nån man behöver lyssna på.

          Man kan väl göra både och? Både lära barnen bordsskick OCH ödmjukhet?!

            Men behöver barn i allmänhet verkligen mer bordsskick än typ ät inte med händerna, rapa inte, tugga inte med öppen mun osv? Basic hur man beter sig med andra människor. Inte vart servetten får eller inte får ligga.

              Beror väl på vad du menar med barn. En tvååring eller en 17åring.

              Vad barn behöver kunna och inte vet man väl inte förrän de är vuxna och hamnar i olika situationer.

              Barn älskar att lära sig. Jag ser inget fel i att råka lära dom något de kanske sen inte behövde.

        Vi säger här hemma att vi misslyckats som föräldrar om vår dotter inte är smartare och kan mer än oss när hon blir vuxen. Jag är den första i min familj med en universitetsutbildning och vill att min dotter ska vet att det är ett alternativ om man vill. Jag hade aldrig någon att fråga hur man gör när man börjar plugga, hur man sökte till gymnasiet eller hur man söker bidrag från CSN. Men det vet jag och vill att min dotter inte ska känna att det är svårt.

          Dagens smarta människor kollar upp på youtube hur man gör allting. Just att SÖKA informationen själv är en del i att vara smart, att få all info serverat av sina föräldrar gör inte en smartare.
          Viktigare att lära ut såna man inte hittar på youtube, hur man är mot andra, hur man bekräftar andra människor, prata känslor, bli socialt smart osv

            Haha nej dagens ungdom kollar inte upp någonting alls.

            Jobbar som universitetslärare. Får tusen frågor på mail likt ”när är tentan?”, ”i vilken sal är lektionen på torsdag?”, ”vilken del av kursboken kommer på duggan?”

            Kolla schema eller första sidan på lärplattformen så har du svaret. Nej, enklare att maila.

              Precis! Jag har slutat ge svaret till liknande frågor då jag tänker att det hämmar deras utveckling.

              Haha exakt så!

        Min pappa var född 1926, de var 6 barn. Den som kom sist till matbordet fick inte alltid mat då den inte räckte till alla tyvärr. Det var inget vidare bordsskick på pappa, mamma klagade på att han smaskade😉

          Ok… så han kunde inte ens lära sig i vuxen ålder när hans familj tyckte att det var otrevligt att smacka? Det är ju ändå lite udda.

    Tur att man slipper gå på formella middagar i sitt vuxna liv känner jag. 😅

      Varför är det tur? Jag tycker det är trevligt

        Jag har knappt varit på nån sån middag alls. Skulle vilja prova.

    ”Detta med gaffeln till vänster och kniven till höger.
    Syftet är att ge serveringspersonal ett meddelande om var du befinner dig i måltiden.”
    Jag trodde att avslutad måltid signaleras med att den använda servetten läggs på den tomma tallriken.
    Det om något är väl en klar signal till avdukning?

      Du får ju inte en ny servett för varje ny rätt som kommer in. Du lägger inte en använd servett på en förrättstalltik.

      Grisigt beteende att lägga den fina linneservetten på din kladdiga tallrik

      Du ska lägga båda besticken ihop snett över tallriken tjugo över fyra när du ätit färdigt då dyker det upp en servitris och frågar om man önskar något mer typ kaffe el dessert och de frågar också om de kan duka bort din tallrik.

      Nej, det gör det dessutom väldigt svårt för personal på en restaurang att duka av.

    Typiskt Stockholms-beteende. Jag använder inte ens bestick när jag äter, jag äter med händerna (om jag är hemma vill säga, man sparar disk på det sättet), jag använder heller ingen tallrik, jag äter direkt ur stekpannan/kastrullen, det sparar man också disk på. Det är bara i Stockholm som man måste vara ”fin i kanten”. När jag flyttade till Stockholm då gick i början runt barfota i affärerna (eftersom man gör det i den byn där jag växte upp, vi går barfota i matbutiken där), men det fick man inte göra i ”fina” Stockholm, då sa de till mig att jag skulle ta på mig skor.

      Jävligt överklass av dig att använda stekpanna. Går lika bra att lägga maten direkt på spisen.

        Hörde att någon familj hade rivit ut spisen och eldat en brasa där i stället, hyresvärden blev inte glad. Sedan kan man ju dra upp parketten och odla potatis där. Eller weed😀

      vem fasen vill gå barfota ute, gissar ni inte ens tvättar era smutsiga fötter sen när ni kommer hem…

      ”Lina” var det ja.

    Hahah, i min ungdom gjorde jag slut med en kille för att han hade så dåligt bordsskick 🤣

      När jag sitter hemma brukar jag äta allt i djuptallrik, dela i små bitar och äta med sked.

        Haha jag med, men trots det kan jag dessa regler. Men att för-dela (helst klippa) och sen bara kunna använda en sked eller en gaffel är smidigt. Oftast äter jag ur matlådan också då jag ofta har gjort mat inför hela veckan.

        Ja? Men inte går jag på tex bröllop i pyjamas och äter mat med sked ur plastlåda bara för att jag gör det hemma. Det måste väl även du begripa att bordsskicket utgår från vad för typ av middag du äter?!

          Oj så arg. Där fick jag så jag teg.

            Jag är inte alls arg. Tycker bara att det är uppenbart att bordsskick är olika om man äter hemma eller på en finare tillställning. Man kan kanske inte utgå från hur man äter middagen ensam hemma.

              Det framgick ju dock inte om A i sin ungdom brukade gå på nobelmiddag med denna kille utan bordsskick eller om hon satt hemma och störde sig.

                Nej, så varför utgå från att hon inte accepterade att han åt med sked i soffan hemma?

                  För att man i sin ungdom förmodligen inte går på supermånga fina middagar, så till den grad att det blir ett problem.

                    Har man uselt bordsskick så räcker det kanske med att gå på en enkel restaurang för att få skämmas över den andra😅

          Det är superviktigt att använda rätt bestick på restaurang! Men på nätet är man anonym så där är det helt okej att bete sig som en röv!

      Jag kan ändå förstå det. Jag tappar intresse om killar inte kan stava och/eller särskriver och hade mest troligt även dissat någon som inte kan föra sig vid matbordet.

        Ja ointelligens är ju ganska avtändande.

    Att överhuvudtaget kunna umgås med vuxna är något barn har en stor användning för.
    Man ser stor skillnad på ungdomar när de kommer ut i arbetslivet. Har de fått med sig hemifrån hur man småpratar, beter sig och umgås med andra vuxna så går det oftast mycket bättre.

      Jag är otroligt tacksam för min pappa som ibland tog med mig på vuxen-saker. Ibland med jobbet och ibland på fritiden.
      Men som att ta folk i hand och presentera sig, säga tack, fråga efter saker… osv.

    På tal om det här med besticken. Borde inte restaurangpersonal verkligen veta hur besticken ska ligga? Det är så många gånger man lagt ner besticken men man är långt ifrån klar, och så är någon där snabbt som tusan och ska ta tallriken, och då har man givetvis inte lagt dem som om man vore klar.

    Viktigare än bordskick är väl ändå att inte ljuga och stjäla Bella?!

    Undrar om hon lär sina barn det också??

      Vad stjäl hon?

    Reagerar ofta i en skolmatsal och där finns ändå inga krav. Barn som endast använder gaffel sticker in den i en stor potatis och gnager, plockar med fingrarna i maten – även i kantinerna. Tar upp mat från golvet och det är inte självklart vad de bör göra med den. Och då jobbar jag inte med de yngsta barnen.

    Hur kommer det sig att så många andra hängts ut för sina foton på knotor och framhävande av ett anorektiskt ideal men inte Anna? Hon har i åratal påverkat kvinnor med sina bilder där hon ska framhäva knotor och se så mager ut som möjligt. Och alla foton ska hon se svår och deppad ut på. Hon är säkert snäll men det är inte ok varken för henne eller andra.

      Vilken Anna?

        Skulle gissa att det är Annawii. Hon var en av de första större bloggarna och har varit öppen med sin tidigare (?) anorexi som jag minns det. Blev nog inte bättre efter makes tragiska bortgång.

          Problemet är inte om nån har ätstörningar även om det såklart är tragiskt när man är ensam förälder och har barn att tänka på. Problemet är att man influerar andra och medvetet väljer bilder från vinklar där man ser som mest mager ut. Det är inte ok. Att man råkat ut för tragiska saker förändrar inte det faktum att man förmedlar skadliga bilder till andra människor. Detta har skett i åratal och hon har kommit undan med det. Om nån reagerar så hjälper man inte bara åskådarna utan om hon tvingas sluta lägga ut sådana bilder finns kanske hopp om tillfrisknande.

            Är det därför hon gjort sin instagram privat?

      Vem är Anna?

    Absolut bra att kunna basic bordskick men är samtidigt kluven till hela konceptet ”äta fint och korrekt” pga egen erfarenhet som barn när det blev för strikt och blev utskälld för att jag tex åt på fel sätt och inte hade armar korrekt, det har gjort det svårt att äta som vuxen, speciellt med andra.

      Jag kan lite med hålla med, blev så trött på mamma som tjatade om bordsskick, som om det var det viktigaste i vår relation (hon var inte särskilt bra på att ge närhet och beröm, tvärtom). Så i min familj har vi framför allt sett till att ha kul runt matbordet och att alla gillar att laga mat och äta tillsammans. Ibland kunde jag bli chockad över min dotters bordsskick, men idag umgås hon med överklassungdomar genom sin pojkvän och älskar formella parmiddag, så jag tvivlar inte på att hon lärt sig.

    Har aldrig fattat varför man ska vända på besticken? Alltså att man ska trycka fast maten på baksidan av gaffeln. Gaffeln är ju formad som en sked så att man ska kunna skopa upp mat i den😂

      Nej nej nej

      Nu lärde jag mig nåt nytt. Har aldrig ens tänkt tanken att det skulle vara korrekt. Jag har tydligen inget bordsskick

    Jag undrar mer varför man inte skulle vilja lära sina barn detta? Det är ju ju jättebra att få med sig hemifrån? Det är dessutom standardnivå på bordsskick, inget extremt fancy pancy öht.

    Jättebra, barn idag har svårt att äta ordentligt med bestick är min erfarenhet. Jobbar på förskola och där är många barn som inte har något bordsskick alls, då menar jag inte 2 åringar utan 5-6 åringar som ska börja skolan… En del kan inte dela med kniv och gaffel och bryter ihop om ma ber dem försöka efter att ha visat dem…

      Just för att föräldrar inte klarar av att begära något av sina barn.

    Jättebra av Isabella. Jag kan absolut inte allt men min man är knappt på nivån att han vet hur man äter med kniv och gaffel. I hans familj äter man mest ”amerikanskt”, alltså skär upp allt med kniven i början och sedan äter allt med bara gaffel. Han är polack uppvuxen i Tyskland. Men nu är han i en situation där han ibland måste vara med på middagar med jobbet och står då dum där. Nu är tyskarna i sig inte några genier i bordsskick så det är ingen riktig katastrof men det beror såklart hela tiden på vilka personer som sitter vid bordet, vilken bakgrund de har, vilken generation osv. Kan man basic bordsskick och annan etikett i grunden så kan man alltid skala ner och anpassa sig till sällskapet och situationen (det är lika viktigt som att kunna hantera en servett i de finaste sammanhangen) men det är synd om honom när han känner sig förlorad för att han inte vet hur man beter sig i en viss miljö.

      Men det måste väl en vuxen karl kunna lära sig?

        Han får kolla Youtube…

    Det jag skulle velat lära mig är alla såna etikettregler som inte går att läsa sig till men som alla bara verkar veta. Tex hur man förväntas klä sig i olika sammanhang där det inte finns en utskriven klädkod ( då kan man googla vad som gäller) men det ändå är ” lite finare”, typ dop, fintestaurang, olika mer formella middagar osv. Hur sätter man nivån för klädseln?

    Man får inte lära barn vett och etikett för det är bajsnödigt. Men å andra sidan blir folk irriterade när de går på restaurang och något barn inte kan äta ordentligt och bete sig.

    😆😆

      Haha men det är väl med största sannolikhet inte samma ”folk”! Såna här argument är så roliga, typ att man tycker att ”folk” är inkonsekventa för att alla inte tycker samma?

    Servetten i knät ser shah aldrig faktiskt, inte ens på dina restauranger. Känns förlegat eller från filmer, nåt man tror är fint. Och vem vill ha kladd på sina kläder?

      Det är väl för att inte få kladd på kläderna du lägger servetten i knät?

      Plus att om du ska följa etiketten så ska du bara torka dig med ena hörnet om du behöver. Så då kan du lägga ner det hörnet på resten av servetten sen.

      Så himla kladdig brukar väl inte heller en servett bli när man äter. Om man nu inte äter skaldjur eller tacos 😁

        Men man spiller väl sällan i knät??
        Tycker det ser larvig ut med servetten i knät och den skulle ju kunna vika upp sig och kladda ner kläderna. Använder inte ett hörn nej.

          Knyt den runt halsen som en haklapp i stället.

          Om du tycker det ser löjligt ut så säger det ju mer om dig.

      Tycker det också är praktiskt att slippa ha den i vägen på bordet, där man ska ha sina tallrikar.

        Så stor plats tar den ju inte bredvid tallriken? 😄

          Vi pratar inte om när du äter hemma vid köksbordet, utan vid en middag då det sitter många vid bordet och alla har linneservetter. Jo, dom tar en del plats.

      Det gäller väl snarast tygservetter och inte pappersservetter, som man väl oftast får idag. De kan ligga kvar på bordet, tycker jag, annars riskerar de att flaxa ner på golvet. På restaurang får man en ny om den gamla är välanvänd.

    Att äta med ett bra bordsskick har vi också prioriterat men att uppföra sig vänligt mot andra har vi prioriterat ännu högre. Om man vill ha något vid matbordet hos oss inleder alla i familjen (inklusive den yngsta som är tre år) med ”Snälla X, kan jag be och få mjölken?” och därefter ”Tack, snälla X”. Och givetvis tackar vi för maten efter vi ätit klart, väntar på varandra etc. Det tycker jag känns betydligt viktigare än var servetten läggs…

      Ja men precis! Att be snällt, tacka, inte tugga med öppen mun och inte grisa är användbart hyfs.

      Alltså jag tycker ju att det är bra och fint att be snällt och tror inte att ni inte har trevligt vid matbordet, men kan bara se framför mig hur alla sitter med död blick och inövat säger detta med robotröst.

    Aldrig varit så tacksam över att jag inte kommer från fisförnäma fina familjer som nu när jag läser detta inlägg. Länge lever arbetarklassen, där armbågar på bordet och hur man lägger bestick inte bestämmer en människas värde!

      Jag är också från arbetarklass. Har lärt mig bordsskick trots det.

      Vem påstår att det bestämmer en människas värde?

      Rapar du rätt ut vid lunchbordet på jobbet? Eller har du fått lära dig att det inte hör till bordsskicket? Är ju bara olika nivåer av bordsskick, och visst kan man lära sig att det inte används hemma men på finare ställen, annat på jobbet, osv.

        Alltså det är ta mig tusan bland det vidrigaste. Pluggar nu men är tjänstledig från ett mansdominerat blåställsarbete. De flesta kan väl ändå bete sig, men att sitta och rapa vid bordet, sådär ljudligt, alltså jag vill bara spy. Eller de som kommer förbi och släpper en riktig brakare, hur jäkla svårt ska det vara att låta bli?! – man behöver i alla fall inte gå fram till folk BARA för att göra så, flina och sen gå. Och det är liksom 40åringar som håller på så det är nog för sent att de ska kunna lära sig hyfs…

          Haha det där var en HELT annan nivå än vad som diskuteras här 😉

    Varit med min son i skolan en dag, han går i ettan. Bordsskick är inget barn får lära sig nu för tiden. Många barn, i varierande åldrar, äter med händerna. Katastrof!

      Bordsskick ingår inte i skolans studieplan. En stackars lärare som ska ha koll på att alla barn får i sig tillräckligt med energi för att orka dagen, avstyra bråk osv.

    Kommer ihåg mina kusiner. När vi blev tvingade dit på kalas så kröp dem under bordet och nöp alla i fötterna och benen. Föräldrarnas svar? Om ni fortsätter såhär får ni ingen glass.

    Vi har ingen kontakt och tack och lov för det.

      Det låter väl hårt att bryta med dem för vad de gjorde som små barn. Som jag förmodar att de var då…? Hoppas det var annat som spelade in.

    Jag lär hellre mina barn grundläggande bordsskick hemma än att deras kompisar och kollegor ska behöva lära dom det sen.

      Eller hur, och man har lång tid på sig också så det är ju ingen uppoffring direkt.

    OT: nu anv p wahlgren Abbas låt i en story på instagram i samband med hennes företag. Var det inte det Katrin blev fälld för eller har jag fattat fel?

    Personligen skiter jag i om folk har servetten i knät eller armbågarna på bordet – men faktum är att många barn inte kan använda bestick och det är väl ändå lite bekymmersamt! Vårt familjehemsbarn var typ en liten vilde när hen kom till oss, nio år gammal, hen åt i princip bara med händerna. I veckobreven från hens skola klagar fröken på att barnen inte kan använda bestick utan äter med händerna i matsalen (åk 5). Det är faktiskt bra livskunskap att kunna hantera kniv och gaffel, med tanke på att det inte är allmänt accepterat att äta med händerna.

    Det är en sån enkel grej att lära ut eftersom upprepning är inlärning och du äter ju massa gånger per år…
    Om man nu anser det ”rätt” att bete sig så, så är det inte orimligt.

    Servett i knät och ”öppna” bestick om du ska käka mer samt koll på hur man dukar till huvudrätt och efterrätt klara man sig på rätt bra som vuxen.

    Att tugga med stängd mun hade jag dock uppskattat att fler kunde än att de vet var soppskeden skall ligga

    Skulle vilja fråga er som fnyser och inte tycker att det här är så viktigt (liksom så mycket annat vettoetikett och uppfostransmässigt som ni dissar). Är ni medvetna om att det här är mänsklig kulturell och civiliserad utveckling? Något som alltså skiljer oss från djuren.Ska vi nu börja backa bandet genom att inte lära de nya generationerna det här eller hur tänker ni? Vi kan ju börja med att alla använder bara en träsked som slickas av efter avslutad måltid och ställer den i en skedholk i väntan på nästa måltid.

      Jag tror många som har andra utmaningar och fokus för sina barn just i stunden har svårt att se förbi dessa och framåt.

      Om dagens utmaning är att få ett barn att överhuvudtaget äta eller ens sitta vid bordet så känns bordsskick som underordnat.

      Men såklart måste väl alla föräldrar vilja att barnet framgent skall kunna använda kniv och gaffel (tillsammans 😆) och förstå basic uppförandekoder vid en måltid.
      Hoppas jag i allafall….

        Hört talas om det kompetenta barnet? Barn kan så mycket mer än vad många föräldrar tror. Hur kan det komma sig att så sjukt många barn idag får diverse diagnoser och att då kan man minsann inte ställa krav på dem. Jag jobbade några år som assistent till en autistisk lite kille som alla gett upp på. Han skulle nog aldrig kunna lära sig att sitta still,äta med bestick eller bli torr trodde specialpedagogen . Tji fick hon för jag lärde honom allt inklusive att kunna fokusera och lösa uppgifter samt kommunicera med tecken då han saknade tal. Idag som ung vuxen kan han prata,skriva och har börjat övningsköra.

          Jag säger inte emot dej, det var en reflektion över hur det kan vara för många.

          Det dj beskriver värmde mitt hjärta så här en nyårsafton, det är få förunnat att få en så engagerad pedagog som du verkar vara (OBS inte ironiskt)

      Jag håller helt med om att det är både trevligt och lämpligt att lära barn bordsskick i hemmet. Jag måste dock vända mig lite emot att det är en så pass viktig utveckling för mänskligheten att veta var servetten ska ligga vid en middag. Det är kanske främst det som folk vänder sig emot i den här diskussionen, att det låter som det är livsviktigt, och det är det ju faktiskt inte.

        Det är inte livsviktigt heller att låta bli att peta näsan.

    ..nu när jag tänker på det så har jag nog tagit för givet att alla vuxna vet att om du för ihop besticken åt höger på tallriken så visar det att du är klar, inte ska ta om eller äta mer.
    Men så är kanske inte fallet och de gör inte mig någonting, bara en reflektion.

    Nej men hjälp så bajsnödigt! 😅

      Så säger alla som inte vet hur man ska bete sig.

    ”I förmånen att få vara människa ingår ett stort mått av tolerans för att alla andra inte är lika trevliga som man själv tycker sig vara. Just det kan också vara en grund för en väluppfostrad människa.” Magdalena Ribbing

    Jag äter nästan alltid med bara gaffeln, undantaget om jag behöver skära en köttbit tex. Jag har nog inget vidare ”bordsskick” men skulle säga att jag är en hyfsat ”lyckad” och omtyckt människa ändå. Tack gode gud att folk runt omkring mig inte dömmer mig för att jag har gaffeln i höger hand och ibland pratar med mat i mun. Jag är också glad att jag inte är så ängslig att jag lägger energi på att fundera på hur okända reagerar på om jag har fel gaffel i handen.

      Själv verkar du döma de som lär sina barn bordsskick i alla fall. Mellan raderna så framgår det rätt så tydligt.

      Jag hoppas inte att någon är ängslig över att de kanske håller gaffeln i fel hand. Det är ju rätt enkelt att ta reda på vad som är ”rätt” i så fall. Rätt enligt de normer som formar vårt samhälle, alltså inte rätt enligt någon lag.

      Ät på som du vill, men döm inte andra som vill äta annorlunda- liksom ingen skall döma dig för ditt bordsskick.

      Du tänker att man bara väljer en sak att lära sina barn, antingen bordsskick eller ödmjukhet och empati?

    Jag växte upp i ett hem med missbruk så fick aldrig lära mig varken bordsskick eller något annat viktigt som de flesta barn får lära sig vilket har skapat otroligtmycket problem för mig både som barn och som vuxen. Det gick för övrigt åt helvete för mig i livet och nu är jag själv en tjackpundare. Så det är tydligen viktigt att lära barn att bete sig normalt annars blir de utstötta. Alla som avviker från normen på olika sätt är tyvärr inte välkomna i samhället. Tänk så olika liv folk lever.

    Jag har många gånger tänkt på liknande när jag varit på restaurang med tex kollegor. Hur vanligt det är att inte veta hur man lägger menyn så att personalen förstår att man vill beställa, att man lägger servetten i knät när man äter, hur man lägger besticken när man är klar, hur man pålkallar personalens uppmärksamhet o.s.v.

    Lol på dem som skriver ”lärde man sig inte det hemma” som att alla la besticken 20 i och 20 över på tallriken hemma?
    Jag har fått lite uppfostran i bordskick hemma och sen lärt mig med åldern, men saknade definitivt vissa bitar som jag lärt mig mer av en slump (ex sett någon annan göra på middagar eller från typ blogg/tiktok). Kommer lära mina barn så de slipper gissa i framtiden.
    Jag har ex inte alls fått den där vad man får / inte får fråga folk, så allt sånt har jag lärt mig via internet. Skitdrygt för jag har inte det filtret naturligt och hemma var allt tillåtet att prata om. Jag har heller nästan inget som jag själv inte kan prata om någon frågar så jag har inte så mycket att gå på som riktlinje. Så jag är alltid orolig att säga fel saker på middagar och andra sociala sammanhang pga detta. Så ni som har barn var noga med att lära era barn koder och sociala regler , det är ett enormt handikapp att inte ha det med sig hemifrån.

    Det är bra att reglerna sitter i fingertopparna så att man aldrig behöver tänka på det men lika viktigt att förstå att någon gång kan det rätta vara att bryta mot dem. Jag såg programmen om drottning Silvia inför hennes 80-årsdag och där berättades en historia om hur man på en galamiddag hade lagt ett knäckebröd under servetten på tallriken. Många utländska gäster kände sig förstås vilsna inför detta och sneglade på kungaparet för att se hur de hanterade det men en person tog sin kniv och gaffel och angrep knäckebrödet så att flisorna flög. Snabbt tog då Silvia sitt bröd och gjorde likadant. DET är verklig klass, eftersom all social kod i första hand handlar om att få människor att känna sig bekväma.

    Drillas barnen kan de lämpligen drillas i att göra rätt, dvs när värdinnan lägger servetten på bordet är måltiden över och gästerna lägger servetten, ej ihopvikt, på tallrikens vänstra sida.

      Ska pröva ikväll, oklart om jag orkar med att hålla flaggan uppe till 00.00 nämligen….

      Gott nytt osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.